Ispitirea Sfântului Anton şi funcţia publică (II)

Vorbeam despre faptul că administraţia centrală este prost plătită. La aceasta se adaugă, mai als în ultima vreme, un sentiment de teamă în faţa unor decizii curajoase. Practic, administraţia e încremenită, nu se privatizează nimic, nu există nicio tentativă de susţinere a economiei şi relaţia cu mediul de afaceri este crispată. Ca să nu mai vorbim de faptul că, în interiorul sectorului de stat, salarizarea este extrem de inegală, diferenţele de salarizare dintre ministere fiind uneori chiar de la simplu la dublu.

Ce se întâmplă în această situaţie? Sigur că administraţia se deprofesionalizează. E un proces care se generalizează în spaţiul public. Administraţia se deprofesionalizează umăr la umăr cu clasa politică, ce suferă şi ea un proces similar. Neexistând politică de resurse umane în interiorul partidelor şi profesioniştii ezitând să intre în politică (dacă nu fugind de-a dreptul de ea) oferta către administraţie este redusă calitativ. Nu mai vorbim de faptul că învăşământul superior administrativ are o atractivitate redusă, dat fiind că ani de zile posturile au fost blocate, deci scoteam absolvenţi care nu aveau unde munci în meseria lor, iar când totuşi posturile se deblocau, altele erau criteriile de selecţie decât cele ale competenţei.

Cei care rămân în administraţia centrală fie s-au obişnuit cu ea, fie n-au găsit altceva mai bun. Căci de vocaţie nu mai poate fi vorba. Dar şi unii şi alţii socotesc că e imperios necesar să-şi rotunjească veniturile peste salariul pe care îl primesc pentru că din el se poate trăi cu mare dificultate. Şi atunci funcţionarul public foloseşte alte soluţii. Mai există, încă, posturi în consiliile de administraţie şi adunările generale ale acţionarilor, cu diverse avantaje. Mai există posturi sau măcar deplasări în străinătate. Fiecare autorizaţie, fiecare procedură pe care funcţionarul trebuie să-şi pună semnătura devine o şansă pentru el şi o corvoadă pentru cel care trebuie să o obţină. Sindromul tergiversării devine lege de funcţionare a sistemului, ca nu cumva apelantul să creadă că se poate şi mai uşor.

Lipsită de resurse salariale, administraţia îşi creează alte resurse, fără de care nu ar putea supravieţui, în condiţiile date. Dar asta se face cu mari costuri pentru societate.

Lupta împotriva corupţiei este un proces firesc pentru orice naţiune. Dar ca să obligi pe cineva să mănânce frumos, trebuie să aibă cuţit şi furculiţă. O administraţie sărăcită şi confuză, lipsită de orice altă motivaţie decât aceea de a supravieţui, nu e un partener în lupta împotriva corupţiei. Ea nu va face decât să ofere noi şi noi împricinaţi, cu speranţa ascunsă a celorlalţi că nu se vor număra printre ei. Sau se va bloca, într-un fel de comă administrativă, pe principiul că cine nu face, nu greşeşte. Să vrei să faci un model de corectitudine şi profesionalism dintr-un minister plătit, în medie, cu 300-350 de euro pe lună şi harţuit cu decizii haotice, ore peste program şi anchete, e o iniţiativă lipsită de sorţi de izbândă.

E nevoie de un audit guvernamental, pentru a da administraţiei centrale o dimensiune managerială. Fluxuri decizionale, suport informatic, competenţe bine stabilite, proiecte pe orizonturi de timp. Aparatul administrativ trebuie redimensionat (nu sunt prea mari surprize în acest sens, pentru ca în ultimii ani a tot fost micşorat) , salarizarea trebuie uniformizată pe ministere şi adecvată importanţei activităţilor depuse. Există, însă, două condiţii obligatorii. Prima este aceea că administrarea fiscală, informatizarea sistemul administrativ trebuie ameliorate. Iar cea de-a doua, ca mediul politic să fie, la rândul său, reformat. Altminteri, ne vom complace în aceeaşi ipocrizie ca până acum, refuzând să acceptăm că de la administraţie care lucrează în aceste condiţii altceva mai bun nu avem de aşteptat.

 

P.S. Nu mi-aţi răspuns, totuşi, la întrebarea din finalul comentariului anterior. Ori n-aţi ajuns cu lectura până într-acolo, ori v-aţi sfiit. O reiau: Dat fiind că preţurile sunt cam aceleaşi la noi cu cele ale ţărilor dezvoltate (poate cu excepţia chiriilor şi transportului în comun), cum credeţi că ar arăta administraţiile publice din acele ţări dacă de mâine câştigul mediu din ministerele de acolo ar coborî la 300-400 de euro pe lună?

 

113 Responses to “Ispitirea Sfântului Anton şi funcţia publică (II)”

  1. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    Nice. Vorbiti de parca as fi fost eu acum 6 ani! :D

    Dar nu va faceti griji, administratia publica nu se poate deprofesionaliza mai tare… Toti cei care au avut posibilitatea si au avut mai mult de o circumvolutiune s-au carat din tara asta…

    • Eu vorbeam asa si acum sase ani. Si am indreptat cat am putut. Cand i-am spus primului ministru Victor POnta ca doresc sa fac audit si sa reasez fondul de salarii cei care raman si, in plus, sa le dau bonus daca avem privatizari de succes, s-a uitat la mine ca la un extraterestru. Iti imaginezi ca in conditiile de azi asa ceva e imposibil.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Daca n-ati putut mai mult atunci cind erati in lider politic acum va predau sefia Clubului celor a caror parere nu conteaza, pentru ca eu m-am inscris in Clubul celor pe care-i doare-n cot!

    • Eu vorbesc asa de douazeci de ani. Si cat eram ministru am facut cate ceva, din pacate in politica nu poti de unul singur.

  2. Filip G spune:

    Trebuie o precizare totusi.
    Administratiile publice au avut o logica pe care au functionat.Satele se depopuleaza,comunele devin sate ca numar de locuitori,despre orase monoindustriale intrate in insolventa nu mai discut.
    Neajunsurile sunt multe,fiecare functionar face calcule.E foarte greu sa plece un functionar dintr-o zona fara viitor intr-un oras unde chiria e cat salariul functionarului.Ori acel functionar poate deja plateste chirie unui copil aflat la facultate.
    Noi aliniem preturile tot timplul la nivel mondial,totusi cand aliniem si salariile?
    In lipsa de alte perspective ramane ca fiecare sa se descurce cum poate.
    Daca se vor pune restrictii drastice pe micul producator nu o sa plateasca facturi ,TVA,etc
    Nimeni din tarile bogate nu poate supravietuii cu salariile actuale in Romania respectand toate legile si cutumele…………

    • Alinierea salariilor nu se va putea face decat cu sustinerea economiei. Ori acum nici un ministru nu se mai incumeta sa faca asa ceva. Sindromul tergiversarii este atotputernic. Nu se vorbeste de convergenta cu UE si de competitivitate absolut de loc.

  3. Valeriu Mangu spune:

    Articolul “Cetățeanu Traian Băsescu nu este (ică) urmărit penal. Sau: o dovadă că două televiziuni au difuzat știri false”, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  4. emi spune:

    Este evident ca scopul este distrugerea Statului Roman.
    O administratie slaba inseamna un Stat care nu se poate guverna singur, coruptibil, si care isi va ceda usor suzeranitatea.
    Nu este obiectivul nedeclarat al UE?!?

    • Nu pot accepta asa ceva. Pot doar sa constat ca noi nu facem decat sa urmam politica altora si sa ne uitam intruna peste umar.

      • emi spune:

        In UE patriotismul a devenit un pacat. Din acest motiv aceasta uniune statala nu va rezista. Nici SUA nu exista azi daca americanii nu erau patrioti. Patriotismul ar trebui transferat catre un organism mai complex (cel al Uniunii Europene), nu cumparat cu fonduri europene, si in niciun caz nimicit.

        • Shadow spune:

          @emi

          visezi. Cum propui tu sa “transferi” patriotismul si asta spre o “struto-camila” aproape non functionala? Cum poti tu “transfera” nu patriotismul cat macar un pic de “sustinere” catre un colos birocratic care nu numai ca omoara aproape orice initiativa privata dar si costa cat nu face? Sa-ti aduc aminte de milioanele de euro(bani de la contribuabilii din toate tarile) cheltuite anapoda ca sa verifice ca apa nu hidrateaza sau ca prunele nu sunt laxative? Sunt mii de astfel de proiecte “conduse” de comisia europeana pt “amici politici” care in viata lor nu au produs “valoare”. Cum sa “transferi” patriotism catre asa ceva? Eu personal nu pot.

          • emi spune:

            Crezi ca in SUA nu a fost greu la inceput?
            Crezi ca acolo nu au fost greseli?
            Daca vor sa reziste trebuie sa corecteze greselile.
            Daca nu, caruta se rupe-n drum…

          • Shadow spune:

            @emi
            SUA a fost creata pe alte idei fata de ideile cu care s-a purces la crearea UE. Ideea centrala a fondarii SUA a fost libertatea, in UE ideea de baza a fost doar “piata comuna”, un soi de protectionism local pe o arie mai mare in perioada aia.

            Tipicul asta de mentalitate a dus mai tarziu la “impartirea zonelor de influenta a statelor puternice”(lotul 1 de state) in dauna celorlalte. Poate ai uitat de politica “cotelor” de productie fie ele industriale ori agricole unde Germania si Franta si-au taiat “partea leului”. Nemtii pe industrie si in principal pe exploatarile de carbune, siderurgie, etc francezii pe agricultura.

            Eram in sudul Italiei pe vremea in care PIB-ul italian depasise PIB-ul francez(2-3 ani numai) si unde agricultura italiana producea mai ieftin decat cea franceza cu toate ca tara in sine este extrem de montana, cu multe zone de stanca stearpa, etc.
            Prin anii 96-98 Italia datorita cotelor mici de productie alocate trebuia sa arunce productia proprie la gunoi si sa fie amendata pt ca isi depasea cotele. In timpul asta Franta care avea cele mai mari costuri de productie nu mai avea nici miscari sociale ale agricultorilor, nici alte pb.
            Cand pe productia de lapte producatorii italieni au fost “amendati” de catre propriul guvern (cerere a Comisiei UE) pt depasirea cotelor de productie acestia au iesit in strada, au blocat autostrazile cu camioanele lor cisterna si s-au batut cu politia. Si-au umplut cisternele dupa ce le-au golit de lapte pe camp (aberatie cand atata lume crapa de foame in lume) cu ce au gasit in “canale” si au improscat politia.

            Alta despre siderurgie. Existau istoric doua centre siderurgice in Italia, unul in nord mai scump si mai putin performant care deservea in principal familia Agnelli (deci fiat) si unul in sud la Pozzuolli. Centru care era si port. Nu trebuie sa-ti zic ce importanta are un port in complexul siderurgic pt a diminua costurile de transport.
            La presiunea germaniei in clipa in care Italia a intrat in UE au fost obligati sa inchida unul din centre. Ghici pe care l-au inchis si ce probleme sociale persista inca dupa atatia ani in sudul Italiei.

            Caruta este rupta din conceptie dupa umila mea parere.

  5. lordul john spune:

    @VV

    Reiau ce am spus si la postarea anterioara. Prezentați doar o fațetă a problemei. Doar creșterea salariilor nu va duce la o creștere a calității actului administrativ. Sa nu uitam ca din ceea ce se vede in spațiul public, persoane cu salarii mari au luat șpăgi (ANRP, CSA etc).
    Este nevoie de mecanisme si proceduri care sa reducă birocrația (prea multe autorizații, prea multe instituții care emit autorizații), este nevoie de transparenta totala in instituțiile publice (priviți websiturile si veți vedea o lipsa totala de transparenta), este nevoie de proceduri clare de activitate (inclusiv in ceea ce privește selecția personalului), este nevoie de spargerea monopolului de putere administrativa de la nivelul Bucurestiului (in acest mod poate se vor gasi mai multe competente la nivel regional).

    Partidele nu trebuie sa facă selecția personalului doar pentru posturi politice, nu pentru toate posturile din administrația publica (sunt satul de neveste, amante, veri, verișoare si nepoți angajați in administrația publica pe motive ereditare).

    Funcționarul public ezita sa ia decizii și din cauza faptului ca legea nu-l protejează (de zeci de ori mi s-a spus sa dau instituția in judecata si sa spună judecătorul ce trebuie sa facă funcționarul).

    Perfect de acord cu informatizarea sistemelor de administrație si compatibilizarea transferului de date sau a accesului la date (asta ar simplifica si absorbția fondurilor).

    • N-am zis ca doar cresterea salariilor. Parca suntem in dialogul surzilor. Nu ai citit in ce am scris ca e nevoie de audit care sa fluidizeze decizia? De politica de resurse umane? etc.etc . Nu mai dialogam in Romania. Suntem doar o suma de monologuri.

      • lordul john spune:

        Da, știu ca nu ați doar asta, doar ca accentul centrul de greutate al celor doua postări pare a cădea pe salarizare ca o cauza a incompetentei si corupției, când de fapt cheia este in regândirea sistemului.
        E si monologul bun la ceva, mai ales intr-o societate care a discreditat dialogul. Mai rău ar fi sa intram in faza de muțenie. Atunci chiar ca nu am mai avea pe construi speranță.

  6. mihail spune:

    Nu e cazul ca sa faceti demonstratie de patriotism. Dupa întâmplarea din Senat, urmata de evitarea justitiei, toti privitorii din afara tarii au început sa se uite stramb la noi.
    Iar MCV-ul a rămas mai bine fixat ca niciodată, iar clasa politica a fost făcută, iar, de bacanie.
    A urmat Borbely, iar astăzi probabil Sova.
    Oare daca erati parlamentar in Armenia, procedati identic ?

  7. Kronstadt an der Graft spune:

    Citez: “Administraţia se deprofesionalizează umăr la umăr cu clasa politică, ce suferă şi ea un proces similar.” Cred că sunteți mult prea generos, ca să te deprofesionalizezi trebuie întâi să te profesionalizezi. Întro țară al cărei primministru este un plagiator dovedit, ce-am vrea? Trăim totuși în țara lui Pristanda.
    V-am mai spus că partidele actuale sunt epuizate din toate punctele de vedere. Ele ar trebui să-și asume primenirea propriilor rânduri și ridicarea pretențiilor asupra fiuncționarilor care au aderat la ele. După atâția miniștri și alți funcționari guvernamentali condamnați, veniți ba de la unii, ba de la alții, cum mai îndrăznesc al de Ponta și de Blaga să continue în același mod să se înghesuie la conducerea țării? Nu le e rușine?

  8. Radu Alexandru Vasilescu spune:

    Permiteti-mi sa va pun o intrebare drept raspuns:

    Stabileste numitul Vasilescu, de la el de acasa, valoarea remuneratiilor administratiei? Daca da atunci sa-mi spuna si mie cineva ca maine le-as lega de evolutia salariului mediu si le-as pune la valori cuprinse intre 200% si 500%.

    Daca insa, cumva, nu e vorba de cetateanul Vasilescu, ci de cetatenii din Parlament…

    Atunci eu zic sa va apucati de treaba, sa intocmiti un proiect de lege, sa luati organigramele ministerelor si agentiilor, sa luati fisa BGC pe 2015, sa vedeti alocarile exacte, sa vedeti ce sume ar fi necesare, sa intocmiti un proiect de salarizare modern, sa atasati reguli si conditii pt fiecare tip de post si in final sa va convingeti colegii sa voteze proiectul dumneavoastra de lege.

    Altfel sa stiti ca si eu contemplez la multe lucruri, spre exemplu la magaria fara margini a neimpozitarii dividendelor [in paralel cu impozitarea cu nimic a profitului] propusa de PSD, in timp ce taxele pe castigurile reale din munca sunt la 45% si nu or sa coboare prea mult. Si stau si ma gandesc la toti “antreprenorii” de Romania care-si cheltuie banii pe BMW-uri si excursii la Miami si Dubai si la cum un astfel de Cod Fiscal e mana cereasca pentru smenari si samsari si omoara orice acumulare de capital din salarii pt ca oamenii sa-si poata incepe mici afaceri. Si uite asa se perpetueaza oligarhia asta de care mi-e sila, mai ales cand va vad pe toti cum va inchinati la FDI-uri in timp ce omorati orice sansa de dezvoltare a capitalului mic autohton [pt ca ce avem acum nu sunt antreprenori ci smenari si bisnitari cu numele de patroni].

    Dar vedeti dumneavoastra, eu n-am ce sa fac… Nici macar un blog unde sa injur onor politicienii, din partidul neo-liberal PSD sau din partidul prostie in forma Predoiu// acciza zero la motorina (saracu!) PNL, n-are sens sa-mi fac pt ca si daca-l citeste cineva tot nu se schimba nimic…

    • sorin gyorgyfalvi spune:

      depinde care Vasilescu… :D

      De exemplu Adrian Vasilescu chiarstabileste cite ceva pe-acolo :D

      Lasa-i pe parlamentari in pace saracii, lor le e frica si de umbra lor, plus ca le iei din timpul pe care ei vor sa-l consume ca sa-si scoata investitia facuta cu campania electorala…

      Stii ce mi-ar placea? Sa vina la putere portocalii in urmatoarele 5-6 luni, caci vor avea de confruntat cu reasezarea preturilor din cauza cresterii dolarului, care vor fi afectate de tot ce inseamna dependenta de pretul la barilul de petrol. Dolarul a explodat, va ajunge datorita politicii europene la o paritate de vreo 1,2 euro / 1 dolar, si atunci sa te tii!

      • Radu Alexandru Vasilescu spune:

        Sa-ti spun o chestie Sorin: Draghi isi freaca mainile de fericire cand vede deprecierea Euro in raport cu dolarul si la fel fac mai toti decidentii de pe la Bruxelles.

        Cat despre care Vasilescu – pai subsemnatul din pacate. Subsemnatul Vasilescu e foarte enervat de Codul Fiscal prin care astia-si pregatesc terenul sa traga si mai multi bani fara sa plateasca taxe.

        Ma gandesc cu maxima sila la cum OMV-ul nu o sa mai plateasca dram de impozit pe dividendele incasate sau la cum patronul de saormerie [antreprenor de vaza in Romania] o sa poata sa-si ia banii acasa fara bucuros ca nu mai da nici amaratul ala de 16%, asta in timp ce medicii tot cu peste 40% or sa fie impozitati si la fel si inginerii, profesorii etc.

        Nu politicienii/oamnii de afaceri din Romania. Ei nu or sa mai plateasca nimic din castigurile pe “investitii”, doar firmele or sa dea un amarat de 14%, asta desi avem cota unica de 16% de peste 10 ani deja si nu au dat navala investitorii.

        Ma intreb cand or sa priceapa si capetele seci din Parlament ca – si scriu cu majuscule sa poata intelege si Zgonea -

        ROMANIA NU POATE CONCURA LA CAPITOLUL INVESTITII CU TARI DIN ASIA SAU EUROPA DE VEST [SAU TURCIA IN ZONA ASTA] PT CA NU ARE NICI PIATA URIASA A TARILOR DIN ASIA SI NICI INFRASTRUCTURA SI PIATA NOMINALA A CELOR DIN VEST.

        SO-LU-TI-A PEN-TRU RO-MA-NI-A O RE-PRE-ZIN-TA CA-PI-TA-LUL MIC A-U-TOH-TON. DAR NU SE POA-TE FOR-MA PEN-TRU CA NI-MENI NU POA-TE E-CO-NO-MI-SII CU NE-SIM-TI-TE-LE VOAS-TRE TA-XE PE MUN-CA. DO-BI-TO-CI-LOR.

        Hai sictir si PSD si PNL – aceeasi mizerie de partide neo-conservatoare.

        • epolitikon spune:

          amin

          • Radu Alexandru Vasilescu spune:

            Nu mai spune asa ceva ca acus il vezi pe dl. Vosganian cum apare de pe laptopul de la birou si-mi explica fie ca sunt prost fie idiot pt ca neimpozitarea dividendelor e buna, incurajand investitiile [de fapt incurajand extragerea profiturilor pt ca de investitii in Romania nu poate fi vorba decat in zonele unde e asigurata piata].

            Si daca, GOD FORBID, m-as apuca sa-i spun dl. Vosganian ca poate ar fi bine sa nu fie impozitat profitul deloc, ci dividendele in cota mai mare, tot prost as fi, intr-un fel sau altul, pt ca, sub nicio forma n-as incuraja reinvestirea sau acumularea de capital, si as descuraja bancherii de pe Marte…

          • Mai incearca, totusi…

        • Shadow spune:

          @Radu te inseli.
          Euro mare nu poate sa-l incante pe draghi nici de frica. Inseamna ca investitiile din zona euro costa prea mult. Euro-ul mare pana in urma cu un an doi interesa doar Germania care era pe excedent din comertul exterior in timp ce tari cu turism in floare si o industrie slaba (nu germana) erau pur si simplu “daramate”. Nu poti exporta ca ai un cost prea mare.
          Nu ai suficienti turisti din nou pt ca serviciile tale sunt prea scumpe pt turisti.
          Inaintea aparitiei euro tarile cu potential turistic isi “jucau artificial” moneda sezonier pt a atrage turistii. Era unul din asa zisele “drepturi regale”. Guvernele europene au pierdut una din armele lor de a impulsiona economia odata cu trecerea la euro. Asta nu inseamna ca trecerea la euro a fost si este din start proasta dar politici reale de convergenta (industriala si economica) ar fi trebuit sa urmeze. In schimb a urmat aberatia comisiei europene care s-a numit si se numeste comisia anticoncurenta care impus ca firme mari europene, firme internationale sa “slabeasca” si sa poata chiar dispara. Pe o “piata globala”(mondiala) nu te apuci sa faci antitrust local sau regional.

          Off-ul tau sunt OMV-ul si saormanul din colt. Dragule in general cei care risca mai mult castiga mai mult, sau pierd tot. istoria ii retine doar pe castigatori. Nimeni nu-l opreste nici pe medicul respectiv, nici pe inginerul in cauza sa caute alte “plaiuri”(ceea ce se si intampla mai ales cu medicii si cu penuria de medici din Romania).
          Aia produc locuri de munca mai mult decat produc atat medicul (meserie liberala) cat si inginerul (aia de au mai ramas in general batrani).
          Politica tampita de reglementare romaneasca duce si la pierderea de medici cat si la dezindustrializare pe scara mare.

          Am pierdut aiurea timpul ani de zile, am facut totul sa ne opunem crearii de capital romanesti. Si apoi ne miram exact ca “viteii” la portile noi ca suntem la “mana” altora.
          Am o gramada de exemple din Romania post decembrista si nu a existat guvern(cu o exceptie) care sa nu fi distrus chiar mai mult decat a creat.

          • Radu Alexandru Vasilescu spune:

            Shadow vezi ca faci o confuzie – am spus deprecierea euro! Adica intarirea dolarului fata de euro….

            Si 2 – stiai ca noi avem impozitare pe munca mai mare decat tari precum … Danemarca? Asta asa ca idee. E o limita a absurdului care a fost demult atinsa in ceea ce priveste taxarea muncii si taxarea capitalului.

            Acesti … hai sa le zicem politicieni desi-mi vin in minte numai injuraturi … nu realizeaza ca NU poti avea antreprenori in Romania daca NU AU DIN CE DRACU SA-SI INFIINTEZE FIRMA PT CA STATUL LE IA APROAPE JUMATATE DIN SALARII SI N-AU BANI NICI SA TRAIASCA DARMINTERI SA ECONOMISEASCA.

            Asta spun eu – nu toata povestea cu cine risca bla bla bla. In Romania astia nu permit – din prostie sau calcul – dezvoltarea capitalului autohton asa cum a crescut el in multe cazuri in SUA sau Germania. De la angajati la economisirea unor bani si la asumarea unui risc.

            Nooo – la noi sunt taxe pe munca mai mari ca-n Danemarca in timp ce profiturile nu sunt impozitate cu aproape nimic si acum vor sa reduca si nimicul ala. Da-o DREACU …

          • Shadow spune:

            @Radu

            Una din pb Romaniei in acest moment este taxa unica. Fiecare salariat din Romania plateste 16%.
            Si iti dau un exemplu ca sa intelegi. Eu intr-o tara recunoscuta ca superfiscalizata am ajuns anul trecut sa platesc 15% pe venituri care sunt net superioare veniturilor “din munca” cum spui tu in Romania. Nu ma refer aici la impozitarea de dividente, etc.

            Este momentul ca Romania sa treaca de la cota unica la cota pe transe.

            Taxarea la valori asa de mari precum propui tu a dividentelor nu exista nicaieri in lume. Distrugi motorul economica care se numeste de mii de ani “lacomia”. Nu face nimeni firma de “frumusete”, o face ca sa scoata profit.

            Poti lega nivelul de dividente extrase din firma de exemplu cu nivelul de profit reinvestit. Poti crea mecanisme care sa fie atractive pt creatorii de locuri de munca pt a-si continua activitatea in Romania.

            Taxa de 16% “pe firma” este benefica unei societati care nu a realizat inca acumulare de capital. Modul in care o implementezi astfel incat sa fie deschisa capitalului extern dar sa nu permita “facil” repatrierea beneficiilor este treaba cea mai grea a legiuitorilor.

          • Te contrazic. Istoria nu ii retine doar pe castigatori. Adevarata istorie au facut-o infrantii, nu castigatorii. A fost Iisus un invingator? Dar Dante? Dar Eminescu? Importante uneori nu sunt victoriile, ci ideile pentru care ai luptat, chiar daca ai fost infrant. Pot sa-ti dau un sir lung de martiri care au facut adevarata istorie.

        • sorin gyorgyfalvi spune:

          eu, dupa cum am zis mai sus… nu ma mai enervez, cine vrea sa se enerveze n-are decit…

          • Radu Alexandru Vasilescu spune:

            @Shadow

            “Poti lega nivelul de dividente extrase din firma de exemplu cu nivelul de profit reinvestit.”

            Ba bine ca nu ai cum conform normelor UE. Si nici mecanismele alea nu-s chiar facile. In plus nu-i vorba de locuri de munca neaaparat cat despre plata unor cote decente.

            Nu spune nimeni sa impozitezi profitul cu peste 30% [desi in Germania in ultimii 70 de ani asa a fost pt ca acolo - ce sa vezi - s-a considerat ca firmele trebuie sa plateasca pt a beneficia de infrastructura tarii] dar trebuie impozite si taxe cat de cat echilibrate intre munca si profit. Situatia actuala nu mai functioneaza.

            Nu se poate sa abrogi impozitul pe dividende si sa reduci impozitul pe profit la 14% in timp ce impozitarea muncii e pe la 45%.

          • Shadow spune:

            @Radu
            1. N-am spus ca mecanismele sunt facile.
            2. Ba poti lega dividentele de investitii UE nu zice nimic.
            3. Care infrastructura a tarii face “beneficiul” persoanelor juridice?
            4. Nu am zis sa-l abrogi dar il poti tine foarte jos. Un exemplu. cand a fost instituita taxa unica au crescut impozitul pe dividente de la 1-3% la 16%. Prea mare.
            5. calculul tau de impozitare a muncii este un calcul global la nivel de persoana juridica. Nu la nivel de persoana fizica. La nivel de persoana fizica este 16%. la nivel de persoana juridica este cel putin dublu (e mai mare) 16 + 16 pt ca ei platesc cu 16 ci dublu pt fiecare salariat in parte.

          • Radu Alexandru Vasilescu spune:

            Shadow

            Nivelul total de impuneri pe ceea ce poate fi definit drept salariul real [adica brut + contributiile angajatorului] e de 45%. Atat ia statul cu totul din ce aloca angajatorul pentru plata angajatului.

            Restul sunt povesti.

            Nimeni nu zice sa taxam profiturile la un nivel foarte mare – dar nici magaria asta fara margini a separarii impunerilor pt sanatate, somaj, pensii etc de impozitarea generala nu mai este de inghitit.

            De la OECD pana la Banca Mondiala, toate forumurile economice capitaliste recunosc contributiile sociale ca o forma de taxare si le calculeaza in acest fel. Pt cine nu ma crede n-are decat sa mearga pe site-urile lor si sa vada.

            Daca tu sau altii sunteti mai cu mot in frunte si vreti sa credeti povestea cu faptul ca munca nu e semnificativ mai mult taxata de stat decat profitul atunci bine.

            La sfarsitul zilei insa eu pot sa merg la orice om si sa-i explic pe limba lui ca daca el castiga 1000 de lei net, salariul lui real e aproape dublu, numai ca statul ii ia jumate. Si ca patronul [pe viitorul cod fiscal] o sa plateasca doar 14% in timp ce el, omul de rand, plateste 45%, si in timp ce patronul isi cheltuie banii pe la Monaco, el o sa mai dea inca aproape 20% din valoarea a ce cumpara, prin TVA, statului [ca sa nu mai punem la socoteala accize samd].

            Adica daca traiesti ca orice roman, cheltuind aproape tot ce castigi, statu iti ia APROAPE 70% PRIN TAXE DIRECTE SI INDIRECTE.

            In timp ce daca esti patron de Romania [sau mai bine - multinationala ca alea nici impozitul pe profit nu-l dau externalizandu-l] si-ti cheltui banii la Miami sau Monaco sau Istambul, pai atunci o sa dai doar 14% statului.

            Si tu imi tii mie prelegeri despre impozitare. Haide ma ce dracu…

            Eu inteleg ca au spalat astia din politica multe creiere dar nici chiar asa.

            Ia un pix si o foaie de hartie si fa calculele ca sa vezi cat platesti tu ca simplu angajat statului, cu tot cu taxele pe ceea ce consumi in viata de zi cu zi IN ROMANIA. Si vorbim dupa.

          • emi spune:

            Angajatul nu are raspunderea patronului.
            Daca nu sustii patronul, nu ai nici locuri de munca.
            Si angajatii cu bani multi pot chefui la Monaco, dupa cum exista si patroni care reinvestesc in alte afaceri, in cultura, in invatamant sau in sanatate.
            Nu capitalul lipseste ci nesiguranta proprietatii.
            Atata timp cat orice afacere este demolata de justitia aplicata cu dedicatie, nu vom avea afaceri in Romania.
            Eu am incercat de cateva ori si am ajuns la concluzia ca in Romania nu poti face decat un fel de afaceri, cele despre care nu poate afla nimeni nimic. Pentru ca daca te-a aflat careva, va face tot posibilul sa ti-o ia. In frunte cu Institutiile Statului.

    • Tu nu iti dai seama cat de ostila este opinia publica romaneasca la reforme. Eu mi-am dat seama, pe vremea cand conduceam Romania sau macar o mare parte a GUvernului. Nici nu stii cate ar putea face cei ca tine.

      • Radu Alexandru Vasilescu spune:

        Da, societatea e usor manipulabila si prost informata. De aia avem oameni politici. Sa-si asume raspunderea si sa promoveze reforme.

        Altfel, daca nu sunteti capabili de asta, e ok. Schimbati procesul legislativ sa avem proceduri ca in Elvetia, pe referendum. Si cu tot haosul care ar urma, macar am avea oamenii care-si asuma raspunderea pt reforme, bune sau rele, daca voi nu puteti.

        • Ce intrebare e asta: daca nu sunteti capabili de asta? Vrei sa-i intreb eu pe ceilalti sase sute de parlamentari?

        • Emil Mihai spune:

          cetatene Vasilescu ,
          daca ti se pare atit de bine in postura de antreprenor , de ce nu devii antreprenor? Si nu o sa mai platesti impozit pe dividende! Dar e corect ca unele firme sa plateasca impozit pe dividende si altele (de regula multinationalele ) sa-si scurga profiturile spre niste insule? Pentru prima data consider mai bun codul fiscal al lui Ponta decit al PNL-ului!

  9. mihail spune:

    S-a votat pt. arestarea lui Sova, in Comisie.

  10. epolitikon spune:

    @VV
    Domnule VV ar fi mai multe de comentat dar va intreb si eu cum v-ati dus la premier sa discutati aceste aspecte? Cu mainile in buzunar sau cu un plan, un buget, niste responsabili clar definiti si un orizont de timp?
    Daca doar ati vorbit, frumos precum ne povestiti pe blog, e firesc sa se uite lung la dvs. Din foarte multe motive.
    Lucrurile serioase si complexe necesita planificare asidua, nu povesti. Feelingul meu e ca i-ati spus lui Ponta fix ce ati scris aici dar ati omis sa faceti aceasta mentiune pt ca altfel ca confirmam ca sunteti un extraterestru.

  11. cris spune:

    @ Sorin

    Uite, Sorin, incerc sa explic din nou, si sunt lucruri pe care le-am mai vorbit:

    1. Coruptii nu apar din senin ci pe niste mecanisme favorizante si legi schioape, si pentru ca merg mina in mina se ajunge la un cerc vicios, coruptii ajungind la putere vor creea din ce in ce mai multe reguli si mecanisme favorizante. Ai nenumerate exemple: existentza unui sef ANI numit Dumnezeu stie cum, si pentru care nu ai avut mecanism eficient de control si indepartare din functie la timp care si-a facut de cap ani, o Bica numita pe un mecanism care nu favorizeaza competentza ci crearea de legaturi mafiote etc. Bref: Degeaba indepartezi corupti cu nemiluita daca pastrezi mecanismele: doar faci loc unei alte serii de corupti. Se ajunge la o situatie haotica, asa cum e cea de acum, la distrugere, si pastrezi conditiile in continuare – asta nu restaureaza normalitatea ci creaza o noua stare de anormalitate.

    Este ceva ce am mai discutat si in alt context: am spus-o de pilda cind e vorba de spitale, daca iti amintesti: e idiot sa ai un spital in care se intimpla nu stiu ce nenorocire, timp la care trimiti garda de la minister, se face scandal in ziar, se revolta si spera un oras, dar e si pus pe butuci ca ingrijire medicala. Dar apoi se continua in acelasi mod, desi e vreo demitere acolo de ochii lumii si o satisfactie de moment, o ciozvirta aruncata lumii, fiindca mecanismul nu se schimba. Daca tii minte vorbeam atunci de Comisia de acreditare a spitalelor, si ce face aceea (JCHAO) aici: sunt parametri,standarde in care trebuie sa se incadreze un spital, continuu; spitalul si le construieste si verifica mereu, JCHAO te ajuta sa le construiesti, se fac controale anuale, se corecteaza, etc. e un mecanism de normalitate care in Romania practic nu exista, Iti amintesti?, vorbeam ca era condusa comisia romaneasca de un inginer de mecanica agricola sau asa ceva). Asa si cu heirupul DNA-ului, da corupti unul doi trei la o parte, pune o tara pe butuci un timp, si dupa….nimic nu se schimba.

    Un sistem, oricare e acela, ca e spital ca e aparat administrativ de minister sau ce doresti, trebuie sa aiba permanent in functiune normative, standarde de selectare a personalului pe competentza, de crestere si promovare, de verificare, de adresare a observatiilor si plingerilor facute din interior sau exterior, normale, repetitive, corective, constructive, in asa fel incit a ajunge la procuratura si scandal sa fie o exceptie.

    Bun, te bucuri de ce face DNA, dar nu te ingrijoreaza ca nu exista nimeni sa schimbe legile si mecanismele? Si cine sa o faca? PDL? vai Doamne. Procuratura? Nu, normativele acestea ar trebui facute strict de profesionisti din domeniile respective – dar cred ca nici aceia nu indraznesc sa sufle o vorba, nu puteau inainte sufocati de politica acum nu pot sufocati de procuratura.

    ( Profesionisti….am vazut mizeria cu Bradisteanu: indiferent cine era medicul si cine era pacientul, nu s-a mai pomenit asa ceva in lumea civilizata, sa dai pedeapsa cu inchisoare pentru ca tu procuror si judecator esti deasupra oricarui considerent professional – nici n-au cerut parerea colegiului medicilor. L-a tinut pe nastase 6 zile in spital, si acesta era sub paza i s-au si scazut zilele din detentie. Dar stii care e la nivel de statistica medicala durata medie de spitalizare pentru plaga impuscata la nivelul gitului la cineva care nu are alte complicatii medicale, in State, unde durata de spitalizare e oricum minima? 6,5 zile. daca exista alte considerente se calculeaza zilele in functie de variabile – sunt calculatoare de ALOS average length of stay si pe net (in State da, avem asemenea parametri, se cunosc duratele medii de internare – inclusiv la nivel de medic, e chestiune de eficientza a sistemului, pentru pneumonie, fara complicatii, de pilda, 5 zile, AVC 5 zile spital si 4 saptamini reabilitare fizica, etc, e ceva normal nu I-ar trece cuiva prin cap ca poate intervene procuratura pe asa ceva – da, le-am relatat povestea celor de aici, au incremenit, m-au intrebat daca Romania e in evul mediu)

    Deci ce doresti Sorin, ca procurorii sa ajunga sa decida, fara nicun fel de background profesional pe domeniul respectiv niste normative si cum sa-si faca meseria oamenii? aaa, si abuzurile si victimele abuzurilor de acest tip sunt ceva acceptabil? Sa te opereze procurorul atunci, caci Bradisteanu ar cam trebui sa plece de acolo dupa asemenea magarie si orice medic care mai are minte intreaga:)

  12. cris spune:

    2. DNA-ul insusi este un asemenea mecanism cu multe greseli pentru simplul motiv ca nu are control, lege a responsabilitatii, etc, drept care are toate sansele sa actioneze si sa devina aberant; si fiind instrument de fortza este extrem de periculos.

    3. Vorbesti despre a avea sau nu compasiune, compasiune prost plasata, pacifism. Nu prea intelegi ce spun. Compasiune eu am fatza de oamenii care sufera, in rest am, si nu se exclud una pe alta, luciditate: nu pot sa-mi fac meseria, indiferent cita compasiune am, daca nu am mintea brici, nu? Nu poti crede ca eu as sta in fatza unui om care moare cu un buboi cit casa sa zic si nu pun mina pe bisturiu din compasiune ca il doare – am grija de durere, de om, si tai buboiul, nu pling si-l las sa crape. Dar e si o mare diferentza intre a trata un om si a-l macelari. Stii cum se face atunci cind cineva are cancer? Se lucreaza in echipa, se discuta in echipa, obiectivul e supravietuirea omului nu cancerul. De multe ori sunt foarte mari tumorile sau in pozitii in care sa intri direct cu bisturiul omoara: se face radioterapie, chimio, se controleaza simptomele, se sustine omul, se micoreaza tumora, se intervine chirurgical, se scoate cit se poate, o iei de la capat, cu rabdare si luciditate.( am acum o copila de 20 de ani cu sarcom = os, plamin, creier, scalp, ficat. Crezi ca sare cineva sa ii scoata picioare, plamini, ficat si cap? deodata? crezi ca ar supravietui? Sa tii asemenea om la normalitate – ca are doi copii, sot,, mama, tata, ce sa mai zic, uneori sa creezi normalul e un efort urias, ca sa nu spun un miracol, si da, tine si de familie – daca i-ar apuca nebunia pe cei din familie si nevoia de a taia in stinga si in dreapta, acum, “ca sa scapam de cancer” am dat-o dracului, moare omul)

    Crezi ca intelegi ce spun? pentru mine, ca om cu inima, dar si cu minte foarte rece, ce face DNA e macelarie, ciopirteala dupa cum le trazneste, care nu are in vedere societatea: coruptia sa moara, si daca moare si o tara din asta, who gives a darn? Va avea consecintele macelariei prostesti, nebunia generala pune gaz pe foc, iar ce ciini se vor bucura de ciozvirte, vom vedea, dar, scuza-ma, e primitiv, rudimentar, si cu niste consecintze pe masura.

    Sa fim seriosi, acest ” sa facem totul” heirupist, scuza-ma, numai occidental nu e, imi aduce aminte de umorul acela cumplit de pe timpul lui Ceausescu, caci era una din sintagmele lui preferate, “sa facem totul” – asa a darimat un Bucuresti de pilda: “care e culmea diareei? – sa facem totul” Revolutia culturala cum ii spune VV… fiecare cu meseria lui, pentru mine arata a diaree urit mirositoare.

  13. lordul john spune:

    Ispitirea sfantului Anton:

    “Doar cinci europarlamentari români au votat săptămâna trecută împotriva raportului “privind drepturile omului și democrația în lume și politica Uniunii Europene în această privință”, al cărui autor este italianul Pier Antonio Panzeri (60 de ani), membru al Grupului S&D din Parlamentul European. Asta deși acest lucru a fost echivalent cu o atitudine “rebelă” față de grupul Partidului Popular European, din care fac parte cu toții: Daniel Buda, Marian-Jean Marinescu, Theodor Stolojan, Csaba Sogor și Iuliu Winkler. Un alt membru al delegației PPE, Traian Radu Ungureanu, s-a abținut, iar alți cinci deputați au fost absenți. Unul dintre cei cinci, Sorin Moisă, membru al Grupului S&D, a fost însă prezent la Strasbourg pe 12 martie și a votat toate celelalte rapoarte existente pe ordinea de zi, cu excepția celui redactat de colegul Panzeri! Au existat totuși nu mai puțin de 21 de voturi românești în favoarea raportului, care “ia act de legalizarea căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de același sex într-un număr din ce în ce mai mare de țări din lume (17, până acum); încurajează instituțiile UE și statele membre să contribuie în continuare la reflecțiile asupra recunoașterii căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de același sex ca o chestiune politică, socială, și legată de drepturile omului și drepturile civile”.

    http://www.paginaeuropeana.ro/saptamana-follow-up-euroalesii-romani-sunt-in-favoarea-casatoriilor-gay/

  14. Valeriu Mangu spune:

    Articolul “Despre (ne)constituționalitatea și (ne)legalitatea audierii/anchetării unui cetățean care a îndeplinit mandatul de Președinte al României”, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  15. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ cris

    eu inteleg foarte bine ce spui tu. Problema e alta, si e deja veche (cam de pe vremea cind am luat pauza pe blog): nu ma mai intereseaza sa-mi mai stresez vreun neuron pentru binele tarii asteia, pentru mine e game over! Tara asta n-are nicio sansa, am mai vorbit despre asta. Eu mi-am luat gindul, si de vreo 10 luni incoace fac demersuri sa valorific ceea ce mai am pe-aici (e destul de dificil in conditiile economice ale zilei de azi) si sa ma car din tara asta pentru totdeauna. Nu e nicio gluma in ceea ce spun. Faptul ca n-am plecat inca e din cauza ca n-am reusit, dar mai devreme sau mai tirziu voi reusi. Oamenii astia mi-au mincat viata, am devenit un om foarte suparat pe viata asta, si ca sa nu-ti mai zic ca am si saracit crunt in ultimii ani. Vreau sa-mi refac total viata, sa uit ca am plecat de aici. Vreau un mediu cu oameni normali la cap. Si mai vreau ca sa plateasca crunt cei care au dus tara in halul asta! Intelegi?

    • Filip G spune:

      Anul asta nu voi participa la nici un targ apicol.In fiecare an am avut alocati bani pentru asta,anul asta voi cumpara doar tratamente pentru albine.
      Sa se spele pe cap cu reglementarile si schimbarea de legilatie.
      Eu imi place sa traiesc liber fara a fi acuzat ca sunt evazionist.
      Baiatul e in clasa 11-a,cand termina 12 clase pleaca la sora-sa in Germania,nevasta-mea e deja acolo de o saptamana .Daca gasesc si eu ceva de lucru in apicultura,am plecat fara regrete.
      Statul Roman sa-mi plateasca pensia pentru anii munciti si jur ca nu o sa mai fiu mic evazionist pe munca mea ,producand ceva. :)

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        Eu ma lipsesc si de pensia de la statul asta, pentru ca peste 20 si ceva de ani cind mi-ar veni si mie rindul la pensie nu cred ca mi-as mai putea lua vreun pachet de tigari cu ea in UE. De altfel nici nu-mi dau seama cine o sa va plateasca pensiile! :) Va fi ca si in Turcia, unde ca sa dai de un pensionar trebuie sa cauti vreo 3 cvartale… Oamenii s-au lamurit cu modul in care statul plateste pensii… si atunci s-au orientat cu totii pe munca in afaceri de familie, unde nu exista nici pensie dar nici impozite.

      • Mihail spune:

        Dar ce, in Germanica nu sunt stupi ? De ce sa nu-ti gasesti acolo de lucru, la o stupina ?

        • Filip G spune:

          In scoala am invatat franceza si rusa.
          Cand mergeam la cules de porumb toamna cu scoala,strainii ne aruncau guma de mestecat din masini.
          Directorul era disperat,ne tot spunea ca nu avem voie sa vorbim cu strainii si nici sa primim de la ei nimic. :)
          Acum fiind matur il inteleg.
          Am gasit in Spania sa muncesc la o ferma apicola,acolo sunt multi apicultori Romani.Dar viata-i scurta,parca despartit de familie nu as mai incerca decat fortat de imprejurari.

          • mihail spune:

            Ar trebui sa mergi, sa încerci, măcar un sezon.
            Sa stii ca ai facut-o, sa fi-i împăcat cu ideea. Câteva luni acolo, nu-i mare brânză.

    • cris spune:

      @ Sorin

      Esti evident extrem de optimist ca lucrurile se schimba in bine cu un nou presedinte, un nou pnl si o cruciada a bagatului de corupti la puscarie: lapte si miere va curge. Ma intreb oare de ce :) Suntem de acord deci, si cam de tot atita timp. Din pacate nu vor plati toti ci se vor selecta exact aceia care vor distruge nca si mai mult, asta enerveaza si mai tare. Vezi-ti de ale tale, succes: better pissed off, than pissed on.

      • sorin gyorgyfalvi spune:

        @ cris

        citeodata ca sa poti construi ceva bun e necesar mai intii sa demolezi constructia veche… Asa ca daca se distruge si mai tare de atit… nu e nicio paguba, oricum constructia actuala e putreda si scartaie din toate incheieturile. :)

  16. emi spune:

    :) :) :)
    “Nu cred că mai există vreun cetățean cu scaun la cap care să creadă că există vreo instituție a statului neatinsă de corupție. De la Parlament, Președinție, Justiție, Servicii, Presă, Biserică sau Armată și până la cel mai mai mic organism statal de reglementare sau verificare, peste tot există metastaze, mai mici sau mai mari ale cancerului corupției care se tot dezvoltă de 25 de ani, sub privirile noastre, cu îngăduința noastră și mai ales în fața resemnării noastre. Amatorii teoriei conspirației, nu puțini la număr, vor spune că exact asta se dorește, haos. Din haos nu se poate ieși decât cu o dictatură sau cu o nouă Putere, marionetă a unei Puteri străine. Eu cred însă contrariul, acest haos ne caracterizează, îl gustăm cu plăcere și l-am creat cu plăcere. Fiecare dintre noi își poate azi revărsa ura pe oricine. Putem urî cu plăcere și în voie orice politician, orice om de afaceri, orice Putere străină, aliată sau nu, toți suntem fericiți că am avut dreptate și toți spunem cu mândrie amicilor: “Ți-am spus eu, și ăsta era corupt!”. Scandalul e prea mare și nimeni nu vrea să analizeze situația creată fără ranchiună și fără parti-pris-uri. Avem sute, mii de corupți și corupători, evident că toți au o vină profundă în scufundarea României în mocirla din ultimii 25 de ani, dar nimeni, absolut nimeni până acum, nu vrea să analizeze sinapsele acestei corupții generalizate.”
    http://mareaspovedanie.ro/cap-xlvi-sinapsele-coruptiei-i/

      • emi spune:

        “Făceam asta deoarece speram să primesc informaţii interesante care să mă protejeze pe mine şi pe ceilalţi nebuni tineri care credeam că putem schimba România cu nişte manifeste. Paul Savu nu a crezut niciodată, până la arestare, că eu aş putea să fiu şi altceva decât un asistent tânăr cuminte, care face şi el câteva meditaţii pentru a supravieţui. El avea idealuri imediate, ce durau maximum 24 de ore, deci nu putea să-şi închipuie că altcineva ar trudi din greu pentru un ideal care nici măcar nu poate fi întrezărit. Aveam de fiecare dată, spre finalul discuţiilor, argumentul care-l determina să fie cooperant: îi promiteam că-i împrumut garsoniera ca să se poată duce cu vreo iubită câteva ore. E foarte ciudat că aceşti oameni care erau dispuşi la orice pentru a servi partidul, chiar şi la crimă, aveau acea morală comunistă desuetă ca Evanghelia. Era foarte important pentru ei să se ascundă sub un paravan al moralei comuniste, în care aventurile extraconjugale erau mult mai periculoase decât micile trădări din discuţiile cu ţintele sau sursele.”
        http://mareaspovedanie.ro/cap-xlix-povestea-mea-cu-serviciile-v/

  17. emi spune:

    “Pentru a nu mai avea astfel de sincope, s-a inventat șpaga anticipată, fără obiect. La un moment dat, în plină criză, când apăruseră nişte zvonuri că cineva se gândeşte să-mi ofere postul de la Finanţe, înainte cu mult de a primi vreo propunere sau măcar vreo sugestie, consorţiul a venit și mi-a propus să-mi dea 1 milion pe cont, anticipat pentru serviciile viitoare. Ideea era să ai deja șpagă pe cont când ajungi ministru, astfel încât să o treci de la început în declaraţia de avere şi să nu ai probleme s-o justifici apoi. Cum am refuzat șpaga anticipată, nici ministru nu am mai ajuns. Singura propunere a venit de la Radu Dimofte, în 2012, când se făcea Guvernul MRU. Am refuzat direct şi astfel mi-a spus fără jenă ca o să-l pună pe Drăgoi, ceea ce s-a şi întâmplat. Gândind retroactiv, este evident că Radu avea putere la acea vreme. Îl sprijinea pe Băsescu, era ofiţer acoperit SIE, ba chiar şi fost DIE, iar MRU venea din fruntea SIE şi avea nevoie de oameni din sistem.”
    http://mareaspovedanie.ro/cap-xlvii-sinapsele-coruptiei-ii/

    • emi spune:

      Paralele intre nou si vechi:
      “Mark nu şi-a pierdut niciodată luciditatea în toţi aceşti ani, chiar şi când era afumat bine. Am realizat din start că, fiind posesorul unui paşaport diplomatic britanic, Securitatea nu putea să-l lase să umble nesupravegheat prin Bucureşti şi, deci, mă gândeam de două ori ce vorbesc. Rememorând astăzi prima întâlnire cu Mark, există totuşi un semn de întrebare. La restaurant am plătit eu. Aveam mulţi bani din meditaţii, cu care oricum nu prea puteam cumpăra nimic, iar o notă la un restaurant ca Parcul Trandafirilor era o cifră infimă. Mark a insistat totuşi să plătească el şi, cum eu am refuzat, la plecarea de la mine din casă, a lăsat în baie o hârtie de 10 sterline, o avere la vremea aceea. 10 sterline erau peste 20 de dolari, aproape cât salariul meu de asistent la Politehnică. Când mă vor aresta, printre altele îmi vor reproşa şi că am luat cele 10 sterline. Cum puteau şti securiştii de cele 10 sterline? Doar de la Mark sau să fi avut camere la mine în baie. Microfoane aveau peste tot, dar camere nu cred că mi-au pus. Oricum, Mark a plecat spunându-mi că va reveni anul următor.”
      http://mareaspovedanie.ro/cap-l-poveste-mea-cu-serviciile-vi/

  18. emi spune:

    “Chirieac scrie contra fraţilor Micula, unul dintre ei vine la masă, îi oferă un plic cu 10k dolari şi apoi Chirieac sună la redacţie, la Lelia Munteanu: “Opreşte atacurile contra fraţilor “Suc”, dar dă-le drumul peste o lună şi o să dau vina pe CTP, că el e de vină, şi mai luăm ceva de la ei.””
    http://mareaspovedanie.ro/cap-xlviii-sinapsele-coruptiei-iii/

  19. emi spune:

    Deci un brocker de dupa revolutie, nepot de legionar, baiat descurcaret si inainte si dupa, care a facut ceva paguba prin buzunarele unor smecheri, se straduie sa se elibereze de cei care au pierdut bani multi pe mana lui, si indraznesc sa-i ceara socoteala, povestind amintiri.
    Este clar ca omul se straduie sa mai si manipuleze, prezentand de exemplu familia cocosului drept niste rataciti prin sistem, dar la fel e de clar ca stie multe.
    Ma amuza indignarea dumnealui, ca VV a “risipit” fonduri bugetare pe “Asociatia orbilor”. A risipit!!! Ar fi trebuit sa-i joace la Bursa?!?

  20. Valeriu Mangu spune:

    Articolul “Un comentariu la un articol al dlui judecător Cristi Danileț”, pe:

    http://ascunzisuri-constitutionale.eu

  21. Adam Mares spune:

    ”Astfel, fiscalitatea reprezintă un atentat la libertatea fiecăruia de a-şi alege propriul destin. Ignorând o dimensiune esenţială, cea a timpului, ea taxează o parte a ceea ce există, forţând-o să intre în categoriile uşor de sesizat şi de măsurat a priori: nivelul venitului, volumul salariilor plătite de întreprindere, capitalul deţinut etc.; însă ea ignoră trecutul şi viitorul fiecăruia: modul de dobândire a resurselor, modul de utilizare a lor de către individ, legătura dintre resurse şi structura personalităţii sale.” (”Tirania fiscală”, de Pascal Salin)
    Detalii: http://www.editura.uaic.ro/fisa-carte.php?id_d=d03&id_c=1344

  22. Mihail spune:

    @ Adam Mares,

    Parca trebuia sa-ti spuna altcineva despre nivelul/gradul de coruptie a Parlamentului romanesc ?
    Defapt, nu numai membrii Parlamentului sunt corupti ci intreaga clasa politica din tarisoara.
    Ei reprezinta, ca vrei sau nu, ceea ce au ales poporul.
    Buna treaba.

    • Filip G spune:

      Da oferta partidelor politice a fost asa de generoasa incat cetateanul a avut de unde alege?
      Atat timp cat posturile se cumpara,nimeni nu o sa fie fraierul care aduce bani facuti in mod cinstit.Apoi cand ajunge in acel post prima grija e cum sa-si recupereze investitia facuta. :)

      • mihail spune:

        @Filip G.

        Din nefericire ai mare dreptate. Nu am pretentia deloc ca as fi omniscient, insa in noiembrie(de exemplu)neavând ce alege….nh am votat.
        Ipotetic, ce s-ar fi întâmplat daca clasa politica nu era votata. Evident, de unde sa fi stiut cum si-au plătit ei locurile, cum au venit cu gândul la furat en gros ?
        …Avem clasa politica pe care o meritam.

        Uite, exersează putzin cu cazul Vosganian. Ministru care a acordat facilitati unui particular, pentru ca câteva mii de salariati sa primească un salar imaginar. Merita ca sa faultezi bugetul statului pentru o idee populista ? Consideri ca este corect ca sa ei o asemenea decizie ?
        Răspunsul meu este, fără echivoc, NU !
        …si uite asa, ajungem la o alta idee populista, cea cu timbrul pentru breasla scriitorilor. Okay, daca doreste sa fie milistiv, foarte bine, atunci sa o faca pe banii proprii, nu a poporului, sau a cititorilor. Si asa putini.

        • Filip G spune:

          Aici cazi intr-o extrema periculoasa pentru democratie.Eu nu merg la vot,tu nu mergi la vot,dar nu exista un prag sub care alegerile NU sunt validate.
          In cazul asta e mult mai simplu sa ajunga cei care cumpara voturi.
          Calcule s-au facut si in cazul lui Ponta,era pe cai mari,dar prezenta la vot ia incurcat calculul.Cand exista 1 milion de voturi diferenta devii penibil sa contesti,Ponta a inteles acest lucru.
          Eu sunt franc si spun lucrurilor pe nume:
          Sunt de acord cu VV in pastrarea locurilor de munca si acei bani se intorc la buget prin TVA,inpozite,etc.
          Decat cei care datorita unor smecherii financiare transfera banii in paradisuri fiscale.
          Apropos in cele 6 luni cat VV a acordat aceste facilitati au fost platite contributiile catre bugetul statului si terti.
          Ca Videanu si Basescu au facut smecherii dupa,e alta mancare de peste.
          Chestia asta cu timbru mi se pare o ideie buna,prefer si eu sa cumpar astfel de timbre in functie de cantitatea de miere vanduta (borcan de jumatate de kg sa aibe un pret,1 kg alt pret)decat sa fiu acuzat ca sunt evazionist si sa fac nenumarate drumuri la fisc,primarie,etc.Care costa mai mult decat timbrele cumparate.
          Asa exista o exidenta clara iar in cazul in care nu ai timbru trebuie sa explici………..

          • Filip G spune:

            Pe langa o astfel de eticheta care face onoare oricarui apicultor serios,o certificare din partea fiscului ca nu sunt evazionist e bine venita.Depinde de cost ,asta e singura necunoscuta in privinta caruia nu ma pot pronunta.Pentru mine ar fi o onoare ca langa steagul RO de pe eticheta sa pun timbru cu ”contribuabil bun platnic” ,certificat de fisc
            http://www.eurohonig.com/uploads/vp/201124255053ba6f936e68f.jpg
            Dupa ce se distruge ce e bun ,pot sa tot incerce sa reconstruiasca.
            Eu unul nu primesc un leu de la stat ori fonduri UE,dar nici sa fiu aratat cu degetul ca sunt evazionist nu-mi convine.
            In schimb sunt altii specialisti in deturnare de fonduri ,abonati la resursele bugetului national.
            Daca produc si vand ,banii ii cheltui in RO pe facturi si produce.Deci contribui la bugetul statului fara sa cer nimic decat putina intelegere.

          • mihail spune:

            @Filip G,

            Sunt de acord cu tine…dar daca nu am ce alege, ce sa fac ?
            Din toti parlamentarii de Iasi, astia spun ca peste jumătate au probleme cu justitia.

        • Emil Mihai spune:

          Draga Mihail ,
          Scriu din orasul cu combinatul omului de afaceri:
          1. Nu am afaceri cu omul de afaceri;
          2. Afacerea din 1990 este sub controlul serviciilor’
          3. Afacerea este energofaga , 85% din pretul de productie este dat de pretul gazului metan;
          4. Consider ca o utilizare rationala a gazelor naturale pentru un stat este cea in petrochimie si nu cea in producerea de energie;
          5. linga combinat , era un abator : abatorul era in 1989 al doilea producator national de carne de porc din Romania (dupa COMTIM) ; Abatorul , dupa 1998 a ajuns veceu public ; combinatul chimic inca functioneaza cu 700 de angajati ; Abatorul ,producea 700.000 de porci pe an , taia 2000 porci pe zi , avea 4500 de angajati , si cumpara citeva milioane de tone de cereale din sudul Romaniei ; acum tot ce se produce in agricultura cerealiera din sud se exporta avind valoare adaugata :ZERO —>TVA ZERO , angajati ZERO .
          Asa ca nu mai fi suparat ca Vosganian a salvat un combinat care inca scoate fum ; si inca unul in Brasov si altul in Mures si….

  23. alexis spune:

    Sunt doua probleme aici. In primul rand este evident ca salariile in administratie trebuie sa creasca. S-a tot vorbit de legea de salarizare unica. Boc si-a batut joc de ea, iar actuala guvernare a abandonat-o. Mai trebuie rezolvata si problema celor din societatile comerciale la care statul este proprietar sau actionar. Acestea trebuie eliminate prin privatizari sau prin alte metode. Acolo sunt vreo 250.000 de salariati care incarca nejustificat cifra de bugetari pe care o ave, (din punctul de vedere al Comisiei Europene). Cei mai multi au si salarii uriase si astfel media salariului din sectorul public pare necunoscatorilor prea mare.
    2. Clasa politica nu poate fi reformata de catre cineva. Oamenii politici sunt votati si votul nu poate fi controlat si nici nu trebuie. Sarcinile politicienilor trebuie reduse drastic si transferate catre o birocratie profesionista. Calitatea de ordonator de credit trebuie luata politicienilor. Trebuie eliminata posibilitatea numirii functionarilor prin aranjamente politice. Etc.

  24. Filip G spune:

    Apropos,cand da PNL semnalul ca poate schimba situatia actuala?
    Inlocuirea lui Tary cu Geoana la Senat ar fi un semnal clar.
    Fara a propune etape clare PNL nu-i credibil,ori un proiect necredibil nu poate strange noi adepti.
    Intre bifarea de etape arse si intrarea la guvernare sunt pasi ce trebuie urmati.
    Lalaiala arata ca PNL nu prea stie ce sa faca,vrea puterea dar nu stiu daca e pregatit sa o gestioneze.
    Cetateanul contabilizeaza ezitarile iar in 2016 sanctioneaza.
    Traseistii nu trebuie sa revina in PNL,partidul lui Geoana poate fi un fel de UNPR.In 2016 ,partidul lui Geoana si PNL pot avea liste comune.
    Altfel intre porcariile facute de PSD si cele facute de PNL prin incurajarea traseismului nu-i vre-o diferenta.

  25. pacala spune:

    @VV,
    Vb de bugetarii -marea masa de amatori si non profesionisti?
    Vb de casta functionarilor publici care sunt nulitati dar se muta din functie in functie?
    Vb de bugetarii care sunt incadrati specialisti dar sunt semianalfabeti?
    Vb de procentul de 5% care chiar mai sunt specialisti si inca nu au plecat in privat?
    Generalizarea dvs este periculoasa, mai ales fara o analiza in spate.
    Ati fost ministru in mai multe mandate, cine v-a impiedicat sa ordonati audituri de procese, de fluxuri, de atributii, de documentatii. Ah, dulcea viata?
    Aveati in subordine tot felul de agentii care freaca menta, unde platitorul de impozite standard trebuie sa cotizeze pentru un aviz pe o hartie…
    V-am intrebat la vremea ministeriatului ce gaz ard cei cu agentia de cazane samd. Si ati dat ignore complet. Ca erau numiti acolo pnl-istii dvs, protejatii dvs.
    Va intrebam de ce aveti nevoie in organigrama ministerului de tot felul de directori si iar ati sarit ca ars. Asa ca ispita sfantului Anton v-a ajuns din urma, cu nostalgie cu tot.

    • Am facut audit. Numai ca a fost imposibil de aplicat. In 2008 cand am inceput, Geoana si Boc au amenintat cu motiune de cenzura in Parlament. Aveau majoritate. In politica nu e ca in literatura. Nu poti face de unul singur.

  26. lordul john spune:

    Excelent articol scris de Vintila Mihailescu! La un stat minimal e nevoie de o familie minimala!

    Familia Minimala

    “Şi lucrurile au mers mai departe pe această linie. Pentru ca familia nucleară să prospere şi să fie cît mai eficientă în prosperitatea societăţii, aceasta îşi oferă serviciile. Rînd pe rînd, tot mai multe funcţii clasice ale familiei sînt externalizate prin servicii: de educaţie şi îngrijire a copiilor, de sănătate, de alimentaţie, de curăţenie, de articole menajere, de organizare a timpului liber etc. Ba chiar o funcţie atît de biologică precum alăptatul este tot mai mult externalizată şi ea prin serviciile competitive ale producătorilor de lapte praf şi ale farmaciilor afiliate. Rezultatul? Cu cît rudenia este mai restrînsă, cu atît sfera serviciilor este mai mare – sau invers…”

    http://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opinii/articol/familia-minimala

  27. Radu Alexandru Vasilescu spune:

    @emi & co

    Relativ la “angajatul nu are raspunderea patronului etc etc”.

    Perfect

    Situatia REALA din Romania. Discutam pe date oficiale ale Guvernului si INS

    Cifra de afaceri totala a firmelor in Romania – 250 de miliarde de euro aproximativ [a NU se confunda cu PIB]

    Profituri totale [ATENTIE - nu cele inregistrate contabil - ci cele deduse prin substragerea altor factori cum ar fi salariile]: aproximativ 80 de miliarde de euro.

    Profituri declarate: 16.6 miliarde euro.

    Astea sunt date de pana acum. Urmeaza estimarile oficiale.

    Previziune de incasari din impozitarea profitului pt anul 2015 [si sunt optimiste]: 2.7 miliarde euro

    Bugetul General Consolidat al Romaniei [previziune oficiala pt anul 2015]: aproape 52 de miliarde de euro [la cursul leu euro de 4.45]

    Previziune incasari din CAS: 13.7 miliarde euro
    Previziune incasari din TVA: 12.8 miliarde euro
    Previziune incasari din ACCIZE: 5.7 miliarde euro
    Previziune incasari din IMPOZIT PE VENIT [adica in esenta din salarii, pt ca in rest nu se prea plateste]: 5.7 miliarde euro

    Cu alte cuvinte – ramaneti spalati pe creier. Din profituri totale statistice de vreo 80 de miliarde de euro doar 2.7 sunt incasari la stat. Adica o rata efectiva de impozitare a profiturilor reale de aprox. 3.4%

    HAI SICTIR

    Ca altceva n-am ce spune. Cifrele OFICIALE vorbes in termeni FARA ECHIVOC. E nevoie de o anumita specie de dobitoc sa nu vada evidenta.

    Si ce e cel mai grav e ca majoritatea nimicului platit in impozit pe profit provine din impunerile pe microintreprinderi si IMM-uri romane. Desi grosul profitului e facut de multinationale.

    Asa ca again: HAI SICTIR

    Scurt PS: ca poate va dati si voi seama de imbecilitatea sustinerii unor monstruozitati de tipul practicii fiscale din Romania – acest tinut colonial: DACIA a declarat pe 2013 urmatoarele cifre oficiale

    circa 18.4 miliarde lei cifra de afaceri
    circa 332 MILIOANE lei profit brut

    In timp ce pe plan global vanzarile automobilelor produse la Mioveni au fost SINGURUL factor care a tinut Renault pe profit cu aproape 2 miliarde euro in acel an.

    Adica AIA SI-AU EXTERNALIZAT PROFITU BRE!!!! TOT PROFITUL. CA PANA SI 16% ERA PREA MULT DE PLATIT. CE DRACU E ASA GREU DE PRICEPUT.

    Fara vanzarile Dacia erau pe pierdere globala. Asa au facut 2 miliarde profit contabil in special datorita vanzarilor Dacia. 2 miliarde bovinelor. Si au declarat in Romania sub 75 de milioane. BO-VI-NE-LOR

    Si situatia e identica la toate marile firme. Ca asa ajung din 80 de miliarde valoare statistica a profiturilor sa inregistreze nimic si sa plateasca si mai putin.

    BO-VI-NE-LOR.

    • Filip G spune:

      Multinationalele nu prea fac productie,ele vand produse din tara mama.
      Deci profitul se repatriaza.
      O tara consumatoare care nu produce nimic din ce asigura veniturile?
      Romania e tara care traieste pe credite internationale.
      Drumul spre iad e pavat cu bune intentii.
      Ori in Romania se gandeste strict contabil,asta nu aduce profit suficient,produsul din tara X e mai ieftin.
      E mai ieftin atat timp cat produci si tu,dupa ce ai inchis platesti dublu.

      • Radu Alexandru Vasilescu spune:

        Uite Filip – ca ai atins o chestie interesanta – cam care e gradul in care investitiile in Romania se fac nu asa cum e normal si cum stie orice om corect ci prin imprumuturi de la actionari la firma?

        Revenind la subiect ia datele INS ca sa vezi ponderea fiecarei ramuri in PIB si s-ar putea sa ajungi la concluzii putin diferite.

        • Filip G spune:

          In multe tari dobanda la banii tinuti in banca e negativa.
          Atunci se prefera infuzia de capital in Multinationalele din Ro,ca urmare acestea transfera profitul si dobanda catre firma mama.
          O firma similara din RO trebuie sa se imprumute la dobanzi mari,banii raman in tara.Dar nu poti fi la fel de competitiv ca o Multinationala cu resurse nelimitate.
          Am intrebat si eu factori implicati care e motivul pentru care sunt preferate Multinationalele,raspunsul e unul demential:
          Sunt buni platitori de TVA!
          Deci profitul repatriat si dobanzile aferente nu conteaza in ochii celor indreptatiti sa vegheze,sa nu uitam de rambursarea de TVA.
          Asa aflam cum tiruri intra in tara ocolind taxele si facand concurenta neloiala….
          Da vinovat e matusa care vinde 1 litru de lapte,ea e vinovata de evaziune……

          • Radu Alexandru Vasilescu spune:

            Dobanzile ca dobanzile ca acolo exista o limita de 6% dobanda parca, problema nr1 e sub si suprafacturarea [subfacturarea la export, suprafacturare la importuri].

            UE ne da voie – pe recomandari OECD – sa intervenim cu bocancii in preturile de transfer. Adica statele au voie sa impuna un pret normal practicat pe piata libera.

            Dar in minunata noastra tara, plina de politicieni si functionari corecti, asta nu se face pt ca … Pai pentru ca fie sunt prosti fie sunt mituiti.

            Deci – LA PUSCARIE. E mai simplu. Elibereaza locurile si poate vin altii cu ceva mai mult curaj.

            PS: chiar si cu amaratul de 16% pe profit si 16% pe dividende, cam cu cat 300% puteau fi marite salariile medicilor din Romania daca interveneam pe preturile de transfer DOAR in cazul Dacia si fortam marcarea in tara a 1.5 miliarde din cei peste 2 profit real inregistrati de pe urma vanzarilor auto din afara?

            PPS: cand spuneati dl. Vosganian ca dividendele nu se pot impozita daca sunt platite pers. juridice straine … Mai exact era fie necunoastere fie minciuna. Se pot… doar ca nu trebuie sa discriminezi fata de cele din Romania. Si se redefinea imp. pe dividende in impozit pe profit distribuit si hop s-asa se rezolva. Dar ce mai conteaza…

    • Emil Mihai spune:

      Cetatene Vasilescu ,
      avind in vedere ca ne tragem amindoi din Arges si stim situatia , intreaba-ti matale parintii si bunicii , de ce dracu nu au facut ei profitul asta pina sa ia fabrica imperialistii astia de la RENO?
      Situatia este mult mai clara (cam cum o spunea Rebenciuc in Balanta) : in tara asta a furat toata lumea ; si ala de spune ca nu a furat , nu a furat pt. ca nu a avut oportunitatea sa fure ; unii fura cu sacosa , altii cu porbagajul , altii cu TIR-ul si altii cu vaporul ; Cit timp fiecare a fost lasat sa fure nu a fost deranjat de ce face celalalt! Cind s-a terminat malaiul la el in parohie si nu a mai avut ce fura , a bagat de seama ce furau ceilalti.
      Treaba asta ti-o spune unul care e contemporan cu generalizarea furtului in Romania!
      Azi am facut un experiment: angajatii mei erau extrem de fericiti ca va fi arestat Valcov , dar nici de-ai dracu nu vor sa renunte ca ei sa fure in continuare! Este foarte greu sa ridici piatra si sa arunci cu ea!

      • Radu Alexandru Vasilescu spune:

        Emil asta spun si eu dar in alta forma: la noi taxele si impozitele PLATITE aduna vreo 33% din PIB.

        Pe calcul matematic ar fi trebuit sa adune peste 50%… Si de furat fura toti dar mie un procent de evaziune [culmea - in mare parte legala chiar daca pare o folosire gresita a termenului] de 80% la profit mi se pare mult prea de tot.

        Pur si simplu se fura atat de mult la impozitarea profitului [pe langa faptul ca e derizorie] incat cei corecti ajung sa fie falimentati sau sa traiasca in semi-mizerie si aici ma refer si la mana de microintreprinderi unde evaziunea e de sub 10% si la uriasa masa a angajatilor care n-au cum sa nu plateasca ce au de platit la stat.

        Eu nu zic deloc ca Renault nu a facut o treaba buna acolo. Dar sa te eschivezi si de la plata unui amarat de 16% mi se pare de un porc absolut.

        SI CULMEA – banii aia sa stii ca e posibil sa fi fost fiscalizati – doar ca in Franta… Nu in Romania unde au fost produsi…

    • emi spune:

      Eu am afacerea mea, cu o investitie de 10 euro.
      Nu as angaja pe cineva nici daca as fi platita dublu cat castig.
      Pentru ca nu vreau sa exploatez vreun nemultumit.
      Cine te opreste sa fii si tu patron, domnule Vasilescu, si sa prosperi nelimitat pe noul Cod Fiscal?!?
      Domnule Vasilescu, bou e patronul care te angajeaza cu asemenea atitudine…

      • Radu Alexandru Vasilescu spune:

        Draga cap patrat,

        Nu e vorba de mine, pt ca eu, de bine de rau, ma descurc mai bine decat un angajat de rand, prin prisma a ceea ce fac. Plus ca, strict uman vorbind, am si mult mai mult timp liber, lucrand doar pe deadline.

        E vorba in general de tara, de situatia intregii populatii samd. Dar e greu de priceput asta de o minte ingusta, asa ca nu-ti mai bate capul, dar macar citeste PUTIN cifrele oficiale si exprima-te dupa. Pt ca daca tie ti se pare normala situatia atunci… Bine…

        PS:

        Auzi emi – un “patron” care risca mult mai mult decat un angajat in conceptia ta de mic geniu carpatin, defapt tot ce risca e sa se intoarca la prestarea unei meserii ca angajat, in caz ca da gres in afaceri… Asta daca nu fura si nu face evaziune sau nu-si baga cu intentie firma in faliment. Aia e altceva.

        CA DE ASTA S-A INVENTAT PERSOANA JURIDICA. SA NU-I IA INVESTITORULUI CASA SI MASINA IN CAZ CA FIRMA DA FALIMENT. CAP SEC.

        • emi spune:

          Eu am fost patron si stiu exact ce am riscat.
          Mi-am pierdut economiile si apartamentul cu care girasem la banca un imprumut, pentru ca angajatii s-au simtit datori sa ma fure.
          Ba am fost la un pas sa fac si inchisoare, pentru ca incercand sa scape ei de acuzatia de furt, ma acuzau pe mine de tot ceea ce visau noaptea. Norocul meu ca se contraziceau singuri, si nu mai aveam nimic la care sa jinduiasca vreun smecher.
          Un privatizat isi risca economiile, isi risca linistea sa si a familiei sale, si mai ales isi risca libertatea, intr-o tara neasezata ca si Romania. Daca nici profit nu e, de ce sa-ti creeze tie loc de munca, ca sa aiba cine sa il faca bou si cap patrat?!?
          Vom avea privatizati in Romania atunci cand le va fi respectata munca. Ce fac eu nu va mai sti nici pamantul…

  28. mihail spune:

    @Filipe,

    la început ai tot tras-o cu Tăriceanu, acum te-ai sucit si-ti place Geoană.
    Treaba ta, daca tie-ti place, gasesti ceva la el, asta nu înseamnă ca trebuie sa vorbesti la plural. Evita sa te identifici cu altui…

    • Filip G spune:

      Tary a fost pus curveste presedintele Senatului de catre cei din PSD.
      Citeste blogul si vei afla ce am scris,citez din memorie:
      ”PNL trebuie sa aiba o propunere pentru presedentia Senatului altul decat Tary”
      Trebuie privite lucrurile in ansamblu:
      Opozitia(PNL) a reusit sa dea un presedinte,al doilea om in stat trebuie sa fie din zona PSD :)
      Avand o functie importanta Geoana poate rupe din PSD suficient incat sa asigure o majoritate PNL-ului.
      Cum Ponta e considerat”Iuda” vanzatorul celor din PSD la DNA e usor de anticipat care e viitorul lui Ponta ca lider.Unele lucruri se pot spune aici,altele sunt sugerate celor care citesc printre randuri……

      • Filip G spune:

        Filip g spune:
        martie 9, 2014 la 10:08 am
        Un jurist tanar ,eventual primul mandat de Senator sa candideze pentru presedentia Senatului cu sanse minime cred ca e o onoare.
        Semnalul ar fi clar liberalii au alta propunere decat eventual Tariceanu sustinut de PSD pentru a demonstra psihologic ca USL exista inca desi e mort de mult.

        VarujanVosganian spune:
        martie 9, 2014 la 10:42 am
        @ Filip g

        Pai Crin a demisionat tocmai pentru a arata ca USL nu mai exista. Dar, totusi, e posibil ca PNL sa aiba un candidat. Hotaram maine la sedinta de grup/

        Filip g spune:
        martie 9, 2014 la 10:20 am
        Daca prin absurd acel Senator ar fi ales,inseamna ca rezerva de cadre USD (defunct dar exprima cele 3 partide),este epuizata.Daca E ales Tariceanu,nu mai e nimic de explicat,sustinerea lui de catre PSD,demonstreaza ce e de demonstrat.Daca e ales un Senator din “USD”,e clar ca Tariceanu a fost folosit doar……….

  29. Adam Mares spune:

    Avea dreptate aseara Cristoiu, cand ii spunea așarnatului Rares Bogdan ca degeaba bagi toata clasa politica la zdup daca nu schimbi sistemul: fiindca cei ce vor veni vor practica la fel coruptia. Trebuie schimbate legile finantarii partidelor, legile electorale, asa cum zice si VV.

  30. emi spune:

    Multinationalele au la angajare si test psihologic.
    Este extrem de simpla selectia incoruptibililor, daca se vrea.
    Daca in functie publica se vor angaja incoruptibili, vor fi bani si pentru salarii. Daca se vrea…

    • Filip G spune:

      Cu putina inteligenta si buna credinta se gasesc solutii.
      Saptamana trecuta am discutat cu un angajat la o Multinationala.
      Salariu e acceptabil,dar nu suficient.Am cerut prime si bonusuri dar conducerea la nivel national nu a fost de acord.Dar avem un sef de unitate genial care a gasit solutia.
      Produsele care se apropie de expirare au reduceri substantiale,noi angajatii avem prioritate la cumparare.
      Si uite asa am castigat circa 25%,de mancat trebuie sa mancam si noi.
      Un meneger adevarat stie sa discute cu omul si sa gaseasca solutii adecvate.

      • emi spune:

        Este adevarat ca testele psihologice nu sunt sigure 100%, dar macar arata directia si vointa spre anticoruptie. Teste se pot da si pentru cunostinte si aptitudini, conditia necesara si suficienta este ca angajatorul sa nu fie corupt el insusi, si sa nu trucheze examinarea.
        Am participat in urma cu patru ani la un casting pentru Allianz Tiriac. Erau depuse 200 cv-uri, am fost contactati vreo douazeci. Dupa o testare de cultura generala si test psihologic, am ramas 5.
        Am facut cursuri, am dat examene, problema a aparut la mine cand a trebuit sa fac contracte, nu ma invarteam in cercurile potrivite.
        Deci se poate face si selectie serioasa, daca se doreste.

    • Radu Alexandru Vasilescu spune:

      O DOAMNE

      TEST PSIHOLOGIC PENTRU DETECTAREA CORUPTIEI.

      O DOAMNE

      Tu esti dintr-o realitate paralela.

      Vor fi angajati incoruptibili pe functia publica ah? Coruptia e o caracteristica pur psihologica. Mai sa fie. Ia un calmant si culca-te…

      Si hai sa ne coboram la nivelul logicii tale: sa presupunem – prin reducere la absurd – ca ar fi real si ca ai putea sa elimini coruptii prin testare psihologica. Si ce-ti garanteaza tie ca daca nu e corupt e si capabil?

      Si daca alegi numai incoruptibili capabili, aia or sa vina sa munceasca pe un salariu de nimic?

      O dUamne…

  31. cris spune:

    @ VV

    Dupa Transparency International – indicele de perceptie a coruptiei, Romania e pe locul 69 din 175 in 2014, la egalitate cu Brazilia, Italia, Bulgaria, urmata de multe alte tari cu o coruptie perceputa ca mult mai mare: Rusia, Ucraina, Serbia, Venezuela, China, etc Indexul se bazeaza pe interviuri, pe felul in care populatia percepe nivelul de coruptie. Doua observatii:

    1. Italia este pe acelasi loc cu noi, 69, dupa mareatza actiune procurareasca a miinilor curate – adica populatia italiana e la fel de incintata de cita curatenie s-a facut, pe cit sunt romanii fara nici o “curatenie”. Ceea ce te face sa te intrebi cita eficientza are asemenea campanie pentru omul de toate zilele, si daca ai un dram de minte te intrebi ce a facut prost italia cu aceasta campanie si romanii ar trebui sa evite in loc sa imite.

    2 Urmarind pe ani, Romania creste de la locul 85 in 2005 la locul 69, adica in 2014 e mai bine decit in 2005, asa considera populatia, deci a fost bine cu basescu, s-a facut dreptate . Adica ce se intimpla acum? e mai putin corupta dar e o viltoare procurareasca asa cum nu s-a mai pomenit? Ceva nu e tocmai logic in tablou…..exact ca pretentia ca justitia e independenta si DNA-ul e laudat de 10 ani, dar acum toti se uita inmarmuriti la ce nu a facut Dna-ul 10 ani si un nivel de coruptie aparent incredibil care a crescut chiar sub nasul maretzului si mult laudatului DNA…. populatia e deci mult mai multumita dupa 10 ani de justitie basista, indexul s-a imbunatait de la 85 la 69, desi oamenii acum considera ca s-a inrautatit coruptia in asa hal incit trebuie darimat parlamentul. Hmmmm, arata a logica de balamuc.

    Fiind vorba de perceptie te intrebi de fapt ce factori o influenteaza, caci se vede ca tocmai de incredere aceste cifre nu prea par, cel putin in privintza Romaniei. Sa spui in aceste conditii ca parlamentul Romaniei e cel mai corrupt din lume – pe ce fel de perceptie? -, cind daca faci niste comparatii cu alte state se vede ca nu e tocmai asa, cind sunt deocamdata doar acuzatii, si nu vezi nicio statistica pe verdicte finale, nu pe acuzatii, e cel putin bizar (parca zicea cineva ca mi se pare ca in Romania acuzatul e considerat vinovat inainte de a fi judecat ( nu mi se pare, a spus-o si CEDO – avem citeva condamnari pe aceasta tema in 2014). Daca onorabila revista comisarul zice ca avem cel mai corupt parlament fara sa analizeze niste sentintze judecatoresti finale ci doar acuzatii ale procuraturii, atunci chiar am dreptate:: in Romania acuzatul e deja considerat si prezentat public ca si vinovat, condamnat – iar asta, fiind vorba de media, inseamna propaganda.

    Daca te uiti la cifre dintr-o alta tara, si faci o comparatie, atit cit se poate, vezi ca exista coruptie ai altundeva, dar lucrurile se corecteaza altfel, si atunci incepi sa ai si mai mult intrebari: se vede mai jos ca si intr-o tara cu index de coruptie mult mai bun decit al Romaniei, locul 17, Statele Unite, exista destula coruptie, exista destule condamnari, deci care e deosebirea?

    Un articol din NYTimes, de comparatie cu mizeria din “comisarul” (se discuta pe cifre, nu pe taztzisme). Articolul constata ca in timp cazurile de coruptie s-au redus dar acoperirea media, mai ales a marilor cazuri de coruptie. a crescut, drept care pare ca nimic nu s-ar fi schimbat. Americanii considera ca in politica e o coruptie endemica, si, da, asa considera, o spun cu mina pe inima ca nu-si iubesc politicienii – dar e baza democratiei lor (e o spusa celebra “imi iubesc tara, nu guvernul”). E si unul dintre motivele pentru care sunt de un civism permanent: stiu ca puterea corupe, stiu ca oricine ajunge la putere trebuie permanent tinut sub lupa, legea le si permite reactia: discutia e acerba la alegeri, scutura programul fiecarui politician pina la amanunt, iar daca ulterior sunt mintiti si nemultumiti, nu asteapta urmatoarea perioada electorala, fac ce se numeste “recall”, voteaza sa dea jos reprezentantul respectiv.

    Inclusiv la nivel coercitiv adreseaza problemele acestea constant – da, exista coruptie, e ceva zilnic sa ai grija de asa ceva, nu moare o tara pentru ca isi face curatenie in ograda…. fiindca o face constant. – spre deosebire DNA doarme 10 ani, mecanisme normale de reglare in Romania nu exista, domneste basescu 10 ani cu hoarda lui, linistit, inainte altii linistit, si se face ceva numai cind se schimba garda politica doar ca sa se schimbe oamenii din pozitii cheie sau ca sa se mai dea jos un guvern. In Illinois, e un exemplu, statistic pe o perioada de vreo trei decenii aproape o treime din numarul total de consilieri din Chicago au fost condamnati si patru guvernatori din sapte ( de unul am pomenit, Rod Blagojevich). Alt exemplu – 1992, 11% din legislativul statului Kentucky a fost condamnat pe coruptie.
    Daca te uiti la cifre – patru din sapte guvernatori, o treime din consilierii unui oras ca Chicago, urmarit peste decenii, poate ca intrebarea e nu daca Romania are cei mai corupti politicieni, ci daca problema e alta, ca se schimba oameni dupa interese politice, dar mecanismele nu se regleaza niciodata ca sa preintimpine si sa corecteze acest dat. De ce? fiindca sunt folositoare perpetuarii unora care se tot vor la putere – e conform cu acel concept de autoritarism competitv tipic statului postdictatorial, postcomunist aici (aparenta democratie in care un partid, o grupare aflata la putere, manipuleaza toate pirghiile prin coruptie si amenintare, pentru a se stabiliza autoritar la putere. Competitie exista doar aparent, nu e democratica si corecta).

    Poate ca normalitatea democratica tine de a accepta ca trebuie sa dai cu matura prin casa constant, nu sa astepti sa o napadeasca paduchii si atunci sa-i dai foc de ochii lumii, cu mult fum adica, pentru ca vrei sa pastrezi starea de mizerie si sa faci loc altei armate de paduchi pe nevazute. Iar acest a da cu matura zilnic inseamna tocmai acele mecanisme care trebuie schimbate….Ramine intrebarea: cine sa le faca?

    http://www.nytimes.com/2014/01/26/us/politics/it-only-seems-that-political-corruption-is-rampant.html?_r=0

  32. Filip G spune:

    M-am tot gandit cum sa caracterizez mandatele lui Traian Basescu,azi m-am hotarat in doua cuvinte”Ciulinii Baraganului”
    http://ro.wikisource.org/wiki/Ciulinii_B%C4%83r%C4%83ganului

    ”Dedic această carte:

    Poporului României,

    Celor unsprezece mii ai săi de asasinați

    de către guvernul român……..și rămase nepedepsite.”
    Paradoxal dar si acum bate un crivat dinspre Rusia…….
    Cu un prag al saraciei de 40% cu o tara a caror tineri au plecat in lume la indemnul fostului presedinte TB,viitorul e sumbru…….

  33. Adam Mares spune:

    Tanarul politician, presedinte PNL. CÂH!
    http://www.cocoon.ro/?p=7523