Tema zilei – 23 iulie 2010: “Aveti curaj sa va priviti copiii drept in ochi atunci cand spuneti ca era mai bine pe vremea comunismului?”

Avem in Bucuresti tot felul de muzee: al satului, al taranului, al pompierilor, al dinozaurilor, muzee de istorie umana si naturala, colectii de arta s.a. asa cum ii sade bine unei capitale europene. Nu avem, din pacate, un muzeu al comunismului. Deshumarea sotilor Ceausescu a fost un adevarat triumf mediatic,  izvor de simpatie si compasiune, cum trebuie sa fi fost cand francezii au reinhumat in tara osemintele lui Napoleon Bonaparte. Multi romani spun ca era mai bine in timpul comunismului,  ca toti aveau serviciu, ca banul era ban, salariul era salariu si pensia, pensie.

Ce ar fi un muzeu al comunismului? In primul rand un loc de pelerinaj unde sa fie dusi copiii de scoala, sa vada cu ochii lor prin ce le-au trecut parintii. Unde ar trebui sa fie intrarea gratuita, “ziua portilor deschise” sa fie intruna iar expozitiile  sa fie initerante astfel incat sa nu lasam nicaieri, pe pamantul romanesc, memoria sa adoarma.

Zic unii, deci, ca se traia mai bine pe vremea lui Ceausescu. Sa vedeti ce bine am trai si acum si cum ne-ar ajunge banii daca am manca salam cu soia, am bea cafea cu vreascuri, am face supe din gheare de pasare, am avea apa calda de doua ori pe saptamana si program la televizor doua ore pe zi. Fara cablu la televizor, fara banane si portocale, fara apa minerala, fara masina, fara concedii in strainatate, de fapt fara niciun fel de strainatate, cu ratie la zahar, ulei, oua sau benzina…

Altii fac socoteala ca daca dolarul era 12 lei, un salariu mediu era aproape trei sute de dolari. Alta aiureala! Ia de-aici 12 lei, trebuia sa-i spunem aceluia care facea astfel de socoteli, si adu-mi un dolar. Intai, n-ar fi putut, pentru ca detinerea de valuta se pedepsea cu puscarie. Dar chiar si asa, cursul acela era ipotetic (ulterior a crescut la 18 lei/$), utilizat doar in calculul eficientei comertului exterior. In strainatate nimeni nu dadea doi bani pe leii nostri iar in tara un dolar valora, in mod real, pe putin 60 de lei. Amintiti-va, cand mergeati la dentist, cu o cutie de ness sau cu un pachet de tigari kent care valorau cam un dolar si zece centi, le cumparati cu 70-80 de lei. Amintiti-va cum dadeam o jumatate de salariu pentru o pereche de blugi, care in America nu facea 25 de dolari. Ce sa mai vorbim de videoplayer, care, la cateva sute de dolari, costa in Romania cat salariul pe un an.

La muzeul comunismului ar trebui, ca la Muzeul statuilor de ceara al doamnei Tussaud, sa fie prezentate cozile la carne, cozile la butelii si la motorina de la cinci dimineata cand, iarna, se scria cu creta pe spate numarul fiecaruia, ca sa nu treci peste rand. Ar trebui ca tinerii de azi sa stie ca atunci era interzis pentru oricine sa detina acasa un calculator ori un fax si ca, pentru a avea o biata masina de scris, trebuia acceptul Militiei si recomandarea vecinilor! Ca localurile se inchideau la zece noaptea si ca, pentru a sarbatori un eveniment religios trebuia sa minti in solicitare la local si sa spui ca sarbatoresti vreo promotie scolara. Mai stie astazi cineva cati romani au murit incercand sa treaca Dunarea in Iugoslavia? Cate femei au murit in timpul avorturilor improvizate? Cati copii au murit in maternitati din cauza intreruperilor de current ori cati batrani din cauza temperaturilor neinduratoare din apartamente? Cati mai stiu vreun nume al celor ucisi in decembrie 1989?

Avem un Memorial la Sighet. Intalnirea cu acest memorial al durerii e tulburatoare. Numai ca cele prezentate acolo s-au petrecut mai demult si nu in in timpul vietii celor mai multi dintre romanii de azi. Ei au, poate, impresia, ca regimul criminal de la Sighet, Pitesti, ori Poarta Alba nu mai e acelasi cu cel al anilor ’80 pe care, unii din orbire a memoriei, altii pentru ca n-au trait vremurile acelea, il evoca melancolic.

A purta nostalgia comunismului pentru ca astazi Guvernul PD reteaza salariile, impoziteaza pensile si duce Romania de-a-ndaratelea, e o enorma greseala. Nu poti compara o forma de organizare sociala, economica si politica, asa cum a fost comunismul, cu un accident al istoriei, asa cum este guvernarea Basescu-Boc. Pentru lepadarea de comunism, s-au sacrificat vieti si iata, o generatie nu ne e de ajuns pentru dezintoxicare. Pentru a ne lepada de Basescu si Boc ar fi de ajuns un minut in plus de luciditate. Si va asigur ca de a doua zi, in afara de justitia romana, nimeni nu-si va mai aduce aminte de ei.

79 Responses to “Tema zilei – 23 iulie 2010: “Aveti curaj sa va priviti copiii drept in ochi atunci cand spuneti ca era mai bine pe vremea comunismului?””

  1. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian

    Ar trebui să faceţi o distincţie… Cei care spun că “era mai bine pe vremea comunismului” nu afirmă nici că sunt de acord cu perioada comunistă şi nici că atunci era bine. Cred că ceea ce spune această afirmaţie înseamnă că astăzi este deosebit de rău, mult mai rău ca atunci.

    Sunteţi un om al cifrelor. Puteţi face o comparaţie dintre PIB-ul provenit din producţie agro-industrială în 1989 şi cel din 2009? În dolari, desigur, că euro nu exista atunci. Sau orice altă monedă care să aibă relevanţă. Este modalitatea prin care putem “vedea” cât de bine înseamnă astăzi “faţă” de “ieri”.

    • @Bibliotecaru

      Nici eu n-am spus ca era bine, am spus doar ca era mai rau ca acum si am dat exemple. Nu poti face comparatii, caci nu ai un reper comun, in dolari de pilda. Un exemplu. Veniturile bugetare erau egale cu cheltuielile si erau de 60 mld de lei. Dar era un buget neconsolidat, sistemul de impozitare era cu totul diferit. Indicatorul PIB nu se folosea, ci produl global, care era mai mare decat PIB-ul si veniturl national, care era mai mic. Un exemplu comparabil: PIB in 2000 era cam 40 mld dolari iar in 2010 este cam 130 mld euro. Ceva diferenta nu? Venitul pe loc era cam o mie si ceva de dolari in 1990 si e peste 6000 de euro acum. Mai incape vrteo comparatie?

  2. MARIN spune:

    Domnule Senator,

    Aveţi perfectă dreptate!
    Trebuie sa discernem foarte bine trecutul şi să promovăm doar acele episoade care ţin strict de existenţa noastră ca neam. Să aducem în atenţia copiilor noştrii doar acele valori ale trecutului care sunt emblematice şi care pot constitui o pildă sau o motivaţie pentru acţiunile viitoare. Să fim în masură să le transmitem copiilor noştrii darul de a discerne ce a fos bine şi ce a fost rău, astfel încât inatvertenţele istoriei cu implicaţii nefaste să nu se mai repete.

    Cei care sunt „nostalgici” fac parte dintre noi şi trebuie să le acordăm anumite circumstanţe atenuante determinate de faptul că, la vremea respectivă accesul la informaţii era restricţionat şi fiecare individ îşi crease un mic univers determinat de nevoile minimale ale existenţei de zi cu zi, neştiind cu adevărat ce se întâpla la nivel macro-societate. Oamenii erau ţinuţi voit în obscuritate tocmai pentru a nu-şi forma cumva convingeri sau dorinţe care excedeau mentalităţii societăţii socialiste.
    Ceea ce este cu adevărat periculos şi regretabil în acelaşi timp, este faptul că la 20 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989 aceşti nostalgici sunt încă vocali ! De ce ? Dvs. ştiţi foarte bine şi aţi subliniat câteva repere ale greşelilor făcute în ultimii ani cu ocazia expozeului făcut pe tema „Dreptei româneşti”, în data de 20 iulie 2010.

    Faptul că, în ultimii doi ani, în special în rândul celor de vârsa a 3-a (care spre nefericirea noastră sunt din ce în ce mai puţini) s-a amplificat această nostalgie ea trecând tot mai frecvent de la stadiul de mentalitate la stadiul de exprimare, este un lucru trist dar, nu ireparabil. Cred ca atât clasa politică cât şi cetăţenii au tras concluziile privind modul de negociere a votului în viitor.

    • @MARIN

      Ma bucur ca ai vizionat expozeul meu. Ar trebui sa avem mai des astfel de conferinte in toata tara si sa antrenam cat mai multa lume in dezbaterea privind optiunea pentru Romania.

  3. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    In foarte scurt timp voi fi pt o perioada in Romania (Bucuresti) si as vrea sa profit de ocazie sa cumpar un exemplar al Cartei Soaptelor. De unde as putea face asta?

    Merci

    • @Barosanul

      La Uniunea Armenilor, Bd. Carol nr 43, sector 2, intrebati de doamna Ina. Sau, daca intrebati de doua ori, va vor spune si cand vin eu la birou si va intalniti direct cu mine.

  4. In Romania avem un “muzeu al comunismului”. Pe sticla, adica la televiziuni. Il putem vedea de exemplu pe Adrian Paunescu si ne putem aminti obsedantele MUGETE:
    “Partiduuuuul Ceausescuuuuu Romaniaaaaa”
    Poate ca Basescu a ajuns a doua oara presedinte fiindca unii simteau ca le cade mana daca voteaza pe cineva din partidul pe care il spurca asta.
    Or fi stat acasa.

  5. Emi spune:

    Si in perioada aceea erau si bune si rele. Diferenta majora tinea de alegere. Nu puteai alege sa-ti iei destinul in maini si sa devii intreprinzator particular…trebuia sa faci exact ce spunea seful. Nu puteai alege ce mananci… ci doar ce gaseai in magazinul alimentar. Nu puteai sa te imbraci decat cum dicta partidul, puteai vedea doar spectacole si filme aprobate, puteai citi doar ce ti se dadea voie. Pe un muncitor cu aspiratii marunte, care traieste pentru “ce baga-n gura si ce trage …”, evident ca nu-l deranja comunismul. El vrea loc de munca sigur, vrea pensie la data fixa, vrea mancare, medicamente si haine ieftine pentru ca nu vede diferenta de calitate intre nailon, bumbac sau matase. Eu imi amintesc cum duceam sticlele de lapte dimineata la 4 si lasam sacosa la coada pana la 5.30 (daca voiam si iaurt trebuia sa duc sacosa de la 1 noaptea la coada). Stateam la cozi zile si nopti intregi cu liste strigate din ora in ora si cartela, la ulei si zahar (in iulie, august, septembrie). Uneori, in mijlocul unui joc, fugeam sa prind rand cand vedeam ca se strange lumea (fara sa stiu la ce), o trimiteam pe sora mea apoi sa o anunte pe mama sau pe o vecina casnica, ce “au primit la complex” si imi aducea bani sa putem cumpara. Asta cand eram la gimnaziu sau liceu.
    Apoi am fost studenta si aveam curent numai 2 ore seara si apa calda o ora duminica de la 10 la 11 (acasa totusi aveam taiata lumina doar doua ore seara si apa calda era o zi dimineata, o zi dupa amiaza). Este adevarat ca in blocul unde am crescut, acum nu mai exista apa calda la robinet pentru ca este considerata un lux. Eram saraci si atunci suntem saraci si acum, atunci cumparam o gaina o data pe luna pentru ca nu aveam de unde mai des, acum o cumparam o data pe luna pentru ca altfel nu ne ajung banii si pentru internet sau pentru o carte, dar macar acum putem alege cum vrem sa traim.

  6. Dana spune:

    In Romania si acum localurile se inchid la ora 10. Stiti cum se mai distreaza tinerii de la tara de exemplu, care nu au asa multe posibilitati de a alege? Se distreaza indobitocindu-se cu TV-ul. Nu mai exista discoteci sau activitati culturale organizate pentru ca in ziua de astazi a revenit militia la putere care are o singura metoda de scadere a numarului de infractiuni: ingradirea drepturilor omului. Pai sa nu aiba un copil unde sa iasa sambata seara pentru ca patruleza militia care inchide toate localurile e bine? Comunismul inca exista doar ca poarta alta masca.

    • @Dana

      In orasele mari si Tv-ul e pe duca. L-a invins dvd-ul. Comunismul exista, e drept, dar mai degraba in noi insine decat in Constitutie si in legile tarii. Trebuie sa ne vindecam de o boala pentru care nu exista medicamente.

  7. Ioanid PSD-istul spune:

    Muzeul comunismului?! Interesant si in acelasi timp educativ.Buna ideee. :) . Pentru noile generatii-un loc de a cunoaste mai bine istoria,pentru “batrani nostalgici”- un loc ce poate fi numit “acasa”.Pentru mine…..poate fi “parfumul” unei epoci apuse,pline de lipsuri,lampa cu gaz 6 zile pe saptamana…puiul cu ostropel de duminica….gogosile simple…..taiatul de coceni la 2 dimineata pe roua si la 8 la scoala… program tv bulgaresc….vechiul radio si europa libera ascultata de tata la 4 dimineata….etc,etc,epoca ce a dat nstere DECERETEILOR…sunt un Decretel :) .
    Nu!! Nu erea mai bine pe timpul lui Ceausescu.Un iad.Un iad care a reinviat prin Primul Carmaci al Romaniei de azi,diferit,diabolic.Incercati sa impuneti votul obligatoriu.Va asigur ca iesim din aceasta gaura neagra,urgent.
    Trebuie sa fim dispusi sa ni se zdruncine convingerile familiare si confortabile,sa fim tulburati,astfel incat sa ne reinoim cercetarea propriei noastre fiinte.Multi oameni au ajuns in scurt timp la o senzatie noua de bunastare si existenta a unui scop,dar adeseori schimbarea nu a fost suficient de profunda pentru a necesita cu adevarat un nou stil de viata.Dupa un timp,acesti indivizi ajung din nou sa se indentifice cu vechea imagine de sine.

  8. Marian GHIONU spune:

    Dumneavoastra mai stiti ceva de Schema temporara de ajutor de stat pentru sprijinirea societatilor afectate de criza economica si financiara?

    Informatii disponibile: http://www.fonduri-structurale.ro/detaliu.aspx?eID=6050&t=altefinantari

    Unde sunt banii? In ce MO au fost publicate normele? Care este bugetul, unde se depun cererile, cine face evaluarea, cate cereri s-au depus, cate au fost finantate?

    Boc asta umba rau tare de tot cu fofarlica. Sunt convins ca a fost o alta gogoasa portocalie. Sper sa le dati peste bot cu minciunile astea.

  9. Socrate spune:

    Satulul nu crede flamandului. 38% din populatie spune ca traieste mai rau decat inainte de 89, 23 % ca traieste la fel ca inainte de 89. Credeti ca acesti oameni mint ?

    • @Socrate

      Nu cred ca mint. Cred doar ca poarta nostalgia vremurilor cand erau cu douazeci de ani mai tineri. Ai fost atent la titlul postarii mele? Ai dori copilului tau sa traiasca acum sau sub comunism?

  10. Emi spune:

    Eu pot vorbi pentru copilul meu: as vrea sa poata alege. Asa l-am invatat, sa gandeasca cu capul sau, sa-si aleaga ce-i place, sa inteleaga ca orice pe aceasta lume are parti bune si rele, sa evite raul si sa traiasca cum ii este lui bine (fara a deranja pe cei din jur). Fiind un om cuminte si cu minte, s-ar descurca in oricare societate dar ar alege-o pe cea de astazi pentru ca ii ofera mai multa variatie si mai multe sanse in orice.
    Pe vremuri traiau foarte bine secretarii de partid si securistii. Atunci aveau salarii si peschesuri, acum au pensie. E normal sa le fie mai rau, dar este din cauza varstei…

    • @Emi

      Lasa smecheriile. Eu nu te-am intrebat ce alege copilul tau, eu te-am intrebat ce-ai alege tu pentru el, daca ar fi sa alegi. Nu l-ai trimite intr-un regim comunist, fii sigura. Ca el nu s-ar duce singur, dupa ce a simtit ce inseamna Mall-ul si cinematograful in relief si internetul, asta sunt sigur.

  11. Ioanid PSD-istul spune:

    In ce sens sa fiu “recuperat”??!! Draga Varujan! Sunt un independent dependent de o promisiune.Niciodata nu incalc o promisiune facuta unei persoane pentru gestul altruist facut fata de persoane terte.

  12. Dorin spune:

    Prima data cand m-am intalnit cu ideea aceasta de “inainte era mai bine” a fost cam prin 1991-1992. Am fost atunci de-a dreptul enervat de pretentia persoanei care mi-a spus asta si am rugat-o sa se justifice. Mi-a spus foarte simplu si elocvent: “inainte de 1989 tatal meu era responsabil de magazin alimentar. Aveam salam, aveam cascaval, aveam de toate. Acum e pensionar. Nu mai avem nimic”.

    Intr-adevar, au existat profitorii sistemului. Nu ma refer la marii activisti de partid sau la marii securisti. Ma refer la pleava marunta, cei carora le mergea mai bine fiindca erau postati in anumite pozitii favorizate. Erau cei la care apelau ceilalti tocmai fiindca le mergea rau.

    O doamna care lucrase in comert si inainte, si dupa 1989 imi spunea: inainte de 1989, cumparatorii erau la dispozitia vanzatorului din magazin. Dupa 1989, situatia s-a inversat iar vanzatorul a ajuns la dispozitia cumparatorilor sai.

    Ce grozav trebuie sa se fi simtit oamenii aceia care inainte de 1989 aveau privilegiul sa decida cine anume se califica pentru a primi o butelie! Si numai cine n-a trecut prin epoca aceea nu stie ce insemna sa primesti de dupa tejghea un te miri ce: un salam, o carte, un bec, un pachet de vata…

    Victoriile de dinainte de 1989 erau niste victorii ale derizoriului.

    Acum avem insa posibilitatea alegerii: ca dovada, numarul mare de cetateni care au ales si aleg in continuare sa plece in strainatate. Sunt exact cei mai nemultumiti de situatia din Romania. Cei care “voteaza cu picioarele” fiindca au vazut ca votul exprimat altfel nu duce la nici un rezultat tangibil.

    Recent, citeam despre o domnisoara consilier PSD care a plecat in Italia. ( http://www.evz.ro/detalii/stiri/consiliera-psd-recalificata-camerista-in-italia-901338.html )

    “Puteam să plec de mai mulţi ani în străinătate, dar am optat să rămân în ţară şi să mă lupt cu sistemul. Sistemul a fost mai puternic”, a conchis Teodora Hotăran.

    Ce mai trebuie in continuare este sa inchidem cercul: sa ajungem sa realizam ca raul de acum este tocmai urmare a “binelui” de dinainte de 1989. Platim acum, cu varf si indesat, nota de plata a tuturor prostiilor facute atunci. Altfel spus, platim acum, in continuare, factura electrica pentru “lumina” epocii Ceausescu!

    Nu vom ajunge insa la un muzeu al comunismului, nici la o adevarata condamnare a lui atata timp cat fosilele acestuia continua sa se zbenguie bine merci in politica, in guvern, in parlament, in sistemul judiciar, pe post de adevarati Latimeria Chalumnae ai democratiei noastre originale.

    Asa ca o pot intelege pe Teodora Hotăran, care pentru moment a preferat cuvantul mai complicat Berlusconi in loc de neaosul Boc.

    • @Dorin

      Depinde de misiunea pe care ti-o asumi. Eu scriam in limba romana si am decis sa raman in Romania, chiar in momente in care, de altminteri, as fi avut toate motivele sa plec. Stiu ce inseamna, din familia mea, sa pleci de colo-colo.

  13. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    Asta nu este o problemă, s-a ocupat FMI-ul de PIB-ul românesc încă din 1970…

    http://www.econstats.com/weo/CROU.htm

    Eu vorbeam despre sectorul producţiei agro-industriale, care era la fel, fie că bugetul era consolidat sau neconsolidat.

    Problema este că ponderea din PIB provenită din agro-industrial a scăzut cam la jumătate (crescând foarte mult serviciile şi comerţul). Este evident că bunăstarea unei ţări nu stă în PIB-ul obţinut din consum, ci din producţie. Este evident că România produce astăzi mult mai puţin decât în 1990, şi pentru acest lucru nu este nevoie de statistică, pentru că diferenţa este mai mult decât evidentă în magazine, am plecat de la toate produsele româneşti şi am ajuns la nici un produs românesc.

    • @Bibliotecaru

      Ponderea a scazut, dar sectorul a crescut. Gandeste-te numai la sectorul bancar si de asigurari, cat a evoluat, la faptul ca avem bursa si nu aveam, la leasing, la It&C. Nu poti face astfel de comparatii. In legatura cu evaluarile dinainte de 1989 ale FMI ele sunt destul de aproximative dar arata totusi cat de mare este diferenta dintre 1970, 1990 si 2008.

    • @Bibliotecaru

      In ce priveste sectoul romanesc, ai dreptate. Am avut deunazi un comentariu despre asta, capitalul romanesc este sub 10% din total sector privat.

  14. Ioanid PSD-istul spune:

    Ha ha :) . La varsta mea??? Sunt nascut in 69.pana in decembrie 1989 am terminat si armata. :)) . O persoana ma rugat sa vin in PSD si am promis ceva. :))

  15. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian
    Multumesc Frumos!

  16. @
    vv

    O fi , da’ cum poate sa raga un poet in halu’ ala.
    Parca-l aud, nu pot sa uit nici daca-l canonizeaza BOR.

  17. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian

    Toate cele pe care le spuneţi, sectorul bancar, asigurări, bursa, leasing, reprezintă domenii legate de consum, pentru că nu nasc produse nou create, iar IT&C este un domeniu exclusiv de import.

    Nivelul de trai al Românilor nu se poate baza pe PIB-ul realizat din consum, ci doar pe producţia autohtonă de bunuri şi valori, din capitaluri proprii. Dacă comparam nivelul de trai real al românilor, trebuie să ne raportăm la această producţie de bunuri şi valori despre care vorbesc. Repet, se vede cu ochiul liber că în România nu se mai găseşte nimic făcut din capital românesc. Nu mai există ventilatoare, biciclete, şuruburi şi cuie, televizoare şi alte produse de electronică şi electrotehnică, produsele alimentare sunt, în marea lor majoritate, de import… Chiar şi produsele cu tricolorul pe ele sunt fabricate sau ambalate în România, dar în firme cu capital străin, care nu-şi păstrează profitul aici, ci îl repatriază. Autoturismele nu mai sunt nici ele româneşti, uzinele sunt cu capital majoritar străin, în consecinţă Fordul şi Reanultul sunt doar fabricate în România… Aproape toate privatizările s-au făcut către străini… Românii nu mai deţin mare lucru din producţia de bunuri sau din industria extractivă…

    Să comparăm gradul de ocupare a forţei de muncă? În 1989 gradul de ocupare era extrem de ridicat (peste 13 mil. persoane în 1990), toată lumea lucra (sigur, cu o productivitate redusă)… Astăzi cei angajaţi sunt deja minoritari.

    Domnule Varujan Vosganian,
    Ce anume în această economie îndreptăţeşte un nivel de trai mai bun ca 1990? Consumul? Serviciile?

    Lumea nu prea înţelege că PIB-ul nu înseamnă bani intraţi în buzunarul cuiva, ci doar bani vehiculaţi în economie. Este adevărat, aceşti bani se traduc, într-un fel sau altul, în venituri la Bugetul de Stat şi la Bugetul Consolidat, dar nu se pot traduce în bunăstarea poporului. Bunăstarea de astăzi este numai aparentă, pentru că se observă ce se întâmplă de doi ani, o dată cu scăderea consumului, totul se prăbuşeşte, pentru că nimic nu susţine producţia, cea care are relevanţă în nivelul de trai, PIB-ul a fost în creşterea sa o măsură a consumului crescut.

    • @Bibliotecaru

      Nu-mi dau seama daca prin productie romaneasca intelegi ceva ce se fabrica in Romania ori ceva ce se fabrica cu bani romanesti. Despre “fabricat in Romania” nu trebuie sa fii chiar asa de pesimist. Pana in 2008 s-a fabricat otel, ingrasaminte, automobile, mobila, confectii si incaltaminte (nu toata pe lohn), nu numai frizerii si hoteluri. Nu fi nedrept.

    • @Bibliotecaru

      Culmea e ca nu serviciile au scazut in timpul crizei, ci productia.

  18. @ bibliotecaru

    Uite asa arata structura PIB pe surse de formare in 2007 de exemplu, sa stim despre ce vorbim.

    http://www.guvernarea.ro/statistici/pib2007surse.htm

    cat despre “bunastarea” de care tot vorbesti, sa stii depinde de consum nu de productie.
    N-as vrea sa mi se duca vestea de pisalog, da’ termenii trebuie folositi cu intelesul lor corect, inclusiv pib, bunastare, si daca vrei fericire.
    Altfel e discurs populist nu e discutie.

  19. Bibliotecaru spune:

    @ alex.dumitrascu
    Acestea sunt uşor de aflat, cele din 1989 sunt mai greu de descoperit…

  20. MARIN spune:

    Domnule Senator,
    Trebuie sa fac o mica remarca !
    Nu am vizionat expozeul dvs. ci am fost prezent in sala; ati fost fantastic; mi-a placut enorm !
    M-as simti onorat daca in viitor, mai organizati astfel de activitati, voi putea participa si eu.

  21. @
    bibliotecaru
    in 1989 nu se zicea si nu se calcula PIB.
    Se zicea produs national si venit national. Ciudatenii. Alte metode de calcul alte bazaconii, datele nu sunt comparabile.

    • @alex.dumitrascu

      PIB e ceva intre venit national si produs national ( sau global). Produsul National repeta costurile in timp ce venitul national era un fel de venit net in care nu intra soldul comercial. Dar, oricum ai lua-o, PIB/loc nu ajungea la 2000 $.

  22. Si in ultimii 10 ani de comunism nici cifre absolute nu se prea publicau. Numai indici. Da’ erau nebuni care fojgaiau prin anuare dupa o cifra absoluta, dupa care tot recompuneau indici si aflau cate ceva despre valorile reale.

  23. Marcel Eremia spune:

    Excelent titlul… Spune multe… Dar oare este înţeles de mulţi?

  24. @
    vv
    eu pusesem poza aia cu structura pib pe surse de formare, ca sa-i arat lui bibliotecaru ca , “consumul” nu e sursa de formare a pib.
    Si ma gandeam sa arat si faptul ca bunastarea inseamna sa consumi nu sa produci. Da la asta n-am gasit nici o poza, numai argumente din astea de domeniul evidentei cum ar fi magarul lui Nasredin care a murit de bunastare.

    • @alex.dumitrascu

      Chestia aia ca noi am crescut pe consum, nu pe productie e o aiureala.Nu poti sa consumi, daca nu produci. E drept ca apare un consum mai mare pe deficitul de cont curent. Dar asta e obligatoriu: Romania nu poate avea ritmuri de crestere mari fara deficit de cont curent, cel putin o perioada de timp.

  25. @
    vv

    si bazaconiile alea se calculau prin “metoda de ramura” si prin “metoda de intreprindere”.

    • @alex.dumitrascu

      Iti amintesti de B.L.R., balanta legaturilor intre ramuri? Balantele erau echilibrate, cat cerere atata oferta. Se puneau la resurse tot felul de furnizori imaginari, precum combinatul de la calarasi.

  26. Bibliotecaru spune:

    @ alex.dumitrascu
    Nu există informaţie pe internet, indicatorii economici erau însă cuprinşi în informaţiile statistice… Avem însă valoarea PIB-ului calculată de alţii, nu trebuie să ştim decât ponderea.

  27. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian
    Nu vă grăbiţi… :D
    Până acum criza nu s-a raportat la nivelul venitului populaţiei, preţurile s-au menţinut crescute, nu a existat nici un fel de deflaţie în urma politicilor guvernamentale. Abia de acum se va simţi o scădere a veniturilor prin creşterea TVA-ului şi micşorarea salariilor cu 25% plus concedieri, ceea ce se va traduce, global, în lipsa banilor de consum. Mai ţineţi minte când spuneam că anul acesta creşterea economică va fi cel puţin -12%? Ei bine, dacă nu se întâmplă nimic şi se merge mai departe pe aceiaşi linie ca şi până acum, la anul căderea va fi istorică, ceva deocamdată inimaginabil. România va fi părăsită de toată forţa de muncă super-calificată şi calificată, se vor retrage capitalurile străine lăsând în loc vid, nimeni nu va împrumuta statul, nici măcar cu dobândă ridicată, statul nu va mai putea să asigure serviciile pe care este obligat să le asigure… spectrul foametei şi a mizeriei va fi cvasi-generalizat şi mai crunt cu fiecare an care va trece. Eu sper să se facă ceva… din păcate, deşi sunt destul de vocal, nimeni nu mă ascultă, nimeni nu mă ia cu adevărat în seamă.

    • @Bibliotecaru

      N-ai citit postarea mea de acum cateva zile cu cele sapte nenorociri ale anului 2010? Era exact acelasi lucru. Chestiunea e ca nu suntem ca la revolutia franceza, sa te duci sa-i iei de guler si sa-i arunci afara. E democratie, sunt proceduri care trebuie respectate. Astfel incat mai trebuie sa-i suportam o vreme.

  28. kn spune:

    hehehe
    intr-o viziune mai ingusta,chiar era mai bine,sau mai usor?!,
    ma rog ptr unii…
    nu erau atatea ‘provocari”…
    nu era necesara “lupta”…
    etc.
    nu am copii…dar eu nu mi-as dorii deloc sa mai retraim acele bune,glorioase si usoare timpuri.
    Hai Crin!!!!

  29. un amator spune:

    @ Dorin
    ”Ce mai trebuie in continuare este sa inchidem cercul:…”

    formula asta cu SE INCHIDE CERCUL am auzit-o si la sarpele cu clopotei ( Virgil Magureanu , parca asa il cheama pe fostul- ?- SRI-ist spusa cu nu mult timp inaintea alegerilor din 2009 )

    Care aveti pricepere , explicati-mi si mie ce dracu a vrut sa se spuna prin formula asta !
    (cred ca e o formula proprie securisto-comunistilor???)
    multam .

  30. un amator spune:

    comunism ?
    dap, imi amintesc cum stateam la ora 5,30 dimineata la usa halei de carne de la Obor sa putem prinde -vax carne – un sac de 5 kg cu cartofi . se dadea cu portia si tatal meu ma lua si pe mine pentru a mai mult ( caci acasa eram 5 ) .Cand se deschideau usile ,era o inghesuiala de simteam ca imi intra coastele una intr-alta .
    dap, imi amintesc cum stateam tot de pe la 5 dimineata la coada la butelii ; veneai la 5 dimineata sa iti iei caramida in primire pe care o lasai de cu seara , numerotata si ordonata una dupa alta , la centrul de butelii ( cu butelia veneai mai tarziu , pe la pranz , caci daca o aduceai asa devreme , riscai sa-ti fie furata) . ganditi-va ce inseammna un 5 dimineata intr-o plina iarna geroasa ( pentru un copil de 12-14 ani ) , stand cu orele practic in acelasi loc , la rand cu alti copii sau cu batranii ( caci majoritatea parinitilor erau la servici .
    dap, aceleasi cozi geroase le faceam si cand se mai baga cate ceva de ale gurii la aprozarul de cartier .
    la revolutie aveam putin peste 15 ani , dar stiu ca erau cativa ani buni anteriori de cand eu ascultam europa libera ( parca incepand cu evenimentele din Brasov am inceput sa ascult si ”altceva” ) .
    Prin Octombrie 89 l-am vazut prima data pe Ceausescu – cand a vizitat fosta uzina Republica /Bucuresti .Erau cativa care ne ordonasera insiruiti si ne indemnau sa-l aplaudam .Cand l-am vazut , m-am oprit instinctiv din aplaudat si mi-am zis ”ia uite ce mos prapadit ne conduce pe noi !”

    CINE DRACU SA MAI VREA ACELE VREMURI?
    Numai pe basescu si pe oranjgutanii lui ii dor in basca de mortii de la revolutie , caci au pus bocancul lor de securisto-comunisti pe grumazul democratiei -si asa cruda .

    NU AVEM VOIE NICIODATA SA NE TRADAM MORTII CARE AU MURIT PENTRU LIBERTATE SI DREPTATE !

  31. Bibliotecaru spune:

    @ un amator
    Închiderea cercului este un simbol foarte vechi care, cabalistic, este simbolizat prin şarpele care îşi înghite coada… Vedeţi “potrivirea? :D
    Dacă doriţi amănunte, căutaţi pe internet Ouroboros, Oroborus, Uroboros sau Uroborus.

  32. un amator spune:

    vad azi cativa zevzeci care se dau de ceasul mortii ca suntem blestemati datorita gestului de a-i omora pe ceausesti chiar de Craciun ; sau ca a fost un asasinat politic ;sau ca acel simulacru de complet de judecata a incalcat orce norma legala de la acea vreme -incalcand cod de procedura penala, cod penal, etc- ; ca nu li s-au dat drept la recurs ….etc
    BALIVERNE .

    DATI TIMPUL INAPOI SI MA DUC EU SI II MAI IMPUSC O DATA!
    Dar , in acelasi timp , as impusca si pe alti cativa care erau in acel complet de judecata ( si nu pentru ce facusera ,ci pentru ce aveau sa faca ) .

    Aud azi ca securistul Plesita a avut tupeul sa-i puna microfoane chiar si lui ceausescu in birouri ( nu stiu daca e adevarat ) .
    Dar daca e asa, atunci este justa intrebarea :
    CINE SUNT ASTIA ? CATI SUNT?
    si mai ales
    CAND VOM SCAPA DE EI ?

  33. Ioanid PSD-istul spune:

    Ooo .. Sigur ca da Varujan. SRI , SIE, etc, au mii de informatori.Poate de 10 ori mai multi decat avea regimul Ceausescu.Ei sunt cei care pun bete in roate democratiei romanesti.Din exces de zel.Dar te asigur ca exista in Romania si oameni verticali,fara frica.Oameni care prin ceea ce reprezinta si datorita fortei finaciare produc acestor micimi sufletesti frisoane in fiecare seara.Dar dintre ei sunt putini care aplica Legea Talionului in viata cotidiana.Acestia sunt singurii care pot sa impuna respect acestor gandaci jegosi numiti de tine colaboratori.

  34. antiignorantu spune:

    Daca mai ” misca ” anti-ROMANIA vreun parlamentar deputat sau senator etc. , se va afla mai devreme sau mai tarziu indiferent cum si unde … exista si mii de captatori de informatii Telepatice care mai prind … , listele inca se fac pe tot teritoriul tarii si oriunde vor pleca in lumea asta vor fi urmariti de mari NECAZURI , mai mari decat au produs Poporului – exista Forte de la NATURA etc. … acumularea de averi nu-i face INVINCIBILI deci atentie la MISCARI si JAF – exista si posibiliatea de donatii sau/si LEGI de reparare a unor Situatii SUPERGRAVE !!!

  35. Dorin spune:

    @ Un amator:

    Doamne fereste, daca as fi stiut ca “Sarpele” are asemenea pasiuni, m-as fi ferit sa folosesc metafora respectiva! Sper sa nu ma suspectezi de simpatii reptiliene! De fapt n-am facut decat sa reiau titlul cartii “Cercul care se inchide” (The Closing circle) autor Barry Commoner, 1971. Despre criza mediului si felul cum activitatea umana destabilizeaza echilibrul naturii.

    Vezi: http://combusem.com/COMMONER.HTM

    In sens mai larg, voiam sa spun ca lucrurile trebuie judecate global si nu pe bucatele, fiindca studiul si interventia pe bucati, fara a studia intregul, risca sa aduca perturbatii mai mari intregului sistem decat avantajele locale obtinute.

    Alchimistii medievali spuneau “toate sunt legate de toate”. Asta se dovedeste mai mult decat adevarat astazi, cand putem cu adevarat observa cum bataia de aripi a unui fluture la Beijing poate provoca un taifun pe continentul american :)

  36. Bibliotecaru spune:

    Kundalini are un înţeles puţin diferit de cerc, el simbolizând spirala, şi natura cunoaşterii. Din greacă acest simbol a născut caduceul, sau sceptrul lui Hermes (doi şerpi reprezentând pacea şi comerţul, cu aripi în partea de sus), sau toiagul lui Esculap (drumul lui Aesculapius, un singur şarpe pe toiag, fără aripi în partea de sus), ambele semne semnificând astăzi medicina.

    Simbolul însă îl regăsim şi în Biblie… Ieşirea – a doua carte a lui Moise
    3. “Aruncă-l jos!” îi zise Domnul. Şi a aruncat Moise toiagul jos şi s-a făcut toiagul şarpe şi a fugit Moise de el.
    17. Toiagul acesta, care a fost prefăcut în şarpe, ia-l în mâna ta, căci cu el ai să faci minuni”.
    (Capitolul 4)

    9. “Dacă Faraon vă va zice: Dă-ne vreun semn sau vreo minune, atunci tu să zici fratelui tău Aaron: Ia toiagul şi-l aruncă jos înaintea lui Faraon şi înaintea slujitorilor lui, şi se va face şarpe”.
    10. S-au dus deci Moise şi Aaron la Faraon şi la slujitorii lui şi au făcut cum le poruncise Domnul: a aruncat Aaron toiagul său înaintea lui Faraon şi înaintea slujitorilor lui şi s-a făcut şarpe.
    11. Atunci a chemat şi Faraon pe înţelepţii Egiptului şi pe vrăjitori şi au făcut şi vrăjitorii Egiptenilor asemenea lucru cu vrăjile lor:
    12. Fiecare din ei şi-a aruncat toiagul şi s-a făcut şarpe. Dar toiagul lui Aaron a înghiţit toiegele lor.
    (Capitolul 7)

    Evident însă că am lăsat la urmă ce era mai bun şi mai “pe felia noastră, românească”. Toate aceste simboluri ancestrale se regăsesc încă pe porţile maramureşene sau pe ceramica de Cucuteni…

    • @Bibliotecaru

      La noi exista, pe urmele sarpelui, balaurul si, apoi, zmeul. Avem in Eliade, in Voiculescu etc. Totul incepe de la prima chakra, a celor patru petale de lotus.

  37. Dorin spune:

    @ Un amator: in ceea ce priveste faptul ca Elena si Nicolae Ceausescu au fost executati de Craciun, inainte de a te gandi la blestemele pe care le-ar “incasa” poporul roman din cauza asta, ar fi interesant sa notezi ca s-a implinit exact blestemul Saftei Brancoveanu, fiica Marelui Ban Tudorache Bals, datorita careia la 14 octombrie 1838 a fost deschis bolnavilor Spitalul Brancovenesc, daramat in 1984 din ordinul lui Ceausescu.

  38. un amator spune:

    @Dorin
    eu tocmai ca ii persiflez pe cei care cred si invoca acest blestem ( manuitori de flacari violet sau praf in ochi aruncat ) .
    nu stiu ce ai inteles tu !

  39. Emi spune:

    O societate comunista pentru oameni este precum o cusca pentru animale. Sunt avantaje pentru ca primesc totul fara oboseala dar devin deprimate pentru ca se plictisesc. Si daca stapanul e rau sau bolnav sau prost si nu le ingrijeste corespunzator, animalele din cusca mor. Noi am iesit din cusca dar avem doua probleme majore:
    - nu stim sa ne cautam hrana, apa si ce ne mai trebuie,
    - nu ne putem hotara daca vrem in jungla sau in rezervatie naturala.
    Prima problema o au cei care au fost educati in comunism si nu pot intelege libertatea, nu-i pot accepta avantajele si nu stiu sa isi asuma responsabilitatile. Abia copiii nascuti dupa revolutie, sunt eliberati total de gratiile custii (care dau senzatia sigurantei dar impun si limite nemiloase).
    A doua problema este a noastra a tuturor, trebuie rezolvata de noi impreuna, dar primul pas ar fi s-o intelegem. Dupa cum evolueaza viata pe pamant, cred ca padurea salbatica nu mai este pe gustul nimanui. O societate in genul rezervatiei naturale, unde statul sa asigure prin institutii responsabile echilibrul, este ceeace ne-ar putea asigura o dezvoltare armonioasa.
    Este evident ca nu mi-as trimite copilul in cusca dar nici nu i-as impune ce sa faca. As avea grija sa-i descriu in amanunt, cum se vede lumea din interiorul custii astfel incat sa poata alege in cunostinta de cauza. Si i-as mai explica ceva, exista rezervatii naturale cu hrana mai bogata si privelisti mai frumoase dar cei de acolo traind prea comod, uita sa vaneze si devin prada usoara.
    Va rog sa ma scuzati ca nu ma pricep la filozofie si am folosit comparatia societatii cu un ecosistem!

    • @Emi

      Culmea e ca noi, care am trait in cusca, avem un comportament nativ mai pronuntat decat cei care au trait liber. Cu alte cuvinte, stim mai bine sa ne “descurcam”. Asta e si beleaua societatii de descurcareti in care traim.

  40. Dorin spune:

    @ Un amator: cred ca lumea e infinit mai complexa si mai bogata in semnificatii si interconexiuni nu numai decat putem intelege, dar si decat ne-am putea imagina. Nu pot sa-ti spun ca as crede in blesteme sau nu, pe de alta parte stiu sigur ca exista lucruri care se intampla dincolo de orice intelegere si explicatie rationala. Dar ma indoiesc ca poporul roman ar fi blestemat, si cu atat mai putin din cauza a ceea ce s-a intampat cu Ceausestii inainte ca ei insisi sa-si fi atras blestemele intregului popor (si eventual inca vreo cateva entitati supra sau sub-naturale) pentru lucrurile pe care le-au facut. De asemenea, nu cred in trucuri ieftine cu “flacari violete” si parapsihologi de doi bani cu studii de specialitate facute la Academia Stefan Gheorghiu.

    In schimb imi place comparatia societatii comuniste cu o cusca si cea a societatii capitaliste occidentale cu o rezervatie naturala, unde animalele traiesc prea comod uitand sa vaneze. Bravo Emi!

  41. Emi spune:

    Tot ce va doreste inima si gandul!
    La multi ani!

  42. Aveti curaj sa va priviti copiii drept in ochi atunci cand spuneti ca era mai bine pe vremea comunismului-…

    Pro memoria. Ochii care-au vazut, mintea care-a priceput, niciodata sa nu uite….

  43. [...] conteaza ca faceai foamea pe vremea aia. Sau ca sa citam ca lumea. Din Vosganian, stiu. Dar totusi : Zic unii, deci, ca se [...]

  44. LauraT spune:

    Imi place acest articol, ati atins un subiect excelent de care romanii fug cu groaza mai degraba decat sa il ia in considerare.
    Am scris acum cateva luni un articol despre Muzeul Comunismului din Polonia (http://jurnal-de-polonia.blogspot.com/2010/01/cum-se-face-turism-din-comunism.html ); poate de aici rezulta progresul altor tari, in timp ce noi ramanem intr-o nostalgie bizara dupa vremurile apuse, refuzand a ne aminti intocmai ce insemna comunismul.

  45. cazare Muntii Apuseni…

    Desi toata lumea se ingesuie sa mearga la mare, la cat de mult au crescut razele …

  46. Blugi spune:

    Cum te adresezi unui tigan îmbracat la patru ace? Inculpat, ridica-te!