Investitori străini, pe-aici vă e drumul!

Observam cum, după plecarea liberalilor, despre Guvern se vorbeşte foarte puţin. Nu interesa, aşadar, atât ce face Guvernul, ci cum se ceartă Guvernul. Acum dezbaterea publică îi îgnoră aproape complet pe membrii cabinetului. Ştim puţine lucruri despre ce fac miniştrii actuali iar site-urile ministeriale sunt laconice. Şi mai puin ştim despre cum merge economia, despre cifrele macroeconomice ale primului trimestru.

Nici un cuvânt despre proiectele economice care urmează. Reducerile fiscale promise, chiar şi cu ipoteticul “dacă veniturile bugetare o permit”, nu mai sunt asumate. Investiiile străine nu se urnesc. Banul nu circulă aşa cum ar trebui. În plus, industria şi exporturile, motoarele creşterii în 2013, au început să găfâie.

Suntem, în schimb, preocupaţi de ce fac diverse parchete şi ANI.  Mai nou, umblă vorba că vor fi anchetate vechile privatizări dintre 2002-2008 (nu şi după aceea, Doamne fereşte!) şi, împreună cu ele, vreo 9 000 de persoane care au decis, din diverse funcţii, în acele privatizări (ştire DCnews, preluată de Antena 3). Dacă ar mai fi nevoie de vreo idee nouă care să pună pe fugă şi ce-a mai rămas din investitorii străină, atunci asta ar fi ideea cea mai nimerită.

75 Responses to “Investitori străini, pe-aici vă e drumul!”

  1. Pacala spune:

    cris
    draga mea, aplicarea legii trebuie sa inceapa de undeva. Momentan jegul de la cotroceni contamineaza totul. dupa insa ce punem in loc?
    Crin tace, Ponta ameninta cu plangere penala dar sin 2012 tot asa se zicea, audituri la ministere si plangeri penale samd. Ei ash, nimika.
    Contra lui base se vehiculeaza comisia nana, care nu are nici o putere, ba mai mult madam firea confunda (si ceilalti) posibilitatea ca o firma inactiva financiar sa vanda sau nu bunuri imobiliare…
    Deci, cine propune proiecte de tara, cine vrea sa fie lucrurile in normalitate?
    Nimeni. NIMENI
    Singurul proiect de tara va veni din afara cu BNR de mana, respectiv aderarea la Euro.

  2. cris spune:

    Se judeca in curti de apel, obisnuit – pe quo warranto in vest se discuta inclusiv necesitatea alegerii completelor de judecata prin tragere la sorti – am sa regasesc articolul sa ti-l dau, dar mai tirziu caci plec la munca – deci la cei care au si dat de pilda deciziile in ce-l priveste pe Diaconu.

  3. cris spune:

    @ pacala

    ca sa aplici trebuie sa ai ce sa aplici, adica sa faci legea. Comisiile sunt ca si petitiile, absolut inutile la acest moment. Trebuie facuta legislatia care obliga procuratura sa raspunda curtii de conturi de pilda si nu doar acesteia in interval de si cu remediul respectiv daca nu o fac. Trebuie facuta lege pe principiile quo warranto care sa permita imediat eliminarea absolut legala a celor care fac abuz de functie, pina la presedinte de tara. Repet, asta este ce spune si CV in procesul de demitere a presedintelui.

  4. cris spune:

    @ pacala

    si comisiile si petitiile sunt joc de glezne atita timp cind nu au fundamentare legala, si vorba lui basescu ce nu e prevazut de lege e permis, adica oameni si comisii sa urle si pe dumnealui sa-l doara undeva. Trebuie stabilit cadrul legislativ in care comisiile si petitiile sa aiba efect legal, deci quo warranto.

  5. Pacala spune:

    Cris
    Antemergatori, deschizatori de drumuri eu nu vad. Care sa adune inteleptii, inginerii etc sa construiasca.
    Uite legat de impozitarea muncii- la germani salariatii sunt impozitati cu 65% cei necasatoriti, la cupluri isi aleg cine are 25% si al doilea 45%. Simplu. Cine munceste pe perioada limitata are salar minim orar. Atat. As mai da exemple, ca am. La noi este 55% cumulat angajat si angajator. Muuult pentru romania. Am avut liberali la guvernare si acum in opozitie, nimika.

  6. epolitikon spune:

    @VV

    Acea agentie de promovare a Romaniei ca destinatie pentru investitii ar fi ideal sa fie un soi de PPP, pentru ca sunt deja camere de comert ale diferitelor natiuni dezvoltate, sunt si consultanti, sunt si banci care cu totii ar avea de castigat daca ar lua nastere o platforma cu adevarat profesionista de promovare a tarii.

    Si banca X vrea corporatia Y in Romania, si compania A din Big Four vrea compania B sa-i fie client si in Romania, si cutare investitor si-ar dori ca partenerul lui de pe 2-3 continente sa vina mai aproape de el in Romania.

    Doar asa ar avea cu adevarat sanse de reusita.

    Daca o faceti (politicienii) doar ca o sinecura pentru vreo canapelista de partid, mai bine nu!

  7. tudor spune:

    cris

    despre afirmatia lui basescu conform careia principalele partide romanesti sunt expirate si s ar impune aparitia onora noi:

    ca de obicei analiza lui basescu este in buna masura corecta, dar solutia este gresita.

    este adevarat ca, fiecare in felul sau, principalele partide politice romanesti sunt anchilozate, nu atit prin persoanele aflate la conducere cit, mai ales, prin aparatele proprii de partid – conservatoare si pe zi ce trece mai rapace.
    a face politica in Romania de astazi a devenit o chestie care tine in primul rind de multi bani: campaniile electorale si, implicit, a face politica la un anumit nivel, inseamna, in primul rind , multi bani, de regula mai mult decit indemnizatia pe 4 ani a respectivului politician.

    astfel, cu din ce in ce mai rare exceptii, cei care ajung la varful politicii sunt persoane anoste, fara viziune, fara principii, fara idei, dar care si reprezinta foarte bine interesele.

    realitatea spuselor lui basescu este ilustrata cel mai bine de actiunile usl ului in aproape doi ani de la preluarea puterii: nicio initiativa legislativa in ideea stoparii si pedepsirii abuzurilor unor reprezentanti ai statului, niciun pas in directia cresterii transparentei, a drepturilor cetatenesti, a democratizarii.
    acelasi bla bla intru nimic, intre taieri de panglici, mii de km de viitoare autostrazi mutati de la o guvernare la alta si cresteri economice pe hartie.

    intrucit actualele partide politice romanesti n au dovedit ca s ar putea reforma comcluzia este una singura : este necesara aparitia unor noi forte politice, care sa reseteze cumva politica romaneasca.
    basescu are dreptate cand spune ca actuala clasa politica a dovedit ce era de dovedit : dintre statele foste sateliti sovietici suntem tara cea mai prost administrata in ultimul sfert de secol.

    este evident insa ca infiintarea unui partid cu fiica, gagica si cativa tzucalari , si mai basist decit basistul pdl adica, nu este nicidecum solutia crizei politice romanesti.

  8. tudor spune:

    pacala
    epolitikon

    faceti aceeasi greseala ca si VV; va rezumati la solutii punctuale pentru o problema generala.
    un sistem diferentiat de impozitare sau infiintarea inca a unei agentii nu rezolva, pe fond, absolut nimic.

    solutia este generala, asa cum propune cris: in momentul in care Romania se va recomanda ca un tarim al respectarii drepturilor si libertatilor, al democratiei , al valorilor reale si nu al aflarii in treaba, toate celelalte vor veni de la sine: investitori, prosperitate, educatie, civilizatie.