Criza clasei politice româneşti nu este atât criza celor care sunt, ci mai ales criza celor care nu vin.

Blogul nostru, pentru cineva care şi-ar propune să studieze evoluţia opţiunilor prezentate de membrii săi în decursul anilor, a căpătat o turnură ciudată. Suntem obişnuiţi cu polemicile duse, uneori, până la limita absurdului, cu răbufnirile, cu punerile la punct. Au fost chiar perioade, ca de pildă în vara anului 2012, când participanţii la dezbateri erau destul de clar împărţiţi în două tabere, unii chiar atinşi de aripa fanatismului, cum era, dacă vi-l amintiţi, antibăsistul Tiberiu. Fiecare avea ceva împotriva unuia şi îl susţinea, dacă nu chiar îl proslăvea, pe celălalt, cu accente vădit maniheiste.

 

Am ajuns într-o situaţie stranie. Am rămas numai cu o jumătate de blog. Adică ne-au rămas criticii, dar am pierdut pe drum lăudătorii. Mulţi zic, cu argumente, ăsta nu e bun. Dar mai nimeni nu zice care e bun. Câte o voce singulară mai laudă pe Tăriceanu sau pe Johannis. Ca impresie generală, însă, pare că e un meci la care cele două echipe poartă aceleaşi tricouri.

 

Nu-i bine cum e, zic unii. Dar nici altfel nu e bine, zic ceilalţi, fără să aibă aerul a-i contrazice pe cei dintâi. Am avut o moţiune de cenzură. Principalul contraargument al celor care nu o sprijineau era: care e guvernul-alternativă?

 

Ce-i drept, până acum s-au folosit toate combinaţiile posibile. Partidul Naţional Liberal, care, după toate combinaţiile de trei luate câte două, scăpase cât de cât teafăr pare şi el contaminat după fuziunile care au făcut ca jocul să fie acum unu la unu. Ceilalţi care s-au rupt sau care vor să se lanseze îşi fac loc cu greu cu doi Goliat în care praştia lui David întârzie să apară.

 

În mod paradoxal, acţiunile anti-corupţie din ultima vreme nu au produs limpezire, ci confuzie în clasa politică, nu au încurajat autenticul, ci cabotinismul. Sentimentul nu este că s-a făcut curăţenie, că s-a renunţat la privilegii, ci că acţiunea anti-privilegii îşi are privilegiaţii săi.

 

În anul 1996, împreună cu un grup de intelectuali neafiliaţi politic, am format Partidul Alternativa României, transformat, ulterior, în Uniunea Forţelor de Dreapta. Astăzi e de-a dreptul imposibil să convingi un profesionist, în oricare domeniu al fi el, să intre în politică.

 

Criza clasei politice româneşti a căpătat o turnură alarmantă: ea nu este atât criza celor care sunt, ci mai ales criza celor care nu vin.

167 Responses to “Criza clasei politice româneşti nu este atât criza celor care sunt, ci mai ales criza celor care nu vin.”

  1. alexis spune:

    As vrea sa reformulez: Romania de azi este ce a celor care au fost, a celor care sunt si a nu stim a ce o sa vina. Sa recunoastem ca am avut parte de conducerea cea mai lipsita de viziune democratica sau politica dintre toate tarile comuniste. Acum sarbatorim 25 de ani de la mineriade si prima intrebare care nu imi vine din minte este: de ce a avut nevoie Iliescu de asa ceva? Episodul 2 (putem discuta si de intermediare) este Seniorul Coposu. Ii respect statura morala dar nu stiu daca cineva ar putea da un raspuns pozitiv la intrebarea: pe cine a lasat in urma? Actiunea conjugata a acestor lideri politici ne-a adus in situatia de a nu avea nici o perspectiva in ceea ce priveste leadershipul politic in Romania. Fiecare a cosit pe partea lui si, combinat cu alte inteferente noi, ca natiune, nu cred ca avem un raspuns acceptabil la intrebarea: care ar fi o varianta decenta pentru postul de prim-ministru in caz ca actualul pateste ceva? Sigur, fara a da cu periuta, te-as vota cu toata familia. Dar in mediul politic romanesc esti un corp strain.

  2. Mihail spune:

    Imi pare rau ca ma abat de la subiect, dar chiar nu ma pot abtine.
    Dupa ce nemtzalaul a cerut mertzan de 70 mii de euro, doua aeroplane, chiar nu ma mai mir de cepretentii are pentru viitoarea resedinta.
    Chiar este nesimtit !

    Președintele Klaus Iohannis este acuzat că își reface reședința prezidențială cu o sumă imensă! Liderul PMP, Gelu Vișan, a declarat că, prin renovarea Vilei Lacul 3, Iohannis păgubește statul cu 1,2 milioane de euro. Este vorba despre vila în care a locuit fostul președintele Traian Băsescu.

    ”Are motive, vrea să stea într-un dormitor de 500 metri pătrați cu deschidere spre lac. Vila este în renovare completă, a fost dat jos un perete ca să pună un geam imens. Structura de rezistență a imobilului este afectată total. Își ia un pat din străinătate, unul imens, care nu se face în România.”, a dezvăluit Vișan la B1 TV.

    Șeful statului a cerut recent renovarea renovarea Vilei Lacul 3, unde urmează să locuiască cu soția sa, Carmen Iohannis. În prezent, Iohannis locuiește în Vila Lac 2.

    Guvernul a decis ca, după mutarea în Vila Lac 3 a preşedintelui Klaus Iohannis, să se revină la situaţia anterioară, iar Vila Lac 2 să îşi piardă regimul de reşedinţă prezidenţială.

    În luna decembrie a anului trecut, Executivul hotărâse ca preşedintelui Klaus Iohannis să îi fie acordată Vila Lac 2 drept reşedinţă oficială, acesta urmând însă să folosească imobilul respectiv doar temporar, iar ulterior să se mute în Vila Lac 3, după ce aceasta va fi eliberată de Traian Băsescu.

    • emi spune:

      Dupa cat de suparat e SRI, as zice ca peretele ala era plin de camere de luat vederi si de microfoane. De aceea era declarat “perete de rezistenta”?!? Klaus Iohannis este profesor de fizica, stie ce e aia planul de rezistenta al unei cladiri, dar stie sa descopere si scule de emisie receptie. :)

      • Shadow spune:

        @emi
        peretele ala chiar este de rezistenta, ma indoiesc de cunostintele de rezistenta materialelor pe care le poate poseda un profesor de fizica. Binenteles ca se poate rezolva aproape orice problema tehnica dar asta reprezinta un cost care in cazul acesta este departe de a fi trivial.

        • emi spune:

          “Perete de rezistenta” tine de echilibrul constructiei, de repartizarea fortelor de greutate, si nu de “rezistenta materialelor”. Pot fi costuri mari daca este perete de sticla, sticla speciala, dar acoperitii de pe aici plang doar cand li se invalmasesc aranjamentele lor. E clar ca li s-au stricat socotelile.

          • Shadow spune:

            @emi
            tine de rezistenta materialelor in primul rand nu te mai baga daca nu cunosti subiectul. repartizarea fortelor de greutate se face pe “materialele” si mai ales “structura” existenta.
            da socotelile celor care l-au votat pe johannes incep sa se strice.
            E “gurmand” pe banii altora.

          • emi spune:

            :) :) :)
            Orice profesor de fizica poate rezolva un echilibru de forte.
            Chiar si eu, desi nu sunt profesor de fizica.
            Oricum pe acoperiti nu peretii daramati ii deranjeaza, ci ceea ce au ascuns dumnealor prin pereti.

  3. Filip G spune:

    Doua pacate mari are politica romaneasca:
    1 Finantarea partidelor si cumpararea posturilor.
    2 Pentru a ajunge in zona leadershipului deja esti manjit cu suficiente compromisuri.
    Nu vom avea oameni de valoare in fruntea partidelor atat timp cat promovarea are mecanisme imorale.
    Ori atat timp cat politicienii isi cumpara posturile in timpul mandatului trebuie sa-si scoata investitia si ceva in plus pentru un nou mandat ori promovare.Ori acesti bani nu sunt facuti cinstit in cele mai multe cazuri.De aici o serie de probleme.
    Protejeaza partidul viitorii lideri ori ii imping la compromisuri?

    • Ai dreptate. Trebuie ca in campaniile electorale sa se reduca mijloacele de comunicare, altele decat cele ce tin de profilul candidatului si de viziunea partidelor. Avalansa de bannere, panouri, afise, haine cu inscrisuri de partid etc.etc. fac ca deja candidatul sa fie indatorat.

  4. cris spune:

    @ VV

    nu prea stiu ce se poate astepta… Incerc sa vorbesc despre checks and balances, nu mi se raspunde in acelasi mod ci cu un “du-te-n…”, dar “Ponta….” ca si cum checks and balances ar fi fost inventat pentru ponta, cu dedicatie…… De principiul imunitatii, tot asa. Daca urmaresti discutiile nu se vorbeste de socialisti si liberali sau de programe, de intentii de guvernare, totul e personalizat ponta, iohannis, etc, etc. Adica discutia nu are nimic de a face cu idei cu aspiratii cu o gindire, cu niste standarde pe care in primul rind tu cel care discuti si ai astepta ceva de la politicieni sa le cunosti si sa le intaresti, sa-ti fie calauza in felul in care analizezi ce face unul sau altul….se discuta la nivel de imi place ala nu-mi place ala, ce e valabil pentru unul nu e valabil pentru altul. Dar mai ales ce reiese din asta este ca ponta, iohannis, blaga, dragnea, etc etc… sunt parte a unei aceleiasi mlastini lipsita de norme, haotica, primitiva, din ficati si dind la ficati, moluste care seamana una cu alta, si cu un singur scop – puterea. Tipul lor de lupta care nu are nimic de a face cu interesele oamenilor ori ale tarii, se oglindeste in aceste discutii ad baculam intre privitori – ei sunt cei care ofera subiectul discutiei, dumnealor asta ofera,….. E odios ce se intimpla si nu vad nicio propunere reala pentru viitor….

    • Lordul John spune:

      Tu nu vezi, dar când s-o naște o ditamai mișcarea de extremă din toată pâcla asta, tocmai din cauza indolenței și lipsei de viziune a celor ce sunt “și mâine vor râde la soare”, atunci, sau poate nici atunci vom pricepe ce înseamnă bună guvernare, comunitate locală, serviciul public etc.

    • Uneori ai sentimentul ca poporul acesta nu are/nu vrea sa aiba un destin. Tot ce se incropeste , se naruieste. Nimanui nu-i pasa ca atacul la capitalul romanesc lasa in urma mii de someri. Nimeni nu se gandeste ca avalansa de arestari, fara fixarea unui moment T zero, blocheaza administrayia, cu consecinte dramatice. Si ca toate atacurile astea intre noi ne fac de ras iremediabil in fata strainatatii.

      • Lordul John spune:

        El ar vrea, dar pentru asta trebuie oameni care sa știe sa clădească în semeni!

      • tudor spune:

        Momet zero pentru furaciuni?
        Ha!
        Chiar in aceste momente cind ii cainati, domnii din “administratie” fura ca si cum lor nu li se poate intampla nimic.
        Asta e ca duda lansata de ponta, cum ca ministerele sunt blocate in activitate de frica dna ului.
        Sa aduca in ministere profesionisti care cunosc si aplica legile tarii si o sa constatati cum , ca prin farmec, se deblocheaza …
        La fel si n ’90, imediat dupa revolutie: politistii erau “timorati”; de fapt nu prea se simteau in largul lor sa omoare in bataie pe cine le casuna.

        In buna masura societatile mari romanesti sunt blocate exclusiv din cauza clasei politice: cit timp spagile s au mentiunut in limite decente (in jur de 5%) n a fost nicio problema.
        Cand spagile cerute au crescut la 10 sau chiar 20% au aparut probleme: pentru cifre mari de afaceri este dificil a plati sume procentuale corespunzatoare fara a spala bani sau a face evaziune.

        Spagile sunt inevitabile: ori se platesc anticipat, pentru castigarea procedurii – ceea ce presupune existenta unor disponibilitati financiare serioase (lucru mai rar), sau accesarea unor credite bancare a caror destinatie este deturnata, ori de platesc la sfarsit, caz in care banii se dau in transe: primesc o parte din bani, se platesc “obligatiile”, apoi statul plateste si restul de bani.

        Doriti un moment T zero?
        Actualul cod penal prevede conditii extrem de stimulative pentru autodenunt si desistare.
        Ca dv va doriti ca devalizatorii banilor publici sa ramina si cu banii furati si pe functii … cam greu.

        • Ce-ti veni? Momentul T zero nu poate fi azi sau ieri. Dar nici nu poti sa reiei lucruri petrecute acum zece-cincisprezece ani, facute in conditiile de atunci, cu criteriile de acum. E ca si cum te-ai apuca sa judeci dupa legile de azi pe acei cow-boy care se impuscau pe strazi. Tranzitia creeaza, intotdeauna, zone ambigue, nebuloase. E nevoie de reguli, o spun mereu. Si dau exemplul comertului cu energie electrica din perioada 2006-2008 cand regulile bune au obligat la o conduita corecta. E bine sa fii inversunat, dar nu e bine ca asta sa-ti intunece intelepciunea.

          • A murit Luca Pitu:(((

          • tudor spune:

            Ok.
            Din nefericire regulile nu sunt dorite.
            In anumite momente favorabile, cu mare greutate, se reuseste impunerea unor reguli corecte pentru ca, nu dupa foarte mult timp, pentru interese de grup, deseori personale, tot ce s a reusit cu mare greutate este aruncat la cosul de gunoi.

            Astfel, dupa 2004, cind psd ul era condus de Mircea Geoana, principalii decidenti politici au convenit sa puna capat uneia dintre racilele cele mai nenorocite ale clasei politice romanesti.
            In acordul principalelor partide politice s a modificat legislatia in aceasta idee.
            Legea interzicerii migratiei politice a parlamentarilor n a trecut de ccr, in baza prevederii constitutionale care interzice mandatul imperativ, dar s a reusit stoparea migratiei alesilor locali.
            Era un pas inainte modest, dar important.
            Toate majoritatile parlamentare ulterioare au respectat acest gentleman’s agreement politic pina viorele viorele care, in disperarea de a ajunge presedinte a calcat in piciore constitutie, legi, chiar si propria onoare.
            Cred ca dl ponta ne a oferit in campania prezidentiala pe care a si pierdut o maximum degradarii morale in plan public: cum as putea numi altfel decit un individ lipsit de onoare pe cel care accepta “sprijinul politic” al celui care i batjocoraste in mod infiorator familia? care i improasca sotia, mama copilului sau, cu cele mai ingrozitoare porcarii pe care le am citit vreodata?
            Pentru a si pastra macar un dram de onoare victoras ar fi trebuit, minim minimorul, sa i traga lui vadim doua perechi de palme in public, eventual la ora de varf.
            Daca nu putem vorbi de onoare, cum sa vorbim despre chestiuni publice? Si cu cine? Cu sobolanii?

  5. Lordul John spune:

    @VV

    Dacă mai continuați cu tonul asta pesimist nu ma mai întorc de la Erevan. Cer azil politic!

  6. Adam Mares spune:

    Nu că SOV ar fi vreo lumină morală, dar prost nu e, plus că nici el nu-i străin de zona serviciilor :P
    http://www.b1.ro/stiri/eveniment/sov-parlamentul-a-devenit-o-sucursala-a-sri-si-o-pepiniera-a-penitenciarelor-tarii-114644.html

  7. tudor spune:

    VV

    “… criza celor care nu vin” este generata de actuala clasa politica, cu buna stiinta si indelung pregatita.
    Chiar dv v ati exprimat: si cine sa vina in loc?

    Deseori in istorie personaje de prima mina sau o intreaga clasa sociala si au imaginat ca sunt de neinlocuit; cita dreptate au avut, deja stim;

    Am citit programul de candidat al lui Iohannis, nu stiu daca ati facut o si dv. Nu stiu cine l a redactat, dar am constatat ca este prima radiografie corecta a societatii si politice romanesti, cu problemele si hibele sale intime; totul expus decent, fara inchipuite indignari, inutile accese demagogice si cu solutii corespunzatoare fiecarei chestiuni.

    Preopinentul sau, victoras, s a prezentat cu niste aiureli de toata jena, daca cineva si ar putea imagina ca ponta se poate jena de ceva.

    • Am citit programul de candidat al lui Johannis. E, intr-adevar, un program decent.

      • Mihail spune:

        scrie-n “program” de mertanul de 112 euro, de vila modifica in valoare de peste 1.4 milioane de euro, de cele doua avioane solicitate, de rochitele prea scurte ale lui nevasta-sa, de statutul de Prima Nevasta ?

  8. tudor spune:

    Vad ca nu numai eu ma intreb daca nu cumva ponta s a tacanit la cap…
    Oricum, cred ca am fost primul .. :)

  9. epolitikon spune:

    @VV
    Pentru ce sa vina? Pentru Ponta, Gorghiu, Blaga sau Oprea?
    Cine decide ca un om e bun sau rau? Maimutele de la A3 sau RTL?

    • Lordul John spune:

      Și hipopotamii de la B1 și Realitatea! Nu discrimina ca te dau la CNCD! :)

    • Asta cam asa e. Cum intra careva in politica, cum afla despre sine tot felul de lucruri pe care nu si le/a imaginat niciodata. Eu credeam ca in politica nu se poate spune chiar orice. Dar cand am aflat, in 2006, ca am fost spion, membru in Centrul de Informatii Externe al Securitatii Statului, mi-am dat seama ca in Romania orice e posibil.

  10. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Din pacate in mare partea ‘disparitia’ multor blogger-i vi-se datoreaza.

    De ce?
    1. Organizatoric . Prin postarea unor comentarii total deplasate si jignitoare. A-ti incurajat postarile unor personae de joasa speta care nu au urmarit decat sa-i jigneasca pe cei care veneau cu argumente.

    La inceputuri (in 2009) pe blogul dv se faceau DEZBATERI Politice. Poate singurele din spatial virtual. Usor, usor a-ti renuntat la dezbateri in favoarea postarilor de proasta calitate pt a creea Rating prin TRAFIC.com si implicit aparitia postarilor in primplanul Media.

    2. Politic. A-ti fost duplicitar. A-ti fost impotriva PDL-ului in USL ca mai apoi sa acceptati o fuziune PNL-PDL, impotriva opiniei majoritatii blogger-ilor PNL-isti sau simpatizanti PNL.

    3. Politic-o Strategic. Nu ati inteles nici acum ce vor Roamanii si ce au vrut prin votul de la presedentie.

    Romanul a vrut ca ‘PUTEREA’ sa fie impartita intre Presedinte de dreapta (PNL) si Guvern de Stanga (PSD). ( tineti minte ”daca il votam pe Ponta dam toata tara pe mana Hotilor din PSD?’ versus ‘Daca-l votam pe Johannis, il votam iar pe Blaga si Mafiotii lui la butoane?’)

    Asa ca afirmatia ”Criza clasei politice româneşti a căpătat o turnură alarmantă: ea nu este atât criza celor care sunt, ci mai ales criza celor care nu vin.” e falsa

    CORECT ar fi spus:
    Criza clasei politice româneşti a căpătat o turnură alarmantă: Sistemul POLITICO-MAFIOT din Romania impiedica primenirea Clasei Politice cu elemente de calitate.

    Dar sigur ca de fapt postarea articolului dv a avut menirea doar pt a face rating si nu pt a avea o dezbatere.

    Pentru DEOSEBITA STIMA pe care o am fata de Dumneavoastra personal si mi-as dorii ca acest Blog sa redevina cel din anii 2009-2011, iar eu sa revin sa dezbat cu placere pe acest blog.

    Pana atunci, va urez numai bine!

    • un liberal optimist spune:

      Da, ce barbati eram odata! Si ce liberali eram! Chiar si liberale! Acum…

    • Eu nu am incurajat postari jignitoare. Pe cele care aveau limbaj suburban le-am “deratizat”. Nu am fost duplicitar. Nu am dorit ruperea USL dintr-un motiv simplu: daca ai promis un lucrur romanilor, trebuie sa-l faci. Nu am incurajat acapararea PNL de PDL. Din 200 de oameni la congresul de fuziune am fost singura mana care nu a votat programul politic. Iar in dezbaterile interne am fost critic. Chestia cu clica mafiota e un accent de-al tau, realitatea tot asta ramane: nu vine din urma o clasa politica noua.

      • emi spune:

        In Romania castigi bine doar daca incalci Legea. Asa sunt facute legile, ca oricine sa poata fi acuzat de ceva, in aceasta tara. Un om intelept nu isi asuma responsabilitati intr-un asemenea mediu.

        • Am avut cateva comentarii in acest sens, legate mai ales de functia publica. Dar nu am avut impresia ca li se da atentie.

          • emi spune:

            Poate ca astfel se incearca disolutia Statului, din interior.
            Se incepe cu necesitatea de a completa sumele minime pentru supravietuirea Bugetului de Stat si se continua cu necesitatea stabilirii unor reguli pentru orice, oamenii se acopera cu hartii si reguli care se bat cap in cap, si uita de morala si bun simt. Cum ne gasim morala in Legi care se contrazic la tot pasul?!?

  11. Ivi spune:

    …da realitatea este ca “nu vine din urma o clasa politica noua” !
    Si intrebarea este “de ce nu vine?”
    Si in acest moment ar trebui aplicata tehnica celor “5 de ce-uri” (…pentru a ajunge la o profunzime suficienta ca sa vezi de fapt unde se poate actiona, cum si cand…)

    A facut cineva din vreun partid din Romania, din PNL in special, o asemenea interogare de profunzime si apoi sa actioneze in consecinta ?

    • In anul 2010 reusisem o motivare a profesionistilor in PNL, in jurul proiectului “Statul liberal – a doua modernizare a Romaniei”. Saptamanal aveam un fel de sedinta de guvern cu sefii comisiilor de specialitate. Integrasem aproape o mie de oameni in aceste comisii. In toamna lui 2010, Crin Antonescu, sustinut de unii dintre colegii nostri, a intrerupt brutal aceasta actiune, prin infiintarea Guvernului din umbra, ale carui motivatii imi sunt si astazi neclare.

  12. emi spune:

    “Am ajuns într-o situaţie stranie. Am rămas numai cu o jumătate de blog. Adică ne-au rămas criticii, dar am pierdut pe drum lăudătorii. Mulţi zic, cu argumente, ăsta nu e bun. Dar mai nimeni nu zice care e bun. Câte o voce singulară mai laudă pe Tăriceanu sau pe Johannis. Ca impresie generală, însă, pare că e un meci la care cele două echipe poartă aceleaşi tricouri.”
    Cred ca nu mai puteti deosebi culorile, din pricina unui prieten care nu va merita, al unui imprumut care “trebuie” platit, si evident din pricina unei VINI inchipuite, si a FRICII induse de imaginatie.
    Eliberati-va de imprumut, eliberati-va de “prietenii” interesati, eliberati-va de vina si de frica, si atunci nu va mai fi doar alb si negru, va veti putea bucura din nou de culori. Este alegerea dumneavoastra.

    • Adam Mares spune:

      Mama Omidutza, ia zi-mi și mie de amor! :P

    • Adica vrei sa spui ca evaluarea blogului e gresita? Daca vrei iti si dau numele celor care ii lauda pe Johannis si pe Tariceanu. N-am inchipuit nimic de la mine. Cat despre Tariceanu, el ramane prietenul meu, asa cum raman si alti prieteni din PNL-ul de azi si care, cand merg in teritoriu, ma primesc cu aceleasi sentimente fratesti ca inainte. Cred ca tu vezi lucrurile in alb si negru. Daca ar fi asa cum spui, daca am de platit un “]mprumut”, ar fi trebuit acum sa umplu blogul de comentarii anti-PNL, dar, dupa cum vezi, nu o fac.

      • emi spune:

        Vreau sa spun ca Mihail nu minte cand rade de varsta si atitudinea mea, doar exagereaza. Asta nu inseamna ca e frumos sa te hahaiesti de handicapul altuia. Fiecare admiram sau uram la cei din jur propriile noastre calitati si defecte. Poate ca blogul va reflecta imaginea si nu va place deloc ceea ce vedeti. Cat despre emotiile negative, ele nu pot fi decat ale noastre, si au fix dimensiunea pe care ne-o imaginam noi ca o au.
        Nu ma asteptam sa ii cantati in struna lui AM, se pare ca nu v-am confundat degeaba candva. Paguba-n ciuperci!

        • mihail spune:

          @ emi,

          n-as îndrăzni niciodată ca sa rad de varsta ta.
          Eu am facut bascalie de faptul ca tu ai sarit la modul de adresare a nustiucui de aici, fata de tine.
          Tu te-ai facut, defapt, batrana.
          Eu nu te consider batrana.

        • Adam Mares spune:

          Dar ce handicap ai?

          • mihail spune:

            N-are niciunul, doar se alinta.
            N-auzi ca are niste craci( in pantaloni) de s-au pus italienii vero pe fluierat Dilaila ?
            Tu de ce crezi ca o tot bat la cap ca sa-mi trimită o poza ?
            Pun pariu ca-i beton.

        • mihail spune:

          Cine-i AM ?

      • emi spune:

        Eu sunt in echipa cu cei care ma declara “proasta” sau ma injura?!?
        Nu mai inteleg ce va doriti, dar un lucru e sigur, nu mai vorbim aceeasi limba. Si daca nici cu dumneavoastra nu pot comunica…

  13. tudor spune:

    viorele viorele, la motiune, aproximativ:
    “cand nu voi mai fi presedintele psd nu voi vota impotriva partidului al carui presedinte am fost, ca doar n oi fi prostanac!”

    S o fi referit la geoana, s o fi referit la tariceanu???

    Dincolo de asta, cat de jigodie trebuie sa fii pentru a vorbi astfel despre cineva caruia i ai fost purtator de cuvant in campania prezidentiala si pe linga care te ai gudurat sa te puna ministru?

    Acum ceva timp acelasi viorele viorele declara ca in 2009 la prezidentiale. in primul tur a votat cu crin antonescu.
    Poftim? Erai in stafful lui geoana si votai cu antonescu?
    Asta cum s o mai numi?
    Pentru ca geoana, oricit de prostanac, daca a votat impotriva psd a facut o in urma asumarii publice, pe cind viorele viorele a votat impotriva lui geoana in timp ce i susura in ureche “esti cel mai tare, mircea!”
    Unii i ar spune tradare, mi e termenul mi se pare prea grav relativ la victoras.
    Parol!

  14. tudor spune:

    erata: ‘..mie”

  15. tudor spune:

    suntem prea gravi, sa mai si ridem:

    https://www.youtube.com/watch?v=BsxvBnlhQQk

    • tudor spune:

      Nicio problema, contractele alea vor fi platite in continuare, de la bugetul de stat!
      D aia o fi asa nervos cu democratia pe scari calin popescu, ca e anchetat si “trimisul sau special”, gigi boeru?
      Se pare ca gigi boeru asta nu era “trimis special’ doar in ptrahova, ci si la nicusor constantinescu, in constanta.
      caline, calineee

    • mihail spune:

      Lasa bre, ca daca erai si tu in Parlament iti trageai o pensie.
      Domnul armean cate mandate are( nu se la DIICOT) ?
      Ce pensie obtine acum ?

      Nu te grăbi sa tragi concluzii, eu sunt de acord cu ele. Exista in toate tarile serioase, care au Parlament.
      Uite, inglejii nici măcar Constitutie n-au. In schimb au o hartzoaga căruia ii respecta buchiile de 1200 de ani.
      Cum dracu ?

  16. mihail spune:

    Ieri spuneam cati bani cheltuie statul cu noua resedinta pentru nemtzalau. Vrea dormitor urias.
    Astăzi aflu ca mertzanul de 70 mii de euro costa defapt 112 mii euro.
    Mi-e greata, asta a votat emi, Lordul si dragutul de Adam Mares.
    Avem un “altfel” de presedinte.

    Dar micul hitlerica vrea Stat prezidential. Aici e buba.

    • tudor spune:

      viorele vioreleeeee

      • Adam Mares spune:

        Eu n-am fost niciodată îndrăgostit de Johannis. Trebuia să aleg între două rele, atâta tot.

        • mihail spune:

          @Adame,

          ai si nu ai dreptate.
          GhiNNion vrea toata puterea pt. el, vrea resedinta noua, masina scumpa noua, doua avioane si un submarin.
          Vrea cuier pom sepepist care sa-i tina paltonul.
          O sa ne rupem gatul cu el.
          Este corupt si mincinos, ahtiat dupa putere.
          Din partea mea n-are decât ca se bata cu Ponta pana le curge sânge pe nas.

          • emi spune:

            Tu ai locui intr-o vila facuta pe gustul lui TB???
            Cine stie cate animale mai sunt pe acolo…
            Tu ai accepta un premier numit de TB, care se comporta exact ca si TB, care ti-a aruncat gaini moarte in curte, si care minte precum respira???
            Stii cat a costat ziua lui Ponta pe stadion, 60 000 de oameni plimbati si platiti ca sa vina, inchirierea stadionului, si alte mofturi? Daca inmultesti 60 000 cu 100 euro de persoana in medie (drum plus comision efectiv), ajungi la 6 milioane de euro pentru o zi de nastere. Iohannis e presedinte de sase luni si inca nu a cheltuit suma asta…

        • mihail spune:

          adica tu mergi la bordel ?

  17. Kronstadt an der Graft spune:

    S-a făcut dreptate fraților! Adevărul triumfă! Zilele astea îl avem ca primministru pe Gabriel Oprea, acest monument al bunului simț, emblemă a clasei politice românești, culme a moralei politice! Halal!

  18. mihail spune:

    @ emi,

    îmi spui adresa ta de feisbuc ?
    Sa mi io ca vorbesc cu tine numai serios si numai cu pronumele de politete.
    Iti trimit, virtual, in fiecare zi flori. : D

  19. mihail spune:

    Lenuta este libera pe strada.
    Este interesant comentariul lui Cristoiu despre asta.
    El sustine ca DNA doreste sa se concentreze pe operat, sa nu aibă mai multe fronturi deschise, sa nu-i mai bazaie marinerul.
    Ala cu calu’ de bronz, cu ursuletul de lemn si cu purcica vopsita.
    :P

  20. mihail spune:

    Marinerul a renuntat la serviciile lui Lenuta pentru terenurile de la Nana.

  21. cris spune:

    @ VV

    de la articolul trecut cu obsesia asta ca numai ce facem cu occidentul ar fi bun, orice altceva inseamna “vinde tara la rusi”, “vinde tara la chinezi”.

    Sigur ca e o prostie, imensa, si am ajuns sa cred ca e intentionata. Sunt surse de materie prima multe din aceste tari, dar acestea sunt si piatza de desfacere – si asta era cu atit mai important pentru o idustrie in parte imbatrinita ca a noastra, dar in parte excelenta, erau sursa de venit pentru modernizare ( daca nu-ti vinzi produsele undeva din ce faci bani sa te dezvolti? – si de ce sa vrei sa vinzi in Germania, ei au industria lor, su importuri limitate si de standard foarte inalte si de o politica protectionista, cind ai avut gratie comertului exterior romanesc pietze importante, Africa, Orietul, Rusiia si tarile fostei Uniunii Sovietice?, de ce sa nu le folosesti ca sursa de venit ca sa te modernizezi si sa poti sa-i exitinzi piatza?).

    Ceilalti, majoritatea de pe blog probabil, nici nu au habar despre ce vorbim, vorbim martiana. Si e simplu: Nu poti vinde ARO in State ca nu atinge standardele, SUA isi protejeaza propria industrie ed masini, si ai de luotat cu competitor cu mult mai mari – Japonia, Germania – de ce nu cauti sa-l vinzi in Africa, unde au nevoie de masini mai ieftine si rezistente, nu sunt pretentiosi, si cu banii facuti sa-ti modernizezi fabrica, sa poti ridica standardele si asa sa ajungi sa vinzi ARO in Germania? de pilda.

    Fabricile de hirtie: romanii au importat celuloza bruta din Rusia, ieftina, materie prima. au facut hirtie si au vindut-o pe alte pietze pe care le aveau construite in zeci de ani – orient apropiat si mijlociu in majoritate. Nu mai e, s-au inchis toate fabricile una dupa alta si am pierdut client traditionali pe acest domeniu.

    Nu-mi iese din minte: fabrica din Busteni era de muzeu, unica in Europa, un giuvaer, masini germane, extrem de vechi si pretioase, au ras-o, i-au dat foc – atita respect au fatza de o istorie indutriala (mi-e rusine, am fost la muzeul de istorie din Washington, isi pastreaza cu atita grija, prima locomotiva, parte din primul pod de metal, motoare, masini de aburi, sunt atit de mindri de cum s-au dezvoltat – noi ne radem radacinile, ca sa ce? sa ni se bage in cap ca suntem prosti si neputinciuosi, capabili doar de servicii publice si cumparat produse din Germania sau mai stiu eu unde?). De alta parte Letea, utilaj ultramodern, de titaniu, a produs una dintre cele mai bune calitati de hirtie cu filigran, o bijuterie, atingeam hirtia aceea cu virful degetelor ca pe o dantela de Bruges, una din cele ma bune calitati de hirtie cretata de asemenea, piatza de desfacere serioasa – iar spre sud si est – au ras-o, ca titaniul se vinde bine, au vindut masinile la bucata, ca era titaniu…

    De ce sa ai relatii numai cu occidentali? – de acolo eventual importi produse, nu materie prima ca sa-ti dezvolti propria industrie….. si sa vinzi nu te intereseaza?, caci orientul, africa, taril fostei uniuni sovietice sunt pietze mult mai putin pretentioase decit UE sau SUA? toate tarile se bat pe pietzele de desfacere, Romania sa nu le aiba “ca vinde tara la rusi, la arabi, la chinezi”????

    Inainte de alegeri m-a scirbit sa vad atita troglodism si limbaj de lemn, de la capete de lemn: una din marote, fiindca Ponta a avut niste intilniri cu chinezii, (si nu e primar meritul lui, Romania a avut istoric o relatie buna si de care ar putea profita), hop tzop “ponta duce tara in china”, “dar cum sa faca parteneriat strategic ca e in NATO, tradeaza NATO”….Parteneriatul strategic era economic, nu militar, asa se numesc acest tip de intelegeri economice in lume, parteneriat strategic, asta una. Dar stiti cine e partenerul major al CHinei in Europa acum? ia locul Angliei: Germania!!!!. In primavara lui 2014 au fost discutii majore, la cel mai inalt nivel, dupa care s-a incheiat un “parteneriat strategic extins” ( Germania se duce in China te pomeni??? sau e anti-NATO????) S-au declarat poarta europeana a Chinei – e mare scris pe site-ul ministerului de afaceri externe german, au mii de companii in relatie cu China de ani!!!!!! Siemens si VW de pilda au cele mai mari fabrici satelit in china: asa produc ieftin si sunt foarte competitivi. De anul trecut au inceput sa creasca major si investitiile chineze in Germania.

    Mda, numai la noi “suntem dusi in china”…. ce sa zic, vin nemtii sa investeasca; am zis atunci: sunteti nebuni, nu au nevoie numai de mina ieftina ci de profesionisti, oameni educati ca muncitori, tehnicieni, de ce credeti ca au sateliti in China, numai de mina de lucru ieftina?…. mi s-a ris in nas, ca iohannis vine cu nemtii si sa vezi ce investitiii…. acum vreo doua luni intilnire cu oamenii de afaceri germani a lui iohannis…. si ce zic??? “da dar nu aveti oameni specializati, nu avem in ce si cum sa investim, ca nu aveti mina de lucru formata….” Zau???? Ne strica al naibii sa avem investitii chineze, tehnologie moderna, locuri de munca, sa invetze ai nostri sa lucreze pe aceasta sa se specializeze – ca totusi chinezii nu sunt asa pretentiosi cu “specialistii”, si ei s-au calificat din mers…..

    mda, cred ca e intentionat si o combinatie: idiotenie, propaganda mizera, o infumurare imbecila ( nu ducem tara la chinezi ca sunt javre) un hai sa vindem fabrici la bucata si sa folosim terenurile imobiliar, noi sa fim piatza de desfacere si nu competitor pe pietze tertze. Si atita timp cit va predomina aceasta politizare cu propaganda idioata, care ascunde alte intentii de imbogatire proprie la tun, cit nu vom avea un dram de respect fatza de economistii mai virstnici care stiu pietele traditionale si pot sa refaca niste legaturi economice si o colaborare cu cei tineri, agresivi si educati din alta perspectiva, nu se va intimpla nimic, suntem condamnati la a fi o tara in mizerie, buna de piatza de desfacere pentru unii si sursa de materie prima, gaina de jumulit – colonie nu suntem, asta are ca stapin o singura alta tara, noi suntem gaina de jumulit, ca sunt mai multi care ne jumulesc, si cozi de topor in Romania cit cuprinde.

    Nu sunt economist, am cu totul alta meserie si interese, dar e ceva de bun simtz elementar in orice tip de relatie sau afacere, sunt principii valabile oricind si oriunde ca sa cresti economic….. astia, care se dau mari economisti, pardon strategi, ca asta e cuvintul nou, iohannis se vrea capul unei “strategii extinse”, n-au idee de asa ceva, nu? iar daca dumneavoastra sau putini altii ginditi asa ceva trebuie sa fiti luati de DNA ca subminati economia….. Vai Doamne! vai Doamne! te apuca plinsul.

    • tudor spune:

      Cris

      In principiu observatiile dumneavoastra, distinsa colega, sunt corecte.
      Doar ca ….
      N a zis nimeni ca ponta “vinde tara la rusi”, ci ca le sterge datoriile; surse vorbesc de spaga pe undeva intre 20 si 30 milioane de euro, dar eu nu cred ca domnul prim ministru ar fi intr atit de neprincipial! Vorbesc despre rompetrol.
      Cat ii priveste pe cei de la lukoil…nasol!
      Lukoil este principalul vector al intereselor rusesti in estul Europei.
      Este singura companie petroliera din Romania care inregistreaza pierderi an dupa an. In ultimii 12 ani lukoil nu a platit statului roman macar 1 leu impozit pe profit.
      Conturi blocate au avut sau au nenumarate companii din Romania, inclusiv unele cu capital integral romanesc.
      Imi amintesc despre zbaterile lui ion nicolae care batea pe la usa lui nita girimea ori ale lui ponta care nu si au gasit neam cateva minute sa discute despre cei 8000 de angajati din petrochimia romaneasca si despre disparitia, practic, a acestei ramuri industriale. In schimb s a invrednicit sa intervina public in favoarea lukoil la citeva ore de la blocarea conturilor acestora.
      De ce a facut o public?
      N am gasit decit o explicatie: sa vada tovarasii ca dl ponta e la post.
      Daca aveti alta explicatie, cu placere …

      Nu ne am prins ca dl ponta ar promova pe unde bananaie interesele economiei romanesti… adica ponta s a dus sa caute materii prime si piete de desfacere? pentru cine? avem si noi dreptul sa stim, ca simpli cetateni?

      Nu vor veni investitorii nemti in romania pentru a fi beliti de japcii dlui ponta; pentru ca in romania sa vina investitori seriosi este nevoie de o alta paradigma politico economica.

      Despre investitiile chinezesti in infrastructura din Romania, tgv uri, autostrazi si alte minuni … nu s altceva decit elemente ale propagandei pesediste.

      Specialistii in comert exterior despre care vorbiti au activat in cu totul alti parametri economici: Romania era o tara cu o industrie constructoare de masini si grea care cauta debusee pentru propriile produse.
      Industria romaneasca, cita mai e, este privata; in orice situatie managerii de la respectivele societati (Renault sau Ford, de pilda) isi vor promova mult mai eficieent produsele decit ar putea o face statul roman, victor ponta cu atit mai putin.

      • cris spune:

        Domnul meu, continui in acelasi stil cu heringi rosii, Azerbaidjanul nu are nimic de a face cu Lukoil sau Rusia, dimpotriva, le e concurent si privit ca sursa alternativa de gaz si petrol pentru Europa,( nu doar azerii, tadjekistan, Iran, Kuwait) se lucreaza la planuri pentru conducte din acele parti spre Europa, concurent, impotriva rusiei; erdogan/turcia are un alt plan, de rezervor de gaz cu Rusia – acestea sunt exact personajele pe care le vezi la Baku. Asta ca sa nu mai vorbim ca vezi tari asa numite pivot, de stabilitate in zona, Azerbaidjanul este inclusiv in planul Intermarium American. Adica sunt cu mult mai multe interese si la mai multe niveluri, pe care tu le analizezi cumva cu ochelari de cal: ti s-au pus ochelari de cal pe directia ponta e singurul lucru pe care il vezi. Da, cred ca e bine ca a fost acolo, ca omania e uin fond acolo la nivelul unui prim ministru, ca de sta e vorba nu de ponta ca persoana, indiferent ce discutii si cu cine a avut. Iar ce “analizeaza” gindul si b1, iarta-ma, e melitzat de babe analfabete si cu broboada in cap. Dar daca doresti sa fii baba cu broboada in cap, in fond cine te poate impiedica? eu nu….

        Ai ideea ca un prim-ministru gaseste pietze de desfacere si tzop peste noapte apar, sau investitii si tzop apar? crezi ca cei de la Baku au batut palma pe loc?…. gindesti cam simplist in aceasta privintza, asemenea lucruri iau timp, diplomatie, discutii, Chestia asta cu ‘a da un tun’ este romaneasca de ultime doua decenii, iar o dovada de neprofesionalism, in lume nu merge asa. Sau cumva domnul iohannis dupa convorbirea cu oamenii de afaceri germani ti-a adus peste noapte fabric Siemens in tara. Asa de ce nu-l critici pe iohannis ca nu ti-a adus macar un strop de investitor in sase luni? aaaaa, coruptia e de vina, ce sa zic: nu, nu e.

        In ce priveste investitiile chineze iar auzi doar ce vrei, am spus foarte clar industrie nu infrastructura. Infrastructura, sosele, inseamna un produs finit pe care il platesti, atit, basta, are un numar finit de oameni care lucreaza pe o peioada finita, dar nu cresc professional nu sunt educati nu cresc in niciun fel, si acest produs finit nici nu produce nimic, nu produce – inghite bani pe intretinere si reparatii desigur. Industrie e cu totul altceva, este o tehnologie care produce continuu, se innoieste si creste continuu, oameni angajati care se profesionalizeaza, pe masura ce creste compania inseamna educatie aditionala si noi angajari. Diferentza intre un produs finit – soseaua si industrie, e imensa.

        Specialistii nostri de comertz exterior crezi ca au lucrat numai economie de stat, socialista? Serios, mai dar multe mai stii, Au lucrat cu nenumarate tari, Anglia, Germania, Italia, Frantza, Iran, Sudan, etc etc, etc, etc. Asta inseamna ca au lucrat cu firme private: chiar crezi ca nu stiu ce e o firma privata te pomeni, cind stiau ce e aceea la un timp cind economistii obisnuiti din Romania nu stiau ca majoritate decit comertz socialist. Ok, dar un automatist si un filolog sau un chimist care se trezesc peste noapte privati, cu un butic, o pravalie, o firma, sunt economisti si capabil de comertz exterior? Serios? pe ce criterii?, pe criteriul ca daca esti nascut in capitalismul salbatic de dupa 90 esti automat calificat businessman indiferent ce educatie ai? daca te descurci printre niste relatii locale si vinzind, revinzind lucruri minore, asta te face specialist in economie?…. pai frumoasa calificare tot vezi: foaie verde ametist m-a facut mama jurist, foaie albastra de mohor ma facui si procuror, sapte vai si un gurist ma facui si securist, sapte munti si-un cocalar ma facu muica primar, etc, etc, etc…. Refren: Leleooooo! OK, daca asta trebuie sa fie pentru tine economie si economisti, te poate opri cineva, poate sa-ti schimbe cineva parerea?…. eu nu…. leleoooo.

        • tudor spune:

          cris

          stimata colega,
          desi recunosti ca nu te pricepi la economie, emiti sentinte cam despre tot ce misca in economia intergalactica.
          spuneam despre vrajeala investitiilor chinezesti in infrastructura romaneasca pentru ca asa i a prezentat viorele viorele in Romania, ca investitori intr o cale ferata ultrarapida si in grupurile energetice de la cernavoda.
          cat despre investitii chinezesti in industrie … asta poate doar in situatia in care china isi va schimba strategia economica la sugestia dv si la cererea domnului ponta.
          astfel, politica economica a chinei este extrem de clara: atragerea tehnologiei si vinderea produselor chinezesti produse de chinezi in china.
          este absolut evident ca produsele chinezesti ar pierde categoric in competitivitate fara avantajele competitive de acasa: astfel, salarii de minim 1000 euro( cu tot cu taxe)/100 dolari in china, energie la pretul pietei/energie subventionata, standarde de mediu, protectie a muncii etc etc
          politica de dumping industrial promovata de china nu se poate face decit pentru produse fabricate in china, altfel am fi in cascadorii rasului economic :)

          cat despre specialistii nostri in comertul exterior … s au cam despecializat, mai ales ca au trecut vreo 25 de ani …
          “specialistii” astia erau de mai multe “specialitati”; unii, foarte capabili si care duceau greul activitatii erau consemnati si tinuti sub stricta supraveghere, in timp ce altii, care se aveau bine cu organele, zburdau pe mapamond si si burduseau conturi in valuta.
          intrati in gratiile puterii neocomuniste de la bucuresti unii dintre ei au devenit prosperi capitalisti autohtoni, ba chiar au devalizat si ceva banci – vezi bancoop/ g c paunescu @co

      • cris spune:

        O concluzie:

        Faci o discutie inzorzonata ca sa omiti sa raspunzi la ce te-am intrebat, ca sa-mi atribui ceea ce eu nu am spus, ci sunt nazbitii spuse de tine acum – se numeste omul de paie, e un sofism.

        Intrebarea mea se referea la ce preiei tu de la media, pe nemestecate, fara sa judeci, si la faptul ca nu te deranjeaza ca spui succesiv lucruri contradictorii, doar doar ponta e vinovat; mai intii ca ponta e o prostituata care face trotuarul la baku ( macovei a urlat-o pe fatza: vinde tara la rusi) Apoi spui ca ce rusine ca nu l-a bagat nimeni in seama. Deci voiai sa-ti vinda tara, si e o rusine ca nu l-a bagat nimeni in seama??????

        Intrebarea mea era urmatoarea: Cum e posibil ca azi sa spui: Ponta a vindut tara la rusi, pentru ca il vezi intr-o tribuna in spatele lui Putin….. ce oroare, toata UE a boicotat ponta nu, ca asta s-a spus de catre vuvuzelele lui Iohannis…. Iar a doua zi, cind realizezi cine a fost acolo, ca ai facut o gafa, sa spui, aaaa, Putin nici nu l-a bagat in seama, nici nu apare pe lista, ponta e un caraghios (in primul rind premiza de la care au plecat, “nu a fost bagat in seama ca nu e pe nu stiu ce lista” e minciuna, ti-am dat un ziar azer central, in engleza, ii apare numele foarte clar). Ce soi de presa e asta? nu e una care manipuleaza, care minte? aaaaa ….pardon, numai ‘latrina 3″ minte si spala creieri, b1, gindul, realitatea sunt ingerasi marturisitori ai adevarului perfect credibili si de urmat.

        Nu am spus nimic de felul a ce spui tu mai sus: nu am pretins ca ponta este marele economist care reprezinta tara nu stiu unde, asta ai inventat tu si asta combati, adicatelea cai verzi pe pereti imaginati de tine si nu spusele mele sau pe mine, Dupa cite stiu eu, da, cam asta face un guvern, un ministru, un prim ministru, discuta probleme economice, de aparare, chestiuni de soiul acesta, reprezinta niste interese…. (Sau numai iohannis are voie sa deschida gura? ca n-au discutat inainte treaba lor, sa se descurce si singuri si sa se puna de acord) Dar nu am spus ca ponta ar fi geniul economic, reprezentant absolut sau ce iti mai inchipui. Ce am spus este ca Azerbaidjanul este un punct focal important in evolutiile zonei, economic – gazul, si militar – pivot in Intermarium, fenomene la care si Romania e participant, si da vad un rost la prezentza unui prim ministru acolo din partea oricarei tari ar fi aceea, interesata in aceste probleme.- de altfel, ca dovada, au fost si alti prim ministri, ministri si presedinti.

        A doua concluzie:

        Eu nu il apar pe ponta, domnul meu, ci dumneata esti obsedat de ponta, reduci absolut orice la ponta Si daca vorbesc de niste principii de democratie, scrise pe la 1788 de un Madison, intrebarea ta e …. “si ponta”, ca si cum ce s-a scris in 1788 ar fi fost scris cu dedicatie catre ponta. Daca discut cu Lordul despre imunitate in amendamentul 4, discutii intre judecatori americani, intervii cu un “si ponta….” ca si cum jurisprudentza lor ar fi scrisa cu dedicatie la ponta.

        Nu glumesc: e ca in testul acela in care un psiholog arata unuia niste imagini: un fluture, si ala zice oaie, un zid, si el zice oaie, o geanta si el zice oaie, oriunde se intoarce e inconjurat de oi….. asta se cam numeste idee fixa, si nu este problema mea, ci a ta.

        Daca spun ca afara e soare, zici, “da dar ponta”, ori ca iarba e verde, spui “da, dar ponta” ? pot sa mai scriu ceva pe blog, am voie, sau ai sa intervii de fiecare data cu ‘dar ponta….’? Zau, devine deja ciudat…… orice spune altul raspunsul tau e “tanti aglaia”. Si zau nu ma intereseaza nici ponta si nici tanti agalaia ca persoane. dar, daca doresti, la sfirsitul fiecarei postari, si daca vorbesc de catzei, Schwartzeneger, buline mov, fundulitze, ori papanasi, ca sa te linistesti, voi pune preventiv un: Tudor zice “da, dar ponta…..” Multumit?

        • tudor spune:

          cris

          la prima “concluzie”
          eu n am spus ca ponta a vandut tara rusilor, daca a spus o coana macovei, cearta te cu ea.
          ceea ce am spus si eviti sa discuti este ca a actionat in favoarea a doua societati din sfera ruseasca de interese, iar acele interventii au fost publice si incontestabile; daca doresti sa te referi la acele exemple, esti invitata mea.

          la a doua “concluzie”:
          “dar ponta…” despre care spui are tocmai rolul de va arata ca intre principiile democratice pe care le invocati si practica democratica a domnilor ale caror actiuni politice incercati sa le justificati exista discrepante majore.
          chiar si dv, pentru a sustine acele pozitii utilizati licente logice de tipul “votul, deci decizia politica …”, pentru a justifica zisa imunitate.
          inventati astfel o imunitate existenta nicaieri in lume.
          in fapt, imunitatea pentru vot se circumscrie strict la activitatea de votare desfasurata in incinta parlamentului; toate celelalte decizii, mai mult ori mai putin politice, sunt supuse legislatiei comune.
          tot asa, imunitatea pentru declaratii politice se circumscrie parlamentului.

          cat priveste relatia ponta iohannis nu e nicidecum treaba lor, ci e o chestiune de interes public.
          desigur, daca protejatul dv se afla in culpa evidenta, expediati subiectul in derizoiu: “.. treaba lor, sa se descurce singuri …”

          astfel, respectarea constitutiei si a legii este obligatorie :deciziile ccr sunt “general obligatorii” – adica chiar si pentru viorele viorele; in acest sens exista o decizie explicita: in chestiunea relatiilor internationale primul ministru are nevoie de mandat din partea presedintelui.

          evident ca, pentru incalcarea repetata a constitutiei de catre primul ministru – deciziile ccr sunt asimilate textului constitutional – presedintele va fi obligat sa solicite demisia indisciplinatului.
          dealtfel, incalcarea unei prevederi legale exprese se circumscrie infractiunii umite “anuz in serviciu”; asemenea, presedintele poate solicita procurorului general urmarirea penala a premierului.

          ca asa e cu legile, stimata colega: ele mai trebuie si respectate, oricit ar fi unii de ginerica sieica.

        • cris spune:

          Domnule

          eu nu evit nimic: dumneata raspunzi cu ce-ti convine, si departe de subiect: nu stiu despre ce vorbesti, iar eu nu discut despre ce nu cunosc. Daca vrei sa explici coherent in loc sa ma scuipi pe mine ca si cum lukoil sau nu stiu ce ar fi vina mea, civilizat, ok, ascult, dar e cu totul alt subiect decit Azerbaidjanul. Si atunci eventual ma informez si din alte surse decit de la dumneata,, si imi fac o parere, a mea …. Dar tactici de soiul asta, procurariste, cu “recunooaste ca”, incearca dumneata sa nu aplici cu mine: judec ceea ce doresc sa judec, dupa ce ma informez asa cum cred de cuviintza, spun ceea ce doresc sa spun, si dumneata nu ai dreptul sa-mi ordoni sa fiu de acord cu dumneata, sau sa dau declaratii asa cum doresti dumneata.

          E foarte simplu si e ceva de baza, o fac mereu: ai cinci ani de blog la dispozitie ca evidentza ca sunt cineva care se documenteaza, cauta, cintareste. Nu inghit propaganda, nu iau cuvintul nimanui de litera de lege, ma informez eventual, si daca nu cunosc un lucru nu afirm ca-l cunosc si nu-l discut ca si cum as fi stapinul adevarului absolut. CLAR ?

          daca dumneata intelegi gresit ce spun despre imunitate este problema dumitale, mai cititi, domnule, mai ginditi-va, caci deveniti contradictoriu.

          Doriti sa-mi explicati ce inseamna vot pentru dumneavoastra? un ridicat de mina si atit? ce comanda cineva sa votezi, ceva pe banda si deci un soi de alibi – fac ce fac si altii?…. poate ar trebui sa mai cititi, lucrurile in privintza deciziei si votului sunt foarte nuantzate, Dumneavoastra aveti lipsa de nuantari: am observat ca gasiti ceva ca adevar de moment va fixati pe el ca o closca pe oua, si altceva nu exista: acum ceva timp imi amintesc ca spuneati exact ca si Kovesi, cu sigurantza, ca pe un adevar absolut, ca imunitatea e numai pentru declaratii, erati si atunci la fel de invatzat si citit nu? Cum de ati ajuns macar la bunavointza de a citi propria constitutie ca sa remarcati ca acolo e scris si despre vot…. hmmmm, sau acum pretindeti ca ati spus declaratie si vot de la bun inceput? caci, imi pare rau, am memorie buna. Inteleg ca va enerveaza ca eu, un nimeni, mai citesc si altele, dar este o lipsa majora de politetze sa imi vorbiti dumnevoastra acum de vot dupa ce cu alte ocazii, la fel de credibil si sigur de sine spuneati “doar declaratiile”. Va sugerez marea britanie, sunt extrem de specifici la ce inseamna apartinind acestei imunitati si ce nu, mergind pina la tipul de documente pe care le poate cere procuratura si pe care nu cu repectarea imunitatii – eu le-am citit acum mai mult timp.

          Nu stiu nici de ce imi cereti mie socoteala pentru ce face ponta – cred ca ati gresit adresa. Nici nu ma intereseaza intelegrile dintre ponta si iohannis, fiindca nu acesta era subiectul despre cre vorbeam: eu vorbeam despre manipulare o data si despre Azerbaidjan – desigur nu vedeti, e tanti anglaia la mijloc si va obtureaza vederea.

          In rest nu mai am ce comenta, la prostii de genul “‘protejatul” dovediti ca este exact asa cum spun: spun papanas – e ponta, spune x buline mov – e ponta, spune y pantofi, e ponta. Domnule, nu e vina mea si a nimanui altuia cu care ati discuta, ca aveti asemenea ura, fixatie sau ce o mai fi de sunteti in stare sa apostrofati pe oricine nu are aceeasi obsesie….. intimplator, oamenii vorbesc si despre altele decit ponta….regret sa va dezamagesc: ponta nu este buricul pamintului pentru mine.

          • tudor spune:

            Doamna,
            vehementa nu este argument.
            Cat despre imunitatea pentru declaratii politice si vot probabil am stiinta dinaintea dumneavoastra cat si a lui kovesi.
            Este foarte posibil, adica, sa nu fiti dumneavoastra persoana care a lansat conceptul in politica mondiala.

    • Nu mai stiu acum, dar in 2013 pe schimburi comerciale (fara energie) aveam un excedent de un milioard de dolari cu Rusia, exportam de 1,4 miliarde de dolari si importam de 0,4 miliarde. Asadar, avantajul competitiv este urias fata de piata ruseasca.

      • cris spune:

        @ VV

        Nu sunt economist VV, dar atita lucru stiu, pina prin anii 95 aveam un echilibru, un export important in alte tari, acele piete de care vorbeam, si include CAER-ul, fostul. Lucrurile s-au tot deteriorate din anii 90 incoace, s-a tot mers spre Romania devenita piata de desfacere. Balantza e negativa cu multe tari. iar investitii in industrie, cele care nu intra in acest tip de balantza, au scazut cam mult, dupa o ascensiune precedent – in perioada boc: din 2009 in 2010 au scazut cu vreo 10 miliarde parca, sau asa ceva…. pai da, sa ma bucur ca vor veni iar la putere “specialistii” dumnealor portoclii, ca ar fi singurii adevarati si culmea culmilor, parfum pe linga “specialistii” rosii psd. Valeu, au toti la specialisti de sa dai sa fugi. Hai sa o lasam balta cu dreapta si stinga, e rosu la stinga rosu la dreapta – gura pampalaului acela din psd citat mai jos adevar graia, ca gura nebunului, “tovarasii” – si se adresa intregului spectru politic prezent in parlament….A disparut si dramul acela de albastru care era, prin comparatie cu masivitatea dumnealor cea tovaraseasca de stinga si de dreapta.

        Niste cifre de urmarit poate, desi lipseste comparatia cu inceputul anilor 90, iar in ce ma priveste as prefera sa ma uit pe ceva mai consistent de atit. Dumneavoastra fiind in domeniu poate gasiti o comparatie mult mai buna… ar fi interesant.
        https://ro.wikipedia.org/wiki/Comer%C8%9Bul_exterior_al_Rom%C3%A2niei

      • cris spune:

        cu rusii, nu stiu, cred ca e mult mai complicat, si din cauza paravanelor pe care le folosesc: sunt in spatele unor companii aparent din alte tari. Nu ma pricep si nu gasesc o alta analiza ca sa o confrunt pe aceasta, dar suna extrem de incilcit, sa urmaresti toate aceste itze te apuca migrenele. Articolul include in schimburile comerciale pe cele pe energie. Nu stiu daca a dumneavoastra contine si acele firme paravan, probabil ca nu, acelea sunt cifre oficiale, aceasta e alt tip de analiza.

        http://www.zf.ro/zf-24/rusii-au-revenit-romania-paradisul-olandez-elvetian-oligarh-sta-spatele-unui-constructor-austriac-detine-marriott-combinatele-metalurgice-au-devalizate-vandute-50-euro-12302005

  22. Mihail spune:

    @ Adame,

    Ia vezi, ci tot ti bagi intre mine si emi.
    Vrei sa-mi strici vrajeala ?

    • Mihail spune:

      hai ca mi-a cazut fisa, “AM” esti chiar tu !

      • tudor spune:

        Recunosti ca esti prost???
        Mai, mai, mai….

        • Mihail spune:

          @ tudorele,

          tu la cinci dimineata dormeai si visai la femei dezbracate, eu munceam pe rupte, iar la ora 8.30 deja eram satul de soare si caldura. Si asta in fiecare zi de doua saptamani incoace.
          Bun, asta nu are nicio legatura, cu subiectul.
          Nu cred ca tine de “prostie” sau de in teligenta sa stiu ce inseamna “AM”, sau toate prescurtarile cretine ale lui emi. Pe ea o pot intelege.
          Uite…daca vad o prescurtare cu “T” ma gandesc automat la tine(ma jur) si pun semnul = cu tont, tampit, talalau si iohannist.

  23. Mihail spune:

    @ Cris,

    Intamplarea face ca cunosc aproape toate fabricile de carton si hartie din tara, ma refer la cele de pe vremea lui ala impuscat vremelnic in decembrie.
    Insa, nu intamplarea face ca sa fi avut privilegiul sa fiu bun amic cu seful catedrei de celuloza si hartie, de la “Chimie” Iasi(prof. Rozmarin).
    Ei bine, pe acea vreme erau importante fabricile care aveau tehnologie moderna si care scoteau o “hartie” ieftina. Adjudul, Letea, Prundul Bargaului, stateau destul de bine. Si la “Chimie” la Iasi era o mica fabrica. Acum, acolo, este un club. Uneori, clientii beti mai sunt plimbati cu podul rulant.
    Exemplul tau nu prea este bine ales.

    • cris spune:

      serios, si ce nu e bine ales ca exemplu, Letea? nu te supara stiu foarte bine ce vorbesc, si nu din ziar. Nu-mi spune mie ce stiu de foarte mult timp si nu din ziar sau de la cunostintze intimpatoare: spre deosebire de tine care ai o cunostintza mie mi-au trecut mii de mostre prin fatza ochilor si-i stiu bine pe multi din industria hirtiei si de foarte multi ani. Ai inteles zero din ce-am scris, desigur ca era hirtie mai ieftina decit cea vestica, in majoritate, asa cum nici ARO sa zic nu era de nivel vestic, sau Dacia….caci nu aveau chiar nivelul de tehologie vestic, exact asta si spun, dar vindeau hirtie nu atit in vest cit in oriental apropiat, mijlociu, Africa. Exact pietele astea mai putin pretentioase dar si cu mai putin protectionism, s-au pierdut…. ca ce sa zic noi ar trebui sa avem legaturi si sa exportam doar in Germania te pomeni, haida de.

      zau las-o balta, discuta cu altii, discuta articole de ziare sau ce doresti tu, cu cine vrei, dar pe mine mai bine ignora-ma.

      • tudor spune:

        cris

        Imi amintesc cu mare drag cum, in ’90, puterea neocomunista a avut ca prioritate controlul presei, inclusiv prin fabrica Letea.
        Mentorul Iliescu a fost reevaluat cu mare drag de victor ponta, dupa ce geoana l repudiase din partid.
        Mda…

      • Mihail spune:

        @ cris,

        iti place, se pare , doar sa te auzi pe tine.
        Efectiv, vreo trei ani am “batut” fabricile de celuloza si hartie. Si acum ma urmareste mirosul celulozei.

        Cat despre Aro, am fost vreo doi ani, periodic, in fabrica de la Campulung. Iar hotelul din centru nici acum nu pot ca sa-l uit.
        Fabrica ARO era o chestie mestesugareasca, unde incercau empiric ca sa fac o masina. Cu motor de tractor, cu grup si cardan care curgeau tot timpul, cu tabla care tremura toata. Am avut Aro si stiu cum era. Mai bine ca s-a terminat cu aceasta pseudo-masina.
        Centrul de greutate era sus si in fata, ceea ce ducea la o mare instabilitate, rasturnandu-se usor.
        Insa, am avut sans ca sa-l cunosc pe fostul director tehnic al fabricii, cred ca primul. Domnul Waschievichi, traieste si acum. El m-a povestit toata istoria cu IMS-rile, dar mi-a arat si plansele morocicletei care s-a facut acolo, iar foarte putini stiu despre asta.

        Oricum te ignor !

        • cris spune:

          daaaaa? hai raspunde-mi la o singura intrebare si poate te cred: aveau vreo inscriptie hirtiile in filigran de la Letea? caci aveau client seriosi, in genere pui in filigran numele clientului, asa cum altii isi cos monograma pe camasi. Scria ceva de vazut in filigran sau nu, si daca da poti sa dai un exemplu?

  24. Mihail spune:

    @ emi,

    in ciuda varstei tale, feciorelnice, trebuie sa intelegi ca una este sa accepti o treaba si alta sa respecti democratia.
    Ponta este emanatia unor alegeri, nu poate fi schimbat numai pentru ca nemtzalaului tau nu-i place de moaca lui.
    Asa cum nu poti sa-ti faci un dormitor de 500 mp din banii statului, daramand toata cladirea si sa ceri un pat de 3×3 m.

    Sa-ti mai spun de mertzan, de cele doua avioane, de elicopter pentru Prima Nevasta ?
    Ia spune tu, tinerica domnita, cum i se cuvin lui toate apriori.
    Asa, numai pentru ca iti place tie, simbolizeaza barbatul pe care tu nu l-ai avut niciodata. Ce te-ai mai fecunda cu ghiNNion in patul ala !

    • emi spune:

      Probabil asa are camera si acasa, probabil la fel are si mobila.
      Problema e ca v-a demolat microfoanele si camerele de luat vederi, probabil acelea costa milioane de euro.
      KI stie cum se construieste un detector, saracii baieti care acum trebuie sa se uite prin gauri…

      • Mihail spune:

        @ emi,

        nu mai pot eu de nemtzalaul tau si de nevasta-sa.
        Crede-ma, nu vreau sa aud sau sa vad o flatulatie saseasca.
        Ideea este ca inca nu se stie daca sunt adevarate informatiile despre reamanajarile spuse de domnul Gelu Visan.

        In rest, fii pe masura varstei, adiaca cerebrala. Crezi ca poti ?

        • emi spune:

          Nu vreau sa fiu “cerebrala”, fac exercitii sa-mi dezvolt intuitia (prin vedere stereoscopica). Nu imi poti spune tu cum sa gandesc, cum sa ma imbrac, cum sa iubesc, pe cine sa pretuiesc. Poti cel mult sa ma inviti sa iti cunosc universul interior, dar nu mi-l poti impune, decat daca vrei sa afli cat de mult pot sa urasc.

  25. Shadow spune:

    Dle Vosganian
    criza celor care nu vin este legata de criza celor care sunt. Cum v-am mai spus pe blog acum cativa ani nu pot sa vin in pnl ca sa am de-a face si a fi obligat sa sustin “pramatiile care sunt”. Nu e vorba de dvs ci de “distinsii” dvs fosti colegi in frunte sau in coada cu antonescu. Nu e nevoie sa se despince firul in mai mult de 4.

    • Sigur ca ele sunt legate. Ceea ce voiam sa spun este ca nu putem rezolva criza doar macelarind pe cei ce sunt, fara sa ne gandim la cei care le vor lua locul.

      • Shadow spune:

        Nici nu se cauta rezolvarea crizei, se cauta obtinerea unui alt echilibru creat pe baza “jurisprudentei” care se creaza ‘incet’ si cu “migala” de ani de zile. Rezolvarea crizei de catre “papusarii” actuali va transforma Romania in stat de “nedrept” total. Iar democratia ramane doar o vorba.

  26. Filip G spune:

    Criza clasei politice e una de moralitate,nu esti respectat daca nu respecti.Ori dupa alegeri politicienii au uitat de promisiunile din campanie si nu dau doi bani pe votul cetatenilor.Nu am vazut un parlamentar care in colegiul in care a fost ales sa intrebe cetatenii daca sa schimbe partidul sub a carei sigla a candidat.
    Vad ca fuziunea asta dintre PLR si PC se doreste o a 3-a forta politica pe eschicherul politic.Vise taica, vise!
    Daca PNL nu e credibil in 2016 si nu am ce vota o sa votez cu UDMR,macar astia nu au traseisti care sa-si bata joc de votul meu…… :)

    • Filip G spune:

      Răul cel mare şi simţitor este că atinge inima ţării, moralitatea publică.

      Mihai Eminescu

      În situaţiunea politică şi în condiţiunea civilă ce s-a croit familiei române prin noile legi se simte de toţi o stare de siluire şi o anomalie, cu toată organizaţiunea savantă a instituţiunilor, în toate raporturile sociale tradiţionale, încât am ajuns să nu credem în nimic stabil. Putem zice că nu este un singur om serios între noi, fie martor, fie autor, în revoluţiunile ce ne-au agitat şi ne agită de treizeci de ani, care să creadă în stabilitatea stării de lucruri în care ne aflăm: nu este om care să nu se întrebe când o să se sfârşească această operă interminabilă de schimbări care divizează din ce în ce mai mult societatea noastră în tabere ostile.

      Nu ne adresăm aici la oameni care găsesc un motiv de optimism în satisfacerea apetitului lor şi ambiţiunilor lor personale. Această clasă de oameni nu este făcută nici să simtă, nici să înţeleagă condiţiunile superioare de existenţă şi de trai pentru o societate şi nici este în stare a da cel mai mic ajutor pentru consolidarea societăţii. Vorbim pentru oamenii cari sunt preocupaţi de condiţiunile de existenţă, de prosperitate a societăţii şi cari se îngrijesc de soarta ţării oricari ar fi cerinţele lor, fie conservatori, fie, precum s-au numit, liberali.

      Ceea ce simţim noi în privinţa stării de lucruri de astăzi nu ni se pare să fie o impresiune personală şi trecătoare.

      Mai multe simptome, între care limbajul provocator si aspru al jurnalelor guvernamentale, ne fac să credem că situaţiunea noastră politică şi socială persistă în a sta în stadiul revoluţionar. Spiritele sunt cuprinse de neîncredere şi nu se pot împăca cu ideea că lucrurile pot merge aşa precum merg astăzi. O reacţiune deja a început a se manifesta, deşi cam slabă în contra mişcării repezi şi violente cu care s-a accentuat opoziţiunea coaliţiunii din 1876 şi, după cum credem noi, această reacţiune are să urmeze în mod irezistibil, deşi treptat.

      Ca să poată fi însă eficace reacţiunea contra spiritului revoluţionar trebuie ca cu toţi să ne dăm seamă de cauzele ce turbură societatea, de elementele ce împiedică redobândirea echilibrului pierdut şi să le combatem cu curaj şi stăruinţă.

      Moravurile publice, spiritul public la noi au luat o direcţiune foarte periculoasă şi partidul care ne guvernă timp de patru ani de zile a contribuit foarte mult la a le altera. Dintr-un principiu tutelar, principiul egalităţii înaintea legii, s-a făcut o alta armă de război între clase: toate condiţiunile sociale s-au surpat şi s-au amestecat într-un fel de promiscuitate: tradiţiile ţării s-au uitat cu totul: o clasă nouă guvernantă s-au ridicat, fără tradiţiuni şi fără autoritate, încât ţara cea mare, temeiul şi baza naţionalităţii noastre, nu-şi găseşte conştiinţa raporturilor politice cu cei ce o guvernă: drepturile politice nu mai sunt răsplata unui şir de servicii pe datini, ci un instrument de ambiţiune, de îndestulare a intereselor particulare. În locul sentimentului public dezinteresat avem pasiuni politice, în loc de opţiuni avem rivalităţi de ambiţii. Toleranţa pentru toate interesele cele mai vulgare şi cele mai de jos este morala ce distinge astăzi lumea politică de la noi. Este adevarat că nu cruţăm a invoca numele patriei şi numele libertăţii, dar aceasta ca o ipocrizie mai mult şi ca o înlesnire pentru îndestularea intereselor private.

      Ca dovadă a acestei stări de lucruri, a acestei tendinţe morale, şi ca rezultat, avem distribuirea funcţiunilor publice, a oficiilor şi intreprinderilor de tot felul. Niciodată în ţara noastră nu s-a văzut clasă guvernantă mai prosperă, mai gras retribuită şi mai îngrăşatã ca clasa guvernantă de astăzi, răsărită din pământ fără să ne putem da sama cum, pe când generalitatea oamenilor de muncă suferă de strămtoare.

      Noi privim această stare de lucruri ca o degradare, ca o depravaţie a moravurilor publice care, deşi profită unor indivizi, nu poate profita nici chiar partidului politic ce se bucură de putere. Cu un contingent politic astfel educat ţara nu poate aştepta destinuri strălucite, nici poate spera un guvern tare şi solid, care să întemeieze instituţiunile şi prin ele să dea acţiunii noastre exterioare tăria de care avem nevoie. Alterarea moravurilor publice este o cauză de degradare a moravurilor private, şi consecinţa neapărată este că caracterul naţional se strică şi puterea statului slăbeşte. Un stat unde funcţiunile publice se exploatează de-o gloată de oameni cari nu produc nimic, ci numai consumă resursele bugetare, se condamnă singur a fi neputincios şi sterp.

      Noi avem trebuinţă, mai mult decât altă dată şi decât oricare alt stat congener din Peninsula Balcanică, să stabilim un guvern naţional, serios şi tare, să ne punem în poziţiune de-a putea exercita o acţiune decisivă în politica orientală. Cu deprinderile însă de gonaci de posturi, cu dezordinea morală ce întreţin în societatea noastră credincioşii şi nepoftiţii partidului zis liberal, nu se poate aştepta nici solidaritate în guvern, nici pace şi linişte în societate, nici putere în relaţiunile noastre internaţionale.

      A fost lesne pentru partidul zis liberal să dărâme, fiindcă a găsit ţăranul pregătit de chiar clasa guvernantă veche, care s-a muncit în curs de douăzeci de ani, la adăpostul instituţiunilor reprezentative ale Regulamentului Organic, să paralizeze şi să anuleze politica puterii suzerană şi protectrice ce ne ţineau lanţ. Dar ceea ce este greu, ca în orice operă omenească, este de-a clădi şi întemeia instituţiuni solide, de-a forma caracterul naţional.

      Nici caracterul naţional însă nu se întemeiază prin moravuri publice cari iau de principiu îndestularea apetiturilor, nici instituţiunile prin vorbe deşarte de egalitate şi libertate. Până acum partidul liberal n-a dat masei poporului decât vorbe deşarte ca instituţiuni şi spectacolul depravaţiunii moravurilor ca bold de caracter naţional, şi toată doctrina politică este să trateze poporul românesc ca pe un venetic, fără tradiţiuni şi fără istorie, proclamând că toate printr-nsul s-au făcut câte s-au făcut: pentru că dânsul este la putere, şi puterea sa este semnul şi simbolul sacru al naţionalităţii româneşti.

      Este adevărat că guvernul în aceşti din urmă ani, mai mult decât în oricare altă epocă, a dobândit drepturi mai însemnate, o influenţă mai mare, prerogative mai considerabile: dar cu cât i-a crescut mai mult puterea cu atât a scăzut în proporţiune exerciţiul libertăţii, din cauza procedărilor sale administrative, din cauza amăgirilor la care a supus toate poftele şi toate pasiunile rele, contribuind astfel a slăbi coarda pasiunilor celor bune în toate inimile. Oamenii cu sentimente nobile şi dezinteresate cari au luat parte la mişcările de la 1848 şi 1859 sunt în drept astăzi, după câte văd, să întrebe pe corifeii partidului guvernamental de astăzi: Ce aţi făcut cu iluziunile şi cu speranţele ţării din acei ani? Nu este meşteşugire care să nu se fi întrebuinţat spre a preface drepturile puterii în instrumente de interes privat în folosul recruţilor partidului.

      O asemenea politică nu poate ameliora moravurile publice, ca una ce se adresează la pasiunile rele, la slăbiciuni, la interesul şi la virtuţile celor chemaţi. Dacă nu se va opri în drum şi nu se va schimba, ea are să facă multe victime chiar în partid. Câte scandaluri n-a produs deja, pe cari presa independentă le-a semnalat? Şi n-ar fi nimic dacă efectele ei s-ar mărgini la câteva individualităţi fără greutate şi fără valoare.

      Răul cel mare şi simţitor este că atinge inima ţării, moralitatea publică.

      * Articol publicat de Mihai Eminescu în ziarul „Timpul”, V, nr. 3 din 4 iun. l881. reluat în cartea „Mihai Eminescu, ziaristică”. Bucureşti 2000, pg. 189-192

      • emi spune:

        Filipache, smechere, vrei sa trezesti conservatorismul in LEU!…
        De cate ori suntem la rascruce de vanturi, dragul si infinitul Eminescu, ne arata drumul.

    • Mihail spune:

      Dar PNL-ul nu trebuie sa fie credibil si pana atunci ? Te multumeste un “Hei rup” efectuat doar in acea perioada ?

    • Dar eu cred ca partidul lui Tary are sanse sa fie a treia forta politica, prin natura lucrurilor. Care altul?

      • Filip G spune:

        Fuziunea dintre PLR si PC nu le asigura procente pentru a intra in Parlamentul Romaniei.
        Locul 3 dupa PNL si PSD va fi ocupat de UDMR fiindca nu au traseisti :)

  27. Filip G spune:

    Sigur ca PNL trebuie sa fie credibil si pana la alegerile din 2016,dar cand o sa apara lista cu traseistii ”interesului NATIONAL” ca altfel nu inteleg cum dracu sa te intorci sa lingi acolo unde ai scuipat ma apuca o lehamite de politica romaneasca.Daca votez UDMR o fac in idea ca votul meu nu o sa intre la redistribuire si astfel PSD si PNL sa beneficieze.
    Cand au plecat primari la alte partide prin Ordonanta 55 ,PNL tipa ca e imoral.Sa gasesc aceiasi primari si consilieri reevaluati nu sunt dispus sa dau votul meu unor oameni fara caracter.Cat despre parlamentarii traseisti reevaluati nici nu vreau sa ma gandesc,nu merita stricat votul pe liste care au in componenta astfel de indivizi.

  28. emi spune:

    “Criza clasei politice e, mai întâi, o criză de imaginaţie

    Aşa se întâmplă atunci când convingerile nu sunt autentice şi când ele se pun sub semnul improvizaţiei şi al conjuncturilor. Primul lucru care lipseşte atunci când nu eşti autentic este imaginaţia. Fireşte că oamenii sunt liberi în tot ceea ce întreprind. Sunt liberi să fie sinceri, tot aşa cum sunt liberi să se prefacă. Ba chiar, uneori, sunt liberi să se prefacă şi că sunt sinceri. Numai că asta, ca o haină de împrumut, se vede.

    Iată această vizibilă lipsă de imaginaţie şi de autentic în formarea, dar şi denumirea noii alianţe politice. Mai întâi, Forţa Civică. Un partid de dreapta nu ar trebui să se numească « Forţa civică ». În general, niciun partid nu poate să-şi asume reprezentarea societăţii civile. Căci în societatea civilă sunt şi asociaţii ale proprietarilor de case naţionalizate, şi chiriasii care locuiesc în ele. Sunt şi asociaţii ale celor care luptă împotriva fumatului, dar şi cluburi de fumători de trabuc. Şi oameni muşcaţi de câini care cer eutanasierea animalelor fără stăpân, dar şi asociaţii care luptă pentru protecţia câinilor vagabonzi. Cum să-i reprezinţi politic pe toţi aceştia ?

    Şi apoi, mă întreb, ce fel de nou partid de dreapta poate fi acela în care mulţi dintre liderii săi au mai trecut pe la (tot felul de) alte partide, de la
    PDL şi PSD, până la … România Mare ? Îmi amintesc, nu fără nostalgie, cum arăta prima linie a Uniunii Forţelor de Dreapta, atiunci când s-a înfiinţat, în 1996, sub denumirea iniţială de Partidul Alternativa României, cu intelectuali de primă linie dintre care niciunul nu mai fusese în vreun partid politic. Şi apoi privesc această încropeală de oameni care navighează prin spaţiile interstelare în căutarea unui sălaş politic pe care, în sfârşit, se pare că l-au găsit.

    Cât despre alianţa cea mare, ce-am putea spune? Alianţa se numeşte România Dreaptă. Cealaltă Românie, care nu e cu ei, cum e? România Stângă? Sau, poate, România Strâmbă? O să fie o luptă între dextrogiri şi levogiri, ca la cristalele de zahăr?

    România nu poate avea atribute. Noi care trăim într-însa, da. Putem fi de dreapta ori de stânga, putem sta în cap sau ţopăi într-un picior, după chef. Dar România e una singură. Sau, mă rog, ar trebui să fie aşa pentru cei care zic că o iubesc.”

    http://vosganian.ro/?p=3118

  29. tudor spune:

    cris

    anghel stanciu psd (un tinar politician de stanga, sustinator al majoritatii parlamentare, mare aparator al democratiei de partod si de stat)
    Parlamentul Romaniei:
    “… stimati tovarasi, astazi, 16 iunie 2016 – 25 de ani de la defluirea minerilor din Bucuresti – ne luam parlamentul inapoi!”

    • Filip G spune:

      Parlamentul Romaniei are sediul in Casa Poporului,e ilogic sa spui ca iei parlamentul inapoi atat timp cat parlamentarii sunt alesi in urma uni vot popular.Aaaaaaaa,ca parlamentarii au facut astfel legile electorale incat azi parlamentul e populat de specimene exotice e alta treaba.Da unde vrea sa-l duca dupa ce ia parlamentul inapoi……….. la Rahova?

    • cris spune:

      @ tudor

      Aaaaa, la asta va referiti, domnule? Mie mi se pare ca zice altceva, si nimic despre mineri. nu iau asemenea afirmatii de bune, caut, si gasesc:

      “UPDATE 12:53 Anghel Stanciu, PSD: ”16 decembrie a fost ziua în care colegii noştri au susţinut că ne-am luat ţara înapoi. Evident că azi 16 iunie 2015 trebuie să ne luăm Parlamentul înapoi, să oferim Parlamentului şansa de a fi puternic, crescând şi prin indemnizaţii atractivitatea, implicarea. Este momentul, stimaţi tovarăşi, cuvântul tovarăşi nu este o ruşine, ca azi să meditaţi asupra votului. Aplicarea statutului ca în alte state europene, stoparea discriminării parlamentarilor faţă de alte categorii profesionale”.

      UPDATE 12:46 Anghel Stanciu, PSD: ”Vă ofer la început o surpriză plăcută. Vă rog să o ascultaţi cu atenţie şi să o aplaudaţi. Îmi doresc un Parlament puternic pentru că un Parlament slab înseamnă o verigă slabă în construcţia democratică. Trebuie să renunţăm la populism şi electoralism. Perioada populismului nociv pentru democraţie începe să apună. Acesta este motivul pentru care 255 de deputaţi şi senatori au iniţiat prezentul proiect de lege, considerând că momentul susţinut chiar de preşedinte a sosist. Să ne dezbrăcăm de populism şi să continuăm sloganul ”dreptate până la capăt”. Acesta a fost prin grija USL, apoi a actualei coaliţii de guvernare”.

      http://www.gandul.info/politica/parlamentarii-si-au-votat-pensii-speciale-14458320

      Regret domnule, asa cum spuneam, nu iau nimic de bune, caut si ma informez. e un discurs schiop, inca un demagog, dar clar nu a spus ce doresti dumneata sa ma convingi ca a spus. Si regret, cu ce spuneti acum, cu faptul ca ma mintiti, practic, ca incercati sa ma convineti de o prostie si cu scop manipulator, chiar v-ati pierdut orice credibilitate ca interlocutor pe asemenea teme. Desigur ma astept ca si asta sa insemne ca “protehjatul meu ponta”… nu ma astept nici la a recunoaste ce e in fatza ochilor, ca mi-ati dat o “facatura’ nu un citat, si cu un anume scop, nici la scuze nu ma astept, ma astept doar la mai multa inversunare si la faptul ca ma considerati “o jigodie de pesedist”…. aveam alta parere despre dumneavoastra…. chiar imi pare rau….

      Discutie incheiata.

      • emi spune:

        Parlament puternic adica rosu?!?
        Sau merge si putin portocaliu???
        Trandafirii sa traiasca!!! URA!!! URA!!! URA de clasa… :)

        Intotdeauna m-au fascinat empatia impletita cu ura de clasa. Sa fie din pricina caracterului dual al acestei dimensiuni materiale?!?

      • Filip G spune:

        Parlamentarii nu pot lua parlamentul inapoi.Cetatenii sunt cei care o pot face ,daca cadrul legislativ permite.
        Alegerile anticipate ori la termen sunt cele 2 modalitati prin care CETATENII pot reabilita institutia PARLAMENTUL ROMANIEI.
        Ramane totusi un mare semn de intrebare daca si partidele politice doresc un parlament puternic ,credibil si moral.Ori clasa politica doreste un parlament slab care sa fie manipulat in functie de ”interesul NATIONAL”,o anexa a guvernului …………

      • tudor spune:

        Cris
        Doamna,
        am vrut sa redau pe scurt ideea, nu de alta, dar nu pot sa ma cobor la a cita copios din anghel stanciu.
        o problema grava a politicii romanesti (si a societatii in general) este lipsa de caracter;
        oameni care au intrat in parlament precum anghel stanciu sau bolcas cu voturile celor prostiti de vadim care injura carpa kaghebista pentru ca apoi sa i pupe mina lui ilici nu intra in sfera mea de interes …

        altfel, imi cer scuze pentru ghilimelele pentru care explicai cauzele, dar nu mi pot retine o intrebare:
        De ce la mine este extrem de grav ca l am citat doar aproximativ pe ilustrul stanciu, in timp ce pe “protehjatul dv ponta”, dovedit ca plagiator al propriei teze de doctorat de chiar universitatea care i a acordat titlul, il considerati demn de a fi prim ministru al Romaniei.

        O sa spuneti: “iar zici ”
        Da, doamna, zic!
        Fiindca sunt gelos!
        Cum adica, “facatura” mea este condamnabila, iar ditamai plagiatul in baza caruia a devenit avocat fara examen de admitere in barou nu l descalifica pe ponta de a fi prim ministru?
        Pai nu e discriminare?

  30. Mihail spune:

    @ Filip G,

    nu-ti spun o noutate, insa atata timp cat intr-un cos cu mere frumoase si sanatoase, alaturi un mar bolnav…toate se vor strica !
    Prin aducerea pedeului s-a stricat, de tot, caruta PNL.
    In plus, o parte dintre seniorii(stalpii) PNL, nu mai sunt, au disparut in neant. Ma gandesc la Patriciu, Tariceanu, Vosganian… Crin Antonescu, chiar si cel cu fabrica de saltele de la Mizil.
    Primii, au gandit arhitectura si geometria partidului, Crin a incercat ca sa-l revitalizeze…acum niciunul nu mai este.
    Cu cine sa lucrezi, cu Gorghiu, cu Cooperativa, cu Blaga ?

    • Filip G spune:

      Daca scoti pe Tary care nu-i nici intre mortii PNL nici intre vii fosti ori actuali liberali ,pot fi de acord cu tine.
      In opinia mea PNL nu e pregatit si nici nu merita sa intre la guvernare e bine sa mai stea in purgatoriu.Pe mine personal m-a afectat cand liberalii au guvernat,nu pot uita de Stroie ori Chitoiu.Deci nu plang daca liberalii nu intra la guvernare,nu pot fi de acord nici cu ce face Ponta……..

      • Atunci nu au guvernat liberalii…

      • Daca socotesti cati dintre ministrii, secretarii de stat si sefii de agentii din guvernarea USL au ma ramas in PNL iti faci o idee cam cat a guvernat PNL.

        • Filip G spune:

          Eu am votat USL pentru componenta liberala,daca PNL nu are oameni de valoare avand caracter si moralitate nu-i problema mea.Eu nu am nicio obligatie fata de PNL sa-l sustin neconditionat.
          Am mai spus,eu nu investesc suflet in proiecte pierdute si in iluzii….

        • emi spune:

          Se pare ca mi-ati receptionat gandurile. Sau eu pe ale dumneavoastra?!? Ar putea functiona daca scrieti dumneavoastra platforma program a Partidului Conservator, si acest partid se va elibera de Dan Voiculescu. Poate ramane ca parinte fondator, dar varsta si educatia ar trebui sa-l treaca pe linie secundara. Va tin pumnii!!!

  31. Mihail spune:

    @ Cris,

    Hai sa o luam metodic. A fost o perioada de vreme cand trebuia sa dau de “mancare” al 130-140 de oameni. Acestia ca sa-si ia leafa trebuia sa produca. Eu aveam nevoie de : carton ondulat in 5, rar in trei, carton mucava, duplez, carton negru si foarte putina hartie filigram pentru albume (alea cu panza de paianjen).
    Lucrand la o intreprindere foarte mica, care nici macar nu era intreprindere, m-am lovit de faptul ca nu aveam cote, repartitii, contracte.
    Solutia a fost in prietenul lui taica-miu, care era seful unicei catedre de celuloza si hartie din tara. Aici erau formati aproape toti directorii de la combinatele din tara.
    Venind din parte alui, aveam un “pedigree” grozav.
    Am lucrat extrem de putin cu Letea, in rest baza era Adjudul, Prundul Bargaului si inca doua combinate. Nu mai tin minte de unde aduceam cartonul mucava.
    Obiectul activitatii erau ambalajele din carton si albumele foto(asta cine-si mai aduce aminte cum aratau)

    Eu am dorit ca sa-ti atrag atentia ca nu poti pastra utilaje vechi si sa obtii productie rentabila.
    Nu cu aburi !
    La ” mine” aveam utilaje vechi si de o suta de ani, ma refer la masinile de ritzuit, abkant-uri, de capsat, prese. Acum, ei le-au vandut la noii intreprinzatori, inca sunt bune de folosit.
    La Adjud era o masina de facut cutii din ondulat, care inlocuia ceea ce faceam noi cu 50-80 de oameni. In plus, ei scoteau cutii perfecte fara abateri da la cote, perfect capsate. Intra coala de ondulat e o parte si iesea cutia in capatul celalalt, gata inscriptionata, daca era cazul. Lucrau pe ea 2-3 muncitori.

    Precizare: nu sunt adeptul postarilor lungi, plictisesc. Sau, cel putin, poate eu fiind batran nu mai am rabdare ca sa le citesc. Pur si simplu, pe cele ale tale le sar. Uneori trebuie sa dau din mouse, de ma dor degetele.
    Impresia mea este ca te-ai obisnuit ca sa ti se dea perpetuu dreptate, sa fii un fel de bibliotecar de la Vatican, detinatoarea adevarului absolut.
    Treaba ta, chiar nu ma priveste asta si nu doresc sa concurez la o asemenea pozitie.
    Ma distreaza mai mult, atunci cand o vad pe emi si nu numai, cum se chinuie ca sa spuna cine ma plateste ca sa postez aici. Cum sunt ba platit de turci, ba de rusi, ba de evrei, pesedisti, securisti, comunisti ascunsi, sau ce-i mai trece ei prin capusor.
    Lasa, ca explicatii identice, dar la fel de aiuritoare, a gasit si armeanul.
    Insa despre el spunem ca este doar creativ. :D

    • cris spune:

      da, cunosc, numai copy paste-ul dumitale din cristoiu e important, si diverse alte discutii. Sa-ti fie de bine cu ce anume citesti si ce nu, pe mine nu ma intereseaza si nu am facut vreun comentariu.

      E singurul lucru la care iti mai raspund. Ti-am pus o intrebare extrem de simpla, oricine a fost vreodata cu adevarat interesat de domeniu, cine stie ce calitate de hirtie se producea in Romania, il stie. Dumneata n-ai raspuns. O dai pe dupa visini.

      hai sa-ti spun eu, si lasa-ma in pace. Hirtia de la Letea, in filigran, avea numele fabricii si…. capul de bour. Te asigur, e o imagine care nu se uita. Las-o balta, n-ai atins o asemenea hirtie niciodata, habar nu ai ce s-a produs in Romania din acest punct de vedere. Nu are rost vreo discutie.

      • Mihail spune:

        vai cris, cum m-ai demascta tu, cum le cunosti matale pi tate !
        ti-am exliplicat ca nu m-am ocupat decat de carton ondulat, duplex, mucava etc. Cutiile nu se faceau din hartia aia de care faci tu atat caz.

        Nu-mi raspunde, sa nu uiti.

        PS: niciodata nu ma dau dupa visini, in ultima vreme ma dau la ei, deoarece au afide, iar clientii mei doresc ca sa scape de el. Atunci cand vad un visin si nu numai, ma uit imediat pe frunze, la frunze, apoi la ramuri, incercand sa evaluiez totul din punct de vedere fitosanitar.

  32. emi spune:

    Am crezut ca e doar santaj emotional, dar se pare ca e muuult mai complicat: “In aceste zile, PSD e prins ca-ntr-o menghina intre amenintarea lui Gabriel Oprea ca il lasa sa piarda guvernarea si graba lui Liviu Dragnea care pare chitit sa scape de Ponta pentru a salva atat partidul, cat si guvernarea.”
    http://www.ziare.com/victor-ponta/liviu-dragnea/victor-ponta-prins-intre-demisie-si-frica-cu-ce-se-ocupa-dragnea-1368661

  33. mihail spune:

    @emi,

    sunt pe tarla, dar ma pufneste rasul cate ampenii poti scrie. Chiar îmi luminezi ziua( aici este inourat).
    Asadar, Ponta a plecat cu avionul turculuo direct de la Baku. In avion au ars simbolic doua volume din “Cartea Soaptelor”. Una era in limba romana si cealaltă in turca.
    Sursele spun ca Victoras i-a promis turcului ca-l va sinucide pe dl. Vosganian.

    Intr-adevăr ” Cartea Soaptelor” este ” pe val”. La Iasi sunt librarii care contin doar aceasta carte, cozile fiind mai mari decât cele de la Iphone.
    Mai mult, editura Polirom nu mai editează si tipareste decât aceasta carte.
    A renuntat pana si la tipărirea volumului Saftoaicei, acea carte care a aruncat in derizoriu cartea lui GhiNNion(nemtzalaul).
    Deja a anuntat ca sunt pe drum doua vapoare transcontainere ce urmează sa ajungă, cu cartea, in portul Constanta. A fost tipărită si in China.
    Coehlo, a anuntat ca sr sinucide, nu i se mai vinde nimic.
    Este drept, ar fi un mic betesug, cartea “fiind pe val”….a fost luata de acesta si nu a mai ajuns in Norvegia.
    Ghinion.
    Lasa, incercam din nou la anul, ii punem pe aia din Moldova sa o propună.

    • emi spune:

      Pupa-l pe Erdogan. Unde vrei.

      • Mihail spune:

        @ emilico,

        chestia este ca cu Erdogan sau nu, Turcia, turcii, nu au fost niciodata in criza.
        Tu, insa, esti moarta dupa Radio Erevan.
        Daaaa’ pt. poporul palestenian nu te agiti un pic.

        • emi spune:

          palestinian…
          Eu ma agit si pentru gainile ucise cu biletele socialiste, dar nu pot vorbi pe aici de tot ce-mi trece prin cap.

  34. Mihail spune:

    Realizatorul TV Mircea Badea lansează înţepături către românii din străinătate, adresându-le o întrebare-cheie care îl vizează pe preşedintele Klaus Iohannis.

    „Am o întrebare, poate ştiţi răspunsul: diaspora contribuie la uriaşele note de plată (maşini, vile, deplasări) ale lui Iohannis? N-ar fi ok să-şi ia unii ţara înapoi pe banii altora”, a scris Badea, miercuri, pe Facebook.

    • emi spune:

      Din banii trimisi in tara se cumpara diverse, deci se plateste TVA.
      Tin minte ca prin anii 1995-1996 erau asa de mari blocajele in Economie, din lipsa de lichiditati, incat se faceau procese verbale de compensare si cu Statul. De cand Diaspora pompeaza euro in Romania, procesele verbale de compensare au ramas o amintire.
      Si Basescu a primit masina de protocol, si Constantinescu, si Iliescu, tu nu minti dar exagerezi chestii pe care le face orice Presedinte, din fondul pus la dispozitie in mod legal. Imi pare rau de Mircea Badea, candva il admiram, haznaua urat mirositoare in care s-a transformat emisiunea lui nu cred ca mai aduce bani…

  35. Filip G spune:

    http://www.stiripesurse.ro/finul-lui-ponta-nu-putem-sa-punem-egalitate-intre-un-demnitar-si-un-cetatean-normal_959007.html
    Mai TACA,cu voturile cetateanului ai ajuns demnitar.
    In tara asta pensiile se calculeaza pentru unii pe baza contributivitatii,pentru altii………..
    Care sunt criteriile de performanta pentru care un parlamentar ar trebuii sa primeasca indemnizatie,pensie ori cum s-o numi?
    1 A validat ca parlamentar toate OUG emise de guvern.
    2 Nu a avut nicio initiativa legislativa
    3 A luat cuvantul in parlament o data in 4 ani
    4 Ceva grupa speciala de munca pentru consumatorii in cadrul bufetului din Parlamentul Romaniei?!?
    Cand esti penibil e bine sa mergi pana la capat.
    Si totusi parlamentarii sunt oameni ori sunt fiinte evoluate odata cu validarea mandatului,e bine de stiut inainte de a mai trimite in parlamentul romaniei fiinte evoluate care nu-si gasesc locul printre muritorii de rand……

  36. cris spune:

    @ Tudor

    Domnul meu, iti spun de ce nu am nici o parere despre plagiatul lui ponta, dar nici una, si chiar nu am de ce sa continui apoi o conversatie in asemenea stil.

    Ca om care stie normele din Romania dinainte de 2000 pe domeniul scriiturii (adica saracia si confuzia lor), macar pe bucata sa de meserie, accesul pe care (nu prea spre mai deloc) il aveam pe atunci la informatii din medii universitare din alte parti, dar si rigurozitatea americana in aceasta privintza, nu ma pot pronuntza in cazul acesta, ca il cheama ponta, georgescu sau micsuescu.

    Am aflat venind aici: Este cunoscut in domeniul stiintztific ca normele privind publicarea de articole sau carti nu sunt unitare, ci variaza de la tara la tara. E stiut ca timp indelungat au fost tari fara asemenea norme clar exprimate si accesibile, si statistic se stie ca acest lucru este mai ales valabil in tarile fostului bloc sovietic si tarile asiatice. (America fiind telul universitar al unor oameni din toata lumea America de sud, Europa, etc, etc), care si ei vor sa scrie si sa publice, normal ca au asemenea experientza si concluzii).in genere nu-I blameaza pe straini desi le scapa cite o remarca nesimtita, le explica dupa ce reguli gindesc ei. Ca sa ai o comparatie: aici fiecare universitate are un cod deontologic in care sunt scrise inclusiv reguli clare impotriva plagiatului, sunt accesibile pe site-ul fiecarei universitati, fiecare publicatie, inainte sa doresti sa publici ceva te informeaza, si pentru multi asemenea semnezi ca ai luat cunostintza. Nimic neobisnuit, a scrie un eseu, un articol, a te exprima, retorica, este oricum ceva invatzat din scoala. Dar pina si ei pricep ca regulile pe care ei le invatza de mici, altii nu au avut oportunitatea sa le invezte….

    Daca iti inchipui ca mie la facultate, in Romania, mi-a spus cineva ce reguli de evitat plagiatul sunt, ce reguli ale facultatii in acest sens ar trebui sa respect… te inseli, in anii ’90-2000, cert nu. Asa ceva nu era accesibil, ori clar scris pe undeva….. pe un site? – facultatea mea nu avea website la acea vreme, si nici noi computere si internet. Nici carti straine nici publicatii de specialitate nu ne erau prea accesibile – extrem de scumpe, nici macar in biblioteca nu erau. Sa stii ca noi am scris, generatii, pur si simplu vazind cum scriu altii in engleza ori franceza la mama lor, dar nu ne-a invatzat nimeni ca se face exact asa (nu mai mult de n cuvinte coincidente cu ce a spus altul, intr-o parafraza, de pilda), ca sa eviti vreo acuzatie de plagiat: era sarmanul nostru bun simtz, un soi de smerenie fatza de textele anglosaxone ori franceze de specialitate pe care incercam sa le imitam ca stil si seriozitate. Sa ne explice cineva rigurozitatea dupa care se scriu acestea insa…. nu.

    Eu nu stiu cind ai terminat dumneata facultatea, cind ti-ai facut teza de licentza, dar in 2000 -2003 stiai regulile oxford sau americane? Aveai in 99-2000 computer cu acces la internet zilnic si citeai in engleza, cu orele, si ai citit atunci despre cum se evita plagiatul in State sau la Oxford? ….poate ca aveai acest acces si eu nu, oi fi fost eu un pirlit de nimeni cu100 de dolari salariu, dar eu nu aveam internet, aveam acces din cind in cind la un computer ca stiam pe unii care lucrau la edituri, si puteam sa redactez ce aveam de facut (traduceri sau lucrari pentru facultate) pe un computer, dar atit) Deci nu, eu nu pot compara acei ani, ca accesibilitate la informatie, cu 2012 si deci nu pot sa-i cred pe cei care in 2012 se dau atoatestiutori de reguli americane dintotdeauna….fiindca deontologii cu plagiatul asa se poarta, ca si cum ei in anii 90-2000 le stiau si aplicau.

    Intrebarile mele in acest caz:

    1. In 2003 cind si-o fi scris teza domnul Ponta,……ce reguli privind intocmirea tezelor de doctorat avea universitatea? Erau similare in 2003 cu cele de la universitatile americane dupa care e judecat in 2012 ? erau scrise exact asa ca acum? Erau accesibile? – adica le stia? L-a invatzat cineva oficial asa ceva? ( nu de alta, dar pe mine m-au invatzat si am semnat ca stiu fiindca m-au invatzat, aici, in Romania nu).

    2. Poti sa ceri unuia sa respecte la microscop ce nu era scris in codul deontologic al universitatii in 2000- 2003, cind a scris o teza de nu stiu ce, sau un articol, sau un curs, atunci cind aceste reguli apar scrise in 2011? (ce e pe site-ul universitatii e datat 2011…. m-am uitat acum ca sa vad exact, dar e ceva de bun simt sa imi inchipui ca nu erau in 2000 atit de stricte, era o mizga, si am spus de ce mai sus; ca regulile astea – pe care si eu la nivelul meu de acum pot sa le critic copios, asa cum “deontologii” critica pe altii de cu 7-8 ani inainte) or fi fost cu un an doi mai vechi si pe hirtie,…..nu am cum sa stiu, insa)

    3. Esential pentru plagiat e intentia de a prelua ideile si cuvintele altuia ca fiind ale tale, nu ca pur si simplu ai un soft care gaseste cuvinte identice.. Cum pot sa stiu ca a avut o intentie, daca nu stiu ce reguli ii erau cunoscute? de unde stiu ca nu a gresit fara intentie? Unul din cei care e spus ca a fost plagiat parca e cel care I-a scris introducerea si a zis ca el nu vede asta ca plagiat… ???? Ii citeaza la sfirsit… nu stiu ce reguli erau atunci in Romania, nu-mi amintesc, unde se punea bibliografia,.mi se pare ca se punea numarul in paranteza dupa parafraza si referintele la sfirsit ( acum e numarul si referintza la capitol) dar daca aceluia care e plagiat i se pare normal profesor fiind, asta e un indiciu pentru mine ca asa era si nu a facut-o poate cu intentie. Dar nu, nu am cum sa stiu….

    Raspunsul meu e : nu stiu, probabil nu erau aceleasi reguli in 2003 ca in 2012, in Romania, dar cum sa judec pe cineva daca nu vad ce reguli i se aplicau la acel timp ? dupa cele de acum? SI cum l-a judecat universitatea? – aveau in fatza ochilor codul deontologic din 2003, sau pe cel din 2011? caci comentariile pe care le-am vazut prin presa erau comparatii cu reguli de la universitati americane, OK, nu a respectat reguli actuale americane… dar in 2003 acest om avea posibilitatea sa le cunoasca? Eu nu stiu. Singurul lucru pe care l-am vazut au fost tot soiul de deontologi pe care daca ii intrebai in 2000 probabil habar nu aveau de regulile acestea americane pe care le clameaza acum. ( cea mai buna idee ar fi sa le ia cineva la verificat pe soft de plagiat propriile lor lucrari din 2000)

    Adica: Atunci cind judeci un om, il consideri vinovat ca a facut ceva in 2003 dupa o lege care se da in 2011????? ( madam Kovesi, am vazut ca si-a facut teza in 2011, adica acele reguli le putea cunoaste si respecta…. nu stiu daca dumneaei o fi plagiat, ca asa am auzit, dar cert in 2011 erau niste reguli scrise si accesibile oricui dupa care in primul sa stii sa-ti scrii o teza de doctorat, nu doar sa fii pedepsit)

    Incilcitura de atunci, din 2012…. Atunci cind se face asemenea judecata intr-un comitet de etica, si eu sunt presedintele unuia, exista niste reguli: examinezi evidentza, documentele, recitesti legile dupa care judeci, regulile, asculti pe acuzator dar si pe acuzat: I se da acestuia posibilitatea sa se apere, direct in fatza acelui comitet; mai mult, in cazul oricarei decizii exista procedura de apel…. Si asa e si in universitati. Poate mi-a scapat, dar nu am auzit ca cei de la universitate l-au audiat, l-au ascultat, i-au dat posibilitatea sa se apere, sau ca I-au dat posibilitatea de apel…..daca imi amintesc parca s-au intilnit brusc intr-o dimineatza si au dat o decizie, de unii snguri, fara nicio audiere a “acuzatului” si pe care s-au grabit sa o faca publica, si nici de o posibilitate de apel la acelasi comitet n-am auzit… mi-o fi scapat… Dar ce spun eu e normal: e si in drepturie omului, nu? sa-i dai dreptul omului sa se apere, la judecata dreapta….ce fac dumnealor nu mi se pare judecata dreapta ci executie la fuserai. probabil nu exista regulamente clare in aceasta privintza asa incit si pe mai departe tot prostii sau lucruri bizare se fac, nu stiu – ar fi de rusine daca se refera la o facultate de …..drept. Mie, care sunt presedinte al unei comsii de etica privind niste mii de oameni, ce s-a intimplat mi s-a parut extrem de primitiv, o mahala, nimic etic, o mizga, o mlastina in care nu am ce si cum sa judec, nici ce a facut ponta si nici comisia din universitate si nici ce pasi au facut dupa, amenintari la comisie, nu stiu ce alta comisie. Drept care cu atit mai mult, ma abtin sa dau vreo sentintza.

    Bref: Deci ce stiu e doar ce afirma niste unii si ca softul x trage concluzii, un soft despre care nu stiu daca era la dispozitie si in 2003 pentru ca ponta sa se verifice singur, sa stie ca e sau nu in conformitate cu niste reguli, sau pentru ca asa sa-l verifice comisia de atunci, din 2003, de doctorat. Nu stiu ce reguli avea universitatea la 2003. Nu consider corect ca o comisie sa dea sentintze fara sa audieze si sa dea cuiva posibilitatea sa se apere sau la apel, eu n-as putea, mi-ar crapa obrazul de rusine, dar nici nu stiu dupa ce reguli particulare, din partea mea bizare, dar ce reguli totusi, judeca aceia. De unde stiu ca a avut intentia sa preia ceva spus de altii ca fiind al sau, bibliografie da desi schiop daca il judec la standardele actuale, nu cele de atunci. Deci ce sa judec? Atunci cum doresti dumneata nu sa acuz, ci macar sa am o opinie? HABAR N-AM DACA A FOST PLAGIAT SAU NU.

    in fine…..Regret, pentru mine e ceva de bun simtz sa ma abtin de la asemenea judecati cind nu am date, nici nu-mi prea pierd timpul: sunt judecati pe care le fac scurt, spun nu stiu, sa le explic cuiva care gindeste cu susul in jos ia prea mult timp si e inutil: Acela nu va judeca mai putin strimb nici in ce priveste obsesia sa, nici in ce ma priveste. Dimpotriva, oameni atit de inversunati nu recunosc ca au gresit, continua sa blameze, sa invinuiasca,, te detesta pentru ca spui altceva, esti altceva, decit cred ei ca spui si esti. Am evitat nu o discutie ci o asemenea inversunare…..Sa imi iei bunul simtz si ca om nepartinitor si de a evita o inversunare a dumitale, drept partinire catre cineva, pentru ca e o idee fixa, ca cine nu e cu mine e contra mea, cine nu-l iubeste pe iohannis si pe blaga sigur se prapadeste dupa ponta, treaba dumitale, tine de largimea perspectivei dumitale, nu de mine. De gustibus.