Trebuie demarat urgent dialogul cu asociaţiile patronale şi cu investitorii străini

Ca un făcut, comentariul nostru privind starea de spirit îngrijorătoare a mediului de afaceri a fost urmat de un şir de comunicate ale American Chamber, Consiliului Investitorilor Străini şi Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Aceste structuri prestigioase solicită predictibilitate şi stabilitate în domeniul fiscal. Fireşte că nu fac nicio legătură între blogul nostru şi respectivele comunicate şi nici nu am veleităţi protocroniste. Am, însă, două comentarii de adăugat la aceste nemulţumiri ale organizaţiilor susmenţionate. Întâi că, poate nu ştiaţi, la nivelul Cancelariei Primului Mnistru s-a înfiinţat o structură din care fac parte tocmai aceste organizaţii. Ori dacă tocmai ele acuză lipsa de dialog şi măsurile cu efecte contradictorii înseamnă că ceva trebuie ameliorat în comunicarea cu patronatele.

În al doilea rând, cred că răspunsuri de tipul: “Noi am fost aleşi de români şi guvernăm pentru români” ori “România nu poate fi El Dorado” nu sunt chiar ceea ce se aşteaptă de la Guvern.  Orice firmă înscrisă în România, indiferent de provenienţa capitalului, face parte din marea familie a naţiunii române. E drept că firmele, persoanele fizice adică, nu votează şi nici cetăţenii străini care şi-au adus banii în România. Sunt aproape 30 000 de italieni, de pildă, care au firme în ţara noastră. Lor nu poţi să le spui, pur şi simplu, că nu au dreptul să aibă o opinie despre ce se întâmplă în România. Şi nici tuturor asociaţiilor oamenilor de afaceri străini de la noi.  Cu atât mai mult cu cât salariaţii angajaţi în firmele mixte se numără cu sutele de mii iar firmele cu capital străin sunt cei mai mari contributori la bugetul statului. Ne lăudăm, şi pe bună dreptate, cu o creştere a comerţului exterior de 8,8 la sută. Dar trebuie să recunoaştem că cea mai mare contribuţie la exporturi o aduc firmele cu capital străin. Şi cum spuneam, find firme româneşti, activând potrivit legilor româneşti, ele sunt egale în drepturi cu toate celelalte firme.Sigur că am dori cât mai multe firme cu capital românesc, milităm pentru dezvoltarea clasei de mijloc şi spirit managerial autohton. Dar dezvoltarea clasei de mijloc şi respectul pentru investitorii străini nu se exclud.

Şi acum câteva cuvinte despre El Dorado. România este depate de a fi El Dorado. Investitorii străini se confruntă cu numeroase probleme: birocraţie, corupţie, lipsa unor structuri guvernamentale adecvate, instabilitate legislativă, infrastructuri precare, ca să nu dăm decât căteva exemple. Dacă în ceea ce ar trebui să fie bun nu oferim nimic mai mult decât alţii, decât, eventual, mână de lucru mai ieftină, iar în ceea ce e rău dăm cu asupra de măsură, să ne mai mirăm că investiţiile străine au scăzut de şase ori între 2008 şi 2013?

Primul ministru a mai spus că va demara un dialog cu aceste asociaţii, şi nu numai cu ele. Acest lucru trebuie făcut numaidecât. Şi, în orice caz, cu alte argumente decât acestea.

133 Responses to “Trebuie demarat urgent dialogul cu asociaţiile patronale şi cu investitorii străini”

 1. emi spune:

  In seara asta ne desenam casa. A ta are trei pereti, a mea e rotunda.
  Cand casele noastre sunt suficient de apropiata de vant, devin o forma ciudata, unsemicerc inchis de un patrat, un triunghi iesind din alt semicerc, linie curba, linie franta, joc de forme fara sfarsit.
  Eu vreau o casa rotunda, tu vrei o casa cu pereti in linie franta, si desenam fiecare ce vrea, bu

 2. emi spune:

  bucurosi ca macar in vis putem desena impreuna. Pe pacalici nu-l primim sa se joace cu noi.

 3. Filip G spune:

  Si totusi cum e posibil?
  CEC are plafonat creditul pentru cumparare de teren la 700000 Euro,cine e responsabilul care a facut exceptie pentru Ioana Basescu?
  Cec-ul nu-i o banca privata,e de stat.
  Iar Chitoiu pentru faza cu Ghetea si multe altele trebuie inlocuit.

 4. emi spune:

  Eu nu as batjocori gradina Maicii Domnului nici in vis. Pentru ca m-as batjocori pe mine insami si tot neamul meu.

 5. emi spune:

  Si cand spun Gradina Maicii Domnului ma refer la Mama Natura in general.
  Multumesc, Filip G.

 6. Filip G spune:

  Apropos,unele femei din politica romaneasca sunt percepute asa:

  “Nu fiti disperati. Exista B1 TV si se pregateste resuscitarea OTV. Si apoi nu o uitati pe Andreea P…, cea care, doar cu fermecatorul ei zambet, poate castra definitiv si fara dureri, chiar si pe cei mai inraiti voilatori.”

  Daca va spub ca acesti analisti sunt apicultori,credeti?

 7. Adam Mares spune:

  @emi
  Cred ca aceasta casa, dupa cum ai imaginat-o, cam seamana cu o biserica. :-)

 8. Pacala spune:

  Va fi rau. Foarte rau. Greva generala in sanatate. Am zis ca va fi o toamna fierbinte. Vor mai urma.

  Ce urmeaza. Dpdv economic. Politic nu ma intereseaza.
  1. Scadere economica Franta, diminuare crestere economica germania (0.3%).
  2. exporturile noastre sunt realizate predominant in zona euro, cca.70%.
  Impact direct romania. In sens negativ, mult.
  3. Cifre care indica cresterea economica a romanicii in acest an. Daca eliminam influenta agriculturii, cresterea reala anuala ar fi de cca. 0.5%.
  4. Comunicatul de presa al ANEIR (producatori romani, imm-uri, in principal exportatori). Am selectat cateva idei:
  ” În comunicatul transmis, ieri, de ANEIR, se arată: “Din 2010 exporturile cresc continuu, constituind principalul factor de relansare a economiei româneşti. Drept recunoştinţă, guvernanţii, în frunte cu premierul (încercând să-şi acopere amatorismul în construcţia bugetului pe 2013) au pus la zid exportatorii, acuzându-i că (practică generalizată în toate ţările lumii) şi că acest fapt ar fi generat chipurile recenta rectificare bugetară negativă. Au evaluat, însă, guvernanţii cum ar fi arătat bugetul statului dacă exporturile nu creşteau? Mai existau încasări la celelalte capitole bugetare? Sau cum ar fi evoluat şomajul, balanţa comercială şi cea de plăţi externe? O gafă guvernamentală impardonabilă.
  Acum, la câteva zile de la respectiva gafă, Guvernul (în acord cu organismele financiare internaţionale) a declanşat un adevărat măcel la adresa exportatorilor (şi nu numai a lor). A introdus pomelnicul (practicat în lumea creştină doar pentru morţi) cu noi biruri fiscale, de natură să submineze competitivitatea produselor româneşti pe pieţele externe”.
  Exportatorii se întreabă unde îşi vor vinde companiile româneşti produsele şi serviciile dacă acestea nu vor mai fi competitive la export.
  Aceştia adaugă: ” – clamează guvernanţii. Soluţia este corectă economic. Numai că, analizând proiecţia bugetară pentru 2014, nu se pot identifica factorii care să genereze creşterea cererii interne. Prin majorarea salariului minim şi a celui pentru medicii redizenţi şi a cadrelor didactice debutante (10%), ori a pensiilor (3,75%) nu se pot acoperi pierderile de competitivitate generate de cele circa 5 miliarde lei, cât cumulea¬ză la nivelul unui an noile biruri fiscale pentru întreaga societate. Şi cum 82,2% din exportul României îl realizează companiile cu capital străin, parte din acestea nu vor pregeta să caute noi locaţii de producţie, mult mai prietenoase cu antreprenorii (cum de altfel au avertizat asociaţiile acestora)”.
  “De mai bine de un an de zile băncile comerciale cu capital străin (majoritare în actualul sistem bancar din România) şi-au retras sursele de finanţare, dând semnalul migraţiei şi pentru investitorii nebancari, gata să le imite procedura. E doar o chestiune de timp. Dacă banii se pot muta mai rapid, echipamentele şi instalaţiile industriale presupun o procedură mai îndelungată. Dar, din păcate, de cele mai multe ori procesul este ireversibil. Odată dislocată o capacitate de producţie din România (şi am avut deja mai multe cazuri în ultima perioadă) cu greu va mai reveni. Profitul – crezul oricărui investitor – nu are sentimente, ci doar resentimente”.
  Potrivit reprezentantului ANEIR, exportatorii s-au adresat, “zadarnic”, în mai multe ocazii premierului Victor Ponta, solicitând o întrevedere şi o suplimentare a fondurilor pentru promovarea exporturilor în 2014.
  Guvernul a desfiinţat, în toamna anului trecut, Centrul pentru promovarea comerţului exterior, fără a gândi în prealabil măsuri tranzitorii, spune Mihai Ionescu, precizând că, de atunci, Programul de susţinere a exporturilor se află în “comă indusă”.
  http://www.bursa.ro/mediul-de-afaceri-se-simte-dezarmat-de-guvern-aneir-exportatorii-condamnati-la-moarte-clinica-221921&s=companii_afaceri&articol=221921.html

 9. gelu spune:

  @Katribou lasa ca esti tu inteligent in fundul calului. Baii bivole cei de la RMGC vor folsi 250.000 de tone de cianura care vor infesta sute de milioane de metri cubi de apa si sute de milioane de tone de steril care vor ramane in zona pe zeci de ani otravind aerul, apele freatice si solul. Asa ca inante de a te da inteligent pe forum cu lozinci securiste incearca sa pricepi daca totusi te duce capul. Daca nu-ti functioneaza neuronii ca sa poti sa pricepi bea niste cafea cu cianura poate te destepti si tu pe ici pe colo, nu total doar un pic. 160 mg de cianura omoara un om, asa ca ai grija la dozaj.

 10. emi spune:

  Daca nu poti oferi servitorului tau decat 500$ pe ora, inseamna ca nici tu nu castigi prea bine, si probabil iti vei rani singur baliga din curte. Poate de aceea vorbesti asa, esti mai plin de baliga decat de bani. Daca nici cand visezi nu te poti gandi decat la castig prin distrugere, mi-e mila de tine, baliga ti-a intrat si in suflet, ca un drog, si nu mai poti trai fara otrava…

 11. emi spune:

  pe luna…

 12. Pacala spune:

  In primul rand in state asemenea cariere de aur cu asemenea metode de exploatare nu prea exista. Indiferent de statul component al USA. Ah, ca americanii sunt in spatele societatilor care sapa astfel prin alte tari este alta treaba. Plus ca in state avem zone intregi cat romanica nepopulate. De aia si-au si permis sa faca si gaze de sist – exploatari. Dar unele state componete USA (exemplu New York) au interzis complet exploatarea gazelor de sist.
  Americanii cauta aur excavand in albii de rauri dupa pepite si praf, excavand si filtrand. Curat. Fara mizerii in urma.
  Si mai este un aspect – macar daca se exploata si se lasa asa mizerie si otrava in urma sa fi avut romanii de acolo sau romania per ansamblu castiguri de miliarde. Ceea ce nu se intampla. Asa ca, marile bogatii pot sa mai ramana mult si bine in sol… au stat milioane de ani, mai pot sta milioane.

 13. Adam Mares spune:

  katrina
  Vezi-ti de izmenele tale si nu te mai lua de @emi.

 14. emi spune:

  Dupa cat de bine cunoaste cat castiga ospatarii… a spus singur cu ce se ocupa neamul lui, ca el ca un tortionar ce se afla, si dupa cat de bine stie ce fac eu, e dependent probabil de scutece.
  Nu, tortionarule, o familie buna, are pretentii la oameni atenti si dispusi sa invete si sa se adapteze, dar plateste mai bine cand gaseste calitate, pentru ca altfel se poate trezi ca respectivul poate pleca la salariu mai bun.
  Daca insa esti ospatar, platesti cat iti permite bacsisul, si ai pretentii pe masura…

 15. Pacala spune:

  Maestre,
  Daca tot ce misca maretul Guvern USL (de tot rahatul) trebuie agreat si cosnemnat in acte cu FMI, nu puteti dvs sa le sugerati maretilor PNL-isti sa se duca acasa si sa lase locul gol, sa mai vina o data pe luna eventual cineva sa semneze ceva acte si atat? Adica trebuie sa stea ditamai aparatul de politruci analfabeti pe bani furati acolo sus? Lasam 2-3 fraieri si restul acasa. Iesim si mai ieftin. Nu mai dialogam noi, doar aranjam sala si sucurile sa vorbeasca FMI cu mediul de afaceri…

 16. emi spune:

  Dragul meu cavaler, ce grijuliu esti tu, cu prietena ta imaginara. Deja ai invatat ce inseamna iubirea platonica si esti parca mai detasat, mai echilibat. As zice ca si eu sunt un antidepresiv pentru tine.
  Nu m-am gandit anume la o biserica sau catedrala, chiar mi-am dorit intotdeauna o casa rotunda, nu prea stiu de ce, imi motivam logic ca poti pune caloriferul in mijloc si se incalzeste casa mult mai uniform. Apoi, poti avea geamuri spre ce punct cardinal iti doresti, in functie de puterea soarelui si nevoia de caldura. Sau poate chiar am fost bufnita, in alta viata, si am avut un cuib rotund

 17. Filip g spune:

  @Pacala ,in loc de horn ,coloana infinitului

 18. Adam Mares spune:

  @emi
  Biserica era formata din cele doua case, a mea, patrata si cu trei pereti, si a ta, semicercul ce corespunde altarului.

  C.G. Jung si-a construit un turn cilindric, la Bollingen.

 19. Adam Mares spune:

  @emi
  Pastrez pasiunea pt femeile reale. :-)

 20. Adam Mares spune:

  Pe unde o mai umbla dl VV?

 21. Adam Mares spune:

  Mda, pragul de 30% la referendum a fost declarat constitutional.

 22. emi spune:

  Hotomanule, te-am prins!
  In casa cu trei pereti nu poti sa te ascunzi, dar, iti cedez zona rotunda, pentru a o face altar lecturii, meditatiei si creatiei.

 23. Pacala spune:

  da, dar se aplica peste un an… adica USL zice daca nu facem regiuni descentralizam. adica de la subfinantare pe capul guvernului sa dea aia de la judet explicatii de ce nu sunt bani. de ce nu se poate. adica perversitate dusa la extrem. iar aia de la localitati pot sa mareasca taxele locale cat vor ei. USL e tare…

 24. Adam Mares spune:

  Am nevoie si de-o muza pe altar. :-) Dar sa fie neaparat isteata, vorbitoare si dragastoasa. :-)

 25. emi spune:

  E greu sa gasesti o vorbareata care sa te dovedeasca. Mai curand sa sustina ritmul…

 26. Adam Mares spune:

  Cred ca stiu una care ma intrece… :-)

 27. emi spune:

  Sunt superbe mainile lui Rodin, imi dau impresia ca stau pe ganduri…

 28. Adam Mares spune:

  Tot pe ganduri. Si eu.