Acordul de Asociere a Moldovei cu UE este o sărbătoare a tuturor românilor

Parafarea Acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană este, cu siguranţă, important, în relaţia Moldovei cu Europa dar este fundamental şi în relaţia dintre Moldova şi România. Odată cu aderarea României la UE, între cele două ţări româneşti s-a lăsat o barieră artificială. Un nou regim vamal, vize la trecerea frontierei pentru românii de pe malul stâng al Prutului, înăsprirea controlului la frontieră. Unionismul era privit cu suspiciune la Bruxelles. Imi amintesc că pentru profilul meu politic drept candidat al României la postul de comisar european în anul 2006 asumarea idealului reîntregirii a fost una dintre acuzele ce mi-au fost aduse. Să sperăm că acele vremuri au trecut pentru totdeauna. Fiecare pas al Moldovei către Uniunea Europeană este şi un pas către reîntregire. Eu ştiu că astăzi autorităţile de la Chişinău nu sunt pregătite pentru această discuţie. Dar, în situaţia în care Moldova va adera, într-o bună zi, la Uniunea Europeană vom putea vorbi deschis despre unire. Germania s-a unificat. Vietnamul s-a unificat. Nu va trece mult timp şi cele două Corei se vor unifica. Ar fi nedrept ca cele două Românii să rămână singurele despărţite de o graniţă artificială, aşezată pieziş de vicisitudinile istoriei.

Mă bucur că această asociere s-a parafat în preajma Zilei naţionale a românilor, Ziua Marii Uniri. Acordul de Asociere  a Moldovei cu UE este, cu adevărat, o sărbătoare pentru toţi românii.

124 Responses to “Acordul de Asociere a Moldovei cu UE este o sărbătoare a tuturor românilor”

 1. Pacala spune:

  La pungesti s-au reluat conflictele intre jandarmi si sateni. Jandarmeria intervine sa bata manifestantii de pe camp, ca asa vrea Chevron. Iar jandarmeria e la dl Stroe, traiasca liberalismul.
  Pentru mizeriile de acolo Stroe ar trebui sa isi dea demisia. Chevron sa reclame si sa se judece daca are ceva de reclamat, dupa care cu executor si titlu juridic se intervine.
  De cate ori mareata jandarmerie a intervenit la retrocedari de terenuri? Never/ Erau eventual 2-3 politisti rurali parliti.

 2. Pacala spune:

  Mizerii USL-iste pe banda rulanta.
  Sa fim romani, ce mama masii
  Guvernul a aprobat discret INSULA LUI DRAGNEA unde se va face turism fără frunză: “Plaja există, dar nu sunt căsuţe să vină omul cu soţia, cu amanta”
  Cine face bani din balta Seaca: Tel Drum, firma apropiată de vicepremierul Dragnea, beneficiar direct al hotărârii de Guvern

  http://www.gandul.info/politica/guvernul-a-aprobat-discret-insula-lui-dragnea-unde-se-va-face-turism-fara-frunza-plaja-exista-dar-nu-sunt-casute-sa-vina-omul-cu-sotia-cu-amanta-11731290

 3. Pacala spune:

  Sau alta (din gandul.info):
  “Ponta îşi exprimă „o părere personală”: Băsescu avea de mult timp terenul din Călăraşi iar acum a vrut să-l “albească”
  Premierul Victor Ponta a spus, duminică, într-un interviu televizat, că el crede că preşedintele Traian Băsescu deţine de mai mult timp terenul din judeţul Călăraşi, dar spre finalul mandatului a vrut să-l “albească” trecându-l pe numele unor membri ai familiei.

  Şeful Executivului a făcut această afirmaţie în momentul în care moderatorii România TV l-au întrebat cum îşi explică faptul că Traian Băsescu a anunţat că a achiziţionat sute hectare de teren agricol şi dacă acesta nu s-a gândit că îl poate costa politic.

  “Eu cred că avea acest teren de mult şi acum a vrut să-l albească, ca să vă spun direct. Spre finalul mandatului s-a gândit să treacă cumva pe numele familiei nişte proprietăţi pe care probabil că lucra mai demult la ele”, a spus Victor Ponta, subliniind faptul că îşi exprimă doar o opinie.

  El a precizat că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să susţină înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă, dacă nu are nimic de ascuns, pentru că acţiunea contrară creează suspiciuni.

  “Această vehemenţă a oamenilor din jurul său împotriva comisiei nu face decât să accentueze suspiciunea că e ceva de ascuns acolo”, e susţinut Ponta.”

  Pai ba, dobitocule, ai toate instrumentele, de la politie si cadastru pana la ce vrei tu. Poti depune plangere, politia care e a ta cerceteaza. Dau parchetul condus de domnu Nitu. Ce face o comisie parlamentara in afara de faptul ca face circoteca? Rahat pe bat. Asa cretini nu am mai vazut. Ponta, daca vrei sa il ingropi pe bashinescu, foloseste instrumentele pe care le ai , nu comisii parlamentare. Ca rosia montana ai ingropat-o.

 4. Pacala spune:

  Si alta, ff importanta. Despre cum nu se creaza locuri de munca. si nu se vor crea, desi PIB-ul creste:
  “Una din cele mai interesante informații pe care am văzut-o în ultimele zile vine de la Florin Cîțu și spune așa: deși PIB crește de 3 ani de zile și s-a apropiat de nivelul atins înaintea crizei, avem cu circa 400000 de locuri de muncă mai puține. Cu alte cuvinte, PIB-ul a crescut, dar fără prea multe locuri de muncă în plus.”
  http://logec.ro/romania-are-stagcrestere-creste-pib-fara-sa-scada-somajul/

 5. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  Prietene, mai potoleste-te si tu! Iti convenea mai mult regimul basescu-bok?
  Vii si tot bagi strambe! Sigur, nicio guvernare nu este agreata de o parte de cetateni. Dar cand ti-ai asumat-o prin alegeri abtine si du-te pe directia asumata personal!
  In fond democratia presupune si optiuni personale.
  Ai criticat ieri sarbatorile prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei. Recunosc ca nici eu nu am arborat Drapelul Romaniei, nici n-am participat la toate sarbatorile din tara. Pentru un motiv banal:trebuia sa iau niste decizii la fel banale in legatura cu “Bunicu”, socrul meu. Am luat cele mai bune decizii privind sanatatea lui, dar seara am urmarit toate evenimentele petrecute la televizor. Si chiar mi-a placut ce-am vazut:romanii obisnuiti, fie ca traiesc in blocuri ceausite, fie in case de pamant rezoneaza cu identitatea lor! Chiar daca s-au bucurat la o portie de carnati cu fasole si la un paharel de tzuica fiarta. Pe de alta parte mi-a fost putin rusnica pentru faptul ca n-am avut timp sa-mi arborez drapelul national. Viata unui veteran de razboi si al puscariilor comuniste era mai importanta decat aceste serbari firesti!

 6. un liberal optimist spune:

  @Katrina,
  Cu exceptia regimului comunist care cat de cat a pastrat sentimentul national, in general respect si optiunea de ati construi viata asa cum ti-o meriti! Ma simt confortabil in Patria mea , asa cum m-am simtit bine si in multitudinea de tari pe unde am fost ca oficial roman, dar ca si turist. N-o sa-ti vina sa crezi cat de respectata e Ro. peste tot. Depinde si de cine o reprezinta!La fel n-o sa crezi ce afaceri fac(sigur, de mica anvergura) cu cetateni de pe toate continentele. Romania nu inseamna doar BUBA(basescu, udrea, bok, anastase)!
  Daca esti galma neimportanta in tara in care te-ai refugiat din cauza incompetentei tale nu da vina pe Patria ta! Stii cum e: galma esti in tara ta, galma vei fi in tara de adoptie. Ca veni vorba: ai reusit sa-ti castigi cetanenia tarii tale de adoptie?

 7. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Suntem doi cosmopoliti! Si stim asta! Asa ca s-o lasam in dezbatere ideea cu patriotismul.Dar daca atatia romani s-au bucurat de Sarbatoarea Nationala ce treaba avem noi cu ei? Pana la urma e sarbatoarea lor. Indiferent cat de greu o duc. Si nu numai ai nostri. Stiti cati “refugiati” economici avem in Ro?. Doar ca MFP si ale “institutii ale statului” habar n-au de ei. Dar ei traiesc aici , produc PIB si Statul fraer nu stie de ei!,
  Ca veni vorba:gratie a doi admiratori ai Domniei voastre(@emi si @ Adam) am citit diste fragmente din noul DVoastra volum de la Polirom. Este extrem de greoi la citit si nu prea se infiripa povestea. Plus ca excesul de pretiozitati pare imposibil de tradus in alte limbi. Imi amintesc de Principele ale E. Barbu, romanele imposibil de citit si de tradus ale lui Fanus Neagu.
  Cum naiba sa luam Premiul Nobel daca aceste texte sunt asa de greoi.?
  Sa nu ma luati la misto, pe incompetenta filologica, dar cartile nu le cumpara criticii literari( le primesc gratis cu semnatura autorului!), ci aia care nu castiga bani din cultura!

 8. un liberal optimist spune:

  @Katrina,
  Las-o jos ca macane! Daca ai anvergura in Ro. ai si pe ale conitnente!

 9. un liberal optimist spune:

  @Katrina,
  Paradoxal, dar asa e si in Ro.! Eu prefer sa platesc amenzile de circulate pentru depasire de viteza( si platesc o gramada ca am “boala vitezei” )decat sa dau spaga! In rest imi angajez specialisti pe baza legala si sunt scutit de probleme!
  Ca veni vorba de functionari:daca vii lu Legea in mana, sau iti angajezi specialisti nu trebuie sa dai spaga nici in Ro. E foarte simplu: te documentezi, unde nu te pricepi angajeaza un specialist si n-ai probleme! Asta am invatat din experienta de globetroter international:sa stii legea, sa inveti limba si obiceiul pamantului!

 10. un liberal optimist spune:

  Marian Nicolae,
  Salut orice trezire a spiritului civic in Ro. Faptul ca o comunitate mica de “tarani ” din Vaslui au aceasta demnitate pentru proprietatile lor e de salutat! Faptul ca Maestrul va scrie un eseu despre “independenta energetica” este deja un fleac! Sper ca nemaifiind membru al guvernului, chiar sa se implice in interesele cetatenilor ca Senator al Ro. Scrieti-i si voi Senatorului Ro. sa va rezolve problema!

 11. Traian Băsescu mai este preşedintele României?
  De Ziua Naţională a dispărut stema ţării la Cotroceni

  http://www.cotidianul.ro/de-ziua-nationala-a-disparut-stema-tarii-la-cotroceni-227537/

  De Ziua Naţională a dispărut stema ţării la Cotroceni
  Stânga: Pupitrul lui Traian Băsescu pe 1 decembrie 2013. Dreapta: Pupitrul lui Traian Băsescu până în noiembrie 2013. Sursa fotografiilor: presidency.ro

  Duminică seara, la Palatul Cotroceni s-a desfăşurat recepţia organizată de Preşedinţie cu ocazia Zilei Naţionale a României. Traian Băsescu a ţinut un discurs, dar pupitrul său a suferit modificări radicale.

  A dispărut stema de pe pupitrul oficial

  Surpriză uriaşă (şi neplăcută) duminică seara la Palatul Cotroceni.
  În deschiderea recepţiei oferite de Traian Băsescu cu ocazia Zilei Naţionale a României, preşedintele a ţinut un discurs. Nimic neobişnuit până aici. Nici faptul că în ziua în care se vorbeşte cel mai mult de unitate, Traian Băsescu a atacat din nou presa nu poate fi considerat ca fiind ceva ieşit din comun. Şi totuşi ceva deosebit s-a putut remarca.
  ————————————————————————————————-
  Cine a fost atent a putut observa o schimbare majoră a pupitrului oficial din spatele căruia preşedintele îşi ţine discursurile. A DISPĂRUT stema României.

  În locul ei, un fel de logo al administraţiei prezidenţiale, care stilizează într-un fel Casa Albă din SUA.

  „Casa Albă” reprezintă o premieră
  —————————————————————————————————
  Poza cu logo-ul care înlocuieşte stema României apare pentru prima oară într-o fotografie oficială pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale. NICIODATĂ nu a lipsit stema României de pe pupitrul oficial de unde Traian Băsescu îşi ţine discursurile, declaraţiile de presă etc. Oricine poate observa acest lucru accesând site-ul Administraţiei prezidenţiale unde poate găsi o bogată arhivă foto.

  De ce a ales acum, şi chiar de Zilei Naţionale să renunţe la stema României, nu se ştie. De asemenea nu se ştie de ce noul logo are stilizată Casa Albă din SUA. Cumva suntem în faţa unui gest de „captatio benevolensis?”; Sau, cumva Traian Băsescu nu se mai consideră preşedintele României?.

  Administraţia Prezidenţială trebuie să clarifice de urgenţă motivul pentru care s-a renunţat la stema României.

  Lucian Gheorghiu

 12. un liberal optimist spune:

  Marian Nicolae,
  La cat este de inconstienta si deculturizata este clasa politica romaneasca nici nu ma astept la altceva. Eu ce stiu ,e ca vreo cateva milioane de romani chiar au sarbatorit Ziua Nationala a Ro. Regret ca nu am fost printre ei deoarece trebuia sa-i salvez Viata unui om de aproape 90 de ani care a realizat ca trebuie sa-si sacrifice viata pentru un tricolor!Si a ales solutia corecta!Acum, in conditia in care se afla nu prea pare un erou! Dar in tineretea sa chiar a facut niste optiuni!

 13. Adam Mares spune:

  @VV
  Cam asa ceva. Din anumite puncte de vedere. :-(