Interviu Jurnalul National- Astăzi e ziua ta, Varujan Vosganian

 
 “Un poet este mai important decât un ministru. Adevărata istorie a lumii au făcut-o poeţii şi ideile lor, nu generalii”Fericirea nu este un drept, ci o obligaţie

Ministrul Economiei, prim-vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian împlineşte astăzi 55 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

“Vremurile se pot trăi în două feluri: să fii sub vremuri sau să fii deasupra vremurilor. A fi deasupra vremurilor presupune să ai o înţelegere a lumii (Weltanschauung, cum spun nemţii) şi să îţi asumi o anume misiune. Cam în felul ăsta trăiesc aceste vremuri, încercând să înţeleg şi să-mi definesc proiectele. Am un proiect politic, care este cel mai vizibil. Am un proiect care derivă din asta, adică doresc să transform politica în politici. Lucrăm, adică, împreună cu un grup de colaboratori, la un model pentru societatea românească, în ce priveşte câteva domenii fundamentale, cum ar fi competitivitatea, industria, exporturile şi inovarea. Am, desigur, şi câteva proiecte personale, cum ar fi cel literar.

Montaigne spunea că un cuvânt capătă sens doar în măsura în care cineva îl rosteşte şi altcineva îl ascultă. Cu alte cuvinte, cultura înseamnă comunicare, politica, la rândul ei,  este o artă a comunicării. Iar economia, mai ales în sensul oferit de acest început de secol, este cultură managerială. Aşadar, cele trei, cultura, politica şi economia au un miez comun. Condiţia ca să le poţi face pe toate, fără să existe nepotriviri ori cabotinism, este să fii autentic. Adică să fi tu însuţi. De aceea mi-e foarte greu să vă spun cât anume sunt din fiecare. De obicei, sunt scriitor dimineaţa devreme sau seara foarte târziu. Dar nu ştiu dacă în orele acelea <poetice>, aş avea aceeaşi înţelegere şi cumpătare a lucrurilor, dacă n-aş fi avut prilejul viziunii de pe Muntele fericirilor pe care o dă politica. Personajele prozelor mele sunt mai ales oameni sărmani, cu existenţe chinuitoare, de pe o zi pe alta, aşa cum am trăit şi eu o bucată de vreme. Astfel încât cultura mă ajută să fiu un ministru care nu uită de unde a plecat şi să văd lumea adevărată care, altminteri, în spatele camerelor de filmat şi al festivităţilor, nu prea se vede. Iar politica m-a învăţat că lucrurile nu se schimbă nici cu viteza sunetului, nici cu viteza luminii, ci cu viteza sângelui, aşadar, nu de pe o zi pe alta, mă ajută să scriu literatură fără patimă şi cu grijă faţă de detalii. La toate astea adaug educaţia mea matematică, folositoare atunci când vrei să înţelegi şi, mai ales, să te faci înţeles.
De ce sunt toate astea? De ce sunt aşa şi nu altfel? De ce m-am născut din părinţi armeni pe pământul românesc, acum şi nu altădată? De ce m-am născut om şi nu gândac de Colorado? Sunt prea ocupat să trăiesc, ca să am timp să răspund la aceste întrebări.

Ceea ce trebuie să ştie despre mine cei care vor citi aceste rânduri nu e ceva ce ar trebui să le spun eu, ci ceea ce ar trebui să observe chiar dânşii. Ceea ce nu e scris în autobiografii ţine, mai ales, de unicitatea făpturii umane, greu de explicat. Sunt dimensiuni ale fiinţei umane cum ar fi bunul simţ sau charisma, care nu se pot măsura cu metrul de la Sevres. Ele sunt precum aroma cafelei, nici o fotografie din lume nu poate să-ţi dea senzaţia asta. Trebuie să apropii ceaşca şi s-o adulmeci. Aşa şi cu ceea ce nu se ştie încă despre mine. Nu ne rămâne decât să ne cunoaştem mai bine şi atunci cel care trebuie să întrebe sunt eu: ce anume ar mai trebui să aflu despre mine şi nu ştiu încă? Fireşte, altceva decât năzbâtiile care se mai scriu ori se mai spun din năduf, prin politica noastră şi prin gazetăria care o însoţeşte. Pe de altă parte, din semnele dinafara mea, cred că cel mai aproape de răspuns sunt cărţile pe care le-am scris. Mulţi mi-au spus: după ce v-am citit cărţile, mi-am schimbat părerea despre dumneavoastră. Mi-a fost frică să-i întreb care era părerea lor dinainte.

Să fii şi om de cultură şi om politic în acelaşi timp nu e uşor. Întâi, pentru că există o anumită percepţie că oamenii de cultură nu au ce căuta în politică. A fi poet şi ministru de finanţe pare neverosimil, adică e imposibil să fii şi una şi alta. Ca să nu mai vorbim de faptul că ştiu să cânt la pian, ceea ce induce circumstanţe agravante. Am fost ţinta multor ironii pe seama faptului că sunt ministru al economiei, poet şi pianist în acelaşi timp. Le-am tratat cu îngăduinţă, e o migrenă socială care o să ne treacă. Orice societate se legitimează mai ales prin oamenii de cultură. Dacă nu eram ministru, se găseau mulţi ca să se bulucească să ocupe scaunul acesta. Dar dacă nu mă năşteam, cărţile pe care le-am scris ar fi rămas pe veci nescrise. Poetul este cel care poartă marca unicităţii umane. Din acest motiv, eu cred că un poet este mai important decât un ministru. Din istoria lumii primii de care ne amintim sunt poeţii. Adevărata istorie a lumii au făcut-o poeţii şi ideile lor, nu generalii.

<Mai bine> în viaţa românului de rând? Sunt două răspunsuri. Unul dinspre lume către cetăţean şi celălalt dinspre cetăţean către lume. Primul zice aşa: o s-o ducem mai binem când o să fie rânduială, când, trecând puntea dintr-o lume într-alta nu aruncăm tot ce e vechi socotind că e nefolositor, când o să existe un proiect naţional şi când o să cunoaştem cu adevărat ţara în care trăim. Când o să înţelegem că cel mai important lucru într-o administraţie nu sunt banii, ci informaţia, comunicarea, managementul, resursa umană şi înţelegerea corectă a timpului ca resursă. Dinspre cetăţean lucrurile stau aşa: o să o ducem mai bine când o să înţelegem că istoria nu face daruri. Că fericirea nu este un drept, nici o Constituţie europeană nu consacră dreptul la fericire, ci o obligaţie. Şi că nimeni nu poate fi mai fericit decât îşi asumă. Şi, mai ales, că nici o schimbare nu vine doar de sus, şi că schimbarea, dacă e necesară, trebuie să înceapă cu fiecare din noi. Iar primul semn de schimbare trebuie să fie acela că nu mai trebuie să facem transfer de responsabilitate. 

E drept că trei uniuni de scriitori naţionale m-au propus, în acest an, Comitetului de la Stockholm, pentru candidatura la premiul Nobel pentru literatură, argumentând această propunere prin apariţia romanului meu <Cartea şoaptelor>. E drept că scrii pentru că simţi nevoia să scrii. Dar, cum spuneam la început, scrii şi pentru că simţi nevoia să comunici. Unor interlocutori reali sau, cum s-a întâmplat în cazul lui Franz Kafka, unor interlocutori imaginari. Arta, deşi poartă semnătura autorului, nu este un monolog. Dacă faci abstracţie de cititori, îţi rişti creaţia. Căci arta nu trebuie să pună concluzii, concluziile omoară actul de cultură. Concluziile le pun cititorii. Fără ei, o carte fie se termină prea devreme, fie rămâne pe veci neterminată.

Am avut o viaţă care a meritat trăită. Fac parte din cea mai norocoasă generaţie din istoria lumii. Singura care a trecut, în acelaşi timp, pragul dintre două secole, dintre două milenii şi două sisteme social politice diferite. De aceea obligaţia de a înţelege şi de a-şi asuma o misiune e şi mai importantă. Iar cititorilor le doresc să trăiască ani frumoşi şi să aibă şi ei prilejul să-mi spună, în paginile Jurnalului Naţional, povestea lor.”

43 Responses to “Interviu Jurnalul National- Astăzi e ziua ta, Varujan Vosganian”

 1. Marius Bacau spune:

  @Varujan

  La Multi Ani Maestre! Din tot sufletul meu va doresc sanatate, realizari atat in plan personal, cat si din postura de ministru, liniste si lumina !
  Sunteti modelul meu de politician si de liberal autentic.
  Dumnezeu sa va lumineze calea!

 2. lordul john spune:

  Daca ati deschis o postare dedicata, reiau:

  lordul john spune:
  iulie 25, 2013 la 10:07 am
  @VV

  La multi ani!

  Si va reamintesc un vers din Magistrul Mihai Ursachi:

  “Acesta era visul nostru, să deschidem un pension pentru fluturi”

 3. lordul john spune:

  @VV

  La multi ani!

  Si va reamintesc un vers din Magistrul Mihai Ursachi:

  “Acesta era visul nostru, să deschidem un pension pentru fluturi”

 4. Ivi spune:

  La Multi Ani Varujan !

  …si mi-as dori o cat mai urgenta si excelenta “politica industriala prin politica si strategia de inovare”

 5. Adam Mares spune:

  Adam Mares spune:
  iulie 25, 2013 la 12:16 am

  “de cand eram copil
  am indesat namolul cald ca aluatul
  in barcute de lemn
  le-am infipt drept catarge lumanari aprinse
  si le-am lasat pe apa Babilonului sa curga
  de la semnul nasterii mele
  pana la ultimul semn

  nimic nu s-a mai intamplat
  de cand eram copil
  am privit lumea cu ochi mari, negurosi
  si marturisitori
  acesta e harul meu cand sunt viu sau adorm
  cu acelasi vis singuratec tintuit pe frunte
  ca un inger cu corn

  nimic nu s-a mai intamplat de cand eram copil
  vin in fata aceleiasi icoane aducatoare de linisti
  decat ca am lasat usa intredeschisa anume
  tu iarta-ma, Doamne
  bucura-te, Doamne
  de data asta nu vin singur la rugaciune”

  @VV
  La multi ani! Va imbratisez cu drag. :-)

 6. Adam Mares spune:

  Pt cine nu stie, “psalmul” citat este scris de VV. :-)

 7. Adam Mares spune:

  Mi-a placut mie mult.

 8. gelu spune:

  La multi ani si multa, multa sanatate!!!

 9. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Cu ocazia zilei Dumneavoastre de nastere, va urez un sincer si calduros ‘La Multi Ani!’, multe bucurii alaturi de cei dragi si հաջողություններ կյանքում Նոբելյան մրցանակ գրականության!

 10. emi spune:

  “Cat despre mine, mama isi aminteste ca, in clipa in care m-am nascut, se auzea trecand, pe sub ferestre, un cortegiu funerar, insotit de fanfara de alamuri. Era, asadar, pe la ora pranzului. Asistentele s-au imbulzit sa priveasca de la geamuri. Iar mama a strigat cu o voce ostenita si speriata: “Cade copilul!” N-am cazut. In schimb, am facut un pipi arcuit, debutand in modul cel mai firesc cu putinta in raporturile mele cu lumea. Asa a aflat mama, fara a mai fi nevoita sa intrebe, ca are baiat.” (“Patru”, “Cartea soaptelor”, Varujan Vosganian)

 11. gelu spune:

  Atacul impotriva Antenei 3 a inceput, urmarindu-se astfel inchiderea definitiva a postului anti-basist. Dupa ce aceasta antena va fi inchisa urmeaza dezmembrarea USL. Amandoua actiunile fiind urmarea pactului de coabitare semnat de Ponta cu Basescu. Cu alte cuvinte Ponta l-a salvat de borfas de la suspendarea definitiva tocmai ca in mod indirect sa termine PNL si mass-media cea mai importanta care-l critica pe presdinte. Urmeaza pasul trei al acestei actiuni si anume participarea lui Ponta la functia suprema in stat si numirea lui Basescu ca premier dupa alegerile din 2014. Si uite asa incaodata datorita moliciunii lor s-a somnolentei de care au dat si dau dovada penelistii acestia vor fi scosi de la guvernare. Poate totusi in acest de al 12 ceas PNL se va trezi din hibernare si va lua masurile care se cuvin tocmai pentru ca planurile lui Ponta si Basescu sa nu se realizeze. Si asa se explica de ce Ponta a tinut s-o numeasca mortis pe Covesi la sefia DNA.

 12. emi spune:

  Cineva de la Jurnalul National isi spala pacatele…
  Si eu mi-am schimbat parerea despre dumneavoastra dupa ce v-am citit “Cartea soaptelor”. Mi-am dat seama ca duceti o povara grea, adaugata cu fiecare povestire a batranilor armeni, durerea muta a strabunilor macelariti bestial de interese politice. (Si noi, romanii, avem astfel de dureri, pe care, pentru a le putea duce, am inventat “Miorita”).
  Dumneavoastra v-ati asumat sa scrieti amintirile celor care au reusit sa supravietuiasca si sa traiti pentru toti cei carora le-a fost interzis sa traiasca. Si poate de aceea v-ati asumat un rol atat de ingrat ca acela de politician, pentru a nu lasa sa se repete asemenea grozavii.

 13. cris spune:

  @ VV

  Cred ca era Ortega y Gasset cel care spunea ca viatza noastra este o continua coliziune cu viitorul, ca nu este pur si simplu suma a ceea ce vom fi fost la un moment sau altul, ci totalitatea nazuintzelor noastre. La nicio virsta nu avem dreptul sa ne consideram un depozit ci un potential in perpetua actualizare – munca grea viatza asta :). La multi ani asadar, si la cit mai multe nazuintze si impliniri.

 14. liberalism spune:

  Fie ca romanul “Cartea soaptelor” sa aiba parte de o ecranizare de exceptie, pianul d-voastra drag, sa va acompanieze poemele, iar Ministerul Economiei, prin munca d-voastra sa reuseasca sa readuca increderea in sufletele noastre.
  “La multi ani”!, sa fiti sanatos si sa va bucurati alaturi de familie si de cei dragi!

 15. @ VV – La Multi Ani si multa sanatate.

  O mica dedicatie mai jos:

  Wagner – Ride of the Walkiries – este superb !!!!!

  The Ride of the Valkyries from Wagner’s Ring Cycle at the Met

  Published on Sep 3, 2012

  http://www.deutschegrammophon.com/MET

  Wagner’s Ring presents the ultimate challenge for any opera company, and the New York Metropolitan Opera’s new production of Der Ring des Nibelungen, unveiled between 2010 and 2012 and starring some of the greatest Wagnerian singers of today, is among the most ambitious Ring stagings ever mounted.

  Already seen by over a million people in the theatre and at cinemas around the globe, the Met Ring was filmed live in high definition and is now being released on both DVD and Blu-ray to launch Deutsche Grammophon’s celebration of the composer’s bicentenary year in 2013.

  With Bryn Terfel, widely acknowledged as one of the finest bass-baritones of our age, performing his first complete cycles as the embattled god Wotan and American soprano Deborah Voigt making her role debut as his disobedient warrior-daughter Brünnhilde, alongside international stars Jonas Kaufmann and Eva-Maria Westbroek as the incestuous Siegmund and Sieglinde, and last-minute stand-in Jay Hunter Morris — a thrilling new tenor from Paris, Texas — saving the day as the fearless but ill-fated hero Siegfried, the New York Times declared the cast “as strong a lineup of vocal artists for a Wagner opera as I have heard in years”.

  To complement the complete Ring cycle on both DVD and Blu-ray, Deutsche Grammophon is releasing two related titles: Twilight of the Gods, a 2-CD compilation of audio highlights from the Met Ring — featuring all the major stars of the production and such famous extracts as The Ride of the Valkyries, Wotan’s Farewell, the Magic Fire Music, Siegfried’s Rhine Journey and the concluding Immolation Scene — and Wagner’s Dream, a frank and revealing documentary about the five-year making of the Met’s new Ring that has already been acclaimed as “simply the best documentary about the Met ever made” (Film Journal), “a must-see for any creative soul” (Cinespect) and “destined to be one of the classic documentaries about opera” (Philadelphia Inquirer).

  For more information please see:
  http://www.deutschegrammophon.com/
  http://www.metoperafamily.org/

  Find Deutsche Grammophon on Facebook and Twitter:
  http://www.facebook.com/deutschegramm
  http://www.twitter.com/dgclassics

  http://www.youtube.com/watch?v=xeRwBiu4wfQ

 16. Adam Mares spune:

  Un interviu superb cu Alain Delon. Pt @emi, dar nu numai. :-) Pe mine chiar m-a emotionat.
  http://www.lefigaro.fr/cinema/2013/07/19/03002-20130719ARTFIG00370-alain-delon-il-n-y-a-plus-de-modeles-masculins.php

 17. Adam Mares spune:

  Alain Delon: “Vous savez ce qu’a dit Fellini juste avant de mourir? «Ah! Etre amoureux encore une fois!» Penser à ça et le dire au moment de partir, c’est bouleversant, non? Il faut croire que c’est la plus belle chose au monde. Je le comprends tellement! On est à une époque où on ne peut plus dire à un homme: «Ce que je te souhaite, c’est d’aimer une femme», mais aimer vraiment, sincèrement, c’est ce qui compte. Il n’y a rien de plus important!”

 18. emi spune:

  Adam Mares, multumesc!
  Alain Delon partial are dreptate, si eu cred ca feministele uneori depasesc limitele, facand deservicii tuturor. Dar nimic nu este perfect pe lumea asta, orice are avantaje si dezavantaje, chiar si egalitatea in drepturi, chiar si democratia…

 19. tudor spune:

  @VV

  La Multi Ani, Maestre!

  Mai scrieti ne!

 20. Pacala spune:

  @maestre
  Trecu si ziua dvs. Nu imi place de basinesvcu, dar cand a zisca silaghi e ministrul apa sfintita, nici nu ajuta nici nu dauneaza, tare mult avea dreptate. Aveti grija si dvs, incepeti sa semanati cu descrierea si dvs. :)

 21. Buddha spune:

  Maestre, inteleg ca v-ati destrabalat :) aseara intr-un loc foarte faimos. Nu zic unde, ca-s discret. Am si eu prieteni care au fost, am inteles ca a fost un adevarat festin. Si s-au simtit foarte bine.

  P.S. Dar iar ma vad nevoit sa va critic: aud ca faimoasa consiliera pe care ati luat-o dupa dvs la minister este omniprezenta.Inclusiv la petrecere. Dati-o naibii de treaba, Maestre, ca e deja penibila situatia.
  Nu ma pot abtine, asta e, puteti sa-mi dati bann. Dar tin prea mult la dvs ca sa nu va zic in fatza. Stiu ca sunt ca o placa fara sfarsit, dar tare ma enerveaza toate comentariile pe care le aud despre dvs (inclusiv de la oameni care au fost aseara), comentarii deloc …magulitoare. Si toate din cauza acestor persoane de care va inconjurati. E pacat de valoarea dvs. Degeaba un om e desptept, daca se inconjoara de consilieri prosti.

 22. Pacala spune:

  @ maestre,
  Mai stiti cantecul ala al vama veche- nu ne ma trageti pe dreapta? Inteleg ca dom piperea performeaza din greu la oltchim, adica dupa concedieri de 1000 oameni pt restul saptamana de lucru s-a redus la 4 zile… :(

 23. emi spune:

  @Adam Mares
  Cat despre cat de frumoasa si importanta este dragostea in viata unei persoane, “de gustibus et coloribus, non disputandum”.

 24. Adam Mares spune:

  @emi
  Dragostea este importanta pt orice om. Numai ca unii vor, daca s-ar putea, daca se poate, doar sa fie iubiti, nu si sa iubeasca. Asta este singura diferenta. Si diferenta de calitate umana.
  Si mai gandeste si tu cu capul tau, lasa “ideile primite de-a gata”. Daca judeci putin, iti vei da seama ca totul se discuta. Prin “discutie” a evoluat lumea.

 25. Adam Mares spune:

  Buddha
  Poate avea nevoie de cineva care sa danseze pe mese. :-) Exagerez putin, evident.

 26. Adam Mares spune:

  Din pacate, cred ca Maestrul nu imbatraneste prea frumos.

 27. emi spune:

  @Adam Mares
  Poate ca este indragostit. Tocmai tu nu-l poti intelege?

 28. Adam Mares spune:

  Indragostit de o secretara careia ii plateste favorurile erotice. Marturisesc ca nu prea pot intelege. N-am fost niciodata indragostit complet irational. Sigur, orice dragoste are si o componenta irationala. Dar asta nu inseamna ca rationalitatea lipseste.
  In fine, nu e treaba mea. Daca s-or iubi, sa fie fericiti!

 29. emi spune:

  Parca era consiliera si din cate stiu eu este platita de Stat. Te cam contrazici domnule @Adam Mares. Nici tu nu crezi in dragostea neconditionata, irationala, desi te prefaci ca o admiri cand o intalnesti prin romane. In plus, nu poti indica tu altuia, ce sa-i placa, pentru ca, “nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie.”

 30. liberalism spune:

  In Grecia antica , Socrate era vestit pentru pretuirea aratata fata de cunoastere si intelepciune.Intr-o zi , o cunostiinta l-a oprit pe strada si i-a spus : ” Stii ce tocmai am auzit despre prietenul tau ?”

  “Asteapta putin” , i-a spus Socrate .”Inainte sa imi vorbesti despre prietenul meu , asa vrea sa iti iei un scurt ragaz si sa te gandesti ce ai de gand sa imi zici .Este vorba despre ceea ce eu numesc testul celor trei site , prin care putem cerne cuvintele inainte de a fi rostite.Cea dintai sita este adevarul.Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat ?”
  “Pai , nu” , a raspuns omul , “este ceva despre care am auzit astazi si …”

  “Aha”, a exclamat Socrate , “deci , de fapt , nu stii daca este adevarat sau nu .Sa trecem acum la cea de-a doua sita, sita bunatatii.Ceea ce ai sa-mi marturisesti despre prietenul meu este un lucru bun ?”
  “Nu , din contra …”

  “Asa “, a continuat Socrate , “vrei sa imi spui ceva rau despre prietenul meu dar nu stii sigur daca este adevarat .Cu toate acestea , a mai ramas o sita .Daca treci macar de asta , voi asculta ce ai de zis.Ea se numeste sita folosintei.Ceea ce doresti sa imi spui despre prietenul meu imi este de folos ?”
  “Nu , nu cred .”

  “Ei bine ” , a concluzionat Socrate , ” daca vrei sa-mi spui ceva care nu este nici adevarat , nici bun si nici folositor , la ce bun sa imi mai spui ?”

 31. Adam Mares spune:

  @emi
  O titulatura de “consilier” nu inseamna ca asta si este. E platita de Stat pt ca dumnealui este reprezentant al statului, nu pt ca statul ar avea vreo nevoie de ea. Iar firma aia Euro…, nu cred ca e a statului.
  Daca dragostea irationala si neconditionata inseamna sa ma indragostesc de o persoana aflata la ani-lumina de nivelul meu intelectual sau sufletesc, nu, nu cred in asa ceva. Nu pot intelege astfel de lucruri… abisale. Dar poate se potrivesc sufleteste si sexual, asta n-am de unde sa stiu.
  Am comentat, nu am indicat. Si am spus ca daca se iubesc, sa fie fericiti.

 32. Adam Mares spune:

  Si nu cred ca am spus vreodata ca eu cred in dragostea neconditionata. Dragostea neconditionata e o prostie. Si nu ma refer la conditii materiale.

 33. emi spune:

  @Adam Mares
  Oare de ce am impresia ca “dai din casa”?

 34. liberalism spune:

  @emi
  Buddha spune ca este discret si nu spune locatia, in schimb este foarte indiscret in a “marturisi” ce i-au spus “prietenii”, iar Adam (care dezamageste ca intra in aceasta saga (pop)) mai pune si el paie pe foc . Niciodata sa n-ai incredere in oamenii care barfesc si sunt indiscreti (si mai vorbesc si din auzite ca doar n-au prins in fapt frumoasa consiliera sau ce o fi ca habar n-am cine este muza si nici nu ma intereseaza).

 35. emi spune:

  Numai sa nu se trezeasca VV si cu poze sexy, asemeni lui Boc.
  Atata barfa si invidie nu am mai intalnit decat printre bodyguarzii care se uita prin gaura…

 36. Adam Mares spune:

  @emi,
  Discutia viza alt nivel al intelegerii, nu cel al unor bodyguarzi care vad o tipa buna de sex. Dar cred ca si tu esti la acelasi nivel, fiindca te plimbi doar pe suprafete: o titulatura, frumusete fizica…
  Daca tu spui despre mine ca as fi invidios, nu ma cunosti deloc. Imi pare rau ca am pierdut vremea cu tine.

 37. liberalism spune:

  “Una din prejudecatile lumii noastre este de a pune eticheta, de a clasifica totul; oamenilor li se pare ca au si inteles ceea ce au clasat”
  Octavian Paler

 38. Adam Mares spune:

  Daca as fi stiut ca dezvalui un secret, n-as fi zis niciodata nimic. Dar nu este deloc un secret. Din pacate.

 39. Adam Mares spune:

  Oricum, imi pare rau ca am vorbit despre asta.

 40. liberalism spune:

  Adam
  Se pare ca atunci cand te enervezi, rationalul se desprinde si te posedeaza irationalul. Nu o poti eticheta pe emi( sau pe oricine altcineva), in opinia mea pe nedrept. Ti-a reprosat tie ca ai fi invidios? Mai citeste o data, dar cu calm.

 41. emi spune:

  Daca stau bine sa ma gandesc, prefer un barbat de stat cu amanta secretara, unui smecher hot, care-si face amanta ministru si presedinte de partid…
  Baieti, atentie la feromoni!!!

 42. Prezent la dezbaterile de la Universitatea de Vară “Balvanyos”

  Laszlo Tokes cere “protectorat” pentru Transilvania
  —————————————————————————————
  http://www.cotidianul.ro/laszlo-tokes-cere-protectorat-pentru-transilvania-219027/

  Sâmbătă, prezent la dezbaterile de la Universitatea de Vară “Balvanyos”, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, să construiască împreună cu guvernul său “un sistem de cooperare naţională”, pentru a oferi “protectorat” Transilvaniei, “aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
  —————————————————————————————–
  Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, prezent la dezbaterile de la Universitatea de Vară “Balvanyos”, să creeze “un sistem de cooperare naţională”, în aşa fel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei, după modelul Austriei cu Tirolul de Sud, transmite corespondentul MEDIAFAX.
  ——————————————————————————————-
  “(…) Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, a declarat Laszlo Tokes la Băile Tuşnad.

  El a mai spus că trebuie să fie selectaţi specialişti care să realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru că “secuimea are un steag”, şi împreună, prin cele două, maghiarimea să meargă mai departe “pe această cale a autonomiei, a autonomiei secuimii”.

  Laszlo Tokes a mai spus că Băile Tuşnad, unde se desfăşoară Universitatea de Vară “Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

  “Ne-am adunat pe un pământ autonom din Băile Tuşnad, într-o zonă autonomă a Băilor Tuşnad, adică zona în care se desfăşoară Universitatea de Vară. Dacă sunteţi de acord, aş vrea să mai spun că suntem într-o locaţie din Ţinutul Secuiesc autonom”, a precizat Tokes.

  Tokes a mai spus că există divergenţe la nivelul comunităţii maghiare din afara graniţelor Ungariei, care se datorează, în principal, regimurilor comuniste.

  “Din păcate, statele care au apărut după tratatele de pace au reuşit să dividă comunitatea maghiară, naţiunea maghiară, şi regimul comunist a contribuit. Din păcate, nu există acea unitate în pluritate, de care am avea nevoie şi nu există forţa de coeziune, care ar ţine laolaltă comunităţi mai mici sau mai mari”, a spus Tokes.

  În perioada 23-28 iulie, are loc cea de-a XXIV-a editie a Universitatii de Vara “Balvanyos”, de la Baile Tusnad. La eveniment au fost invitați premierul Ungariei, Viktor Orban, vicepremierul Zsolt Semjen, dar si membri ai PDL, UDMR, PPMT, CNMT.

  Sunt prezente peste 350 de invitaţi din România, dar şi din Ungaria, Marea Britanie, Italia, Spania, Elveţia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Voivodina.

  Publicat acum 4 ore si 40 minute

 43. • @ Vasile , Astăzi, 9:04 Am citit postarea dumneavoastra, care pana la un moment dat pastreaza adevarul istoric. Totusi nu amintiti nimic despre furtul Israelului si despre furtul identitatii evreiesti de catre KHAZARI…… KHAZARII care s-au substituit populatiei adevarate evreiesti semite si pe care au exterminat-o, ramanand in acest moment singurii “reprezentanti” ai poporului evreu….NESEMIT…… Va sugerez sa studiati istoria adevarata a omenirii sa vedeti cat de frumoasa este……..
  Daca cititi postarile mele de mai sus oleaca…..veti intelege ca acelasi lucru care s-a intamplat cu populatia evreiasca SEMITA si cu Israelul….trebuia sa se intample cu populatia romaneasca si cu Romania……….

  Adica substituirea INTREGII POPULATII ROMANESTI cu cea KHAZARA si eliminarea in cateva zeci de ani a populatiei originale romane si ortodoxa. Astfel sa zicem intr-o suta de ani, am fi avut o populatie romana, dar complet ne-romana, aceasta fiind in realitate TOATA KHAZARA…… Interesant, nu-i asa ?????

  Aceasta este realitatea din asa zisul stat Israel: Israelul este ocupat in proportie de 95% de evrei KHAZARI NESEMITI, iar restul sunt arabi si evreii ADEVARATI SEMITI care oricum sunt tratati ca niste paria in propria tara…un pic la fel ca si in ROMANIA… Les Khazars…une histoire a suivre de tres pres…..jewwatch…….
  Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/news/2013_08_02/Mass-media-au-interpretat-greSit-afirmatiile-preSedintelui-ales-al-Iranului-2860/