Transcrierea conferintei de presa sustinute de ministrul Economiei, Varujan Vosganian- 12 septembrie 2013

 Bine v-am gasit la aceasta conferinta de presa in care avem trei subiecte, aveam doua, acum a aparut si cel de-al treilea. Sunt impreuna cu Adrian Ciocanea, care este coordonatorul Strategiei de Reindustrializare a Romaniei, strategie de care sunt legate practic toate cele trei subiecte pe care le avem astazi.

 Vreau sa va spun, si va marturisesc ca o fac cu o anumita emotie, ca din cele cinci teme importante pe care le avem in ce priveste industria romaneasca, anume Fortus, Aversa, CupruMin, Oltchim si Remin Baia Mare, unul dintre ele a gasit o solutie pe care noi o socotim buna si e vorba de Aversa.

 La inceputul acestui an, va amintiti, am declarat ca ma opun unei solutii care sa duca la lichidarea acestei companii si transformarea ei in fier vechi si am solicitat o solutie care sa permita continuarea activitatii. In sfarsit aceasta solutie s-a gasit, astazi Aversa a fost vanduta, cu suma de 17.3 milioane de euro. Eu am solicitat o garantie de participare la licitatie, suficient de puternica pentru a garanta ca cei care o cumpara chiar intentioneaza sa continue productia la Aversa, aceasata garantie de 5,190 milioane de euro a fost achitata de un consortiu format din compania Blue Diamond Estate SRL si compania Autoplast Engineering SRL. 

 

Potrivit acestui contract, activitatea la Aversa va continua si se va dezvolta, e vorba de cateva sute de locuri de munca. Ei vor continua sa activeze pe platforma existenta, probabil ca in momentul in care litigiile se vor incheia, vor delocaliza Aversa pe un alt spatiu, in afara Bucurestiului. Important pentru noi este insa, ca potrivit acestui contract Aversa isi continua activitatea, avem acolo productia de pompe mari, este singura din tara care mai face astfel de pompe, pentru Nuclearelectrica si pentru alte unitati de acest fel, acolo se gaseste intreaga arhiva de pompe din productia de multe decenii a Romaniei.

 

Asadar, iata o societate condamnata la pieire a fost reinviata si cateva sute de oameni isi pastreaza locurile de munca. Suntem, cum v-am spus, intr-un proces de elaborare a planurilor de actiune pentru Romania, astazi a fost o zi istorica, a fost prima intalnire pe care industria auto a facut-o cu un comitetul ministerial, noi am adoptat un memorandum privind infiintarea acestui comitet dupa ce Romania a fost primita in grupul de elita Cars 2020. Intalnirea a fost prijeluita de faptul ca in 20 septembrie va avea loc o intalnire pregatitoare la nivel de experti iar in luna decembrie vom participa, pentru prima data in istoria Uniunii Europene, Romania va participa, impreuna cu marii producatori de automobile din Europa, la intalnirea la nivel inalt intre elite de la nivel ministerial intre producatorii de automobile.

 

Avem o seama de propuneri din partea industriei auto, propuneri care sunt foarte diferite, de la cooperarea mai buna in planul invatamantului universitar, pana la scheme de sprijin pentru marii producatori, cum ar fi ajutorul de stat, si pana la pregatirea strategiei privind cercetarea si dezvoltarea. Daca doriti, domnul Adrian Ciocanea va raspunde intrebarilor dumneavoastra, au fost toti marii producatori de automobile si reprezentantii din zona componentelor auto.

 

Saptamana trecuta am avut o intalnire similara cu reprezentantii din industria metalurgica, acolo semnalele de alarma au fost teribile, avertizarea a fost legata de faptul ca trebuie foarte rapid gasite formule de sprijin pentru marii consumatori de resurse, in principal energie electrica si gaz, altfel e posibil ca unele din firmele acelea sa se mute sau se inchida. Avertismentul a fost foarte serios pentru autoritatile romane si acest avertisment, care a fost reluat si astazi de industria de automobile, este urmatorul: fiecare companie multinationala are un board in care se reunesc toti reprezentantii din intreaga lume, ori fiecare isi pledeaza propria cauza si arata care sunt avantajele tarii sale in raport cu alte tari, astfel incat programele de investitii sa poata sa se dezvolte. Ori, producatorii de tevi, cat si producatorii de otel si de otel-beton, cat si cei din zona automobilelor si aluminiului ne-au rugat sa le oferim argumente sa pledeze in favoarea Romaniei in dialogul pe care il au la sediul corporatiilor lor si sugerand ca astfel de argumente trebuie sa fie si rezultatul unui angajament al Guvernului.

 

A treia chestiune, si care continua intr-un fel contactele pe care le-am avut cu reprezentantii sectoarelor industriale, este legata de industria petrochimica si este legata si de situatia in care ma aflu eu, sub o acuza pompoasa de subminare a economiei nationale, si as vrea sa va dau inca unele detalii privind evolutia acestui proces al subminarii economiei nationale, nu zic, al marii subminarii al economiei nationale, ca am mai avut un proces dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si nu vreau sa fac aprecieri de acest fel.

 

In fapt, acuza care mi se aduce este aceea ca am folosit o intreprindere de stat pentru a favoriza un grup infractional si ca in acest fel eu am aderat la grupul infractional. Grupul infractional era alcatuit dintr-un numar de companii de ingrasaminte chimice. Nu folosesc nici un nume de persoana sau de alte firme pentru ca nici unul dinte documentele pe care le-am semnat, in nici una dintre stenogramele guvernamentale si in nici una dintre prezentarile mele publice nu am vorbit decat despre industria de ingrasaminte chimice si despre nimic altceva. Orice alta interpretare si asociere a mea cu grupuri personalizate este fortata si apartine in exclusivitate imaginatiei sau interpretarilor altor persoane. In anul 2008, in luna februarie, in urma cresterii preturilor la gaz, am adaugat un discount de 23 de dolari care s-a adaugat discount-ului de 17 dolari care exista deja, pentru a acoperi diferentele de pret ale gazului. Odata cu acordarea acestui discount, doua companii s-au redeschis: e vorba de Chemicals Savinesti si Nitroporos Fagaras. Aceeasi masura a mea a dus la redeschiderea a inca doua combinate. In total, numarul locurilor de munca din aceasta zona era de circa 14.000-15.000.

 

As vrea sa va spun ce s-a intamplat intre timp cu aceste doua combinate, dupa ce toate formulele de sprijin au incetat. Savinesti: incepand cu 1 mai 2013 s-a oprit, din cei 742 de salariati, mai sunt 261 care se ocupa cu paza, conservarea si securitatea patrimoniului. Nitroporos Fagaras: s-a oprit la 1 aprilie 2013, din 650 de salariati, mai sunt 150, pe post de paznici. SC Amurco SRL Bacau: s-a oprit la 1 aprilie 2013, din 756 de salariati, mai sunt 250, pe post de paznici si care mentin instalatiile. Am sa va dau aceste situatii, nu trebuie sa notati.

 

Donau Chem SRL Turnu Magurele s-a oprit, cei o mie de angajati vor fi disponibilizati in perioada urmatoare. Ei sunt inca folositi pentru remonturi, dar e limpede ca daca pana la sfarsitul lui septembrie nu se gaseste o solutie, vor fi disponibilizati. Si nu par a se gasi.

 

Chemgaz Slobozia este singura care mai functioneaza, cu 775 de salariati, se va inchide pana la sfarsitul anului, daca nu se ofera o schema de sprijin.

 

Viromet Victoria s-a inchis. Orice sectie producatoare care folosea ca resursa gazul, deci Romania, care era probabil singurul producator de metanol din partea asta a Europei, nu mai produce metanol. Din opt sute de salariati mai sunt patru sute, care se ocupa de activitai auxiliare, si societatea este intr-o situatie dramatica.

 

Azomures este singura care inca rezista, pentru ca are si alte produse, din cinci mii de salariati au mai ramas doua mii sapte sute. Discutiile pe care le-am avut cu conducerea Azomures rezulta ca solicita imperativ o formula prin care marii consumatori de gaz sa fie sustinuti.

 

Ce vreau sa spun cu asta? Schema pe care am folosit-o atunci si care era modica in ceea ce priveste implicatiile economice, a salvat o industrie in care majoritatea unitatilor se aflau fie stagnate, fie cu o productie redusa. In anul 2008, toate unitatile au reinceput sa produca, cele care erau inchise s-au redeschis, si in urma acestor programe s-au efectuat investitiile de care va vorbesc. Dintre acestea, la Savinesti si la Fagaras investitiile majore s-au facut chiar in anul 2008. Iar investitiile sunt cu mult mai mari decat discountul oferit de Romgaz.

 

Avand in vedere toate aceste lucruri, eu socotesc ca subminarea economiei nationale, pentru mine nu este o acuza, este o insulta! In acest moment suntem angrenati in acest proiect de relansare a economiei romanesti, care are corespondent in plan european, unde se cauta scheme de sprijin. Scheme de sprijin care, pentru a fi acordate, presupun raspunderea demnitarilor care o fac. Eu nu am nicio treaba in privinta asta. As vrea sa se clarifice in Romania daca a lasa o industrie sa moara este patrotism, si a sustine o industrie este subminare a economiei nationale. As vrea sa stiu care este pozitia senatorilor din judetele in care aceste unitati s-au inchis. Daca ei considera ca sustinerea mea, din anul 2008, a fost subminare iar stoparea de acum este un act de iubire de patrie. Pentru ca ei trebuie sa decida prin votul lor daca gestul meu a fost un gest de responsabilitate politica sau poate fi interpretat altminteri.

 

In zilele urmatoare vom prezenta niste date extrem de interesante si surprinzatoare, in legatura cu impactul economic-financiar a ceea ce am facut noi in 2008. Veti ramane foarte surprinsi sa constatati care este relatia intre efortul facut de Romgaz prin acordarea acestui discount si efectele benefice pentru Romgaz si intreaga economie nationala. Dar ca orice serial care tine opinia publica intr-o stare de interes, aceste lucruri le vom discuta saptamana viitoare, cand voi avea si o opinie legala in privinta constitutionalitatii, legalitatii si oportunitatii actelor mele. Acest document va fi trimis tuturor ambasadelor prezente in Romania, tuturor parlamentarilor si fireste, dumneavoastra. Romania trebuie sa decida daca are curajul sa mearga inainte cu masuri ferme si pe un orizont limpede, sau daca ne incurcam in policianisme, care mai mult ne incetoseaza viitorul si care condamna atatea industrii la pieire.

 

 

 

 

In legatura cu Aversa, firma Blue Diamond este, in prezentarea pe care o am eu, unul dintre cei mai mari dezvoltatori retail activi din Bucuresti. A incheiat cea mai mare tranzactie cu terenuri din 2008, 40 de milioane de euro, Victoria City. A incheiat cea mai mare tranzactie cu terenuri din 2012, 22 de milioane de euro, Vulcan Retail Park. Valoarea totala de dezvoltare in Bucuresti, pana in 2014, va fi de 360 de milioane de euro

Reporter:

Dar a avut pierderi…

 

Varujan Vosganian:

Doamna, valoarea totala de dezvoltare in Bucuresti, pana in 2014, va fi de 360 de milioane de euro, iar in anii de care spuneti dumneavoastra au fost astfel de tranzactii. Vreti sa va spun exact ce ma intereseaza pe mine? Daca doua firme au depus o garantie de 5,2 milioane de euro, pe care o pierd daca nu continua activitatea de la Aversa, mie mi se pare ca este o garantie suficienta. Nu vad ca cineva sa ofere o garantie de 5,2 milioane de euro pentru ceva pe care nu vrea sa il faca.

 

Pe mine, ca Ministru al Economiei ma intereseaza locurile de munca, si ma intereseaza productia industriala. Din punctul meu de vedere, am pus aceste conditii, sa existe o garantie suficient de mare, si este garantia ca productia va continua. In rest, sunt convins ca administratorii judicari si AAAS va vor da toate raspunsurile pe care le doriti.

 

Reporter:

Cum suna aceasta garantie?

 

Varujan Vosganian:

Aceasta garantie nu suna, pentru ca este prin banca.

 

Reporter:

Nu, nu. Garantia de a continua activitatea. Cum suna aceasta garantie exact in contract?

 

Varujan Vosganian:

In contract garantia suna ca cel putin trei ani de aici inainte activitatea va continua. Dar este un comunicat pe care actionarii l-au dat si care cred ca deja este in presa centrala, si care spune asa: “Conform procesului verbal al licitatiei, adjudecatarul este obligat sa continue activitatea de productie tip Aversa (pompe si piese de schimb marca Aversa), si sa aiba un numar de minim 200 de salariati, pe o perioada de minim 3 ani de la data adjudecarii. In cazul in care adjudecatarul nu isi respecta obligatiile asumate, licitatia se anuleaza, activele se reintorc la Aversa, cu pierderea de catre adjudecatar al garantiei de participare la licitatie, de 5,2 milioane de euro”.

 

Reporter:

Este inclusa si pastrarea locurilor de munca?

 

Varujan Vosganian:

Deci, trebuie sa citesc inca o data: “Conform procesului verbal al licitatiei, adjudecatarul este obligat sa continue activitatea de productie tip Aversa (pompe si piese de schimb marca Aversa), si sa aiba un numar de minim 200 de salariati, pe o perioada de minim 3 ani de la data adjudecarii”.

 

Reporter:

A existat vreo companie care nu a beneficiat de gaz ieftin in perioada …in care a fost data ordonanta?…

 

Varujan Vosganian:

Nu, nicio ordonanta… A fost o nota de guvern pentru producatorii de ingrasaminte chimice.

 

Reporter:

A fost vreo companie care nu a beneficiat de gaz ieftin, in afara de cele pe care le-ati spus, care se ocupa cu asa ceva?

 

Varujan Vosganian:

Da, au fost un numar de companii din “grupul infractional”,  carora in octombrie sau noiembrie 2011 li s-a sistat livrarea de gaz. Deci companiile din “grupul infractional” au fost “deinfractionalizate”.

 

Reporter:

In afara de companiile lui Ioan Niculae, de care se…

 

Varujan Vosganian:

Stimate domn, companiile la care va referiti si va rog sa ma credeti, eu, cand vorbesc cu SIDEX, nu am in fata ochilor pe Lakshmi Mittal, ci am in fata ochilor noua mii de salariati. Hai sa vorbim asa. In niciunul dintre documentele mele nu sunt nici nume de persoane, nici nume de intermediari. Eu ma refer la complexele de ingrasaminte chimice. Raspuns la aceasta intrebare: pe ansamblul perioadei au fost doua note, dintre care un propusa de mine, si una de Dacian Ciolos, grupul de companii la care va referiti a luat la egalitate cu Azomures.

 

Reporter:

In privinta activelor imobiliare ale Aversa, aveti….

 

Varujan Vosganian:

Sunt convins ca administratorii judiciari si AAAS din numele creditorilor va vor da toate detaliile. Pe mine, ca ministru al economiei, ma interesa indeplinirea conditiilor pe care le-am pus eu. Eu, ca si coordonator al AAAS am pus urmatoarele conditii: sa se continue productia si sa se pastreze locurile de munca.

 

Reporter:

Despre Rosia Montana, am vrea sa stim, care este, pana la urma, opinia ministerului economiei…

 

Varujan Vosganian:

In ce priveste Rosia Montana, exista o dezbatere ampla in plan national si care se va solutiona in dialogul dintre cei doi presedinti, carora nu vreau sa le rapesc autoritatea de a formula punctul de vedere comun al USL. Imi pare rau ca va dezamagesc, dar e foarte bine sa vorbim pe o voce unica, eu deja am scris asta pe blogul meu, ca echipa guvernamentala trebuie sa fie solidara iar USL trebuie sa vorbeasca intr-o voce unica si nu fiecare dintre noi ce crede.

 

Reporter:

Ministerul este acuzat ca nu a desecretizat mai multe acte…

 

Varujan Vosganian:

Asa este. Ministerul le-a tinut in secret pe site-ul institutiei. Cata vreme nimeni n-a accesat site-ul ministerului, este cel mai secret dintre site-uri. Pe site-ul ministerului, de cel putin 3-4 ani, exista 600 de pagini despre Gabriel Resources, cam egale cu Razboi si pace, romanul lui L.N. Tolstoi.

 

Reporter:

Domnule minstru, cine a avizat transferul licentei de exploatare Minvest catre RMGC si cine a propus, cine a avizat?

 

Varujan Vosganian:

Nu stiu pentru ca a fost inaintea mandatului meu cu mult si, in legatura cu licenta, sunt convins ca ANRM va poate explica. Ministerul Enomiei v-a pus la dispozitie toate documentele, in legatura cu licentele, acestea se dau, se iau si se muta de catre ANRM. Stimati colegi, ca Romania sa fie o tara limpede, trebuie ca fiecare demnitar sa raspunda in limitele atributiilor sale, altfel n-o sa inteleaga nimeni nimic din tara asta, n-o sa intelegem cine de ce se ocupa si care este realitatea. Eu va dau numai declaratii oficiale, eu nu pot sa comentez si sa-mi dau cu parerea ce s-ar intampla daca Romania ar pierde sau ar castiga bani.

 

Reporter:

In momentul vanzarii Aversa catre consortiu, aceasta companie avea mai mult de 200 de salariati?

 

Varujan Vosganian:

Marea sansa este, in primul rand, aceea a continuarii productiei si foarte posibil ca ea sa sporeasca. Il las pe domnul Adrian Ciocanea sa va explice.

 

Adrian Ciocanea, Secretar de Stat:

In primul rand, Aversa a fost intoarsa de la ANAF, de la lichidare, la AAAS. In acest fel a capatat posibilitatea de a fi privatizata, iar faptul ca acest lucru s-a si intamplat, nu este decat o veste buna. Mai ales daca vin si contractele viitoare pentru irigatii, fiind singura fabrica din Romania care poate face pompe de dimensiuni mari, e un avantaj pentru cel care cumpara. 

 

In legatura cu chestiunea imobiliara, cine a cumparat si-a facut o strategie pe care nu a spus-o in totalitate vanzatorului, cum are el de gand sa inchida niste litigii de acest tip, nu cunoastem aceasta strategie, dar banuiesc ca a gandit un mod in care sa stinga aceste litigii, nu stim acest lucru pentru ca nu este obiectul nostru.

 

In ceea ce priveste tipul de activitate, daca si-a propus un volum de productie, e implicit, pentru ca daca pastreaza 200 de oameni, ar fi dificil sa intre in insolventa a doua zi. E o chestiune care tine de strategia firmei, totusi, eu va pot spune, fiind apropiat de domeniu, ca in Romania fost o scadere fantastica a producatorilor romani de astfel de masini si echipamente, care sunt obligatorii intr-o tara, sunt necesare permanent si exista piata. Incet-incet s-a externalizat, ca si la Ventilatorul, intai productia de masini mici si au ramas numai cele mari, totusi este un punct pozitiv, eu n-am intalnit pana acum ca o astfel de companie sa fie revitalizata, plecand de la starea in care a fost, de lichidare si de taiere.

 

Varujan Vosganian:

Obiectivul urmator este Fortus, care se afla intr-o situatie similara si pe care incercam sa-l revitalizam.

 

Reporter:

Domnule ministru, seful Renault a zis asa „Uzina de la Tanger poate deveni mult mai competitiva ca uzina din Romania, iar pe clientul final nu-l intereseaza unde este produsa masina”.  Va ingrijoreaza aceasta declaratie?

 

Varujan Vosganian:

Aceasta declaratie este o declaratie care se refera la o perspectiva mult indepartata, pana la care noi putem sa ne adaptam strategiei. De ce spun mult indepartata? Pentru ca ceea ce le lipseste la Tanger este forta de munca de inalta calificare si va trebui sa treaca mult pana cand marocanii sa poata sa suplineasca ceea ce se intampla la Renault. Si inca ceva. Nu e deloc, dar deloc vreun semn ca Renault doreste sa se restranga in Romania, dimpotriva, Renault este extrem de implicat pe piata romaneasca. N-am sentimentul asta deloc.

 

Reporter:

Industria siderurgica si industria auto amandoua folosesc tabla. Ati zis ca v-ati intalnit cu ei. Cele doua mari bucati de industrie romaneasca au solicitat oaresce facilitati, scheme de sprijin, le-ati promis ceva pana una-alta ?

 

Adrian Ciocanea:

Am avut consultari cam doua luni de zile cu toate industriile. Una dintre consultari a fost cu industria auto. Gasiti pe site-ul ministerului sinteza consultarilor cu industria auto, la care dumnealor au cerut o serie de lucruri. Vreau sa va spun ca astazi dl. Stroe, pentru tot l-ati invocat, a spus ca din treisprezece miliarde de euro cifra de afaceri, daca nu ma insel, Ford si Renault au patru – noua miliarde sunt industria de piese de schimb, componente. Si nu doar pentru Renault si Ford. Dar el aducand un elogiu aceste parti de industrie.

Noi le-am spus ca, de exemplu, deja am facut deja demersuri la Consiliul Concurentei pentru ca, in contextul in care se modifica regulile ajutorului de stat – de fapt nu sunt reguli, sunt niste sugestii pe care Comisia le da, dar le si urmareste – am sugerat Consiliului Concurentei ca, la negocieri cu Comisia si in general sa stabileasca linii de ajutor de stat pentru lungimea lantului valoric, nu numai pentru numarul de angajati. Astfel incat, daca o industrie are un lant valoric mai lung si mai diversificat, asa cum e in Germania, de exemplu, stiind ca o astfel de economie este mult mai stabila decat economiile care au cicluri scurte, sa putem sa sprijinim si industria auto din acest punct de vedere.

 

Au ridicat problema scaderii impozitului pe salariile celor care lucreaza in cercetare. De ce spunea ministrul Vosganian ca nu vede un semn anume ? Pentru ca la Titu sunt peste 2000 de proiectanti si ingineri. Daca se stabilesc aici, inseamna ca au un punct de vedere de continuitate. Si se discuta despre reducerea acestui impozit in linia in care se discuta despre reducerea lui la IT-sti. Nu numai IT-ul este esential si ce rol are acest minister al economiei, care este orientat catre investitii? Sa convinga celelalte ministere ca anumite domenii sunt important de sprijinit fie si pe perioade limitate. Acestea sunt in curs toate.

 

Varujan Vosganian:

Vedeti dumneavoastra, industria are solicitari care nu toate necesita efort financiar. Unele necesita. De pilda, mie mi se pare foarte serioasa solicitarea de a avea o viziune pe termen lung a ajutorului de stat. Deci a schemelor de sprijin pentru marii producatori. Iar asta va trebui s-o discutam impreuna cu Ministerul Finantelor.

 

Exista, in acelasi timp, altele care tin de cercetare-dezvoltare si de regimul inventiilor. Dansii ne-au solicitat modificari legislative care sa permita aplicarea rapida a inventiilor la scara industriala. Si noi am depus in Guvern un proiect de lege pe care l-a redactat dl. Ciocanea si care a fost adoptat ieri in sedinta de Guvern si intra in procedura de urgenta in Parlament. Inventie de serviciu.

Deci solicitarile sunt foarte variate. Chiar si la industria de otel solicitarile sunt variate. Ele merg de la autenticitatea marcii pana la calitatea fierului vechi, pana la actionare pe diverse componente ale furnizarii de energie electrica, scheme de sprijin si regimul certificatelor pe emisii de carbon si asa mai departe.

 

Adrian Ciocanea:

De exemplu, o chestiune sofisticata, v-o spun pentru ca poate fi interesanta, Comisia ne spune ca am putea sa judecam, la exportul de fier vechi, amprenta de carbon, respectiv emisiile pe care noi le-am scos in atmosfera si putem sa facem un pret minim la export. Noi ne gandim sa punem acest lucru in discutie in legatura cu produsele care vin din state terte si care n-au asemenea conditii de mediu ca noi. Dar asta se poate lucra numai in legatura cu Comisia, daca si Comisia e de acord. Daca unele state nu respecta conditiile de mediu stricte, ca la noi, atunci delocalizarea catre ei e normala economic, dar daca avem conditii restrictive noi, pentru a nu emite, inseamna ca trebuie sa ne aparam intr-un mod netarifar, transparent, dar respectand niste conditii care sunt legate de protectia mediului. Sunt chestiuni de economie totusi.

 

Varujan Vosganian:

Da, acesta este planul. De pilda, daca la noi exista obligativitatea unui filtru de 100 de lei ca sa nu intoxice cerul, daca vine o marfa din China, Uniunea Europeana decide sa-i adauge 100 de lei la pretul marfii, ca si cum ar indeplini aceleasi conditii ca si noi. Pentru ca altfel se va ajunge la situatia stranie, si conceptul asta l-am introdus impreuna cu colegul meu francez, in care deficitul de reglementare devine avantaj competitiv. Faptul ca sunt anumite reguli pe care ei nu le asuma ii face sa fie competitivi in raport cu noi. Si ei otravesc cerul pe care noi il protejam. Deci cam asta e continutul planurilor de actiune.

 

Reporter:

Aveti vreun orizont de timp… ?

 

Varujan Vosganian:

Orizont de timp pentru industria auto ? Noi am dat un orizont de timp care sa fie pana la sfarsitul anului pentru elaborarea planurilor, urmand sa mai existe un orizont de timp pentru aplicarea lor. Pentru ca sunt unele care necesita legi, altele care necesita bugete viitoare, dar pana la sfarsitul anului, in principiu, sa existe o acomodare intre ceea ce doresc producatorii si ceea ce poate oferi Guvernul.

 

Reporter:

O astfel de problema legata de amprenta de carbon are  relevanta si intr-o oarecare negociere cu OMC-ul ?

 

Adrian Ciocanea :

Noi gandim aceste lucruri pentru ca, paradoxal, desi crede lumea ca nu aveam si o baza stiintifica si oameni care se pricep, de mult ne gandim la astfel de intrumente, numai ca nu putem actiona decat in acelasi context cu Comisia. Noi vom propune in Planul nostru de actiune acest element si o vom face chiar luna aceasta, cand ne vom duce la DG Enterprise cu draftul nostru de strategie de competitivitate, care e un alt subiect, pentru altadata, pe care il vom supune spre consultare, acum fiind intr-o stare incipienta.

 

Reporter:

Pentru o clarificare mai buna, Ministerul Economiei propune introducerea de taxe suplimentare, cu echivalentul investitiilor de mediu, pentru importurile de otel din Turcia, Ucraina, Rusia… ?

 

Varujan Vosganian:

N-ai inceput bine, eu cand aud de introducere de taxe, am frisoane. Eu nu introduc taxe nici la mine, nici la altii. Chestiunea este ca, in politica sa comerciala, Uniunea Europeana, nu Romania, pentru ca Romania are aceeasi politica vamala cu toate tarile, se poate face o evaluare a stadiului reglementarilor pe anumite domenii, cum e domeniul mediului, si la intrarea in Uniunea Europeana a unui anumit produs, sa soliciti indeplinirea unor anumite conditii, care daca nu sunt indeplinite, sa existe obligativitatea unui corespondent in pretul de intrare. Adica, sa nu poata vinde cu mai putin de atat, socotindu-se ca, chiar daca nu le-a indeplinit, ele ar trebui sa fie parte a pretului marfii, ca sa nu concureze produsele europene, care indeplinesc acele criterii si care isi incarca costurile cu indeplinirea lor. Cum sa pun eu taxa in China? E vorba de preturi minime. Noi ii obligam sa vanda la un anumit pret, nu le luam niciun ban.

 

Adrian Ciocanea:

Problema e bine sa fie clara atunci cand o exprimati dvs. Noi studiem aceasta ipoteza pentru ca ea exista sub o forma in planul de actiune scris de Comisie. In planul acela se spune: puteti sa evaluati amprenta de carbon pentru fierul vechi pe care il exportati pentru ca odata produs fierul la voi in tara, oricum ati emis ceva. Si atunci, la export ar trebui sa luati in considerare niste certificate in plus cand exportati fierul. Noi am spus: daca Comisia gandeste in acesti termeni, am putea sa extindem ideea si pentru ca poluarea este transfrontaliera, dar unii si-o asuma si altii nu, inseamna ca acest element poate fi un element de discutie, dar numai in interiorul Comisiei Europene la inceput si apoi…

 

Varujan Vosganian:

Am avut in Franta un aliat acerb.

 

Reporter:

Deci, aceste costuri vor fi impuse la importul de otel din Turcia…?

 

Varujan Vosganian:

Nu inteleg de ce vorbiti de costuri si de taxe!

 

Reporter:

Costuri suplimentare adaugate importatorilor…

 

Varujan Vosganian:

A, importatorilor!

 

Adrian Ciocanea:

Sa va dau un exemplu, apropo de siderurgie. Exista o tara europeana, care prin intermediul bancilor, la investitii foarte mari, atunci cand vede ca un anumit procent de astfel de produse ii vine din state terte, bancile respective sunt obligate sa anunte autoritatile pentru a se observa daca produsele respective respecta conditiile, nu de mediu, ci de calitate. Deci exista astfel de chestiune care ne fac pe noi sa fim atenti si la calitatea produselor pentru ca pana acum supravegherea pietei, standardizarea, nu au fost bagate in seama prea mult in Romania. Sunt multe lucruri pe care le acuza industria, ca de exemplu industria auto care a spus si redau ce a spus dl Stroe intr-o exemplificare practica: am fost la Parlament cu doua bare de protectie auto. Am dat cu ele de pamant (in sensul ca le-a lovit de scari). Una a fost elastica pentru ca era conforma, cealalta s-a spart. Una era contrafacuta, alta nu. Intrebarea catre noi a fost: cine supravegheaza piata in Romania, nu numai OPC la cerere, dar pe baze regulate? O alta firma a spus ca face plase de sarma. Exista firma care fac plasa de sarma din sarma mai subtire, cu 0,5 mm. Nimeni nu stie ca e mai subtire, ca nimeni nu controleaza. Noi care consumam mai multa energie si materie prima, cum suntem protejati din acest punct de vedere? Exista o supraveghere a pietei?

 

Varujan Vosganian:

Asa e. De pilda, prin nanotehnologie poti sa observi daca rulmentii sunt autentici sau nu. Si industria rulmentilor acuza rulmentii contrafacuti.

 

Reporter:

Cine ar trebui sa supravegheze?

 

Varujan Vosganian:

Uite cum ar trebui sa fie facut. Ori ar trebui sa fie o autoritate nationala ori piata. Poate sa existe o autoritate privata, care sa fie acreditata ca atare, si care sa faca aceste lucruri. Nu e neaparat nevoie sa proliferam structurile statului. Daca ma intrebati pe mine, eu le-as externaliza pe toate: ISCIR, CNCIR, Metrologia si Standardizarea, toate.

 

Reporter:

De ce nu poate Romania sa exploateze aurul de la Rosia Montana?

 

Varujan Vosganian:

Uite ce cred eu. În acest moment, societatea românească nu este încă pregătită să abordeze această temă, nu pentru ca ar fi imatura, ci pentru că nu dispune de suficiente informaţii. Deci, societatea romaneasca nu este pregatita. Amintiti-va ce dezbateri au fost anul trecut privind resursa de la Cuprumin. Cata revolta a existat pentru ca noi privatizam resursa. Un lucru e limpede. Într-o bună zi, aurul de la Roşia Montană va fi exploatat. Probabil ca pana atunci societatea îşi va dezvolta si modalităţile de comunicare intre autoritati si opinia publica si modalitatile de responsabilizare a opiniei publice prin structirle societatii civile, se vor îmbunătăţi şi tehnologiile, astfel incat aurul sa se exploateze.  Nu cred că există în România cineva care să spună că aurul de la Roşia Montană nu va fi niciodată exploatat. Societatea romaneasca nu este inca pregatita sa abordeze aceasta tema pentru ca nu este suficient informata.

 

Reporter:

Intrebarea era alta: de ce nu cu tehnologia pe care noi sa o cumparam, cu muncitori romani, cu o companie romaneasca?
Varujan Vosganian:

Atunci când porneşti o operaţiune, nu poţi să faci o licitaţie la care să vină numai etnici români. Nu se poate. Noi, la Cuprumin, am facut o solicitare in eter. A venit o firma turceasca, una englezeasca si una elvetiana. Puteam eu sa spun sa nu vina decat firme romanesti? Nu se poate. Nu inteleg. Vreţi ca noi să decidem prin lege că numai românii au dreptul să exploateze aurul? Cand spun romani am in vedere companii romanesti. Putem să facem asta, dar cu o zi înainte trebuie să anunţăm că am ieşit şi din Uniunea Europeană si facem ce vrem: coboram pretul la gaz, stam la coada la vize s.a.m.d. Am mai trecut prin asta. Nu am inteles exact intrebarea. Nu ma puneti sa raspund la astfel de intrebari. Mi-e greu. Eu m-aş bucura să vină numai companii româneşti. La Oltchim, am spus: cand am vazut ca vin SIF-urile am avut o stare de entuziasm. Am zis: Iata, in sfarsit, societatile financiare romanesti vor sa se implice in economia reala si sunt suficient de puternice sa sustina o astfel de solicitare. M-as bucura. In acelaşi timp, insa, competiţia trebuie să fie deschisă. Nu se poate cand deschizi ferestre sa spui ca trebuie sa intre aerul numai pe o singura fereastra. Eu va multumesc foarte mult.

Biroul de presă

al Ministerului Economiei

97 Responses to “Transcrierea conferintei de presa sustinute de ministrul Economiei, Varujan Vosganian- 12 septembrie 2013”

 1. Pacala spune:

  un liberal optimist,
  si daca am si daca nu am, cretinitatea acestui ANTILIBERAL deja imi afecteaza clientii. Nimic predictibil. In plus, exista firme care au investit cota parte (de exemplu 5%) din portofoliu in imobiliare, pe care le dau in administrare unor agentii specializate sau liber profesionisti. Deci clientii mei au cota parte din venituri din chirii, deja ei plateau impozite pe aceste chirii. In afara de asta, clientii deruleaza prin banci linii de credit pe termen scurt cu reevaluare anuala, adica banca va constata ca la acelasi rulaj clientul trebuie sa aiba linia de credit diminuata. CAPISCI? CRETINUL de CHITOIU trebuie sa fie DEMIS! Iar finantele preluate de un LIBERAL adevarat, nu alt acolit al lui crin.
  Dar asa cum am mai scris, exista si cai legale de eludare, sa isi suga Chitoiu veniturile din chirii cand vor mai fi declarate… Iar apartamente/case care apartin clientilor nu vor mai figura nici la cretina de Grapini care si asta o pregateste pe masa sa nasca NOUL FORFETAR.
  PDL 2 vine tare din urma

 2. Adam Mares spune:

  @tudor
  Ma confunzi, eu n-am vorbit despre Chitoiu.
  @un liberal optimist
  Era prea tare (amuzant) textul! :-)

 3. tudor spune:

  @Adam

  Da, te am confundat … cu pacala.

  Dar daca n ai zis nu inseamna ca nu e asa.

 4. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  Gata, am inteles! Eu netraind din chirii ,chiar nu intelegeam ofuscarea unora. Si apoi o asigurare de sanatate, daca n-o tot n-o ai e mai buna decat nimic! Mie mi s-a parut o miselie sa le iei asigurare de sanatate unor pensionari care au platit toata viata!

 5. un liberal optimist spune:

  Tare Crin in seara asta la Razvan Dumitrescu!

 6. cris spune:

  @ VV

  acum citeva zile v-am dat dreptate la tacere dar am si spus ca esential, in asa fel incit oamenii sa nu se simta ignorati, nici cei pro nici cei contra, mesajele sa nu fie contradictorii si sa se ajunga pe cit e cu putintza la un consens si mai ales la a construi ceva, este ca membrii ai ministerelor implicate, mineri, ecologisti, etc, sa se aseze la aceeasi masa si sa discute. SI ma bucur sa aud ca si domnul Antonescu are aceeasi concluzie, ca e nevoie de dialog.

  E ceva ce face parte din viatza mea profesionala – sunt numeroase cazurile in care e bine sa evitzi sa dai pareri, sa impui concluzii, sa dai sugestii de unul singur, cu atit mai mult sa-ti critici colegii si in schimb sa oferi unui bolnav si familiei acestuia posibilitatea de a discuta cu toti specialistii implicati in grija acelui bolnav – se numeste “intilnire de familie”, family meeting. In aceste cazuri totusi nimeni nu tace pina la intilnire, asta ar duce la alt soi de suspiciuni, anxietate, isterie, consideratia ca nu se face nimic ori ca specialistii sunt incompetentzi. Discutam, dar ne limitam la “da, e zebra, astea-s dungile albe, astea-s dungile negre”, deci da, situatia are urmatoarele date pozitive si urmatoarele date negative, vor forma agenda intilnirii noastre, si vom decide impreuna, cintarind pro si contra, ce cale trebuie sa luam. Deci nu considerati ca am facut o gluma rautacioasa, dimpotriva daca ar fi sa adun toate “zebrele ” la care am raspuns “da” pina acum s-ar face citeva cirezi.

  Ce a fost gresit, parerea mea, pina acum in aceasta problema a Rosiei, este exact aceasta atitudine: pareri/subiectivism, opinii contradictorii la aceiasi oameni, cearta inutila, emotionalitatea exagerata si manipulata, lipsa datelor obiective, lipsa coerentzei. E bine ca acest subiect este in atentia tuturor, dar ar trebui abordat altfel. nici pe tactica pestelui – “eu nu zic nimic”, nici cu speculatzii si urlete, ci cu ceva calm si professionalism si mai ales cu implicarea tuturor partilor care isi arata interesul.

  Bref, din partea mea, ca om care asta face toata ziua buna ziua in relatie directa cu mii de oameni, nu doar da pilule, lipsa de professionalism in abordarea acestui subiect al Rosiei Montane se potriveste poate la piatza, dar nu in ce priveste un guvern, un parlament si o societate civila. Nu-I nimic, sa fie un inceput bun, cel al dialogului. E necesar: atitia ani au fost doar degetul lui basescu, bocul, surzenia guvernantzilor, umilintza si frustrarea unei natiuni. Dialogul e mai important decit orice aur de la Rosia Montana sau de altundeva. Succes.

 7. Barosanul spune:

  @ All

  Tineti minta ca va spuneam cu ani in urma ca ‘facebook’ este in fapt CIA ‘Face List’ dezvoltata dupa 09/11/2001?

  Ei acum e oficial ca ‘Google cunoaşte parolele tuturor reţelelor Wi-Fi din lume accesate de dispozitive cu Android’ :)

  Deci daca ei cunosc cunosc si altii inclusiv hackerii unii fiind chiar angajati ai serviciilor de…… salubritate ;)

 8. Barosanul spune:

  @ All

  PS. Prin accesarea google cu telefoanele android va sunt stocate in google si toate numerele de telefon din memoria aparatului.
  Asa sa nu le pierdeti daca pierdeti telefonul:)

 9. Barosanul spune:

  @ All

  Ponta ”dacă este cineva care nu şi-a făcut treaba, îl dăm afară. Nu e nicio problemă’.

  Problema e ca USL-ul asemeni PDLacilor-aurolaci si-au facut treaba…. dar ‘traba mare’ pe Romanii care aveau sperante in mai bine, dar oficial in Romania se traieste mult mai rau si FURTURILE sunt la fel de mari ca pe timpul Mafiotilor PDL.
  USL-ul s-a dovedit o alta Marie cu aceasi Palarie, aceea a JEPCARILOR POLITICI.

  Iar Crin Antonescu a devenit, dintr-un personaj respectabil,peste nopate, girantul INCOMPETENTEI, NEPOTISMULUI si MAFIOTILOR Politici (baroni locali).

 10. cris spune:

  @ VV

  umila opinie, incerc sa ma uit la acelasi subiect si din alta perspectiva decit aurul si cianurile.

  Rosia Montana poate sa fie un dezastru pentru usl, sau poate fi un cistig enorm, in functie de cum gestionatzi situatzia. Indraznesc sa vad si eu lucrurile altfel – deformatie probabil legata de traitul intr-o societate in care adversitatea e transformata in oportunitate iar aceasta nu inseamna sa profiti smechereste de aceasta ci sa cresti, sa cultivi, intentionat, partea pozitiva a unei situatzii.

  1.Nu aurul de acolo e important, nici certurile din usl, ci oamenii, si aceasta la modul serios, nu populist, nu demagogic. Importante sunt ingrijorarea celor de acolo ca nu au loc de munca, importanta e ingrijorarea celorlalti ca vor ajunge si otraviti si cu aurul tarii acesteia jefuit asa cum s-au jefuit multe si cu o istorie calcata in picioare asa cum s-a intimplat cu multe.

  De ce nu incercati sa schimbati obiectul discutiei de la cel material imediat la oameni? Este un pas inainte spre dialog, oamenii incep sa asculte atunci cind le vorbesti lor despre ei, nu despre halca de carne, sau semintzele, sau aurul pe care sa se bata. Romanilor li s-a tot vorbit despre cifre, obiecte, idei, abstractiuni, li s-a tot aruncat un subiect de cearta sau altul, o “halca de carne” ori alta, niciodata nu s-a vorbit cu ei despre ei. (cel care face campania de imagine pentru canadieni, ce credeti ca face? vorbeste despre aur? sau despre oameni? in fine are alte interese, dar asa se obtine suportul de opinie, umanizind un subiect)

  2. Pentru domnul Antonescu este exact momentul in care sa se poarte prezidential si nu ca un politician oarecare, fie el si sef de partid, sau presedinte de senat. Ar cam trebui sa lase maruntisurille, certuletzele, opiniutzele, impunsaturile. Adica trebuie sa se ridice treptat in acest rol in asa fel incit in doi ani intr-adevar oamenii sa fi vazut in el deja un presedinte de statura, si nu doar “un alt presedinte, ca iar nu avem de ales”.

  Din experientza de pina acum se vede ca oamenii s-au saturat de presedintzi ba fara statura si opinie, ba codosi, ba tzatze la piatza.

  Daca ma gindesc bine, “presedinte arbitru” este un lucru extraordinar de interesant, inseamna un om care are o viziune despre cum sa se joace jocul politic, adica el e cel cu mult mai instruit in regulile jocului democratic decit oricine, despre fair play, cel care pastreaza regulile si echilibrul jocului, cel care e deasupra si inafara balonului rotund, a subiectului imediat, si cel care invita la dialog, nu la indiferentza, nu la autism, si nici la piatza la taraba. Si nu este numai un mediator intre politicieni, ci si cel care construieste permanent dialogul intre politicieni si societate. Stiu eu, poate ca intre mutzenie, pasareasca politichista si tzatzisme mai exista ceva, dialogul in limba romana…. grea misie.

 11. cris spune:

  @ VV

  In cazul de fatza: aceasta atitudine activa, potential prezidentiala, de arbitraj, nu se face nici cu indiferentza fata de oamenii de acolo din mina, nici ridicind din umeri, nici certindu-l pe ponta, nici spunind doar ca se face o comisie, nici cu “nu am facut eu”, ” nu e treaba mea”, “au facut ailalti”. Se face fiind tu, prezidentiabilul, cel care invita direct, cinstit, deschis, la discutie, faciliteaza aceasta discutie.

  Prapastia dintre clasa politica si societatea civila de pilda, e enorma, asta nu se rezolva spunind “exista o comisie” ci punind prima piatra la baza podului intre clasa politica si societate – nu e nevoie sa se duca domnul Antonescu in mina, dar sa organizeze o intilnire, unde-o vrea, cu toata lumea interesata si cu participare in aceasta problema, si sa trimita, cu respect, si invitatiile – da, ingrijorarile dumneavoastra sunt legitime, opinia dumneavoastra conteaza, suntetzi invitat sa vi le exprimati, sa discutatzi si sa fiti ascultat; impreuna vom ajunge la o solutie – e chiar asa de greu? Un ‘apel” – caci l-am ascultat la a3 – nu e suficient.

  Sa-mi fie cu iertare, dar mai prezidentiabila e antena3, caci organizeaza asemenea intilniri, decit domnul Antonescu. Sincer, opinia domnului Antonescu despre Rosia Montana, pro sau contra, nu ma intereseaza, m-ar interesa sa vad ce face concret sa ajute pe ceilalti sa-si exprime opiniile si sa ajunga nu la o concluzie, ci la un proiect. Subliniez “concret”, “proiect”, caci numai discutiile nu ajung, vorba lunga saracia omului.

 12. epolitikon spune:

  @VV
  Credeti ca vom afla vreodata cate actiuni detin unii politicieni romani la Gabriel Resources si cum le-au dobandit?

  Ca vesnic opozant al celor care conduc tara, salut pozitia lui Antonescu vizavi de Rosia Montana si dau dreptate pedelistilor cand il acuza pe Ponta de joc duplicitar.

 13. gelu spune:

  E pacat cum ca Ministrul Economiei dezinformeaza afirmand cum ca nu exista alta procedura de extragere a aurului decat prin cianurare. Ar fi bine ca pe viitor Ministrul Economiei sa se informeze vis-a-vis de acest subiect deoarece mai exista si alte tehnologii pe aceasta lume care nu polueaza ca cianura, http://www.cotidianul.ro/tehnologie-nepoluanta-pentru-rosia-montana-ignorata-de-rmcg-222342/. E de asemenea un mare pacat cum ca acelasi Ministru al Economiei nu cunoaste faptul ca la Rosia Montana pe langa aur si argint mai exista o multime de metale foarte rare care valoreaza de 9-10 ori mai mult decat valoare primelor doua, lucru pe care-l trec cu vederea atat reprezentantii firmei de escroci de la RMGC dar si politicienii care vor ca acest proiect sa se deruleze. Metale rare pentru care statul nu va incasa nici un procent daca vor fi exploatate de firma respectiva. Daca politicienii fac asemenea afirmatii din ignoranta, prostie sau din interese pecuniare numai aghiuta stie? Se vorbeste cum ca chiar sub localitatea Rosia Montana s-ar afla si un zacamant de uraniu de peste cel putin 300 de tone. Ceeace tinand cont de faptul ca cei de la RMGC au cumparat sute de case in localitate respectiva pe care le-au demolat deja pare a fi adevarat cum ca steinmetzii vor sa excaveze perimetru localitatii pentru a extrage uraniu respectiv, statul incasand zero procente si in acest caz.

 14. gelu spune:

  Ponta se afla in slujba acelora ce au cumparat rezervele de aur, argint si metale rare din gasca lui Steinmetz. 1. Operatiunea de a pradui rezervele minerale, petroliere si gaze naturale ale Romaniei a fost inceputa imediat dupa ce securistii condusi de alogeni l-au impuscat pe Ceausescu in Dec.89 cand aceeasi securisti au sustras in zilele ce au urmat toata documentatia si hartile cu prospectiunile geologice facute in timpul regimului comunist arhivate in Biroul de Documente Secrete din instituiile de profil geologic, aceste acte indicand localizarea exacta, adancime a minerului, a gazelor sau petrolului, inclusiv valoare zacamantui la cursul zilei. 2. Aceeasi securisti care au furat documentele le-au vandut marilor oamenilor de afaceri americani, evrei, englezi, austrieci si rusi dupa principiul cine a dat mai mult pe ele. 3. In 1992, Isarescu opreste cumpararea aurului de la mina Rosia Montana de catre BNR bagand practic mina in faliment. 4.In 1995 apare Frank Timis cu a lui minora firma extractiva de aur care 1997 se transforma in RMGC si care cumpara zacamantul de aur, argint si alte metale rare pe nimic, firma in care statul roman are devidente de 2% si o participare de 20% din capital. 5. Din 1997 si pana astazi RMGC cheltuieste sute si sute de milioane de dolari pe mituirea politicienilor si functionarilor cu functii de decizie in statul roman pentru ca acestia sa semneze acte favorabile acestei companii astfel incat RMGC sa obtine autorizatia de mediu si clauze contractuale aberante in favorea sa pentru ca derularea procesului extractiv sa inceapa. Vezi paragrafele de lege introduse de Sova, Blumb, Grebla la indicatia lui Ponta. Campania de mituire fiind extinsa prin cheltuirea a altor sute de milioane de dolari pentru cumpararea trusturilor de presa s-a formatorilor de opinie in favoarea exploatarii cu cianuri din zona respectiva care sa distorsioneze mintea cetatenilor pentru ca acestai sa-si da consimtamantul in favoare inceperii exploatarii cu cianuri. Cam asta e istoria pe scurt a furtului resurselor minerale de care dispune Romania. Iar faptul ca RMGC a cheltuit atatea gramezi de bani pentru a mitui politicinii si a obtine acceptul opiniei publice pentru exploatarea cu cianuri chipurile, in interesul Romaniei si cetatenilor romani, demosntreaza ca practic doar firma de escroci condusa de cei ca Steinmetz are enorm de castigat de pe urma afacerii. Noi ne alegem doar cu firimiturile, cu un lac de decantare plin de 250 milioane de metri cubi de apa cianurata si cu o halta de 200.000.000 de metri cubi de steril si el contaminat cu cianura la greu iar ei cu zeci si zeci de miliarde de dolari bagate-n buzunar. Cianura care se va infiltra in sol otravind apele freatice, se va evapora in atmosfera otravind mortal oamenii si animalele ce respira acesti vapori sau o va lua la vale in cazul ruperii barajului impreuna cu zoaia cianurata din lacul de acumulare omorand toata fauna acvatica din apele Muresului, Tisei si Dunarii pana la varsarea acesteia in Marea Neagra.

 15. 13.09.2013

  COMUNICAT

  Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

  În perioada 10-11.09.2013, domnul Tiberiu Mihail Niţu, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a participat la cea de-a 18-a Conferinţă Anuală şi Întâlnire Generală a Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor, organizată la Moscova, cu tema „Procurorul şi statul de drept”.

  Cu acest prilej a avut loc semnarea Programului de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Procuratura Generală a Federaţiei Ruse pentru anii 2014-2015, program realizat în baza unui protocol încheiat la data de 12.01.2012, între serviciile de procuratură ale ambelor state. Acest program a fost semnat de domnul Tiberiu Mihail Niţu, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de domnul Iurii Ceaika, procuror general al Federaţiei Ruse. La eveniment au mai participat domnul Alexander Zvyagintsev, adjunct al procurorului general al Federaţiei Ruse, precum şi procurori cu funcţii de conducere.

  Domnul Tiberiu Mihail Niţu a avut o întâlnire de lucru şi cu doamna Annemarie Penn-te Strake, membră a Consiliului Procurorilor Generali din Regatul Ţărilor de Jos, precum şi cu domnul Gerrit Cornelis Haverkate, directorul Biroului de studii penale din Parchetul General al Regatului Ţărilor de Jos, cu care a purtat discuţii pe marginea Protocolului de cooperare încheiat, în data de 28.12.2012, între cele două state, precum şi referitoare la Memorandumul de înţelegere încheiat, la data de 05.02.2013, între Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Procuratura Naţională a Regatului Ţărilor de Jos. Discuţiile au vizat intensificarea cooperării în domeniul fraudelor, al traficului de persoane, prin schimburi de informaţii, de experienţă, prin realizarea unor stagii de perfecţionare a procurorilor români în Regatul Ţărilor de Jos.

  Totodată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a prezentat colegilor olandezi instituţia nou introdusă în sistemul de drept românesc privind confiscarea extinsă a averilor, subiect ce a suscitat un interes deosebit pentru interlocutori.

  Pe parcursul desfăşurării lucrărilor conferinţei, domnul Tiberiu Mihail Niţu a mai avut o serie de întrevederi şi cu domnul James Hamilton, fostul preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor, dar şi cu domnul Gerhard Otto Jarosch, actualul preşedinte al asociaţiei, precum şi cu domnul Derk Jan Albert Kuipers şi doamna Elizabeth Margaret Howe (secretar general, respectiv, consilier general al asociaţiei).

  Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai a mai stabilit contacte cu doamna Michele Marie Coninsx, Preşedintele Eurojust, cu domnul Serge Brammertz, procuror la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, precum şi cu domnul Ye Feng, secretarul general al IAACA (Asociaţia Internaţională a Autorităţilor Anticorupţie).

  Lucrările conferinţei au reunit procurori generali şi procurori şefi de parchete din peste 60 de state, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii şi organizaţii internaţionale.

  http://mpublic.ro/presa/2013/c_13_09_2013_2.htm

 16. Barosanul spune:

  @ Cris
  @VV, @All

  Cris,
  Laudabil efortul tau de ‘trezire din amortire a PNL-ului si ‘starostelui’ sau Antonescu.

  ‘Sa-mi fie cu iertare, dar mai prezidentiabila e antena3, caci organizeaza asemenea intilniri, decit domnul Antonescu. ……. m-ar interesa sa vad ce face concret sa ajute pe ceilalti sa-si exprime opiniile si sa ajunga nu la o concluzie, ci la un proiect.”

  Ce-s alea proiecte @Cris? Ce-i aia mediere? Ce-s alea planuri?

  Vax albina, DEMGOGIE PURA, alias Bashescu-Iliescu, la dat din fleanca e bun Antonescu altceva… Nema! Japca soro Japca la ai sunt buni.

  Scuze.. e bun la GIRAT Mafiotii si acoliti sai, INCOMETENTA si NEPOTISMUL.

  Mai tineti minte ‘promisiunea’ cu Guvernul din Umbra?

 17. Barosanul spune:

  @ Cris , @ VV

  Pana si gazda noastra Domnul Vosganian s-a molipsit de as-si incalca promisiunile. In anii anteriori organiza intalniri cu blogarii pt a lua pulsul societatii si promitea ca o v-a face cu regularitate si nu numai cu acestia cand vor veni la putere. Vor avea inatalniri pt a afla atat gandirea cat si ofurile societatii.

  Ai vazut tu ceva???

 18. cris spune:

  @ Barosanul

  Nu barosane, nu o vad, dar, daca unii nu-si aduc aminte, de asta existam noi, sa le aducem aminte. I-am spus cindva Lordului : prietenul este cel care iti aduce aminte cuvintele unui cintec din tine insuti pe care l-ai uitat.

  Nu numar promisiunile cuiva ca apoi sa-l socotesc la milimetru daca si le-a tinut, nici nu astept tacut sa si le tina, ci sunt acolo sa-l ajut sa si le tina, caci in aceeasi masura este si o promisiune a mea, poate nu fatza de acela, ci fatza de mine insami. Adica: nu doar dumnealor trebuie sa se tina de promisiune, ci si noi fatza de noi insine: faptul ca tu societate mandatezi pe cineva sa-ti reprezinte interesele, nu inseamna ca tu societate dormi linistit ca are altcineva grija de interesele tale, cu atit mai mult cu cit asemenea incredere paguboasa ai avut douazeci si de ani. Care “desteapta-te romane”, romanii au devenit insomniaci, si acesta este un lucru de care vrind nevrind trebuie sa se tina cont. Dar nici intr-un climat paranoid nu se poate face nimic – ce ramine? dialogul.

  Mda, efectul Pygmalion/ori Golem e reciproc, ne construim unii pe ceilalti prin asteptarile pe care le avem unii fatza de altzii, dupa chipul si asemanarea noastra si dupa modul in care ne ajutam si ne corectam unii pe altzii.

 19. Barosanul spune:

  @ All

  Cum weekend-ul asta est inca un clasic din cursele de cai va dau un link
  http://www.calameo.com/read/00036246569eb58747726?authid=uBXnUH4zlsmE

 20. Barosanul spune:

  @ Cris

  Da interesant punct de vedere!

  Totusi cad ca si tu cazi in plasa politicienilor cand afirmi ”faptul ca tu societate mandatezi pe cineva sa-ti reprezinte interesele, nu inseamna ca tu societate dormi linistit ca are altcineva grija de interesele tale, cu atit mai mult cu cit asemenea incredere paguboasa ai avut douazeci si de ani.”

  Societatea Romaneasca NU a mandatat pe nimeni! Partidele/politicienii si-au/s-au mandatat. Nu a existat nici-o data in Romania un proces DEMOCRATIC prin care cetatenii, fie ei si membri de partid sa-si propuna candidati apoi sa se treaca la trieri pana raman cei mai reprezentativi in finala.

  Cetateanul Roman nu a avut de ales decat intre cei IMPUSI de catre cineva de la centru.

  Spune-mi ce contributie in a-l numi pe, sa zicem Chitoiu, ministru a avut un membru PNL obisnuit? ZERO! ZILCH! A fost impus de catre o parte a Mafiei PNL si catapultat de catre Antonescu, ca e presh de partid.

  Comunistii, ca tot aminteai de ei mai deunazi, macar increcau sa dea impresia ca sunt democrati, astia de astazi IMPUN cu nonshalantza.

  Intr-un fel mai plastic, cetateanul Roman, a fost MANIPULAT in a crede ca alege, cand de fapt jocurile erau facute, iar in cel mai fericit caz nu a avut de ales decat intre 2 rele.

 21. Adam Mares spune:

  http://www.stelian-tanase.ro/aurul-de-la-rosia-montana-ne-face-si-mai-saraci/
  Acesta este un capitalism primitiv, care condamnă la subdezvoltare. Cazul Roșia Montana este un asemenea exemplu tipic chiar dacă suntem în Estul Europei, într-o țară UE și NATO. Iesite din comunism aceste societăti care au ținut de blocul sovietic sunt vulnerabile, in tranziția lor spre capitalism. Speculatorii, profitorii, etc se reped la prada ușoară. Ce vedem este un fals capitalism, o falsă democrație.Se conturează o oligarhie. Nu ne trebuie. Da, capitalismului – este singura soluție ptr societatea robanana3mânească, ptr dezvoltarea civilizației umane, dar nu ne trebuie un capitalism colonial în România. Acest tip de capitalism ține o țară în sărăcie și în subdezvoltare. Este un capitalism de secol XlX. Avem nevoie de un capitalism modern, de secol XXl, european, transparent, concurențial, inteligent.

 22. Adam Mares spune:

  Exemplu tipic de manipulare prin titlul unui articol. Daca citesti articolul si ce a zis ministrul Varga, nu e nimic oneros. Ea cere bani pt amenajarea unor cursuri de apa, nu pt partid.
  http://www.pesurse.ro/2013/09/14/exclusiv-audio-reeta-ministrului-lucia-varga-pentr/#news

 23. Adam Mares spune:

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/lovitura-de-stat-a-lui-basescu-98109.html
  Cristian Teodorescu – Lovitura de ştat a lui Băsescu
  Refuz ca din banii mei să mai fie plătit consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu! Treaba acestui consilier e să-i dea sfaturi preşedintelui, nu să scrie pamflete politice pe facebook şi să se ocupe de o fundaţie care s-a transformat în partid. Partea cu fundaţia care a ajuns partid e valabilă şi pentru alţi consilieri prezidenţiali, Funeriu, Fota, Cristian Diaconescu şi care or mai fi, pe care dacă Traian Băsescu are chef să-i ţină în continuare la Cotroceni, deşi ar fi trebuit să-i demită demult, s-o facă pe banii lui, nu din fonduri de la buget.

  Vor consilierii prezidenţiali care s-au ocupat şi se ocupă de soarta Mişcării Populare să se lanseze sau să se relanseze în politică de partid? Nu-i împiedică nimeni, dar din donaţii şi din veniturile Mişcării Populare, nu cu salarii din banii contribuabilului.

  Cînd strigi ca din gură de şarpe că Parlamentul a dat o lovitură de stat anul trecut, nu dai o lovitură de ştat, plătindu-ţi slugile din bani publici, să moşească un partid. Fiindcă nu scrie nicăieri în Constituţia cu care se bătea de muscă Traian Băsescu, anul trecut, la garaj, că preşedinţia poate fi transformată în fermă de partid, iar consilierii prezidenţiali, în dame de consumaţie care prestează la bara politicii, ca să atragă clienţi pentru un anumit partid şi ca să le arate dosul, ca Lăzăroiu, muşteriilor altor partide.

  Preşedinţia nu e o SRL plătită din bani publici pentru a găzdui un incubator de partid. Dacă Traian Băsescu şi-a deschis la Cotroceni o afacere cu travestiţi politic, şi a deschis-o, atunci nu numai că ar trebui să-şi plătească din banii lui angajaţii care s-au băgat în ea, dar ar trebui să-i pună să dea înapoi salariile pe care le-au luat de la stat de cînd au început să presteze în lenjerie intimă de partid.

 24. Adam Mares spune:

  Pe masura ce se informeaza, oamenii sunt tot mai hotarati sa lupte impotriva proiectului RMGC:
  http://www.sroscas.ro/site/2013/09/14/cronica-mortii-dinainte-anuntate/
  Doar pesedistii se prefac ca nu stiu despre ce e vorba!

 25. Adam Mares spune:

  Antonescu ar trebui sa spuna clar de ce este impotriva proiectului RMGC. Sa lase lalaiala politica si sa vina cu argumente. In acest fel, oponentii sai nu vor mai putea spune ca e doar o manevra electorala. Asta astept de la Antonescu si de la toti politicienii onesti din tara asta. Daca mai exista!!!!!

 26. epolitikon spune:

  @Adam Mares

  Pai a spus, ca e impotriva proiectului pentru ca-i dubios, sunt prea multe necunoscute si treaba pute de la o posta. Licenta de exploatare de ce e document secret?
  Care-i treaba pt. care o LICENTA sa fie secret de stat?
  Adica furturile se trec mai nou la secret?

  Cam aici vad eu miza si Antonescu a reactionat ok ca jucator politic, la instinct dar nu are nici el informatii suficiente, probabil, si risca sa apara ca penibil…

  Si probabil stiti ca nu sunt fan Antonescu…

 27. un liberal optimist spune:

  @Adam Mares,
  Ai dreptate,trebuie sa se consulte cu specialisti indendenti. Tot ieri seara digi24, a adus 3 economisti care au desfiintat nu numai legea speciala ci tot proiectul. Pe de alta parte are trebui amplificate protestele. Ca daca opinia publica nu pune presiune, dupa vom asista neputinciosi la o mara drama a societatii romanesti. La fel impotriva exploatarii gazelor de sist. Necazul e ca majoritatea canalelor media sunt cumparate deja!
  Cat priveste escrocheria imobiliara Aversa, azi am auzit un expert imobiliar vorbind despre valoarea terenului actual. Cum sa admiti ca in contract sa stipulezi relocarea companiei. Miroase a spaga rau! Nu stiu cat de implicat o fi Maestrul.

  • @ un liberal optimist

   Dragul meu, in privinta valorii terenului sunt diverse opinii. Trebuie sa stii ca o parte din el este revendicat. Problema e ca daca nu faceam ceva, Aversa disparea. Muncitorii nu mai puteau fi salarizati (e vorba de cateva sute) si se vindea bucata cu bucata. IN contract se spune corect ca cel care a cumparat trebuie sa continue activitatea. Relocarea, daca se va face, e un proces economic ca oricare altul. Important e ca Aversa sa existe mai departe. Era mai bine sa o las sa moara si sa o vindem la fier vechi, asa cum se decisese cand am venit ministru?!?

 28. Adam Mares spune:

  @un liberal optimist
  Mi s-ar parea absurd ca Maestrul sa fie interesat de spagi. Cel putin in acest moment al vietii sale. Are bani cat sa-si permita o viata mai mult decat decenta, are un nume in literatura, are o fata care cred ca vrea sa-si croiasca o cariera in domeniul artei, prin talent, iar ce-i va ramane de la parinti ii va fi suficient pt a-si vedea de meserie.
  Serios, la ce bun compromiterea?

 29. un liberal optimist spune:

  @Adam Mares,
  Inseamna ca a fost dus in eroare!Iar Domnia Sa a mai bifat o privatizare!

 30. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Stiti cum e:cand te frigi cu ciorba sufli si in iaurt! Asa cum s-a intamplat si cu Vulcanul:privatizare de succes, era un model de uzina privatizata iar acum este in insolventa.
  Si stiti ce-i cel mai grav?Ca vor disparea muncitorii calificati si, din aceasta cauza, nici investitori nu vor mai veni. Uitati-va ce se intampla in ITTC: multe investitii, putina mana lucru calificata. Probabil cum se va intampla si in mineritul subteran, industria de mobila, industria mecanica, electrotehnica etc. atunci cand vor aparea investitori interesati.

 31. Adam Mares spune:

  @VV
  Aveti dreptate, eu sunt destul de sarac si, cu toate astea, nu iau spagi. :-) Dar sa zicem ca un om mai sarac ar fi mai tentat de asemenea practici. Sub nicio forma nu-i inteleg insa pe cei care nu se mai satura de avutie, furand din banul public. Sper sa o care in spate, prin iad, ca Sisif bolovanul. :-) Dar pe vecie.

 32. un liberal optimist spune:

  @Adam Mares,
  Actualul papa ar fi spus:eu nu vad niciun cortegiu funerar insotit de case, palate si lingouri de aur!

 33. un liberal optimist spune:

  @Adam Mares,
  Cred ca ai auzit de judecatoarea indragostita de pacanele care cerea spaga atat cat sa-si satisfaca pasiunea: adica maruntis!

 34. ioana spune:

  Si totusi ,cu OLTCHIM cum ramane ? Nu reusim sa gasim cei 25-40 milioane euro sa poata functiona ? Si apoi se privatizeaza ? Sa se termine la intr-un fel !

 35. @ Katrina

  Chiar m-a laudat Banciu?!