Perioadă grea pentru investiţii

Mă îngrijorează starea de spirit a mediului privat. Oamenii de afaceri  au un sentiment de nemulţumire faţă de felul în care merge economia, iar aşteptările lor nu sunt nici ele mai îmbietoare. Banul nu se învarte, spun ei. Bancile îţi întorc spatele cand ţi-e mai greu. Fiscalitatea creează noi şi noi poveri şi complicaţii. Statul este un partener pe care nu te poţi baza. Viitorul nu este predictibil şi, cel mai adesea, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din targ.

La drept vorbind, dacă privim retrosectiv un an şi jumătate de cand USL guvernează, semnalele pozitive către mediul de afaceri au fost sporadice şi limitate ca aplicare. Impozitele au crescut şi se pare că această tendinţă se menţine, cel puţin pană la jumătatea anului viitor, mari proiecte nu au apărut, consumul s-a redus. Singura măsură notabilă, dar cu impact încă neclar şi limitată ca arie de aplicare, a fost reducerea TVA la paine. Creşterea industriei şi a exporturilor, altminteri remarcabilă pana în prezent, se datorează în cea mai mare parte resurselor create pană în 2008. Investiţiile străine s-au prăbuşit. Adunate la un loc, toate investiţiile străine din perioada 2009-2013 (aşadar cinci ani) nu fac cat investiţiile străine din 2008. Am zice că e din cauza crizei economice şi a agoniei pieţelor europene. Nu e destul, o asemenea prăbuşire nu poate fi explicată doar prin contextul internaţional. Adevărul este că nu există o ofertă clară pentru investiţiile străine, iar oscilaţiile legislative din ultima vreme, inclusiv acel inexplicabil “na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie” cu Roşia Montana, nu sunt de bun augur. Sistemul instituţional guvernamental dedicat investiţiilor străine este dezorganizat. Iar bugetul nu devine, aşa cum am promis în campanie, temeiul unui Program naţional pentru investiţii.

Într-adevăr, pentru guvernanţi acordul cu Fondul Monetar este, pană acum, un succes. Asta dacă socotim că guvernanţii guvernează doar pentru ei înşişi. Dacă socotim că actul de guvernare este dedicat poporului roman, atunci, lucruruile nu mai sunt atat de limpezi. Ce află un om de afaceri din declaraţiile guvernanţilor şi ale reprezentanţilor FMI? Că suntem în continuare în stare de alertă. Că pentru consolidarea fiscală impozitele de pană acum nu sunt de ajuns. Că salariile bugetarilor, cu foarte pu]ine excep]ii, vor fi, practic, îngheţate. Că nu li se oferă şanse de a-şi spori veniturile prin măsuri legislative, ci doar costurile, prin creşterea salariului minim. Că măsurile stimulative anunţate (scăderea CAS) se amană şi că pentru introducerea lor nu există, ca unic temei, decat declaraţiile politice.

Atunci cand am conceput programul economic al USL, ne-am luat o seamă de angajamente privind reducerile fiscale şi creşterea oportunităţilor de investiţii. Anul viitor ar trebui să fie cel dintai al unei noi perioade de creştere economică. Teoretic, Romania reintră în faza ascendentă a ciclului economic. Dar, cum se zice la romani, Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă. Cred că ar trebui să ne reîntalnim şi să reactualizăm programul economic, astfel încat să redăm mediului de afaceri încrederea, oferind o viziune coerentă pentru viitor.

55 Responses to “Perioadă grea pentru investiţii”

 1. Pacala spune:

  Maestre, ma bucur ca ati revenit. E dezastru. Sunt dezastru. Parca sunt mai rau ca pdl-ul. Va criticam. Nu era bine. Acuma plang de ce e acolo.

 2. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Maestre, tara se pesedizeaza!!!! De la bugetul pe 2014 pana la descentralizarea pe genunchi a lui Dragnea, totul duce catre incalecarea de catre cei de la PSD a economiei si a politicii romanesti. De urgenta liberalii trebuie sa faca ceva. Daca sustinerea lui Crin in alegeri este motivul ramanerii in alianta, atunci chiar nu merita. Trebuie sa iesim de la guvernare, sa nu fim solidari cu PSD. Altminteri vom deconta factura incompetentei guvernului Ponta.

 3. epolitikon spune:

  @VV

  Nu cred ca hotia de la Rosia Montana are vreo treaba cu investitiile in general. Acolo justitia trebuie sa-si faca treaba, dupa care din 10 articole de PR in marile publicatii internationale explici tuturor cum au stat de fapt lucrurile.

  Despre investitiile adevarate, lucrurile sunt simple. Statul roman nu face nimic pentru a le atrage. Face eventual doar pentru a le respinge, pentru ca cei de la mediu te tin min. 12 luni pentru o autorizatie de mediu, primarul are din start o schema de jigodii pregatita pentru a ti-o baga pe gat, ca deh, trebuie sa aibe si el grija de “alegatorii” lui, drumuri nu exista, tiganii iti fura recolta pe camp noaptea si cate si mai cate.

  Si va rog sa va ganditi la un singur lucru:
  cand a plecat Nokia, toata lumea se dadea de ceasu’mortii dar uite ca acolo unde s-a creat o infrastructura reala (nu promisiuni ca la Ford Craiova), au aparut imediat 2-3 companii mari care chiar s-au instalat in locul caldut lasat de Nokia.
  Si era tot criza. Si tot Romania…

 4. Filip G spune:

  Cum e cu Codul Fiscal ,orice masura fiscala trebuie anuntata cu 6 luni inainte?!?
  Ori vedem ca luna asta se hotarasc taxe si accize cu aplicare de la 1 ian 2014.
  Despre ce predictibilitate discutam?

 5. Pacala spune:

  Mai, sa il lasam oleaca pe maestru sa isi traga sufletul…
  Maestre, e jale si se anunta si mai jale. Daca cititi postarile anterioare plangeti…

 6. Filip G spune:

  Pe mine fraza asta ma pune pe ganduri,mai are rost sa faci ceva in RO?

  **Sfatul către contribuabilii persoane fizice: „Dacă desfăşuraţi o activitate de care Fiscul nu ştie, ar fi bine să ştie!”

  Pe de altă parte, întrebat de gândul care este gradul de conformare a contribuabililor persoane fizice la plata impozitelor către stat, Directorul de la Direcţia Asistenţă Contribuabili a arătat că există o problemă a veniturilor nedeclarate şi a avut şi un sfat pentr români.

  „La persoanele fizice eu am o problemă cu gradul de detectare. În sensul că dacă dvs desfăşuraţi o activitate de care Fiscul nu ştie, ar fi bine să ştie. Asta înseamnă detectare”, a conchis Ion Busuioc.**
  http://www.gandul.info/financiar/anonima-trimisa-de-anaf-catre-600-000-de-firme-private-cum-explica-fiscul-de-ce-a-ocolit-companiile-de-stat-11641071

  Pe vremea raposatului taranul stia ca trebuie sa plateasca UIUM-ul.Acum sunt 1001 taxe ,ba locale,ba generale ,etc
  Ori sa muncesti degeaba pentru niste functionari care trebuie sa aiba lefuri grase inventand taxe si impozite .Daca de la firmele de stat fiscu nu se deranjeaza sa incaseze ,atunci dece privatul ar fi mai prost sa plateasca?

 7. Filip G spune:

  http://www.gandul.info/politica/buget-2014-primarii-vin-la-bucuresti-sa-ii-ceara-lui-ponta-taxa-pe-stalp-cei-care-furnizeza-curent-cetateanului-meu-trebuie-sa-vina-in-buget-la-mine-11641638

  Mai mult, Iohannis anticipează că impozitele “cu siguranţă, se vor regăsi” în facturile plătite de către cetăţeni, întrucât furnizorii de utilităţi cunosc suficiente metode pentru a “arunca povara fiscală pe consumatorul final”.

  Adica tocmai ne povesti Ponta ca cetateanul nu e afectat.Chiar ne iei de prosti domnule Ponta?

 8. Pacala spune:

  Katrina,
  Si nenea ala ti-a zis si ce rezultate a avut?

 9. Pacala spune:

  Singurele date relevante din prezentarea guvernatorului de astazi sunt cele despre deficitul de cerere. Iar pentru sustinatorii taxelor fara analize pt ca impactul lor este nesemnificativ tocmai au aparut date care ii contrazic. Dupa cum spuneam ieri efectul cresterii taxelor nu se vede in IPC pentru ca exista un deficit de cerere iar ponderea acestora in cos este mica. Dar se vede in pretul produselor pentru care cresc accizele si taxele. Mult mai mult efectul se vede in cererea scazuta (un pret mai mare descurajeaza consmul).
  Graficul de mai jos arata deficitul de cerere din economie estimat de BNR (in % fata de PIB potential actual). Estimarile publicate astazi arata o crestere a deficitului de cerere, iar eu pun acest lucru pe seama socurilor interne negative: salariul minim mai mare, taxe si accize mai mari, cheltuieli cu salarii mai mari in sectorul bugetar, cresterea creditelor neperfomante, un mecanism de transmisie care nu functioneaza.

  Lucrurile sunt dramatice deoarece in timp ce se adanceste deficitul de cerere scade si PIB potential. Fata de PIB potential din 2008 deficitul de cerere este peste 10% (estimarile model propriu folosind filtre econometrice)

  http://florincitu.wordpress.com/2013/11/07/cresterea-taxelor-a-crescut-deficitul-de-cerere/#more-2949

  Alo, domnu chitoiu, mai pe romaneste – cresc taxe si fiscalitate indirecta, raman mai putini bani pentru consum, consumul se contracta. Valabil firme si populatie. Deci, domnu Chitoiu, desi exporti, vei avea excedent de cont curent dar PIB mai mic. Adica vei suge pixu, cu ponta de mana.

 10. @ VV,
  Bine ati revenit Maestre.
  Dragilor, pentru cei care n-au inteles inca, problema nu este reprezentata de catre Traian Basescu, de catre Boc, de un anume MRU sau de catre PDL…

  USL dupa cum se vede nu numai ca este incapabil sa guverneze corect pentru cetatenii romani, dar culmea, le mai baga si bete in roate…anume noi taxe adaugate altor taxe care pur si simplu nu se mai termina…. vezi si intelegerea de distrugere a statului roman incheiata in culise cu FMI-ul…..

  Ca intotdeauna trebuie cautat vinovatul principal, adica cel care conduce cu adevarat Romania catre prapastie…nu, NU este Victor Ponta si acesta din urma nu este altceva decat un bun executant. Cei care sunt pasionati de investigatii ar face bine sa caute un anume personaj foarte interesat de catre Transilvania si carea-i face reclama in occident “dezinteresat”

  Ghicitoare intr-un picior ghici ciuperca ce-i……..a nu, NU este Majestatea SA Mihai I, dar sunteti pe-aproape…….

 11. Emil Mihai spune:

  poate o sa va treziti si voi cind PNL-ul va lua la Euro-parlamentare
  10-12 %

 12. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, bine ati revenit in opozitia constructiva! Dupa cum ati observat macroeconomia este un animal extrem de nestapanit.
  N-am intentia sa scriu un eseu economic. Dar iata ce mi-a povestit un PFA-ist(instalator autorizat cu o cifra de afaceri buna). A dorit sa-si deschida o asigurare de sanatate la stat; i s-a cerut contributia pe cinci in urma. S-a lasat pagubas. A dorit sa-si deschida o asigurare de pensie pe ultimii 5 ani.Interzis!
  Pana la urma a renuntat la contributiile voluntare si la una si la cealalta. In schimb ne plangem ca n-avem contributii la sanatate si la pensii. Ambele domenii sunt conduse de liberali(inclusiv Casa de asigurari de sanatate). Asa ceva?

 13. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  La ce anume invetiitii va referiti? In ce a investit USL de cand guverneaza Romania?

  Motto-ul USL-ului este:
  ‘Investim in TAXE si IPMOZITE sa creem bunastare si prosperitate Baroniadei pe care o servim’

  Cu mare durere in suflet o spun, dar USL-ul v-a ramane in constiinta Romanilor ca fiind ‘Alianta taxelor si impozitelor’.

  Daca credeti ca ati facut ceva pt Romani va rog sa-mi dati un singur exemplu de masura luata de USL care este in interesul cetateanului de rand.

  • @ Baosanul

   Nu zi asa. Au existat investitii, e drept, majoritatea private. Dar Guvernul a deblocat unele programe europene, cum ar fi pe transporturi sau pe conpetitivitate.

 14. gelu spune:

  Cam asa trebuie sa rate CV de borfas al lui Traian Basescu, eu l-am scris la repezeala din memorie cu foarte multe omisiuni si poate unele inavertente. CV care trebuie documentat foarte bine si extins si la procurorii si judecatorii care l-au albit in dosarele lui penale impreuna cu posturile pe care au fost numiti acestia dupa ce l-au salvat de inchisoare. CV de mare hot, pungas si escroc Traian Basescu: 1. Ca capitan de nava castiga din buf, bisnita cu blugi, cafea, alcoolice si alte cele un milion de lei. 2. In 1982 incendiaza portul Rouen in timpul descarcarii naftalinei la terminalul Shell de France. 3. Ca sef de agentie economic la Anvers in 1987 este chemat in tara deoarece a falsificat nota de plata pentru repararea unei nave aflata in tranzit in acest port. 4. Ca adjunct la Ministerul Transportului implicat in dosarul Flota prin vanzarea mineralierelor pe 1 dolar bucata, prejudiciu adus statului fiind astfle de 300 de milioane de dolari. 5. Este este implicat in plata de 2 milioane de dolari pentru reparatia navei condusa de Mircea Basescu in Japonia, nava care sosita in tara nava i-a foc subit pentru a se sterge astfel urmele reparatiilor fictive. 6. Este implicat in destructurarea CFR si vinderea la fiare vechi a mii de vagoane de cale ferata si sute de locomotive diesel-electrice. 7. Este implicat in atribuirea contractelor grase baietilor destepti ce lucreaza in ramura transporturilor auto si asfaltarilor de drumuri. 8. Ca Primar la Capitala isi angajaza cele doua fiice la firma Luxten pe mii de euro pe luna, firma care avea contracte cu Primaria. 9. O inzestreaza pe Udrea cu parcarile Dali. 9. Isi aproba singur o locuinta vila din Mihaileanu pe care-o cumpara mai tarziu la pret mult, mult sub pretul pietei. 11. Primeste mita mascata sub forma de terenuri si o masina Mercedes de la asfaltatorul Casuneanu. 12. Ii atribuie lui Umbrarescu o suprafata de mii de metri patrati din parcul Bordei. 13. Plateste fara forme legale milioane de dolari unei firme ce deruleaza lucrarile de constructie a Podului Basarab. 14. Retrocedeaza pe baza actelor false spatiul comercial din buricul Bucurestului. 15. Da aprobari ilegale pentru inceperea constructiei La Platza de langa catedrala Sfantul Iosif. 14. Aproba ca Popoviciu sa intre in posesia a sute de hectare aflate in propietatea Facultatii de Agronomie. 16. Ca Presedinte este implicat in dosarul Arlo primind mita de 4 milioane de dolari de la rusi. 17. O face pe inculta EBA euro parlamentar cu ajutorul PDL . 18. Fiica sa Ioana primeste mita masacata de la Popoviciul un apartament de 1 milion de dolari. …. Asa ca d-lor liberali preluati ideea, cizelati-o si detaliat-o concis si la obiect scriind in final istoria adevaratei activitati infractionale a marelui escroc, Traian Basescu, cu rezumatul tuturor faptelor penale in care acesta canalie perfecta a fost si este implicata.

 15. gelu spune:

  USL in afara de a coabita cu canalia Traian Basescu nu a luat nici o masura economica concreta pentru ajutare societatilor comerciale mici si mijloci sa-si intre in activtate pentru a face astfel ca economia sa duduie. A taiat efectiv frunza la cainii lasandu-l pe mare escroc sa-si vada nestingherit de afaceri necurate in timp ce econnomia romaneasca scartie din toate inchieturile.

 16. gelu spune:

  @Katrito iubitoare de securisti, astfel nu se exlica faptul ca-l consideri pe securistul Basinescu mare om politic, escrocul ajungand la putere datorita sustinerii neconiditionate a cohortei de securistii ce au activat si activeaza in aceasta epoca a economiei de piata libera la furat pentru ei. Asa ca data viitoare trage apa poate faci si tu o fapt buna pe lumea asta in loc de a-ti mai varsa laturile pe forum.

 17. Marius Bacau spune:

  @all
  A inceput Consiliul National al PSD! Tribuna Consiliului National s-a transformat in locul de unde baronii, baronasii si baronetii PSD arunca zoaie si laturi peste liberali. Acum vor si Ministerul Muncii. Oare ce mai vor ? Nu vor toate ministerele? Si tot Parlamentul? Macar sa stim una si buna, nu?
  Veti vedea ca in urma acestui “eveniment” va reiesi necesitatea sustinerii unui candidat propriu la prezidentiale. Si atunci intreb qui prodest ? A avut rost intrarea PNL in aceasta alianta cu cel mai toxic partid din Romania? Eu nu cred. Daca altii mai sunt inca naivi sa creada asta, e problema lor.
  Componenta liberala din guvern este invizibila. Masurile adoptate cu aprobarea FMI sunt socialiste si de un tembelism cras.
  Care e castigul PNL din aceasta alianta?

 18. Barosanul spune:

  @ Katrina
  De regula nu raspund idiotilor de pe blog si nu polemizez cu boggeri pt ca pe blog se adreseaza/raspunde/comenteaza postarilor gazdei si nu celorlati participanti ca in cazul forumului, spre exemplu.

  Totusi mai fac din cand in cand exceptii si acum fac una si pt tine.

  Ca esti un bou idiot nu se indoieste nimeni de pe aici pe blog, dar se vede ca esti si retardat.

  Ai postat : ”Barosane Din cate idei ( economice) a expus VV pe acest blog chiar nu ai inteles nimic ?”

  Dobitocule eu am intrebat de FAPTE. Ce a facut USL-ul? Nu ce idei a avut, are sau a postat pe blog Domnul Vosganian.

  Poate ca nu ar trebui sa ma mir ca tu nu intelegi sensul, cand tu pt a citi in Limba Romana insemna ‘copy-paste-google-translate-Romana-Maghiara’ .

  Din pacate nu sunt capsunar, iar daca as fi, as fi mandru de asta TAMPITULE si nu as considera-o ca o insulta. Datorita ‘capsunarilor’ Romania a supravietuit economic in ultimii 3 ani de criza economico-finaciara, dar la cat ai in cap si Ø (ZERO BARAT multimea vida, multimea care nu contine nici un element), are o marime mai mare decat creier ai tu (Cu alte cuvinte este mai putin decat zero!) .

  Intelegi (ért, понимать, розуміти)!

 19. un liberal optimist spune:

  @Barosane,
  Ai dreptate! Oamenii care au parasit Ro. se simt excelent acolo unde se duc. Ideea de capsunari este un fel de invidie tipic romaneasca. Daca pana acum cativa ani expatii trimiteau banii in tara sa-si faca ceva investitii pentru viitor, in prezent mai trimit 100-200 e pentru supravietuirea rudelor neputincioase.Intreband in dreapta si stanga am inteles ca expatii s-au insurubat atat de bine in tarile unde au emigrat incat isi fac planuri de viitor acolo:asigurari, credite pentru case si masini, studii pentru ei si copii. Ieri, disdimineata am vazut un reportaj al TVR in Spania :erau intrebati niste romani care raspundeau cu accent spaniol
  cum ca ei nu s-ar mai intoarce nicicand in Ro. Ceea ce este de-adreptul ingrijorator! Ceea ce inseamna ca ,practic, buna guvernanta a disparut din Ro. Mai sus am dat un exemplu de incremenire in proiect in privinta conformarii voluntare la dari la stat!

 20. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Draga maestre, indiferent ce spuneti, Ponta e un premier slab. E o papusa manevrata de baronii locali. Nu are nici pe departe anvergura lui Tariceanu. Nici macar a lui Bombonel.
  Dragnea e un stupid, iar Sova e prostul din curtea scolii. Asta e realitatea , se vede cu ochiul liber.
  Ce asteptari sa am eu de la indivizi de speta asta?

 21. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Inchipuiti-va idiotenie! Se tot avanseaza ideea ca nu sunt suficienti contribuabili la pensii si sanatate. Cand se duce omul , na’, ca nu se poate!Habar n-aveam de idiotenia asta pana zilele trecute. Si atentie, se intampla in sectoarele detinute de liberali. E adevarat, ministrii sunt liberali, dar smecherii de sub ei ar trebui trimisi la maturat strada!

  • @ un liberal optimist

   Adevarul e ca nu sunt suficienti contribuabili. Eu adusesem pentru prima oara salariatii egali cu pensionarii. Acum iarasi s-a dezechilibrat. Dar ca vrei sa platesti si nu-ti primeste banii, asta , intr-adevar, cum zici, e idiotenie.

 22. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Aveti dreptate:guvernarea pdl-basescu imi amintea de ultimii ani ai erei ceauseascu. Sigur , e mult mai bine acum pentru privati, dar piata este contractata din cauza consumului intern redus. Am mai zis:trebuie crescute veniturile bugetarilor si pensionarilor pentru a stimula economia locala. Pe aceasta baza s-ar dezvolta si companiile(mici, mijlocii si mari). Din pacate ministrii liberali par a nu sti acest fleac de lege economica! Aaa, sa nu uit de directivele mUE pe care le inghitim ca pelicanii, fara sa ne intrebam unde ne vor duce(unele bune, altele doar pentru interesele Germaniei!).

 23. emi spune:

  E adevarat, daca timp de minim cinci ani, din motiv de somaj, de boala sau de munca in strainate sau la negru, nu ai cotizat la sanatate, si decizi sa faci asigurare pe persoana fizica, trebuie sa platesti intai pentru ultimii cinci ani. Cum nu prea iti permiti asa o suma, renunti. Eu am fost in somaj si apoi am lucrat in strainatate, am vrut sa fac o asigurare si in tara pentru baiat, pentru ca era minor, si mi-a trecut. Am facut asigurare privata.

 24. Filip G spune:

  @Un liberal optimist,
  cand merg cu dosarul de coasigurat ma inarmez cu rabdare si actele pe ultimii 5 ani.Ii tot intreb dece nu operati in calculator ca sunt in regula?Nu avem personal!
  Dar cetateanul poate fi bataia de joc a functionarului?
  Daca se intampla sa nu ai un act te intorci inapoi 110KM si vii maine.Odata am intrebat cum ati eliberat adeverinta acum 3 luni daca nu eram in regula?
  Raspunsul a fost sec,aduci adeverinta cu somajul si venitul de complectare ,altfel nu-ti eliberez adeverinta.
  Norocul meu a fost ca aveam un numar de telefon si am rugat sa-mi trimita prin fax la somaj in resedinta de judet.
  Ori e normal sa mergi la medic cu banul decat sa fii umilit pe la usii!

 25. un liberal optimist spune:

  @emi,
  Iata, confirmi si tu! Sigur este o aberatie nefundamentata economic. Normal ar trebui sa fii trimis la un control medical care sa constate ca ori esti sanatos tun , ori ai putea sa te inscrii intrun program de tratament pentru o anumita boala cronica si apoi sa se decida. Daca tu esti sanatos tun de ce sa platesti contributii din urma?
  La pensii asisderea:n-ai avut noroc sa muncesti cu carte de munca timp de 10 ani, dar intretimp ai dat un tun , iti faci o asigurare de pensii pe cati ani esti in stare sa platesti. Daca la privati este posibil de ce nu si la stat? Ai mai aduce cateva milioane de contribuabili(inclusiv de la expati!).

 26. emi spune:

  Este discriminare pe persoana fizica, pentru ca daca te angajeaza o societate, obligatia de a plati retroactiv cade.
  La pensie nici nu mai sper din Romania.

 27. un liberal optimist spune:

  @emi,
  Cred ca trebuie sa scriem despre aceste aberatii de sistem. Mai ales ca aceste ministere sunt conduse de liberali. Toti se plang ca nu sunt suficenti contribuabili la fondurile de sanatate si de pensii, dar nimeni nu face nimic sa stimuleze aceste contributii. Desi, daca stau sa ma gandesc bine niciun ministru liberal nu vine din privat, ci sunt crescuti de mici in sistemele pe care le conduc. Si atunci, de unde atata minte liberala?!

 28. Filip G spune:

  Cum ramane urmatoarea situatie.-
  Timp de 3 ani nu ai serviciu ,apoi gasesti si lucrezi un an dupa care intrii in somaj.Cand se termina somajul trebuie sa faci dovada patii pe ultimii 5 ani.E absurd!

 29. un liberal optimist spune:

  @Filip G.,
  Acesta este un caz simplu, de organizare. Acum ceva timp am laudat-o pe Doamna Campeanu pentru mai buna organizare a caselor de pensii(a incadrat mai mult personal si a fluidizat cozile de pe timpul lui basea-bok). Dar acum eu am ridicat o problema de legislatie, dar si de comunicare interministeriala(munca, finante, justitie, PM), deoarece atinge o problema de nerectroactivitate(sanatate) si retroactivitate(pensii) pe juridic, dar abordeaza si o chestiune de eficienta economica si sociala. Poate sunt eu prea subtil, deoarece nu m-am confruntat cu aceste bariere. Observ ca @emi saraca s-a blazat pur si simplu!

 30. Filip G spune:

  @Un liberal optimist,
  cum ai proceda tu om normal in situatia expusa mai sus?
  Vei continua sa-ti platesti sanatatea dupa terminarea somajului stiind ca trebuie sa platesti pentru luna curenta si pentru cei 3 ani cand nu ai muncit si nu ai avut venit.
  Normal ca orice om cu scaun la cap renunta sa mai plateasca sanatatea.

 31. un liberal optimist spune:

  @Filip G.,

  Pai asta ziceam si eu:i-l trimiti pe om la un control medical sa vezi daca omul a venit pe ultima suta de metri pentru a frauda sistemul de sanatate, si daca e asa i-l pui sa plateasca din urma pana la valoarea tratamentului compensat si gratuit. Daca omul e sanatos i-l bagi in sistem sa-ti aduca venituri suplimentare(n-am vazut pana acum o statistica privind raportul intre asigurati si bolnavii care apeleaza la sistem). Socrul meu a apelat la sistem la 89 de ani dintr-o intamplare nefericita(desi plateste asigurari de 71 de ani). Nici eu n-am apelat vreodata la sistemul de sanatate!

 32. Filip G spune:

  @Un liberal optimist,
  cum e cu asigurarile de viata.Vrei sa faci o asigurare la ING,te trimite sa-ti faci o lista de analize,raze ,etc.Apoi faci asigurarea.
  Ori tinerii care de regula sa spunem stau bine cu sanatatea sunt descurajati prin aberatia asta.
  Poti tu ministru sa reglementezi serviciile medicale in functie de anii cotizati in raport cu varsta.Dar nu aberatia asta cu 5 ani.

 33. un liberal optimist spune:

  @Filip G.,
  Dar ING e mai corect cu viitorul asigurat decat casa de stat!
  Sa nu mai zic de faptul ca statul este responsabil de starea de sanatate a populatiei!

 34. emi spune:

  Nu m-am blazat, mi-am rezolvat problema in timpul si cu finantele de care dispuneam. Oricat as fi de rea, imi cunosc limitele, si nu ma dau mai desteapta decat inteleptii din Parlament. Doar ca daca nu pot respecta o Lege, voi cauta o alternativa. Cand vor avea si tiganii impozitele pe castele platite, cand vor avea tiganii interzis sa ameninte medicii cu sabia, atunci voi avea si eu incredere in statul de drept si voi plati retroactiv orice. Pana atunci, Romania este pentru unii muma si pentru fraieri ciuma.
  Si inca ceva, se vorbeste mult si cu spor despre investitii straine si despre salariati, pentru aceste categorii sociale Romania e muma. Despre initiativa micului producator roman, care ar trebui sa fie baza societatii… tacere totala, acesta este fraierul de serviciu si pentru el Romania a fost timp de 23 de ani, si se pare ca va mai fi multa vreme, o incredibila ciuma.
  CE AVETI DOMNILOR POLITICIENI CU MICUL INTREPRINZATOR PARTICULAR, DE CE IL URATI CU ATATA PATIMA?!?!?!

 35. Filip G spune:

  http://www.gandul.info/politica/vanghelie-vrea-ca-ministerul-muncii-sa-treaca-la-psd-daca-nu-stii-sa-comanzi-o-cafea-la-secretara-n-ai-cum-sa-conduci-un-minister-11646018
  Am ajuns sa dau dreptate lui Vanghelie,un ministru bun trebuie sa aiba in jur de 60 de ani si sa fii condus ceva oameni in cariera.
  Domnilor din PSD,dar cum e cu Ponta,Sova,Corlatan………..?

  • @ Filip G

   Clasa politica romaneasca este nepregatita sa guverneze Romania. Poti da cate exemple vrei, ele se includ in aceasta concluzie. Si cand te gandesti ca in 2019 vom avea presedintia UE !?!

 36. un liberal optimist spune:

  @Filip G.,
  Pai Vanghelie asta se stie ca este prostul politicii dambovitene(desi ca primar de sector e foarte bun-chiar l-am ales de 2 ori). Dar este un bou incaltat deoarece el habar n-are ca un ministrul al muncii nu se ocupa doar de protectie sociala ci chiar de munca(stimularea ei). Ori Doamna Campeanu chiar asta vrea sa faca, doar ca nu se intelege cu colegul sau liberal de la finante si nici cu colegul sau PM(doi analfabeti in materie de guvernare). Pe de alta parte, lumea vorbeste prin targ ca cei doi nominalizati de el ar avea mari probleme cu alcoolul( mai ceva ca basescu, el fiind doar betivul national). Pe de alt parte, se stie ca are pe rol multiple dosare penale, asa incat incearca sa-i cante in struna lui basescu. Cu toate plusurile lui de primar tot un bou incaltat ramane in ale politichiei!

 37. dragospas spune:

  A trebuit ca domnul Varujan Vosganian sa plece din fotoliul de ministru pentru a vedea corect starea de lucruriu din economia romaneasca.
  Asa este ,cum o descrie in acest articol.
  Dar daca pana si dansul,cand era ministru se transformase in cu totul alt om,plin de importanta si de grijile postului,suntem condamnati si nu ne acord nicio sansa.Toti cand ajung la putere se transforma in niste boci,care se3 lasa manipulati de functionarii de prin ministere.
  Sincer sa fiu,desi in cei douazeci de ani s-au schimbat nenumarate guverne,parca am fost condusi de aceeasi oameni.De aia guvernarea Nastase a parut mai de dreapta decat guvernarea Tariceanu.De aia guvernarea Ponta pare a nu aduce modificari substarntiale fata de cea a lui Boc.

 38. alexis spune:

  Daca va asteptati ca Ponta sa ia masuri care sa stimuleze investitiile avandu-l pe Gherghina ca prim sfatuitor, cred ca mai puteti astepta. Noi inca facem bugetul dupa modul in care se facea pe vremea lui Gheorghiu-Dej.

 39. Buddha spune:

  VV
  Eu nu sunt expert in economie, dar luandu-ma numai dupa masurile din ultima luna, cred ca guvernul Ponta este cel mai prost guvern din ultimii 20 de ani. In curand baietelul Viorel si nulitatea de Chitoiu vor pune taxe si pe prietenie. “Cati prieteni ai? I-ai declarat la fisc? Nu? Apai sa-i declari si plateste, nefericitule, daca-ti place viata buna.”

 40. @ Katrina

  E oarecum ciudat sa vorbesti de instabilitate politica, atunci cand majoritatea are 70% in Parlament. Chestiunea e ca mesajele de unitate trebuie sa fie mai viguroase.

 41. @ Katrina

  Un om politic bun e cel care lasa ceva in urma lui.