Pilda lui Lech Walesa

Şocantă acea afirmaţie de deunăzi a lui Jose Manuel Barroso privind ipoteza amânării intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen până în 2015. Motivul este siderant: dezbaterea privind aderarea este amalgamată cu tot felul de intruziuni naţionaliste, extremiste, ceea ce face imposibilă unanimitatea,  chiar dacă cele două ţări sunt pregătite pentru a face faţă cerinţelor tehnice. Cu alte cuvinte, dacă până acum aveam rasism, şovinism, fundamentalism şi antisemitism, iată că acum avem şi antiromânism! Din respect faţă de un continent care a dezvoltat o cultură strălucitoare în jurul Mediteranei cu mult înainte de naşterea lui Iisus şi universităţi încă de acum aproape o mie de ani, nu vreau să duc această discuţie mai departe. Cu atât mai mult cu cât – foarte trist –  cele spuse de Barroso nu se referă la oamenii obişnuiţi, ci la elitele politice ale Europei şi la jocurile electorale ale anului 2014, an de alegeri pentru Parlamentul European.

Îmi amintesc, în schimb, de o convcersaţie pe care am avut-o la Londra, după funeraliile lui Margaret Theatcher, cu Lech Walesa. I-am amintit despre temele pe care le dezbătusem, în 1997, la Varşovia (el nu mai era preşedinte), când l-am însoţit pe preşedintele Emil Constantinescu într-o vizită oficială. Am trecut apoi, împreună, în revistă evoluţiile ulterioare, iar eu l-am întrebat: Credeţi că eram pregătiţi pentru ceea ce s-a întâmplat după 1990 şi, mai ales, după 2004, odată cu noile valuri de aderare la UE? Walesa m-a luat de braţ şi m-a rugat să privesc distinsa adunare, unde se aflau mai toţi marii oameni politici ai apusului din ultimii cincizeci de ani (supravieţuitorii, fireşte). Apoi mi-a spus: “Noi eram pregătiţi. Ei nu erau.”

43 Responses to “Pilda lui Lech Walesa”

 1. Filip g spune:

  Unele persoane traiesc in propriul glob de cristal.Cand am mers odata cu trenul la Bucuresti am vazut un fenomen interesant o mama creiase pentru copilul sau un glob de cristal din 5 in 5 minute il steriliza.Un copil normal trebuie sa aiba anticorpii formati din tinerete,din lapte matern apoi restul.Ori unele tari din UE au propriul glob de cristal.Nu se obosesc sa creieze anticorpii la diferitele probleme ci prefera sterilizarea.Cand interesele o cer romanii sunt buni sa suplineasca posturile deficitare.

 2. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Referitor la citatul din Walesa “Noi eram pregătiţi. Ei nu erau.”

  Se pare ca Romania era si este pregatita sa ia scursurile Europei ( spalare de bani, depozit de deseuri toxice, importul tuturor gunoiaielor de produse, respingerea legii falimentului acceptata in toate tarile care se respecta etc).

  Pe cand Europa nu este pregatita sa ia scursurile Romaniei (O tara condusa de o gasca de mafioti in marea majoritate fosti securisti, excroci care vind Roamania pe bucati, instabilitate finaciara unde firmele peste noapte sunt anuntate ca ba creste TVA ba cresc accizele, ba i se scoala vre-unia si pune cate o noua taxa, excrocherii cu bani Europeni -vezi terenuri de fotbal de 280.000 Euro pe dealuri, tembeli care dupa 2 ani de la un recensamant nu stiu inca exact cati locuri au in tara, puscariabili aceptati bine merci in parlament – ma refer la cei cu sentinta de inchisoare cu suspendare si mai presus de toate Guvernul Romaniei sa fie condus de MARIONETA unui PUSCARIAS -adrian nastase etc)

  Asa ca sub niste motive puerile si pe alocuri xenofobe folosesc ‘tiganii’,ca pe un motiv de ne aderare, care in fapt cine vrea sa plece n-ar pleca oricum.

  PS. Nici acum nu va e clar ca Romania nu e decat un copil ‘Bastard’, ne dorit de nimeni, dar bun pt experimente interzise la ei in curte.

 3. Urgia vine din Apus…….

  PROFETIA Parintelui Justin Parvu:
  “MAI SUNT 12 LUNI de libertate si vine urgia”

  http://saccsiv.wordpress.com/2013/07/05/profetia-parintelui-justin-parvu-mai-sunt-12-luni-de-libertate-si-vine-urgia/

  Spicuiesc:

  “Apoi l-am întrebat o problemă care mă frământa demult, o întrebare pe care până acum m-am ferit să i-o pun în mod tranşant de teama posibilelor reacţii dure – până unde putem merge cu lupta împotriva actualelor cipuri din actele noaste de identitate? Şi l-am întrebat mult mai concret.

  Relatez întocmai.

  „Părinte, ştiţi problema cardurilor de sănătate, ele nu au intrat încă în vigoare. Dar ele vor fi pe viitor totuşi obligatorii. Vă întreb: ce să facă o mamă care are un copil bolnav în stare critică şi este necesară o intervenţie chirurgicală, pentru că altfel ar muri? Ca să îl opereze va trebui internat, ca să îl interneze, are nevoie de cardul de sănătate cu cip. Ce sa facă mama? Să îşi interneze copilul sau să îl lase să moară?

  Părintele foarte grav a răspuns, ridicând din mâini în semn a protest:
  „Nu, să nu îl lase să moară. Eu nu îmi pot asuma această decizie.
  Nu trebuie ajuns nici la extreme. Acest cip nu e pecetea, nu e lepădare… Dar fiecare să facă după conştiinţa şi puterea lui. Cât puteţi luptaţi împotriva lor cu toată forţa şi unitatea, dar fără atitudini extreme, încă nu e cazul. E vorba însă că mai sunt 12 luni…

  Aici Părintele s-a oprit. Noi am întrebat: „12 luni şi scăpăm de cipuri”? „Nu”, a răspuns Părintele, 12 luni de libertate şi vine urgie”.

  Cineva a întrebat să explice mai clar, dar părintele nu a mai răspuns. Atunci eu am zis: „În acest caz părinte, trebuie să vă însănătoşiţi că nu are cine să ne ajute”.

  Părintele a răspuns iar cu umor şi zâmbetul cel mai frumos din lume:
  „Măi, să ştiţi că nici eu nu ştiu ce să fac. Nu m-am hotărât dacă să trăiesc sau să mă duc. Nici eu nu mai ştiu ce vreau”.

  A luat o gură de mâncare şi ne-am retras unul câte unul, luând binecuvântare. Am luat şi eu binecuvântare şi părintele, în marea lui dragoste, nu m-a lăsat fără cuvânt şi mi-a dat, strângându-mă de mână, ultima binecuvântare: Maică, să nu laşi revista! Ţine tare, înainte!”

  ——————————–
  nota Roninjaune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca !

  PS. Eu unul, cu toata modestia am vazut urgia venind in februarie anul viitor, Parintele Iustin Parvu ne spune ca urgia ne va lovi in iunie 2014……lucru care nu contravine uzuantelor de combat……

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  Domnule senator, fără supărare, românii au fost și vor fi pregătiți de orice, dar clasa politică românească ba. Există categorii sociale românești care ar fi avut nevoie de sprijin calificat pentru a ajunge la nivelul minim cerut de un atare scop și în 23 de ani ar fi fost timp berechet pentru asta, dar s-au găsit unii înfipți care s-au dedat la jafuri și fărădelegi împotriva tuturor, doar pentru sufletul lor, și uite unde am ajuns. Partea proastă e că astăzi și ei își pun aceeași întrebare: unde suntem și unde am fi ajuns?

 5. Filip G spune:

  Aseara am prins un fragment din revolta “gainii ce naste puii vii”nu prea am inteles sensul supararii.
  http://www.pesurse.ro/2013/11/15/ion-cristoiu-ar-renuna-la-b1-motivele-in-de-apreci/

 6. Filip G spune:

  Traian Basescu intrat in moarte clinica in viziunea celor ce-l adora.
  “Ion Cristoiu
  6 hours ago
  Scenariu. Mă sună cineva după emisiune și-mi aruncă următorul scenariu:
  Traina Băsescu demisionează de la Cotroceni și preai Dreapta. Crin Antonescu vine interimar și, prin asta, cu șanse reale de a fi președinte. PNL se rupe. O parte rămîne cu Ponta, alta, cu Crin.
  Ce spun eu: ar fi o soluție. Ca președinte Traian Băsescu e mort prin fixarea în insectarul funcției. Dacă demisionează acum dispare din conștiința românilor imaginea unui care a stat pînă sa-u săturat ei. Salvează prerogativele funcției de președinte, pentru că Revizuirea Constiuției e imposibilă în asemena condiții. Voi ce credeți, e posibil?”
  http://www.facebook.com/cristoiuion

 7. Pacala spune:

  @VV
  Noi incepem sa intelegem pilda. Dar noi suntem votanti (unii din noi de pe aici, ca altii sunt pe alte meleaguri). ATi putea sa ne spuneti daca la pnl ati povestit pilda si daca au inteles-o si aplicat-o?

 8. Pacala spune:

  Paradoxal: economia creşte peste aşteptări, dar veniturile bugetare sunt sub estimări şi angajările nu cresc

  Anul agricol de ex­cep­ţie şi industria au contribuit din plin la creşt­erea economică surprin­ză­toare de 4,1% din al treilea trimestru, aceasta fiind cea mai mare ascensiune a PIB de când a început criza mondială, comparabilă cu cea din T3 2011.

  Faţă de al doilea trimestru din 2013, avansul economiei a fost în T3 de 1,6%, aducând Ro­mânia pe poziţia de lider în topul european, cu cea mai puternică creştere economică.

  Deşi activitatea economică se revigorează, impactul nu se resimte foarte mult la nivel fiscal deoarece avansul economiei se bazează pe exporturi şi o agricultură care este nefiscalizată, în timp ce consumul stagnează, ceea ce se vede la nivelul încasărilor din TVA. Ritmul de creştere a veniturilor bugetare a fost în primele nouă luni la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată, evoluţia încasărilor bugetare reflectând doar parţial ascensiunea economiei.
  http://www.zf.ro/eveniment/paradoxal-economia-creste-peste-asteptari-dar-veniturile-bugetare-sunt-sub-estimari-si-angajarile-nu-cresc-11685583

 9. Filip G spune:

  @Pacala,
  Paradoxul politicii romanesti e unul iesit din tipare.De fapt nu stiu ce vor.
  Cum e mai bine sa dai peste amaratilor ori o undita invatand-ui sa pescuiasca?
  Diferenta dintre un asistat si un intreprinzator modest ca venit e infima.Dar asistatul asteapta ca guvernul sa-i dea,iar intreprinzatorul realizeaza prin forte proprii.E drept ca TVA platesc ambii,dar cum e sa dai bani din buget ca mai apoi sa recuperezi TVA?In schimb intreprinzatorul modest nu primeste nimic,dar plateste TVA la produsele folosite in afacere si la produsele cumparate din profit pentru fam .
  Intrebarea prioritara ar fii:
  De la ce suma in sus ar trebuii impozitat un individ fara a fii incurajat sa ramana asistat?

 10. emi spune:

  De cate ori ceva sau cineva il ameninta pe TB, Europa ne arata muschii.
  Era clar ca se vor repezi iar cu o amenintare…

 11. Pacala spune:

  filipg,
  Realitatea este simpla: IMM-urile sunt decapitalizate. Punct. Apar intarzieri in plati pentru ca asa sunt si alte IMM-uri. Iar statul pentru unele din ele trebuia sa ramburseze TVA. Cand IMM-ul a platit TVA statului era OK, acum pana sa analizeze daca are dreptul sa il returneze si efectiv sa il returneze trece anul. E simplu. La TVa-ul ala IMM-ul trebe sa plateasca impozite la CASS anual, trebe sa deduca au ba niste cheltuieli. Stii, pe an fiscal. Si la un moment dat zice, ma aia pe el de stat, insoventa, acasa cu oamenii cateva luni, alta firma, mutare de activitate, etc. Iar tu stat ramai cu obligatia de a returna TVA peste un an ca atunci cand ai luat banii tu stat guitai de fericire, catre firma in insoventa, dar vei mai incasa mumu de pe acea firma, ca ma jupuiai, iar pe cea noua creata inca nu platesc catre tine aceleasi dari ca nu am inca cifra de afaceri de pe cea veche.

  La mari corporatii va fi mai simplu – mut vehiculul de organizare pe un srl din viena. adica actionar principal este srl frau din viena, banii pleaca acolo unde impozitez cu 16% veniturile. Aici pe srl din romania statul ia doar darile din angajati… Te pup stat roman, produc aici ca e munca mai ieftina, banii ii ia Viena ca impozit.
  Dar ce sa stie nea chitoiu din astea. Ah, mai impozitam un stalp, daca o fi evidentiat undeva – unde gogule, ca stalpii nu erau amortizati, nu aveau cadastru, carte funciara. Cum impozitezi conducta de gaze care trece prin satul x? Gogule, vei incasa rahati.
  Iar la combustibili – Chitoiule, no pb, masini SH, volume mici, si GPL. Consum la pompa va scadea iar cu vreo 10% deci total vei incasa mumu.
  Maestre, dati pilde de economie lui chitoiu, ca filozofie e destula. Apropo, mai spuneti lui chitoiu sa calculeze cate investitii green field are in 2 ani de USL si cate firme straine au lichidat si plecat cu capitalul…

 12. Filip g spune:

  @Pacala,noi doi si un alt ministru al finantelor putem gasi puncte comune de implementat in politica MICRO si Macro economica.Pentru a avea ce impozita trebuie productie.Ori eu sunt curios cum RO a devenit tara exportatoare de banane cu TVA rambursat.Micul producator nu-i evazionist,iar eu nu accept sa fiu considerat in relatia cu statul TOT.Legislatie simplificata pe intelesul tuturor.Stapanul hain invata sluga sa fure,deci guvernul sa-si revizuiasca comportamentul in relatiea cu cetateanul.Un prim pas va fi saptamana viitoare,cum va fi gandita valorificarea productiei la piata de catre taran!

 13. Filip g spune:

  erata,HOT nu TOT

 14. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  In sfarsit imi dai dreptate:toate impozitele preconizate nu vor avea niciun efect. Poate pentru persoanele fizice, dar nu prea cred ca primarii vor mari impozitele intrun an electoral. In rest ai dreptate:Chitoiu si Voinea sunt doi habarnisti(cu consilieri cu tot), iar Ponta e un pelican(inghite orice prostie pe nemestecate).

 15. Filip g spune:

  Apropos de viitorul PNL-ului,anul viitor nu doresc ca PNL sa fie condus de un om care a fost sunat de TB sa faca si sa dreaga.Deci Chitoiu e exclus sa fie viitorul presedinte PNL in opinia mea.

 16. Pacala spune:

  un liberal optimist
  Vei plati impozite pe proprietati si venituri mai mari, ceea ce inseamna ca vei avea mai putini bani sa cumperi de trai, de imbracat, de investiti. Veniturile tale raman constante (ma rog afectate de inflatie). La nivel tara, PIB-ul va scadea plus vor fi noi concedieri (descentralizarea lui Dragnea va produce circa 50.000 noi someri exact in punctele si asa slabe ale statului).
  Stii ce este trist? Ca noi astia de pe aici suntem complementari, nu ne contrazicem.
  Posibil sa nu mareasca primarii impozitele, vor creste facturile la utilitati. Chitoiu prostul zice – va creste pretul la pompa cu 3-4 bani. Da dobitocule, dar analizeaza in evolutie, consumul de carburant scade, carburant folosesc toti in transport si productie etc. Deci, per total, tu vei avea mai putini bani incasati si evaziune crecuta, deci nu esti bun. mars acasa. lasa un nene acolo sa stinga lumina si chem fmi-ul sa stea in locul tau.
  Per total, vor urma greve generale, dar d-alea rele, cu paralizare de ramuri ca in vest. de va fi blocata ramura cu saptamanile. De abea astept.

 17. Pacala spune:

  filipg
  Da nici cu crin asa habarnist si puturos ce crezi ca va face pnl-ul?

 18. Pacala spune:

  filipg,
  Inainte de 2013 si curent, scrie cat plateai la stat si cat nu mai platesti acum. Pe luna sau an. Si inmulteste cu 20.000 de oameni care aveau stupi in tara asta.

 19. Filip g spune:

  @In opinia mea PNL pentru 2014 trebuie sa vina cu lista de europarlamentarii credibili.VV presedinte la senat ,Crin presedintele tarii iar Johannis presedinte PNL.

 20. Pacala spune:

  Katrina
  Foarte prodund. Daca te culci la loc e ff bine.

  @all
  Oficialii Fondului Monetar Internaţional le-au sugerat autorităţilor române să crească preţul gazelor de producţie internă până la nivelul celor de pe pieţele internaţionale, însă acest lucru ar fi blocat industria, a declarat, vineri, Mihai Albulescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, prezent la o conferinţă pe tema gazelor de şist.
  ‘Acum dau din casă: cei de la FMI ne-au spus că, dacă erau în locul nostru, ar fi majorat preţul gazelor interne la nivelul preţurilor europene, adică la 380 de dolari pe mia de metri cubi. Dar, dacă am fi făcut aşa, am fi blocat industria, întrucât aceştia (cei din industrie – n.r.) sunt înceţi, n-au făcut niciun fel de modernizare. Deci uitaţi-vă în ce situaţie suntem’, a afirmat el, într-un discurs care promova beneficiile extracţiei gazelor de şist.
  În prezent, preţul gazelor de producţie internă pentru industrie este 215 dolari pe mia de metri cubi, iar convergenţa cu preţul de import va trebui atinsă la finele anului 2014, când se va termina perioada de liberalizare a pieţei.
  Albulescu a subliniat faptul că opinia publică este insuficient informată despre beneficiile exploatării gazelor de şist.
  ‘Ce oferă Chevron populaţiei? Locuri de muncă, investiţii, drumuri? Trebuie să le explicăm oamenilor toate aceste lucruri. La fel, trebuie să ne gândim pentru câţi ani mai este suficient gazul pe care îl avem acum. Nimeni nu ştie. Pentru mine şi copiii mei mai există gaz, dar ce se va întâmpla după?’, s-a întrebat oficialul ministerial.
  El a propus înfiinţarea unui grup de specialişti care să ofere toate aceste răspunsuri populaţiei. (capital.ro)

 21. Pacala spune:

  katrina
  Pa. Scrie-mi cu recomandata cand te scoli. Pana atunci nu mai bea ca vezi ardeleneste.

 22. Filip g spune:

  Harababura cu certificate de producator avizate de asociatii si multe alte lucruri complica viata taranului.Tocmai am cumparat varza cu 0,4 lei per Kg.Asta e pretul pietei.Cat sa mai plateasca taranul respectiv taxe,asta include si transportul.Se stie ca in zona de munte cum stau eu nu creste varza.Eu stiu un lucru decat sa lucru degeaba mai bine dorm ori caut in alta parte unde imi este recunoscuta munca.Intermediarul castiga mai mult ca producatorul .Ori tocmai intermediarul trebuie sa dispara din lantul producator client.Ori daca se simplifica,nu sa se complice prin taxe ,magazinele vor avea un concurent serios in taran.Si astfel dispare monopolul in piata.Dupa scandalul cu glucoza la amarati sub nasul autoritatilor .Eu am pierdut speranta ca autoritatile statului sunt drepte si verifica corect ce intra in Ro.

 23. gelu spune:

  Atata timp cat USL sta capra in fata lui Barosso s-a lui Basinescu declaratia lui Barosso vis-a-vis de intratul Romaniei in spatiul Schengen e socanta. Daca n-ar mai sta capra Parlamentul ar trebui sa dea o lege care sa amane intrarea in vigoare a legii ce da dreptul cetatenilor straini de a cumpara pamant in Romania in 5 ani de la data admiterii de catre UE a intrarii tarii in acest spatiul. Si atunci declaratii imbecile ca cele ale lui Barosso n-ar mai fi nici un pic socante pentru ca cretinii ca barosoo n-ar mai face asemena declaratii.

 24. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Exact asa as fi vrut sa comentez si eu.Dar as fi parut prea elitist.Am calatorit in toata lumea si n-am avut niciun complex de inferioritate. Presupun cum nu au multi romani care, culmea, s-au si integrat in mUE! Si chiar bine. De ce credeti ca vin mai putini bani de la expati? Oamenii astia investesc in tarile care i-au adoptat si unde s-au integrat.

 25. emi spune:

  Complexele vin din interior, nu din exterior.
  Poate actualei “Europe” ii lipseste dimensiunea culturala.

 26. un liberal optimist spune:

  @emi,
  Nu exagera. Legea repartitiei exponentiale a valorilor(Celebra curba a lui Gauss) e valabila in toata lumea. E doar o problema de administrare a selectie a valorilor!

 27. emi spune:

  Nu toata Europa ne refuza. Doar. politicienii. Care in marea lor majoritate au doar dimensiuni financiare si politice. De aceea era Europa intre ghilimele, este Europa lor, fatarnica si neputincioasa, tocmai pentru ca nu este dezvoltata uniform.

 28. un liberal optimist spune:

  @emi,
  Sa inteleg ca inca nu te-ai integrat in tara care ti-a dat o sansa?

 29. emi spune:

  @un liberal optimist
  Eu traiesc printre oameni de cultura care sunt italieni prin adoptie. In casa lor pot exersa toate limbile cunoscute si pot vorbi despre orice.
  Dar integrarea mea nu are nimic de-a face cu intrarea Romaniei in spatiul Shengen.

 30. emi spune:

  Poate par nerecunoscatoare dar, nu pot vorbi de “integrare in tara care mi-a dat o sansa”, cand practic o meserie pe care nu o vor italienii. Daca aveam sansa sa practic o meserie calificata, atunci puteam fi recunoscatoare. Asa, am primit o slujba de necalificat, in schimbul libertatii mele…

 31. un liberal optimist spune:

  @emi,
  Fiecare primeste cat pretinde de la viata!

 32. emi spune:

  Serios? Pe cuvantul tau de secretar de PCR?

 33. emi spune:

  Si aici, fix ca si la noi, posturile civilizate se “castiga” prin examene cu dedicatie, asta daca se organizeaza vreun concurs…

 34. un liberal optimist spune:

  @emi,
  Intrun fel ai dreptate. Asta se intampla nu numai in Balcani si in latinitate, ci peste tot in lume. Dar asa cum mi-am educat familia, exista destule sanse sa invingi sistemul. Explicatia e simpla: daca , sa zicem, 90% sunt idioti, sistemul are nevoie de cel putin 10% competenti care sa faca sistemul sa functioneze. Altfel intra in colaps.QED!

 35. emi spune:

  Sistemul este in colaps.
  Asta nu inseamna ca ma voi stradui eu sa scot bolovanul din balta.
  Cel mult imi voi crea propriul sistem de protectie, departe de orgolii si invidii.

 36. un liberal optimist spune:

  @emi,
  N-o mai da dupa cires. Adevarul este ca deja te pregatesti sa dai in primire. Pacat,pentru varsta ta. Uite, socrul meu la 89 de ani face eforturi mari sa revina la ce-a mai fost. Sigur, flacau n-o sa mai ajunga, dar se straduieste sa devina un barbat normal!

 37. Adam Mares spune:

  @un liberal optimist
  Cum adica sa dea in primire?!

 38. un liberal optimist spune:

  @Adam ,
  In sensul ca s-a blazat, nu mai lupta pentru ea si feciorul ei. Si-i pacat la cat de desteapta este.

 39. emi spune:

  Confunzi blazarea cu detasarea.

 40. @ Katrina

  N-o lua chiar asa cu pilda lui Walesa. Daca ai fi vazut cum s-au opus multi parlamentari occidentali la rezolutia privind condamnarea comunismului…