În România, dezbaterea internă ocupă mai tot timpul. Despre politica externă şi cea comercială nu se vorbeşte mai nimic şi opinia publică nu pare să fie interesată de atari subiecte. Politicile externe, fie că e vorba de cea diplomatică, de cea comercială sau de cea culturală intră în atenţia publică doar în măsura în care sunt consecinţe ale unor monitorizări ( de pildă Comisia Europeană sau Fondul Monetar Internaţional), fie dacă sunt ceva scandaluri, cum a fost cazul Institutului Cultural Român. Noi credem, în mod greşit, că soluţia problemelor pe care le avem se găseşte doar la Bucureşti şi că a te preocupa de politica externă este un fel de plimbăreală, adică, pe scurt, pierdere de vreme.
Mă aflu, pentru două zile (plus cele două zile şi ceva aferente drumului) în Mexic. În evaluarea pe care am făcut-o atunci când am stabilit priorităţile pentru anul 2013, în ce priveşte politica comercială, Mexicul a fost primul obiectiv din zona Americii Latine. Interesul aici este foarte mare, avem întâlniri cu câţiva dintre membrii cabinetului, inclusiv cu ministrul economei şi cu ministrul afacerilor externe, cu numeroase companii, cu reprezentanţi ai elitei intelectuale şi diplomatice, interviuri cu televiziuni şi cu presa scrisă. Membrii ambasadei noastre mi-au spus că a trecut mai bine de un deceniu de când niciun demnitar român nu a mai venit în vizită oficială în Mexic. Cât despre ministrii economiei, ultima vizită a avut loc undeva, la sfârşitul secolului trecut (!). E drept că unele întâlniri au existat, mai ales între miniştrii de externe, dar prilejuite de întâlniri multilaterale, în alte părţi ale globului.
Mexicul este între primele douăzeci de economii ale lumii, ca nivel al PIB (cred că a paisprezecea). E o ţară imensă, ca suprafaţă, cam cât vestul Europei. Numai capitala, Ciudad de Mexico, are atâţia locuitori cât toată România la un loc. Iar perspectivele sunt promiţătoare, dacă socotim că exporturile româneşti în Mexic au crescut în ultimii ani de peste patru ori, de la 19 mil USD (2009) la 88 mil USD (2012). Dacă socotim şi reexporturile, volumul este de 173 milioane USD, chiar cu un excedent al balanţei comerciale de 49 mil USD faţă de Mexic.Nivelul este, însă, infim în raport cu potenţialul de promovare a economiei româneşti.
În această toamnă vom prezenta strategia de export, parte a Strategiei privind competitivitatea. Vom avea, între timp, ocazia să mai vorbim despre relaţiile economice externe ale ţării noastre.
Filip,
Ai dreptate. si eu ma mir cate produse mirobolante gasesc in piata. Chiar nu ma mai tocmesc. dau cat imi cer, in special agricultorilor. Si de intermediari imi este mila. Sunt fosti disponibilizati ca doresc sa-si intretina familiile. Biata natie romana!
@Un liberal optimist,un functionar ce trebuia sa faca ordine in piata ma intreaba**tu ai fi instare sa imi spui care-i taran in piata asta?Raspunsul meu a fost DA,va uitati atent la palme,tenul ars de soare neuniform ,etc.Fiecare trebuie sa traiasca.Cel care cere pretul pe marfa lui nu-ti baga mana-n buzunar.Guvernantii o fac adesea,ori rentabilitate cu preturi impuse la gaze energie,utilitati nu va exista in romania.Asist acum la o dezbatere energetica pe postul local si ma crucesc.Un privat care are resurse gaze si centrala termica poate pune ce pret vrea el la gaze iar in piata iese cu energia sub pretul unei centrale similare de stat ce foloseste gaz extern.Ori in cazul asta tot ce e de stat dispare ca mai apoi sa creasca pretul la producatorul privat.Producator privat care profitul il scoate din tara.
@Filip G.,
Am mai zis:stimulez producatorul direct. Dar uneori imi este mila si de intermediari. Ei au fost niste oameni cu stare economica si profesionala si au ajuns in situatia sa-si darame sanatate stand pe orice vreme sa adune cate un banut de la aia care nici macar nu-l au. Parca aia din tarile exotice sunt mai fericiti ca romanii:mananca ce cade din pom si ce mai vaneaza cu capcane si prastia . Plus tot ce-i verde. Umbla fara haine, fac sex cand vor si unde vor, copii ii vand ca sclavi. Ii doare-n basca de Barosso, de Merkel, de FMI, de NATO, de mediu,de prasadinte, PM, strategii si politici.
@Un liberal optimist,Romania vazuta de la guvern spre cetatean arata intr-un fel ,privita de la cetatean inspre guvern arata altfel.Ori datorita internetului si telefoanelor comunicarea se face.Degeaba se supara Ponta pe presa iar don Ghita vrea sa cenzureze tot asta nu se poate.Romanii au ajuns cu spatele la zid nu mai au unde da napoi,apoi cea mai buna aparare e atacul.Grija mare guvern la nuante.-
@Filip ,
Ideea este ca noi astia din Bucuresti avem prilejul sa ne strangem mai repede sa injuram la Guvern. Cred ca de aceea ne bucuram de mai multa atentie. In ciuda faptului ca nu ne strangem multi, am daramat o gramada de regimuri pana acum. Ia adu-ti aminte cat ne-am strans iarna trecuta in Piata Universitatii. nici nu eram o mie cu tot cu jandari si si securisti. Si ai vazut ce-a iesit. ar fi cazul sa ne mai adunam o data sa-i amintim lui Ponta cine l-a facut PM. sigur, situatia nu-i chiar albastra, dar daca nu-i atent la ce fac ministrii si baronii locali va fi naspa. sa nu-si inchipuie pedelacii ca-i punem la loc, ci doar la puscarie!
@Adam Mares
Andreea Maria Paul Vass e “crescuta” de acelasi Theodor Stolojan si probabil este din acelasi aluat ca si Elena Udrea. Dar tie iti place si Elena Udrea asa incat eu nu vreau sa mai fii caisul meu inflorit.
@emi,erau primari care dormeau cu poza lu’Udrea sub perina,asa ca Adam viseaza si el.Ce au ei doi incomun?Elena isi doreste un copil,Adam nu a gasit femeia potrivita inca…….
Ii doresc succesuri!
Nu imi place Elena Udrea.