Daca e situatie exceptionala, unde e Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ?

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Liberalul Varujan Vosganian a declarat, joi, că CSAT stabileşte situaţiile excepţionale prevăzute la articolul 53 din Constituţie, care permit restângerea unor drepturi civile, precizând că trebuia convocat acest for.

“Singurul organ care are dreptul să constate situaţia excepţională legată de ameninţările la adresa ordinii publice şi securităţii naţionale este CSAT. Era de datoria preşedintelui României să convoace de urgenţă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, să constate şi să argumenteze existenţa unei situaţii excepţionale potrivit articolului 53 din Constituţie şi să procedeze în consecinţă, inclusiv prin solicitarea către Guvern a unor măsuri de restrângere a drepturilor civile”, a declarat, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian.

Liderul PNL a precizat că “Guvernul nu poate decide în această chestiune fără o decizie prealabilă a CSAT, care cere Executivului să recurgă la măsuri excepţionale, dat fiind că ordinea publică şi securitatea naţională sunt ameninţate”.

“Este pentru prima oară când în România democratică postrevoluţionară se recurge, in acest mod, la restrângerea drepturilor civile”, iar “în acest fel se recunoaşte situaţia cu totul excepţională a contextului acestuia şi argumentul e legat de ameninţările la adresa ordinii publice şi securităţii naţionale”, a adăugat liberalul.

Pe de altă parte, Varujan Vosganian a declarat că articolul 53 din Constituţie nu poate fi invocat pentru restrângerea drepturilor civile, decat dacă Guvernul nu este răspunzator pentru ceea ce s-a întâmplat.

“Articolul 53 inventariază o serie de circumstanţe care ţin de forţa majoră. Niciuna din aceste măsuri nu poate fi invocată în situaţia în care există pentru situaţia de fapt şi răspundere guvernamentală. Deci, invocarea articolului 53 nu se poate face decât în măsura în care se dovedeşte că nu există răspunderea Guvernului şi că Guvernul nu are nicio responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat. Atât situaţia de ameninţare la adresa securităţii naţionale şi ordinii publice, cât şi cea privind sinistrul şi calamităţile naturale se încadrează în categorii care exclud orice culpă, responsabilitate a Guvernului”, a spus liberalul.

El a subliniat că, în opinia PNL, articolul 53 din Constituţie “nu poate fi invocat câtă vreme principalul responsabil pentru situaţia în care s-a ajuns e însuşi Guvernul României”.

 

123 Responses to “Daca e situatie exceptionala, unde e Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ?”

  1. lorduljohn spune:

    @VV

    Maestre, am discernamant!!, Textul insa nu e, intamplator, bun. Ne-a obisnuit de mult cu texte foarte bune.

    @cris

    ne referim la doua planuri diferite. Ai dreptate! Tu faci referiri la situatii istorice si ai perfecta dreptate. Eu ma refer la propaganda actuala privind drepturile si libertatile omului, de multe ori prost intelese si interpretate in maniera basesciana (vezi minoritatile)

  2. cris spune:

    @ lordulJohn

    Maniera basesciana este si sa foloseasca oamenii, categoriile sociale, ca obiecte de manipulat pentru interesele sale pe care le asimileaza intereselor statului, si sa omoare oamenii in scopul “salvarii natiunii”, adica sa faca exact pe dos decit ceea ce implica respectarea demnitatii umane, dupa definitia de mai sus. Am sa caut expresia respectiva si in alte texte referitoare la respectarea demnitatii umane ca drept inerent si social de catre stat.

  3. cris spune:

    @ VV
    Cu nuti vom ajunge la D’ale Carnavalului: daca nu stie sa silabiseasca colecistectomie sau lichid cefalorahidian, e mangafaua si are posetuta.

  4. @VV
    Va multumesc! Mai tineti minte ,,Zoe, fii barbata! De stat!”? La de-alde ea ma refeream, ca eu nu am asemenea ,,ambitii”.

  5. un liberal optimist spune:

    Itzic, vezi ca o sa-ti rupa capul consangvinarii tai . Le jignesti inteligenta.

  6. bla bla spune:

    IT MAY NOT REGARD PEOPLE AS BEING AVAILABLE FOR USE FOR ACTS OF THE STATE AND MAY NOT MISUSE PEOPLE AS AN ENDS TO A MEANS.
    deficitul bugetar face parte din aceste acte ale statului care ar putea sa foloseasca persoanele?
    eu cred ca ei sunt statul si noi suntem persoanele. gresesc? si pun veniturile oamenilor si viata lor amanet pentru ca activitatile lor economice neproductive, sa fie in continuare finantate?

  7. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Felicitari pentru cele doua premii de la Madrid pt proza si poezie! Cinste Domniei Voastre!

  8. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Nu cred ca Baseanu ar itelege maseajul si apoi asemena celebrului sau dicipol basecu, incepe sa puta.

  9. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Ati inteles ca PNL si PSD sunt Acuzati de Inalta Tradare de Roberta? Eu nu as lua-o in deridere si as actiona-o in instanta.

  10. bla bla spune:

    @VV nici macar de bok?!!

  11. bla bla spune:

    dar rezerva s a scurs in conturi portocalii asa se spune…

    • @bla bla

      PSD si PD au cheltuit in cele doua campanii cam la vreo 200 milioane de euro, ceea ce inseamna vreo 3 miliarde de euro banii publici “indrumati”. Nu mai vorbim de cei care n-au mai ajuns la partid.

  12. bla bla spune:

    deci e tot in jos.

  13. Barosanul spune:

    @ Cris, Dl Vosganian

    Scuze Cris, tot fiind pe blog am zis sa fac ceva util si am tradus textul. Am incercat sa-l pun intr-o Romana inteligibila cu toate ca nu garantez, asa ca chiar te rog sa faci corecurile de rigoare.

    Poate ca nu ar trebui sa ma bag.

    Human dignity is the innermost and social right to respect with regard to values and dignity, and to which each and every person is entitled purely because they are human. Every person is born with human dignity and it cannot be lost. The unborn and the dead are also entitled to it. Respect of human dignity means the state must cease to carry out all acts that encroach upon human dignity. Therefore, THE STATE MUST CONSTANTLY RESPECT PEOPLE AS PERSONS, IT MAY NOT REGARD PEOPLE AS BEING AVAILABLE FOR USE FOR ACTS OF THE STATE AND MAY NOT MISUSE PEOPLE AS AN ENDS TO A MEANS.
    Hermann Avenarius, Dictionar de Drept, Bonn 1991

    Demnitatea umană este Dreptul Social Cel Mai Intim De Respect cu privire la valori şi demnitate, la care este îndreptăţită fiecare persoană, deoarece aceste drepturi sunt pur umane.
    Fiecare persoană se naste cu demnitatea umană care poate fi pierduta. Atit cei nenăscuţi cit şi pentru cei morţi au de asemenea, dreptul Demnitate Umana.
    Respectarea demnităţii umane înseamnă ca statul trebuie să înceteze orice act care afectează demnitatea umană. Prin urmare, statul trebuie să respecte în mod constant oamenii ca persoane, acesta (Statul), nu trebuie sa considere oamenii ca fiind disponibili pentru utilizare (masa de manevra) pentru acte de stat şi nu trebuie sa foloseaca INCORECT OAMENII pentru a-si justifica actiunile.

  14. bla bla spune:

    da si hitler era un om si totusi asta nu ma consoleaza…

  15. Barosanul spune:

    Ooooooops

    Fiecare persoană se naste cu demnitatea umană care NU poate fi pierduta.

    just checkin’

  16. bla bla spune:

    nu vreau sa arunc cu piatra , cum fac altii
    ; caut doar o explicatie!

  17. MARIN spune:

    FELICITARI PENTRU REUSITA DIN SPANIA

    • @MARIN

      Multumesc, Marine, am cercetat doua zile cum merg lucrurile in Spania. Acolo pensionarii sunt indignati ca nu li se mai maresc pensiile, daca le mai si micsora cineva, cred ca guvernul pleca in exil./

  18. cris spune:

    @ Barosanul

    Acea definitie a demnitatii umane si responsabilitatii statului in protejarea sa se refera de fapt la primul articol din Constitutia germaniei (Grundgesetz) Iata-i inceputul

    Constient de responsabilitatea sa fata de Dumnezeu si de om (…) poporul german (…) a adoptat aceasta lege fundamentala:

    Art 1 Demnitatea Umana

    Demnitatea umana este inviolabila. Respectarea si protejarea demnitatii umane este datoria tuturor autoritatilor statului.

    Poporul german recunoaste drepturile omului, inviolabile si inalienabile, ca fundament al societatii, pacii si justitiei.

    M-a impresionat, asa incit am cautat sa aflu cum incep alte constitutii. Prima pe care am citit-o:

    Poporul francez isi proclama solemn atasamentul fata de Drepturile oamenilor si de principiile suveranitatii nationale asa cum sunt definite in declaratia din 1789.Declaratia din 1789:

    Reprezentantii poporului francez, constituiti in adunare nationala, considerand ca ignorarea, nesocotirea sau dispretul fata de drepturile omului sunt singurele cauze ale nefericirii publice si ale coruptiei guvernelor, au hotarat sa expuna intr-o declaratie solemna drepturile naturale, inalienabile si sacre ale omului. (…)

    1.Oamenii se nasc si raman liberi si egali in drepturi.

    2. Scopul oricarei asociatii politice este conservarea drepturilor naturale si imprescriptibile ale omului; aceste drepturi sunt libertatea, proprietatea si rezistenta la opresiune.

  19. adrian spune:

    bre Itzic da vad ca te descurci chiar daca s-au scos in afara legii halucinogenele … sau o dai pe lichide?

  20. Lorena D. spune:

    Herzlichen Glückwunsch Lena Meyer-Landrut zum Sieg des Eurovision 2010

  21. @Alma

    Daca cei dinainte erau Elena si Traian, tu nu poti sa fii Roberta Alma, nu-i asa? Pari prea suparata.

  22. @Itzic Baseanu

    Te-am postat ca sa te fac de ras, cu prostiile tale.

  23. @Itzic Baseanu

    Lasa vrajeala, mai bine zi-i cum traiai inainte si cum traiesti acum. Sau oi fi unul dintre conilierii lui Videanu, de-aia cu 10 000 de lei salariu. Altfel nu se explica osardia ta. Asta cu liberalii care au furat uit-o. Adu ceva mai proaspat.

  24. @Itzic Baseanu

    Cam stingher, Baseanule.

  25. @Itzic Baseanu

    Pentru Madrid stimeaza-l pe Basescu. Daca nu erau voturile de la Madrid, acum dadea declaratii despre casa din Mihaileanu…

  26. @Riko H.

    Ca sa fiu sincer, melodia germana era cam copilareasca. Dar cum Germania nu e in criza, poate organiza la anul Eurovision.