Despre Înălţimea Sa Reprezentantul…

Îmi amintesc – cum se putea altfel? – de seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009. Ne aflam cu toţii în sediul PSD, a fost singura oara în viaţa mea când am păşit în incinta acelui sediu. Sălile erau frumos ornate, mesele erau pline cu farfurii cu bucate şi în mijloc trona un tort cu vanilii, fisticuri şi alte creme  în culorile naţionale. Mircea Geoană mulţumea tuturor, ca prezumtiv preşedinte al României, şi, în primul rând, lui Crin Antonescu şi liberalilor care depuseseră sincere şi într-adevăr lăudabile strădanii să-i susţină candidatura.  Căci, dacă nu mă înşel, Crin Antonescu l-a însoţit în toate mitingurile electorale dintre cele două tururi de scrutin.

De atunci încoace nu cred că Antonescu l-a supărat cu ceva pe Mircea Geoană. Nu i-a mai zis, e drept, ca atunci, vino-ncoa, nici nu mai avea de ce, dar nici nu i-a zis du-te-ncolo. Relaţiile s-au derulat în mod corect până într-un moment dat, când Micea Geoană a început să-l atace public pe Crin Antonescu. Aşa, din senin. Ca să fiu mai exact, pe candidatul la preşedinţia României, Crin Antonescu. Pe ce anume se bazează această ingratitudine neţărmurită a lui Mircea Geoană, altminteri un tip rezervat, noi nu ştim. Ştim doar că această atitudine agresivă la adresa lui Crin Antonescu i-a adus laude şi răsplăţi pe măsură din partea PSD.

Căci aflăm că Mircea Geoană va deveni înalt reprezentant al Guvernului. Eu mă bucur pentru dânsul. Numai că am o nedumerire. Dacă ar fi fost înalt consilier al primului ministru, aş fi înţeles. La urma urmei, primul ministru îşi poate alege pe oricine consilier. Având grijă, fireşte, să nu fie nicio incompatibilitate, cum ar fi, de pildă, cea dintre un senator şi orice atribuţie gvernamentală, onorifică sau nu, cu excepţia celei de ministru. Când e vorba, însă, de însărcinări guvernamentale, atunci lucrurile se schimbă. Guvernul e susţinut de o alianţă de partide. Pentru ca cineva să reprezinte Guvernul, trebuie să aibă nu doar acceptul unei singure componente politice, cum ar fi PSD, ci şi pe al celorlalte. Or PNL nu şi-a dat până în prezent acceptul pentru numirea lui Mircea Geoană ca înalt sau ca orice fel de alt reprezentant al Guvernului. Aşadar, până una-alta, până la primirea vreunei propuneri din partea primului ministru şi al unei aprobări corespunzătoare în forurile politice ale PNL, Mircea Geoană poate fi doar reprezentantul fracţiunii PSD din Guvern. Ceea ce nu l-ar mai face un reprezentant atât de înalt cum se spune.

212 Responses to “Despre Înălţimea Sa Reprezentantul…”

 1. Adam Mares spune:

  Vine una de-asta si te priveste de sus, ca vezi, Doamne, ea e consiliera de ministru sau de parlamentar. Iti convine?

  Niste nesimtiti, si-au batut joc de o profesie respectabila!

 2. Adam Mares spune:

  Treaba asta o am, in rest, mi-e absolut indiferent.

 3. emi spune:

  Fufe şi fufi sunt in toate meseriile… in frunte cu fuful sef de stat.
  De aceea statul de fufi se prăbuşeşte, că nu are cine să muncească.
  Uimirea mea e că te supără consilierele. Pe mine m-a supărat fufa Udrea, care era ministru şi avea putere de decizie, şi fufii Boc, TB şi mulţi alţii ca ei. Şi chiar Înălţimea Sa fuful Geoană (fuf ca şi candidat la Preşedinţie, pentru că, ambasadorul Geoană era OK). Dar ce ştiu eu, poate că şi consilierii/consilierele pot face mult rău…

 4. Adam Mares spune:

  In caz ca nu stiai, si fufa udrea a fost consiliera.

 5. emi spune:

  Of, ce năcăjit eşti…

 6. Adam Mares spune:

  Si supararea fata de deciziile politice ale unora nu exclude indignarea fata de degradarea unei functii.

 7. emi spune:

  Cred că se scrie necăjit…

 8. Adam Mares spune:

  Nu sunt necajit, sunt indignat.

 9. emi spune:

  Păi domnului Varujan Vosganian nu cred că i-a fost ruşine să fie ministru, după ce a degradat Udrea funcţia. Omul care îşi merită funcţia va fi respectat, dar bineînţeles, nu de către fufi şi fufe.

 10. emi spune:

  Pe mine mă priveşte de sus toată lumea. Ştii, dacă pot face altui om o bucurie, mă simt şi eu fericită. Pentru unii, privitul de sus, e singura lor bucurie, lasă-i să fie şi ei fericiţi…

 11. Adam Mares spune:

  De parca politicienii ar avea vreo rusine…

 12. Adam Mares spune:

  Mda, te facusi buna samariteanca…

 13. emi spune:

  Sunt oameni ca şi noi, Adam, uni au tot ce le trebuie, alţii sunt lipsiţi de orice. Trebuie să învăţăm să-i deosebim pe cei care vor şi ştiu să facă şi nu sunt lăsaţi, de cei care se “caţără pe stâlp”, şi-şi bat joc de oricine şi orice, inclusiv de ei înşişi.

 14. emi spune:

  Unii… noapte bună!

 15. Filip G spune:

  Vad scenarii interesante,in functie de scorul PNL la europarlamentare Psd va decide daca PNL va mai fi ori ba partener la guvernare.Psd ar fi de acord sa faca tandemul PSD-PDL.La ce ar folosi o asemenea strategie?Psd ar da presedintele dupa care ar spune PA PDL-ului.Tocmai de aceia Crin trebuie sa-si urmeze calea fara a implica partidul.Eu am spus presedinte interimar la PNL Johannis pana la alegerile Prezidentiale.O sa si explic:
  Chitoiu nu poate fi o locomotiva pentru partid.
  VV are prea recent scandalul fabricat.
  Ori Crin cu discurs liber fara a implica partidul si Johannis pe post de locomotiva va fi tandemul castigator.

 16. @ All,

  Cartea chinezeasca nu trebuia s-o dam din mana.

  Noi romanii am avut intoteauna o afinitate in colaborarea cu poporul chinez. Cu toata ca nu avem aceeasi cultura, la un moment dat, la nivel relational ne-am inteles foarte bine si am sa va zic si de ce:

  Dacii cei mai drepti dintre traci……
  Confucianismul……..

  Cu toate ca suntem doua popoare despartite de o mare distanta, atat Confucius cat si dacii au avut un numitor comun:

  Cinstea si corectitudinea, atat in promisiunile onorate, cat si in felul de a te comporta in societatea de acasa in care ai crescut cat si in colaborarile si schimburile comerciale cu popoarele straine de cultura ta.

  Fii onest, fii corect si vei vedea ca vei fi cautat, nu trebuie decat sa fii cinstit pentru a razbi in ceea ce-ti propui.

  Romania din ultimii ani s-a abatut grav de la linia trasata de catre stramosii nostri, astfel incat unii romani au imbratisat o cultura straina de invatamintele noastre stramosesti.

  Este deajuns sa ne intoarcem ;la ceea ce am fost odata si la invatamintele pentru care am fost cunoscuti in lume, adica:

  DACII, CEI MAI DREPTI SI CEI MAI CINSTITI DINTRE TRACI….:

 17. Filip G spune:

  Azi am gasit ceva amuzant,Ponta urmat de Constantin.Era scenariul prestabilit inainte de a se fi intamplat?
  http://www.youtube.com/watch?v=RboCs3TnKYg

 18. Filip G spune:

  O concluzie despre Inaltimea Sa Reprezentantul,imaginea face cat 1000 de cuvinte!

  http://www.youtube.com/watch?v=YNIk3UOCYOE

 19. Filip G spune:

  Ma opresc aici cu aprecierile la Inaltimea Sa Reprezentantul
  http://www.youtube.com/watch?v=ebdHV_Oz1iQ

 20. Adam Mares spune:

  Mda, cam asta e politica romaneasca, dar @emi imi spune sa fiu milos, sa-i lasam si pe ei sa fie fericiti, sarmanii, ca n-au alta fericire…
  Desteapto, tu ai idee cati tineri buni (indiferent de sex) n-au locuri de munca sau traiesc la limita supravietuirii? Si tu-mi spui sa-mi fie mila de niste fufe de “consiliere” care te privesc de sus?!

 21. Adam Mares spune:

  Ce ti se pare asa de extraordinar ca sunt indignat? Ca as vrea o societate bine oranduita? Nu ti s-ar parea normal ca un ministru sa aiba o secretara si doi consilieri intr-adevar consilieri, competenti in domeniul respectiv? Consilierul sa fie consilier, secretara secretara, asistentul asistent s.a.m.d.?
  Nu, tu reduci lucrurile, ca de obicei, la tinte personale. Sunt eu invidios, ce sa spun?!

 22. Adam Mares spune:

  Te-ai gandit vreodata cum ar fi daca ai fi profesor si ai incerca sa convingi un adolescent sau un tanar ca trebuie sa invete, sa munceasca pt a ajunge cineva in viata, pt a-si gasi un loc de munca? Iar el sa-ti arate ca modelul de succes e altul? Crezi ca argumentele tale sofisticate, morale, il vor convinge sa aleaga calea cea grea si nesigura in favoarea celeilalte?

 23. emi spune:

  Adam, daca spuneam eu ce-ai spus tu, eram taxata drept frigida care nu poate sa inteleaga misterul masculin. Oare eu de ce a trebuit sa plec? Oare eu cum mi-am convins baiatul sa invete? Ciao!

 24. Adam Mares spune:

  @EMI
  Sunt si copii exceptie, a caror nevoie de cunoastere vine mai ales din interior, dar nu despre acestia era vorba.
  De unde atata mister masculin, emi? Barbatii n-au mister.

 25. emi spune:

  Adam Mares
  Barbatii sunt programati sa caute femeia si sa o supuna, asa cum femeia este programata sa-si poarte crucea.
  Asta pot intelege.
  Totusi o femeie pe care o promovezi consiliera, nu prea e o femeie supusa. Ma intreb, orgoliul masculin, cum se impaca cu neputinta de dominatie?

 26. Adam Mares spune:

  @emi
  In mod normal, un consilier nu este angajat ca sa-ti dea dreptate in tot ce spui sau faci. Deci, el nu trebuie sa fie “supus”, ci sa fie liber sa gandeasca. Sa fie critic cand gresesti, sa-ti dea sfaturi utile, sugestii, sa analizeze si sa discute cu tine, aratandu-ti si alta perspectiva a lucrurilor. Consilierul nu trebuie sa aiba o “gandire captiva”, ci o gandire independenta. Sa fie un prieten onest, nu un lingusitor de profesie sau un idiot cazut in idolatrie.
  Daca vorbim de cazul “consilierelor”, aici situatia este alta. Barbatul o promoveaza consiliera (desi ea nu este potrivita pt aceasta functie) pt a-i obtine favorurile sexuale. Poate este si indragostit si, neputand s-o cucereasca altfel, ii ofera o pozitie privilegiata, ii mangaie si femeii orgoliul (toate proastele au orgolii de satisfacut!!!) si o si plateste. De aceea, poate ajunge s-o domine, el fiind si potent financiar, si destept, dar nu neaparat. Daca e o fufa versata, il va domina ea, chiar daca e intretinuta. E usor sa speculezi slabiciunea barbatului indragostit sau dependent sexual, in sensul ca ii poti aminti ca in orice clipa se poate gasi altul dispus sa ofere mai mult.

 27. Adam Mares spune:

  @emi
  Cum crezi ca as putea fi invidios pe un barbat care nu poate sa cucereasca si sa pastreze o femeie altfel decat platind-o?
  Cum crezi ca as putea fi invidios pe un barbat care se indragosteste de o femeie care poate fi cumparata cu functii sau bani?
  Cum crezi ca as putea fi invidios pe un barbat care se mandreste cu o femeie de duzina?

 28. emi spune:

  Cum te pot descoperi, daca nu prin provocari?

 29. emi spune:

  Din acelasi motiv,, nu cred ca @VV are asemenea consiliera.
  O prietena sincera, de care poate s-a indragostit, pot crede, dar fufa consiliera, nu pot crede, e boier de boier din neam de printi…

 30. Adam Mares spune:

  O fi asa cum zici tu, o prietena sincera si minunata aceasta consiliera.

 31. Adam Mares spune:

  Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana. Esti multumita?

 32. emi spune:

  Nu. Sunt geloasa.

 33. Adam Mares spune:

  Atunci, “Frumoasa si Armeanul”. (uitasem ca-i scrie si versuri)

 34. emi spune:

  Mai curand frumosii nebuni ai marilor orase…

 35. emi spune:

  Daca i-a scris versuri, probabil le va publica. Si atunci, orice femeie care va citi versurile, maine, sau peste 1000 de ani, va simti pasiunea barbatului, de parca ar fi ea, iubita lui, in eternitate.

 36. emi spune:

  Daca sunt in primul rand prieteni, si dragostea nu reuseste sa le distruga prietenia, atunci sunt animus si anima…

 37. Adam Mares spune:

  @emi
  Eu am vorbit despre o problema generala, a clasei politice care abuzeaza de si degradeaza aceste functii de consilieri personali. E drept ca de la VV aveam pretentii, de unde si dezamagirea.
  Despre marea dragoste, ce sa mai zic? Eu am vazut-o pe consiliera asta, dar nu pot sa spun aici ce mi-a transmis fiinta ei si ce impresie mi-a lasat.
  Daca tu mai crezi in povesti cu printi, e treaba ta.

 38. emi spune:

  Acritura!

 39. Adam Mares spune:

  Gogosar sau castravecior? :-)

 40. Mihaela Ionescu spune:

  Domnule Vosganian,

  Am urmarit emisiunea domnului Luca Niculescu de seara trecuta si m-am hotarat sa va citesc “soaptele”.
  Intotdeauna m-a impresionat tinuta intelectuala, politica, umana, pe care ati afisat-o in mod natural. Ma simteam bine vazandu-va, pentru ca imi placea sa cred ca oameni cu educatie, cu personalitate si principii crestine vor rezista in cercul Puterii.
  Am crescut intr-o zona cosmopolita a bucurestilor, magicul cartier Uranus, in care pravaliile armenilor se sprijineau linistite de cele ale evreilor si romanilor. Poate ca linistea aceea era indusa de scutul manastiresc pe care, probabil, l-ati cunoscut.
  In 1990 m-am inscris in PNL si de ceva vreme, ma gandesc sa imi dau demisia din acest partid. Nu vreau insa sa alunec pe mazga politicului romanesc, asa ca revin la gandul ce il aveam referitor la dialogul cu Luca Dumitrescu.
  Domnule Vosganian, ati ridicat unele intrebari de constiinta legate de uitarea eroilor recenti.
  Eu cred ca este necesara si posibila o corijare in urgenta a acestei stari, explicabile, din punctul meu de vedere.
  Ministerul Invatamantului poate include in programa scolara o vizita anuala la Cimitirul Eroilor Revolutiei si acelasi tip de demers l-ar putea face si Cultele. Din nefericire, in cimitir nu ducem lipsa de nume. Ministerul Culturii deasemeni, poate include in vizitele programate pentru turisti si vizitarea acestui loc de reculegere moral-istorica.
  Ieri seara, cand l-ati intrebat pe moderator daca stie un nume de erou, evident ca mi-am pus cu neliniste intrebarea daca si eu stiu. Si am realizat ca stiam. M-am gandit imediat la actorul Horia Caciulescu, artist de talent, cu un destin tragic.
  Omul Horia Caciulescu a facut ani grei de munca fortata la Canal si a fost impuscat, din intamplare (?), la Revolutie.
  Mai m-am gandit la tinerii Viorica Crainiceanu si Andrei Frumuseanu.
  V-ati mai referit si la Piata Universitatii, la care am participat, pazind “zona libera de neo-comunism” si punandu-mi efectiv in pericol, familia. Astazi, ascultand tacerea impardonabila a grupului ce a legitimat contabilizarea ulterioara a manifestantilor, ma intreb daca a meritat.
  Credeti ca domnul Luca Niculescu va avea inspiratia de a-l invita in studiou pe Marian Munteanu? Pentru mine, acest om are numeroase raspunsuri la intrebarile legate de modul in care a fost instalata puterea post-decembrista si sabotat” Punctl 8 de la Timisoara”.
  Domnule Vosganian, va doresc sa traiti bucuria de a fi recompensat cu un mare premiu literar international . Nobelul nu se da la prima strigare, asa incat va mai doresc si multa inspiratie, sanatate si sa fiti ocolit de dusmani.
  Scriitorii romani sunt cu adevarat inegalabili.
  Ii recititi din cand in cand pe Banulescu, pe Genaru, pe Sorescu, pe Popescu?

  • @ Mihaela Ionescu

   L-am cunoscut bine pe Marian Munteanu. Pentru cartea urmatoare, Jocul celor o suta de frunze, m-am consultat si cu el la nuvela “Legatura de leustean”. Cristian Popescu, la el te referi? Un mare poet, l-am cunoscut bine si l-am citit desigur (Familia Popescu…).

 41. @ Katrina

  Despre carti, numai de bine.