Deseara, 14 Septembrie a.c., orele 19,00, ne revedem cu Oana Stancu si Mugur Ciuvica, la Antena 3

64 Responses to “Deseara, 14 Septembrie a.c., orele 19,00, ne revedem cu Oana Stancu si Mugur Ciuvica, la Antena 3”

 1. @ Katrina

  E o perioada in care trebuie sa fiu in contact cu opinia publica. Eu nu am evitat niciodată antenele, si nici ele pe mine.

 2. gelu spune:

  VV, duceti-va la Cianura3 sa le ridicati audienta, dupa ce acest post de televiziune a facut troc cu alde Steinmezt ce vrea sa ne ingroape in cianuri.

 3. gelu spune:

  @ Katrina, inteligento bea niste cianura poate te destepti si mai mult. Acelasi tratament li-l urez si neamurilor tale nu de alta dar de prea destepte ce sunt se vor bate intre ele ca sa ajunga mai repede in capula la lista.

 4. Adam Mares spune:

  Cred ca dl VV se duce sa vorbeasca, in primul rand, despre “dosarul” domniei sale, dar nu va scapa nici de alte intrebari incomode.

 5. Dorin spune:

  @ Adam Mares: excelent textul postat, multumesc frumos!

  Si eu sunt de aceeasi parere, Beny Steinmetz este un inger civilizator venit sa-si reverse bunavointa asupra Muntilor Apuseni, ce sa-i faci ca romanii sunt asa niste invidiosi si nerecunoscatori incat nu accepta ajutorul desinteresat (sic) al unora si altora.

  Pe de alta parte Cris are dreptate, pana in momentul de fata nimeni n-a stat de vorba la modul serios fata in fata cu localnicii despre problemele de acolo. Nici un guvern n-a venit cu vreo solutie valabila, desi probabil ca solutii ar fi fost, oamenii aia au avut si au in continuare de ales numai intre proiectul cu cianuri al binefacatorului si iubitorului de oameni Beny Steinmetz si nimic.

  Ex nihilo nihil, vorba turcului!

 6. Dorin spune:

  Va semnalez si excelentul text (ca de obicei) al lui Mircea Platon:
  http://www.cotidianul.ro/fata-umana-a-sistemului-222374/

 7. gelu spune:

  Javra de Isarescu a fost bagata in aceasta afacere inca inainte de a veni RMGC in Romania la ciordit deoarece din ordinul lui ca Guvernator al BNR a interzis in1992 ca banca de stat sa mai cumpere aurul extras anual la Rosia Montana bagand prin aceasta decizie mina in faliment. Deschizand astfel drumul marii escrocherii pe care ev..reii si canadienii cu sprijinul javrelor din conducerea statului roman vor s-o traga cetatenilor acestei tari. El, canalia de Isarescu este primul pe lista tradatorilor de tara implicat din partea romana in acest mega-proiect hotesc. Si drept multumire ca ne fura zeci de miliarde de dolari din avutia tarii politicienii criminali vor sa ne ingroape in 250.000 de tone de cianuri. Va dati sema ce dispret au avut si au toti politicienii ce s-au aflat si se afla la conducerea statului roman fata de soarta prezenta si viitoare a romanilor si Romaniei???Nici unul, ei in sinea lor chiar daca n-o spun ne doresc practic moarte noua, cetatenilor ce din taxe le platim lefurile nesimte ca ei, de aceea criminalii vor sa ne fure aurul si sa ne ingroape in cianuri.

 8. un liberal optimist spune:

  @gelu,
  Asta nu-i nimic, dar BNR(statul roman!) a pierdul si dreptul de marca aurul! Si atunci ce sa faca statul roman cu aurul extras si care iar reveni prin contract?!

 9. tiberiu2009 spune:

  “”http://www.ziare.com/rosia-montana/gold-corporation/invitatii-ziare-com-raul-muresan-patru-motive-pentru-demiterea-ministrilor-plumb-si-vosganian-1256816″”

  Adica nu ati fost prea bine documentat in legatura cu exploatarea aurifera din Finlanda.
  SAU?

 10. gelu spune:

  @Dorin la Rosia Montana s-a oprin de mai bine de zeci ani orice investitie deoarece zoana a fost arondata escocilor de la RMGC iar populatia a fost adusa in pragul saraciei in mod intentionat ca sa fie obligata sa-si vanda propietatile. Propietati care sunt cumparate si demolate de angajatii societatii respective. Deoarece chiar pe locul actual al celei mai vechi asezari din Romania atestata documentar, peste 1875 de ani, se va excava pentru a se ajunge la depozitul de uraniu foarte pur descoperit prin prospectiunile aeriene ale celor din gasca escrocului Steinmezt.

 11. Adam Mares spune:

  tiberiu2009
  Poate ca nici dl VV n-a stiut multe lucruri pana acum. Dar cred ca ar trebui sa fie mai atent de acum inainte, la ce spune, chiar daca se afla intr-o situatie delicata.
  Dl VV este un om bun, nu poate fi de acord cu acest proiect. Refuz sa cred altceva.

 12. un liberal optimist spune:

  @all,
  China nu mai exporta metale rara decat in proportie de 30%. Cine doreste sa extraga trebuie sa vina cu uzina de prelucrare si valorificate in componente hitech. Poate asa ar trebui sa sune si contractul cu GC sau cine or mai fi. La fel investitorii in energii verzi; in perimetrul in care le instalezi, aduci si o fabrica de stocare sau de utilizare a energiei pe plan local. Nu stiu cum e contractul cu CupruMin, dar cam asa ar trebui negociat:extragi 30% pe care ai voie sa-l exporti, restul aduci fabrici de profil care sa valorifice superior cuprul si metalele derivate. Si cu asta reindustrializarea este gata!

 13. gelu spune:

  @VV, deci sunteti pentru cianurare. 150 mg de cianura omoara un om iar la Rosia Montan se vor folosi 250.000 tone de cianura iar eu sunt obsedat pe acest subiect? Poate ne spuneti cum veti opri evaporarea cianurii din iazul de decantare, deoarece la 27 grade aceasta se evapora in atmosfera de unde se va reintoarce in capul oamnilor din zona sub forma de apa de ploaie, cianura putand fi absorbita direct prin piele, deci va acauza astfel pierderi de vieti omenesti. De asemenea spuneti-ne cum veti veti opri infiltrarea din acelasi iaz a cianurii in apa freatica sau cum veti ecologiza sutele de milioane de metri cubi de roca sfarmata si cianurata si ea la greu dupa procesul de extragere a aurului. Sau din ce bani va plati statul pe o perioada de sute de ani mentinerea si repararea imensului baraj de 185 de metri inaltime in spatele caruia se va forma lacul de 250 hectare de mazga cianurata??? Si daca tot nu sunteti obsedat la fel ca mine poate va amintiti ca daunele de zeci si zeci de milioane de dolari platite Ungariei dupa accidentul din 2000 de la Baia Mare au fost virate de la bugetul statului ci nu din conturile firmei vinovate de accident, situatie care se va repeta si-n cazul unui eventula accident la Rosia Montana.

 14. Pacala spune:

  @vv
  Parca vad ca dati iar inainte cu stil literar de nu va inteleg niciunul din realizatori sau ce or fi si vorbiti iar de basescu si de blabla realizari. Ah, da aversa, super reusita. Cum ziceti ca il cheama pe noul patron?

 15. Pacala spune:

  @vv
  Nu intelegeti in pnl ca dvs puteati reporni ro iar lipsa unor masuri liberale va fi concretizata la vot, de pnl, in minus

 16. @VV

  Excelenta prezentarea cauzei din dosar, domnule ministru, din perspectiva comunicarii publice care trebuie sa fie accesibila si pe intelesul tuturor. Un lucru e clar: ati mers impotriva trendului, cel care inseamna distrugere controlata a tot ceea ce functioneaza si produce in aceasta tara. Si, devenind din nou ministru , exista pericolul sa recidivati. Nu mai vorbim de simpatia presedintelui pentru dvs, care a devenit notorie deja. Una peste alta, momentul trebuie gestionat foarte atent din punct de vedere al imaginii, putand fi chiar benefic pt dvs. O singura sugestie am: ironia dvs e deseori prea fina pentru a fi inteleasa de cei multi. Cand pomeniti de ,,complot” si ,,grup infractional” exista riscul sa fiti gresit inteles :)

 17. cris spune:

  @ Dorin

  Multzumesc pentru articolul lui Mircea Platon. Nu stiu in ce masura el ca universitar vine in contact cu americanul cel de toate zilele care isi lucreaza pamintul, are mica lui afacere de gradinarit sau mai stiu eu ce, atelierul de reparat masini, curatzatoria de haine, micul restaurant, mica farmacie. Oraselul, comunitatea care se gospdareste si decide singura in legatura cu una sau alta. Pentru ca, tara a contrastelor, dincolo de marile orase, dincolo de corporatii, imensa majoritate a oamenilor sunt cei pe care-i pomenesc mai sus – Mircea Platon spune ca in goana dupa capitalism am pierdut orice ramasitza de civilizatie, completez…..ca si cum alte tari aflate ele insele in goana capitalista asta ar face, ar uita de oameni…. Si nu, nu se intimpla asa in tari vechi capitaliste, vechi democratii, in ciuda corporatismului ori industrializarii ori a ce vrei tu: oamenii nu sunt deloc o prezentza neglijabila, nu pentru ca statul ori corporatiile ar vrea aceasta, ci pentru ca ei, oamenii, asa vor si asa isi mentin libertatea si individualitatea intr-o lupta continua.

  Romania nu este nici in capitalismul nici in democratia clasica, Romania e in faza de autoritarianism post-comunist, post-totalitar – adica a scapat de dracu’ si a dat de multele sale rude: veri, fini, nasi, cumetri, nepotzi din tara si de aiurea…. traieste in politocratie, in kleptocratie, cu tot alaiul de caracteristici pe care l-am scris deja, nu in democratie caci se vede ca degeaba vorbim noi de oameni (demos? care demos?), aceia sunt doar un grafic, vaca de muls taxe, masa de manipulat.

  ( poftim, uite ca nimeni nu e imun – VV spune mai sus ca trebuie sa vina in contact cu ce? cu opinia publica.
  opinie publica???????? oare nu l-a citit vreodata macar pe Bernays si al sau “engineering consent”, pe Chomsky si ale sale tehnici de manipulare prin propaganda, de vorbeste despre opinie publica?
  Sau macar pe Huxley si a sa Brave New World? In mod cert da: deci cit de mare e nebunia generala incit si cineva bine structurat si individualist convins cade in pacatul de a folosi in discutie obisnuita, de a scapa fara multa consideratie, notiunea de opinia publica? Cum ii spuneam barosanului, probabil de asta suntem aici, sa aducem aminte cuiva, atunci cind e asurzit de toata nebunia, sa ramina el insusi.
  Deci hai sa aducem aminte, Brave New World: “The principles underlying propaganda are extremely simple. Find some common desire, some widespread unconscious fear or anxiety; think out some way to relate this wish or fear to the product you have to sell; then build a bridge of verbal or pictorial symbols over which your customer can pass from fact to compensatory dream, and from the dream to the illusion that your product, when purchased, will make the dream come true. They are selling hope.”)

  Da, tac, ma uit la emisiune….Imi place cum discuta VV.

 18. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Buna emisiune, prietenoasa. Totusi cum a ramas cu cele 60 mil e , datoria Aversei. Cine le-a preluat?

 19. un liberal optimist spune:

  @cris,
  Si totusi M. Platon exagereaza:nu te poti baza doar pe micile afaceri. Iti trebuie si o industrie puternica. Pentru ca o industrie puternica ajuta micile afaceri.

 20. un liberal optimist spune:

  @cris,
  Pe alta parte micile afaceri trebuie incurajate de guvern , dar si de autoritatile locale. A-i banui pe micii afaceristi ca se imbogatesc nemeritat si sa te pui pe ele cu dari imposibil de platit e o mare prostie.

 21. cris spune:

  @ Dorin

  Spre deosebire de 1984, ca sa citesti Brave New World e poate bine sa citesti Brave New World revisited inainte – imi spun mie pentru ca rid citind comentariile lui Huxley…tocmai m-am oprit la un comentariu despre cnditionare si Hitler (sa-l arda Katrina si pe Aldous Huxley, LOL) Stiai ca Hitler isi facea adresele catre popor seara, ca basescu al nostru cu indelungile si desele sale iesiri la orele sase seara trecute fix?

  “Among the physical stresses that increase a dog’s suggestibility are fatigue, wounds and every form of sickness. For the would-be dictator these findings possess important practical implications. They prove, for example, that Hitler was quite right in maintaining that mass meetings at night were more effective than mass meetings in the daytime. During the day, he wrote, “man’s will power revolts with highest energy against any attempt at being forced under another’s will and another’s opinion. In the evening, however, they succumb more easily to the dominating force of a stronger will.”

  ( na ca iar o sa ma pun rau cu emi, o sa ma certe ca “pun egal intre oameni si ciini” dar zau ca doar l-am citat pe Huxley – discutia e lunga, suficient sa spun ca mecanismul de conditionare, clasica si operanta, este element al procesului de invatzare, Si daca Bertrand Russell sa zic, ori Wittgenstein au luat seama la testele lui Pavlov nu inseamna ca au crezut ca omul si ciinele sunt acelasi lucru)

  asa, de lectura de weekend

  http://www.huxley.net/bnw-revisited/

 22. cris spune:

  @ un liberal optimist

  nu exagereaza, pune in discutie un subiect important, cum anume trebuie sa stabilim echilibrul intre “omul mic” si “omul mare” ca tot vorbesc de Huxley, intre tndintzele corporatiste si micul intreprinzator, si asa cum am zis, el traind in tara contrastelor, probabil le vede indeaproape pe amindoua.

  Huxley, in 1958:
  ( daca socotesti ca ne aflam in 2013 si vorbim despre ceea ce el vorbea in 58, cred ca sau vorbesti de viziune in cazul lui sau de faptul ca Romania e in vreo epoca de piatra.)

  “Many historians, many sociologists and psychologists have written at lenght, and with deep concern, about the price that Western man has had to pay and will go on paying for technological progress. They point out, for example, that democracy can be hardly expected to flourish in societies where political and economic power is being progressively concentrated and centralized.But the progress of technology has led and is still leading to just such a concentration and centralisation of power.
  As the machinery of mass production is made more efficient it tends to become more complex and more expensive – and so less available to the eterpriser of limited means. Moreover, mass production cannot work without mass distribution; but mass distribution raises problems which only the largest producers can satisfactorily solve. In a world of mass production and mass distribution the Little Man, with his inadequate stock of working capital, is at a grave disadvantage. In competition with Big Man, he loses his money and finally his very existence as an independent producer; the Big Man has grobbled him up. As the Little Men disappear, more and more economic power comes to be wielded by fewer and fewer people. Under a dictatorship the Big Business, made possible by advancing technology and the consequent ruin of Little Business, is controlled by the State – that is to say, by small group of party leaders and soldiers, policemen and civil servants who carry out their orders.”

 23. Mihai ANDREI spune:

  @ VV
  N-a fost rău deloc … chiar a fost interesantă emisiunea:
  1. a fost cam prima oară când Ursu nu v-a atacat pentru Niculae – asta denotă un nou ordin pe garnizoana varanului …
  2. Oana Stancu s-a dat în stambă mai rău decât de obicei – de unde nu-i nici D-zeu nu cere, dar mi-a confirmat cele de la pct. 1,
  3. Ambii au vrut să vă atragă în ceva atac la Videanu şi am apreciat cum aţi evitat elegant capcana lor joasă.
  Să aibă legătură cu europarlamentarele ?!? A revenit varanul cu picioarele pe pământ ?
  şi e interesantă soluţia Piperea – merită analizată, e un băiat f. inteligent.

 24. Adam Mares spune:

  @VV
  A fost ok, moderatorii nu v-au fost ostili. Cred ca s-a inteles cum e cu aberatia procurorilor DIICOT.
  De data asta, ati raspuns mai bine si in problema Rosia Montana, chiar daca ati fost – involuntar – ironic. :-) Si va spun si de ce. Ati zis ca ministrii trebuie sa vina in Parlament sa sustina ce au conceput si avizat. Pai tocmai asta e: ca ei au declarat, inclusiv PM, ca in calitate de parlamentari nu voteaza pentru. Ce vor face, se vor despica in doua in Parlament? Sper sa aveti si niste fierastraie pe-acolo, si pe Ciomu la indemana! :-) :-) :-)

 25. Adam Mares spune:

  Oricum, pot sa stea linistiti, putzele lor nu sunt in pericol. Pt ca nu exista. Malformatie genetica. :-) :-) :-)

 26. un liberal optimist spune:

  @cris,
  Sper ca ai inteles ca eu n-am contrapus Micul producator Marelui Producator ci am insistat pe armonie si corelare.Un automobil facturat intrun mic atelier ar deveni imposibil de vandut datorita pretului. Si exemplele pot continua. O mobila personalizata produsa intrun mic atelier este mai scumpa decat una din magazin. O stiu din experienta!

 27. un liberal optimist spune:

  @MIHAI Andrei,
  In schimb au abuzat de prezenta Maestrului si a subiectelor, incat au abuzat si de publicate. L-a un moment am crezut ca s-a terminat emisiunea si am zapat pe Digi24 unde am dat de George Motoi si nu regret!

 28. Adam Mares spune:

  @un liberal optimist
  Asa este, e nevoie si de unii, si de altii. Dar statul roman nu incurajeaza deloc micii producatori, striviti de impozite. Apoi, nu mai exista mana de lucru calificata, nu se mai invata meserii de tipul mestesugurilor.
  Vezi, statul roman vrea sa faca o lege speciala pt o corporatie. Care nici nu va crea mai mult de 500 de locuri de munca, oricum pe o perioada determinata. Pt zona aceea trebuie gandite solutii pe termen lung. Zona traieste din minerit de mii de ani, dar nu dintr-un tip de minerit propus de RMGC, care va lasa in urma un desert, peste 10-15 ani.
  Nu mai spun ca in orice afacere trebuie puse in balanta pierderile si castigurile. Iar in acest caz, pierderile sunt mult prea mari fata de profit. Inclusiv legate de sanatatea oamenilor.

 29. cris spune:

  @ un liberal optimist

  si daca am vedea lucrurile diferit tot e bine, noi nu suntem “opinie publica” ci oameni care discuta.

  @ Mihai

  tocmai ma chinuiam sa scot si eu ceva politicos si diplomatic din adincul creierilor, de felul faptului ca a fost un dialog interesant, un eufemism acolo cu funditze, si asta dupa ce mai sa dau in soc anafilactic citindu-l pe VV cu “opinia publica”, si vii tu cu varanul…. Vezi, de aia e rau sa ai o opinie personala nu publica, si sa mai si discuti intre oameni cu opinie personala, te apuca urticaria, il auzi pe adam facind comentarii genetico – ciomiste, mai vii si tu cu varanii…. si asa se duc naibii toata diplomatia si toate funditzele. :)

 30. Adam Mares spune:

  @cris
  Conform zodiei, eu ar trebui sa fiu diplomatia intruchipata. Dar cred ca e la mijloc un abuz in serviciu al Creatorului. :-)

 31. cris spune:

  @ Adam

  reciteste ce a scris Huxley despre mecanismul de eliminare a micului producator in favoarea marelui business – e un mechanism prin care puterea se stringe in miini din ce in ce mai putine, se creaza acel microclimat impermeabil, netransparent, protejat, de lege chiar, nu doar de ochiul public, in care colcaie clasa conducatoare a statului authoritarian, kleptocratia. Big Business devine un Big Brother spune Huxley ( nu un big brother ideologic ca in totalitarism ci unul bolnav de coruptie si lacomie)

  Daca vrei, din partea mea, disparitia a peste 500.000 de IMMuri pe timpul lui boc pare graitoare in acest sens. Un stat care promoveaza mica afacere si echilibrul intre aceasta si marea afacere e un stat democrat, cel care elimina micul producator si creaza “regi” ai asfaltului, imobiliarelor, etc, pe modelul big business/big brother, este un stat autoritarian, corupt, cleptocrat.

 32. Buddha spune:

  Foarte buna emisiunea, Maestre!

 33. Adam Mares spune:

  @cris
  Descrierea pe care o faci statului roman, plecand de la Huxley, e corecta. Dar in momentul asta m-ar interesa foarte mult niste solutii. Ce putem face sa eliminam aceasta stare de fapt? Aceasta-i intrebarea…

 34. Adam Mares spune:

  @VV
  Tare noua dvs strategie de comunicare pe RM:
  “Eu sunt mic, nu stiu nimic!” :-) :-) :-)

  • @ Adam Mares

   Adam, corect este ca un proiect sa fie explicat de initiatorii sai. In clipa in care toti ministrii o sa comentam, n-o sa se mai inteleaga nimic. Poate ca unii au interes sa discrediteze guvernul cu ocazia asta si sa subrezeasca USL. Nu e, insa, si intentia mea.

 35. cris spune:

  @ Adam

  Hai sa incerc sa formulez o atitudine, nu un raspuns, rasounsul se face pe masura ce lucrezi, nu cred in raspunsuri frumos ambulate si cumparate la one size fits all.

  Am incredere ca oamenii si comunitatzile isi gasesc propriile raspunsuri si si-ar vedea de munca lor, daca ar fi lasatzi sa o faca….. ori sunt legati de miini si de picioare, inghiontitzi cu toate legile aiuristice cu toate taxele si interdictiile posibile si obligatzi sa traiasca intr-un zgomot nebun si o tzopaita fara pauza.

  1. Vad o necesitate urgenta: legislatia care trebuie simplificata, facuta pe intelesul oamenilor si repusa in discutie, dar o discutie care sa implice luarea in considerare a obiectiilor si sugestiilor oamenilor care se zbat cu acestea in fiecare zi – iar revenim la dialog – , o legislatie care permite jocul dupa reguli nu una care impiedica, se calca singura pe bataturi, se schimba ca la alba neagra de la un minut la altul, si functioneaza la incurca-i drace.

  De ce? simplu, pentru ca totul porneste de aici, sa stii care sunt limitele si regulile dupa care poti actiona (ca la gradinarit – mai intii chem primaria sa-mi puna limitele la pamint si pe cei de la electricitate si gaz sa-mi arate traseele pe care trebuie sa le evit; si simplu,practic, caci daca in loc de marcaje mi se da o tona de hirtii nu am cum sa lucrez, si sau imi iau lumea-n cap si sap cum cred, adica sau imi explodeaza gradina sau ma amendeaza primaria, saaaau, stau cu miinile in buzunare si ma uit la buruieni cum cresc.)

 36. cris spune:

  2. Lipsa de coerentza in legislatie e completata de lipsa de coerentza in guvernare. Hai sa incercam alta atitudine:

  - ca diferitele ministere sa lucreze efectiv si eficient unul cu altul atunci cind e vorba de un proiect – deci o gindire pe proiecte cu toate aspectele lor, nu pe ministere.

  Si nu ma refer la carghioslicul acesta cu Rosia Montana – fiecare minister cu parerea lui, pe tarlaua lui si fiecare ministru afla din presa eventual ce zice altul, ci un lucru efectiv pe echipe (detest “comisiile”, acelea sunt de obicei o metoda de a ingropa un proiect) interministeriale. Un exemplu simplu – daca eu vreau sa fac o retea de minispitale, de care am tot vorbit, am nevoie ca si concomitent ministerul transporturilor sa lucreze la caile de acces la si intre spitale – pentru ambulantze dar si pentru Cat scan ori RMN mobil care se deplaseaza de la un spital la altul in asa fel incit eu ministerul sanatatzii sa nu achizitionez sapte mii de echipamente scumpe ci zece, am nevoie sa vorbesc cu MAI de pilda ca aceste minispitale sa aiba heliport pentru SMURD-ul domnului Arafat si pentru ca acestea au si o functie strategica in caz de dezastru.
  Adica: eliminarea dorelismului in guvernare prin comunicare imediata si coordonare efectiva, pe proiecte.

  - este nevoie permanent de verificarea fezabilitatzii unor proiecte, coerentzei si aplicabilitatzii acestora in realitate si asta direct cu oamenii care trebuie sa traiasca, sa munceasca, sa se dezvolte in limitele acestora, Deci studii de fezabilitate ( reale, nu prostii scumpe si fara finalitate), studii de opinie, simplitate, dialog si transparentza si mai ales o ajustare dinamica a acestor planuri in functie de realitate nu de ozn-uri.
  ( uite, aici chiar la nivel de comunitate se practica aceasta consultare, se aduc la cunostintza niste proiecte si se intreaba – se numesc townhall meetings – iar discutiile pe diferite domenii ajung mai departe spre senatori ori guvernator ori alte institutii implicate in proiectul respectiv)

  - schimbarea mentalitatii tichiei de margaritar: si iar revenim la cleptocratie si vorba lui ciuvca – “ma astept sa fure mai putin”, caci tichia de margaritar nu e doar snobism ci inseamna parandaraturi.

  Adica e nevoie de echilibrul intre banii investiti si utilitatea/eficientza a ceea ce obtii cu aceste investitii: cardul cu chip, iti amintesti poate discutia cu sorin – costul cardurilor este foarte mare si sunt foarte putin eficiente, in schimb un simplu numar medical al pacientului si un sistem de baze de date centralizat sunt mai ieftine si mai efficiente.
  Si cred ca e nevoie de un control preventiv al unor asemenea mecanisme; exista un corp de control al guvernului, o curte de conturi – oare e asa de greu ca acestea sa nu aiba doar un rol retrospectiv ci unul activ si preventiv, sa verifice acest raport cost/eficientza in proiectele guvernului aflate in discutie?
  (tii minte discutia apropos de cel care era la asigurarile de sanatate, demis ca nu l-a inghitit pe dutza reintrodus pe sest – omul venise cu aceasta idee, prevenirea fraudarii asigurarilor in loc de constatarea retrospectiva a acestora, si nu vorbea de pe luna, asta se face in statele unite de pilda, acusica, sub ochisorii mei cei verzi si chit ca imi scoate peri albi fiindca e alta birocratie, consider ca e o masura buna).

 37. cris spune:

  3. Mai vad o schimbare de atitudine necesara: ca justitia sa se ocupe de ale ei si asta cu un dram de minte si de demnitate si nu in scop de gambit politic ( de la gambetto, sa intinzi piciorul sa tot pui piedici altora) si circ. Iar aici vine o discutie lunga despre mecanisme mai suple de mici dimensiuni care sa regleze problemele reale si immediate ale societatzii, caci mamutul circar nu foloseste la nimic decit la stirnit praful ca sa ne intre in ochi .

  Am vorbit de nu stiu cite ori de asemenea idei pe domeniul meu, al sanatatzii, Filip pe domeniul lui, liberalul optimist pe al lui. Hai sa-i intrebam si pe ei de solutii.

  • @ cris

   Daca justitia voia sa afle adevarul in ce ma priveste, avea timp in cei aproape sase ani scursi de la acele evenimentre. Dar se pare ca unii de acolo vor spectacol, nu adevar.

 38. tiberiu spune:

  @VV
  @all
  ATENTIE !
  Tin sa precizez ca Acel postac basist care posteaza cu nick-ul @Tiberiu2009 si afiseaza opinii antiUSL-iste,antiPNL-iste si anti-Vosganiene sustine pozitii care imi sunt total straine.
  Sustinerea mea pentru valorile PNL in general si pentru @VV in special a fost si va ramane totala.
  USL-trebuie sa continue energic ,sa-si stranga randurile,sa-si coordoneze pozitiile si actiunile la toate esaloanele cu mult mai multa energie si convingere.Majoritatea parlamentara trebuie sa se manifeste in actiuni politice concrete care sa convinga populatia.
  Mersul separat la europarlamentare mi se pare periculos.
  Fiti tare si succes

 39. Adam Mares spune:

  @cris
  Iti multumesc pt efortul de a raspunde la intrebarea mea. Ai vorbit despre responsabilitatile Parlamentului si ale Justitiei. Poate ca trebuia sa ma exprim altfel: cum obligam noi, cetatenii, institutiile statului sa-si faca treaba? Sunt exasperat: avem un Parchet care inventeaza dosare, avem un Guvern care vrea sa legalizeze jaful.
  Parlamentul ar avea suficienta putere sa stopeze aceste abuzuri, dar parlamentarii sunt suficient de independenti pt a face asta?!

 40. Filip G spune:

  http://www.cotidianul.ro/traian-basescu-huiduit-la-tebea-222455/
  Romanii nu uita si nu iarta!
  Asta ar trebuii sa stie si liderii USL.

 41. gelu spune:

  Frank Timis detine in exploatare 5% din teritoriul Romaniei adica peste 11.500 km patrati. Va dati seama ca pentru a obtine acest lucru a fost sustinut de Basescu, SRI, SIE, DIICOT, DNA si Parchetul General, sustinere care a fost cumparata c-o caruta de bani cu care acest escroc i-a platit pe oamenii sus pusi ce au ocupat si ocupa functiile respective.

 42. gelu spune:

  @VarujanVosganian, am tras aceasta concluzie deoarece mi-ati spus ca-s obsedat de cianuri. Scuzele mele de rigoare daca nu sunteti pentru folosirea cianurii la RM.

 43. cris spune:

  @ Adam

  nu e niciun efort, doar o sinteza poate a ceea e am vorbit pe blog de atitea ori.
  Si ai gasit legatura corecta – noi si parlamentul. Si iar nu inventez apa calda. masele de oameni – iar, citeste-l pe Huxley- sunt ceva usor de manipulat, grupul nu. Deci se porneste de la grup: comunitatzile de pilda Aici comunitatzile sunt foarte puternice, pe de o parte fiecare comunitatea are adunarile sale regulate in care isi discuta proiectele, pe de alta primariile si nu doar, scoli, spitale de pe teritoriul unui county si al unui stat comunica intre ele permanent. Isi bat la cap reprezentantii, deputati si senatori, guvernator, permanent cu proiectele pe care le vor duse mai departe ii mandateaza cu aceste proiecte ii trag la raspundere.

  Seriful e ales nu numit, procurorul de county e ales nu numit. Spitalul local are un consiliu in care nu sunt doar membri ai spitalului ci membri ai comunitatzii (directorul unui spital nu e numit, e angajat si intervievat pentru angajare de “board”-ul spitalului, bunul mers al spitalului se evalueaza lunar in acest consiliu mixt spital – comunitate) scolile la fel. Practic fiecare institutie care serveste comunitatea intr-un fel are un consiliu,, “board” in care participa egal si comunitatea. Adica aceasta notiune de “accountability”, responsabilitate, este ceva foarte real, zilnic, nu ceva care se face la nu stiu citi ani prin vot.

  Cam de aici se incepe cred eu, de la o relatie permanenta intre comunitate si institutzii incepind de la nivel local, o participare permanenta a comunitatzii in ceea ce constituie interesele sale.

  Hai sa vedem ce ar insemna asta: hai sa luam situatia spitalelor inchise de boc. Imagineaza-ti ca aceste spitale nu ar avea doar un director si un manager numit “de sus” ci unii numiti local, un consiliu in care intra membri ai conducerii spitalului si membri ai comunitatzii – crezi ca ar mai putea veni un boc sa-l inchida ? crezi ca nu s-ar ridica o intreaga comunitate in interval de ore sa-si apere interesul, spitalul local? Hai sa luam politia locala: crezi ca ar mai inchide un igas vreun post de politie local daca ar fi un sef al politiei cu ajutoare alese local, fara sa existe o comunitate intreaga sa se adune imediat in jurul lor? Sau scoli inchise ori lasate in paragina daca ar fi o participare reala, locala a comunitatzii in construirea si mentinerea lor, in angajarea personalului, etc?

 44. cris spune:

  @ tiberiu

  unde ai disparut? m-ai ingrijorat de-a dreptul

 45. tiberiu spune:

  @cris
  multumesc de interes.Sunt foarte ok .Dupa victoria in alegerile parlamerntare si constituirea guvernului USL am simtit ca sperantele mele s-au materializat si este timpul ca bravii nostrii pnl-sti ajunsi in cele mai inalte functii din stat (in frunte cu admirabilul @ VV) sa puna in practica ideile pentru care au militat i pe care si noi lwe-am sustinut : propasirea economica si sociala a Romaniei si eradicarea definoitiva a “ciumei portocalii basiste”