Tema zilei: 26 iunie 2010: “Curat constitutional, coane Traienica!”

Intr-un afis electoral destul de raspandit in  vremea campaniei electorale din 2004, Traian Basescu era infatisat cu Constitutia in mana, spunand: “Asta e cartea pe care pariez!” Intre timp, destinul a facut ca Basescu sa aiba o majoritate parlamentara a lui, un Guvern numai al lui, Parchetul si serviciile secrete de partea lui. Si s-a dovedit ca, pentru dansul, Constitutia  nu este nici pe departe o carte pe care sa parieze ori sa se bazeze, ci pe care, pe cat se poate, s-o fenteze.

54 Responses to “Tema zilei: 26 iunie 2010: “Curat constitutional, coane Traienica!””

  1. un liberal optimist spune:

    Dar si o banca nationala! Cred ca si bursa si-a tras-o!

  2. [...] Curat constitutional,coane Traienica  -la Varujan Vosganian [...]

  3. MARIN spune:

    INTREBARE
    Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
    Cum apreciati faptul ca doar pensiile magistratilor nu vor fi recalculate iar celelealte pensii speciale da ? In acest caz nu se poate vorbi despre discriminare ? Cu ce este mai presus un magistrat decat un militar care isi pierde viata in teatrul de actiuni militare ? Atat magistratii (pentru care am o stima si un respect deosebit) cat si celelalte categorii de pensionari nesimtiti (politisi, militari etc) au derulat cariere profesionale care au presupus aceleasi privatiuni reglementate prin legi; deci care este diferenta, sau care ar fi argumentul forte pentru o astfel de discriminare ?
    In situatia in care actualul guvern in intelepciunea sa va mentine aceasta discriminare, ce forme de lupta pentru gasirea dreptatii au la indemana celelalte categorii de pensionari nesimtiti ?

    • @MARIN

      Daca ma intrebi, eu cred ca militarii trebuiau sa fie lasati in pace, doar sa se reglementeze mai bine. Curtea Constitutionala a spus ceva legat de statutul judecatorilor, ca asta e prevazut in Constitutie. N-am citit inca argumentatia Curtii.

  4. bla bla spune:

    numai oamenii neseriosi pot paria pe ceva… din cauza tocmai a acestui lucru eu nu am votat basescu, am votat roman… si nimic …

  5. bla bla spune:

    a paria inseamna imprudenta, si sa te increzi in neprevazut. pana acum au dat dovada ca numai la asta se pricep… umbla ca niste lilieci bezmetici… condusi de stele si de luna … hai sa incercam daca merge, daca nu …! boc sa mai puna mana pe constitutie. daca era doctor putea fi dat in judecata pentru mal praxis…

  6. Este o situatie jalnica in Romania in acest moment. Parca suntem un popor blestemat sa ne mancam permanent intre noi si sa profite altii de lacomia si prostia noastra (vezi FMI).
    Aceasta situatie politica, sociala si economica dramatica din Romania este rodul unei mentalitati comuniste intiparita adanc in profilul neamului si a unui sistem politic perpetuat de 20 de ani pana azi. Trebuie schimbat din temelii tot mecanismul politic mai ales in ceea ce priveste ideologia doctrinara a partidelor si a mentalitatii oamenilor care activeaza in partide. Mai in detaliu puteti citi parerea mea aici: http://gheorghemarius.blogspot.com

    • @Gheorghe Marius

      Nu numai ca mentalitatea egalitarista se mentine, dar dupa anii 2009-2010 iar sunt tot mai multi care, pierzandu-si serviciul si neputand sa-si plateasca ratele la banca, spun ca era mai bine pe vremea comunismului. Fereasca-ne Dumnezeu!

  7. Bibliotecaru spune:

    Dar dacă nu era 5 la 4 ci 4 la 5… legea era aceiaşi şi fraierii păcăliţi eram noi.

    • @Bibliotecaru

      Ungurii incearca sa se scoata cu votul lui Puskas. De parca nu tot cu voturile lor s-a ajuns acolo. Oricum, guvernul e cu totul buimac si a intrat in vrie.

  8. [...] Alexandru Marin: Iubesc prea mult diversitatea din oameni ca sa pot sa am un model, un maestru sau un mentor. De la fiecare om pe care l-am citit sau cunoscut am avut de invatat. Nu cred ca are rost acum sa fac o lista in care ar intra dinastia Bratienilor, Mahatma Gandhi sau Varujan Vosganian. [...]

  9. bla bla spune:

    am incercat da nici macar geoana n a iesit…:)

  10. Bibliotecaru spune:

    Nu cred că este vorba despre UDMR, cred că este vorba despre o non-conştiinţă civică. Dacă ajungi la apogeul unei cariere juridice în CCR şi continui să votezi, într-un fel sau altul, politic, înseamnă că toată carieră nu ţi-au făcut treaba şi justiţia nu a fost slujită, doar un partid. Eu cred că egal vinovaţi sunt şi cei care au spus că legea este constituţională şi cei care au spus că legea este neconstituţională, pentru că eu astăzi nu ştiu care este adevărul, ci doar că votul politic a înclinat, de data aceasta, împotriva cuplului Băsescu-Boc. Interesul meu nu era însă ca CCR să dea dreptate unora sau altora, interesul meu, vis-a-vis de CCR, era să judece corect dacă Constituţia se încalcă sau nu… că doar asta este rostul lor. Faptul că fiecare judecător, fără excepţie, a păstrat poziţia partidului care l-a propus în CCR, mie, cetăţean, nu-mi este de nici un ajutor. Ce rost are această instituţie dacă votul lor este tot unul politic? Eu sper ca aceşti 9 judecători să mă apere de abuzul politic, să vegheze ca să nu-mi încalce drepturile cetăţeneşti. Dacă nu o face, dacă este un fel de minim-Parlament infiltrat în decizia Juridică, ce sens are acest organism?

  11. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Ce ziceti de ipocrizia portocolie:”O sa regrete pensionarii reducerea cu 15% a pensiilor!”?

    • @un liberal optimist

      Aiureala lui Vladescu: nu-i intelege pe cei care plang pe umarul pensionarului. Ii intelege probabil pe cei care se cocoata pe umerii lor, ca PD in campanie,

  12. @
    vv

    ““Marsul” meu era un indemn, nu o alungare..”

    Nu stiam ca sunteti una si aceasi persoana cu liberalu’ zbuciumat.

  13. un liberal optimist spune:

    Radeti voi, radeti dragi portocalii, dar pdul e la 14% , bok la 10 si basescu la 12. Asa ca dati salariile inapoi si mariti si pensiile cu 30% ca sa mai reveniti in sondaje! Oricum, democratia e pe voturi!

  14. un liberal optimist spune:

    ..Eventual duceti si cota unica la un 7-9%…sa mai puna carne pe ei si slabii.

  15. Dorin spune:

    @ All: fiindca-i duminica si uichend, hai sa ne amintim azi, apropo de vria guvernului, de gluma aia veche care spunea: “eu mi-as dori sa mor linistit in somn ca bunicul meu, nu urland de groaza ca pasagerii lui!”

    In privinta impartitului calatorilor pe clase, cam greu de facut chestia asta in momentul de fata! Oare ce-ar trebui sa faca bietul amploiat de la CFR in privinta muzicii de exemplu: la clasa I-a se asculta oare Mozart si Beethoven sau Florin Salam si Andrian compilu’ minune? Mi-ar placea sa cred ca prima varianta este corecta, insa tare ma tem ca in realitate potrivita ar fi varianta a 2-a!

    Asta e marea problema a Romaniei de azi: ca accesul instantaneu la finante practic nelimitate nu te face nici mai civilizat, nici mai binecrecut decat erai inainte de asta, dupa cum observat este faptul ca un sofer care conduce un Hummer, un Rolls Royce sau un Lamborghini nu devine automat mai destept din cauza masinii pe care o conduce; el ramane tot un cioflingar care conduce un Rolls Royce!

    Concluzia e una singura: nu mai dati volanul pe mana unora care nu au permis de conducere la categoria “presedinte” “guvern” sau “curte constitutionala”, altfel ne trezim infipti precum s-a trezit Ieremia cu oistea-n gard! :)

    Au bon entendeur, salut!

    • @Dorin

      Oamenii sunt mai atenti cu felul in care cheltuiesc banii, atunci cand platesc impozite pentru ei. Cu cat sunt mai multe lucruri luxoase, cu atat impozitele sunt mai aleatorii.

  16. @dorin
    Imi place! :-)

  17. un liberal optimist spune:

    @Dorin,
    E tare!

  18. cris spune:

    @ Dorin

    Pai daca uitatul in bagdadie a ajuns sa fie “privire patrunzatoare” normal ca scot trenul de pe sina, aterizeaza avionul in copaci, baga Rolls Royce-ul in sant, etc. Sunt intr-adevar alesi… pe sprinceana.
    http://www.realitatea.net/traian-ungureanu-ccr—o-institutie-inepta–abuziva–judecatorii-sai-au-comportament-mizer_720481.html

  19. un liberal optimist spune:

    @Itic,
    Ce facusi tata? Tocmai o dadusi la peste? Zeama de varza tataie!

  20. un liberal optimist spune:

    @cris,
    Te rog, nu cobori nivelul blogului la cel al alcoolemiei Ungureanului! Nu de alta, dar betivanul de Baseanu atat asteapta. Abia a dat la peste si s-a trezit din mahmureala. Nici n-a vazut ce sfat i-am dat: sa ia zeama de varza. Dar cred ca la cat de des “consuma” a epuizat rezerva din toamna!

  21. ion din sighet spune:

    dupa tot dezastrul pe care l-ati produs in timpul guvernarii ar fi bine ca sa lasati guvernul Boc sa indrepte macar ce se mai poate indrepta,e o mare mizerie ce faceti.

  22. lorduljohn spune:

    @all

    In vreme ce noi spunem de 4 ani ca SC PDL srl nu e partid ci o gasca, iata ca viendom’ Lazaroiu, cu aerul sau doct si afectat si zice urmatoarele:
    “Am observat starea asta de panică. Într-un anume moment, s-a văzut că nu există niciun liant în partid, decât dorinţa de a rămâne la putere. Nu am văzut valori, nu am văzut doctrină, nu am văzut … credem noi, toţi credem în asta şi atunci aşa trebuie făcut. Aici mai e de lucru la PDL”, a spus Lăzăroiu, citat de Mediafax.

    Tovarase Gradu’, abia acum ai observat? Mai e de lucru la PDL?
    Ce? Imbalsamarea?

  23. cris spune:

    @ LordulJohn

    Am citit de curind un raport la NATO din 1999. Iti redau un fragment:

    “Experienta istorica convinge ca regimurile autoritare au defecte care anuleaza posibilele lor avantaje. Odata instalate, guvernele autoritare isi pierd repede eficienta. Capacitatea lor mobilizatoare nu este de durata. Eficienta lor devine imaginara iar actiunile ostentative se substituie rezultatelor reale. Ceea ce parea sa fie solutia problemei devine curind o solutie virtuala care implica emergenta unor probleme cu mult mai complicate decit capacitatea guvernului de a le rezolva….
    Paralizia sistemului auto-regulator al societatii duce la consecinte serioase….Blocada unui feedback de la nivelurile subordinate ale verticalei ierarhice depriveaza centrul care stabileste politica de informatie veridica asupra situatiei reale. Astfel regimul isi pierde capacitatea de a-si corecta linia strategica si a da solutii concrete….
    Verticala managementului autoritar poate comunica adecvat impulsul de sus in jos numai in societati primitive. Sistemele dezvoltate si complexe structural trebuie sa aiba un mecanism public de verificare al unor asemenea comunicari…. Deciziile comunicate de sus in jos sunt deformate de interesele cercurilor apropiate puterii si de “intrigi de curte”. La fiecare nivel al verticalei autoritare exista “zgomote”, galagie deviatoare cauzate de interese individuale sau de grup, departe chiar de interesele cercurilor “superioare”. Iar acestea devin atit de asurzitoare incit distorsioneaza complet continutul deciziilor.
    Eliminarea “galagiei” interferentiale necesita un mare numar de inspectori, ceea ce conduce la o crestere exponentiala a aparatului birocratic. Mai mult, chiar inspectorii ajung sa fie influentati de “galagia” deviatoare si apare problema inspectarii inspectorilor. Managementul autoritar devine extrem de lent si inflexibil, incapabil sa se adapteze la schimbari rapide.
    Un sistem deficitar de selectare a personalului este calciiul lui Ahile pentru sistemul autoritar. Nici profesionalismul, nici calificarile sau abilitatile ori calitatile morale nu au importanta in promovarea angajatului. In acest tip de management nu exista loc pentru persoane independente si principiale. Rezultatul acestei selectii negative este paralizia partiala, si uneori totala, a managementului.”

    Si iti las surpriza de a descoperi in ce context a fost facut acest raport: http://www.nato.int/acad/fellow/97-99/galkin.pdf

  24. [...] “Se incearca distrugerea institutiei primarului prin conferirea de puteri sporite in materie de buget local prefectului numit politic. Prefectul va stabili ce investitii poate face primaria. Marionetele politice ale lui Basescu, Udrea si Boc vor decide daca o scoala, un canal sunt oportune“ [...]

    • @se incearca distrugerea institutiei primarului

      Prefectii pusi de PD sunt in multe locuri o mare pacoste. Tocmai am fost la Giurgiu unde prefectul e o sursa inepuizabila de ilegalitati.

  25. @
    vv

    ‘liberalul optimist este cel care mi-a zis “mars” nu dv. Faptul ca v-ati insusit expresia si v-ati justificat in locul lui m-a facut sa cred ca suneti una si aceeasi persoana.
    Lasa-ti-o balta.
    Am inteles ‘indemnul”, asta conteaza.

  26. Mai armene, mai tzigane,
    Nu te juca cu sofrane,
    Ce te paste-o nasalie,
    Cu popi multi si terezie,
    Ai o fata o Florina,
    Si o soata gospodina,
    Ce mai cauti la femei,
    Si te dai pe zece lei,
    Nu esti bun nici la foutout,
    Darmite la visterie,
    Prost estu frate ca o mie.
    Nu te lua de Zeus frate,
    Ca ti-o pune pe la spate,
    Ai masina, ai sofer,
    Las-o frate-n frigider,
    Pisda-ti palce dar si poula,
    Sugeo frate, peasezate.
    Co sa ai pe veresie,
    Numai holde pe mosie,
    Iaca capete de poula,
    Ca sa ti-i proptesc in gura.
    *din ciclul Doinele Mortii de Silviu Labes

  27. Cu ocazia implinirii a 18 ani de cand ma injuri neincetat, va declar iresponsabil si de rea credinta. Daca au nu m-am luat de pianista si nici de gigasa ta fica, tu de ce te iei de EBA, sa plange la telefon ca liberalii tai o facti in toate felurile.
    Tu nu stii ca exista dosarele tale la mine si daca le scot pe piata e nasol.
    Fii mai ferm cu baietii de la net, care fac in numele tau afirmatii jignitoare laadresa mea si a familiei. Pe politica poti sa ma critici cat vrei, poti veni sa discutam orice, insa daca ma mai suna EBA si-mi spune ca Liberalii lui Vosganian de la net din Iasi fac si dreg, dau cu tine de pamant si lichidep partidu vostru de trogloditi amarati. Alo, PNL s-a terminat campania electorala, la munca pentru restituit ce-ati furat… trasnformatoare, energie, bani…etc.

  28. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Sursele lui Ioska spun ca sefa la RTV va fi Ada Mesesan, cea care furnizeaza temele zilei vectorilor de imagine si postacilor portocalii. Sa speram ca in viitor , avand ditamai televiziunea nationala pe mana si inca trei posturi afiliate vom avea o viata mai usoara:nu se prea uita lumea la sus-mentionatele posturi si cu siguranta ii va concedia si pe postaci.

  29. Dorin spune:

    @ ion din sighet:

    Stimate domn, cand vorbiti despre dezastrul pe care l-a produs guvernarea liberala, la ce va referiti mai exact? Vorbiti despre ceva ce ati vazut d-voastra personal, sau e vorba despre ceva despre care v-a povestit domnul Boc?

    • @Dorin

      Niciodata romanii n-au dus-o mai bine decat in timpul guvernarii libeale. A spune ca a fost un dezastru e o aiureala invatata la sedintele de invatamant politic la PD, ai dreptate.

  30. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Zice-se ca revolta s-a mutat la PDL. Acum se vehiculeaza numele lui Alexandru Lazescu, un profesionist care se spera sa fie acceptat de CA. Si totusi, surprinzator, se pare ca o accepta pe Toghina! N-am mai ascultat de mult posturile radio nationale: o fi schimbat macazul?

  31. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Vad ca scandalul s-a intetit in pdl in jurul mesesancai. Se aude ca era intr-un fel de cardasie cu bok sa le ia banii la fraierii de parlamentari. Pai n-au dreptate ardelenii care scriu despre familia lui bok ca fiind una venetica prin Rachitele? O fi venit de prin Stepele Calmuce, o fi vre-o ruda cu basestii ceva.. Poate Adrian Severin s-o fi documentat el..

  32. Buddha spune:

    De ce intra toti nebunii pe bloguri? Ar trebui ca cineva sa verifice aberatiile pe care le posteaza unii!! Dar nui bagati in seama, sunt doar complexati. Sau pedisti.
    fELICITARI, e un blog foarte bun.
    Jos Basescu!

    • @Buddha

      Cand vezi ce tampenii spun sustinatorii de pe blog ai pedistilor te simti mai bine. Iti dai seama ca evolutionismul nu a fost vorba goala, ne tragem din primate dar unii ne-am desprins de ele…

  33. @Itzic

    Ma maguleste interesul tau, sunt in Armenia pt cateva zile, s-ar putea sa mai lipsesc din tema zilei.

  34. @Itzic Baseanu

    Baseanu o fi numele real al lui Basescu?