De ce incendiul de la Colectiv naște teorii conspiraționiste

Acest comentariu nu-și propune să susțină vreuna din teoriile conspiraționiste privind cauzele incendiului de la Colectiv și nici nu adaugă o teorie nouă celor existente. El își propune doar să explice condițiile care au făcut ca apariția unor astfel de suspiciuni să fie explicabilă.

 

România este o țară cu o infrastructură precară, cu multe autovehicule și aparate de zbor învechite, cu îndiguiri fragile, cu o climă imprevizibilă și cu un management defectuos al riscului. În aceste condiții nu e de mirare că au loc tot felul de accidente, adesea cu consecințe tragice.

 

Ne amintim cu toții de decesul acelei fetițe care a murit, căzând în fosa septică din curtea unei școli sătești. De accidente aviatice, de oameni rătăciți prin nămeți care au fost localizați prea târziu. Îmi amintesc, în 2008, de groaznicul accident din Valea Jiului, în care zeci de mineri au suferit arsuri grave, jumătate dintre ei nemaiputând fi salvați. Lista evenimentelor tragice este, din păcate, lungă și dramatică. Și, totuși, niciodată până acum nu au fost invocate teorii conspiraționiste, nimeni nu a suspectat vreo premeditare.

 

Ce anume diferențiază tragedia de la Colectiv de toate celelalte petrecute în România în acest început de secol? Un lucru simplu. În toate celelalte cazuri s-a discutat numai în termeni de solidaritate și în niciun caz în termeni de oportunitate. Nimeni nu a încercat să transforme acele tragedii în arme politice. Nimeni nu a încercat să obțină beneficii de imagine din asta.

 

Spre deosebire de toate celelalte, tragedia de la Colectiv a fost preluată ca stindard. Ea a devenit instrumentul politic de a forța demisia guvernului și de a schimba majoritatea parlamentară. A creat sloganuri și a mobilizat proteste de stradă. Și toate acestea în avantajul vădit al unor interese politice, în dauna altora.

 

Modul în care au fost căutate vinovățiile a fost halucinant. Într-o țară în care sute (dacă nu mii) de școli nu au autorizație de funcționare, tot astfel majoritatea spitalelor, în care în centrul capitalei (și nu numai) există numeroase clădiri despre care nu doar că se știe că se pot oricând prăbuși, dar multe erau și stigmatizate ca atare cu bulină roșie și totuși își deserveau nestingherite locatarii și publicul,  într-o țară în care nu există oraș unde  sediile administrative ori spațiile dedicate publicului să fie toate în regulă în ce priveșteautorizațiile de funcționare, unii lideri politici, susținuți de o campanie media pe măsură, au părut că s-au născut abia acum și au început să dea vina pe adversarii care trebuiau dislocați din funcții. Mecanismul a funcționat ceas, de parcă ar fi fost anticipat dinainte: sloganurile, apelurile la revoltă, procedurile, candidaturile. Apoi, când obiectivul a fost atins, totul s-a liniștit, de parcă nici n-ar fi fost.

 

Nu doresc să intru în amănuntele privind coincidențele, bizareriile și ambiguitățile acestui caz și care, asociate cu politizarea excesivă, netezesc terenul fertil pe care rodesc teoriile conspiraționiste. Vreau doar să-i previn pe cei care transformă trupurile victimelor în trepte pe care să urce nesățios spre putere că puterea astfel dobândită e nesănătoasă și iluzorie. Și că ea lasă, întotdeauna, loc la suspiciuni.

32 Responses to “De ce incendiul de la Colectiv naște teorii conspiraționiste”

 1. Kronstadt an der Graft spune:

  Aș mai completa cu ceva. După eveniment s-a produs o reacție unică la noi, adică a apărut în stradă opinia publică calificată dar neînregimentată, care de regulă nu apare pe imaginile televiziunilor. Învățați cu reacția diferitelor entități specializate cu organizarea ieșirilor în stradă în favoarea unuia sau altuia dintre actorii politichiei românești, presa s-a trezit cu unii pe care nu știa de unde să-i ia. În schimb șocul guvernanților a fost cu atât mai mare când i-au recunoscut. Dealtfel Băsescu i-a și menționat imediat după manifestație, evident informat de structurile care îl consiliază, ca fiind reprezentanții clasei de mijloc. Probabil că asta i-a și determinat pe pesedei să-l someze pe Ponta să-și ia tălpășița, pentru că altfel la tupeul lui nu se dădea dus.
  A doua zi după acea manifestație buclucașă s-a văzut clar că au apărut echipele de zgomot profesioniste, care au ținut afișul câteva zile bune, dar aia intra deja în firescul politicii noastre dâmbovițene. În tot cazul Ponta nu a reușit să-l depășească cu nimic pe Băsescu, chiar dacă a avut prilejul să-și facă renumele de victimă a acestuia. Până la urmă a plecat și el din funcție cu tinicheaua de coadă ca și matelotul, cu toată demisia pe care și-a dat-o, dar mult prea târziu. Asta se numește fractură de carieră.

 2. Filip G spune:

  Eu am incredere in baietii de la INSEMEX,sunt profesionisti.
  Apoi cine poate calcula exact de cate victime e nevoie ca un guvern sa cada,daca e un incendiu minor nu se obtine efectul constat.Deci e o tampenie,
  Apropos,am fost mereu surprins cum de se permite ca usile sa se deschida in interior acolo unde se gasesc sute de cetateni in interiorul unei locatii?
  Nu discut de a doua cale de evacuare.Apoi nu ajuta cu nimic daca a doua usa e incuiata in timpul unui eveniment.
  Norme minime ce trebuiau respectate au fost incalcate,nu se putea face decat cu ingaduinta organelor de control.Sigur ca nimic nu e GRATIS.Totul are un pret,grav e cand pretul se masoara in vieti omenesti.

 3. Mihail spune:

  @elenik-ule,

  n-a, micio treaba cu talentul armenesc. Nu ma priveste pe mine asta.
  Esti prea blonda(adica slab mobilata intelectual) ca sa intelegi ca eu faceam vorbire despre faptul ca suedezii aia nu acorda Nobel-ul pentru o cartzulica, un singur volum.
  Ei sunt atata de tapiti incat premiaza intreaga opera. Ce sa le faci, daca nu se iau dupa capul tau.
  Inca ceva, e unii care atat de mult le curg balelel dupa Nobel, incat s-au propus de doua ori.

  Deci, eu nu contest talentul armeanului ci faptul ca n-are cum sa ia Nobelul.
  Acum pricepi.

  PS: iti raspund atata de tarziu, deoarece “steaua mea polara” are cumva o pereche si ca atare ma tot duc, saptamanal la cealalta steluta. Acolo, deh ca omu’ fac de toate, numai de PC nu-mi arde. De unde se vede ca esti atat de desteapta….

  • Adam Mares spune:

   Te trădează steaua ta polară? :P

   • elenick spune:

    stai sa-si faca buletin de Romania/pasaport de UE si devine… Steaua fara Nume! :) :) :)

    • Mihail spune:

     @ Adam Mares + @ elenik,

     De ce sa ma tradeze ? Nu-i ofer motive. Uite: nu ma zgaiesc la altele pe strada, nu am consiliere, sunt atent, ma joc des “de-a mama si de-a tata”, sunt atent la nevoile ei, fac mumos ! Spal si farfurii.
     Prietenele ei nu stramba din nasuc, ceea ce este un fapt teribil de important.
     Este drept ca nici nu scriu carti, nici nu sunt om politic, dar ea zice ca nu-i place armeanul.
     …Moldovencele sunt diferite fata de femeiele din tara noastra. Alt aluat.

     Are de toate: si buletin de Romania dar si pasaport. Pe acesta din urma il va ridica la sfarsitul lunii ianuarie, de la Consulatul din Balti.
     …curand, prin vara, sau daca ne grabim putin chiar ceva mai repede…”steaua polara” isi va schimba numele nedevenind in niciun caz o “stea fara nume”.
     Vor fi doua stele polare cu un singur nume: “Steaua Polara”.
     Asa ca, ochiul cat galoshu’ pi cerul patriei dupa stele. Va fi un moment astronomic unic. Hi-hi-hi.

     • elenick spune:

      Repede, repede, pana n-o prinde iarna si afla si ea ca poate aluneca pe gheata si se umple de vanatai! iarna asta a fost blanda si a scapat! :)

   • elenick spune:

    uite si ceva de pregatire…. sa nu zici ca te-a prins ca iarna pe primarii din Romania!

    https://www.youtube.com/watch?v=VzFEjkjYdN0

    adieu! :)

 4. Mihail spune:

  Tema asta cu “conspiratia” de la Colectiv este deja fumata. Expirata.
  Se vorbea despre asta in urma cu doua-trei saptamani.
  Acum, vine si domnul senator ca sa faca vorbire.

  ….Acum, veti intelege de ce trebuie intinerita clasa politica, de ce trebuie trimisi acasa oamenii politici, mai ales cei cu cateva mandate.
  Sunt expirati, reactioneaqza cu mare intarziere, au cu totul alte preocupari, sunt depasiti de evenimente, nu disting evenimentele reale.
  Este o vorba: ” daca taceai, filozof ramaneai”.

 5. Mihail spune:

  …daca ne grabim oleaca, mai putem prinde ceva-ceva din scandalul cu Cristi Borcea, iar daca bagam goneta si suntem pi faza, fashnetzi, prindem trenul cu “cazul Norvegia”.
  …Asta, asaaaa ca sa fim la zi !

  PS: ma rog, poate nu este corectili politic ca sa facem vorbire despre Borcea si iubitele lui, daca se interpreteaza, daca se fac conexiuni, Doamne fereste…paralele ???

 6. emi spune:

  Unii nu au nicio tangenta cu propria lor constiinta:
  http://www.gandul.info/politica/busoi-revine-dupa-gafa-facuta-nu-am-intentionat-sa-ma-folosesc-de-tragedia-de-la-colectiv-le-cer-scuze-celor-lezati-14962120
  Daca nu existau “cei lezati”, nu trebuia nici macar sa-si ceara scuze.

 7. Mihail spune:

  Cazul Bodnariu sau cum ar fi să vedem un tip venit din junglă revoltat că nu-i lăsat să se plimbe în p…a goală prin București

  Am istorisit undeva cu ani în urmă că, în postura de fiu de ţăran fiind, am cunoscut pe pielea mea învăţătura străbună, venită din trecut o dată cu behăitul jalnic al Mioriţei:
  Bătaia e ruptă din Rai.

  În cazul meu nu era vorba de o palmă la fund, cum zic azi tăticii şcoliţi pe Internet, nici măcar de un tras de ureche, botezat urecheală, ci de ditamai parul.
  Maică-mea, pentru că ea era în familia copilăriei mele premierul, Executivul, iar taica-meu, Preşedintele, un preşedinte de republică parlamentară, era cea care mă bătea.
  În ogradă fireşte, dat fiind că în casă, cu încăperile sale strîmte, nu putea mînui parul în voie.
  Mă bătea dintr-un dublu motiv:
  Mai întîi, pentru că făcusem o boacănă.
  Mai apoi şi mai crunt, pentru că n-o rupeam la fugă după primele lovituri.

  Încăpăţînat, cum sînt şi acum, şedeam de-al dracului pe loc în timp ce mă lovea.
  Pe maică-mea, care lansase Operaţiunea pariind pe faptul c-o voi rupe la fugă şi, atunci, ea va fi obligată să renunţe, o scotea din sărite statul meu pe loc, în care ghicea debutul unei rebeliuni.

  Am reamintit aceste lucruri nu pentru a dezvălui ce copilărie nefericită am avut, supunîndu-mă unui clişeu care te loveşte la anii bătrîneţii, ci pentru a-mi închipui cum ar fi reacţionat autorităţile din Norvegia dacă întîmplarea s-ar fi petrecut pe teritoriul lor naţional.

  Ar fi dus-o pe maică-mea direct la Psihiatrie, unde studenţilor le-ar fi fost prezentată drept un caz ţinînd de Omul de Neanderthal. Iar pe mine, sînt sigur, m-ar fi luat în custodie, făcînd în aşa fel încît toată viaţa nici măcar fotografia maică-mi să n-o văd, ca să nu mă stresez.

  Prin urmare, întreaga mea experienţă de viaţă e una românească, neaoşă.
  Asta nu mă împiedică, dînd curs unui fel al meu de a judeca lucrurile, să-i înţeleg pe norvegieni.
  Au ajuns cu subtilităţile de civilizaţie pînă acolo încît se supun unor legi care interzice pînă şi să te uiţi urît la copil, chiar dacă, vorba românilor, eu te-am făcut, eu te omor.

  Într-una din călătoriile mele în străinătate, am văzut la Berlin o demonstraţie de protest faţă de vînarea crocodililor.
  Tot în Germania fiind, am băgat de seamă că peste tot – în parcuri, în magazine, în metrou – omului îi era interzis o sumedenie de lucruri, pe cînd cîinelui, nu.
  Dacă l-a început, am fost contrariat, ulterior am sfîrşit prin a-i înţelege.

  Sub semnul acestei înţelegeri a unor legi din alte ţări care pe noi, românii, aflaţi faţă de ţările respective pe undeva prin Evul Mediu, am rămas uluit de zarva pe care a stîrnit-o în România de cazul copiilor luaţi de autorităţile norvegiene unei familii pe motiv că respectivii erau trataţi cu brutalitate.

  E drept – zice tatăl copiilor, brav român, pe la televiziunile care-i culeg lacrimile în căușul ratingului – le-am dat acolo o palmă la fund, dar asta nu înseamnă să mi-i ia.

  Că tatăl nu pricepe prăpastia de mentalităţi dintre români şi norvegieni mai e de înţeles.
  Dar că presa românească, în cuprinsul căreia lucrează tipi presupuşi a fi trăit şi-n altă parte decît în creierii munţilor noştri, s-a năpustit asupra autorităţilor norvegiene şi, mai grav, s-a apucat să facă presiuni asupra autorităţilor noastre pentru a lua poziţie oficială faţă de „fasciştii” norvegieni, asta nu mi se pare de înţeles.

  N-ar fost nimic dacă televiziunile, ziarele, site-urile s-ar fi mărginit la compătimirea românului nostru și eventual ar fi făcut chetă pentru banii ceruți de proces.

  Instituțiile noastre de presă au declanșat o campanie de presiune asupra Autorităților române pentru a impune statului norvegian să comande Barnevernet să-i dea copii românului nostru.

  Autoritatea pentru protecția copilului din Norvegia e o instituție independentă de Guvernul norvegian.
  Singura care poate soluționa problema declarînd abuz luarea copiilor e Justiția norvegiană.
  Justiție căreia i s-au adresat norvegienii confruntați cu deciziile Barnevernet, norvegieni văduviți de norocul de a fi români și prin urmare lipsiți de solidaritatea moldo-valahă.

  De ce nu face nimic Guvernul norvegian? – se revoltă ziariștii noștri, cei care ar trebui să știe mult mai bine decît nea Gigel de la Sculărie- că unei instituții independente prin lege într-o democrație nu-i poate ordona nimeni.

  Împotriva autorităţilor norvegiene s-au organizat proteste de stradă, petiţii, emisiuni (Mihai Gâdea şi-a consumat pentru un an întreg rezerva de pişat ochii în chip teatral), s-au scris articole cu titluri insultătoare.

  Dacă aş fi norvegian aş întreba:
  – De ce protestează românii, maică?
  – Pentru că sînt uluiţi că în Norvegia n-ai voie să-i dai copilului o palmă la fund.
  – De ce?
  – În România sînt zicale precum:
  Bătaia e ruptă din rai!
  Unde dă tata creşte!
  Eu te-am făcut, eu te omor!

  Imaginaţi-vă că-n România de azi vine unul din junglă şi, potrivit tradiţiei sale din străbuni, se plimbă în p…a goală prin Bucureşti.

  Autorităţile îl iau pe sus şi-l amendează.
  Ce se va întîmpla în junglă?
  Babuinii vor protesta indignaţi:
  – Cum adică, n-are voie omul să umble în p…a goală pe stradă?!

  N.B. Mihai Gâdea, şeful Antenei 3, a împlinit nu ştiu ce ani.
  Dînd curs năravului moldo-valah, politicienii n-au scăpat prilejul de a se pune bine cu Şeful Antenei 3, mai ales acum, cînd postul lui Dan Voiculescu e în graţiile noului Regim.
  Printre numele celor care s-au grăbit să-i transmită pupici public lui Mihai Gâdea, am întîlnit şi numele Elenei Udrea.
  Biata Elena Udrea!
  Ce face DNA dintr-un om!

  critoiublog.ro

  • Shadow spune:

   Mihai
   daca “maestrul din gagesti” (mare gaztar oricum nu e) vroia sa gaseasca o echivalenta spunea si el nu ca-l amenteaza pe ala de venii de la babuini (pe roman l-au amendat deja si risca sa faca si parnaie dar deh “tara civilizata” unde o greseala naste pedepse in lant) ci ca ii taie p… si o transplanteaza la altul “roman sadea” intelegeam dar asa revin la zicalele romanesti “de unde nu e nici Dumnezeu nu cere” in cazul asta “glagorie”.

 8. elenick spune:

  d-le VV,

  Nu stiu de ce incendiul de la #Colectiv naste teorii conspirationiste. Pot sa am mai multe banuieli, intre care cea a cvasi generale lasitati a societatii romanesti care NU RECUNOASTE ca are partea sa de vina tot ce s-a intamplat pt a genera acest accident, distribuita intr-o multitudine de manifestari : votat aiurea, dupa “buget”, umori, chef,sperante aiurea, reactie 0 sau dimpotriva disproportionat isterica la evenimentele publice cotidiene, “disponibilitate” de a fi masa de manevra la manipularile Secu din ’90 incoace, lipsa de implicare, “somn” intelectual, lipsa de lideri/potentarea unora complet eronat, etc, etc, etc… Am tacut, am tipat, am dormit, am visat, ne-am complacut, am trait printre picaturi – iar rezultanta e ceea ce AVEM in acest moment: dezastru!

  ceva similar apare si din investigatia mai profunda a cauzelor, de la DNA, via Tolontan :

  http://www.tolo.ro/2016/01/12/kovesi-ataca-sistemul-sponsorizarilor-la-isu-s-a-creat-un-sistem-complex-de-eludare-a-legii/

  • De acord cu tine, asta e situatia generala. Si atunci de ce brusc unii apar ca salvatorii natiei, ca si cum s-ar fi nascut abia atunci? Cum ar fi chiar presedintele Romaniei, fost primar.

 9. liberalul spune:

  @VV, si totusi prea usor s-a trecut cu vederea un eveniment important petrecut ieri in ALDE. Demisia si iesirea din politica a lui Chitoiu. Care este explicatia? Adica vine ALDE Melescanu la 74 de ani, cu tot respectul, si iese unul ca Chitoiu la 48 de ani? Finanteaza Melescanu partidul mai bine?

  • Demisia lui Chitoiu are motivatii strict persoanel. Nu inteleg chestia asta cu anii. Adica daca ai 74 de ani trebuie sa mergi la cimitir? Intrebarea legata de finantare cred ca e o gluma.

 10. Kronstadt an der Graft spune:

  Una din marile probleme la ora actuală este lipsa acută a unei elite sănătoase, care să dea tonul în societatea românească. Să ne amintim ce bine pornise România în perioada interbelică, perioadă în care toată societatea, în special cei din clasa de jos, era influențată serios de elita valoroasă care se formase. Bine zicea dl Pleșu odată la un interviu, că cei din clasele de jos aveau în perioada aceea o anume sfială în a se manifesta în societate, lucru care îi determina să nu depășească limitele bunei cuviințe și să-i imite pe cei educați.
  Comuniștii aduși de ruși ce-au făcut, au decimat elita și le-au dat neciopliților senzația că ei sunt cei care dau tonul în societate. Așa am ajuns astăzi să vedem la televizor toate paparudele manifestându-se total în afara regulilor bunei cuviințe, spre deliciul nesimțiților și în total dezacord cu civilizația spre care ar trebui să tindem.
  Prima calitate a unui om civilizat este previzibilitatea, numai că asta nu prezintă interes presei bulevardiere și mahalagiilor de la periferia societății.

 11. emi spune:

  Pe facebook Nicu Alifantis s-a alaturat campaniei “Da pentru ora de muzica!”:
  “Niște minți luminate, de-acolo de sus, din capu’ trebii, vor să scoată orele de muzică din programa școlară. Nu știu ce părere aveți, dar eu nu cred că e bine! Probabil sunt subiectiv, dar m-am alăturat campaniei ”DA pentru ORA DE MUZICĂ!””
  Cine nu are loc de ora de muzica?!?

  • Emil Mihai spune:

   Problema aici nu este sa spui: da pentru… ci care sint cele 8 materii pe care copilul trebuie sa le studiueze la gimnaziu , liceu…
   Dupa ce le pui in ordine s-ar putea ca ora de muzica sau de desen sa ramina la…facultative!

   • emi spune:

    Desi sunt afoană, fără ora de muzică aş fi pierdut una din bucuriile copilăriei, ccântatul în cor. Ar fi păcat să devină facultativ, e un schimb de energii benefic pentru orice copil.

   • emi spune:

    Stresul e notarea care strica media.
    Eu nu as numi obiectele de mai mic interes obiecte facultative, as lasa la alegerea copiilor 8 materii la care sa primeasca note si care sa le defineasca viitorul, si pe celelalte le-as numi ore de cultura generala, unde sa se insiste pe prezenta si sa fie stimulata creativitatea.
    La scoala inveti sa si socializezi, sa iti dezvolti capacitatile emotionale si creative, nu doar sa tocesti.

    • Emil Mihai spune:

     una e socializarea , alta e scoala! In principiu se ia una bucata de copil de 10 ani: Literatura si matematica -obligatoriu; una limba straina (Ceausescu a introdus si pe a doua); istoria si geografia sint introduse prin lege; cele trei materrii de stiinte (biologie , fizica si chimie) iarasi trebuie bagate daca vrei sa traiesti in secolul trecut; in secolul asta musai sa bagi si o ora de informatica( la nivel minimal sa stie copilul sa socializeze , sa bage stecherul in priza) ; n-am zis nimic de stiintele sociale care ar trebui sa apara odata cu liceul (caci altfel iar voteaza copilul ca oaia si-l manipuleaza bagabontii) ; sa mai fie si sport ? desen ? muzica ? (aici nu am vorbit de copiii care merg la licee de arta sau sportive)! Vor spune unii , ce nevoie ai de matematica si fizica si chimie si …? Dar ce nevoie mai avem de scoala? In concluzie se poate face muzica si desen artistic pina la clasa a 5-6-a dupa care cine n-are inclinatie mai incearca si alte materii!

 12. mihail spune:

  @elenik,

  acum, tu tot vehiculezi o povestioara veche, care pe mine ma doare Putin.
  Din nefericire povestea este chiar foarte reala, dar…aee un dar. Ceavacuzata a fost mama mea, care arunci avea 83 de ani. Pe mine nu ma putea acuza din mai multe motive, printre care si unul ca nu eram parte in proces.
  Okay !
  Tu, ca o fetitza lipsita de minte ce esti, poti scrie orice. Insa, nu vei găsi nicio femeie pe lumea asta, sau ailalta carevsa spuna ca am pocnit-o sau am bruscat-o. Am o alta educatie, taica-miu a fost profesor, iar eu provin dintr-o familie veche(poloneza) cu o constructie precisa.

  Asadar, nu are nicio sansa ca sa “cada pe gheata”. Saptamana trecuta, am cumpăra câteva kilograme de sare, pe care le-am presărat, cu grija, pe trepte, pe drum…La ei, Primăria nu are sare+nisip puse pe marginea drumului.

 13. Filip G spune:

  Si uite asa impacheta marmota ciocolata!
  Si lucreaza Ponta la Fundatia economica cu gandul la Johannis!
  -De ce dracu nu l-oi fi pus eu ministru de interne?
  -Azi eram presedinte si ”lider regional al Marii Negre.”……..

  Victor Ponta
  2 hrs ·
  “A fost nevoie să moară oameni ca să am Guvernul Meu!”
  “Daca este nevoie o să moară oameni ca să am și Primarul Meu!”
  Ați înțeles stimați bucureșteni?!
  Verstanden!

  Trucuri ieftine de om frustrat,cat o sa taca si sa inghita cei din PSD!?!

  • Filip G spune:

   Psihoza asta cu ”lider regional la Marea Neagra” e o frustrare ramasa din lupta cu Basescu.
   Si Basescu isi dorea sa fie ”lider regional la Marea Neagra.”
   Razbunarea asta personala poate face enorm de mult rau Romaniei.
   Cineva trebuie sa stopeze nebunia lui Ponta! :D

   • elenick spune:

    In plus in ultimele discursuri Johannis a vorbit de incercarea de scoatere a Romaniei din izolarea diplomatica externa de pana acum. A sarit Bassau de c… in sus imediat, – a doua zi era la B1, dar Ponta (care se dorea lider in locul lui Bassau), mai las fiind, a stat si a mai copt-o putin…

    Bleah! doua specimene jalnice, mustind de frustrare si ipocrizie, doi mitomani veritabili care jucau partitura “dusmanilor”, ei fiind intelesi perfect – pt alegerile prezidentiale in special. Doua “fete triste” ale esecului clasei politice romaesti!