USL a început bine acest mandat, ar trebui să-l termine la fel de bine. Manifestul: “Politică pentru politici”

USL a câştigat triumfal alegerile parlamentare. Cu un suport parlamentar consistent şi cu un suport popular nemaiîntâlnit după alegerile din 1990, USL ar avea suficiente argumente pentru a-şi duce programul politic la îndeplinire.

Până acum, alianţele politice au început bine şi au sfârşit prost. Să ne amintim de CDR în 1996 şi de alianţa CDR-USD care a format guvernul. Să ne amintim, apoi, de Alianţa DA. Ori de alianţa PDL-PSD din 2009, care avea, la rândul ei, vreo 70% susţinere în Parlament. Ceea ce a dăunat acestor alianţe a fost excesul de politică, în dauna politicilor. Politica se face la televizor şi la mitinguri, politicile se fac de către experţi, se aplică prin actul de guvernare şi se susţin în Parlament.

Cred că una dintre marile teme ale clasei politice din România a fost (ne)înţelegerea distincţiei dintre politică şi politici. Politica fără politici discreditează clasa politică şi creează confuzie şi resemnare printre alegători. Un om politic nu e eficient după felul în care îşi începe mandatul, adică după cum ştie să câştige în alegeri. Eficienţa se raportează la modul în care omul politic ştie să-şi încheie mandatul. Să lase, cu alte cuvinte, ceva în urma lui, ceva care să amintească de trecerea lui prin această lume. Altminteri interesul individual va prima asupra responsabilităţii publice şi, din călăuză, guvernarea se poate transforma în obstacol.

După aproape un sfert de veac de tranziţie - am depăşit, deja, termenul sugerat de Silviu Brucan! – avem destule argumente să medităm, mai degrabă, la politici decât la politică. România este mai complexă şi mai greu de condus în 2014 decât în 1990. În plus, ca parte a Uniunii Europene, ţara noastră are mai multe oportunităţi, dar şi mai multe constrângeri. Economia este încă vulnerabilă după cinci ani de criză. Sistemul instituţional este încă fragil. Românii văd ţara în care s-au născut ca un spaţiu al resemnări şi al deznădejdii. Decalajele faţă de ţările din vestul Europei nu se reduc şi asta ne-a costat o masivă migrare a forţei de muncă, cu consecinţe pe care nu le bănuim încă. Sistemele sociale nu sunt pregătite pentru mutaţiile demografice care urmează. România nu-şi mai poate  permite riscul de a plăti factura disputelor politice.

E nevoie, aşadar, de trecerea de la patimă la luciditate. De la orizontul pe termen scurt la cel e termen lung. La ieşirea din obsesiile şi din captivitatea ciclurilor electorale. Pe scurt, e nevoie de trecerea de la politică la politici.  Eficienţa politicii nu trebuie să se mai măsoare după rezultatele scrutinurilor electorale, aşa cum apar ele în Monitorul Oficial, ci în rezultatele economice din Anuarul Statistic, în casele oamenilor şi în emanciparea mentalităţilor. În comentariul viitor vom prezenta câteva dintre direcţiile spre care trebuie să meargă acest salt de la politică la politici, susţinut, fireşte, de un pact naţional între partide.

95 Responses to “USL a început bine acest mandat, ar trebui să-l termine la fel de bine. Manifestul: “Politică pentru politici””

 1. Pacala spune:

  Sa muncim bine:
  Guvernul va stabili zile libere de sarbatori pentru bugetari, astfel incat sa lege perioada libera legala de Craciun si Anul Nou cu cea de week-end, iar zilele libere vor fi recuperate in ianuarie, a anuntat joi dimineata premierul Victor Ponta. Guvernul ar urma astfel sa declare zilele de 27 decembrie 2013 si 3 ianuarie 2014 drept zile libere.

  PS – Bugetarii vor avea cumulat 10 zile libere in decembrie. Din 20 zile lucratoare :)

 2. Pacala spune:

  Si legat de zile libere:
  Pentru bugetaru guvernul are numai vesti bune, salariile cresc, zilele libere se inmultesc, nu-i mai intreaba nimeni de eficienta, reorganizare, performanta, termenii din astia care zgarie urechea oricarui bugetar … pentru restu, angajati in economia reala, care nu stiu sigur daca nu vor trebui sa lucreze si de sarbatori cumva pentru a-si indeplini target-ul sau a face vreun release, la munca cu voi ca la anul sunt multe taxe de platit pentru sustinerea aparatului de partid si propasirea patriei.
  Traiasca PNL si USL.
  Oameni buni, suntem stat laic cu diferite religii, nu toti crestini ortodocsi. SUntem si catolici, si sectanti, si budisti, si islamisti si ce religii or mai fi.

 3. Filip G spune:

  @Pacala,eu am lucrat la foc continu’,stiu ce inseamna sa duci oamenii in ziua de sambata ori duminica sa recupereze.Productivitate in doru lelii.Am avut sefi care au stat langa mine sa vada ce productie se poate realiza in 8 ori 6 ore.La sfarsitul turei le-am demonstrat ca pot munci fara pauza fara a se vedea nimic.Deci……….pauzele lungi si dese ,cheia marilor progrese!Din aceasta cauza ,mai luam o pauza!

 4. Pacala spune:

  filipg
  Privatul poate sa moara de tot sau pe baricade.
  Ponta spune ca nu poate sa il aduca pe bugetar vineri la serviciu dupa 2-3 zile libere. Pe de alta parte, tot Ponta anunta ca administratiile fiscale lucreaza in toata perioada asta, deci nu au libere. Deci, privati, platiti statului tot ce datorati, ca noi, mareata guvernare USL, avem de trimis un milion de bugetari in concediu gratis. Da-l in m*rtii masii de privat, ne rahatim pe el, ca tot plateste accize marite…

 5. Filip G spune:

  @Pacala,boierul hapsan,invata sluga hoata.
  Privatul daca e baiat destept negociaza cu angajatul programul de munca pe luna decembrie.Poti convenii ca pana in 27 sa realizezi tintele impuse,iar acolo unde se cere foc continu ,exista compensatii legale.Intreaba ITM-ul!

 6. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Este intersant Semnalul de ALARMA pe care’l trageti ‘’ E nevoie, aşadar, de trecerea de la patimă la luciditate’, dar insusi DUMEAVOASTRA nu dati DOVADA de LUCIDITATE deplina, mergeti asa ‚’Romaneste’ cu jumatati de masura.

  Pai, ia sa vedem

  1.Cum spunea cineva anterior ( nu USL“a castigat triumfal” ci ceilalti “au pierdut dezastruos”).
  2. USL a Incorporat Toti MAFIOTII-MASONI-SECURISTI in interiorul condusi de Frunzaverde & Co.
  3. USL NU a început bine acest mandat, a inceput cu un mare FISSSSSSSSSSS ‚’Privatizarea Otchim’ marca OTV.

  Da e adevrat cand spuneti ca:

  Economia este vulnerabilă după cinci ani de criză.
  Sistemul instituţional este fragil, ba chiar pe alocuri Non-exitent.
  Românii văd Romania ca un spaţiu al resemnări şi al deznădejdii.
  Impinsi de situatia Politico-Economica exista o masivă migrare a forţei de muncă, cu consecinţe economice-sociale. Sistemele sociale nu sunt pregătite pentru mutaţiile demografice care urmează.

  Totusi adevarul insa este ca:

  România e incadere libera datorita disputelor politice, HOTIEI si CORUPTIEI Intitutionalizate din care USL -ul isi face partea leului.

  PS: Sloganul ’ PDL-USL aceeasi mizerie ’ incepe sa devina o crunta realitate.

 7. @All,

  Voi realizati ca pentru a ne salva Romania noastra, la noi a venit un om care conduce destinele a mai mult de un miliard de suflete????

  China si Romania – muntele chiar a venit la…Mahomed…..

  Premierul unei tari care numara peste 1,3 miliarde de oameni si pe care o conduce cu succes (chiar o conduce, nu ca la noi,,,) isi face timp sa vina sa-i salveze pe romani de la extinctie.

  Stiu, sunt cuvinte tari, dar pana aici s-a ajuns din cauza asa zisei smecherii dimbovitene…….si a celor care au exploatat-o pentru binele lor.

  China merita tot respectul din lume, prin acest gest, chinezii vor fi cu mult mai apropiati de noi chiar si decat italienii…numai pentru faptul ca….prietenul la nevoie se cunoaste………si chiar se cunoaste.

  China a dovedit din plin ca este prietenul nostru, fata de UE si SUA, care ne pregatise deja un culcus cald la 6 feet under……….

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ch.html
  Populatie China – 1,349,585,838 (July 2013 est.)

 8. Adam Mares spune:

  La urmatoarea postare, dl VV a inchis comentariile. :-) Luati-va vacanta, baieti! :-)

 9. Filip G spune:

  Si PDL a procedat asa,cine nu lauda maretele realizari comentariile nu apareau.Eu pot lua pauza,am ce face linistit!

 10. Filip G spune:

  Si apropos,daca manifestul nu prinde la noi care am sustinut USL,probabil se adreseaza chinezilor!

 11. emi spune:

  Filip G.
  Tot vorbesti de “privat”.
  Dar “privata”?!?!

 12. Filip G spune:

  @emi,privata vei fi tu de a posta .La mine e ultima postare pe blogul lui VV!

 13. Filip G spune:

  Romania 2016 – Romania dezvoltării economice

  Perioada care a mai rămas pană la sfarşitul actualului mandat parlamentar trebuie folosită pentru atingerea urmatoarelor ţinte: Read the rest of this entry »

  Publicat in Economie | Comentarii oprite

 14. Adam Mares spune:

  N-am inteles al cui este Manifestul. E al USL sau al lui VV? Cred ca este al lui VV, iar in aceste conditii nu angajeaza cu nimic USL. De fapt, VV spune ce ar trebui facut, dar cine isi asuma Manifestul si realizarea obiectivelor sale?!

 15. @ VarujanVosganian, noiembrie 28, 2013 la 1:01 pm

  Stiu, dar faptul ca a inceput cu Romania spune multe……

 16. un liberal optimist spune:

  @VV,
  De acord cu politicile propuse de Domnia Voastra. Faptul ca ati inchis comentariile nu ma deranjeaza. Au navalit pe blogul DVoastra elitist si specializat prea multi autisti. Ii inteleg:fie nu avut sanse in viata , fie nu au reusit sa lupte pentru ele. Cu o singura observatie: aproprierea dintre sat si oras nu se poate realiza atata vreme cat mUE impune standarde care pauperizeaza chiar si cetatenii din nucleul favorizat. Mai multe comentarii nu am.
  Aaa, sa nu uit:am facut putin mishto de proiectele Chinei in Ro. si SE european.Dintr-o ratiune practica: nimeni nu stie cum vin aceste investitii , cine se ocupa de ele, cu ce instrumente. Cred ca stiti la ce ma refer. Niciun expert guvernamental nu poate explica. Despre ministri ce sa mai zic! Cel putin, atata vreme ca niciun decident politic nu poate explica romanilor pe cat timp functioneaza USL, practic este imposibil sa avem proiecte pe termen lung!Oricum, n-ar fi prea pernicios sa redeschideti usa comentariilor!

 17. Adam Mares spune:

  @VV
  Romanii destepti (ca mine :-) ) vor spune ok, politicile dvs sunt minunate, dar cine si le asuma?!

 18. @ un liberal optimist, noiembrie 28, 2013 la 1:10 pm

  Am impresia ca nu ati inteles care-i scopul UE…..
  Acesta este PAUPERIZAREA cetateanului european si extinctia acestuia……

 19. emi spune:

  Filip G.
  Am vrut sa spun ca prin eliminarea unei silabe, ne sabotam singuri.
  Daca noi ne consideram “privati” si nu “privatizati” (de lene, sarim o silaba), la fel ne (des)considera si altii.

 20. Pacala spune:

  Maestre
  Bun manifestul. Liberal poate se tine si usl de el

 21. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  :) V-ati PDL-izat intr-atat incat nu mai va lasati ‘blogarii’ sa posteze? ;)

  PS. Cred ca ati apasat gresit pe taste si ati blocat acessul la postari, asa ca verificati setarea.

 22. emi spune:

  @Barosanul
  Nu te poti abtine sa faci ordine in curtea altuia.
  De dreptul autorului, de dreptul pproprietarului, ai auzit?

 23. Pacala spune:

  Maestre,
  viziunea este strict a dvs sau cum?

 24. un liberal optimist spune:

  @Marian Nicolae,
  Eu zic ca am inteles foarte bine cum e cu mUE si cu NATO(cel putin partea economica si civila) deoarece am fost unul dintre sutele de experti deja pregatiti pentru chestiunile astea. Ca dupa aia au venit cohortele de politicieni si smecheri de doi lei care au stricat tot ce negociasem noi pe cifre si oportunitati, e cu totul alta poveste!
  Dar sa lovesti tot timpul intrun om politic cu expertiza si oarecum renegat de clasa politica actuala eu zic ca e marlanie!

 25. Pacala spune:

  Ce m-as fi bucurat sa vad si eu la PNL si la Crin ca vine cu un asemenea manifest, care sa il explice tuturor si sa castige alegeri pe aceasta speta… :(

 26. @ un liberal optimist noiembrie 28, 2013 la 2:27 pm

  Aveti dreptate – Este o mare marlanie…..
  In alta ordine de idei, cei din urma chiar au ajuns cei dintai pentru a distruge ceea ce au construit cei dintai……..

 27. Adam Mares spune:

  @pacala
  Problema e urmatoarea: cum ar putea VV sa-si convinga colegii (macar pe cei din PNL) sa preia si sa-si asume acest Manifest?

 28. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  Nu te mai da dastept:Maestrul a publicat o viziune coerenta. Dar probabil nu vrea ca toti criticii pe orice sa atace fara argumente. Ma uit de vreo cinci zile dupa summitul China -SE european. Guvernabilii lauda ca prostii, basistii critica precum tampitii si idiotii. Atat asazisii experti guvernamentali, cat si oamenii politici habar n-au cu ce sa mananca aceasta vizita. Pentru ca Ro. pur si simplu a pierdut expertiza in domeniul relatiilor internationale. Vezi si tu ce inexperti sunt baselu, Ponta, toti ministrii lui(inclusiv liberali), pseudoexpertii si pseudo mediile de presa. Ma tot intreb:audientele astea pe televiziuni or fi reale? Sau sondajele or fi reale?. habar n-am. Cert este ca nici macar nu ma uit la televiziuni. Imi culeg informatiile din alta parte!

 29. Pacala spune:

  un liberal optimist
  Iote, deja am zis asta, nu ma dau destept:

  Pacala spune:
  noiembrie 28, 2013 la 1:37 pm
  Maestre
  Bun manifestul. Liberal, poate se tine si usl de el

 30. Pacala spune:

  adam mares,
  Buna intrebare… Habar nu am… Manifestul asta trebuia sa fie program de guvernare.
  Dupa care in sute de pagini sa se detalieze masuri si time-plan si conditionari pentru implementarea fiecarei masuri.

  Haios,
  Maestrul a oprit comentariile acolo dar se continua comentarea lui la alt post…

 31. Kronstadt an der Graft spune:

  @un liberal optimist
  Din păcate televiziunile au ajuns pentru majoritatea populației la fel ca firmele de katering. Livrează acasă informații semiprelucrate la fel ca mâncare semipreparată.
  E motivul care îi permite motanului Voiculescu să hălăduie prin parlament ca strămoșu-său prin Codrii Vlăsiei. Și nu numai el.

 32. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  Pai ce , eu am zis ca te dat destept? Eu am zis ca te dai dastept! Desi esti un tip istet. Intrebarea ar fi daca tu gandesti cu mintea ta sau a altora.

 33. un liberal optimist spune:

  @Kronstadt,
  Pai noi, pi ici sa i-l numiram pe Vpioulesu drept Varanu si nicicum Motanul. Nici eu nu mai uit de multe luni pe televiziule politice. Dar chiar si tu, un conservator de Brasov?

 34. Kronstadt an der Graft spune:

  Domnule senator, ați prezentat manifestul politic în care practic dați semnalul de începere a campaniei electorale. Ceva de genul vă promitem că vom face… Problema e că tot ce ați înșiruit acolo vom găsi la toți competitorii din campanie.
  Cu Băsescu și ai lui ne-am lămurit. De un an de zile ne-am lămurit și cu Ponta și ai lui, inclusiv schimbarea dumneavoastră după ce spiridușii nevăzuți ai matrozului v-au întocmit un dosar din nimic.
  Dacă încercăm să-l deslușim pe cel mai mare analist politic din istoria României, adică pe Caragiale, populația cu drept de vot de la noi este la ora actuală turmentată din punct de vedere politic.
  A încercat un socialism cu față de Iliescu, s-a văzut ce-a ieșit, este perioada când s-au consumat bani fără să se producă mai nimic și a început marea prăduială economică. Atunci a fost finalizat și marele experiment Philadelphia al flotei românești.
  A încercat democrație cu față de Ciorbea, votând convenția. Iarăși la fel, s-a amplificat prăduiala ajungându-se la forme rafinate.
  A încercat restaurația cu față de Năstase cel școlit. Chix! Final apoteotic al prăduirii economiei românești, inclusiv pierderea combinatului de la Galați, ultima redută împotriva înapoierii economice.
  A încercat și formula DA având liberalii și democrații sub același steag, cu Băsescu la timonă. Performanță politică: piratu a reușit să bage nava economiei românești în bălării.
  Apoi a venit și vremea democraților, cu Băsescu solist vocal. Știm ce-a ieșit, nimic altceva decât populația nervoasă în Piața Victoriei.
  Și acum varianta USL, cu socialiștii și liberalii sub aceeași flamură. Efectul, demonstrații ale sindicaliștilor, părăsirea în masă a spitalelor și un grad de suportabilitate ajuns la limită.
  Ce urmează? Mai e nevoie de spus? Cu o populație mințită în permanență cine se mai așteaptă la alegeri clare? Probabil că vor veni la urne cam un sfert din alegători, inclusiv milioanele aduse de spiridușii lui Băsescu.
  Vorba marelui analist Caragiale, noi de ce nu avem faliții noștri? Asta bineînțeles în sensul de oameni cu care să ne fălim. Păi d-aia că liberalii n-au fost în stare să pornească rotițele economiei ci au acceptat să fie supraimpozitați toți cei care sunt corecți, în timp ce ăi de lucrează la negru râd în barbă. V-am scris odată că nu trebuie să ne temem de îmbogățirea țăranilor. Nu s-au îmbogățit țăranii sub guvernarea USL, dar s-au îmbogățit traficanții cu produse alimentare și evazioniștii. Țăranii au sărăcit. Și ceilalți pe lângă ei. Acum geaba chichirez gâlceava.

  • @ Kronstadt

   Daca ce am scris in acest manifest (care trebuie detaliat) va fi gasit si la celelalte partide 9desi ma indoiesc) atunci cu atat mai bine. Inseamna ca putem incheia un pact national.

 35. Kronstadt an der Graft spune:

  un liberal optimist
  Varanul e un simbol prea înalt pentru acest turnător demascat. Motanul i se potrivește mai bine, că-i place să se gudure pe lângă ceilalți pentru a-și primi bunătățile.

 36. un liberal optimist spune:

  @Kronstdt.
  Oricum sa ne pregatim sa-i aruncam cu prastia Varanului parjoale printre gratii. Mai uit si la exceptionalii jurnalisti de la antene cum se degradeaza zi de zi. Noroc ca si-au negociat contracte bune din timp. Eu, daca as avea vreun interes sa-mi fac o televiziune i-as angaja pe toti! Nu uita ca antenele si cativa curajosi ca noi, cativa bucuresteni am daramat regimul basescu. Poate si cativa curajosi din provincie carora le acord omagiul meu! In rest, vorbe…

 37. emi spune:

  Poate ar trebui sa avem fiecare o insigna pe care sa scrie “manifest” sau “emancipare politica”. Poate ar trebui sa facem miting pentru emancipare politica si nu pentru salariii marite. Si mai ales, ar trebui sa facem presiuni ca Parlamentul sa oblige Guvernul, prin Lege, sa respecte politicile economice pe termen mediu si lung.
  Iar daca se nu ne aud, putem sabota alegerile europarlamentare.

 38. Buddha spune:

  Dar nu comentam mai bine despre manifest, decat despre consiliera Maestrului?

 39. Adam Mares spune:

  @buddha
  Comenteaza, cite te tine sa nu comentezi manifestul?!

 40. Adam Mares spune:

  E singurul lucru care m-a binedispus azi :-)
  http://www.trilulilu.ro/video-animale/pitbull-vs-pisicuta