Să mai vorbim şi despre altceva. De pildă, despre noul Cod fiscal.

Fac uneori un exerciţiu pe care vi-l recomand şi vouă. Atunci când se  întâmplă una-alta, mă gândesc: chestia asta se putea întâmpla în comunism? E un fel de  vedea dacă şi cât de mult ne-am îndepărtat de comunism. Dar despre toate astea o să vorbim în câteva comentarii ulterioare. Discuţia este, oricum, deosebit de utilă.

Acum aş vrea să vă aduc în dezbatere un subiect de o mai mare importanţă decât spectacolele mediatice din ultima vreme. Economia românească este îngheţată, banul nu circulă şi oportunităţile sunt reduse. Un loc de muncă se găseşte cu mare dificultate, iar capacitatea de absorbţie a pieţei pentru tot felul de produse se reduce. Afacerile şi gospodăriile nu mai fac proiecte pe termen lung, căci viitorul este impredictibil. Investiţiile, interne şi străine, sunt cu totul insuficiente. E nevoie de un semnal ferm privind susţinerea economiei.

Un astfel de semnal ar putea fi modificarea Codului fiscal. Nu vreau să comentez acum vreau întâi să mă asigur că sunteţi în temă. Vă recomand adresa http://www.mfinante.ro/acasa.html?method=detalii&id=96293. Aşa cum pare, din declaraţiile ministrului finanţelor, proiectul este deosebit de ambiţios. Vă propun să facem câteva comentarii pe acest subiect, pe nedrept ignorat.

E vorba, în acest nou Cod fiscal, de o relaxare fiscală, probabil cea mai importantă după cea făcută de noi, în anii 2005-2008. Relaxarea fiscală trebuie să se însoţească şi cu îmbunătăţirea administrrii fiscale. Problema e că suntem pradă unui paradox: cu cât ecranele se umplu de zdrăngănit de cătuşe şi de mascaţi, cu atât criminalitatea economică şi evaziunea fiscală sporesc. Cum de e posibil aşa ceva, e un bun subiect de meditaţie.

Faţă de 2013, veniturile bugetare, ca procent în PIB; au scăzut pe toate palierele. Ceea ce este cel mai şocant, este că, raportat la PIB, în 2014, cu 24%, s-a colectat mai puţin TVA decât în 2008, cu 19%! Cu o asemenea manieră de colectare a veniturilor bugetare, o reducere fiscală a TVA până la 18% s-ar susţine cu dificultate.

M-aş bucura dacă aceste chestiuni (noul Cod fiscal, informatizarea şi îmbunătăţirea colectării în sistemul fiscal etc.etc.) ar face obiectul unui dialog public.

 

 

70 Responses to “Să mai vorbim şi despre altceva. De pildă, despre noul Cod fiscal.”

  1. epolitikon spune:

    @VV
    Bun subiect. Ar trebui tratat cu maxima aplecare de catre toti guristii si botistele care se alinta pe tv. Dar am o intrebare: Cand USL guverna si colegul dvs. Chitoiu era “in charge” sau pe romaneste, la butoane, l-ati luat la bani marunti pe chestiunile astea?

    Despre restul, mai vedem, deocamdata sunt foarte multi bani care stau in banci si care nu produc nimic. Poate ca anumiti stimuli sunt bineveniti sa relanseze consumul si odata cu asta sa antreneze in investitii si capitalul inert. Cred eu. Oricum guvernul Ponta trebuie tocat la ficat pana-n 2016 de min. 5 ori pe zi pe tema intentiilor de crestere a poverii fiscale a IMM-urilor si distrugerea sistematica a antreprenoriatului marunt.

    • Chestiunea informatizarii sistemului fiscal am pus-o tot timpul. Atunci Ministerul Fin mi-a raspuns ca a reinceput proiectul. Cred, oricum, ca intrebarea ta nu are nicio relevanta. Daca se refera la mine, eu avansasem destul de mult cu proiectul, facusem o colaborare cu Agencia Tributaria din Spania. In 2009 proiectul ar fi trebuit terminat. Din pacate…

  2. Pacala spune:

    @vv
    Ma asteptam ca macar materialul ppt sa il comentati.

  3. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    Dupa opinia mea diferenta dintre dreapta si stinga in Romania e una singura: stinga fura mai putin, mult mai putin! Cam a 5-a parte.

    Asa ca mi s-ar parea ceva total inutil sa discutam despre ce propuneti dumneavoastra.

    In schimb, va propun eu altceva: haideti sa spunem bancuri… Cred ca e tot ce putem noi face in urmatorii 10 ani…

    • epolitikon spune:

      Ironic sau nu, pe undeva iti dau dreptate.
      Eu ma intreb, oare la PSD asa e linia interna, atent monitorizata, ca nu cumva oamenii lor sa fie extrem de lacomi precum liberalii sau pedelacii? Adica cineva chiar vegheaza ca oamenii din teritoriu sa-i mai lase si pe altii sa traiasca?
      Sigur, nu vreau sa spun ca pesedistii sunt buni si liberalii rai, nu, toti sunt rai, doar ca astia de dreapta sunt foarte rai, nu creste nimic sub ei, sunt precum nucii, erodeaza radicinile oricaror afaceri care mai traiesc, si nu permit sa se dezvolte altele noi…Mai ales in orasele mici.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Nu, nu cred asta. Ceea ce am zis e doar un fapt constatat si atit. Astia de dreapta cind au ajuns intr-un final la putere dupa o lunga dominatie psd-ista… probabil ca erau mult mai flaminzi, pentru ca asa lacomie si asa jaf eu nu mi-am putut imagina. Inainte ii condamnam pe psd-isti ca ciuguleau intre 10-15% din contracte, si eram foarte vehement impotriva lor. Dar cind au venit flaminzii astia… crede-ma ca mi-a pierit piuitul.

        • emi spune:

          Ce au facut pesedeii nu prea s-a stiut, ei au aratat tot timpul spre ceilalti. Mare parte a industriei romanesti a fost terminata in anii feseneului, din care au rezultat PSD si PDL. Ca sa nu mai vorbim de jaful comunistilor numit “Nationalizare”.
          “Cine uita istoria, este condamnat sa o repete.”

        • Despre ce flamanzi de dreapta vorbesti?!? Despre PDL?

      • Adica vrei sa spui ca atunci cand am guvernat noi, PNL, in 2005-2008, nu a crescut nimic? E drept ca PNL de atunci nu semana cu cel de acum…

    • Te bat la bancuri. Cu Radio Erevan…:) Daca o sa avem tot timpul obsesia furtului, n-o sa ne lecuim. E nevoie de reguli care sa impiedice furtul. Informatizarea si bursele pot ajuta.

      • epolitikon spune:

        Il doare-n bascheti pe seful de la CJAS de bancuri cu radio erevan si informatizare. Ala vrea banul.

  4. Filip G spune:

    Cat de echitabil e CODUL FISCAL?
    Filip G spune:
    februarie 20, 2015 la 12:35 pm
    Masura 141 din fonduri UE se aplica agricultorilor ,pentru a beneficia de ea trebuie sa-ti faci firma.
    Deci 1500 EURO x 5 ani in total 7500 EURO.
    Cum ii ia statul inapoi?
    3% + 1.530*) lei trimestrial, pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi;
    Taranul ramane cu birocratia ,cine dracu mai accesaza bani UE la o asa magarie?!?

    • Dar, Filip, se presupune ca din fondurile astea microintreprinderea se alege totusi cu ceva care ii aduce castig, nu?

      • emi spune:

        Microintreprinderea isi poate porni afacerea fara imprumut la banca, deci fara dobanzile aferente. Dar daca afacerea nu este suficient de profitabila, nu reuseste sa-si plateasca impozitul catre stat. Cate ferme pot fi profitabile dupa primul trimestru???

        • emi spune:

          In plus, primul trimestru poate insemna mai putin de juma` de luna, daca certificatul CCIT iese in martie, iunie, septembrie sau decembrie.
          Dar astea sunt cazuri particulare, putin interesante pentru legiuitor.
          Sa povestesc cat costa un dosar pentru un “fond european”?!?
          Evident ca la fonduri europene nu pot accesa decat cei care urmaresc jaful, pentru ca un cetatean cinstit prefera sa munceasca la negru cativa ani, si abia cand si-a adunat mijloacele fixe necesare, si isi permite sa plateasca impozit, isi face firma.

          • emi spune:

            Acum am inteles, esti ajutat dar nu la infinit.
            Suma cu care te ajuta UE se recupereaza la Stat, pentru a fi virata la UE, care UE, cu aceeasi suma, in anul urmator ajuta pe altul.
            Ca principiu e OK, dar numai in comertul engross se castiga atat de mult, in atat de putin timp.
            O afacere temeinica poti porni DOAR pe banii tai.

  5. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    Crin Antonescu la b1…

    anuntase dezvaluiri, scenarii, etc… si defapt incearca aceleasi scuze patetice ca si pina acum. Nu-mi imaginez un om politic care poate dezamagi mai tare…

    Ba mai mult… aflam ca e sustinatorul unei Republici Prezidentiale puternice…

    Jalnic.

    • emi spune:

      CA are tot ce ii trebuie, oricat va straduiti nu il puteti manji.
      In orice clipa poate reveni in “ring”, DACA VREA.
      Asta va sufoca de ciuda…

    • Pai cum, ca Antonescu voia presedinte ales de Parlamwent?!

    • Mihail spune:

      Domnul Antonescu este posibil sa re dezamageasca pe tine deoarece nu intelegi absolut nimic din detinul acestui om politic.
      Iar daca nu intelegi, te dai ofensat.
      Okay, este opinia ta pe care ti-o respect.
      …Dar fuga de justitie, mirul aplicat in mod repetat, lecturarea de pasaje bisericoase, bocetul si abordarea patetica din Senat nu le gasesti jalnice ?
      Dezumanizante ?

      Crin Antonescu nu a anuntat nimic. Ba nu, a anuntat celor carora le este dor de el, ca-l pot “regasi” la B1, duminica seara.
      Atat.
      In rest, pentru cei avizati, care stiu toata povestea nu a facut decat sa sublinieze cu multa delicatete adevarurile groaznice.
      Esti prea orb ca sa mai poti zari ceva dincolo de ceasul de pe paretele Ministerului Economiei.
      Mai functioneaza ?

  6. lordul john spune:

    @VV

    Doua chestiuni pentru care ne-am batut: reducerea TVA la pește si eliminarea impozitului pe constructiile speciale!

    Mai ramane una: firmele care platesc impozit (botezata taxa) pe terenul detinut in concesiune de la stat. Pai daca terenul e al statutului si firma plateste redeventa si toate impozitele afacerii, pentru ce sa plateasca si impozit (botezat taxa) pentru terenului statului?

  7. Mihail spune:

    Sunt vandut lui Crin Antonescu, ce vine dupa Domnia Sa, consider ca nu prea are valoare.
    Sunt printre putinii care am inteles de ce si-a dat demisia, de ce a plecat.
    Orice om cu dotare intelectuala, vertical, ar fi procedat la fel.
    Nu am obosit ca sa le explic celor care nu au inteles plecarile lui, de ce a facut-o.

    Aseara a spus multe, insa s-a ferit ca sa pomeneasca despre cooperativa, despre cei 20% care in mod normal ar fi trebuit sa fie undeva pe la 21-25%.
    Au avut colegi, din varf, care l-au lucrat, prieten(al doilea) care l-a tradat, colegi pe care i-a sustinut, numit, propulsat si ei….s-au pus pe furat.
    “Este o grea apasare asta” declara Crin Antonescu.

    Insa, aseara am avut oarecum o revelatie. Omul acesta la primul semn din Senat, si-a dat demisia, apoi de la Presedintia partidului si tot asa.
    Crin Antonescu si-a dat demisia pentru mult mai putin, decat altii.
    Se spune ca are onoare !
    Poate observati ca nici nu si-a aplicat mir, nici nu s-a pus pe lecturat literatura religioasa live, nici nu a fost vreodata patetic si plangacios.
    Facand suma, hai sa zicem ca nu a fost niciodata caraghios.

    Nu am purtat niciodata palarie, n-am…insa oricand , la orice ora, imi scot palaria in fata acestui domn.
    Crin Antonescu si-a slujit partidul, poporul si tara, neabatandu-se de la principiul: „Ego servus tuussum!“

  8. Ivi spune:

    Da foarte important de discutat codul fiscal mai ales ce se intampla in zona intreprinzatorilor din Romania….
    Din ce am vazut ei sunt din nou aproape uitati in noul cod fiscal…

    Si intrebarea este simpla – ce propui tu Varujan ca masuri de sustinere (sau cel putin de debirocratizare) a intreprinzatorilor romani….

    • Eu lucrez acum la un studiu despre noul Cod fiscal. In linii mari, sunt de acord cu propunerile numai ca nu stiu inca daca pot fi sustinute.

      • emi spune:

        Interesant ca nu se intampla nimic in 2015, “pisica moarta” este pentru fraierii (Guvernul) din viitor.

        • epolitikon spune:

          Idioteania dusa la rang de masterat.

          • emi spune:

            Pentru VV sunt importante mirul si rugaciunea, pentru ca este un om cu respect si dragoste de Dumnezeu.
            Pentru tine e important sutienul, unicul tau Dumnezeu. Pacat ca nu te-au filmat in portocaliu, e culoarea care te-a consacrat, si s-ar fi putut observa cum iti atarna “ideile”, pe buric.

  9. Valeriu Mangu spune:

    Articolul “Un condamnat la tăcere: Generalul Iulian Vlad, la 84 de ani”, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  10. alexis spune:

    Varujan,

    Recentele dezvaluiri privind nivelul incredibil pe care coruptia l-a atins in perioada 2009-2012 (incredibil numai pentru cei care nu au avut ochi sa vada si constiinta) ridica cel putin trei intrebari care ar trebui sa capete raspunsuri de tip institutional. Adica sa genereze un proces de reforma a institutiilor statului pornind de la cauzele reale ale problemelor: 1. Cum a fost posibil ca persoane de calitatea lenutei udrea&comp sa ajunga in cele mai importante functii de decizie ale statului; 2. Cum a fost posibil ca procesul decizional dintr-o intreaga tara sa fie deturnat in favoarea unor interese partizane sau personale; si (cel mai important pentru subiectul pe care l-ai propus) 3. Cum a fost posibil ca sume imense de bani sa circule pe trasee subterane fara? stiinta fiscului. Exista in MF o gasca de oameni care tin cu dintii de un anumit status-quo. Controlul fiscal se realizeaza la noi, in continuare, prin deplasarea inspectorului la sediul firmelor. De cele mai multe ori se realizeaza aranjamente intre inspector si patron, oneroase pentru statul roman. Ai propus un sistem de control informatic al fluxurilor si operatiunilor financiare. Astfel de sisteme exista de 30-40 de ani in toate tarile civilizate. Ministrul finantelor ar trebui intrebat cand are de gand sa implementeze un astfel de sistem. Iar voi, cei din clasa politica, ar trebui sa raspundeti la intrebarea: cat va mai trebuie sa va uitati la cum functioneaza administratiile moderne si sa actionati in consecinta. Un exemplu: se vorbeste de separarea functiei de premier de cea de sef de partid. Oameni buni nu va uitati in jurul vostru? Merkel, Cameron, Rahoy, Orban sunt toti sefi ai partidelor care detin majoritatea in parlamentele din tarile lor.

    • Daca se informatizeaza sistemul fiscal, multe lucruri se pot rezolva. Acum e ca relatia dintre potera si haiducie in anumite componente.

      • epolitikon spune:

        Ok, poate informatizarea ajuta, e o unealta necesara dar eu cred ca nu-i nici pe departe totul. Si nici daca ati fi terminat-o, ca trimestrial va laudati ca ati inceput-o dar s-a rupt filmul ministerial cand ajunsese la aprox. 80%, nu cred ca Romania ar fi gasit Sfantul Graal al finantelor publice.

  11. emi spune:

    La fel ca TB, EU le reproseaza parlamentarilor situatia prin care a trecut, de parca ei ar fi palmat bani de peste tot!!!
    Culmea e ca deputatii s-au simtit vinovati!!!

  12. Mihail spune:

    Acum, la Ralitatea se disuta extrem de serios despre “Timbrul cultural” al domnului Vosganian & Co.
    Domnul Liiceanu demonteaza foarte interesant acest demers, care aduce mai curand cu o strutocamila.

  13. Adam Mares spune:

    O dadu in autovictimizare Liiceanu! Da, hai sa plangem de mila lui, cat e de napastuit si de sarac! :P

  14. Kronstadt an der Graft spune:

    Tanti Nuți e cătrănită fleașcă că e ținută în arestul cel comun. Adică cum, ea care e învățată cu vuitoane să stea cu plebea? Măcar cătușele să fi avut oarece svarowski acolo, dar nimic! Se usucă pe picioare sărăcuța.
    Ia să alegem o temă de studiu. Vă rog să apreciați care e diferența între Galapagos și Gala Bute.

  15. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    nu l-ati urmarit pe Crin Antonescu ieri pe b1?

    n-ati pierdut mare lucru, dar… s-a dat de gol cu anumite lucruri. Acum am inteles si eu de ce in proiectul de modificare a constitutiei scosese paragrafe care spuneau ca Romania este o republica parlamentara (cu toate ca public noi stiam ca vrea sa diminueze si sa clarifice atributiile presedintelui). Pe acelasi motiv probabil a introdus in textul constitutional sintagma “seful statului” in loc de presedinte, fapt pentru care l-am sanctionat dur exact la vremea respectiva.

    In fine, pacat, omul asta a devenit o paiata, iar in viitor va deveni exact ce i-am prorocit in august-septembrie 2012: analist politic (cel mult).

    PS – cind zic hotii de dreapta, ma refer exact la hotii de dreapta, adica la peste 90% dintre cei care azi compun NOUL PNL. Nu exista niciun motiv pe lumea asta sa ma poata face sa cred ca exista azi in Romania persoane dispuse sa cheltuiasca bani seriosi in campanii electorale fara sa aiba nicio intentie de a-i recupera inzecit!

    • Kronstadt an der Graft spune:

      Cred că putem să-i numim generic liberalii roșii.

      • mihail spune:

        Astia au furat pe fata si voturile din Parlament, numărând dupa o logica a lor.
        De aceea propun o asanare a noului PNL. In prima faza, zic sa-l rugam pe domnul senator ca sa-i mazgaleasca pe toti cu ulei armenesc, intr-o prima miscare disperata de a salva marele partid.

      • Aia erau liberali rosii pentru ca erau in devenire de dreapta. Cand au disparut conservatorii au trecut in locul lor.

    • mihail spune:

      N-ai inteles nimic. Si daca-ti desena, tot nu pricepeai ceva.
      Poate, cândva reusesti sa digeri ideea, sa-ti intre la cutiutza faptul ca omul pleacă de tot.
      Nu-i mai trebuie viata politica, s-a saturat.
      A plecat decent, la cel mai mic semn, fără mixul de rigoare(ulei de mir, brosurica de rugăciuni si bocet).
      S-a comportat barbateste si onest.

      Ca tu nu intelegi, asta nu-l mai priveste pe domnul Crin Antonescu.

      • mihail spune:

        Era sa uit, daca pentru tine un om onest, demn si vertical este o “paiatza” atunci un miruit in public, cititor de rugăciuni si plangacios, toate la un loc…cum se defineste ?
        Atentie, nu ma gândesc deloc la termenul de “paiata”.
        Te las pe tine, etichetor sef si priceput la oameni sa-mi indici un termen.

        • Cred ca ai luat-o razna complet. Ingai ca nu am plans, iar mirul il port de cand eram copil. Cand ai fost ultima oara la biserica, nefericitule? Cand o sa ai curajul sa faci lucrurile pe care le=am facut eu in viata, atunci sa spui astfel de lucruri. Sau te pune cineva sa le spui?

    • M/am linistit. Credeam ca spui ca hotii de dreapta suntem eu si Tariceanu.

  16. Radu Alexandru Vasilescu spune:

    Am o intrebare punctuala ce deriva din singura mea mare problema cu acest cod fiscal:

    De ce sa fie dividendele impozitate cu 0% in loc sa impozitam profitul cu 0% si sa impozitam dividendele cu 25-30% astfel incat – coroborat cu anumite masuri de procedura fiscala – sa permita companiilor sa prospere dar si sa incurajeze reinvestirea profiturilor scotand totodata posibilitatea de a expatria profitutile ca de-facto dividende fara sa se plateasca acel impozit?

    Am incuraja astfel investitiile si acumularile de capital IN ROMANIA pe termen lung. E doar o observatie.

    Altfel codul acesta fiscal continua proasta traditie – depasita de istorie deja – de a considera ca munca si paturile de jos ca si clasa mijlocie trebuie cocosate cu taxe, contributii si impozite in timp ce capitalul trebuie sa zburde liber pe campii. Pana acum n-am vazut sa functioneze sistemul asta si observ ca nu exista o schimbare de filozofie.

    • In principiu ai dreptate, adica sa incurajezi profitul reinvestit. Dar pentru asta deja exista regula, atat in ce priveste profitul cat si in ce priveste regimul amortizarilor. Pe de alta parte, oamenii, c#nd au bani, ii investesc sau ii depun la banca.