Iașul poate fi Capitala Mondială a Cărții în 2018. Să nu mai greșim a doua oară!

Zilele trecute  Ministerul Culturii a invitat orașele din România să candideze pentru titlul de “Capitala mondială a cărții’ din anul 2018, în cadrul competiției UNESCO — World Book Capital.Dosarele de aplicare trebuie depuse până la data de 31 mai 2016 în engleză sau franceză, evaluarea urmând să aibă loc pe 30 iunie, iar rezultatele să fie anunțate pe 15 iulie.

În această privință, orașul Iași are o seamă de avantaje care trebuie evidențiate:

-       O tradiție literară de excepție

-       Festivaluri literare (FILIT, FIE, Festivalul de Teatru etc.) de talie europeană

-       Un număr important de reviste literare prestigioase și de tradiție ( de ex. Convorbiri literare împlinește anul viitor 150 de ani)

-       Una dintre cele mai puternice filiale ale Uniunii Scriitorilor din România

-       Una dintre cele mai prestigioase edituri din România, Polirom, cea care are cel mai consistent program de publicare a literaturii române.

-       Un număr important de muzee și case memoriale

-       Un program ambițios și realizat, an de an, de lecturi publice, îndeosebi în școli și licee

-       Scriitori de valoare, din toate generațiile, unii dintre ei traduși pe toate meridianele lumii

-       O seamă de precedente de excepție, cu vocație multiculturală (primul mare deschizător de drumuri în literatura română,  mitropolitul Dosoftei, primul teatru profesionist idiș din lume, prima tiparniță armenească din principate, datorată lui Gheorghe Asachi etc. etc.)

-       O rețea universitară de profil,  dintre cele mai performante din România

-       O infrastructură adecvată, alcătuită din spații expoziționale și săli de lectură

 

Desigur că șirul avantajelor ar putea continua. Important este ca :

 

-       Să existe comunicare între partidele politice

-       Să existe colaborare între instituțiile administrației locale

-       Să existe solidaritate în breasla scriitorilor

-       Să existe un proiect coerent

-       Să existe un grup de expertiză care să-l elaboreze.

 

Am exprimat disponibilitatea mea, ca prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România și pe cea a conducerii filialei ieșene a USR să colaborăm la acest proiect. Nume importante ale literaturii române – nu numai ieșene – vor susține și vor da prestigiu inițiative noastre. În plus, secția de traduceri va asigura acuratețea traducerii în limbile de circulație internațională.

 

În cadrul Zilelor Convorbirilor Literare, în ziua de vineri, 22 aprilie 2016, s-a făcut un prim pas, la nivel declarativ, în această privință, de către primarul Municipiului Iași și conducerea ieșeană a USR. Așteptăm, în zilele următoare, o invitație la acțiune concretă.

 

 

 

40 Responses to “Iașul poate fi Capitala Mondială a Cărții în 2018. Să nu mai greșim a doua oară!”

  1. emi spune:

    Cine trebuie sa faca invitatia la actiune concreta?!?

  2. emi spune:

    “O tânăra i-a spus bunicii ei că viața pare să devină din ce în ce mai grea, în plus soțul o înșală cu o altă femeie. Bătrâna și-a ascultat nepoata, apoi a condus-o în bucătărie și a pus pe foc trei oale pline cu apă. Când apa a început să fiarbă, bătrâna a pus morcovi în prima, ouă în cea de-a doua oală și boabe de cafea în cea de-a treia. După 20 de minute a oprit focul, a scos morcovii, ouăle și boabele de cafea și a rugat-o pe nepoata ei să-i spună ce vede. „Morcovi, ouă și cafea”, a fost răspunsul evident al tinerei. Bunica a rugat-o atunci să apese pe morcovi, care erau moi, să spargă coaja unui ou, care se întărise, și să guste cafeaua. Femeia a făcut tot ce i-a cerut bătrâna fără să știe ce vrea aceasta să-i demonstreze. Atunci bunica ei i-a explicat simplu că morcovii, ouăle și cafeaua s-au confruntat toate cu aceeași problemă: apa clocotită. Însă felul în care au reacționat e diferit. Morcovul, cel mai dur la început, s-a înmuiat. Oul a devenit tare pe interior, însă cafeaua e singura care a reușit să schimbe apa. Așa e și-n viață a spus bătrâna. Depinde numai de noi cum reacționăm când dezamăgirea și problemele bat la ușă. Devenim moi și renunțăm, ca morcovii? Ne transformăm interiorul, sufletul, în stană de piatră, ca oul? Sau luptăm cu greutățile, în cele din urmă reușind să scoatem ceva bun din orice situație dificilă, precum cafeaua. Cei mai fericiți oameni știu cum să scoată ceva bun din orice situație dificilă.”
    http://cyd.ro/i-a-povestit-bunicii-ca-sotul-o-inseala-ceea-ce-a-facut-batrana-este-o-lectie-de-viata/

    • Ce-ti veni cu povestea asta?

    • cris spune:

      Viktor Frankl “When we are no longer able to change a situation, we are challenged to change ourselves.” Atunci cind nu mai suntem capabili sa schimbam o situatie suntem provocati sa ne schimbam pe noi insine…asta e, curios, principiul esential al alchimiei, cauti sa schimbi ceva in piatra filosofala… ca prin toate aceste incercari sa intelegi in final ca tu insuti trebuie sa te transformi, “piatra filosofala” exterioara tie e doar un pretext.

      Lucrez acum la o serie de prezentari pe medicina paliativa. Esentza acestui tip de medicina, care ar trebui de fapt sa inceapa devreme in cazul bolilor grave, inclusiv cronice, stii care e? Sa ajuti omul sa-si reconstruiasca sensul, reconstruct meaning; in situatii extrem de dificile, cind nu poti schmba prea mult cursul unei boli, orice medicament este inutil daca omul sufera interior. Si nu exista pastile care sa-i redea sensul, nu i-l poti da din exterior, trebuie sa-i asiguri linistea si suportul sa se regaseasca pe sine in cu totul alt context, alta lumina, sa-si redefineasca valoarea, scopurile, modul in care se considera util altora si nu o povara.

      Te superi daca adaptez povestea ta in vreo prezentare?

      • Ia uitece utilitate are boll :)

      • cris spune:

        hmmmm, de cind ma stiu am vazut oameni bolnavi, gratie mamei, oameni care traiesc toata viatza cu o conditie sau alta, de la copii operati la adulti cu valve metalice si permanent dependenti de tratament. Nu aveti idee ce oameni minunati sunt si cum privesc viatza…sunt o lectie vie pentru oricine sa nu se mai piarda in rautati si fleacuri. Cum spune? “Puterea mea in slabiciune e facuta desavirsita”? Nu e o spusa de ignorat….

        Ati avut un asemenea om chiar aici pe blog….A fost ziua cartii si a bibliotecarului. Citeam cu un ridicat din umeri bla-bla-ul prezidential de facebook. Am preferat sa ma gindesc la Bibliotecarul. Va amintiti de el? Ca a disparut simplu, ca o luminare care se stinge deodata…. Un om probabil extrem de bolnav si care nu a lasat sa se simta asta mai niciodata, atit de tinar, care si-a gasit un sens si alta normalitate decit a celui care in sanatatea lui se bucura de toate cele ale cafenelelor, berii si distractiei…despre asta vorbeam mai sus ca reconstruire a sensului in conditii dificile.

        Ei, nu-i stiu ziua de nastere Blibliotecarului, sa fie ziua cartii. ma intreb ce carti mai citeste prin rai…si nu pot sa spun Dumnezeu sa-l odihneasca, ci sa-i faca bucuria tuturor cartilor din lume.

        De amintire http://bibliotecarul.blogspot.com/

      • emi spune:

        Se spune ca floarea-soarelui pictata de Van Gogh ajuta oamenii sa-si gaseasca/aminteasca de ce au ales sa se incarneze pe aceasta planeta, sa-si afle un scop in viata. Poate ca o copie mica prin saloane ar ajuta…

  3. emi spune:

    “Cei mai fericiti oameni stiu cum sa scoata ceva bun din orice situatie dificila.”
    Si faptul ca atat de multi romani isi unesc fortele pentru a sustine o cauza este deja “schimbarea apei”, pe care numai cafeaua o reuseste. Sunteti o cafea tare! :)

  4. Kronstadt an der Graft spune:

    Am răbdat un picuț pentru că nu se cuvenea să discutăm despre frivolități la orice temă propusă, mai ales dacă e gravă, dar realitatea ne mână de la spate. Deci.
    Musiu Dragnea gata, a primit sentința definitivă. Evident că nu se dă dus de la conducerea partidului și bine face. Nu pricep cererea liberalilor de a-și da demisia. Se vede că nu sunt profesioniști. Niște politicieni de calibru nu numai că nu i-ar fi cerut demisia, i-ar fi urat zile multe cu la cârma PSD-ului, până la desființare. În loc să-l ironizeze îl învață de bine. Mai bine le-ar recomanda pesedeilor să ia seama la lider și să înceapă să meargă prin magazine și să șterpelească ceva acolo, un pempărs ori o cârpă de șters praful, să se ducă cu ele la supraveghetori și să se dea prinși pentru a fi condamnați și ei ca șăfu. Că nu se cade ca într-un partid unit șeful să aibă condamnare și subalternii ba.
    La liberali veselie, ce mai. I s-a dat cuvântul lui Bușoi, s-a pregătit Orban. I s-a dat cuvântul lui Orban, s-a pregătit Predoiu. I s-a dat cuvântul lui Predoiu dar n-am prins cine se pregătește, că am rămas un pic în urmă cu evenimentele.
    Doamne, câtă nesimțire!

  5. Adam Mares spune:

    Daniel Barbu la capitală?

  6. Kronstadt an der Graft spune:

    Alta acum. Televizia română a fost exclusă de la Eurovizion. Nu sunt un fan al Eurovizionului, mai ales de când au început să promoveze personaje hai să zicem pitorești. Unul mai pitoresc decât altul. Dar faptul că am ajuns să fim prima țară din istoria Eurovizionului căreia i s-a unterzis de a mai participa la concurs, mi se pare o gravă ofensă adusă de administratorii TVR1 abonaților. După un asemenea duș rece mi se pare corect și de bun simț ca toți membrii conducerii acesteia, de la director până la cel mai mărunt șefuleț, să-și depună demisia și să se înceapă o reorganizare completă a schemei de personal. În cazul în care nu vor lua această măsură de bună voie, mi se pare de bun simț ca TVR1 să fie desființată și să fie reorganizată o altă televiziune de către guvern. Orice altă variantă mi se pare o tentativă de excrocare a abonaților.
    Apropo, aș vrea să găsesc o soluție de a nu mai plăti abonamentul la TVR1, mai ales că sunt abonatul unei televiziuni prin cablu. Știe careva ce demersuri legale sunt necesare definitivării unei asemenea intenții?

    • Harababura cu TvR e generala. Partidele nu reusesc sa aiba un dialog minim pe chestia asta. E mai mare rusinea. Noi, ALDE, am propus pe Hagiculea, ar fi putut fi o solutie.

  7. Mihail spune:

    Ar fi grozava chestia cu “cartea” la Iasi, insa orasul are multe-multe lipsuri la partea de ligistica si infrastructura. Este greu, daca nu chiar imposibil, ca sa cazezi peste 500-1000 de oameni, in Iasi.
    Doar daca nu sunt bagati in caminile studentesti. Iar aeroportul este micutz.
    Insa, actiunea ar fi extraordinara, se potriveste ca o manusa orasului.
    Poliromul castiga din asta ?

  8. cris spune:

    Procurorii anticoruptie au reusit contraperformanta de a incasa 109 achitari in 51 de zile. Cele mai multe solutii de achitare sunt definitive si, ca o dovada in plus a diletantismului DNA, au fost dispuse pe lipsa de probe. Dimensiunile prapadului sunt colosale daca raportam aceasta cifra la cele 96 de achitari din 2015 cu care facea parada Codruta Kovesi prin Sala de Marmura a Cercului Militar, la ultimul bilant anual al DNA

    http://www.luju.ro/magistrati/dna/dezastru-fara-precedent-la-dna-procurorii-anticoruptie-au-reusit-contraperformanta-de-a-incasa-109-achitari-in-51-de-zile-cele-mai-multe-solutii-de-achitare-sunt-definitive-si-ca-o-dovada-in-plus-a-diletantismului-dna-au-fost-dispuse-pe-lipsa-de-probe-dim

    :) Splendid

    • cris spune:

      cum era cu suspiciunile rezonabile???? n-ajung???? :) :) :)

      • Adam Mares spune:

        În dosarul Radu Rușanu doar el nu a fost condamnat. E cam ciudat.

        • In tinp ce in dosarul referendumului numai lui Dragnea i s-a marit pedeapsa, de asta ce zici?

        • cris spune:

          Nu stiu, nu m-am uitat cu atentie la problema aceasta in care a fost Rusanu ca sa-mi pot face o opinie si aiurea-n tramvai fara vreun argument nu vorbesc de felul meu. Spun nu stiu si atit. (nu te supara, nu sunt niciodata gata sa-mi dau cu parerea la lucruri la care nu am nici cea mai mica idee, e ceva de corectitudine, asta fac si in meseria mea, spun nu stiu, hai sa-l intrebam pe ala care stie sau hai citim impreuna si ne dumirim)

          E totusi ceva ce nu pot sa pricep, cum poti sa dai peste cap viatza unor oameni pina nu ai niste dovezi, si ca se poate e una, intrebarea este de ce nu exista niste filtre asa incit sa nu se ajunga aici intr-un numar atit de mare – gindeste-te ca e si viata oamenilor respectivi si e si o cheltuiala pe aceste procese care vine din buzunarul cetateanului: acest circ se face inclusiv pe banii tai.

          Am mai vorbit despre asta, aici nu poti aresta pe cineva sau face o perchezitie sau asculta pe cineva pe suspiciuni rezonabile iti trebuie “probable cause” nu poate fi incalcat, are ca fundament amendamentul 4.

          (americanii au o structura foarte clara a tipului de dovezi si a oportunitatii lor in fazele procedurii judiciare, ai auzit si tu macar din filme de acel suprem “beyond reasonable doubt”…. uite ca sa te lamuresti apropos de ce inseamna burden of proof la ei https://en.wikipedia.org/wiki/Legal_burden_of_proof#Preponderance_of_the_evidence
          la noi nu, e “suspiciuni rezonabile”, ca ce conteaza drepturile unui om si de ce sa ne sinchisim, a aparut delatiunea sau suspiciunea, gata e vinovat, si e probabil una dintre cauzele pentru care se ajunge la asemenea harababura),

          nici nu se duce un dosar al procuraturii mai departe fara hotarirea unor judecatori ca e un dosar solid – echivalentul judecatorului de instructie, adica exista filtrele care sa reduca cit mai mult si chinuitul inutil al unor oameni si cheltuielile legate de un asemenea proces.

          Ma uitam la Petre Roman – poti sa-mi spui orice numai ca as avea vreun soi de atasament emotional fata de el nu si ca ma exprim subiectiv: Tocmai s-a dat decizia la Curtea de apel ca inlaturarea lui din pozitia de deputat pe incompatibilitate trebuie reversata – dar au trecut 3 ani, aproape tot mandatul.. De ce se ajunge la asa ceva?

          • Cat ar costa despagubirea pentru o zi de inchisoare luata aiurea?

          • cris spune:

            @ VV

            Cit costa despagubirea pentru o zi de inchisoare – nu stiu. Dar o zi de inchisoare am inteles costa statul 2500 lei/luna Inmultit cu 6 luni si 14 pusi in inchisoare degeaba… statul, de fapt platitorul de impozite, s-a distrat numai platind intretinerea lor de vreo 210.000 lei. Daca adaugati ca erau niste oameni sa munceasca si sa produca ceva in acest timp, daca adaugati si cheltuielile facute pe procurori, care au oricum salarii mari, sa instrumenteze un dosar de doi bani si multe altele probabil trece usor de milionul de lei, probabil mult mai mult, in jumatate de an pentru numai 14. Ei, nu-i mult, cit doua trei posete ale lui udrea, nu? sau cit nu stiu cite mii de salarii sau pensii…

            Dar viata intoarsa pe dos a unor oameni si familiilor lor cit poate costa? Exista pret pentru asa ceva, pentru libertate exista pret, se vinde la kilogram?

          • Cand interim cat costa o zi de inchisoare nu ma referream la cat costa intretinerea pentru incalzire si tava cu mancare, ma gandeam la cat ar trebui sa fie dauna morala pentru o grozavie ca asta, sa plimbi oamenii in catuse si sa-i faci de doua parale si sa-i terorizezi in inchisoare ca dupa aceea sa se vada ca erau nevinovati. Ma intreb ce constiinta au cei care fac asta. Cum mai dorm ei dupa aia linistiti.

          • emi spune:

            Daca nu raspund pentru faptele lor, nu le pasa. Un om cu constiinta nu se face procuror, pentru ca stie ca nu are dreptul sa dispuna de libertatea altor oameni…

        • cris spune:

          Nu pot pricepe.

          Cu suspiciunea rezonabila e ca si cum eu medic as spune cuiva numai dupa un examen clinic: ai cancer ai sase luni de trait, as porni operatie, chemo sau radioterapie pe nimic sau I-as spune fa-ti testamentul ca mori. Nu exista asa ceva, e o succesiune: Fac niste teste, sa zic radiografie si gasesc o umbra undeva, nu imi ajunge: fac un CAT scan sau RMN; nici asta nu e de ajuns, fac biopsie, imi obtin dovada indiscutabila adica. Abia apoi ii spun omului uite asta avem, mergem la oncolog si vedem ce solutii ne da, chirurgie, radioterapie, chemo. De felul meu mai fac asta si foarte repede, intr-o sapatamina maxim doua am deja omul gata diagnosticat, si am vorbit deja cu chirurgul sau cu oncologul…. stii de ce? in primul rind gindindu-ma la ce e in sufletul omului – asteptarea e cumplita, paralizanta. Ei, astia din procuratura si justitia romaneasca nu, isi bat joc de viatza oamenilor “cum vrea muschii lor”. Pentru mine e de-a dreptul consternare, cum poti sa-ti bati joc de oameni asa?

    • Este consternant!!! 14 inculpați au făcut câte șase luni de închisoare pe degeaba!!!

  9. Mihail spune:

    Eu cred ca suna mult mai elegant, mai pretentios “Iasi, capitala mondiala a cartii” , decât “Iasi, capitala europeana”.
    Ar fi o “capitala” mai micutza, dar tare deosebita.

    …in rest “echipele” sunt făcute. Primarii asteapta acum începerea ostilitatilor. Iar privitorii, ca de obicei, n-au ce alege.
    Daniel Narbu ???? Hmmm, un gargaragiu….?

  10. Divort Rapid spune:

    Unde trebuie sa semnam :)?