Transcript Conferință de presă Iași, 14 ianuarie 2016: Programul de dezvoltare economică a Moldovei

Aș vrea să vă vorbesc despre ziua de 24 ianuarie. Eu particip la sărbătoarea Unirii de la Iași, neîntrerupt, de 20 de ani. Cred că, fără să greșesc pot să vă spun de pe acum ce o să se întâmple. Ce fel de discursuri or să se țină, ce o să se spună in discursurile astea, cum o să fie îmbrăcat acel domn simpatic în costumul lui Moș Ion Roată,  cum o sa fie defilarea garzii de onoare etc. Eu, ca om care m-am nascut sufleteste si am copilarit in Moldova, vă spun răspicat, în numele celor ca mine: pentru noi 24 ianuarie nu este o zi festivă. Noi moldovenii, dincolo de evocarea Marii Uniri, nu avem ce sărbători in 24 ianuarie. Moldova este cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană. Chiar dacă are o zestre culturală importantă, din cauza slabei dezvoltări economice si a precaritătii mentalităților pe care această cultură a sărăciei le antrenează, nu putem nici să ne valorificăm potențialul cultural și cred că intelegeți foarte bine la ce mă refer. De aceea pentru noi, moldovenii, 24 ianuarie trebuie să fie o zi care să simbolizeze un nou început si nu doar continuarea unor declarații festive in care iarăși să ni se spună ce generos a fost Iașiul când a cedat rolul de capitală Bucureștiului si să vorbim din nou despre o unitate națională care, însă, nu se reflectă în gradul de omogenizare a României. Noi vom sarbatori în 1918 100 de ani de la Marea Unire, dar Romania, în profunzimea ei nu s-a unit încă. Între regiunile din România există, încă, mari decalaje.

În consecință, pentru că nu suntem în sesiune parlamentară și nu pot să utilizez instrumentele de tipul interpelărilor, doresc să fac, prin intermediul presei o interpelare Guvernului. Aceasta nu este o interpelare agresivă, care să caute neapărat vinovății, ci una în sensul unei colaborări ulterioare. Îi rog pe reprezentanții Guvernului care vor veni la 24 ianuarie ca împreună cu discursurile lor pe care le vom asculta cu politețe si cu tot respectul, să prezinte și o situație cu privire la finanțările pentru Moldova. Si dacă îmi permiteți, aș include și Vrancea și Galați în această abordare, nu doar pentru că eu sunt focșănean si mă consider moldovean. Așadar, solicit Guvernului să ne prezinte o situație cu finanțările alocate Moldovei pentru anul 2016 din bugetul central, din fonduri europene si din redistribuirile pentru administrația locală.

În acest sens, vreau să salut declarația Camerei de Comert din Iași care simte nevoia unei reprezentări politice mai eficiente a Moldovei în relația cu Guvernul. Am contactat deja conducerea Camerei de Comerț, exprimându-mi totala solidaritate cu îngrijorările lor, cu această percepție si dorința de a încerca, împreună, să ameliorăm lucrurile.

Ziua de 24 ianuarie daca va fi doar o zi festiva va fi o zi ratata. Asteptam de la Guvern impreuna cu declaratiile festive si această situație. Apar tot felul de informatii disparate in legatura cu finantarile. A aparut o listă a finanțărilor europene pe infrastructură, unde Moldova aproape că nu există. Am luat-o ca atare, dar nu mă pronunț încă,  aș vrea să avem o situație completă si ea poate veni numai de la Guvern. Nu vreau sa pară ca ignor prezumția bunei credințe. Dar in situația în care Guvernul nu va reuși să onoreze aceasta solicitare, fac un apel la toate partidele parlamentare sa stabilească fiecare unul până la doi parlamentari din Moldova si să mergem cu toții intr-o audiență la Primul Ministru, solicitându-I, astfel, înainte de inceperea sesiunii parlamentare, infiormațiile de care vorbim. La Iași putem organiza pe 24 ianuarie o astfel de întâlnire, în care parlamentarii moldoveni care vor fi aici, reprezentanții administrației locale, prefecți si președinți de Consilii Judetene, să avem o întâlnire cu Primul Ministru sau cu cine va vorbi în numele dânsului despre proiectele și finanțările pentru Moldova. Finantari care sa aibă în vedere și sumele direct alocate in 2016, dar si perspectivele anilor următori Daca nu vom primi aceste informații în ziua de 24 ianuarie vom invita partidele parlamentare să solicităm o audiență Primului Ministru pe această temă. După ce Guvernul ne va da aceasta situație – sunt convins ca până la urmă o va face – ea va trebui trimisa tuturor institutiilor importante ale Moldovei (universități, filiale ale Academiei, Camere de Comert, administrații locale, asociații profesionale etc.), pentru a vedea în ce măsură noi suntem multumiți cu proiectele și finanțările existente sau dorim să facem noi propuneri. Pentru a ști ce să cerem trebuie ca, în primul rând, să știm ce vrem.

Va spun foarte deschis, Moldova nu va obtine decât ceea ce va fi în stare singură să solicite. Nu vom avea decât cee ace vom asuma, în primul rând noi, moldovenii. Din păcate, oamenii politici de notorietate pe care i-a avut Moldova, din motive mai mult sau mai putin binecuvântate. nu mai au aceeași autoritate la Bucuresti. Moldova este subreprezentată politic în primele cercuri ale puterii politice și consecințele se văd.

Romania nu va fi competitiva câta vreme vor exista decalaje. O țară cu decalaje nu este competitivă. Competitivitatea se măsoară, mai ales, în functie de ultimul punct de performanță și nu doar prin vârfurile sale. Noi nu ne putem impăca veșnic cu această realitate: Moldova, cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană. În 1997, probabil că unii dintre dumneavoastră își mai amintesc,  am coordonat și lansat un program de dezvoltare economica a Moldovei. Chiar Presedintele Constantinescu a venit atunci la Iași,  să-l susțină, Primul Ministru și-a asumat acest program, dar, din păcate el a demisionat repede după aceea iar următorul Prim Ministru l-a ignorat. Dacă cititi astăzi acest program de acum 20 de ani, veți vedea că cea mai mare parte din temele de atunci au rămas, din păcate, de actualitate. As vrea să refacem programul de dezvoltare economică a Moldovei, să invităm din nou pe Președintele României, pe reprezentanții Guvernului la Iași sau unde vor dori dânșii în Moldova si să ne asumăm politic, cu toții, acest program care să scoată Moldova din această situatie pe care nu aș numi-o umilitoare, pentru că noi, moldovenii, suntem oameni demni, dar pe care o socotesc nedreaptă față de acest loc.

 

Iată și textul integral al transcriptului:

Conferinta de presa Iasi 14 ianuarie 2015

 

Daca data trecuta am venit, cum se spune protocolar, sa iau in primire filiala, de aceea de data asta am sa intru in tematica filialei ceva mai direct si in acelasi timp o sa va vorbesc si despre cateva proiecte pe care le avem pe perioada urmatoare. Am avut astazi o evaluare cu privire la situatia filialei despre care vreau sa va spun cateva lucruri si am discutat despre momentul 24 ianuarie, moment pe care il asteptam cu totii si despre care vreau in mod special sa va vorbesc.

In ceea ce priveste situatia filialei ALDE, vă informez ca ALDE are un numar important de membri. Este in tara una dintre filialele bune in ceea ce priveste acoperirea teritoriala. Am facut aceasta verificare si  avem acoperite pana acum 90 de localitati din 100 in mediul rural. Aceasta este harta pe care o avem. Observati ca nu avem acoperite localitatile din marginea vestica a judetului. Asadar cred ca obiectivul pe care ni l-am propus, acela de a avea liste complete in tot judetul poate fi realizat. Am socotit ca numarul total  de persoane care trebuie sa fie implicate in listele electorale, in sectile de votare, ar trebui sa fie undeva intre 2500 si 3000. In clipa de fata noi avem acoperit acest numar de membri, insa este inegal repartizat. Adica exista organizatii in care avem mai mult de 25 de membri si sunt organizatii in care nu avem acest numar de membri, precum si cateva comune in care nu avem organizatii constituite. Ar mai fi inca ceva timp, nu cred ca este o surpriza sa va spun ca pentru noi calendarul alegerilor este ceva decalat fata de partidele care au o traditie mai lunga. Calendarul nostru este usor mai intarziat pentru ca avem de recuperat timp, ALDE fiind un partid foarte nou, deaceea sper insa ca pana in luna martie sa putem avea si noi o situatie care sa ne indreptateasca sa garantam acoperirea integrala a judetului. Nu vreau sa ma pronunt acum in legatura cu cateva localitati, ma refer la orase, e vorba de municipiul Iasi, de municipiul Pascani si de orasul Hirlau, unde potrivit solicitarilor centrale este nevoie de mai multi candidati, la Iasi in principal. La Hirlau suntem in discutii, dar pentru Iasi si pentru Pascani e nevoie de mai multe propuneri de candidaturi care sa poata apoi sa fie evaluate intr-o formula de sondaj, deaceea in legatura cu aceste orase, Iasi si Pascani amanam astazi informarea. Termenul dat de la Bucuresti este 31 ianuarie, dar eu am rugat ca pentru judetul Iasi sa fie usor decalat ca sa putem veni cu propuneri meritorii, să supunem opiniei publice evaluarea lor si sa decidem dupa aceea.

Asta in legatura cu organizatiile locale. Am discutat organizarea unui birou de comunicare si am sa va rog, stimati jurnalisti, in masura in care doriti sa va dati concursul pentru colaborarea cu acest grup de comunicare. Se va face monitorizarea locala ce va sta la dispozitia dumneavoastra pentru orice informatii pe care doriti sa le aveti, astfel incat comunicarea noastra sa fie cat se poate cotidiana iar noi sa fim prezenti in dezbaterea publica.

Acum aș vrea să vă vorbesc despre ziua de 24 ianuarie. Eu particip, l la sărbătoarea Unirii de la Iași, neîntrerupt, de 20 de ani. Cred că, fără să greșesc pot să vă spun de pe acum ce o să se întâmple. Ce fel de discursuri or să se țină, ce o să se spună in discursurile astea, cum o să fie îmbrăcat acel domn simpatic în costumul lui Moș Ion Roată,  cum o sa fie defilarea garzii de onoare etc. Eu, ca om care m-am nascut sufleteste si am copilarit in Moldova, vă spun răspicat, în numele celor ca mine: pentru noi 24 ianuarie nu este o zi festivă. Noi moldovenii, dincolo de evocarea Marii Uniri, nu avem ce sărbători in 24 ianuarie. Moldova este cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană. Chiar dacă are o zestre culturală importantă, din cauza slabei dezvoltări economice si a precaritătii mentalităților pe care această cultură a sărăciei le antrenează, nu putem nici să ne valorificăm potențialul cultural și cred că intelegeți foarte bine la ce mă refer. De aceea pentru noi, moldovenii, 24 ianuarie trebuie să fie o zi care să simbolizeze un nou început si nu doar continuarea unor declarații festive in care iarăși să ni se spună ce generos a fost Iașiul când a cedat rolul de capitală Bucureștiului si să vorbim din nou despre o unitate națională care, însă, nu se reflectă în gradul de omogenizare a României. Noi vom sarbatori în 1918 100 de ani de la Marea Unire, dar Romania, în profunzimea ei nu s-a unit încă. Între regiunile din România există, încă, mari decalaje.

În consecință, pentru că nu suntem în sesiune parlamentară și nu pot să utilizez instrumentele de tipul interpelărilor, doresc să fac, prin intermediul presei o interpelare Guvernului. Aceasta nu este o interpelare agresivă, care să caute neapărat vinovății, ci una în sensul unei colaborări ulterioare. Îi rog pe reprezentanții Guvernului care vor veni la 24 ianuarie ca împreună cu discursurile lor pe care le vom asculta cu politețe si cu tot respectul, să prezinte și o situație cu privire la finanțările pentru Moldova. Si dacă îmi permiteți, aș include și Vrancea și Galați în această abordare, nu doar pentru că eu sunt focșănean si mă consider moldovean. Așadar, solicit Guvernului să ne prezinte o situație cu finanțările alocate Moldovei pentru anul 2016 din bugetul central, din fonduri europene si din redistribuirile pentru administrația locală.

În acest sens, vreau să salut declarația Camerei de Comert din Iași care simte nevoia unei reprezentări politice mai eficiente a Moldovei în relația cu Guvernul. Am contactat deja conducerea Camerei de Comerț, exprimându-mi totala solidaritate cu îngrijorările lor, cu această percepție si dorința de a încerca, împreună, să ameliorăm lucrurile.

Ziua de 24 ianuarie daca va fi doar o zi festiva va fi o zi ratata. Asteptam de la Guvern impreuna cu declaratiile festive si această situație. Apar tot felul de informatii disparate in legatura cu finantarile. A aparut o listă a finanțărilor europene pe infrastructură, unde Moldova aproape că nu există. Am luat-o ca atare, dar nu mă pronunț încă,  aș vrea să avem o situație completă si ea poate veni numai de la Guvern. Nu vreau sa pară ca ignor prezumția bunei credințe. Dar in situația în care Guvernul nu va reuși să onoreze aceasta solicitare, fac un apel la toate partidele parlamentare sa stabilească fiecare unul până la doi parlamentari din Moldova si să mergem cu toții intr-o audiență la Primul Ministru, solicitându-I, astfel, înainte de inceperea sesiunii parlamentare, infiormațiile de care vorbim. La Iași putem organiza pe 24 ianuarie o astfel de întâlnire, în care parlamentarii moldoveni care vor fi aici, reprezentanții administrației locale, prefecți si președinți de Consilii Judetene, să avem o întâlnire cu Primul Ministru sau cu cine va vorbi în numele dânsului despre proiectele și finanțările pentru Moldova. Finantari care sa aibă în vedere și sumele direct alocate in 2016, dar si perspectivele anilor următori Daca nu vom primi aceste informații în ziua de 24 ianuarie vom invita partidele parlamentare să solicităm o audiență Primului Ministru pe această temă. După ce Guvernul ne va da aceasta situație – sunt convins ca până la urmă o va face – ea va trebui trimisa tuturor institutiilor importante ale Moldovei (universități, filiale ale Academiei, Camere de Comert, administrații locale, asociații profesionale etc.), pentru a vedea în ce măsură noi suntem multumiți cu proiectele și finanțările existente sau dorim să facem noi propuneri. Pentru a ști ce să cerem trebuie ca, în primul rând, să știm ce vrem.

Va spun foarte deschis, Moldova nu va obtine decât ceea ce va fi în stare singură să solicite. Nu vom avea decât cee ace vom asuma, în primul rând noi, moldovenii. Din păcate, oamenii politici de notorietate pe care i-a avut Moldova, din motive mai mult sau mai putin binecuvântate. nu mai au aceeași autoritate la Bucuresti. Moldova este subreprezentată politic în primele cercuri ale puterii politice și consecințele se văd.

Romania nu va fi competitiva câta vreme vor exista decalaje. O țară cu decalaje nu este competitivă. Competitivitatea se măsoară, mai ales, în functie de ultimul punct de performanță și nu doar prin vârfurile sale. Noi nu ne putem impăca veșnic cu această realitate: Moldova, cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană. În 1997, probabil că unii dintre dumneavoastră își mai amintesc,  am coordonat și lansat un program de dezvoltare economica a Moldovei. Chiar Presedintele Constantinescu a venit atunci la Iași,  să-l susțină, Primul Ministru și-a asumat acest program, dar, din păcate el a demisionat repede după aceea iar următorul Prim Ministru l-a ignorat. Dacă cititi astăzi acest program de acum 20 de ani, veți vedea că cea mai mare parte din temele de atunci au rămas, din păcate, de actualitate. As vrea să refacem programul de dezvoltare economică a Moldovei, să invităm din nou pe Președintele României, pe reprezentanții Guvernului la Iași sau unde vor dori dânșii în Moldova si să ne asumăm politic, cu toții, acest program care să scoată Moldova din această situatie pe care nu aș numi-o umilitoare, pentru că noi, moldovenii, suntem oameni demni, dar pe care o socotesc nedreaptă față de acest loc.

Intrebare

Stimate domn, eu nu vreau sa discut chiar in termenii acestia pentru ca nu suntem in situatia in care Guvernul sa fie repartizat pe regiuni sau alte institutii sa-si stabileasca numarul de membri in consilii de administratie in functie de locul nasterii sau de locul educatiei. Nu mergem pana acolo, dar stiu bine cum se fac aceste lucruri, stiu bine ca e o masa in mijlocul careia sunt puse resursele si lucrurile se impart in primul rand cu cei care sunt in primul inel. Moldova nu mai are pe nimeni in primul inel. Eu am condus economia Romaniei o vreme, nu stiu daca va amintiti, atunci unele ziare ma acuzau ca favorizez prea mult Iasiul. Am fost mandru de aceasta acuza. Din pacate nu mai avem pe nimeni in prima linie politica a partidelor si in decizia guvernamentala. Eu am ramas singurul reprezentant al Moldovei care sunt intr-o structura de conducere intr-un partid politic, am si aceasta legitimitate ca reprezint de 20 de ani Moldova si am mai facut astfel de proiecte. Eu imi asum si chem partidele politice cu reprezentare in Moldova sa facem acest lucru.

Intrebare

Aveti dreptate, domnul Butnariu are perfecta dreptate. In ultimii ani Moldova a fost sub reprezentata. Luati de pilda structura cabinetului. Moldova nu a dat niciun presedinte. Moldova nu a dat niciun priministru. Moldova nu a avut decat intr-o formula de provizorat un presedinte al uneia dintre camerele Parlamentului. Cei mai mari demnitari pe care i-a avut Moldova au fost cativa ministri, ceea ce a fost bine pentru perioada aceea. Nu tin neaparat acum sa cer imperativ un ministru pentru Moldova, dar vreau ca parlamentarii nostri sa fie respectati. Dar pentru asta trebuie ca noi sa stim ce vrem. Deaceea am cerut aceasta situatie Guvernului, sa stim de unde plecam, sa stim ce avem acum, iar in baza acestei situatii va trebui sa ne consultam noi moldovenii si sa adaugam  ceea ce vrem.

Intrebare

Discutia asta cu tehnocratii mie imi scapa. Eu aveam o parere foarte buna despre mine. Cand eram student imi placea sa invat carte, am terminat cu media 9.98 Academia de Studii Economice, am absolvit și matematicile, am invatat carte, am invatat limbi straine. Eu am aflat abia in ultimii ani ca din cauza ca sunt in politica toata cartea pe care am invatat-o e spulberata. Așa ceva nu e posibil, așadar resping categoric aceasta idee, aceasta prejudecata ca discutia despre competenta se face in afara politicii. In Moldova acum exista o sub reprezentare in plan national. Sunt convins ca avem oameni politici de valoare, numai ca ei nu au pozitii care sa le permita sa exercite, nu presiune, ci influenta la Bucuresti. Deci influenta politica a Moldovei este mult mai slaba decat cea pe care o exercita alte regiuni din Romania. Nu discut despre valoarea oamenilor politici. Poti fi un om foarte valoros, daca nu ai niciun buton pe care sa apesi e in zadar. Deci cata vreme nu putem in termen foarte scurt sa ne impunem in plan guvernamental si in prima linie a partidelor, trebuie sa compensam asta printr-o anumita solidaritate si o anumita viziune. Noi in Moldova trebuie sa stim ce vrem si acest program – spre deosebire de acum 20 de ani, cand eu am propus un program pentru dezvoltarea economica a Moldovei – trebuie sa fie un program pentru dezvoltare economica si culturala. Pentru ca riscam sa pierdem traditia culturala daca nu este sustinuta in plan economic. Deaceea acest program trebuie sa fie de dezvoltare economica culturala, inclusiv la nivelul societatii civile.

Intrebare

ALDE va avea cate un candidat in toate localitatile din judetul Iasi.

Intrebare

Da, stiu. Eram de fata la aceasta conferinta de presa si eu am salutat aceasta disponibilitate a domnului Salaru de a se numara printre propunerile pe care le vom face pentru pozitia de primar al municipiului Iasi. Asadar intentia domnului Salaru ridica pragul de competitie al candidaturii.

Intrebare

Pana la Senat mai avem. Sa nu discutam acum despre Parlament. In legatura cu primaria, nu stiu daca va amintiti, Calin Popescu Tariceanu mi-a cerut in 2008 sa candidez la primaria Iasi. I-am raspuns asa: respect si iubesc atat de mult acest oras incat mi s-ar parea incorect sa aiba un candidat care isi ia buletin de Iasi numai ca sa candideze. Asta e motivul pentru care eu niciodata nu mi-am propus sa candidez la Primaria Iasi. Sunt legat de orasul Iasi de care mi-am identificat destinul politic, dar Iasiul trebuie sa aiba ca primar pe cineva care in copilarie alerga desculti pe Copou, care s-a agatat de scarile tramvaiului, care cand merge pe strada se intalneste cu profesorii pe care i-a avut in scoala primara si in liceu si care este legat de acest oras prin semnul locului in care a copilarit si in care a trait. Deaceea e nevoie ca Iasiul sa aiba candidati care sa fie ieseni, nu care sa schimbe buletinul cu o zi inainte de depunerea candidaturii. Iubesc si respect prea mult acest oras ca sa ma includ in aceasta cursa.

Intrebare

Cand am venit aici in 96 era un ziar care se chema Independentul si care a tritat cu litere mari “Un bucurestean ratacit prin Iasi, Varujan Vosganian”. A trecut ceva timp de atunci si cand mergeam in gara de nord sa iau trenul cei de acolo imi spuneau “trenul de Iasi e acolo”. Oamenii erau convinsi ca sunt iesean. Destinul meu politic este legat de Iasi. Am acceptat sa vin la Iasi pentru a ajuta aceasta filiala. Inca nu am discutat pozitiile parlamentare. Sigur ca pentru mine orice varianta politica de a-mi continua cariera, Iasiul ramane prima optiune. Dar astea sunt decizii care se iau la Bucuresti. Cum va spuneam, pentru mine, in toata cariera mea politica, destinul meu politic a fost legat de Iasi, deci prima mea optiune ramane Iasi, dar sigur ca lucrurile astea se decid la Bucuresti.

Intrebare

Noi avem analize care ne indreptatesc sa credem ca un scor de cel putin 10% nu este amagitor. Adica este plauzibil sa putem sa trecem peste 10%.

Intrebare

In legatura cu aliantele nu vreau acum sa discut despre aliantele de la noi catre altii, cat de aliantele de la altii catre noi. Eu am avut in cariera mea politica o situatie privilegiata. Peste tot unde am fost, locul acela era ravnit. Si la UFD si la PNL si acum la ALDE. Daca ALDE este un fel de fata frumoasa a politicii romanesti va rog sa ne lasati ceva timp sa cumpanim asa cum face orice fata frumoasa care este curtata de toti protagoniștii politicii romanesti. Tot ce pot sa va spun este ca ALDE este vazut ca un potential partener de toate partidele politice din Romania, ceea ce ne obliga sa avem discernamant. Tot ce pot sa va spun de acum este ca noi nu avem o lista de preferinte. Singura antipreferinta, daca pot spune asa, este ca ne-ar fi foarte greu mie si lui Calin Tariceanu sa colaboram cu fostul presedinte Traian Basescu.

 

 

 

63 Responses to “Transcript Conferință de presă Iași, 14 ianuarie 2016: Programul de dezvoltare economică a Moldovei”

 1. elenick spune:

  D-le VV,

  Va felicit si va urmaresc cu simpatie in activitatea dvs. de a pune pe picioare o filiala puternica in Moldova/Iasi. Ca si coordonator aveti privilegiul de a gandi structura si activitatea filialei ALTFEL decat au facut-o partidele politice pana acum. Am incredere in capacitatea dvs intelectuala si organizatorica de a seta obiective (pe termen scurt- alegerile dar si pe termen lung) si de a gasi masurile/actiunile cele mai adecvate in atingerea lor. Aveti oportunitea de a stabili un fel de “benchmark”, de aplicat si de altii, mai apoi.

  Nu uitati de “resursele umane”, din fericire aveti material uman de exceptie in zona (lucrand in recrutare am intalnit candidati minunati in Iasi), depinde de dvs. cum ii atrageti si ii potentati ca valoarea lor sa dea rezultate. Ma refer la intelectuali, absolventi de facultate sau studenti, in primul rand cei “premianti” – cum ati fost si dvs !- dar si la oameni de cultura/ lideri de opinie in mediul carora va “invartiti” lejer.

  Succes maxim va doresc si daca aveti nevoie de sprijinul/sfatul nostru… suntem aici! :)

  • Resurse umane ar fi, nu stiu daca se incumeta sa intre in politica. Oamenii cumsecade se tem de politica…

   • elenick spune:

    Oamenii cumsecade se tem de ACTUALUL mod de a face politica – trancaneala si minciuni demagogice, rar acoperite de fapte -, de calitatea oamenilor care sunt ” in fruntea bucatelor” la orice organizatie, etc. Daca lucrurile sunt “croite” bine de la inceputul unei organizatii si atat programele cat si cei care le sustin sunt “cumsecade” atunci si atitudinea de rezerva si neincredere se diminueaza, si oamenii devin mai voluntari. Daca reusiti sa creati un nucleu de 5-6 persoane 100% trustful si recunoscuti in mediul lor, veti avea surpriza sa vedeti mai multi oameni capabili care sa raspunda pozitiv, la cererea dvs. Dar TREBUIE SA LE CERETI, e nevoie de un “commitment”, de buna voie nu se implica nimeni, poate doar “leprele” care au o “agenda ascunsa” cu politica….

  • Mihail spune:

   @ elenik,

   ca orie fata blonda si fara creier in cap…spui numai tampenii.

 2. elenick spune:

  p.s. Si nu uitati : NU FACETI CA EI !

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20729348-cine-sunt-candidatii-pnl-primariile-municipiilor-resedinta-judet-deja-validati.htm

  Eu, rudele mele, prietenii mei (in Prahova, Sect. 1, Bucuresti, de ex) NU vom vota in veci acesti candidati, asadar suntem in cautare…. :)

 3. Mihai Şomănescu spune:

  Transcriere, stenograma, etc..cate cuvinte frumoase are limba romana…

 4. emi spune:

  VV sunteti pe cai mari, si nici macar nu pocniti din bici! :)

  • emi spune:

   ” Această Rugăciune scrisă de Mihai Eminescu a fost recitată în limba română de către Papa Ioan Paul al II-lea la Vatican

   Rugăciune,
   Noi ce din mila Sfântului
   Facem umbră pământului,
   Rugăndu-ne’ndurărilor,
   Luceafărului mărilor.
   Ascultă-a nostre plângeri,
   Regina peste îngeri;
   Din neguri te arată,
   Lumină dulce, clară,
   O, Maică Preacurată
   Și pururea Fecioară, Marie!

   Crăiasă alegându-te,
   Îngenunchem rugându-te:
   Înalță-ne, ne mântuie
   Din valul ce ne bântuie.
   Fii scut de întărire
   Și zid de mântuire.
   Privirea-ți adorată
   Asupră-ne coboară,
   O, Maică Preacurată
   Și pururea fecioară, Marie!”

   https://www.facebook.com/AlifantisOficial/?fref=nf

 5. Mihail spune:

  Locuiesc in Iasi de peste 52 de ani.
  Ideea ca noi iesenii sarbatorim 24 ianuarie este o tampenie.
  Nimanui nu-i pasa de asta.
  In plus, este o reeditare a maimutzarelilor de pe 14 octombrie, cele legate de Sf. Paraschiva.
  In rest se sparge conducta cu politicieni, care spera ei, ca venind in Iasi, fac mumos.

  Sa va mai spun ca tzopaitul “Horii unirii” este o alta aiureala, ca nimeni nu da doi bani pe ea ?

  Unirea, 24 ianuarie, Ioan Cuza si amantalicurile lui, este una…iar ce fac polticienii venind in Iasi, este cu totul altceva.
  Cum s-ar spune, mimeaza orgasmul.

 6. emi spune:

  Test de personalitate:
  “Primul lucru pe care il ai de facut este sa te asezi comod si sa inchizi ochii. Cu ochii inchisi, va trebui sa te gandesti si sa identifici care este animalul tau preferat. Dupa ce ai identificat care e animalul preferat, gandeste-te ce anume iti place la acel animal. E important sa fie ceva obiectiv, concret – nu ceva de genul: “imi place pentru ca e frumos” – asta e prea general si subiectiv. Acum, gandeste-te la ce anume nu iti place la animalul preferat. De asemenea, ceva obiectiv si concret. Pentru fiecare dintre aceste etape, acorda-ti cat timp ai nevoie, nu te grabeste nimeni.
  Acum, trecem mai departe si va trebui sa te gandesti si sa identifici pasarea ta preferata. Nu ai voie sa te gandesti la nici un pui pe rotisor :) , ci la o pasare cat se poate de vie si fara gust. :) Bineinteles, acum va trebui sa identifici ce anume iti place la pasarea ta preferata. Si apoi va trebui sa identifici ce anume nu iti place la ea. La fel de valabil si aici, va trebui sa alegi ceva obiectiv, concret si clar.”

  Eu de exemplu m-am gandit la pisici, imi place ca sunt curate, jucause, au un mers elegant, elastic, tacut, vad in intuneric, dar nu imi place ferocitatea cu care isi ucid prada.
  Pasarea favorita e bufnita singuratica, discreta, ochioasa/ “vede” tot/ stie tot, nu-mi place ferocitatea cu care isi ucide prada… :)

  Raspunsul la test peste 6 ore.

 7. Kronstadt an der Graft spune:

  Coșmar! Nu mai reușim să urnim țara asta din mizeria lăsată de comunism. Am văzut astăzi la televiziuni cum se certau șoferii cu polițiștii prin zonele cu viscole. Unii voiau să trecă de filtre și alții primiseră ordin să închidă drumurile ca pe timp de război. Și de aici scandal și jigniri.
  Oare nu s-a găsit un isteț mai cu cunoștințe despre democrație să-i înarmeze pe polițiști cu niște declarații prin care șoferii care vor să trecă cu orice preț să-și asume răspunderea plății intervențiilor ulterioare în caz de înzăpezire? Pentru că aici este conflictul, se pune problema cheltuielilor suplimentare necesare intervenției utilajelor de deszăpezire în cazul celor care sunt surprinși de viscol în zonele expuse. Sunt convins că în cazul în care i se va pune sub nas foaia cu suma minimă pe care ar putea s-o achite în cazul în care rămâne înzăpezit, Dorel se va gândi de două ori și nu va mai comenta prea mult. Iar dacă scapă, scapă.

  • Mihail spune:

   …este tare aiurea, atunci cand viscoleste, nu are rost ca sa bagi utilajele, se arunca motorina la canal.
   Mai mult, chestiunea cu ninsoarea abundenta a fost anuntata de cateva zile, mai toti au aplicatii meteo pe telefoane…atunci, nu este mai simplu, mai inteligent ca sa nu pleci la drum ? Ori, sa pleci cu o zi-doua, mai devreme.
   Mai este un detaliu important, atunci cand zapada “soseste” sambata, ori duminica, lucrurile se impotmolesc prin definitie.
   Asa este in Romania.

  • Ma intreb cum se descurca altii prin tarilwe scandinave…

 8. Mihail spune:

  @ emi,

  NLP-ul este cu mult mai mult decat o consultare pe internet. Este o stiinta, insa una dificila, nu la indemana oricui.
  Nu esti singura, care deschizand o pagina de internet, crede ca nu mai este necesar studiul indelung, iar cunoastrea curge ca o teava de apa sparta.

  Cat despre “loviturile sub centura”, hi-hi-hi, eu nu am spus decat adevarul, decat ceea ce se vede.
  De cand, a spune adevarul, reprezinta o lovitura nepermisa ?
  Nu-i asa ca si nemtzalaului i-am aplicat cateva “lovituri nepermise” atunci cand am afirmat ca si-a tras casele ilegal(din bietul lui salar de profesor), din care, chiar, doua prin fals ???

  • emi spune:

   Adevărul tău este parţial şi vizibil tendenţios, deci este departe de adevărul absolut.
   Cât despre pagina de internet, am ales ceva pe înţelesul oricui.

   • Mihail spune:

    @ emi,

    …parca tu ce mai puteai spune, daca neamtzului i-au luat astia inapoi doua case ?
    Curat “tendentios”. Mai punem resedintele pe care le renoveaza de la cota zero, dormitorul de 500mp ?
    Cum nu s-a putut el muta din cauza lui Baselu, iti amintesti ?
    Dar vacantele prelungite se pun ?
    …era cat pe cve sa uit de arborii taiati la Vila de la Neptun, doar nevasta trebuie sa joace tenis, nu-i asa ?

    • emi spune:

     Astea par a fi frustrarile lui Basescu…

     • Mihail spune:

      Aiurea. Hai sa fim seriosi, neamtzalaul a furat, a luat shpaga, a falsificat hartzoage, numai si numai ca sa aiba multe case. La ce naiba ii foloseste, ei sunt doar doi ?
      Nici macar nu este un hotz inteligent, s-a luat dupa capul lui soacra-sa.

      Evident, la cat pricepi tu, o sa spui ca eu mint iar el este un neamtz cinstit.
      Sa-ti mai amintesc ca i-a infipt un hanger in spate lui Crin Antonescu, omul care l-a facut presedinte ?
      Defapt, voi, votantii lui, nu doriti ca sa va recunoasteti prostia si naivitatea, lipsa de informare, gandirea intre limite.
      V-ati dus toti ca oile.

      Ma rog, in cazul tau nu ma mira nimic.

     • emi spune:

      TB si-a tras (n+k) casoaie in calitate de ministru, primar sau presedinte, pentru el si tot neamul lui si jinduieste la apartamentele lui KI.
      Tocmai pentru ca nu au copii si nu va avea cine sa ii ajute la batranete si-au asigurat familia Iohannis o sursa suplimentara de venit, au fost mai inteligenti decat altii si au stiut sa fructifice oportunitatile… din partea mea sincere felicitari!

     • Seamana presedintii astia doi cu dragul de case.

     • emi spune:

      Spuneai candva ca incendiul de la Colectiv a fost aranjat pentru a servi cuiva.
      Cel mai disperat sa isi acopere greselile la acea data era “generalul” Gabriel Oprea:
      http://www.aktual24.ro/adevaratul-cv-al-lui-gabriel-oprea-dezvaluit-de-militari-indignati-intoxicari-falsuri-smecherii/

  • Mihail spune:

   @ Adame,

   nu se deschide, cica-i expirata. Cauta o solutie.
   Ce este acolo ?

   • Adam Mares spune:

    Era o poză cu VV lângă un pian. Cred că de la Botoșani.

    • Mihail spune:

     @ Adam,

     multumesc frumos, insa de astea cu pianul au mai fost. Deci, nimic nou sub soare.
     Sa-l vedem, poate apare vreo fotografie de la o lansare noua, sau…imi rup eu ceva din timp si-l “trag in poza” atunci cand vine la Iasi, pe 24.
     Cu toate ca nu am absolut niciun chef ca sa ma duc in Piata Unirii.

 9. adam mares spune:

  Cică Alde voia cu Alinutza, iar ea, nu și nu.

 10. Filip G spune:

  Daca ALDE e partidul ”adevarat liberal” si vrea cu Alinuta,e o problema. :D
  Vointa e,cu putinta e mai greu.Da sunt pastile de putut……. :D

 11. Mihail spune:

  Aproximativ in fiecare an, ninge putin si al noi. Deobicei sunt afectate cateva zone din judetul Focsani, insa anul acesta frontul nu a ajuns decat pana la Buzau. Oricum a prins E85, o sosea care serpuieste printre dealuri, avand unele segmente unde coboara printre ele.
  Cine stie, cunoaste !
  De aceea atunci cand ninge, soseaua se acopera serios cu zapada, aparand acele “suluri”.
  Nu prea sunt multe de facut, deoarece degeaba bagi utilajele, imediat dupa trecerea lor, viscolul acopera la loc.

  Oamenii nostri, cu toate ca sunt anuntati cu doua-trei zile inainte, de sosirea frontului, nu tin cond de asta. Isi iau copii cu ei si se aventureaza pe drum.
  O mare, mare, prostie.
  Nu te opreste nimeni ca sa pleci cu o zi sau doua mai devreme…sau sa-ti amani plecarea.

  Politia, oficialitatile, au invatat cate ceva din intamplarile din trecuit si blocheaza drumul acolo unde se impune. Ei nu uita nici de soferii teribilisti. In aceasta dimineata, un nene politist, povestea si de ce se circula pe un singur sens, cu masina de politie in fata, pe sectoarele inzapezite.
  Cu toate ca se putea circula pe ambele sensuri, mai intotdeauna se gaseste cate unul, doi, “soferi” care vor sa depaseasca, care se grabesc, care se cred Titi Aur.
  Politia stiind foarte bine acestea, au gasit solutia coloanei(100-150 masini), cu masina de politie in fata.

  In rest, televiziunile toaca-toaca.
  Nu ar fi ami bine ca sa faca ceva educatie civica, sa-i invete pe necunoscatori ca corabia nun iese din port pe furtuna ?
  …acum, a aparut o noua stire, ger mare. Chiar asa ? La minus 10-15 grade C. este ger mare ?
  In acest caz, in ’85 atunci cand au fost minus 35-38 de grade ziua, cum ii spunem ?

 12. Filip G spune:

  http://www.zvj.ro/articole-38173-In+Valea+Jiului++Relax++rile+cuprinse+in+modific++rile+aduse+Codului+Fiscal+ucid+s++pt++manal+zeci+d.html

  Am discutat aici despre efectele perverse ale Codului Fiscal.Statul a obligat cetatenii sa isi deschida un PFA pentru a beneficia de Fonduri UE pe masura 141 (1500 Euro/an).Acum cetateanul constata ca trebuie sa plateasca mai mult decat primesc si renunta la Fondurile UE.
  Si lozinca e ”Hai cu ASOCIEREA”,daca legiuitorul nu a fost in stare sa asigure un cadru legal pentru cetateanul cu initiativa,cum poate asigura cadrul legal si scutiri pentru cei ASOCIATI?
  Sigur ca de la unul mic nu prea ai ce pretinde,dar de la multi exista posibilitatea ”parandaratului”………..

  • E riscant sa iei fonduri europene daca nu te pricepi si daca nu ai bani de rezerva. Cand nu ai bani, fondurile europene din pacate nu sunt o solutie, pentru ca trebuie sa acoperi golurile.

 13. Mihail spune:

  Primul pas a fost făcut: ‘Prinţul’ Paul, pe cale să rămână fără nume

  După ce a anunţat că va face demersurile legale pentru a-l lăsa pe “prinţul” Paul fără numele de familie (“al României”), fostul europarlamentar Sebastian Bodu a făcut primul demers în acest sens.

  “Spuneam acum vreo două luni că vreau să îl las pe Prins Pol fără numele nesimțit de ‘AL ROMÂNIEI’. Azi am depus la Primaria Sectorului 1 plângerea prealalabilă, in cadrul procedurii de contencios administrativ. Dacă răspunsul este negativ sau nu mi se răspunde în 30 de zile, ne vedem la Cremenal. Mă rog, mă văd eu cu avocatul lui Prins Pol, că el e în arest la domiciliu”, scrie Bodu pe Facebook, după care aminteşte cum a ajuns aşa-zisul prinţ să poarte numele de “al României”:

  “Pe scurt, printr-o golănie, în 2003, Lambrino Mircea Grigore (tatăl lui Prins Pol și fiul Regelui Carol al II-lea) a cerut și a obținut schimbarea numelui pe cale administrativă, în AL ROMÂNIEI Mircea Grigore, invocând că acesta a fost numele tatălui său, care l-a recunoscut. Acest lucru este fals, Lambrino Mircea Grigore nu a fost recunoscut de Carol al II-le-a, ci de o instanță portugheză, la doi ani după moartea regelui. Mai mult, numele de familie al lui Carol al II-lea nu a fost “Al României”, ci Hohenzollern și, după abdicare, Caraiman. Așadar, din prostie sau rea-voință, funcționarii Primăriei au acceptat să transforme un titlu protocolar (“de România” sau “al României”), atașat celui de ASR sau Majestate, în nume de familie, ceea ce este ilegal din două motive: (i) încalcă procedura de schimbare a numelui pe cale administrativă si (ii) încalcă ordinea publică. După ce Lambrino Mircea Grigore a obținut schimbarea numelui în acest fel, Prins Pol a cerut și a obținut si el acelasi lucru în 2004, motivând că vrea să poarte același nume cu tatăl său.”

  “Deci, dragă Prins Pol, dacă numele de Hohenzollern nu te coafează, poți să ceri să te cheme Caraiman, dar nu Al României. Cum îți sună?”, mai scrie Sebastian Bodu.

  • Poti sa-ti dau exemple contrare. Mariana Campeanu, de pilda, nu e in niciuna din categoriile tale.

   • Adam Mares spune:

    Mai sunt și excepții, mai ales din generațiile mai vârstnice. Altfel, trebuie să recunoașteți că ăsta e adevărul…

    • emi spune:

     Stai linistit ca si printre barbati e fix la fel, doar ca fiind lumea barbatilor, nu vor recunoaste in veci ca sunt papusi gonflabile printre ei. Articolul ar fi fost corect daca nu era precizat genul.
     Mi s-a propus si mie sa imi incredintez fiul unui “barbat puternic care sa il creasca si sa ii ofere un viitor”, nu in Romania ci in Italia (practica e la fel de veche si de raspandita precum prostitutia). Am raspuns ca noi suntem oameni liberi si avem alt sistem de valori.

    • emi spune:

     Pe vremea lui Ceausescu se barfea despre studente cum se barfeste azi despre consiliere, gura lumii sloboda nu o astupa decat pamantul.