Alegerea primarilor și meandrele concretului

Conducerea PNL, inclusiv dl Vasile Blaga, cere alegerea primarilor din două tururi de scrutin. Plină de meandre ale concretului e politica românească, vorba unui fost președinte. Pentru că cei care doresc acum alegerile din două tururi de scrutin sunt aceiași care acum patru ani au decis ca alegerile primarilor să se desfășoare într-un singur tur de scrutin. Anexez, spre dovadă, discursul meu din Senat, din 8 aprilie 2011. ALDE este de acord cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Unii au interpretat asta ca o apropiere de PNL. Discursul meu din 2011 este, cred, grăitor în această privință. Noi am susținut și atunci alegerea primarilor în două tururi. Opținea de acum nu trebuie interpretată ca o apropiere de PNL ci ca o nouă îndepărtare de PDL-ul din PNL. Așa cum anticipam în 2011, efectele alegerilor dintr-un tur de scrutin au fost transformarea alegerilor locale într-o ficțiune. Primarul în funcție are, de departe, prima șansă de a fi ales, datorită notorietății sale. 80% dintre primari sunt realeși. Odată cu introducerea acestei prevederi, funcția aceasta devine, pentru mulți primari, o rentă viageră. Asta dacă nu intervin soluții extrapolitice, cum des se întâmplă în ultima vreme.  De aceea nu e de mirare că primarii din PNL nu împărtășesc opțiunea copreședinților lor, opțiune conectată mai degrabă la vocea străzii, care nu e și cea a partidului.

Dintr-un singur unghi de vedere,  alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin ar fi avut consecințe pozitive, dacă ar fi fost luată ceva mai devreme: s-ar fi evitat ascensiunea politică a lui Traian Băsescu :))

Iată acum și discursul meu, pentru a vedea cine a fost promotorul acestei inițiative:

Discurs pe tema alegerilor dintr-un singur tur de scrutin (8 aprilie 2011)

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulţumesc. Domnul senator Vosganian, microfonul central.

Domnul Varujan Vosganian:

Stimaţi colegi,

În primul rând, sesizez abilitatea Guvernului ca o astfel de modificare să nu o introducă printr-un proiect de lege, ci prin propunere legislativă.

Dumneavoastră veţi judeca dacă această propunere legislativă este corectă sau nu, încercând să refaceţi istoria României din 1990, în ideea în care votul reprezentativ de largă amploare s-ar fi făcut dintr-un singur tur. Mă refer la Preşedintele României şi la primarii capitalelor de judeţ.

Stimaţi colegi,

Aţi vrea să rescriem istoria României după 1990, mergând pe ideea că în primul tur se alege candidatul, stimaţi colegi de la PDL?

Bănuiesc că nu aveţi niciun fel de rezervă că putem extinde eficienţa acestei măsuri şi la Preşedintele României, pentru că nu văd de ce primarul ar fi ales dintr-un singur tur de scrutin şi Preşedintele României nu.

Vă imaginaţi, stimaţi colegi de la PDL, că în anul 1996 Ion Iliescu ar fi câştigat alegerile cu brio?

Stimaţi colegi de la PDL,

Vă amintiţi că si în anul 2004 domnul Adrian Năstase si PSD ar fi câştigat cu brio alegerile şi că, dacă am fi mers pe un singur tur, istoria României de astăzi ar fi arătat cu totul altfel şi dumneavoastră, cei de la PDL, probabil că aţi fi ocupat un fel de linie, aşa, pe marginea acestei poziţii centrale pe care o ocupati in banci, acum, in Parlament?

În situaţia în care am fi aplicat la istoria recentă această măsură de alegeri in primul tur, observaţi că istoria noastră ar fi mers în cu totul altă direcţie, iar PSD ar fi guvernat neintrerupt cei douazeci de ani. Vi se pare ca ar fi fost o directie buna?

Dumneavoastră uitaţi complet că prezenţa PDL aici, în această largă majoritate – sper că aţi sesizat ironia acestui cuvânt „largă” – se datorează exclusiv si in mai multe randuri, alegerilor din turul al doilea. Iar acum, pentru că v-ar conveni, pe o nişă îngustă, un singur vot de tur de scrutin, brusc sustineti aceasta idee …

Acest mod, stimaţi colegi, de a vedea întotdeauna şi a interpreta istoria şi destinul funcţie de ora de pe ceas, ignorând istoria şi viziunile pe termen lung, il deplâng şi este o cale sigură ca poporul român să rătăcească şi nu să aibă un destin singur. Aşa că, nu aveţi nicio legitimitate să modificaţi nici legislaţie electorală, nici Constituţia.

Ocupaţi-vă de prezent şi lăsaţi viitorul pe termen lung al României în seama celor care, după ce au terminat să rezolve problemele prezentului, vor avea legitimitatea şi se vor putea încumeta să dea şi un model pentru România anilor următori!

Vă mulţumesc.

Textul se găsește pe blog, înscris în aprilie 2011.

 

42 Responses to “Alegerea primarilor și meandrele concretului”

 1. Adam Mares spune:

  Gorghiu se făcea aseară că nu știe când și cine a modificat legea cu alegerea primarilor din primul tur.
  :P :P :P

 2. Filip G spune:

  Fiecare partid trage pentru partid ca procent in primul tur,in turul doi se fac aliante.
  Alegerile intr-un singur tur devin interesante prin izolarea primarului si pus sa cante repertoriul consilierilor.Cat de legitim e un primar ales cu 15-20% din numarul cetatenilor cu drept de vot?
  Exista si varianta sa sustii un candidat din afara partidului,canalizand resursele pe consilieri valorosi ce intrunesc cerintele alegatorilor.Astfel ca primarul e manusa de catifea intr-un pumn de otel.

  • Pai exact asta e, ca nu e legitim sa fie ales cu 25% din cati vin la vot.

   • Filip G spune:

    Cei din PDL au ajuns in Parlamentul Romaniei fara a fi fost alesi legitim prin vointa cetatenilor.Au ajuns datorita portitelor creeate de lege votata in Parlament.Cand era USL pe cai mari nimeni nu s-a gandit ca o sa fie o problema votul la locale cu un singur tur de alegeri.
    Eu nu merg pe ideea ca PSD o sa fie partidul castigator la locale datorita unui tur de alegeri.

 3. Filip G spune:

  Alina trebuie sa inteleaga ca nu poate face agenda premierului.Cred ca Alina confunda guvernul tehnocrat ca fiind liberal,ori Ciolos are traseul lui in paralel cu cel al PNL.Se stie ca doua drepte paralele nu se intalnesc,traiectoria poate lua o alta intorsatura abia dupa alegerile parlamentare.Pana atunci fiecare sa-si faca treaba bine pe felia ce o gestioneaza.Cat despre ”guvernul meu” lamuririle le poate primi de la presedintele Johannis,eu nu am retinut sa fi spus ”doresc guvern PNL” :D
  http://www.dcnews.ro/dacian-ciolo-ii-da-cu-flit-alinei-gorghiu-alegerile-locale-tran-ate_495119.html

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  Li s-a luat o ceață de pe ochi, cum o dădeau la întors comuniștii după ce își trăgeau câte un puci unii altora.
  Chestia cu alegerea primarilor e o porcărie cap-coadă. Adică de ce trebuie să mi se servească exclusiv un primar anexat unui partid? Eu vreau un primar care să răspundă direct în fața electoratului care îl alege și îl plătește, nu unui anume partid care îl numește și-i ordonă. Sunt sătul de partide de doi bani, pline de autoinvitați la putere. Aș vrea niște nume cu reputația câștigată greu și pe cinstite.

  • Mihail spune:

   …pai daca nu are un partid in spate, nu are cum sa aiba o campanie electorala, nu are sustinere financiara.
   De unde bannere, de unde sacose, pixuri, precum si alte “nimicuri” de astea.
   Nici macar o scena si un concert cu ceva cantareti locali nu-si poate permite.
   Cat despre prezente la televizor….

  • Daca imi gasesti un singur om cu reputatie castigata greu si pe cinstite care sa vrea sa intre azi in politica, asa cum arata ea, cu tot felul de forte oculte si calomnii imprejur, eu te felicit. Partidele nu sunt de doi bani, sunt expresia poporului din care provin. Gandeste-te ca fiecare partid mare are peste o suta de mii de membri. In Romania sunt aproape jumatate de milion de membri de partid ( asta daca nu socotim si minoritatile). Vrei sa-mi spui ca ei nu sunt reprezentativi pentru Romania?

   • Kronstadt an der Graft spune:

    În cazul primăriilor, concret, sunt convins că se poate găsi. Există destule persoane care ar pune umărul pentru comunitatea în care stau. Cât despre partide se poate face asemănarea cu echipele de fotbal, există susținători necondiționați și susținători naivi, făcând abstracție de habarnamiști. Vedem ce-i acum în Moldova.

 5. elenick spune:

  Pentru iubitorii de “maestul” Cristoiu. Strasnic! :) :) :)

  http://www.romaniacurata.ro/basini-legendare-azi-basina-istorica/

  • Mihail spune:

   @ emi,

   nu mai este niciun secret, nu intelegi nimic din ceea ce se-ntampla prin lume, tara.

   Ba te umfli ca a murit Regele si-l tin aia, in Elvetia, intr-o camera frigorifica regala, ba spui, mai apoi, ca se pare ca nu s-a prapadit.
   Apoi, tot faci apologia unui nemtzalau care si-a tras doua casute prin fals, dupa care le-a inchiriat pe banuti multi, luand chiria inainte pe cativa ani buni. De vilele modificate pe banii poporului, de dormitorul de cinci sute mp, cu doua intrari separate, de mertzanul super scump tot te faci ca uiti…

   Normal, ce-ti pasa tie daca nu platesti impozit in Romanica !

   Esti la fel ca toti romanii din Strainezia, mergeti cu coada pe sus, va dati informati si mari votanti, dar in realitate sunteti opusul. Niste prosti plini de fitze.

   Revenind la “maestrul” tau, nu te obliga nimeni ca sa citesti si altceva, sa gandesti altfel dincolo de romanul vietii tale “Pas cu pas”.
   Lasa, nu am uitat de marea ta iubire, Tesla.
   Asa esti tu, doar cu mortii.

 6. Mihail spune:

  Elena Udrea, s-a enervat, s-a decis ca, in sfarsit, sa vorbeasca…le arata pisica.
  Gata, nu mai merge:

  http://www.dcnews.ro/elena-udrea-le-arata-tuturor-pisica-cine-este-noua-sa-colega_495160.html

 7. Filip G spune:

  http://www.stiripesurse.ro/ciolo-guvernul-meu-nu-are-legitimitate-politica-imi-dau-demisia_979544.html

  Sunt curios cine o sa initieze motiunea pentru debarcarea guvernului Ciolos?
  Sa fie partidele politice atat de naive sa se sinucida politic in an electoral?
  Partidele politice nu vor face decat gargara politica,fara a demite guvernul Ciolos.Asta o stiu si cetatenii.
  Cum gestioneaza partidele politice efectul propriilor neputinte (guvernul tehnocrat) o sa vedem.
  PNL si PSD pot pierde enorm prin demiterea guvernului Ciolos.
  Mersul pe burta si marait rezonabil sunt maximum ce pot face partidele politice,nu sunt credibile. :D

  • Mihail spune:

   Vedem, ce ne spune neamtzul. Poate, o fi avand si el o opinie, ceva.

  • Nu inteleg legateura dintre titlu si text.

   • Filip G spune:

    Ciolos nu-i un premier marioneta sa fie manipulat cum vrea PNL si PSD.
    Daca sunt nemultumiti de el sa-l demita prin motiune.
    Abia atunci incep problemele pentru partidele politice.
    Ciolos dupa demitere e un om liber,la fel cum a fos Johannis cand nu la dorit Ponta mistru de interne. :D :D :D

    • Chestia e ca nu e legal sa schimbi regulile cu mai putin de sase luni inainte. PNL trebuia sa se gandeasca anul trecut. Eu am zis doar ca era mai bine in doua tururi de scrutin. Nu e bine sa se forteze regulile.

    • Shadow spune:

     @ciolos este premierul marioneta al lui johannes si a altor “mult iubitori de romani” externi.
     ciolos ca si iohaness nu sunt de multa vreme “liberi”.

 8. Filip G spune:

  http://www.stiripesurse.ro/vicepre-edinte-psd-cu-cine-ar-face-pnl-alian-e-in-turul-ii-la-locale_979639.html
  La nivel local se pot parafa aliante inainte de alegeri,ori un primar PSD fara o majoritate e captiv.Asta incercam cel putin noi pe plan local,cat mai multi consilieri PNL. :D

 9. Gabriel spune:

  Este evident (pentru mine) că alegerile (toate alegerile) trebuie să se desfăşoare în două tururi de scrutin, în cazul în care nu ia nimeni peste 50% din primul tur. Şi asta pentru toate argumentele din discurs şi ar mai fi câteva. Dar … . În curând legea nu va mai putea fi modificată. Şi vom avea la locale un singur tur. Când mă gândesc că PDL-ul va pierde alegerile locale din acest motiv, parcă nici nu îmi pare atât de rău că legea electorală e o aiurită. Oricum, pe viitor trebuie să vedem că această lege nu va putea să fie modificată decât atunci când majoritatea parlamentară va fi alta decât cea care a câştigat alegerile precedente. Şi acest lucru se întâmplă destul de rar.

 10. Filip G spune:

  http://www.stiripesurse.ro/ponta-il-lauda-pe-iohannis-dar-doar-pe-jumatate-bine-ca-l-au-lamurit-americanii_979641.html
  Cat a incercat Victoria Nuland sa-l lamureasca pe Ponta ce e bine sa faca si cat o fugit de ea saracutul…….. :D
  Ironii ieftine de om frustrat….. :D

 11. alexis spune:

  Propunerea aceasta de alegere a sefilor UAT dintr-un singur tur e o smecherie care a fost prima data promovata de PSD (a se citi Dragnea) pentru alegerile din 2008, la presedentia CJ. Totusi, importanta nu este modalitatea de alegere. Presedintii de CJ alesi indirect de consilieri sau direct intr-un tur sau doua tot baroni au ajuns. Mai eficient ar fi sa li se ia acestor oameni din putere. Nicaieri in lume primarii sau presedintii de consilii regionale (judetene) nu au puteri precum cei de la noi. Si se si vede: se cred si se comporta de parca ar fi Dumnezei.

 12. elenick spune:

  cam cat de prost(proasta) politician trebuie sa fii sa propui un papagal sinistru de semidoct, ca Rares Bogdan, drept candidat la Primaria Capitalei/un sector al ei?!

  http://www.cotidianul.ro/tele-patriotismul-lui-rares-bogdan-274868/