Dacă memoria nu este parte a prezentului şi chiar a viitorului, viitorul riscă să devină o formă de trecut.

A avea un proiect naţional, cu priorităţi care să îmbine orizonturile de timp şi care sa aibă suport popular, este fundamental pentru o naţiune. A asuma viitorul este, însă, la fel de important cu a asuma trecutul. Dacă memoria nu  este parte a prezentului şi chiar a viitorului, viitorul riscă să devină o formă de trecut.

 

Marea problemă a poporului român nu este atât viitorul, cât, mai ales, trecutul. Rănile nelecuite ale trecutului tulbură şi împovărează viitorul. Tragem după noi aceste traume precum edecarii de pe Volga din tabloul lui Ilia Repin, şi, mai greu, tălpile ne sunt prinse în nisipuri mişcătoare.

 

Nu ştim încă să deosebim călăii de victimele istoriei recente. Faptul că abia acum, în mod mai ales simbolic, căci, după atâţia ani mai toţi subiecţii au dispărut fizic, a fost adoptată legea privind pensiile torţionarilor comunişti, este edificator. Urmaşii liderilor sindicali torturaţi şi ucişi în perioada ceauşistă îşi caută şi acum dreptatea. Nu ştim dacă şi ce fel de revoluţie a fost în 1989 şi de ce, chiar şi în condiţiile în care se înstăpânise Frontul Salvării Naţionale, au trebuit să moară sute de tineri. Nu e clar ce s-a întâmplat în timpul mineriadelor şi care a fost numărul exact al morţilor. Multe alte momente istorice ale ultimelor decenii plutesc încă în ceaţă şi nasc permanente dispute. Iar vrajbele anilor ʿ90 dintre intelectuali şi muncitori, dintre chiriaşi şi proprietari, dintre români şi unguri, dintre ortodocşi şi greco-catolici nu s-au potolit cu totul nici până azi. Ca să nu mai vorbim că lor li s-au adăugat, între timp, multe altele.

 

Temele nerezolvate sunt numeroase şi în domeniul economic. Vreau să fiu  clar, nu e vorba aici de tradiţionala invocare a grelei moşteniri. Nu trebuie  să începem prin a ne învinovăţi unii pe alţii, adăugând o vrajbă în plus  celorlalte. E o stare de fapt ce nu se rezolvă împărţind pe români şi pe oamenii  politici români în vinovaţi şi inocenţi. E o temă de meditaţie pentru întregul  popor român. Am dorit din tot sufletul libertatea, dar nu am ştiut cum să ne  bucurăm de ea. A fi liber nu este doar un drept, este şi o responsabilitate.

 

Temele economice nerezolvate şi care afectează eficienţa actului de  guvernare sunt numeroase. Insolvenţe, datorii imense, situaţii patrimoniale  confuze, sectoare economice anacronice sau nerestructurate. Oltchim, Cuprumin,  Remin Baia Mare, Aversa, Fortus Iasi, Poşta Română, Calea ferată, fie ea de  mărfuri sau de pasageri, industria extractivă fără viitor sau purtătoare de  relaţii contractuale încă neelucidate, termocentrale cu pierderi, centrale  termice ineficiente, industria de apărare lipsită de contracte, flota aeriană  împuţinată, flota maritimă ca şi inexistentă, starea dramatică a  infrastructurii rutiere, poduri şubrezite, reţele de conducte subterane  înfundate şi ruginite, zone contaminate, iazuri de decantare ce băltesc  ameninţător, aeroporturi nemodernizate, porturi maritime şi dunărene fără  resurse de investiţii. La asta se adaugă mari discrepanţe regionale, decalaje uriaşe  de nivel de trai, de acces la educaţie şi sănătate între sat şi oraş.

 

Fireşte că nu aceasta este întreaga realitate a României. Există şi industrii  noi, competitive. Exporturile au crescut la peste 45 de miliarde de euro, ceea  ce arată că avem sectoare viabile. Tănâra generaţie oferă, deja, o categorie de  manageri bine educaţi. Suntem parte a Uniunii Europene, ceea ce presupune un anumit  standard instituţional. Corporaţii internaţionale dintre cele mai mari  activează în economia românească.

 

Ceea ce ar trebui adăugat, pentru a face astfel ca trecutul să nu  împovăreze viitorul iar viitorul să fie şi un leac pentru rănile trecutului,  este o anumită stare de luciditate. Şi o asumare colectivă a responsabilităţii.  Transferul de responsabilitate are rostul lui în disputele personale, dar nu are nicio relevanţă la scară naţională. Căci transferul de responsabilitate  înseamnă, pur şi simpu, să amâni rezolvarea unor teme dificile. Singura formă  în care, la scara unei naţiuni, se poate face transfer de responsabilitate, e  mutarea poverilor de la o generaţie la alta. Ceea ce noi nu mai trebuie să mai  facem.

 

Solidaritatea, ca şi morala ori patriotismul (într-un anumit fel  solidaritatea e o expresie a moralei şi e insuflată de patriotism), pare,  astăzi,  o vorbă goală. A face apel la  solidaritate e ca şi cum ai vrea să-ţi ascunzi lipsa de argumente şi de  soluţii. Dar nu trebuie să fie aşa. Avem nevoie de un pact naţional pentru un  proiect de viitor. Avem, însă, nevoie şi de un pact naţional cu privire la  trecut. A încerca să imaginezi pe unul fără celălalt are la fel de multă  valoare ca o bancnotă ruptă în două ale cărei jumătăţi nu se mai întâlnesc.

205 Responses to “Dacă memoria nu este parte a prezentului şi chiar a viitorului, viitorul riscă să devină o formă de trecut.”

 1. Pacala spune:

  @gelu
  Intreaba-l pe maestru ce contine legea minelor si de ce nu fost aprobata inca, ca era plina presa de declaratii de ce va fi si va face legea asta.

 2. Buddha spune:

  Pacala
  De ce exagerezi? Or fi ministri care baga un simpozion – 3 ore de pauza, un simpozion – siesta etc., dar nu cred ca e o chestie generalizata. De pilda, sunt convins ca Maestrul este unul dintre ministrii hiper-activi. Nu de alta, dar la cate chestii face in acelasi timp, cred ca e foarte energic.
  Bine, mi-ar placea sa mai gaseasca si energia de a comunica cu noi la fel de des ca pe vremuri, dar no….

 3. Pacala spune:

  @buddha
  Cate chestii face in acelasi timp?

 4. gelu spune:

  Liberalul Cretin Calimnete arunca gaina moarta cu asa zisele sponsorizari ale lui Soros pentru demonstratiile anti-cianurare stiind foarte bine la cati bani a bagata si baga RMGC in mass-media romaneasca. Mare hahalera Calimente asta, pacat ca-l mai rabda pamatul de jigodie ce e. ” Conţinutul publicităţii RMGC, reflectarea protestelor din stradă de către televiziuni au nemulţumit foarte multă lume. CNA tace şi… amână discuţiile. Ce sume a pompat Roşia Montană Gold Corporation în mass-media şi cine sunt campionii publicităţii. Remember, info-trip în Noua Zeelandă.

  2.000 de reclamaţii în 23 de zile, CNA amână discutarea subiectului

  De la începutul lunii septembrie a.c. şi până marţi, 24 septembrie, la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) s-au primit peste 2.000 de reclamaţii privind modul în care posturile de televiziune au reflectat subiectul Roşia Montană pe linie de publicitate şi al protestelor celor care se opun acestui proiect. O astfel de avalanşă de reclamaţii pe un singur subiect într-un timp atât de scurt reprezintă un veritabil record în materie.

  Iată ce a declarat presei Laura Georgescu, preşedintele CNA: „S-au primit peste 2.000 de sesizări. Sesizările fac referire în primul rând la spoturile pe care toţi radiodifuzorii le-au difuzat – spoturi pro RMGC. Alte reclamaţii se referă la emisiuni de dezbateri şi ştiri care ar fi sponsorizate de RMGC (practic tot despre publicitate este vorba – n.a.), suntem întrebaţi de ce acceptăm să fie doar un punct de vedere difuzat de radiodifuzor şi nu îi obligăm să vină cu toate părţile implicate”. Preşedintele CNA a mai precizat că există şi reclamaţii privind şi modul în care au fost reflectate protestele de stradă, unele dintre reclamaţii vizând în mod expres postul public, care timp de 9 zile nu ar fi dat informaţii despre protestele de stradă.

  Surprinzător, chiar impardonabil, CNA nu a avut pe ordinea de zi a şedinţei din 24 septembrie discutarea acestui subiect pentru care există peste 2.000 de reclamaţii. Aceasta chiar şi în situaţia în care au existat voci în CNA care au afirmat că „de la revoluţie şi până în prezent, asistăm la cea mai mare manipulare publică”.

  Explicaţia celor 2.000 de reclamaţii

  Reclamaţiile privind spoturile publicitare difuzate de posturile tv, precum şi reclamaţiile referitoare la modul de reflectare a protestelor din stradă nu reprezintă o acţiune pornită din senin. Ea este consecinţa creşterii gradului de agresivitate a publicităţii directe şi mai ales mascate în favoarea proiectului, este consecinţa modului în care posturile tv, unele posturi de radio, media scrisă şi online trateză subiectul în talk show-uri, alte emisiuni „basculând” serios în favoarea celor de la RMGC. De ce procedează aşa instituţiile media? Pentru că primesc generos publicitate de la RMGC atât direct, cât şi sub forma emisiunilor „sponsorizate”. Vă prezentăm o amplă situaţie a publicităţii în media preluată de pe site-uri specializate în monitorizări media.

  Top posturi TV cu reclamă RMGC, ianuarie – august 2013
  1.România TV – 1.382 spoturi difuzate
  2.B1 TV – 1.174
  3.Giga TV – 191
  4.Realitatea TV – 149
  5.Antena 3 – 70
  6.TVR 1 – 68
  7.Kanal D – 42
  8.Pro TV – 31
  9.Antena 1 – 31
  10.Prima TV – 28
  11.Naţional TV – 10

  (Sursa datelor: paginademedia.ro)

  Legat de publicitatea oferită în primele 3 clasate posturi TV se impun două observaţii: 1. primele două – adică posturile care au primit contracte de publicitate impresionante în raport cu celelalte televiziuni – nu au şi cea mai ridicată audienţă, criteriu esenţial în acordarea de publicitate; 2. Postul Giga TV aflat pe locul 3 era unul total invizibil, fără audienţă, dar a primit publicitate şi totuşi a obţinut publicitate. Am vorbit la timpul trecut, pentru că postului i s-a retras licenţa pe 19 septembrie din cauză de lipsă de activitate editorială curentă, conform documentaţiei depuse la CNA.

  Cât a cheltuit pe publicitate în media scrisă RMGC în 2 ani şi jumătate
  •2011 – 853 de machete publicitare în valoare brută de 2.746.451 euro
  •2012 – 381 de machete publicitare în valoare brută de 1.470.000 euro
  •2013 – 27 de inserţii în valoare de 132.164 euro

  Top publicitate RMGC pe print în 2012
  1.Evenimentul Zilei – 183.900 euro
  2.Libertatea – 154.200 euro
  3.Jurnalul Naţional – 140.500 euro
  4.România liberă – 106.950 euro
  5.Ziarul Financiar – 88.000 euro
  6.Adevărul – 78.000 euro
  7.Gazeta Sporturilor – 75.600 euro
  8.Capital – 68.400 euro
  9.Click – 61.900 euro

  Top publicitate RMGC ianuarie – iunie 2013
  1.Click! – 37.300 euro
  2.Adevărul de weekend – 24.900 euro
  3.Adevărul – 22.800 euro
  4.Libertatea – 8.800 euro
  5.Jurnalul Naţional – 8.500 euro

  (Sursa datelor: Forbes.ro preluare Alfa Cont)

  Şi aici este necesară o observaţie: cei de la RMGC s-au orientat şi spre presa tabloidă, considerând că publicitatea va avea o priză destul de mare la segmentul de cititori căruia i se adresează astfel de publicaţii.

  Cât a cheltuit pe publicitate cu posturile de radio RMGC în 2 ani şi jumătate
  •2011 – 426.052 euro
  •2012 – 206.276 euro
  •2013 – 58.518 euro

  Top posturi de radio cu publicitate RMGC în 2012
  1.Radio ZU – 76.640 euro
  2.Kiss FM – 75.635 euro
  3.Europa FM – 54.000 euro
  4.Top posturi de radio cu publicitate RMGC ianuarie – iunie 2013
  5.Radio ZU – 20.592 euro
  6.Kiss FM – 17.415 euro
  7.Europa FM – 13.559 euro
  8.Radio 21 – 6.952 euro

  (Sursa datelor: Forbes.ro )

  Un alt fel de „publicitate”

  În afara publicităţii masive în media românească, cei de la RMGC au mai apelat şi la un alt mod de a „stimula” presă pentru a „cunoaşte” mai bine obiectul de activitate a celor ce doresc să exploateze la Roşia Montana: excursiile „de informare” a ziariştilor, de regulă ziarişti cu funcţii, în diferite zone ale globului unde se exploatează zăcăminte aurifere. În a doua decadă a lunii august 2010, un grup de 12 jurnalişti a fost în ceea ce mai nou se cheamă „info trip” în Noua Zeelandă. Expediţia a durat 10 zile şi s-a dorit a fi una foarte discretă, aşa cum se pare că au fost şi altele în anii anteriori în Finlanda, Spania şi tot în Noua Zeelandă. Info-trip-ul ar fi rămas neştiut pentru opinia publică dacă o ziaristă nu şi-ar fi postat pe blog, chiar în timpul deplasării, primele impresii de călătorie. Aşa s-a aflat – chiar dacă unii dintre ei au susţinut că se află într-un nevinovat şi binemeritat concediu de odihnă – cine a participat la info-trip:

  Robert Turcescu (demisionar de la Realitatea Media)*
  Ioan T. Morar (independent la ora respectivă, dar cu conexiuni la Realitatea Media)
  Mihai Tatulici (Realitatea Media)
  Livia Dilă (B1 TV)
  Doru Bușcu (Academia Caţavencu)
  Floriana Jucan (Qmagazine)
  Emil Hurezeanu (Realitatea Caţvencu)
  Vlad Macovei (Evenimentul zilei)
  Rareş Bogdan (Ziua de Cluj)
  Dragoş Nedelcu (Realitatea Cațavencu)
  Sorin Freciu (Realitatea Caţavencu)
  Roxana Voloşeniuc (Elle)
  (Sursa: paginademedia.ro)

  Ghid pentru ziarişti a fost Corina Vințan, PR-istă pentru RMGC, fostă subalternă a lui MRU la MAE. Info-trip-ul a costat, conform unor surse ale timpului, cca 200.000 de euro.

  Şi tot pentru aducere aminte, să vedem o mostră de „documentare” referitoare la exploatarea cu cianuri din Noua Zeelandă postată pe blog de una dintre participante:

  „Ai sentimentul că dacă ai trăi aici, ţi se prelungeste viaţa cu cel puţin zece ani. De la «Mandarinul Oriental» în care stau eu, prin fereastra camerei, se vede tot oraşul. Vederea e superbă, mai ales că sunt şi la etajul 15. Am fost la un dinner, jos, într-unul din resturantele hotelului… mi-a fost şi greu s-aleg, că erau cel puţin 100 de feluri de mâncare”.

  *Notă: Organele de presă din paranteză sunt cele la care lucrau excursioniştii în august 2010.”

 5. gelu spune:

  Acum va dati seama de ce cretinul de Calimente, liberal, a aruncat ieri in ziarul Gandul cum ca Soros sponsorizeaza demonstratiile anti-cianurare de la Rosia Montana punand astfel in primejdie siguranta nationala? Cand il intalniti pe strada trageti-i un sut in fund ca merita din plin naparca asta.

 6. Pacala spune:

  Textilista lui Peste prajit, i-as zice mai rau dar sunt indecent cu colegii de blog. Deci, madam Grapini dixit:
  “‘Aş dori foarte mult ca impozitul forfetar pe care l-am elaborat după consultări cu partenerii publici-privaţi să nu mai fie comparat cu impozitul domnului Pogea (fostul ministru al Finanţelor Publice n.r.). În varianta actuală, vorbim de un proiect pilot, pe cod CAEN, conceput în funcţie de cei mai relevanţi indicatori din domeniul respectiv. Ca urmare, suma ce va trebui plătită de agenţii economici va fi mai mică decât cota de 16% aplicată asupra profitului impozabil sau decât procentul de 3% din cifra de afaceri, în cazul în care aceste contribuţii sunt corect evidenţiate. Tocmai pentru că acest impozit vine în sprijinul agenţilor economici corecţi, am primit solicitări de aplicare şi din partea altor coduri CAEN – cum ar fi avocaţii sau stomatologii’, a spus Maria Grapini. “

 7. Buddha spune:

  VV
  Maestre, cand plecati la Stockholm? Mult succes si la mai mare!

 8. Buddha spune:

  Pacala
  Pai de ce, nu ti-e clar? E ministru, reprezinta cultura romana peste hotare, are proiecte, este peste tot.

 9. Buddha spune:

  Adam
  Multumesc, prietene! Bogat program, sunt invidios pe suedezi. :) Deci inteleg ca de maine, Maestrul se da la nordici. E bine.

 10. Adam Mares spune:

  Nu prea am inteles ce cauta la discutia cu rromii in literatura. :-)

 11. Buddha spune:

  Adam
  Aaaaa….chiar. :) Ne spune dansul.

 12. Adam Mares spune:

  Prea mult Norman Manea, dupa gustul meu. Iar “Vizuina” e un roman prost. Dar are personaje cu cheie: Mircea Eliade, in primul rand. De unde si interesul.

 13. Buddha spune:

  Adam
  Pentru mine nici Eliade nu-l saleveaza pe Norman Manea. :) Pur si simplu…suntem incompatibili. :)
  Mi-ar fi placut sa fie Maestrul mai mult in program. Dar importand e ca e acolo, sper ca se duce si in zilele in care nu “activeaza”. :)) Asa, ca sa-i faca pe ceilalti de ras. :))

 14. Adam Mares spune:

  Per ansamblu, e ok prezenta scriitorilor romani. Iar daca vor face impresie buna, acest lucru se va rasfrange asupra literaturii noastre, in general, va stimula interesul. Ceea ce ma bucura.
  Nu trebuie sa-i faca de ras pe ceilalti, trebuie doar sa-i convinga pe suedezi ca e un scriitor inteligent si talentat. :-)

 15. Buddha spune:

  Adam
  Eeee, zic si eu, stii ca sunt rautacios. :)

 16. Adam Mares spune:

  Plus ca are si un oarecare atu al exotismului: nu e doar estic roman, ci si etnic armean. Adica o dubla “memorie” cultural-istorica.

  @VV
  Aveti grija sa spuneti subliniat ca sunteti armean, sa nu zica aia ca sunteti rrom. :-)

 17. Pacala spune:

  Buddha
  Deci program artistic. De ministeriat doamne ajuta… :)

 18. cris spune:

  @ pacala, @ all

  Vorbeai de “filosofie”… nu e, e o banalitate: aceleasi sase principii despre care vorbeam sunt valabile de la lagarele de concentrare naziste la AbuGhraib, de la Peru-ul lui Fujimori la macelul din Rwanda, de la experimentul Pitesti la Romania lui basescu. De ce? Cinic de simplu: raul nu este imaginativ ci foarte bine organizat, cristalin de bine organizat, si mai ales banal, conteaza mereu pe aceeasi retzeta a succesului si cum si slabiciunile oamenilor sunt aceleasi oriunde, cistiga de fiecare data pe aceeasi retzeta rasuflata in sase puncte: dezumanizare, dezindividualizare, obedientza, conformarea la norme, difuzarea responsabilitatzii, tolerarea raului prin indiferentza si inactiune.

  Hai sa facem o comparative intre democratia maselor si democratia individualitatzilor: basescu condamna comunismul la gramada si la suprafatza, zgonea darima zidul din jurul parlamentului caci ce sa spun asa suntem totzi, la fel, reprezentantzi si reprezentatzi o mushama fara chip si nume, fara responsabilitate, fara trecut fara viitor, o mocirla statuta.

  Serios? Monumentul veteranilor de razboi din Vietnam de la Washington: nu e o statuie, ci un zid! Si nu oricare zid, ci unul pe care sunt scrise numele tuturor veteranilor, fiecare isi gaseste acolo tatal, fratele care a murit, Fiecare vizitator vede aceste nume si se vede pe sine in oglinda acestui zid – om este fiecare din cel scrisi acolo, om este fiecare din cei care urmaresc aceste nume, si mai ales oricare dintre vizitatori simte ca poate fi la fel de om si la fel de erou ca cei scrisi pe zid. Si nu e pus oriunde ci pe axa pe care o fac monumentl lui Lincoln, obeliscul si capitoliul; este permanent in balantza cu sediul reprezentantilor, capitoliul, si curtea de justitie si cu istoria. Hai sa vezi cam cum arata:

  http://www.art21.org/texts/the-culture-wars-redux/essay-the-black-gash-of-shame-revisiting-the-vietnam-veterans-memorial-

 19. cris spune:

  A fost initiat la timpul lui Ronald Reagan si am sa dau mai jos cam care era opinia sa despre guvernantzi versus guvernatzi:

  “From time to time, we have been tempted to believe that society has become too complex to be managed by self-rule, that government by an elite group is superior to government for, by, and of the people. But if no one among us is capable of governing himself, then who among us has the capacity to govern someone else? All of us together, in and out of government, must bear the burden”

  Romania: mda, e cumva simbolic – exista doar “condamnatul comunismului” fara chip si nume si “darimatul de ziduri” la mica mushamalizare. Ei nu. Parlamentul ar trebui insotzit de un zid similar cu cel de mai sus, cu toate numele celor care au rezistat sovieticilor, au trecut prin inchisori, au murit in ’89 si de totzi oamenii care vin sa-l vada, sa atinga un nume, sa se oglindeasca in el. ca sa li se aduca bine aminte parlamentailor si permanent ca nu stau intr-un norisor in cerurile puterii ci pe un pamint spalat cu singe, ca oamenii nu sunt “oamenii” fara chip si nume ci carne si oase, cei scrisi acolo, cei care vin la acest zid, ca au permanent o responsabilitate fatza de acestia si ca vor fi trasi la raspundere. Ca sa li se aduca permanent aminte oamenilor ca nu sunt o masa si ca nici pe ei nu-I absolva nimeni nici de raspundere nici de la a avea o voce (Poftim, tu esti omul cu biciul eu cel cu zidul: acesti “reprezentantzi” trebuie permanent limitatzi si trasi la raspundere. Vom fi consideratzi “anti-democratici”).

  Li se arunca romanilor un tortionar sau altul, decrepit acum: nuuuuuuuu, nu ei sunt importantzi ci miile de oameni care au murit, miile care au supravietzuit, si noi cei care avem obligatzia sa facem ceva din noi si prezentul nostru. Cred ca asta ii raspunde si lui VV cu memoria si viitorul, si repet, acestea nu exista fara un prezent al oamenilor al celor bine conturatzi, cu demnitate, personalitate, optiuni, voce, nu al maselor.

  desigur, povesti….

 20. tiberiu2009 spune:

  Poate cineva sa explice cum este PNL-ul impotriva cianurii la Rosia Montana daca totusi ministri PNL sustin ceea ce PNL-ul nu numai ca nu sustine dar i se opune?
  Inteleg ca Antonescu personal este contra.
  Dar daca afirma ca PNL-ul este contra si totusi ministri PNL sunt pro inseamna ca Antonescu este un demn aliat al mincinosului Ponta.
  Halal liberali si halal pres(.) de liberali. Sigur ca de la PSD nu ai sperante.Dar asa nu poti sa speri nimic bun nici de la aliatii lor.

 21. Adam Mares spune:

  Pe zi ce trece, Ponta devine tot mai ticalos. Si ne trateaza ca pe niste redusi mintal. Deci, solutia dezvoltarii: marirea taxelor. O sa moara toata economia, aia cata mai este, dar ne vom dezvolta, vom face infrastructura, scoli, spitale etc.
  http://www.pesurse.ro/2013/09/25/ponta–nu-putem-cu-taxele-din-romnia-s-avem-spital/#news

 22. Adam Mares spune:

  Sau poate e doar incredibil de prost?! Pai ne comparam noi la nivelul investitiilor si al functionarii economiei cu Germania sau Finlanda?
  Cand ne vom compara la astea, discutam si despre corespondenta taxelor, nu?

 23. SUA ar putea intra în faliment pe 17 octombrie

  http://romanian.ruvr.ru/news/2013_09_25/SUA-ar-putea-intra-in-faliment-pe-17-octombrie-5957/

  America ar putea intra în faliment pe 17 octombrie, dacă nu va fi adoptată urgent legea cu privire la ridicarea plafonul datoriei de stat.

  Avertismentul vine din partea secretarului american al Trezoreriei, Jacob Lew.

  Într-o scrisoare adresată liderilor Congresului, Lew afirmă că, de data aceasta, consecinţele pentru SUA vor fi mai grave decât în 2001, când o situaţie similară a provocat scăderea ratingului de credit.

  Lew mai menţionează că, peste trei săptămâni, în contul trezoreriei vor fi doar 30 de miliarde de dolari, în timp ce obligaţiile financiare americane în această perioadă ar putea fi de două ori mai mari.
  —————————————————————-
  nota Roninjaune:

  Interesant.
  Ma intreb ce vor zice creditorii chinezi despre falimentul SUA……

 24. Kronstadt an der Graft spune:

  Legat de problema câinilor pot spune că în România la ora actuală există ONG-uri care trăiesc boierește de pe urma lor. Mai ales la București. Fac poze și le distribuie străinilor înduioșați, de la care primesc fonduri pentru lupta dură cu autoritățile. Să fim serioși, 60000 de câini ar însemna că bucureștenii n-ar mai putea ieși din casă, dar la fel ca în cazul morților de la revoluție suma impresionează. Din cauza asta nu vom scăpa de câini pe străzi.
  Iar Roșia Montană este o dovadă concretă a servilismului și oportunismului celor pe care îi plătim să ne administreze interesele. Nu numai că îi doare în cot de interesele noastre, dar se mai și îmbrâncesc între ei pentru ciolan.
  O vorbă i-aș mai zice și domnului ministru. Ideea că guvernul este format din imbecili care nu sunt în stare să organizeze lucrurile în așa fel încât firmele de stat să lucreze în câștig, deci să fie rentabile, astfel încât trebuie musai privatizat tot dacă vrem să nu intre în faliment, mi se pare ușor exagerată, ca să fiu diplomat.

 25. gelu spune:

  Halal comisie si halal parlamentari. “Un număr de opt din 12 parlamentari ai Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană care au anunţat că se vor face deplasarea în zonă au ajuns marţi seara la Alba Iulia, iar ceilalţi patru au sosit în această dimineaţă.

  Parlamentarii care au ajuns marţi seara la Alba Iulia, în frunte cu preşedintele comisiei, senatorul Darius Vâlcov, au fost întâmpinaţi de autorităţile locale şi de staff-ul companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). După obişnuitul schimb de amabilităţi, parlamentarii au fost invitaţi de către conducerea companiei să viziteze cartierul rezidenţial Recea, construit de Roşia Montană Gold Corporation la Alba Iulia în 2007, unde acum locuiesc 125 de familii din Roşia Montană au optat pentru strămutarea în această zonă unde beneficiază de avantajele unei locuinţe construite la standarde europene.

  După terminarea vizitei, cei opt parlamentarii ai Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană au fost invitaţi de către conducerea de la Roşia Montană Gold Corporation pentru socializare la un local din zonă. Aici atmosfera s-a destins, si parlamentarii au petrecut din greu până spre dimineaţă cu muzică, berbecuți la proţap, purceluşi de lapte, palincă şi vin de Jidvei la discreţia. Astăzi,parlamentarii din această comisie au ajuns,în jurul orelor 9.00, la Roşia Montană urmând să se deplaseze în teren unde vor vizita perimetrul minier inclus în proiectul demarat de către la Roşia Montană Gold Corporation.”

 26. Buddha spune:

  Pacala
  Esti rautacios si ii cauti pricina Maestrului.

 27. Adam Mares spune:

  Buddha spune:
  septembrie 25, 2013 la 5:05 pm

  Adam
  Eeee, zic si eu, stii ca sunt rautacios. :-)

  @buddha, @pacala
  Faceti un club!
  :-) :-) :-)

 28. Adam Mares spune:

  Ma inscriu si eu, evident! :-)
  Mi-e somn. Noapte buna!
  http://youtu.be/FMDihR8yPwM

 29. cris spune:

  @ Kronstadt

  Adevarul e ca in acest caz al copilului sunt multe lucruri cusute cu atza alba. Stiu zona binisor si am si vorbit cu oameni care chiar au locuit in zona si care isi pun intrebari similare. Nu are sens: copilul de patru ani ucis a fost gasit intr-o ripa linga lac, copilul celalalt adus pe bulevardul lacul tei pina la intrarea cu poarta, bunica fiind undeva in zona aceea. Au mai fost cazuri cu copii mortzi ori ucisi de oameni, mincatzi apoi de ciini – un prunc din tirgu carbunesti aruncat de maica-sa dupa nastere, altul de vreo 12 ani fugit de acasa si gasit linga un riu, numai in ultimele luni. Nu scap de impresia ca bestia a fost un om si ciinii doar au desavirsit ce a facut omul.

  Ai imaginea de satelit a zonei, parcul e zona cu alei in forma de cruce, zona cu poarta e virful acelei “cruci” la contactul cu Bulevardul lacul tei. Copilul de patru ani a fost gasot in zona estica linga lac acolo unde e strada Tuzla (intre 600 si 1000 m de locul initial, depinde pe unde a luat-o), al doilea la un kilometru distantza de intrarea prncipala a parcului, deci pe undeva la nivelul strazii vidin ca distantza, daca am socoti ca a fost gasit pe bulevardul lacul tei.
  https://maps.google.com/maps?hl=en&mid=1380144779

  Distantzele sunt enorme pentru copii atit de mici.

  O intrebare foarte simpla: care e distantza intre locul unde era bunica si locul unde a fost gasit copilul, timpul si distantza la care a fost gasit al doilea copil, timpul la care a fost adus inapoi raportat la distantze – sunt simple calcule pe care un legist le face usor. Este posibil ca in timpul respectiv copiii sa ajunga singurei in acele locuri? Un adult are o viteza cam de 5km/ora, un copil de vreo 2-3 km pe ora maxim. Uita-te la harta – copilul de sase ani ajunge in 45 de minute de la bulevardul lacul tei la lac la Tuzla, si de la lac la bulevardul lacul tei la un kilometru distantza de punctul initial de pe la strada vidin – sau pe Tuzla daca venea din acea zona? Simplu pentru legisti: refac traseul cu cronometrul intr-o mina si un copil de sase ani de cealalta mina.

  Si cine ar trebui sa desluseasca aceste lucruri, politia si procuratura, tac milc, ei sunt mici nu stiu nimic. S-a gasit vinovatul, ciinii, tocmai bun pentru isterie nationala. Pentru medicul legist este extrem de dificil daca nu chiar imposibil sa stie ce anume a omorit copilul: daca a fost sa zic sufocat de un om inainte, cu atitea plagi ulterioare e greu sau chiar imposibil de determinat cauza initiala a mortii. Ma intreb si cine a aruncat chestia cu ADN-ul ciinilor – e sf, identificarea animalelor in cazurile criminale se face pe determinarea altor parametri, de exemplu structura firului de par, nu pe ADN, nici macar in America – deci e doar un contribuitor la isterie ca si cea cu ciinii de lupta.
  Eu si altzii putem doar sa ne intrebam. Dar in acest balamuc cei care chiar trebuie sa faca lumina si sa aduca o evaluare profesionala si niste raspunsuri, sa calmeze populatia aducind niste date, parametric obiectivi nu pareri – politie, legisti, procuratura-, nu o fac, asa cum se face oriunde in lumea asta. De ce tac precum popindaul in lan?

 30. tudor spune:

  @emi

  Nu cred ca realizezi, dar atitudinea antisemita pe care o exhibi pe acest blog poate avea urmari neplacute pentru gazda noastra.

  Dl Vosganian nu este doar ministru intr un guvern pasager, ci si scriitor important, promovat si tradus in numeroase limbi etc, dupa cum bine sti.

  In aceste conditii, comentariile vadit antisemite aparute pe blog nu i pot aduce decit probleme; ca sa nu mai spun ca exista numerosi ticalosi si invidiosi care ar putea face din tzintzar armasar din mult mai putin decit atit.

  Mda.

 31. tudor spune:

  @VV
  @all

  Nu stiu cit de atent ati citit textul colegei noastre @cris.

  Mi se pare extrem de interesanta ideea unui ZID , la palatul parlamentului pe care sa se regaseasca numele martirilor anticomunisti.

  Sunteti de acord sa promovam ideea?

 32. emi spune:

  @cris, tudor
  Dati-mi voie sa va ocolesc.

 33. cris spune:

  @ Kronstadt

  scuze pentru informatia incompleta – da search pe harta satelit pt Parcul Lacul Tei, apare imediat. Si atunci poate incepi sa te intrebi, asa cum ma intreb si eu: parcul, strada Tuzla coltz cu lacul tei, si un kilometru in jos pe Bulevardul lacul tei ca sa nu vorbesc de numeroasele strazi de strabatut de un copil de sase ani intre Tuzla si bulevard. Ceva e omis in toata povestea, parerea mea de om care nu inghite nici povesti cu ADN canin dar nici altele. In fine, am presimtirea sumbra ca nu s-a terminat aici.

 34. cris spune:

  @ emi

  ai grija sa incepi o lista, sa ne pui la catastif sa nu uitzi pe cine trebuie sa ocolesti si sa mai gresesti. Poate un sistem de etichete ar fi bun: care cu bulinutza, care cu stea, care cu un cap de catzel. Fiecare in cutiutza potrivita, pe grupuletze.

  Emi, esti foarte departe de omul de acum un an ori doi. in parte intzeleg, totzi cei care pleaca trec prin asta, nici eu nici tu nu suntem exceptii; pare ca a face ordine si a-ti crea niste pseudocertitudini te ajuta sa te definesti si sa supravietzuiesti. Iti creezi “puncte de sprijin”. Nu pot sa-ti dau o retzeta, experientza fiecaruia e irepetabila, dar un lucru as vrea sa-ti amintesti, atunci cind or sa te sufoce cutiutzele astea curatzele si ordonate pe care le tot construiesti si te stradui sa le burdusesti cu oameni: nu ele sunt sprijinul, sunt cartzi de joc, un fals, singurul sprijin adevarat nu il gasesti aiurea ci in inima ta. Ocoleste-ma pina atunci fiindca n-am sa scap prilejul sa-ti dinamitez fiecare cutiutza pe care o scotzi increzatoare la vedere, pina cind ai sa-ti amintesti de tine insatzi; emi nu este cea de acum ci acel om care a avut curajul si determinarea sa trimita nu stiu citor europarlamentari o scrisoare. Poate ca la momentul asta tu ai nevoie de catastif, exista si asemenea momente; eu, te asigur, am memorie, asa ca n-ai grija, am sa-ti aduc aminte cind in sfirsit ai sa te hotarasti sa dai foc la catastif.

 35. emi spune:

  Eu am memorie selectiva, si majoritatea oamenilor “functioneaza” astfel. Romanul membru de partid comunist (si peste 70% din romani erau membri PCR), isi aminteste ca “Ceausescu ii dadea servici si casa” si asta spune si copiilor si nepotilor. Cred ca de aici trebuie sa se inceapa, cat timp nu se intelege de unde se iau banii pentru “servici si casa”, cadou de la stat, ca fiecare cheltuiala in plus, inseamna o taxa in plus, pana nu se va pricepe ce trebuia sa faci in socialism, pentru a primi “servici si casa” (cum trebuia sa-ti spionezi familia, prietenii si orice cunostinta, cum trebuia sa repeti precum papagalul, ce-i iesea pe gura tovarasului secretar general, etc). Ca nu am trecut inca de aceasta etapa, o dovedesc si unii postaci de pe acest blog, care se plang simultan si de taxe si de faptul ca statul nu le da servici, ba mai sustin ca sunt si economisti pe deasupra. De aceea un smecher precum TB, isi poate permite sa trimita un politician cinstit la Parchet sa dea declaratii, pentru ca suntem intre doua lumi, cu picioarele in doua barci, si nu suntem in stare sa ne hotaram ce vrem.

 36. emi spune:

  @cris
  Suntem suma experientelor si sentimentelor noastre. Nu as fi vrut sa vad strazile curatate de maidanezi, daca nu as fi trait eu insami o experienta traumatizanta, sau nu mi-ar fi venit copilul (la 5 ani), plangand in casa, impreuna cu prietenul lui (de 7ani), ca nu pot iesi din scara sa se joace, ca ii maraie un caine; nu as fi rezonat la ce spune cineva (de exemplu Ion Coja) daca nu as fi suferit pe aceeasi tema in mod repetat. Eu sunt aceeasi si nu voi da bir cu fugitii precum @anca, oricat m-ai ataca. Vrei cuburile mele? Ia-le!

 37. emi spune:

  post-scriptum:
  Ocolesc vipera (ca si maidanezii de altfel) nu de frica, ci pentru ca nu vreau sa-i lovesc inutil (ca sa nu-i starnesc sa ma atace). Nici tantarii nu-i omor daca nu ma ciupesc. Pentru caini speram sa se monteze niste aparate care sa-i streseze si sa-i tina la distanta de localitati, in zona gropilor de gunoi de exemplu. Dar sunt atat de multi ca nu este posibil.
  Cat despre alfabetele in care aceeasi litera se poate citi in fel si chip, ce fel de oameni au nevoie de asa ceva, oamenii cinstiti sau caracterele preponderent duale (cu sapte fete)?

 38. cris spune:

  @ emi

  hai nu te compara cu splendoarea aceea in iarba :) NUUU, te rog, nu-mi aminti de ea ca rid in hohote si nu apuc sa termin ce am de spus.
  Da, chiar si sper, contez pe faptul ca n-ai sa dai bir cu fugitzii, aceea e emi.
  Cubuletzele tale, dar ce crezi ca eu n-am destule? crezi ca se termina vreodata lupta cu propriul impuls de a-i baga pe totzi intr-o galeata si a-i arunca pe dunare? Crezi ca a vedea de fiecare data omul din fatza ta si nu vreun cliseu din propria-ti minte numai bun de ochelari de cal e altceva decit un efort continuu?

  Si nu, nu suntem suma experientzelor noastre, altfel cum suna clopotzelul unei experientze cum salivam a la Pavlov. Suntem ceea ce facem noi din experientzele noastre. Viktor Frankl a spus-o cam asa: intre ceea ce ni se intimpla si noi exista un spatiu, in acel spatiu se desfasoara atitudinea noastra, in acel spatiu este libertatea noastra. Imi permit sa adaug: atunci cind esti doar suma a ceea ce ti se intimpla ai cedat propria libertate, esti inghitzit, esti in leviathan, acel spatiu dispare si tu esti la bunul plac al oricarei intimplari: suna clopotzelul, salivezi.

  Fi-r-ar sa fie, suna domnul coja clopotzelul cu evreii, salivezi? hai nu te mai lasa conditionata in felul acesta. nu faci altceva decit sa lasi pe cei care ti-au facut vreodata rau sa-ti faca rau in continuare: raul, intolerantza, arogantza, dispretzul, cruzimea nu au culoare, nu au etnie, nu cunosc granitze. Si crede-ma, oricit ai incerca sa curetzi lumea din jurul tau de rau, nu se termina niciodata – e ca praful, ceva de sters la interval regulate, e de ne-evitat, e ca gripa, trebuie sa te vaccinezi anual fiindca orice ai face tot iti stranuta unul in nas.

  despre aleph beth promit sa vorbim alta data, sa iti spun putinul pe care il inteleg eu dintr-o litera ori alta ia pagini intregi – nu e o ipocrizie, in invatzatura lor cuvintul, litera, sunt divine si, asa fiind, de o complexitate extraordinara si mai ales de rostit cu mare smerenie.

 39. emi spune:

  Astazi in Italia este ziua pro-gramatica. Se vorbeste despre cele mai dese greseli gramaticale, sunt organizate concursuri si emisiuni speciale toata ziua si pe aproape toate posturile radio-tv. La noi nu ar fi nevoie sa vorbim despre gramatica? E si asta o forma de patriotism.

 40. cris spune:

  @ emi

  Apropos de maidanezi, vipere si gripa.

  1. Ocolesti pe unul cu gripa ca sa nu-l pocnesti? daca asa mi-ar fi mie pai n-as mai avea un pacient. Mda, probabil ca nimic nu-i mai bun decit medicina pentru tolerantza: in camasutza aceea cu fundul gol, totzi aratam la fel de mizerabil. O diaree miroase la fel indiferent de etnia, bogatia sau pozitia sociala a posesorului. Stii ceva, te pomeni ca de asta are basescu atita ura fatza de medici, fiindca de fiecare data cind face pe animalul politic cel interesant si-l inchipuie in camasutza cu fundul gol si cu diaree; iti sugerez si tie metoda, inchipuieti-l pe ala de face pe leul cu tine in fundul gol si cu diaree, sa stii ca functioneaza, nu te mai impresioneaza niciun rahat, pardon, leu.

  2. Dai foc la toate gainile ca asa i-a traznit lui boc cu aviary gripa? da, gaina de pe strada latra urit, e agresiva ca are o boala, Te apuci sa faci cruciada gainilor si sa le mori pe toate? Dar ce, esti boc?

  cam asa e si in cruciada maidanezilor, a plecat boc de la guvernare, dar ne-a bocizat pe totzi?. Sunt o multzime de solutzii numai sa existe buna masura si interes pentru asta, si din partea omului obisnuit de pe strada si din partea autoritatzilor. De ce avem noi nevoie de cruciade nu stiu. Vad un ciine salbaticit pe strada, dau telefon la animal control, vin, il iau, il duc la adapost, il curatza il vaccineaza, dau anuntz sa vada daca s-a pierdut de stapin, daca nu are il dau la adoptie. Si din pacate da sunt si ciini eutanasiatzi, dar exista un interes si o participare continua sa nu se ajunga la asa ceva. Poftim, ASPCA, asociatia de protectie a animalelor are un concurs cu premii, premiaza in fiecare an un numar de asociatzii locale pentru cum au avut grija, cum au salvat si au dat spre adoptie animalele parasite. http://www.aspca.org/blog/announcing-finalists-100k-challenge-community-engagement-award
  E atit de simplu si de omenesc. la noi de ce nu se poate decit cu bocisme?

 41. Pacala spune:

  Katrina
  Fa repede un miting pe tema BOR in romanica…

 42. Pacala spune:

  Avem competenti in guvern. Au trimis cei din USL pe cei mai tari. De aia este plin de rezultate (ce imi plac glumele mele :) )
  “Cea mai gravă problemă a bugetului este în zona de evaziune fiscală, la colectarea veniturilor, România reuşind să colecteze numai jumătate din ceea ce ar trebui să încaseze din TVA, ceea ce este „tragic“, consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
  Evaziunea fiscală a urcat în anii de criză cu 40%, de la 57,7 mld. lei în 2008 la 81 mld. lei în 2012 (circa 20 mld. euro), respectiv la 14% din PIB. În cazul TVA, evaziunea a făcut un salt de 10 mld. lei în aceas­tă perioadă, apropiindu-se anul trecut de 50 mld. lei, adică peste 60% din total, potrivit Con­siliului Fiscal.
  „Colectăm numai ju­mă­tate din ceea ce ar trebui să colectăm la TVA. Româ­nia arată ca o ţară care nu e guvernată. Este o cifră catastrofală, este tragic să colectezi numai jumătate din TVA. Ca şi cauze, discutăm în primul rând de corupţie – organisme ale statului care au atribuţii de colectare a taxelor sau din domeniul controlului evaziunii care au nivel ridicat de corupţie“, a declarat Dumitru la emisiunea ZF Live de ieri.
  Un studiu publicat de un consorţiu pentru Comisia Europeană arată că România pierde venituri din TVA în jur de 8% din PIB, Bulgaria pierde doar 1,6% din PIB, Germania pierde 1%.”

 43. Pacala spune:

  Katrina,
  Pai fa un miting anti BOR ca esti in alta tara, nu te ajunge mana lunga de aici a lor :)

 44. Adam Mares spune:

  @cris
  De ce o urasti pe @anca? Iar daca o consideri bolnava, de ce razi? Un medic rade de un om bolnav?

 45. cris spune:

  @ Adam

  hai sa vorbesc tot evreieste, Ellie Wiesel
  “Opusul iubirii nu este ura ci indiferentza. Opusul artei nu este uritzenia ci indiferentza, Opusul credintzei nu este erezia ci indiferentza. Opusul vietzii nu este moartea, ci indiferentza”

  Pot exista si ura si indiferentza in acelasi timp?, desigur. Omul care uraste este absorbit de sine, e intr-un mormint, ar spune Gibran, zidit in sine: nu uraste pe cineva exterior lui ci propria frica, proprii monstri si doar crede ca scapa de gunoiul din dulap aruncindu-l peste gard la altzii. Implica indiferentza? Da, in momentul in care consideri ca cei din jurul tau sunt cosul de gunoi pentru propriile tale frici si monstri inseamna ca iti sunt indiferentzi, sunt obiecte, nu poti nici iubi nici uri ceea ce consideri a fi cos de gunoi.

  Cum sa urasc pe cineva daca ma accept in toata neputintza si imperfectiunea mea si tot dau cu matura in propriul dulap? demnitatea si orgoliul nu sunt deloc interschimbabile; demnitatea nu ma absolva de la a da cu mopul, iar orgoliul in mizerie e ca parfumul chanel peste hazna.
  Ura si indiferentza nu sunt boli, si nu ma obliga niciun juramint al lui Hippocrate ori Maimonides sa fiu ori sa accept ca un om sau altul sa fie cos de gunoi, dimpotriva: ieri am dat afara din spital un individ care mai ca isi batea nevasta, foarte mindru de sine, in fatza tuturor ca si cum aceea ar fi fost cosul lui de gunoi, vinovata de mizeriile lui. Tine de grija pentru om nu de ura.
  Indraznesc sa rid uneori? Da, ma stradui sa aprind lumina, doar doar o intra macar o raza prin vreo crapatura din dulapul cu monstri al altuia.

 46. Filip G spune:

  @Cris,
  Deci ai reusit sa fii bestie cu suflet de copil,bravo!Unele lucruri trebuie transate din fasa dur.Eu intreb nevasta are puterea sa faca pasul pe care l/ai facut tu ieri?Daca nu,cojmarurile ei abia incep.

 47. emi spune:

  Nici macar nu-i urasc, dar daca aud “esti antisemita”, stiu ca a cuvantat un evreu. Si mai stiu ca se lauda singuri peste tot, si cuvantul “divin” nu lipseste din asocierea cu biblia lor. Nu are sens sa incepi o disputa pentru ca vorbesti singur. Dar e bine sa stie cat mai multi ne-evrei in ce consta “divinul”, pentru a avea timp sa se indeparteze. Imi doresc doar sa nu-i fi cunoscut pe cei care mi-au distrus studentia, imi doresc sa nu-mi mai iasa in cale altii. Dar sunt peste tot…