Discurs la dezbaterea Legii pensiilor, impotriva decuplarii pensiilor de salariul mediu

S T E N O G R A M A

 

şedinţei Senatului din 10 mai 2010

 

E X T R A S

……………..

 

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Vă mulţumesc.  Alte intervenţii? Domnul senator Varujan Vosganian, microfonul central, dacă mai era nevoie.

Domnul Varujan Vosganian:

Eu, domnule preşedinte, aş porni în această abordare de la experienţa pe care am avut-o in douazeci de ani de tranzitie. Cum au evoluat pensiile atunci când ele erau corelate cu rata inflaţiei? Cum au evoluat pensiile atunci când ele au fost corelate cu salariul mediu?

Atunci când pensiile erau corelate cu rata inflaţiei, când pensionarii erau o masă de manevră supusă bunăvoinţei celor care guvernau, se ajunsese la o situaţie de-a dreptul disperată. Nu vreau acum să pornesc o dispută privind cât a făcut fiecare Guvern pentru pensionari, îmi amintesc însă că la debutul anilor 2000, discrepanţa dintre evoluţia salarială şi evoluţia pensiilor era dramatică. La sfârşitul anului 2004, pensia medie din România era sub 3 milioane de lei, la data respectivă 60 de euro sau 60 de dolari, mă rog, la vremea acea măsuram în dolari. Nu exista loc în care să mergem fără ca pensionarii să dorească să se întâlnească cu noi şi să ne vorbească despre situaţia lor dramatică.

Pe fundalul creşterii economice şi pornind de la faptul că ni se părea imoral ca bugetul de pensii să aibă excedent, în condiţiile în care românii în vârstă aveau pensii mizerabile, am mers pe ideea ca tot bugetul de pensii să fie folosit pentru pensii, socotind că e ruşinos ca societatea românească să facă economii pe spinarea pensionarilor, ceea ce ar fi însemnat că pensionarii au atât de mulţi bani, încât, iată, le mai rămâne câte ceva ca să folosim noi în altă parte.

Din acest motiv, în 2007 am ales să legăm pensia de evoluţia salarială. Mi se pare firesc, câtă vreme evoluţia salarială influenţează pensiile şi, pentru a nu exista posibilitatea ca sistemul de pensii să nu fie alimentat, am majorat baza de impozitare.

În 2007, bugetul de pensii a fost echilibrat, în 2008, bugetul de pensii a fost echilibrat. Am avut in anul 2008 o diferenţă extrem de mică, de vreo 300 de milioane de euro, şi nu a fost nicio problemă s-o acoperim. Însă în acea perioadă aveam aproape 5 milioane de salariaţi şi aveam 4,8 milioane de pensionari. Faptul că în anul 2009, sub presiunea pericolului schimbării legii, multe persoane au trecut la pensie, adesea anticipat, a făcut ca, şi pe fundalul şomajului, să fim astăzi în situaţia în care avem iarăşi o discrepanţă de câteva sute de mii între contribuabili şi beneficiarii de asigurari sociale. Dar, dragii mei, nu pensionarii sunt de vină pentru asta.

Faptul că noi încercăm acum să ne salvăm pielea şi să ne motivăm erorile prin lipsa de sustenabilitate a sistemului de pensii  mi se pare profund imoral şi, dacă încercăm să ieşim din situaţia de criză punând bătrânii în faţa noastră, in bataia puştii, şi expunându-i pe ei primii riscurilor crizei economice, dovedeşte că nu ne ridicăm la înălţimea momentului pe care îl trăim.

Eu am propus ceva astăzi şi v-o spun şi dumneavoastră. Vreţi să păstrăm pensiile? Vreţi să ieşim din această situaţie? Luaţi bugetul anului 2008, luaţi execuţia bugetară a anului 2008. De acolo puteţi tăia un miliard de euro, ce am dat noi compensaţii la Fondul Proprietatea – am văzut că dumneavoastră nu mai daţi nimic, condamnarea comunismului a rămas doar în raportul domnului Băsescu. Se pot redirija vereo cinci miliarde de euro, cheltuieli ale anuklui 2008 care nu mai sunt de actualitate, le realocati 1 miliard şi jumătate pensii, un miliard de euro şomajul şi   1 miliard şi ceva de euro datoria publică şi aveţi bani pentru pensionari si nici nu trebuie sa taiati salariile. Aveţi bani pentru pensionari, dragii mei! (Rumoare) Şi într-un an, doi, când reuşim să depăşim criza, vom reechilibra bugetul de pensii.

Dumneavoastră consideraţi că este o mândrie să vlăguim fiinţa naţională reducând astfel pensiile? Deci vi se pare sustenabil ca noi să fim parte a Uniunii Europene cu o pensie medie de 120 de euro?!

Eu nu vreau acum să intru în dezbateri politicianiste, dar îmi aduc aminte de o scenă de acum o lună şi ceva când domnul Băsescu era filmat cum îşi umplea portbagajul la un „Metro”. Sunt curios să ştiu cât au costat produsele care umpleau acel portbagaj. Tare mi-e teamă că depăşeau pensia lunară pe care dumneavoastră vreţi s-o daţi prin acest act normativ.

Stimaţi colegi, dacă doriţi să abordaţi cu demnitate momentul în care trăim, dacă doriţi să faceţi aşa cum au făcut războinicii tuturor vremurilor, care au pus la adăpost copiii, femeile şi vârstnicii şi au luat ei istoria în piept, încercaţi formule de relansare economică, şi nu încercaţi să vă protejaţi făcându-ne de ruşine prin lipsa de respect faţă de vârstnicii noştri. Noi le-am dat o lege care îi protejează, care le dă demnitate, care îi fereşte de orice arbitrariu din partea clasei politice. Dumneavoastră vreţi să-i reîntoarceţi la situaţia de umilinţă şi să căscaţi din nou această prăpastie între ei, ca pensionari, şi ce au fost ei, ca salariaţi. Noi nu mergem la acest lucru şi vă spunem: e un moment de cotitură! Dacă legea, acum, se votează în felul în care doriţi dumneavoastră, eu vă previn că, de aici înainte, în votarea acestei legi, mergeţi fără noi.

Mulţumesc. (Aplauze)

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulţumesc.

85 Responses to “Discurs la dezbaterea Legii pensiilor, impotriva decuplarii pensiilor de salariul mediu”

  1. cris spune:

    Asemanari intimplatoare:
    - “ni se pare ca avem o valoare ori un drept”: pensionari – li se pare ca au muncit, profesori, filosofi, scriitori – n-are nevoie nimeni de ei, avem nevoie de tinichigii; mame, cine le pune sa faca copii, (de parca ar fi ciini ori iepuri) “? doctori, habar n-au de meserie, toata lumea ii uraste; bugetari? -niste capuse, parlament? -o povara pe capul democratiei, sector privat? – moguli
    - haiduc pe cal portocaliu care duce lupte inchipuite impotriva comunistilor, mogulilor, coruptiei
    - foloseste reproduceri ieftine ale unor valori perene: jura (strimb)pe Biblie, e dus la biserica, aureste cupole, sicofantii dau cu coasa, stabilesc noi obiceiuri – festivalul brinzei si sarmalei.
    - condescendent ” masele sunt manipulate de antena si realitatea, pensionarii au fost stirniti de partide”, ” se vor trezi la realitate”
    - se hraneste din invidia, ura, dispretul si discreditarea pe care le initiaza el insusi, abuzeaza, devalueaza, umileste si pune la punct pe oricine: toti sunt pe rind sursa raului pentru restul societatii: filosofii, profesorii, doctorii, mamele, pensionarii, sindicatele, parlamentul, mogulii, bugetarii,
    - obliga oamenii sa aleaga intre doua solutii rele: iata, nu avem de ales decit intre reducerea pensiilor si salariilor si taxe mai mari.
    - teorii “vizionare” care duc la colaps economic, social, politic: economia dumnealui n-are tangenta cu realitatea
    - dispretuieste tehnocratii din principiu: el stie orice domeniu din geniul personal, e economist, doctor, profesor.

    Scopul narcisistului este sa-si construiasca un teatru de oglinzi si fum pe gustul dumnealui apocaliptic, nu se considera vinovat de nimic, nu poate fi constrins sa gindeasca rational si nu are limite. Solutia este sa nu te mai lasi umilit, manipulat, invinovatit, sa recunosti pe de o parte nebunia celui care abuzeaza de tine, pe de alta parte sa-ti recunosti si sa-ti afirmi propriile drepturi, rationalitate, realitate si valoare, sa respecti valoarea si drepturile celorlalti care sunt la rindul lor abuzati si umiliti. In fine…”orice asemanare cu persoane reale e pur intimplatoare”…

  2. un liberal optimist spune:

    @Itzic,
    Domnule, eu cand vad tampeniile astea cu culpabilizarea Parlamentului imi vine sa vars. Asta, apropos si de campania scarboasa a Realitatii TV. Pai daca n-aveam Parlament , pana acum ne haleau cu fulgi cu tot si Iliescu si Basescu.. Mai termina cu imbecilitatile astea.. Si apoi nu VV e seful Parlamentului. I-ai la suturi pe Reborta si pe Prostanacu’…

  3. un liberal optimist spune:

    @VV
    Eu i-as da indicatii administratorului de blog sa-i mai taie. Nu de alta , dar noi, aici ,chiar avem lucruri serioase de discutat. Poate mai invata si Base-Boc ceva de pe aici. ( Credeti ca ei chiar nu ne citesc blogurile?!!)

  4. @liberal optimist
    Aoleu! La asta nu m-am gandit! :-)

  5. adinel spune:

    destul de adevarat, mai ales ca tineri ddin ziua de astazi numai pensionari de maine nu vor ajunge

  6. @Itzic Baseanu

    Intamplarea lui Marius Nicoara e anecdotica si ni-l face mai simpatic pe protagonist. Mai bine te-ai ocupa de cei care fura si saracesc oamenii.