Despre dezbaterea internă privind relaţiile externe

În România, dezbaterea internă ocupă mai tot timpul. Despre politica externă şi cea comercială nu se vorbeşte mai nimic şi opinia publică nu pare să fie interesată de atari subiecte. Politicile externe, fie că e vorba de cea diplomatică, de cea comercială sau de cea culturală intră în atenţia publică doar în măsura în care sunt consecinţe ale unor monitorizări ( de pildă Comisia Europeană sau Fondul Monetar Internaţional), fie dacă sunt ceva scandaluri, cum a fost cazul Institutului Cultural Român. Noi credem, în mod greşit, că soluţia problemelor pe care le avem se găseşte doar la Bucureşti şi că a te preocupa de politica externă este un fel de plimbăreală, adică, pe scurt, pierdere de vreme.

Mă aflu, pentru două zile (plus cele două zile şi ceva aferente drumului) în Mexic. În evaluarea pe care am făcut-o atunci când am stabilit priorităţile pentru anul 2013, în ce priveşte politica comercială, Mexicul  a fost primul obiectiv din zona Americii Latine. Interesul aici este foarte mare, avem întâlniri cu câţiva dintre membrii cabinetului, inclusiv cu ministrul economei şi cu ministrul afacerilor externe, cu numeroase companii, cu reprezentanţi ai elitei intelectuale şi diplomatice, interviuri cu televiziuni şi cu presa scrisă. Membrii ambasadei noastre mi-au spus că a trecut mai bine de un deceniu de când niciun demnitar român nu a mai venit în vizită oficială în Mexic. Cât despre ministrii economiei, ultima vizită a avut loc undeva, la sfârşitul secolului trecut (!). E drept că unele întâlniri au existat, mai ales între miniştrii de externe, dar prilejuite de întâlniri multilaterale, în alte părţi ale globului.

Mexicul este între primele douăzeci de economii ale lumii, ca nivel al PIB (cred că a paisprezecea). E o ţară imensă, ca suprafaţă, cam cât vestul Europei. Numai capitala, Ciudad de Mexico, are atâţia locuitori cât toată România la un loc. Iar perspectivele sunt promiţătoare, dacă socotim că exporturile româneşti în Mexic au crescut în ultimii ani de peste patru ori, de la 19 mil USD (2009) la 88 mil USD (2012). Dacă socotim şi reexporturile, volumul este de 173 milioane USD, chiar cu un excedent al balanţei comerciale de 49 mil USD faţă de Mexic.Nivelul este, însă, infim în raport cu potenţialul de promovare a economiei româneşti.

În această toamnă vom prezenta strategia de export, parte a Strategiei privind competitivitatea. Vom avea, între timp, ocazia să mai vorbim despre relaţiile economice externe ale ţării noastre.

134 Responses to “Despre dezbaterea internă privind relaţiile externe”

 1. tudor spune:

  @sorin

  spanac!

  merceologia de atunci n are nicio legatura cu ce se intimpla in economia libera.

  productia bunurilor de consum era sub nivelul cererii, in timp ce astazi oferta depaseste cu mult cererea.
  atunci dadeai zece mii spaga sa cumperi un tv color, color, astazi put magazinele de ele.

  atunci stateai la coada patru ani sa cumperi dacia de la fabrica, astazi se roaga de tine.
  o dacie noua costa cu minim 50 % mai mult decit pretul de achizitie.
  ce mare strategie de vinzare facea directorul de vinzari de la dacia?
  trebuia sa satisfaca “aprobarile” peste rind date de ana muresan si sa faca planul la export (export care se facea sub pretul pietei interne, ca asta ra politica valutara a partidului, n am sa inteleg niciodata de ce).

  • @ tudor
   @ sorin gyorgyfalvi

   Asa e, merceologia de atunci nu avea legatura cu economia libera. Uneori emiteam repartitii pentru cantitati care nici macar nu existau, dar ne erau transmise de Comitetul de Stat al Planificarii. Adica acolo unde lucrez eu acum (n.a. ca ministru).

 2. Adam Mares spune:

  Pai inseamna ca am zis bine ca se ocupa cu vanzarea. :-)

 3. tudor spune:

  @sorin
  @adam

  cum sa ma simt reprezentat daca nu s reprezentat?

  hai sa spunem ca asta cu economia este mai dificila; ca e criza, ca e fmi, ca a lasat pdl ul dezastru, ca e seceta, ca prea ploua sau prea ninge si tot asa, e oarecum de inteles

  sub raport politic insa, adica ceea ce tine strict de vointa politica a reprezentantilor nostri, au ibircit o grav; si cam iremediabil.

  amuzant este ca un politician cu experienta, cum este liviu dragnea, inca traieste cu iluzia ca un referendum pentru constitutie ar putea trece chiar si in conditiile unui prag de 50%!

  prietene, au iesit oamenii de doua ori, la referendum si la legislative.
  cine te mai crede?

 4. tudor spune:

  @Adam

  mai degraba ma simt reprezentat de victor orban care spune cam ce cred eu celor de la ue dar si fmi ului; si cam in acelasi limbaj :)

 5. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,
  @ All

  Transmitetii lui Nicolaescu sa stea fericit ca si ocidentul are falitii sai in termeni de Ingrijire Medicala.

  Un raport care v-a apare Marti, adica astazi, arata ca in Anglia din 2005 pana astazi au MURIT aproximativ 13.000 de paienti din neglijenta ;)

  ”The long-awaited report commissioned by the Government is expected to reveal that up to 13,000 people may have died needlessly in NHS hospitals since 2005.”

  ”On one unannounced visit to the hospital, the most senior surgical doctor in the hospital was a trainee with just two years’ experience.”

  Asa ca macar la capitolul asta stam mai bine! In Romania numai prin masurile lui Boc s-a MURIT cu mult mai mult, iar prin metodele lui Nicolaescu nu se face altceva decat sa se perfectioneze DECESUL CONTROLAT de stat PATENTAT de PNL-istul Vladescu (alias Mengele de Romania).:D

 6. Barosanul spune:

  @ Un liberl optimist
  @ All

  NU este un alt Barosanul, sunt tot eu. Asa ca deocamdata stai linistit. Chiar scriu anapoda cate-odata nu sunt pe ulei:)

  Dar daca nu ai realizat pana acum iti spun ca il DETEST pe Crin Antonescu, care mai are pana a-l compara cu bahinescu pe care il URASC de Moarte, soarta lui Ceasca ar fi balnda cu base.

  Iar printre zecile de destestati PNL-isti se numara Fenechiu, Vladescu, Chitoiu-nespalatul, Romeo Stavarache, Dan Radu Rusanu, Helvic-pacaliciul etc

  Daca tot i-am enumerat pe CIUMTI sa fac un ‘laudatio’ celor ce merita Varujan Vosganian, Norica Nicolai, Radu Stroe, Andrei Marga, Mariana Campeanu, Ludovic Orban.

  @ VV

  Cum de s-au strans in conducere toti nesuferitii de mai sus? Dupa chipul si asemanarea conducatorului?

  Apropos, poate ca va duceti aminte si cat l-am apreciat pe Antonescu pana la episodul de la alegerile din 2009 cand cu episodul de ‘Engleza’ cam am realizat ca omul e VARZA. Iar apoi tipic TAMPITILOR a persistat cu ‘za mazar and za fazar’ si bomboana pe colica a fost DOBITOCENIA Acceptarii Cvorumului.

 7. Barosanul spune:

  @ Tudor
  @ All

  ”export care se facea sub pretul pietei interne, ca asta ra politica valutara a partidului, n am sa inteleg niciodata de ce”

  Tocmai pt a face rost de Valuta ca sa platea datoriile exeterne ale Romaniei. Tampenia lui Ceasca care i-a adus sfarsitul. A infometat Romanii si i-a Ofuscat pe Americani si Rusi ca nu mai lua credite ca bashinel.

  de ce crezi ca-l pupa-n curca pe base Merkel si Hamericanii?

 8. Barosanul spune:

  @ VV
  ”Tineam evidenta la produse din metal, curele trapezoidale si acumulatori pentru fabricile de bere. Emiteam repartitii.”

  Deci ati fost si pe la Bere Rahova ;)

 9. Barosanul spune:

  @ Cris, @ All

  Scandalul din Anglia cu spitalele e asa de grav cat nu se inchipuie.

  ”Examples included patients being so thirsty that they had to drink water from vases” adica pacientii au ajuns sa fie atat de insetati incat au baut apa din vaze.

  Deci chestia cu lipsa pastilelor de cancer din Romania e floare la ureche.

 10. Adam Mares spune:

  @emi
  Cred ca am gresit verbul. Era “tu eres”, nu? :-)
  http://youtu.be/1s3BIX0duKs

 11. lordul john spune:

  @VV

  Provincialismul nostru in materie de politica externa e precum floarea de mac, apare periodic si este foarte vizibil. In ultimiii zece ani lucrurile au depășit însă faza de provincialism si au intrat in faza de masochism. Exista multe alte piete, in afara UE, care nu sunt impovarate de suprareglementare (asa cum e cea europeana).

  Revenind, insa la un subiect care ma preocupa de vreo doua luni, exista la nivelul ministerului un plan de valorifica potentialul eolian al Dobrogei, unde s-au facut investitii masive, prin intermediul “smart-grids”. Cu alte cuvinte putem produce mai mult decat consumam, dar avem posibilitatea prin interconectare sa exportam excesul de capacitate?

  • @ lordul john

   In clipa de fata cred ca , in ce priveste eolienele, liniile de transport si distributie, ca si capacitatea de echilibrare a sistemului, sunt saturate. Problema e daca la costul actual al energiei eoliene Romania poate suporta o crestere peste capacitatea functionala de aprox 2000 mw. Solutia ar fi – sa nu spuneti ca iarasi sunt fantezist, ati vazut ca la laser si 3D nu am fost – sa dezvoltam tehnologiile de inmagazinare a energiilor regenerabile, pe baza de hidrogen.

 12. Pacala spune:

  VV
  Am inteles, ati fost in Mexic sa cautati oportunitati de dezvoltare a relatiilor bilaterale (ce imi place limba asta de lemn). Dar asa, pentru fraieri, concret, ce s-a semnat, cu cine, cine din ro v-a insotit acolo. Ajungem iar la rezultate.
  Legat de crestere economica, cum comentati raportul eurostat care afirma ca ro a inregistrat cel mai abrupt declin al productiei industriale sub mandatul dvs?

  • @ Pacala

   Am mers cu reprezentantii din Departamentul de Comert exterior care se ocupa de America Latina si cu reprezentantii patronatului ANCONAV, care se ocupa de transport maritim, nclusiv de construirea si repararea navelor. Vor fi o seama de consecinte privind evolutia relatiilor bilaterale, inclusiv relatiile cu marile companii de petrol din zona. Intalnirile cu ministrii abia azi vor fi (aici e abia opt dimineata).

 13. tudor spune:

  Zeci de mii de oameni (printre care si parintii mei) au fost contactati de niste ticalosi care i anuntau ca cineva din familie a provocat un grav accident …. stiti cazul.
  Au fosr escrocati astfel mii de oameni, inteleg ca un domn este in stare grava in spital (parintii mei au trait clipe de cosmar).

  Chestia tine deja de citeva luni bune.

  Ce face sri ul maretului maior?
  Fileaza liceeni prin boscheti, poate poate baiatul vrea sa si mituiasca fata cu vreo inghetata ( daca nu solicita chitanta de la “market” va sesiza dna ul si pentru spalare de bani ).

 14. tudor spune:

  Hai ca s a trezit si basina: e dezastru la companiile de stat!

  Pai e frumos, ba, presedintele meu las, sa te trezesti acu’, dupa ce bocii tai au jefuit companiile astea ca la drumul mare ani la rind?

  La fel de penibili sunt si uselistii, care l lasa sa si arunce dejectiile peste tot.

 15. tudor spune:

  cica ponta a fost la basescu sa l consulte despre nominalizarea lui silaghi la ministerul transporturilor.
  ca sa si bata joc de ponta in continuare, basescu nu i a dat un raspuns pe loc.

  la citi scuipati a lins domnul ponta …. vorba ceea : unde a mers mia, merge si suta.
  pardon! se numesate colaborare constitutionala.

 16. tudor spune:

  erata:
  institutionala

 17. Pacala spune:

  Tudor
  Coabitarea e dulce. Iar pnl zici ca are orbul gainilor.
  Cica madam nicolai a fost tipata de crin ca de ce a zis la tv cu fene ca ro e o tara carcerata, iar mai nou the best este silaghi, dandi si vopsit. Asa ca relax, totul e ok. :)

 18. Nici eu nu prea inteleg ce-i cu numirile unor oameni suspectati ca au probleme de tot felul. E asa mare criza de competenta din partide? Sau sunt smenuri aranjate intre liderii celor doua partide?

 19. Pacala spune:

  un liberal optimist
  deci ponta s-a intalnit cu baselu, i-a zis ca propunerea pnl de nou ministru al transporturilor este silaghi, baselu nu a zis nici da nici nu, ca va raspunde pana la sfarsitul acestei saptamani. ca cica o decizie a ccr din trecut ii da voie lui baselu sa refuze o data o propunere de ministru.
  magnific, pnl rulz. cei mai buni oameni din pnl ies la suprafata. cu tot cu ghilimele. la stilul asta, sa nu ne mai mire ca de ce psd rezista la cote inalte in sondaje… iar pnl devine balama, pe zi ce trece. :)

 20. gelu spune:

  Liberarilor ati cazut de fraieri, o sa va termine Kodruta pe toti cu dosare trucate facute la comanda. Micul Macac Victor si Marele Macac Traian au jucat alba neagra cu Justitia din Romania, dupa ce USL a promis cetatenilor care l-au votat cum ca vor scapa tara de Macac Traian. “Senatorul si-a exprimat opinia ca nefinalizarea dosarului pe care Liviu Dragnea il are deschis la DNA pe tema fraudarii referendumului pentru suspendarea presedintelui ar fi fost “o conditie a pactului nefast” de coabitare dintre Traian Basescu si Victor Ponta. Mai exact, presedintele ar fi obtinut ca Laura Codruta Kovesi sa fie numita sef la DNA, iar PSD ar fi obtinut linistea pentru Liviu Dragnea, sustine el.”

  • @ gelu

   La drept vorbind, ceva dreptate ai, daca facem lista celor care au trecut pe la DNA, cei mai multi sunt liberali, desi PNL a fost cel mai cuminte dpv al coruptiei.

 21. Pacala spune:

  Romanica vs Ungaria
  dpdv al relatiei cu FMI
  Ungaria:
  Relația tensionată dintre Ungaria și Fondul Monetar Internațional culminează, se pare, cu o ruptură. În timp ce directorul FMI, Christine Lagarde, a sosit în România pentru a parafa un nou acord de doi ani cu Bucureștiul, șeful băncii centrale din Ungaria cere Fondului să-și închidă sediul din Budapesta, întrucât a devenit inutil. (DCNEWS.ro)

  Romania
  Christine Lagarde a felicitat Executivul pentru încheierea cu succes a acordului preventiv care s-a finalizat luna trecută, dar şi pentru ieşirea ţării noastre din procedura de deficit excesiv.

  În acest context, spunea premierul Victor Ponta, acest acord nu este atât pentru a împrumuta bani, cât mai ales pentru a obţine un certificat pentru situaţia economică stabilă din ţară dar şi pentru credibilitate pe pieţele financiare externe. (stiri.tvr.ro)

 22. Pacala spune:

  Relutu: Îmi pare foarte rău că am plecat de la minister, îmi pare foarte rău că am plecat în condiţiile în care am plecat, pentru că situaţia mea şi politică şi familială nu este cea mai fericită astăzi. Dacă vreţi, trec prin cea mai grea perioadă din viaţa mea şi nu aş dori nimănui să treacă prin aceste clipe, mai ales atunci când ştii că eşti absolut nevinovat :)

 23. Pacala spune:

  Silaghi – Ministerul Transporturilor este un minister PILOT in guvern :) :)

  Solicitat să comenteze faptul că Traian Băsescu a spus, potrivit premierului Victor Ponta, că se va gândi până la sfârşitul săptămânii la nominalizarea sa la Transporturi şi întrebat dacă este de părere că şeful statului va avea ceva împotrivă, Silaghi a răspuns: “Nu cred să aibă nimic împotrivă şi e foarte bine că se gândeşte, pentru că Ministerul Transporturilor e un minister pilot în Guvern şi cea mai mare parte a fondurilor structurale europene sunt gestionate prin acest minister. Mi se pare absolut normal ca preşedintele României să se gândească bine”.

 24. Pacala spune:

  @VV
  Maestre, da din toti oamenii de valoare de la PNL, ca aveti destui in debara, cu aceiasi reciclati mereti mereu in guvern? Intrebare retorica cumva si nu ma refer la dvs. :)
  PSD mai aduce in fata si altii, iote new names gen sova, teodorovici, care nu au mai fost in tocati de presa mereu… Iar dom silaghi a mai parasit o data guvernul deci in imagine publica e cu bube, pnl nu are cum sa nu sufere… dar, luati-o ca retorica… :)

 25. lordul john spune:

  @VV

  Departe de mine prezumția de fantezie exagerata. Tehnologia înmagazinării energiilor regenerabile pare a fi o soluție acceptabila in privința energiei eoliene din platoul Marii Negre si din Dobrogea.
  Evaluarea însă va trebuie făcută global, incluzand investitiile in capacitati de productie, stocare si transport si problemele asociate protectiei mediului.

  O alta solutie este cea pe care o puteti dezvolta cu ANCONAV, initiatoare si a unui cluster maritim la Constanta. Constructia de nave , in care Romania este undeva pe pozitia 4-5, se confrunta cu mari probleme si beneficiaza de o strategie europeana consistenta care insa nu poate surmonta concurenta pietelor asiatice. Aici putem dezvolta transportul fluvial si conexiunile intermodale intre Constanta si Europa Centrala.

 26. @VV,
  1.Cu siguranta ca mi-as evalua cu antentie “mapa profesionala” inainte sa ma propun pe o functie publica. Nu atat din cauza unui presedinte jucator, cat a presei.
  2. Eu tot am scris pe aici si nebagat in seama ca energiile verzi trebuie valorificate in special pe plan local prin procedee de transformare a energiei electrice in alte energii(cum ar fi producerea de hidrogen si oxigen) dar si alte tipuri de procese tehnologice. Altfel dai peste cap nu numai sistemul energetic dar si ramuri economice intregi. Hidrogenul poate fi imbuteliat si utilizat ca si GPL iar oxigenul in industrie si medicina.
  Aceasta observatie am auzit-o si eu in ultimul timp dela un oficial ANRE si m-am mirat cat de tarziu au emis-o. De asemenea, s-a gresit inca de la inceput cand s-au emis certficatele verzi, fara a se pune nicio conditie asazisilor investitori(cum ar fi, industrie de mentenanta pe orizontala, unitati de stocare si valorificare). Vedeti ce probleme creaza industriei prelucratoare aceasta strategie neinspirata. Dupa cum stiti cu siguranta cate conditii pune ARCELOR ca sa nu-si inchida unitatile din Ro.

 27. Dan spune:

  Promovati tineri valorosi in reteaua externa care sa sustina interesele economice ale Romaniei. Reteaua externa de atasati este plina de oameni plictisiti care pierd timpul prin ambasade. Este timpul sa injectati putin sange proaspat! Succes in tot ceea ce faceti!

 28. Adam Mares spune:

  Cica Base a zis ca economia e un dezastru. :-)

 29. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Adam Mares

  asa stiu si eu… si vad efectiv cum stagneaza tot, imi pare ca e un blocaj total. Or fi marit aia exporturile, dar economia se vede cel mai bine dupa puterea de cumparare a omului, pe care eu o vad a fi dezastruoasa.

  Sa vezi rosii cu 50 de bani kg cum stau in piata si nu le ia nici dracu…

 30. emi spune:

  @Adam Mares
  Ingerii nu au “copii din flori”. Ei (ingerii) vin pe Terra doar pentru a-i ajuta pe cei dragi sa-si “plateasca” datoriile karmice si sa ne arate tuturor drumul. Si probabil nu sunt “dotati” cu buze subtiri…
  Andreea Maria Paul il are pe nasul in suflet (si suflet de sluga), este dispusa sa faca orice pentru a-si multumi stapanul. Alina Gorghiu desi lucreaza usor si este disciplinata in echipa, este totusi educata sa gandeasca singura si sa nu-si calce in picioare principiile. Pacat ca fratele dumneaei mai mult o saboteaza decat o ajuta. Si sa nu uitam de fotografiile de pe blog, Andreea ne priveste intotdeauna “de sus”. In plus, Andreea e obsedata de verbul “a fura” si isi doreste sa fie cu orice pret “cel mai bun” (totusi exista limita data de talent, fara talent nativ poti fi cel mai bun doar daca trisezi). In plus, Andreea ii fura ideile si stilul Alinei…

 31. Uitasem sa mai deschid blogul Alinei Gorghiu. Observ ca si-a schimbat look-ul. Dar temele abordate sunt la fel de interesante si ancorate in realitate. Plus ca sunt foarte prietenoase. In comparatie cu plagiatoarea de Andreea care-i si nesuferita.Nu eu o fac plagiatoare ci chiar Liviu Voinea intro emisiune la TMC acum vreo doi ani. Si cand sufocata de rusine, a inceput sa lacrimeze acuzandu-l pe acuzator ca-i macho!

 32. Adam Mares spune:

  Ma indoiesc ca Andreea Paul o copiaza pe Alina Gorghiu. Alina Gorghiu are tot suflet de sluga, e un soldat disciplinat si atat. Ambitioasa si perseverenta.
  Nu abordeaza, de fapt, nicio tema. Preia niste stiri. Chiar si articolele pe justitie sunt “documentate” de studentii care fac practica la cabinetul dumneaei.
  E treaba voastra daca o simpatizati, eu am alte standarde de apreciere.

 33. @Adam,
  N-ai inteles. N-am spus ca Andreea o plagiaza pe Alina. Ci ca Andreea este plagiatoare stiintifica. N-o spun eu, a spus-o Liviu Voinea ca deh, sunt colegi de catedra la ASE(cica relatii internationale, frectie la un picior de lemn, amandoi). Ce am remarcat ca Alina si-a schimbat lookul si seamana cu Andreea! Or concura pe acelasi barbat?

 34. Acum e drept, Alina a absolvit o facultate particulara, iar Andreea una de stat. Si care-i diferenta? Se plagiaza peste tot!
  Si apoi, da-mi exemplu de bloggeri mari analisti. Poate Maestrul cand era in opozitie. In rest, niste nulitati cu staif!

 35. Adam Mares spune:

  @un liberal optimist, emi zicea ca andreea fura ideile si stilul alinei… Care idei?! :-)

 36. @Adam,
  Intreab-o pe ea, nu pe mine. Eu am spus altceva!

 37. emi spune:

  Alina Gorghiu avea blog, opinii, proiecte, cu cel putin doi ani inaintea Andreei…

 38. @emi,
  Hai sa ne intelegem:Alina e inca o tanara politiciana liberala care si-a castigat mandatul de parlamentar pe inteligenta si pe banii ei in 2008, intrun colegiu vecin cu al meu, chiar in sectorul lui Vanghelie, cu care noi liberalii eram la cutite. Anul trecut l-a castigat la pas, fara sa croseteze, fara sa faca sarmale, carnati de plescoi, si fara sa se milogeasca pe la televizor ca e muiere si musai trebuie aleasa. exact contrar ce au facut muhaelile de udrea si vass. are o activitate civica exemplara, are consiliere juridica gratuita, are initiative cetatenesti si parlamentare. Nici nu se compara cu cele doua muhaele care au ajuns in politica in rol de tarfe ale unor lideri de partid si au ajuns in Parlament la mila lui Ponta!

 39. emi spune:

  Ca sa nu mai vorbim ca Alina este la al doilea mandat PE VOTURILE CETATENILOR.

 40. Spre deosebire de cealalta fosta gratie liberala, Diana Tusa, care a castigat la mustata un mandat prin Braila si care era injurata zilnic pe blog ca este inactiva. dupa care, probabil si prin influienta lui Buble de la A3, s-a dat pe langa Chiliman sa-i rezerve un colegiu in S1. Spre rusinea noastra a liberalilor, aidoma lui Tari si Orban. Bine, bine, esti recunoscator unui primar, afacerist ordinar si bine cotat in sondaje, dar dupa castigarea mandatului trebuie sa fii solidar cu partidul tau , nu cun baron local care a pierdut directia liberala. Vad ca o tot baga in fata Buble pe blogul sau , dar fata e varza. e o rusine liberala ca si Chiliman, in ciuda execptionalei lui activitaTi in parlament(Ex. L10 este un exemplu de lege bine facuta). Ca tari a pierdut directia in 2005 prin aberanta lege al lui Fluture si Monicai Macovei247 e altceva, si altceva in dezavantajul adevaratilor proprietari care si-au aparat proprietatile si familile cu arma in mana .

 41. Adam Mares spune:

  @un liberal optimist, din pacate, pt ea, si gorghiu a intrat in politica mare ca amanta a unor lideri de partid: misu voicu, bogdanel olteanu. Iar primul mandat l-a obtinut asa cum l-a obtinut si udrea la roman. Nu stii sau te prefaci?

 42. Adam Mares spune:

  @un liberal optimist, @emi, eu zic sa va luati de mana cu Parmalat. :-)

 43. Filip G spune:

  @Adam Mares cine-i Parmalat?

 44. @Adam,
  Esti misogin de-abinelea. Pai ce sa faca biata fata daca a intrat in partid? s-a culcat cu barbatii cunoscuti. ce ai vrea sa ramana virgina pana la batranete?. dovada ca inca nu a facut vreo casatorie ca udrea si ca vass din interes. se iubeste cu cine vrea, inclusiv cu electoratul ei.si apoi misu si bogdan nici n-au fost lideri, ci niste tutari. Ca si in prezent. Pai, ce-ai fi vrut, sa se culce cu adi minune si cu adi cristea?

 45. Parmalat asta este un blogger cretin. Ca si Adam, desi el este un tutar!

 46. Adam Mares spune:

  @un liberal optimist, nu e cazul sa te porti ca o femeie isterica. :-)

 47. Filip G spune:

  @Adam Mares,un liberal optimist e suparat pe tine fiindca nu ai initiativa sa fructifici corcodusele.Azi am livrat miere in una din intreprinderile patriei,starea de spirit e catastrofala,oamenii discutau despre decizia luata sa stea acasa 3 zile.Ori relansarea economiei nu se face cu oameni trimisi acasa.

 48. @Filip G.,
  Stii ce-am gasit azi in piata?Afine de padure. e adevarat ca aveau si de alea de ferma, dar mai ieftine. cand am cumparat 3Kg, se crucea bietul agricultor. era agricultor ca le dadea cu 12 lei. intermediarii cu 18. e nebunie in pietele Bucurestilor. Ma intreb cum o fi in provincii. ca cica agricultura noastra e de rahat!Nici nu stiai ce sa cumperi mai intai, ca planul meu de shoping era de acasa, dar in targ era altceva!
  Intre noi fie vorba e naspa cu pepenii cu ploile astea.Chestia e ca baietii s-au cam grabit. Ieri erau agricultori, azi am gasit intermediari. Nashpa. dar tot castraveti sunt. Jale mare! Ma intreb ce voi gasi eu saptamana viitore la Baduleasa?

 49. Filip G spune:

  @Un liberaloptimist,timpul a jucat multora anul asta feste.Ciresele si visinile s-au copt mai repede fata de alti ani iar strugurii au deja boaba cat la maturitate.Teiul a mirosit de a inebunit albinele dar nu a dat nectat,noptile reci si ploile zilnice au spalat floarea.Urmeaza multe surprize in agricultura.