Varujan Vosganian a convenit, impreuna cu omologii sai mexicani, elaborarea unui program de cooperare economica (comunicat de presa)

 

Aflat, în perioada 15-17 iulie 2013, într-o vizită oficială în Mexic, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a convenit, împreună cu omologii săi mexicani, elaborarea unui program de acţiuni concrete, care să apropie cele două ţări în domeniul economic.

În cadrul întâlnirilor cu ministrul mexican al economiei, Ildefonso Guajardo Villarreal şi ministrul relaţiilor externe, José Antonio Meade Kuribreña, oficialul român a prezentat relaţia cu Mexicul ca o prioritate a ţării noastre în America Latină.

Ambele părţi doresc organizarea, în toamna acestui an, a celei de a patra sesiuni a

Grupului de Lucru la Nivel Înalt România-Mexic, principalul instrument instituţional deidentificare a oportunităţilor comerciale si de cooperare economica între cele doua ţări.

De asemenea, partea mexicană intenţionează să organizeze, in primăvara anului viitor, o misiune economică în România, iar invitaţiile făcute celor doi demnitari mexicani de a vizita ţara noastră au fost acceptate cu plăcere.

Cu ocazia vizitei oficiale a delegaţiei române, a fost organizată misiunea economică a asociaţiei constructorilor de nave din ţara noastră (ANCONAV), iar ministrul Varujan Vosganian a condus lucrările celor două seminare de afaceri care au avut loc.

Primul dintre acestea a beneficiat de prezenţa autorităţilor mexicane din domeniul transporturilor – Ministerul Transporturilor, Ministerul Marinei si Unitatea de Transport a companiei mexicane de petrol PEMEX, iar cel de al doilea seminar, organizat de Ministerul Economiei in cooperare cu Consiliul Mexican de Comert Exterior si ProMexico, s-a bucurat de prezenţa a peste 70 de firme mexicane specializate in transport naval.

Ministrul Vosganian a susţinut, in auditoriul principal al Institutului Diplomatic Mexican Matias Romero, o conferinţă pe teme legate de economie si diplomaţie, în prezenţa comunităţii de afaceri si a corpului diplomatic din Ciudad de Mexico.

In urma acestor acţiuni, partea mexicană şi-a manifestat interesul pentru produse româneşti precum vase maritime si fluviale, platforme maritime, vagoane de marfa, produse din aluminiu, echipamente petroliere, echipamente de telecomunicatii, rulmenti,bujii, anvelope din cauciuc, produse din fier si otel, părti si accesorii pentru autovehicule,instrumente optice, produse chimice etc.

In ceea ce priveşte cooperarea economica, au fost identificate ca fiind de interes comun domenii ca producţia de părţi pentru autovehicule, foraj marin, echipamente electronice.

Delegaţia română a avut, de asemenea, discuţii cu reprezentanţi ai mediului de afaceri mexican şi cu presa de specialitate, precum şi o întâlnire cu directorul general al companiei naţionale mexicane de petrol pentru explorare si producţie, Carlos Morales Gil, întâlnire care a evidenţiat interesul părţii mexicane privind extinderea cooperării în domeniul operaţiunilor de foraj în Golful Mexic.

Pe agenda vizitei delegaţiei române în Mexic s-a aflat şi întâlnirea cu omul de afaceri mexican Carlos Slim, in care au fost analizate posibilităţile si interesele acestuia de a dezvolta relaţii de cooperare economica cu România.

In acest context, este, în prezent, în analiză cooperarea economică în domeniul telecomunicaţiilor, inclusiv din punct de vedere investitional, dar si pe linia activităţilor comerciale – importuri de produse metalurgice din ţara noastră.

Vă prezentăm comunicatul de presă remis de Ministerul Relaţiilor Externe din Mexic în urma întâlnirii dintre ministrul român al economiei, Varujan Vosganian şi ministrul relaţiilor externe, José Antonio Meade Kuribreña, din data de 17 iulie 2013: http://saladeprensa.sre.gob.mx/index.php/es/comunicados/2852-253

Conferinta sustinuta de Ministrul Vosganian, in auditoriul principal al Institutului Diplomatic Mexican Matias Romero,  pe teme legate de cultura, economie si diplomaţie, în prezenţa comunităţii de afaceri si a corpului diplomatic din Ciudad de Mexico:

Conferencia “Poesía, Diplomacia y Económia” (audio)

 http://procrastinando.podomatic.com/entry/2013-07-16T20_37_34-07_00

Biroul de presa al Ministerului Economiei

102 Responses to “Varujan Vosganian a convenit, impreuna cu omologii sai mexicani, elaborarea unui program de cooperare economica (comunicat de presa)”

 1. Filip G spune:

  Basescu e sanatos la cap?Operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat.Adica A fost rapit teroristul Omar?Ca nu se respecta legile pe teritoriul tarii o stiam.Dar ca nu mai respectam tratatele internationale nu stiam.Ori SIE ori cine e responsabil de aceste incalcari are de dat explicatii.

 2. Hopa! basescu declara ca Ro. a actionat neautorizat pe teritoriul altui stat pentru aducerea lui Haissan in Ro. Pai bine, boule, nu tu te dai tu mare sef de stat, cat timp esti un impostor?Ce naibii cautai in R. Moldova sa promiti marea cu sarea fara mandat de la Parlament?
  USL, demiteti-l, arestati-l, executati-l, ca eu, ca cetatean nu ma mai simt in siguranta cu acest alcoolic recunoscut!

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ un liberal optimist

  n-are ponta nicio sansa sa scada preturile la energie, directia lor e doar una: in sus! In tot guvernul asta nu exista nici un om cu viziune umana, toti au viziuni contabile.

  Cifrele de care spui tu ei deja le-au cheltuit, in sensul ca sunt bagati in buget ca venituri, iar asta nu se va schimba nici anul viitor, nici peste un an, nici peste 2.

  Sa zicem ca teoretic intr-o zi cu soare, cind bugetul va da pe dinafara s-ar crea premisa de a fi reduse accizele la energie… Crezi ca macar atunci o vr face? Nici intr-un caz! Atunci se vor gasi alte motive de cheltuieli urgente. Isi vor aduce aminte ca in 8 ani de criza nu si-au schimbat decorurile la palate, o sa le schimbe pe alea in loc sa-ti dea tie sau mie o firimitura…

  Au marit salariul minim pe economie la 750 de lei, ca si cum daca ei impun… restul se executa. Efectul s-a vazut imediat, un nou val de disponibilizari, restructurari de posturi, etc… Eu vad zi de zi oameni care muncesc o luna intreaga, de multe ori peste 8 ore pe zi, iar banii si-i iau pe zi, sau la saptamina, si adunati nu depasesc 500-600 de lei lunar. Mergi prin comunele de linga bucuresti, sa vezi citi oameni lucreaza cu ziua la sere sau pe cimp pentru 30 de lei la zi…

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  daca mergeti la Petrosani v-as sugera sa intrati intr-o mina si sa intrati intr-o mina si sa mergeti intr-un abataj-camera si sa stati acolo macar o ora sa vedeti cum se lucreaza. Aveti garantia mea ca dupa experienta asta veti avea o alta viziune despre viata, si in special alta parere despre mineri…

 5. Filip G spune:

  @sorin,eu am ceva fotografii de prin 90 cand reporterii de la Romania libera parca au primit aprobare sa fotografieze cum se lucreaza in mina intr-o zona cu foc.Eram doar in chiloti ,cizme si casca-n cap,in momentul respectiv nu erau gaze sa purtam aparatul de 14 kg si sa mutam stalpi in brate de 130kg.De unde sti cum arata un abataj camera?Acum nu se mai practica inghite prea mult lemn.Acum e refolosit tot materialul.

 6. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ filip g

  am lucrat si eu la Dilja, intre 91 – 92, am bagat la lemn pe suitoare de mi-a venit acru, motoare carate in 4 prin spatii inguste, th-uri, dgm-ur la greu… ca sa nu mai zic ca in toata perioada cit am lucrat in mina am folosit doar inima lui stalin…

 7. Filip G spune:

  @Ok,am inteles,eram curios fiindca au fost multi militari din toata tara care au lucrat pana la revolutie in mina.Am avut si eu ocazia sa discut cu multi care cunosteau despre minerit datorita acestui fapt.

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ filip g

  cind m-am angajat eu la mina era legea aia ca daca faceai 5 ani de mina scapai de armata, eu pentru aia m-am dus, si cind s-a abrogat legea am plecat si eu in treaba mea…

 9. @Filip,
  @Sorin,
  Pai din ce ziceti voi ar trebui sa primiti Steaua Romaniei cu diamante. Doamne, nici masochist daca as fi nu m-as angaja la asa ceva!

 10. @sorin,
  Pe bune, mai bine faceai armata, decat sa fii sclav in mina(cu tot respectul pentru meseria de miner).

 11. Filip G spune:

  @Un liberal optimist ,inainte de revolutie si 3-4 ani dupa aveai materiale utilaje ,personal.O intreprindere avea de la 5000 de mineri in sus plus militari.Ori azi nu ai utilaje nu ai personal nu ai materiale si totusi oamenii acestia scot la lumina zilei carbune pe care guvernantii nu stiu sa-l foloseasca.Azi chiar mi-a placut atitudinea unui miner de la Paroseni** nu am cerut marire de salariu ,nu am cerut materiale ,utilaje .Am cerut sa respectati acordurile asumate cu Banca Mondiala si FMI.

 12. Filip G spune:

  @Un liberal optimist,toti cei care au terminat scoli profesionale aveau contract cu mina pe 5 ani.Daca nu-l respectai trebuia sa platesti o suma de bani,apoi la incorporare cand se afla ca ai lucrat in mina te trimiteau la mina.Lucrai 8 ore in mina apoi mergeai in UM sa-si bata joc de tine un sergent.Totusi au fost baieti care la liberare aveau bani de nunta si o casuta modesta datorita faptului ca lucrau in mina.

 13. @Filip G.,

  Bine si care sunt conditiile acordului cu BM si FMI referitoare la minerit? Si de ce trebuie sa am acorduri cu niste asasini economici ca sa-mi explooatez resursele vitale ale tarii?

 14. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ un liberal optimist

  :D :D :D

  nimeni nu cred ca merge de placere la mina, nu cred ca exista meserie mai grea si mai periculoasa. E o viata extrem de dura, in tot ce faci trebuie sa ai reactii la secunda, armata e fix pix pe linga mina, e joaca de copii… Gindeste-te ca atunci cind lucram eu la Dilja erau cam 2500 de mineri angajati, si imi amintesc ca vorbisem cu o contabila si mi-a spus ca intr-un an erau peste 1000 de oameni care se angajau si plecau imediat dupa prima saptamina, unii chiar din prima zi. Prea putini ramineau perioade mai indelungate.

  Imagineaza-ti cum e sa te trezesti la 3, la 3.30 sa fi in statia de autobuz, ajungi la poarta minei la 4 si ceva, incepi antrenament contra cronometru: coada la lampa, dezechipare, echipare cu salopeta, pontaj (total maxim 20 de minute), joci un 66 citeva minute pina primeste toata lumea sarcinile la sedinta de dimineata, dupa care te pornesti 3,5 km spre fundul pamintului, traseu cu obstacole, coada la colivie, te inghesui 30 de insi intr-o colivie prevazuta pentru 8 persoane, mai dai peste vagoneti lasati in drum, sari din vagonet in vagonet pina treci in partea cealalta, te grabesti sa preiei schimbul la timp la ora 6 ca sa nu-ti faca raport, si dupa 6 incepi antrenamentul cu lopatica, sapa, lemnul, sau ce-o mai fi, muncesti 6 ore ca la concurs in temperatura de 50-60 de grade, dupa care iesi iar la interval uneori la zero grade si reiei drumul invers spre casa, inca 3,5 km, ajungi afara, te dezechipezi, cobori 2 etaje la dusuri, de regula ai cam 20 de minute sa faci dus, sa te echipezi si sa ajungi la autobuz. In total sunt cam 9 ore jumate de antrenament….

  Ce zici? Cool, nu ?

 15. @Filip G.,
  Am inteles smecheria: un baiat amarat, renunta la liceu si facultate, sa faca o scoala pofesionala in minerit, sa lucreze si pe timpul stagiului militar in minerit, neglijandu-si atributiile profesionale ca militar, prilej cu care un ordinar de sergent isi batea joc de el si-l punea sa conduca valiza pe sub paturi si sa masoare dormitorul cu chibritul aprins. Totul pentru niste firfirici cu care sa se insoare cu o fata care-i turna niste plozi fara sa stie.Cred ca din aceasta cauza minerii s-iau pierdut barbatia si demnitatea.Mai bine faceau macar liceul!Ca in Emile Zola!

 16. Filip G spune:

  @Un liberal optimist,pentru linistea minerilor Berceanu a inceput disponibilizarile cu plati compensatorii.A fost grafice si esalonari prin care minerii in prag de pensie ori cei care au alternative paraseau sistemul de buna voie.Dupa ce au inchis mai multe mine redistribuind personalul ramas s-a ajuns in situatia in care varsta medie in minerit e 43 ani iar minerii ies la pensie la 45 avand cel putin 20 de ani grupa speciala.Divizand cele 7 mine ramase in mine viabile si neviabile de fapt au divizat minerii.Cele 4 mine viabile au intrat in Complexul Energetic si le este achizitionat carbunele iar cele 3 neviabile sunt in situatia de azi.Cele 3 mine neviabile trebuie inchise pana in 2018,ori daca nu ai cui vinde carbunele te inchizi singur.La cele 3 mine neviabile in cativa ani personalul indeplineste anii de pensionare.Cum angajari nu se fac situatia se rezolva sigur.Ori eu nu inteleg totusi cum a primit aprobare Mintia sa importe carbune@

 17. @filip G.,
  Hai sa-l intrebam pe Maestrul! desi nici DSa nu cred ca stie. Imi aduc aminte ca pe cand mai emitea OTV, soricelul(DDD!) chiar zicea ca se prefera importul de carbune din Polonia pentru a se ucide concurenta din Ro. O fi adevarat, n-o fi ,nu stiu!Ceva similar cu Oltchim! Dar iar nu pot sa ma pronunt atata timp cat deciziile economice nu sunt transparente.

 18. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ filip g

  precis ca exista niste baieti destepti si acolo, la fel ca si in faza cu Pinalti, care a inventat smecheria cu RUDNAP (citit invers e PANDUR), respectiv omul care isi facuse in serbia o firma care re-exporta din serbia energia exportata din romania de baietii destepti…

 19. @sorin,
  Bine, bine,dar trebuia sa-i demonstrezi unei iubite ca esti erou? In vremea aia erau suficiente alte oportunitati sa-ti cuceresti iubitele.

 20. Filip G spune:

  Pe mine nu ma poate lamuri nimeni ,carbunele din import are costuri de transport,ori Paroseni e in Valea jiului la distante mici de mine,iatr Mintia e la 130KM circa.Ori Polonia,Africa de Sud,etc……..Cand le merge jucaria toti sunt zmei in producerea de energie.Ori au fost ani in care erau cu caciula in mana rugand minerii sa lucreze si Sambata si Duminica fiindca hidro si Cernavoda nu functioneaza in parametrii.

 21. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ un liberal optimist

  citesti prea multe romane politiste, mai iesi si tu la aer…

  Eu tocmai imi terminasem liceul si eram pe drumuri… Si ca sa nu zici ca eram ceva nenorocit si ca nu eram in stare sa fac o facultate te informez ca am terminat liceul al 2-lea… Nu stiu citi ani ai, dar nu pari sa fi cunoscut anii 90-94… Au fost ani foarte haotici, criza pe toate planurile, am facut si eu ce am considerat ca e bine pentru mine. Nu m-am dus in armata pentru ca n-am vrut. Asta nu inseamna ca nu m-as duce la razboi daca ar fi nevoie…

 22. @Filip G.,
  Tata, dar greu dai raspunsurile corecte! Pai, ai dreptate:termoenergia este cea mai sigura, deoarece are o organizare tenhologica ce nu depinde de factori exogeni. In schimb hidro si nuclearenergia depind de debitul de apa, bioenergia de numarul de capete de animale care emit dejectiile amoniacale, panourile solare de insolatie si eolienele de vant.De ce trebuie sa sufere termoenergia datorita capriciilor altor tipuri de energie?

 23. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ filip g

  iti aduci aminte ca pe vremea noastra curentul era pe gratis ? Acolo e toata smecheria. Azi curentul e de citeva MII DE ORI mai scump, si cea mai mare parte din pret o ia statul. Asta e motivul pentru care toate sunt scumpe, mult mai scumpe decit ar trebui. Asta e motivul pentru care nu vine nimeni sa faca productie de ORICE in romania… Polonezii isi cunosc interesele, asta e diferenta, n-au omorit omu, l-au lasat sa produca, si din productia populatiei are si tara de cistigat. Asa… noi stam si ne uitam unii la altii, comentam, si mai mult de atit nu avem ce face, pentru ca astia nu dau doi bani pe ce spunem noi. Nu vezi ca acum baga ascultarea telefoanelor si urmarirea corespondentei fara sa intrebe pe nimeni ? S-au facut ca ne intreaba pina au ajuns la putere, dupa aia… descurce-se fiecare cum o putea

 24. @sorin,
  Uaau! M-ai dat pe spate! Pai anii aia erau ce-i mai frumosi! Aveai o sumedenie de oportunitati.

 25. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ un liberal optimist

  nu ma pricep la furat…

 26. @sorin,
  Nu de furat faceam vorbire! era o deschidere academica extraordinara, burse pe toate drumurile. Am impresia ca atat eu cat si regretata mea sotie ne-am nascut prea devreme, iar iubita mea fiica prea tarziu. Noi am prins mult mai mult chin decat cei care au aparut odata cu revolutia!

 27. Filip G spune:

  @Un liberal optimist,eu am semnalat domnului VV situatia inainte de a fi intrat minerii in greva .Ori eu nu sunt platit sa dau idei ori solutii .Oricum acum cele 3 mine neviabile intra in portofoliul domnului NITA alaturi de minele viabile.Chestiunea asta e aproape rezolvata,luna viitoare apare problema la minele viabile cand personalul trebuie sa stea acasa 3 zile fara a fi platit.Pai daca eu stiu aceste lucruri ce fac oamenii platiti ce trebuie sa informeze ministrul si premierul?

  • @ Filip G

   Ai dreptate, aceasta trecere a minelor neviabile la Complexul Energetic Hunedoara nu limpezeste situatia complexului energetic, ci doar creeaza omogenitate de tratament intre mine.

 28. Pacala spune:

  @dragilor
  Inainte sa va duelati cu ghilimele, hai sa incercam sa vedem structura costurilor la kilowat, pe siteul anre. Care inseamna ca statul cam ia 60%. La mina se umfla costurile cu logistica, adica FURT. Iar totul acolo e al statului. Si inca ceva, vin si ceferistii la miting, urmeaza greva doctorilot. Va fi minunat. Iar base ii decimeaza

 29. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ un liberal optimist

  parerea mea e ca intre 90 si 95 numai scoala nu s-a facut. Cei care si-au facut scoli in acea perioada azi nu valoreaza 2 bani. Repet, e parerea mea. Eu am terminat in 90 liceul, ultima jumate de an fusese an ratat. In afara de asta, eu consider ca nu e nevoie neaparat de o facultate pentru a invata, eu invat in permanenta, chiar si acum invat in fiecare zi, citesc sute de pagini in fiecare zi. Pentru mine o bucata de hirtie nu valoreaza mai mult decit lemnul din care e facuta, important e ce exista in capul cuiva, nu ce scrie pe o bucata de hirtie. Am avut zeci de subordonati cu facultate, sau cu 2 facultati. Asa ca…

 30. Filip G spune:

  @sorin,discutam cu un prieten despre SRI,ori intr-o situatie lucratorii SRI isi puneau bateria intr-un buzunar cartela in altul iar telefonul in alt buzunar.Intreb eu ca naivul dece?Raspunsul a fost uimitor,chiar si telefonul inchis poate fi folosit ca microfon.Ori eu unul nu am de ascuns nimic,dar totusi particip cu placere la falimentul operatorului de telefonie daca trece legea.

 31. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ filip g

  pe oamenii politici nu-i intereseaza sa rezolve probleme complicate si din care nu ies bani gramada. Valea Jiului a fost ignorata total in ultimii 23 de ani, politicienii de la bucuresti si-au trimis acolo doar vatafii…

 32. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ filip g

  acum vreo 3 ani ziceam aici pe blog ca eu nu-mi instalez nici macar driver la microfon sau la webcam-ul incorporat la laptop… si unii imi ziceau ca sunt paranoic… Nici eu n-am nimic de ascuns, dar parca pentru libertate au murit niste oameni… Ori daca se aproba legea aia securitatea devine mic copil pe linga ce vor deveni sri-stii.. De fapt aiurez, sri-stii au devenit deja super zmei, doar ca vor sa nu mai dea socoteala pentru faptele lor.

 33. @sorin,
  Stii cum e:fiecare cu adevarul lui! Mie , personal, anii ’90 mi s-au parut cei mai romantici ani din viata mea! La fel, tinerii seriosi care si-au desavarsit studiile in acei ani(aici sau afara) mi se par a fi cei mai castigati. Sigur, nu-mi regret deceniile negre in care m-am format, dar mi-ar fi placut sa ma fi nascut pe undeva prin anii 70.

 34. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ un liberal optimist

  si mie mi-ar fi placut sa ma fi nascut in anii 90, si daca se putea ceva mai la vest…

 35. Filip G spune:

  @Pacala,daca o situatie cu subiect si predicat Omar ne este prezentata in doua variante de presedinte si premier,crezi ca ne baga cineva in seama.Eu am postat aici pe blog posibilul protest,daca directorul de la Mintia nu da doi bani pe VV fiind numit de PSD atunci are dreptate Olguta cand spune ca PNL e partid de doi bani.Continui eu cu precizarea ca** daca te asociezi cu un partid de doi bani nici tu nu faci mai multe parale.Spor la koabitare!

 36. @Pacala,
  Am mai scris azi:pe factura care mi-a venit azi statul(? )ia cam 40%.
  ENEL mi-a trimis si o situatie a cosului de energie. Cred ca acum vreo doua luni si CEZ mi-a trimis aceeasi situatie!

 37. @sorin,
  Musca-ti limba! Daca te nasteai in anii ’90, acum erai carne de tun la fenechii, boscodeli si multinationale! Zi bogdaproste ca te-ai nascut cand te-ai nascut si acum esti om intreg!

 38. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ un liberal optimist

  numai 40% ?Ai socotit si tva-ul ? Ai socotit si faptul ca din partea care-i revine Enel-ului el mai plateste si angajati, la care le plateste taxe ?

 39. @Filip G.,
  Inteleg ca esti shukarit, dar nu mai da in liberali si-i lauda pe pesdisti. Dezastrul economiei Ro. de la ei a inceput. Liberalii nostri doar mai coase peticile!

 40. @sorin,
  Cred ca TVA-ul mi-a scapat! C-am zis ca-i ceva “patriotic”: dai un leu pentru un…gaseste tu rima!
  Dar ca veni vorba, poti afla cat ne costa o factura de benzina sau de motorina? Ca eu inca nu m-am dumirit!

 41. Filip G spune:

  @Un liberal optimist,tu spre exemplu acceptai ca la impartirea portofoliilor minele viabile sa fie la Nita iar cele neviabile cu toata datoria CNH in portofoliul lui VV?Cand VV ii solicita directorului de Mintia sa participe la discutii acesta ii rade in nas eu am fost pus in functie de PSD.Ori abia a reusit prefectul sa-l duca la negocieri.Ori in situatii jenante de genul asta cum sa ai performanta.Azi doar Stroie a fost lucid si coierent si doar sti ca nu-l am la suflet.Dar cand merita trebuie sa precizez.

 42. @Filip G.,
  Stii cum e:cine imparte …isi trage cenusa pe turta lui. Chiar nu stiu cum se va rezolva situatia mineritului, dar tu deja stii parerea mea!

 43. Pacala spune:

  Vv a plecat in valea jiului. Pompierul de serviciu, sa mai domoleasca incendiul, nu sa il stinga,ca nu are cu ce, iar cei din subordine niste incapabili politruci. A pornit bulgarele, vom avea anticipate. Va pup, papa

 44. Kronstadt an der Graft spune:

  Prieteni, un lucru nu prea înțeleg eu, de ce nu exportăm olecă de curent, dacă nu mai e consum în Românica? Că doar nu și-au distrus toți vecinii industria așa cum am făcut-o noi?

 45. Filip G spune:

  Transportul curentului cu galeata nu se poate,apoi ramane dilema *sa exportam energie hidro si sa oferim cetatenilor energie pe hidrocarburi..Am vazut si eu Pe MRU care a aparut si el in zona precum vulturii doar,doar va gasi ceva adepti.Liniile aieriere au fost proiectate astfel incat energia electrica sa fie folosita in tara.Pentru a exporta trebuie linii cu Turcia etc

 46. Pacala spune:

  Kronstadt
  Nu avem linii de curent pt interconectare decat cu bulgaria, si alea tensiuni medii si cu serbia. Dar cam au si ele surplus de energie….

 47. Barosanul spune:

  @ All

  ”Transportul curentului cu galeata nu se poate”
  ”Nu avem linii de curent pt interconectare decat cu bulgaria, si alea tensiuni medii si cu serbia. Dar cam au si ele surplus de energie”

  Nu ar fi bine atunci sa introducem Pedeapsa cu Moartea prin Scaun Electric si folosim surpusul de energie :)
  Incepem experimentul (proiectul pilot) cu Basescu ;)

 48. Barosanul spune:

  @ Domnule Vosganian

  Apropos de ajutor, v-ati interesat sa inlesniti un ajutor catre fotbalistii Homeless?

 49. @Barosanul are dreptate:la cati condamnati ar trebuie sa fie s-ar dubla consumul de energie electrica!

 50. emi spune:

  Nu suntem bineveniti in circuitul electric european, curentul nostru electric nu are parametri stabili (asemeni curentului electric care circula prin Europa). Ar trebui sa existe in retele o frecventa stabila de 50 de Hz, la noi si cand nu “fileaza lampa” sunt 47-48 Hz in retea. In marea majoritate a timpului, frecventa in reteaua noastra este variabila. Asta inseamna aparate electrocasnice distruse mult mai repede. Adica reteaua noastra electrica este precum soselele…