În seara zilei de miercuri, 24 iunie 2015, Sala mică a Ateneului Român a organizat spectacolul purtând titlul “Ah, Varujan, muzica versurilor tale…”, pornind de la o iniţiativă a violonistei Cornelia Predoiu. Instrumentiştii Cornelia Petroiu, Maria Chifu, Mihaela Vosganian, Radu Vâlcu, Traian Moldoveanu şi Olga Podobinschi au cântat muzică de Nathan Kelly, Violeta Dinescu, Iulia Cibişescu-Duran, Mihaela Vosganian, Sergio Assad şi Oronzo Persano. Cornelia Petroiu a recitat poemele Noapte de aprilie, Bună dimineaţa!, Părinţii mei, Cântec de leagăn, Letopiseţ, Melancolia ca asimptotă, Zâmbetul ascuns şi Printre daruri din volumul “Iisus cu o mie de braţe” (Editura Dacia, 2005) de Varujan Vosganian. În lectura autorului au mai fost rezentate poemele Psalm pentru mama şi Cântec ruginiu de dragoste din volumul “Calea îngerului uman”, în curs de apariţie la Editura Cartea Românească.
@VV
Ce titlu de Zița și Veta! Se poate??!!
Ah și oh, măi Varujane, pupa-ți-aș muzica ta!
Mor de râs!
Asa a ales doamna aceea. Ce bine ar fi daca Zitzele de care zici ar citi poezie…
Muzicienii și actorii mai citesc poezie, e drept, dar n-au niciun criteriu axiologic. Pentru ei, Păunescu și Mazilescu sunt la fel, în caz că l-au citit și pe Mazilescu.
Altfel, n-ar putea produce un titlu de spectacol atât de kitschos!!!
@VV
Nici titlul volumului nu e deloc inspirat!
Ce sa-i faci, nu prea am inspiratie… Esti glumet azi.
Ingerul uman e o metafora care se poate explica prin poezie. In fond omul e o ipostaza a ingerului cazut. Stramosul omului a fost ingerul, nu maimuta.
Angel radios!
https://www.facebook.com/1601048833477625/photos/a.1602676856648156.1073741828.1601048833477625/1602676733314835/?type=1&theater
Sunteți mai drăguț acum.
@VV
Bine ca mai sunt unii care scriu, citesc, asculta, recita poezie.
Si despre proza dumneavoastra se spune ca sopteste in acorduri muzicale:
“Primele vreo suta cincizeci de pagini le-am citit cu voce tare, ca sa le aud de doua ori si sa-mi insusesc mai usor retorica [omu vorbeste si scrie incantator] iar pe parcursul unor pasaje, parte si pentru ca sunt un excelent recitator, m-am simtit de-a dreptul siderat.”
http://chipurile.blogspot.ro/2015/04/soapte-despre-cartea-soaptelor-de.html
Ți-ai găsit ce “autoritate” să citezi!
Ți-ai găsit ce “autoritate” să citezi!
Esti verde de invidie, iti tasneste bila prin pori…
Să-ți plesnească ție bila, dacă nu e cum zici! Na!
Pe cine să fiu invidios? Eu mă bucur pentru realizările lui VV, dar titlul spectacolului e atât de kitschos, că aproape nu-mi vine să cred că a putut fi de acord cu el. E de un prost gust incredibil!
Iar SGB a fost un poet promițător la debut și a ajuns un nebun. E complet deraiat. Sigur că proza lui VV are muzicalitate, dar nu trebuie să-ți confirme asta un nebun. E bine să te autorizezi, când o faci, de la persoane credibile dintr-un domeniu.
De acord cu tine. Simpla lectura a modului in care se prezintă pe blog scoate in evidenta ticneala sa.
@ Adame,
titlul este inpus de DIICOT !
Macar el spune ce gandeste, nu ce i se impune…
Daca spuneam eu ca proza lui VV este la fel de muzicala ca si versurile, mi s-ar fi reprosat ca habar n-am.
Si traducatoarea poloneza a vorbit intr-un interviu despre muzicalitatea care a atras-o sa traduca Cartea soaptelor.
Esti pus pe demolat, pe distrus, pe batjocorit, la fel ca si prietenii/subordonatii tai, cu ce te deranjeaza titlul spectacolului? Daca erai un constructiv, si nu un distructiv, organizai un spectacol pe gustul tau, si erau suficiente comparatiile facute de avizati. Dar tu nu poti construi nimic, si atunci distrugi incercarile celorlalti, pentru a demoraliza pe cine trebuie. Anul asta doar ai jignit.
Cred că și DIICOT-ul ar avea mai mult simț poetic!
Aici e vorba doar de o sensibilitate liricoidă și kitschoasă!
Sa-mi plesneasca fierea, pentru ca bila este secretata de fiere.
O dadusi si tu pe blesteme, dar la anatomie habar n-ai!
Bilă sau fiere e același lucru.
http://dexonline.ro/definitie/bil%C4%83
http://dexonline.ro/definitie/bil%C4%83
O să-mi plesnească mie, de greață!
Hai că vă las să construiți! Scuze de deranj!
“Naratorul şi scriptorul acestei cărţi construite simfonic (experienţa muzicală a autorului îşi spune din plin cuvîntul!), cu laitmotive, crescendouri şi descrescendouri, cu ecouri, corespondenţe la distanţă şi contrapuncturi, a căutat de fapt să amplifice, cu instrumentele literaturii, „şoaptele“ unui neam străvechi, care nu a putut, decenii de-a rîndul, să-şi strige suferinţa.”
http://www.observatorcultural.ro/index.html/Mai-mult-decit-literatura*articleID_22110-articles_details.html?&articleID=22110&printPage=1&setWindowName=shEAPopUpWnd
@
Se pune de un Maidan in Armenia!
@ Adame,
cum indraznesti, chiar nu ai nicio limita ?
Stii prea bine ca madame emi este, prin definitie, indragostita de reprezentantii popoarelor trecatoare prin tarisoara noastra.
Pana acum un an sau doi, era indragostita de armeni, insa acum, si-a oferit un bonus, tragandu-si o “iubire” suplimentara, un neamt.
Nu pot sa-ti explic cauzele “deranjului”, cu babele nu se stie niciodata.
Asaaa, privind de pe trotuar poti remarca doar o singura legatura intre cei doi, au neste dosarele(micute ce-i drept) parcate potrivit legii, pe cate undeva.
…Ar mai fi o legatura, venerabilei emi ii plac scriitorii.
Pas cu pas…soptim !
Doar ti-am spus, cu babele nu se stie
Mademoiselle mon petit pinocchio, mademoiselle pour toujours:
https://www.youtube.com/watch?v=V8KgKwXG1ak
Ce frumoasa e sala!
http://www.radioromaniacultural.ro/ah_varujan_muzica_versurilor_tale_la_ateneul_roman-33713
Câteva lucruri din Germania pe care nu o să le vezi curând în România
(www.striblea.ro)
Am o prietenă care locuiește în Germania de aproape 20 de ani. Îi vizitez pe ea și pe soțul său relativ des și facem schimb de idei despre diferențele de trai și civilizație dintre cele două țări. Iar unele sunt atât de mici, dar fac o diferență uriașă.
1.În Germania, ideea de reciclare este intrată în sânge. Nu poți să sortezi gunoiul altfel decât ți s-a indicat și altfel decât la culorile cu pricina. Dacă nu faci asta, gunoiul nu va fi ridicat. Copiii sunt învățați de mici să facă asta. E marca întregii țări.
2.Câtă vreme faci baie sau te speli pe dinți, trebuie să oprești apa câtă vreme te săpunești sau te periezi. ”Apa care curge fără rost e o resursă importantă care se pierde”. Germanii fac asta aproape toți și e contaminant. Câtă vreme sunt acolo, la fel procedez și eu.
3.Oriunde ai parca mașina pe stradă, există un aparat de taxat. Am plătit aproape 5 euro pe două ore. Nu există ideea de a nu plăti, amenzile sunt mari și de neevitat. Povestea asta cu aparatele de taxat ar rezolva cu ușurință o grămadă de probleme în București, începând de la locurile de parcare până la traficul din centru. Sunt curios câtă lume ar mai veni cu mașina în centru, dacă ar avea de plătit un euro pe oră.
4.Prietenii mei traversează strada doar pe la trecere. Nu vă gândiți că sunt absurzi. Se traversează și aiurea. Dar, dacă de față sunt copii, întotdeauna vor traversa pe trecere, astfel încât ”copiii să nu se ia după ei” și să traverseze apoi de unii singuri prin locuri nepermise.
5.Supermarketurile distribuie produsele producătorilor locali. Nu știu dacă este o obligație, dar micii fermieri din zonă își aduc fructele și legumele la supermarket. Același lucru se întâmplă cu produsele din carne și lapte locale.
6.La fel și cu restaurantele. Într-unul din ele era trecut și locul de proveniență al sparanghelului. Chiar așa suna felul respectiv: ”Medalion de vită cu cartofi noi și sparanghel din cartierul x”. Aștept cu încredere un meniu în centrul Bucureștiului cu ”roșii de Ciorogârla”.
7. Școala în Germania se termină cam pe 25 iulie, au doar 6 săptămâni de vacanță. Dar, de la jumătatea lui iunie, nu prea se mai face carte de adevăratelea. Copiii participă la tot fel de proiecte și sunt pregătiți pentru diverse situații de viață. De exemplu, copiii construiau acum un ”hotel pentru insecte.”
8. La finalul clasei a IV-a toată lumea se pregătește să ia carnetul de biciclist. Orele se fac cu poliția și testul la fel. După obținerea carnetului pot să folosești bicicleta pe stradă, până atunci mergi doar pe trotuar.
9. Tot așa sunt învățați din grădiniță, de poliția locală, cum să meargă sigur pe stradă. Doi polițiști, special angajați pentru treaba asta, vin mereu în grădinițe și le explică ce au de făcut astfel încât să ajungă în bune condiții acasă.
I-am întrebat pe prietenii mei dacă pot să numească și un lucru pe care doar în România să-l vezi și niciodată în Germania. Au știut două: ”căruțe și să tai porcul în curtea din spate.”
Asta se intampla in majoritatea statelor Uniunii europene, nu doar in Germania. A uitat statiile de alimentare cu energie electrica, probabil pentru ca le-a confundat cu automatele pentru taxat parcarea. Astea au in plus niste cabluri de alimentare
Nu prea avem simt practic!
Referitor la punctul 1: ma pune Dracu si-mi fac casa ; distanta de la bucatarie la canalul de colectare cam 50 de metri ; fac o canalizare in forma de L putin evazat cu trei camine de vizitare peste care torn 30 cm de pamint si pun gazon , canalizare cu o inclinare de cam 5 % ; in sase ani a trebuit sa intervin de trei ori la caminele de vizitare – sa decopertez gazonul cu toate consecintele! In ultimii 2 ani preventiv chem baietii cu instalatiia si bag cam 1,5 metri cubi de apa in sens invers pentru a spala instalatia ; si asta deoarece nu este suficienta apa de antrenare; deci sa o lasam mai moale cu opritul apei cind ne spalam pe dinti ;sistemul urban se bazeaza pe aceasta apa de antrenare indiferent ca ne place sau nu ne place!
Cupleaz-o cu pluviala.
spui prostii Straine !
In tara nu ploua, sa cupleze la ce ?
marsh la “azilul de batrani” ?
Orice canalizare cupleaza scurgerile de la bai si bucatarii cu pluvialele, la orice iesire dintr-un bloc.
E adevarat, la casa nefiind prea mare presiune pentru ca sunt inaltimi/pante mici, si volume mici de apa menajera, care implica canale de scurgere de mici dimensiuni, e nevoie si de filtru, si de groapa de decantare, dar n-am inventat eu roata.
Apropo, un inginer in instalatii ar trebui sa stie de-astea, mai ales daca sta la bloc. Sau esti la azil si vrei sa vin si eu?????
Si factura apa-canal va veni cu sume mai mari pentru canalizare, in lunile cu mai multa ploaie, statiile de epurare au un volum mai mare de apa menajera de epurat, si de aceea creste si factura, desi metoda de calcul nu apare pe factura.
Plus ca stațiile de epurare sunt dimensionate pentru o anumita diluție!
Na, ca acum pupincuristul se pricepe si la Statii de epurare.
Hai, daca vii la mine, iti arat eu una, asta ca sa nu mai spui ca contează o “anumita solutie”
Spui tâmpenii ca întotdeauna.
Numai ca nu exista statii de epurare armenesti. Cred ca asta o inghiti greu.
Dupa ce te holbezi, iti dau cu paru-n cap, in cel mai bun obicei moldovenesc, dupa care pun câinii pe tine.
Lor le plac pupincuristii.
mai, marlane, pune mana pe carte si lasa mitocaniile pentru familia ta,
Poate in mediul in care ai fost crescut si ai trait prostia a fost modelul de viata. Ieși din rahat si pune mana pe carte!
Grea problema la tine, asa cum este complicat si de gasit solutia. M-am tot gandit astazi taind trandafirii, in mod normal cele 5 grade ar fi trebuit sa ajunga.
…Asta cu “apa” este o problema mondiala, americanii au mari belele.
De fapt omuletul se da iubitor de practici inteligente la germani. Vrea sa credem ca el doar cu KWI are ce are, ca e tare paduchios. Manipulare!
@ emi,
odata ca nemtzalau de Sibiu este neamt cum sunt eu tunisian.
Un neamt n-ar avea sase case dintr-un salar de bugetar.
Nu ma dau neaprat in vant dupa “fenomenul german”, okay sunt ordonati, seriosi si…cam atat. In rest reci si urati..ca tine.
Ii prefer pe francezi, pe greci(nu conteaza ordinea) si pe arabi de la mare distanta.
Marsh la azil !
PS: te cheama cumva “Adam” ? Ce tot te bagi in vorba altuia, precum musca-n portofelul iepii ?
Punct ochit, punct lovit!
Referitor la punctele 6,7,8 o spun clar : fac ceva pe sistemul de invatamint din vest! Ne spargem in figuri ca trebuie sa invatam cu tableta ca nu trebuie invatata matematica etc. intreb si eu ca prostu: de ce absoarbe occidentul in 6 luni 300.000 de romani (probabil plus alte nationalitati) daca au un sistem de invatamint asa performant? De ce anual aproape 10.000 de romani intra in sistemul de invatamint superior din vest daca sistemul lor este atit de performant? Nu am informatii despre alte universitati dar pot sa va spun ca profesorii de la Cambridge apreciaza felul in care sint pregatiti studentii romani ; asta in conditiile in care invatamintul romanesc s-a prabusit la mai mult de jumatate fata de acum 25 de ani! Daca vrei sa faci performanta in Anglia (de exemplu) trebuie sa-ti dai copilul la privat adica peste 20.000 de lire pe an de liceu; sansele de performanta in invatamintul public scad la sub 30-40%; se vede treaba ca am adus ce era mai rau din occident in Romania! Marea nenorocire a Romaniei actuala este ca daca politicienii nu opresc hemoragia de tineri spre vest , ne ia Dracu , ca natiune si economie : eu ma chinui de trei luni sa fac 3 angajari ;saptamina asta am avut trei exemplare (cu liceu) care nu stiu sa dea rest la 50 de lei; vineri un notar imi spunea ca in ultimele trei luni a pierdut 3 secretare si nu are pe cine angaja! si mai am zeci de exemple; iar salariile sint generoase : oricum de 5-6 ori cit luam eu ca director acum 18 ani la virsta lor!
Daca vreti doar “prospatura”…
@emi,
sa mor io, acum, al cafea m-a pufnit rasul…te pricepi si la sanitare.
Mai sa fie.
Nu incerca sa te imformezi de pe internet ca nu tine. Cat despre “filtrul” ala al tau este o gogomanie. Pe bune.
Nu am toate datele, dar cauzele posibile al infundarii conductei de evacuare sunt unghiul mic de curgere si sectiunea tevii.
Dar sunt simple presupuneri.
Acum, sa risipesti un metru cub si jumatate de apa, pentru curatare, nu este mare lucru.
In rest, exact, vin-o la azil, este niste ratzoi de dus.
Vin-o… ai spus tot…
Credeam ca ai sa critici “pluviala”, pentru ca la casa sunt burlane, multe si imprastiate, dar te-ai legat de filtre/gratare?!? Prin vest toate curtile/terasele sunt prevazute cu “santuri” minuscule care colecteaza apa, toate acoperite cu gratare, si cu filtre la intrarea sub pamant. O data pe saptamana sunt curatate de frunze, crengute si alte chestii, pentru ca toate gratarele/filtrele sunt usor demontabile.
Cred ca in romaneste se numesc rigole.