Interviu acordat cotidianului economic austriac WIRTSCHAFTSBLATT de catre Ministrul Economiei, Varujan Vosganian

Ministrul economiei, Varujan Vosganian a anunţat o reducere a impozitelor şi a contribuţiilor la asigurările sociale. Vânzarea de acţiuni în cadrul întreprinderilor de stat continuă.

Wirtschaftsblatt: Cum aţi descrie starea actuală a economiei românești?

Varujan Vosganian: Performanţa economică anterioară a României a combinat mai mulţi ani de scădere cu deficite bugetare mari. Cu toate acestea, începând de anul trecut situaţia s-a stabilizat. Putem pune anul acesta sub două aspecte: de stabilitate şi creştere. România are în prezent stabilitate politică, o majoritate confortabilă în Parlament susţine guvernul. Există un guvern de coaliţie în care regulile sunt clar definite. Acest guvern a elaborat un program ambiţios care trebuie să aducă creştere economică şi echilibrare a bugetului. Nu în ultimul rând este planificată o modificare a constituţiei.

 

Wirtschaftsblatt: Este depăşită criza ?

Varujan Vosganian: Criza a fost o lecţie dură pentru România. Cred că am făcut ceea ce era necesar. Indicatorii macro-economici sunt pozitivi. Deficitul bugetar a fost sub trei la sută în 2012 și va rămâne astfel în acest an. Deficitul de cont curent a dispărut practic. Datoria publică în jur de 35% din PIB este relativ mică iar costul este acceptabil. De asemenea, în ultimele patru luni am demonstrat deja o redresare economică. Producţia industrială a crescut cu mai mult de opt procente. Într-o perspectivă moderat pozitivă, vom vedea la sfârşitul anului, o creştere de la unu la doi la sută.

 

Wirtschaftsblatt: Acest lucru înseamnă că România are din nou creştere economică. Dar nu suficient de repede pentru a se apropia de Vest …

Varujan Vosganian: Pentru a recupera aceste decalaje … ne-ar trebui cel puţin patru la sută creştere economică pe an. Pentru a atinge aceste rate de creştere, avem nevoie de progrese substanţiale în patru puncte: îmbunătăţirea atragerii fondurilor UE şi atragerea mai multor investiţii străine directe. De asemenea, avem nevoie să consolidăm competitivitatea şi să accelerăm procesul de re-industrializare din România. Trebuie să garantăm un cadru juridic stabil şi să avem credibilitatea comunităţii de afaceri. Totodată, sistemul administrativ trebuie să fie reformat. Această reformă am început-o deja şi va duce la o simplificare a procedurilor, la creşterea transparenţei şi a luptei împotriva corupţiei.

 

Wirtschaftsblatt: Vor exista reduceri ale impozitelor?

Varujan Vosganian: Impozitele şi taxele care au crescut în ultimii ani ar trebui să fie reduse. Eu vorbesc aici de taxa pe valoarea adăugată şi de contribuţiile pentru asigurările sociale. Guvernul speră să reducă treptat TVA la 19%. Privite optimist, am putea face asta până la sfârşitul anului 2016, cu condiţia ca economia românească să absoarbă aceste reduceri, veniturile bugetului să se majoreze iar afacerile să fie stimulate. Vrem să scădem contribuţiile la asigurările sociale cu cel puţin cinci puncte procentuale.

 

Wirtschaftsblatt: Investiţiile străine directe (ISD) au scăzut dramatic. Ce înseamnă acest lucru pentru România?

Varujan Vosganian: Acestea au scăzut deoarece cea mai mare parte proveneau din UE. România este conectată economic cu UE şi, astfel, evoluţiile economice din Europa au contribuit la gradul atât de lent în care se recuperează economia în România. Din exporturile noastre, 85% sunt destinate Europei iar din acestea 70% sunt destinate statelor membre ale UE. Prăbuşirea dramatică a investiţiilor străine directe de 9,4 miliarde € anual la 1,6 miliarde € (2012) se poate explica numai în contextul european. Poate că aceasta este o reacţie la birocraţia românească şi la instabilitatea politică (criza politică internă din vara anului 2012). Dar cred că avem acum condiţii, inclusiv o economie consolidată, care să permită o revenire a ISD.
Wirtschaftsblatt: A fost demarat recent procesul de privatizare a CFR Marfă, divizia de marfă a Căilor Ferate de Stat din România. Ce semnal a fost trimis investitorilor în cursul acestui proces de vânzare?

Varujan Vosganian: General vorbind, ne-am respectat termenele convenite cu Fondul Monetar Internaţional în legătură cu privatizarea. Astfel, am vândut o parte a companiei Transelectrica. În momentul de faţă vom vinde acţiuni la operatorul centralei nucleare Nuclearelectrica şi la divizia de marfă CFR Marfă. În acelaşi timp suntem în plin proces de vânzare a combinatului Oltchim. În ce priveşte portofoliul meu, Ministerul Economiei, eu voi privatiza practic totul în următorii ani, cu excepţia elementelor care constituie proprietate publică sau care sunt necesare pentru apărarea naţională. Angajamentul nostru de privatizare este ferm. În ultimele şase luni ne-am subsumat acestui deziderat.

 

Wirtschaftsblatt: Perioadele de privatizare au expirat de fapt din 2012….

Varujan Vosganian: Ar fi multe de spus despre ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Acum depinde de noi să stabilim mai multe corecţii, de exemplu în domeniul legislaţiei energiei verzi. Dar nu vreau să vorbesc despre trecut. Structurile justiţiei şi presa se ocupă de acestea. Eu sunt în faţa unor provocări majore.

 

Wirtschaftsblatt: Un obstacol în vânzarea CFR Marfa este menţionat de autoritatea de concurenţă care trebuie să aprobe tranzacţia. Ce se întâmplă în cazul în care autoritatea nu dă lumina verde?

Varujan Vosganian: Aşteptăm decizia autorităţii pentru concurenţă şi nu vreau să  anticipez acest lucru. Pentru Guvern cel mai important lucru este să arate că Bucureştiul acţionează în conformitate cu acordurile cu FMI. Şi aşa s-a şi întâmplat.

 

Wirtschaftsblatt: Mulţi investitori se plâng că nu există nici un dialog între comunitatea de afaceri şi guvern. Ei află deciziile importante de la televiziune …

Varujan Vosganian: … există o diferenţă între semnale şi deciziile legale. E multă dezbatere publică despre ceea ce vrea guvernul etc Când vine vorba de legi, normele de transparenţă sunt respectate. Pentru guvern este desigur importantă transmiterea unor semnale coerente pentru investitori. După ce vom modifica Legea privind energia ecologică, nu va fi nici un domeniu în care investitorii să se teamă de schimbări retroactive. A trebuit să modificăm Legea privind energia ecologică pentru a reduce distorsiunile.

Publicat in data de 5 iulie 2013

 

121 Responses to “Interviu acordat cotidianului economic austriac WIRTSCHAFTSBLATT de catre Ministrul Economiei, Varujan Vosganian”

  1. Adam Mares spune:

    @emi
    Daca vrei, putem sa mai vorbim noi. Ghepardul, care imi place foarte mult, l-am mai comentat. :-)
    Desertul tatarilor l-ai citit? Iarasi, e o carte care m-a frisonat.

  2. Adam Mares spune:

    E o carte despre nesfarsita singuratate, despre om ca fiinta ce se iluzioneaza fara incetare, despre speranta irationala, despre credinta nascatoare de obiect, despre implinirea care vine prea tarziu, despre zadarnicia sacrificiului, despre farsa destinului si multe altele. Un fel de parabola a conditiei umane. Splendida!

  3. Adam Mares spune:

    Uite aici o prezentare succinta:
    http://www.unspe.com/buyati-desertul-tatarilor

  4. emi spune:

    @VV
    Sa fiti sanatos si sa traiti frumos!

  5. Adam Mares spune:

    “de cand eram copil
    am indesat namolul cald ca aluatul
    in barcute de lemn
    le-am infipt drept catarge lumanari aprinse
    si le-am lasat pe apa Babilonului sa curga
    de la semnul nasterii mele
    pana la ultimul semn

    nimic nu s-a mai intamplat
    de cand eram copil
    am privit lumea cu ochi mari, negurosi
    si marturisitori
    acesta e harul meu cand sunt viu sau adorm
    cu acelasi vis singuratec tintuit pe frunte
    ca un inger cu corn

    nimic nu s-a mai intamplat de cand eram copil
    vin in fata aceleiasi icoane aducatoare de linisti
    decat ca am lasat usa intredeschisa anume
    tu iarta-ma, Doamne
    bucura-te, Doamne
    de data asta nu vin singur la rugaciune”

    @VV
    La multi ani! Va imbratisez cu drag. :-)

  6. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Cu ocazia zilei Dumneavoastre de nastere, va urez un sincer si calduros ‘La Multi Ani!’, multe bucurii alaturi de cei dragi si հաջողություններ կյանքում Նոբելյան մրցանակ գրականության! ;)

  7. Pacala spune:

    Maestre,
    La multi ani cu multa sanatate! Cu restul va descurcati. :)

  8. Marius Bacau spune:

    @Varujan
    La Multi Ani maestre ! Sanatate si multe realizari !

  9. Kronstadt an der Graft spune:

    La mulți ani domnule ministru!
    Mult succes în tot ceea ce faceți.

  10. hermann spune:

    La multi si fericiti ani Maestre! Cu ganduri si virtuti de prosperitate bloggerii!

  11. Buddha spune:

    Maestre, La multi aaaani!
    Sa ne traiti, Maestre, sa fiti sanatos, sa fiti vesel, sa fiti in continuare cel mai tare ministru, sa fiti inconjurat de prieteni putini, dar adevarati, sa fiti iubit sincer de o femeie altfel decat celelalte, sa fiti un tata mandru si un fiu binecuvantat de prezentaarintilor sai.
    La multi ani!

  12. lordul john spune:

    @VV

    La multi ani!

    Si va reamintesc un vers din Magistrul Mihai Ursachi:

    “Acesta era visul nostru, să deschidem un pension pentru fluturi”

  13. emi spune:

    Intotdeauna mi-au placut copacii, in pictura, in fotografie, in natura:
    http://www.youtube.com/watch?v=Rj_3qCKaE_4

  14. Adam Mares spune:

    De la musique avant toute chose! :-)
    http://youtu.be/oO25rbzK3AM

  15. Adam Mares spune:

    Si, totusi, mai avem un eveniment de sarbatorit: se insoara Tări! :-)

  16. emi spune:

    Joi?!?!

  17. Adam Mares spune:

    Cununie civila. Se poate.

  18. emi spune:

    Ma gandeam ca oamenii sunt la serviciu si nu pot participa…

  19. Adam Mares spune:

    @emi
    Probabil a fost ceva restrans, familia si prietenii foarte apropiati. Dar banuiesc ca va avea si o petrecere diseara. Unde vor participa si cei cu serviciu. :-)