Manifestul “Politică prin politici” – direcţii de acţiune

Iată, foarte pe scurt, care sunt cele patru posibile direcţii în ce priveşte setul de politici şi orizontul de timp în aplicarea lor.

Romania 2016 – Romania dezvoltării economice

Perioada care a mai rămas pană la sfarşitul actualului mandat parlamentar trebuie folosită pentru atingerea urmatoarelor ţinte:

- consolidarea fiscală

- readucerea fiscalităţii la nivelul anului 2008 ( TVA – 19%, CAS 39,5%).

- reîntoarcerea ratei investiţiilor la procentul anuluio 2008 (cca 30%) prin creşterea investiţiilor publice, a absorbţiei fondurilor europene către investiţii, a stimulării investiţiilor private interne şi străine

- o rată de creştere a PIB de 4% pentru 2016

- privatizarea tuturor activelor statului, cu excepţia celor strategice (de pilda, barajele hidro) sau cele ce ţin de nucleul de apărare.

- adoptarea strategiei privind reindustrializarea si planurile de acţiune pe sectoare industriale

Romania 2018 – Romania dezvoltării echilibrate

În anul 2018 vom sărbători un secol de la Marea Unire. A trecut atata vreme şi totuşi intre provinciile romaneşti, intre judeţe, intre sat si oras exista mari decalaje. La nivelul veniturilor, al standardelor de trai, intre, de pilda, judetul Timis si judeţul Botoşani, diferenţa e de la simplu la dublu. O ţară cu decalaje atat de mari nu poate fi competitivă. Cum să reducem decalajele dintre Romania şi statele UE – 15 şi în cat timp, dacă nu suntem în stare, într-un secol, să ne reducem, măcar, decalajele dintre provinciile romanesti?

În această perioadă ar trebui realizate celpuţin următoarele ţinte:

- realizarea cadastrului general

- întocmirea pachetului minim de confort social (apă, gaze, drumuri, reţea de educaţie şi de sănătate) care să fie realizat pentru toate comunele şi oraşele ţării

- adoptarea, prin lege, a Planului Naţional de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Modernizarea aeroporturilor din Moldova şi demararea lucrărilor la autostrada  care să lege estul şi vestul ţării.

- adaptarea proiectelor economice la principiile dezvoltării regionale.

Romania 2019 – Romania reformei administrative

În anul 2019 vine randul semestrului romanesc la preşedinţia Uniunii Europene.  Romania va trebui să prezinte priorităţile mandatului său european. Miniştrii noştri vor conduce consiliile ministeriale. Va trebui să avem o expertiză de excepţie în randul funcţionarilor publici. Semestrul romanesc va fi examentul de maturitate al administraţiei romanesti. Tintele sunt simple: o legislaţie raţională a salarizării personalului bugetar, criterii transparente de selecţie şi evaluare, respectarea dreptului la carieră al funcţionarilor publici, întinerirea şi profesionalizarea acestei categorii. Şi, fireşte, reforma clasei politice. Asta în ce priveşte reprezentarea. În ce priveşte viziunea, trebuie să ne lămurim care dorim să fie locul şi rolul nostru în UE.

Romania 2020 – Romania competitivitatii

Noul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene 2014 – 2020 are drept cuvant cheie competitivitatea. Obiectivul programului Romania 2016 este realizarea criteriilor privind convergenţa nominală (deficit bugetar, inflaţie, datorie publică, dobandă de referinţă, cont curent). Obiectivul programului Romania 2020 este asumarea (şi a) obiectivelor convergenţei reale, transformarea econcomiei noastre dintr+o economie complementară într-una competitivă. Printre ţinte:

- adoptarea strategiei pentru conpetitivitate, prioritizarea şi (fireşte) absorbţia fondurilor europene în concordanţă cu această strategie

- adoptarea strategiei privind cercetarea ştiinţifică, cu deosebire în componenta tehnologică

- dezvoltarea reţelei de parcuri industriale şi clustere, susţinerea industriilor de avangardă

- ameliorarea indicatorilor nivelului de trai

- adoptarea strategiei privind comerţul exterior, creşterea lanţurilor valorilce interne şi creşterea gradului de integrare a economiei romanesti in fluxurile internaţionale.

Aceste patru programe, conectate la necesităţile societăţii romaneşti, precum şi la o seamă de scadenţe temporale şi instituţionale, sunt obligatorii pentru Romania. Tot astfel cum obligatoriu este ca ele să fie asumate, cel puţin la nivel principial, de partidele parlamentare, să se regăsească în programele de guvernare, în legislaţia perioadei de pană în 2020 şi 8foarte important!)să se asume sistemele de monitorizare a aplicării lor. Asta e ceea ce înţeleg eu prin reformarea politicii prin politici ceea ce ar fi un pas important privind reforma clasei politice şi maturizarea societăţii romaneşti post-decembriste.

 

76 Responses to “Manifestul “Politică prin politici” – direcţii de acţiune”

 1. Adam Mares spune:

  @un liberal optimist
  Nu inteleg care-i faza cu frumusetea si datul afara?!
  Dar eu chiar stiu ce inseamna frumusetea unei femei. Da, nemachiata, cu cearcane, bolnava – si, totusi, frumoasa. Caci frumusetea vine din interiorul unui om (crezi ca un barbat arata la fel de bine in orice imprejurari?), din inteligenta, bunatatea si dragostea pe care o revarsa asupra ta. Astea pot fi inepuizabile.

 2. un liberal optimist spune:

  @Adam,
  Unde ai dreptate. ai! Asa e:frumusetea interioara conteaza. Cred ca despre acest tip de frumusete vorbea si Maestrul!

 3. Kronstadt an der Graft spune:

  @Adam
  Celebra confuzie dintre ambalaj și conținut :)

 4. emi spune:

  Vedeti, daca pastrez distanta, si nu pierd noptile, nici macar cearcane nu am dimineata…

 5. emi spune:

  Adevarul e ca sunt dependenta de cafea, si cand calatoresc, mananc ciocolata, deoarece, cafeaua imi face rau la drum, din pricina vibratiilor motoarelor.
  De fapt, cam tot ce se poate manca imi face rau, doar cu grisine si ciocolata, rezist atunci cand calatoresc.
  Si cand sunt trista, ma alint ciocolata…

 6. Buddha spune:

  VV
  Si eu sunt putin neindurator pe dvs si sunt gelos ca l-ati remarcat doar pe Adam. :)
  Adica, Maestre, de ce simtiti nevoia sa va afisati cu o astfel de consiliera, e un lucru care ma depaseste. Dar probabil ca si eu am o impresie distorsionata despre dvs.
  Dar tot va iubesc, sa stiti. Si ca sa nu inteleaga vreun “binevoitor” :) ca sunt pe invers, :), sa ma explic: imi sunteti tare drag si sunteti inca un model pentru mine.

 7. Buddha spune:

  @VV
  Apropo de Republica Moldova: si eu sunt tare fericit pentru ce s-a intamplat azi. Iubesc Moldova si e parte din noi, din spiritul nostru national. Este parte a istoriei noastre. Are un drum lung de parcurs, dar e bine ca l-a inceput.

 8. Adam Mares spune:

  @emi
  Asa te-am alintat eu…

 9. emi spune:

  Cais de ciocolata, sau cais ciocolatiu?!?!

 10. Adam Mares spune:

  Cred ca ti-am zis ciocolata mea, dar rectific: caisa mea glazurata cu ciocolata si scortisoara. :-)

 11. Adam Mares spune:

  @buddha
  Nu fi gelos, ca n-ai motive. :-) M-am remarcat in rau! :-)

 12. Adam Mares spune:

  @emi, veste trista: se pare ca ciocolata e pe cale de disparitie. :-(

 13. emi spune:

  Stiu, caisut inzapezit, terenurile pe care se cultiva arborele de cacao sunt tot mai mici…
  Stomacul meu mi-a “soptit” de multa vreme, cam de la inceputul noului secol, ca ii dau un substitut artificial, si nu ciocolata, dar sarmanul, s-a-nvatat cu necazurile…
  Toate chestiile astea artificiale, ne determina sa renuntam la “bunatati”, sa manc
  am mai putin, si sa gandim mai mult.
  Evident, Katrina mananca mult si bine…

 14. @ Katrina

  Bine zici, Bastrus.