Scrisoare adresată premierului Dacian Cioloș de către filialele ALDE din Moldova, prin intermediul Instituției Prefectului din cele opt județe ale Moldovei

Domnule Prefect,

 

Ziua de 24 ianuarie, dedicată Unirii Principatelor, este întâmpinată, în cele opt județe ale Moldovei, cu evenimente omagiale și cu discursuri solemne. Dincolo de atmosfera festivă, nu putem, totuși, să nu ne amintim faptul că Moldova este cea mai săracă regiune a Uniunii Europene și  că semnele unei ameliorări a decalajelor pe care le resimțim nu se întrevăd.

Pentru ca aspirațiile Unirii să se împlinească în anul de grație 1859, Moldova a dat dovadă de înţelepciune și generozitate, susținând proiectul unei singure capitale a Principatelor Unite, acea capitală fiind București. Locuitorii Moldovei așteaptă de la administrația centrală, în virtutea acestui angajament istoric, o atitudine de responsabilitate în ce privește asumarea unui program de dezvoltare a Moldovei.

De aceea, ziua de 24 ianuarie 2016 nu trebuie să marcheze doar o dată festivă în agenda publică, ci un nou început pentru viitorul Moldovei. Dar pentru a putea realiza un program de dezvoltare a Moldovei, trebuie să știm de unde plecăm, care sunt resursele certe pe care ne putem baza. În consecință, solicităm Guvernului ca, odată cu mesajele adresate în ziua Unirii Principatelor, să prezinte și o situație privind proiectele finanțate și sumele alocate în anul 2016 din bugetul central și din fondurile europene pentru zona Moldovei, precum și o perspectivă pe următorii ani, 2017 și 2018. Pornind de la această viziune guvernamentală, adăugându-i și propunerile noastre, vom putea alcătui și asuma un Program de perspectivă privind dezvoltarea Moldovei.

În speranța că solicitarea noastră va fi onorată, primiți, domnule Prefect, ca reprezentant al Guvernului, expresia respectului nostru pentru  instituția pe care o reprezentați, precum și mulțumirile noastre anticipate.

61 Responses to “Scrisoare adresată premierului Dacian Cioloș de către filialele ALDE din Moldova, prin intermediul Instituției Prefectului din cele opt județe ale Moldovei”

 1. Kronstadt an der Graft spune:

  Mai este oare nevoie să ne reamintim că prima grijă pe care orice guvern responsabil ar trebui s-o aibă în vedere pentru bunul mers al unei economii este construirea unei infrastructuri rutiere performantă și îndestulătoare? De lipsa unei astfel de infrastructuri, la 26 de ani de la ieșirea de sub regimul totalitar, se fac vinovate toate guvernările din această perioadă. Fără excepție. Și parlamentele aferente.

 2. Imi amintesc de polemica pe care am avut-o cu Basescu la Iasi prin 1998 cand eu sustineam ca trebuie autostrada pentru Moldova si el, ca ministru al transporturilor, zicea ca nu se justifica.

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Băsescu a fost un geniu al răului. Parcă el s-a opus construirii de autostrăzi. Prefera probabil șosele, pentru că de acolo se putea scoate parandărătul din greu, pe când de la autostrăzi nu prea ieșea cine știe ce pentru că trebuiau concesionate. Când faci o șosea aiurea repari la ea în fiecare an, pe când de la o autostradă poftim ce a ieșit dacă a fost construită anapoda.
   Asta e deviza tuturor edililor, mult și prost. Dacă ați veni prin Brașov să vă arăt, v-ați cruci ce amenajări de doi bani se fac. Mulți zic că orașul arată bine. Da, arată bine văzut de pe Tâmpa fără binoclu, iar din stratosferă arată perfect.

 3. Mihail spune:

  Totusi Baselu a facut soseaua expres, cea cu doua benzi de circulatie pe sens. A iesit atat de bine, incat tot Ardealul invidia Moldova.

  Revenind, inteleg foarte bine zbaterile domnului senator Vosganian, care doreste sa promoveze noul partid, sa atraga atentia maselor asupra lui.
  Furtuna intr-un pahar cu apa.
  In rest….multa vorbarie pentru nimic, domnul Vosganian ramane un om politic ancorat in anii ’90. Multe promisiuni, generoase, fara acoperire. Dupa trecerea alegerilor, uita de toate.
  Acum este important ca sa impinga, sa ridice partidul domnului Tariceanu si sa prinda un nou loc de senator.
  Altminteri, cei de la DIICOT isi vor face de lucru.

  Nimeni, din clasa politica, nu vrea sa inteleaga ca ei chiar nu mai au ce cauta in Parlament. Ca sunt batrani si perimati.
  Anchilozati in proiect.

 4. Mihail spune:

  Mirel Palada reacționează dur după ce Angela Merkel și premierul turc Ahmet Davutoglou au anunțat intrarea în Spațiul Schengen al Turciei, până în luna octombrie.

  “Berlinul discuta cu Ankara sa dea drumul Turciei la Shengen, in schimbul bunavointei turcilor de a nu mai exporta milioane de refugiati.
  Stiam de mai mult timp ca nici politica europeana nu e mai breaza decit cea romaneasca. Stiam ca si la ei creste ipocrizia mai mare decit rapita. Dar nu credeam ca pot sa ajunga in asemenea hal de jegosenie, sa functioneze pe fata legea celui mai tare si a a santajului politic util.

  Romania nu este primita de ani de zile in Schengen pe pretexte care de care mai jenante, care de fapt mascheaza folosirea acestui instrument pe post de maciuca politica, iar pe de alta parte e rezultatul interesului Olandei de a bloca portul Constanta, un posibil competitor redutabil pentru portul Rotterdam.
  Si da-i cu anti-coruptia si cu toate celelalte cuvinte de carton ondulat cu care functionarii europeni umbla in gura cum umbla corbul cu cascavalul.
  Romanii? Niste fraeri. Sa respecte principiile care le schimbam noi de la o zi la alta. Dar cind turcii le arata pisica si dau drumul la valul de imigranti, dintr-o data coana Europa si tifnoasa de Germanie principiala isi ridica poalele si se ofera ieftin, dar pe gratis. Dintr-o data turcii au voie la Schengen.
  Nu mai conteaza ca Islam si ca dictatura si ca incalcarea drepturilor omului. Nu se pune. Interesul poarta fesul. Da-le dracului de principii. Alea e pentru prostii de romani. Mi-e scirba…”, scrie Mirel Palada, pe Facebook.

  • Filip G spune:

   Palade asta nu-i purtatorul de cuvant a lui Ponta?
   Si ce relatii interpersonale dezvoltase Ponta cu Turcia.Atunci cand o vizita Ponta din postura de premier,era diferita democratic fata de azi?
   Sigur ca portul Constanta e principalul punct pe agenda lui Ponta privind Fundatia.
   A dracu* turcii astia cum ii iau fata lui Ponta acum cand isi lansase Fundatia la apa in Marea Neagra. :D

   • Filip G spune:

    Lista completa a membrilor fondatori este:

    - Victor Ponta
    - Daniel Constantin (fost ministru al Agriculturii, actual copresedinte ALDE)
    - Nicolae Bănicioiu (fost ministru al Sanatatii)
    - Mirel Palada (fost purtător de cuvânt al Guvernului)
    - Geanina Pușcașu (fost consilier de stat, fost asistent la Bruxelles a sotiei lui Ponta, europarlamentarul Daciana Sarbu)
    - Robert Cazanciuc (fost ministru al Justitiei)
    - Sorin Câmpeanu (fost ministru al Educatiei)
    - Florin Jianu (fost ministru pentru IMM-uri)
    - Cristian Socol (fost consilier al premierului pe probleme macroeconomice)
    - Marius Nica (fost ministru al Fondurilor Europene)
    - Dan Sultănescu (consultant politic)

    Membru de onoare al Board-ului:
    - Irakli Garibashvili (fost premier al Georgiei)

   • Victor Ponta era foarte sinsibil la relatiile cu Turcia. El a fost de acord si cu contruirea marii moschei.

 5. Adam Mares spune:

  Cioloș spune NU cotelor obligatorii. Asta e de bine.

 6. Filip G spune:

  Incapacitatea principalelor partide politice de a fii credibile duc la expansiunea partidelor extremiste.
  http://www.stiripesurse.ro/exclusiv-campionul-de-k1-daniel-ghi-a-va-anun-a-maine-formarea-unei-armate-na-ionaliste_980060.html

  Acum eu intreb :
  Asta e reversul gruparii celor 64 de comitate?
  Avand in vedere ca a fost,nu stiu daca mai este ”ofiter SPP”?!?
  Cum se pozitioneaza SRI si institutiile statului in raport cu acest fenomen?

 7. Adam Mares spune:

  Cine știe ce este hacikar-ul? :-)

 8. Mihail spune:

  @ Adam Mares,

  Bun, informatia este interesanta si nestiuta de mine. Piatra arata foarte bine, incanta ochiul…dar la ce ne foloseste ?
  Iarta-ma , eu sunt intr-un loc unde se vorbeste doar despre Usatii, rusofoni, Unire si alte nazdravanii de astea.

 9. elenick spune:

  @VV,

  Este bine ca ati abordat aceasta tema – de actualitate nu numai cronologic, in preajma datei de 24 Ianuarie, dar si prin incarcatura faptica a evenimentelor politice ce au loc in Republica Moldova in aceste zile. Avem iarasi o “fereastra de oportunitate” a istoriei pe care oamenii politici si “norodul” din ambele tari ar trebui sa o foloseasca intelept si hotarat : Unirea e foarte aproape DACA vom avea forta si curajul sa gestionam corect toti factorii de oportunitate in acest sens : criza politica si economica din R. Moldova, presiunile externe ale Rusiei care prin rusofoni agresivi, bine platiti si bine organizati se opun traseului european, ajutorul dat de UE pt o viitoare integrare (diminuat pe viitor din cauza crizei imigrantilor), starea de nemultumire populara a moldovenilor in fata atacurilor nemaipomenite de jefuire a tarii de catre “varfuri” din clasa politica, etc, etc

  Sigur, programele guvernamentale de finantare a anumitor proiecte trebuie sa continue, dar nu pe directia pe care au fost tocate multe milioane de Euro de Basescu (prin finul Chirtoaca si PD-ul local) si anii trecuti de Ponta care si-a facut “aliat” din mafiotul Plahotniuc – ambii sabotand cu inconstienta variantele alternative de preluare a puterii prin uniuni proeuropene solide si functionale. Practic circoteca de “razboi” Basescu-Ponta din Romania s-a transferat in R. Moldova, cu alocarea finantarilor si sprijinul politic partizan, cu tot. Un deserviciu mai mare adus R. Moldova nici ca se putea aduce!, asa ca ma scarbesc la maxim atitudinile ipocrite pro moldovenesti ale celor doi – acum aflati ca tzatzele pe gard, pe Facebook, sfaturile lor “intelepte” de pe margine, ca de, la vorbe e gratis!… :(

 10. Adam Mares spune:

  Obiectivele cele mai importante din Iași în preajma Unirii lui Cuza, după spusele boierului Manolachi Drăghici:

  „Obiectele prințipale de luat aminte în acest oraș sănt Ospitalul Sfăntului Spiridon, Biroul telegrafic, Cabinetul natural, Ospițiul copiilor sărăimani, Academia Mihaileană, trei grădini de pitreciri, una lăngă Iași la Copou subt îngrijirea Eforiei și două vii, Belvederul de la Socola a fostului Domn Mihail Sturza și acea numită la Pester apoi o moară cu mașină de vapor la Păcurariu, scoala Politehnică, și pansionul public a fetelor.”
  Sursa: Istoriea Moldovei pe timp de 500 ani, Tomul I, Iași, 1857.

 11. Adam Mares spune:

  Darren White, fost director US Secret Service pentru Europa de Est:
  „Cei care conduc sunt corupți, în Parlament și în alte poziții-cheie pe tot cuprinsul țării. Dacă ei ar stârpi corupția, atunci și-ar tăia sursa de finanțare și beneficiile din corupție. Judecătorii, procurorii, toți. Noi știm, pentru că am fost acolo și știm exact ce se întâmplă. De ce judecătorii, procurorii, parlamentarii și liderii României și-ar tăia sursa de finanțare? Sunt concentrați să pună mâna pe orice pot. Cei mai buni oameni pe care îi poți avea în preajmă sunt cei muncitori și cinstiți. Și apoi mergi la Parlament, 85% din Parlament e corupt, toți iau mită. O știu și ei, se supără când eu vorbesc despre asta”, a declarat Darren

  • elenick spune:

   daaa, ii vine bine! si probabil ii poarta noroc la… politica moldoveneasca! :)

   o intrebare : de ce nu a fost prezent la Iasi si Taricelu??? era important sa fie acolo, in fata! Greseala strategica, zic eu…

   • Mihail spune:

    @ Adam Mares +@ elenik,

    Primul: probabil ca nu are alt fular, sau poate asta este un fel de semnal, pentru cineva care stie conventia.
    In rest, a venit fuga-fuga dupa ceva posibile voturi.
    A doua: la Iasi, este doar o fatziere prin fata electoratului. Electorat care sta deobicei in casa, iesenilor nu le trebuie balamuc ieftin.
    Aud ca s-au bagat placinte.
    In rest, Iasul nu prea i-a adus noroc, asta s- intamplat pentru ca Fenechiu l-a bagat pe o lista la Senat, in com. Raducaneni.
    PS: ca deobiocei spui prostii.

   • Taricelu a fost la Piatra si Bacau joi, vineri. De ce sa fi venit la Iasi? Ca sa stea ca Zgonea, mutulica, pe scena, si sa asculte pe Johannis si pe Ciolos cum citesc?

 12. Adam Mares spune:

  Johannis nu i-a primit pe scenă pe Gorghiu și Blaga!
  Da, la Iași s-au adunat în jur de 1000 de cetățeni, majoritatea pensionari și câteva sute de țărani, aduși de liderii organizațiilor comunale ale PNL. Oameni triști, la fel și liderii lor, Blaga și Gorghiu, care nu au fost primiți pe scena oficialităților. S-a scandat ,,Basarabia”, ,,Unire” și ,, Rușine”. În rest, nimic, doar că ieșenii au putut să-l vadă pe șeful statului cu o căciulă enormă.
  :P

  • Mihail spune:

   @ AdamMares,

   Ti-am spus, iesenii nu se omoara cu 24 ianuarie, cu Unirea. Asta este.
   Stau in Iasi de peste cinzeci de ani.
   In general aceasta este o sarbatoare de pamplesir, ca sa dea bine la popor. Astia de vin aici si tzopaie asa zisa “hora a unirii”, defapt suntde rasul celor din oras. Niste caraghiosi(nu iesenii).
   Iarta-ma.
   Stii care este defapt evenimentul monden comentat in urbe ? Iar au spalat astia statuia cu masina de la Pompieri ?
   Mai venea uneori si Ceausescu, iar Iliescu este cel care a inceput cu pelerinajele de 24 ianuarie.
   Pe el il inteleg, a fost Prim secretar la Iasi, are nostalgii.
   Asa cum ii inteleg si pe altii, nu-i mare lucru pana la Vaslui(80km). Sau daca esti istet, te intorci la Bucuresti alegand soseaua prin Vaslui. Uite…ma gandesc ca poate, unele fulare mai tzipator colorate sunt cumparate din orasul lui Porumboiu.

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Nu știu cine l-a convins să-și ia căciula aia dar aduce a cucă domnească. Oare ăsta ar fi semnalul? Mai lipseau penele de struț, că papagali erau destui prin jur.

  • O sa afvem un comentariu.

 13. Divort Rapid spune:

  Sa vezi cand va incepe scandalul intre ei ce regrete vor avea vis-a-vis de Ponta!

  • Adam Mares spune:

   “Suntem bolnavi daca il comparam pe Iohannis cu Ceausescu doar pentru ca poarta caciula de astrahan, genul de caciula pe care a purtat-o poporul roman sute de ani. Pana a aparut presedintele cu fes (de la Paul & Shark desigur).”

   • elenick spune:

    tabloidele raman tabloide iar prostii – tot prosti!

   • Kronstadt an der Graft spune:

    Se poartă boala circumspecției. S-ar putea ca cineva să fi dat un semn că dl Președinte este sub control. La noi se poate orice.
    Apropo de ce se întâmplă în Moldova, unii n-am fi de acord cu unirea astăzi de frica rusofililor de acolo. Asta ne-ar mai trebui, cinci sute de mii de rusofili pe lângă milionu jumate de maghiari și cele peste trei milioane de țigani. Dacă mai adăugăm și foștii rusofili ai lui Iliescu, ne-am ars.

   • Mihai Şomănescu spune:

    Corect.

 14. Filip G spune:

  Ordonanta 55 a lui Ponta e piatra de moara a PSD.
  Cum sa pastrezi achizitiile facute?
  Sa spunem ca UNPR si ALDE candideaza individual la locale.
  In cazul asta PSD trebuie sa sustina primarii TRASEISTI din curtea UNPR si ALDE.
  Si uite asa nu aflam la locale cat e procentul PSD.
  Concluzia e ca PSD fara sateliti e in aier ,nici satelitii fara PSD nu valoreaza nimic. :D

 15. Filip G spune:

  http://www.stiripesurse.ro/surse-decizia-finala-a-cexn-al-psd-liber-la-alian-e-cu-unpr-i-alde-interdic-ia-pentru-locale_980642.html
  Traiasca independenta satelitilor politici si efectul Ordonantei 55!
  Daca pe partea stanga s-a decis.Sa vedem cum se materializeaza pe partea dreapta (Miscarea Populara) intra la partide extremiste.