Articol publicat in cotidianul El Economista din Mexic-15 iulie 2013: “Romania cauta afaceri in afara UE”- Varujan Vosganian

 

Foto EE: Germán Espinosa

Economia românească încearcă să revizuiască politica de afaceri şi investiţii.

 Mexicul este din ce în ce mai atractiv pentru afaceri şi căuta noi investitori în ţările din Europa, printre care şi România. În ciuda balanţei comerciale deficitare, urmăreşte să extindă relaţiile între investitori şi companii.

Guvernul României, ai cărui principali clienţi şi furnizori sunt Uniunea Europeană, Rusia şi Turcia, şi-a redefinit priorităţile şi consideră Mexicul o destinatie de interes pentru afaceri şi investitori, a afirmat ministrul economiei din România, Varujan Vosganian. „În Uniunea Europeană avem reputaţia de asociaţi de încredere, însă am ignorat alte pieţe”.

Până în luna septembrie anul trecut, comerţul bilateral între Mexic şi România a fost de 252 milioane de dolari (aproape 0.5% din valoarea întreagă a comerţului total între Mexic şi Uniunea Europeană), iar investiţiile acestora, începând din 1999 până anul trecut, au ajuns la 400.000 de dolari.

 România, avandu-l pe Vosganian ministru al Economiei, a trimis o misiune economica în Mexic care are ca scop identificarea de perteneri de afaceri si asociaţi. „Principalul obiectiv este generarea investiţiilor în ambele sensuri. Pentru asta guvernul României plănuieşte privatizarea activităţilor în sectoarele de energie electrică, gaz, cărbune, căi ferate, industria aeronautică, industria de apărare şi minerale neferoase ”, a spus acesta.

 Punctele atractive pentru posibilii investitori sunt un nivel de impozit competitiv (16% în ISR) şi o poziţie geografică strategică pentru a intra în Europa de Est, mai ales în Rusia, una dintre cele mai mari pieţe din regiune.

 „În materie de infrastructură şi logistică lucrăm la crearea autostrăzilor, iar transportul maritim  şi aerian garantează un transfer eficient al mărfurilor între porturile româneşti de intrare în Europa şi alte oraşe”, a asigurat Vosganian.

 În următorii şase ani România va investi 33,000 de milioane de euro în proiectele pentru sectorul productiv, din care 20,000 de milioane vor fi dedicate infrastructurii pentru fortificarea reţelei de drumuri, mai ales cele care leaga capitala ţării de oraşe europene.

Ministrul român al economiei a explicat că în prezent cel mai mare asociat al României din America Latină este Brazilia, „însă Mexicul s-a transformat în principalul obiectiv pentru a face afaceri şi pentru a plasa sau atrage investitori, datorită condiţiilor sale economice şi, de asemenea, pentru că este privilegiat în a întreprinde proiecte de faţadă în America Centrală, o piaţă pe care România o consideră cu un potenţial înalt”.

 Miercurea aceasta, Secretarul Economiei, Comce şi reprezentanţii români vor avea un seminar de informare şi promovare a investitorilor, unde speră să concretizeze proiecte de investiţie în sectoarele de interes reciproc.

http://eleconomista.com.mx/industrias/2013/07/15/rumania-busca-hacer-negocios-fuera-ue

 hugo.valenzuela@eleconomista.com..mx

 

63 Responses to “Articol publicat in cotidianul El Economista din Mexic-15 iulie 2013: “Romania cauta afaceri in afara UE”- Varujan Vosganian”

 1. Pacala spune:

  katrina
  De acord, exemplul dat de tine ar trebui sa fie un obiectiv al politicienilor romani. Dar noi vorbim de natii esteuropene, iesite de sub comunism acum 23 de ani etc. Tu dai exemplu de natii nordice, germanice, alta fibra. Ceea ce ma bucura pe mine per total este faptul ca UE ne obliga si pe noi sa ne civilizam… in mai toate domeniile.

 2. tudor spune:

  @kakatrina

  elena udrea minte cel putin sub urmatoarele aspecte:
  1. silaghi nu are probleme cu justitia:
  - ani nu inseamna justitie;
  -silaghi a cistigat procesul cu ani
  -reteta basista – al carei promotor esti si tu- este urmatoarea : o sucursala basista (ani, parchet etc) acuza nefondat un adversar politic apoi, chiar daca acuatia nu se confirma, basistii acuza persoana in cauza caa avut probleme cu justitia

  2. minte elena udrea si cind spune ca nu stie ce va face presedintele.
  de multe ori stie ce va face presedintele inainte sa stie insusi presedintele.

  ps: ce crezi, o ia de nevasta?

 3. Pacala spune:

  Cum se fuuuura in Romanica, fara jena. Transpartinic si cu grija:

  CNADNR a scos la licitație un contract pentru servicii de consultanță privind „identificarea sursei de finanțare și pregătirea documentației de atribuire pentru decontaminarea solului contaminat cu hexaclorciclohexan și mercur rezultat din eliberarea amplasamentului Autostrăzii Brașov-Cluj-Borș“. Și nu doar că l-a scos la licitație, dar după un întreg scandal, cu contestații și cereri de anulare a procedurii, l-a atribuit firmei EPMC Consulting SRL din Cluj-Napoca, pentru suma de 432.760 de lei.

  EPMC Consulting este fosta sucursală a KVB Economic SA, o firmă de partid a PDL, în acționariatul căreia s-au aflat Sulfina Barbu și Silvian Ionescu. Astăzi, sub altă guvernare, EPMC, controlată de Cristina Corpodean, soția unui lider local PDL, continuă să câștige sume frumoase din contractele publice.

  Dacă vreți să știți de ce plătiți rovinieta, iată cam pentru ce plătește CNADNR 100.000 de euro:

  EPMC Consulting va primi 17.450 de lei doar ca să identifice posibile surse de finanțare. Chestie pe care noi am făcut-o în trei minute, dând o căutare pe Google. Ar fi durat și mai puțin dacă ne-am fi uitat direct în contractul lor de consultanță, la punctul 11.4, unde se face referire la sursa de finanțare POS Mediu – Axa Prioritară 2 – Domeniul Major de Intervenție 2.

  Restul sumei va fi plătită, conform centralizatorului de servicii, pentru documentații de avizare și de licitație, studii de fezabilitate, analize etc. Chestii pe care le-ar putea face și CNADNR dacă i-ar pune la treabă pe cei 164 de angajați ai Direcției Proiecte cu Finanțare Externă și pe cei 36 de angajați ai Direcției Achiziții Terenuri, Acorduri, Avize, Relocări Utilități și Protecția Mediului. Totuși, dacă ar fi făcut-o, țara ar fi simțit lipsa specialiștilor în ținerea de panglici inaugurale pentru fiecare 500 de metri de autostradă cu o singură bandă
  (catavencii)

 4. Pacala spune:

  Cum omoară Fiscul contribuabilii corecţi
  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cum-omoara-fiscul-contribuabilii-corecti-184198.html
  Cititi si concluzionati singuri

 5. Pacala spune:

  @VV
  Ce se mai aude cu exportul de TR85M1 in Columbia? Sau cu producerea modelului TR 85M2?

 6. Marius Bacau spune:

  @all
  http://pesurse.ro/2013/07/18/surse-liviu-dragnea-va-fi-trimis-n-judecat-n-dosar/

  Nu ma mira. Parintele regionalizarii va incerca sa dea o tenta politica acestui eventual proces. Doar ca maniera in care a actionat este proprie PSD din cele mai vechi timpuri. Asa au furat tot timpul voturi.
  Nu cred ca daca acum sunt aliatii nostri, putem sa uitam cum furau voturi in judete sub comanda lui Dragnea, a lui Oprisan sau a altor lideri social=democrati.

 7. Marius Bacau spune:

  @all
  Nu ma asteptam la Klaus sa ofere o asemenea explicatie. Asta e meritocratia ppropovaduita de domnul Antonescu? Jenant.

  http://pesurse.ro/2013/07/18/iohannis-ntrebat-pe-ce-criterii-a-fost-propus-sila/#news

 8. tudor spune:

  s au cam ispravit lunile de miere ale guvernului ponta

  in toamna va fi deja groasa.

  vorbele frumoase dinspre fmi sau de aiurea ca si cifrele mai mult sau mai putin interpretabile nu tin de foame.

  amortelii din economie usl ul i a adaugat dezamagirea politica a “coabitarii”, pierzind inbuna masura sprijinul politic.
  daca actualii lideri usl vor continua sa se iluzioneze cu sondaje sau cu mingaielile pe crestet de aiurea, cu atit mai rau!

 9. gelu spune:

  Si uite asa incet incet Romania devine latifundia celor 100.000 de lucratori ai serviciilor secrete in frunte cu sefii lor deoarece acesta masa de caprari va avea posibilitatea sa urmareasca convorbirile telefonice si traficul pe net a 19.000.000 de cetateni din tara (nepunandu-i bineinteles la socoeala pe cei foarte foarte mici care nu pot vorbi la telefon si naviga pe net) si din prelucrarea acestor convorbiri inregistrate se pot afla optiunile politice, felul in care cetatenii au votat, cat de mult urasc sau iubesc un anumit politician sau partid politic ceeace da posibilitatea celor 7 servicii secrete din aceasta tara sa poata configura rezultatul alegerilor viitoare astfel incat sa ajunga mereu la putere numai acele partide si politicieni care sunt controlate de servicii. Ca sa nu mai punem la socoteala cum ca-n functie de optiunile politice, cetatenii care se gasesc in opozitie cu interesele politice ale SRI sa fie dati afara din servici sau sa dea faliment daca sunt posesori de firme cu ajutorul ANAF sau concurentei neloaiale a firmelor controlate de servicii. Cu alte cuvinte cei 100.000 de caprari vor afla totul despre viata privata-economica si politica a restului celor 19.000.000 minus cetatenii pana la varsta de 7-8 ani. Ei caprarii devenind bosii iar restul sclavii lor care culmea le vor plati salariile din impozitele varsate la bugetul de stat. Ei palmasii nemaiavand astfel nici o posibilitatea a mai putea sa-i controleze pe cei 100.000 care devin astfel un fel de zei in aceasta tara.

 10. @gelu,
  Mai degraba vor da faliment companiile de telefonie mobila. Pentru ca toti utilizatorii se vor abtine de la convorbiri simtindu-se spionati, sau se vor perfectiona in coduri!

 11. Teleorman! Care este cam 40% liberal!

 12. emi spune:

  Cata invidie, sunt mai “scursuri umane” decat tine…

 13. @katrina,
  @emi are dreptate:Teleormanul este un tinut mirobolant! Cand ai timp trage-i o vizita!