Tema zilei – 27 iulie 2010: “Traian Basescu si Emil Boc, agenti electorali pentru Nicolae Ceausescu”

 

41% dintre romani l-ar vota pe Ceausescu iar 63% cred ca se traia mai bine in comunism! (vezi Tema zilei – 23 iulie)

41% dintre cetăţeni l-ar vota pe Nicolae Ceauşescu la prezidenţiale, în timp ce 49% cred că acesta a fost un conducător bun, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Dacă Nicolae Ceauşescu ar candida la alegerile prezidenţiale, alături de liderii altor formaţiuni politice, 41% dintre cei intervievaţi spun că l-ar vota pe acesta, în timp ce 52% nu l-ar vota, 5% nu ştiu dacă l-ar vota, iar un procent nu răspunde la întrebare.

Dintre cei care l-ar vota, 49% provin din mediul rural, iar 33% din mediul urban. Dacă ar candida, Ceauşescu ar avea cei mai mulţi votanţi în Moldova (48%) şi în partea de sud a ţării, Bucureşti şi Dobrogea (43%). Cei mai puţini votanţi ai lui Ceauşescu (35%) ar proveni din Transilvania şi Ardeal.

49% dintre cei care fac parte din eşantion cred că Nicolae Ceauşescu a fost un conducător bun, 15% cred că a fost rău, iar 30% cred că nu a fost nici bun, nici rău. Antipatia este însă foarte mare atunci când vine vorba despre soţia lui Nicolae Ceauşescu. 67% spun că Elena Ceauşescu a fost un conducător rău, doar 9% spun că a fost bun, iar 15% cred că nu a fost nici bună, nici rea ca lider politic.

Românii regretă sfârşitul pe care l-au avut cei doi soţi, mai relevă sondajul. 71% dintre cetăţenii chestionaţi spun că Nicolae Ceauşescu nu şi-a meritat soarta, în timp ce 23% cred că şi-a meritat-o, iar alte şapte procente nu ştiu sau nu răspund.

Doar 13% dintre români spun că ar fi fost de acord cu condamnarea la moarte a soţilor Ceauşescu, dacă ar fi făcut parte din completul de judecată,  în timp ce 84% nu ar fi de acord ca fostul dictator şi soţia sa să primească pedeapsa capitală. 3% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

De asemenea, 80% dintre cei intervievaţi cred că cei doi conducători nu au avut un proces corect, 11% cred că procesul a fost corect, în timp ce 9% nu ştiu.  68% spun că aceia care l-au condamnat pe fostul lider PCR trebuie pedepsiţi.

63% dintre români cred că oamenii trăiau mai bine în comunism, 23% spun că trăiau mai rău, 9% că trăiau la fel, 6% nu ştiu sau nu răspund. Paradoxal, deşi spun că atât ei personal, cât şi societatea o duceau mai bine, majoritatea nu regretă căderea comunismului (57% mai precis), în timp ce doar 37% se declară nostalgici ai regimului.

Sondajul a fost realizat de IRES in perioada 21-23 iulie, pe un esantion de peste 1.460 de persoane si are o eroare de plus-minus 2,7%.(NewsIn)

82 Responses to “Tema zilei – 27 iulie 2010: “Traian Basescu si Emil Boc, agenti electorali pentru Nicolae Ceausescu””

  1. Sondajul si toata “dezbaterea” media sunt un cadou facut lui Basescu de ‘grupul de la Cluj”.
    Va reincepe cu o aparenta de veritate discursul lui Basescu bazat pe “cine nu e cu mine e comunist”.
    E una din prostile PSD-ului, la fel cu Che Guevarra de pe burta lui Ponta
    si expunerea media excesiva a lui Adrian Paunescu.

  2. Buddha spune:

    VV
    Exact ce spuneam eu ieri – ma ingrozeste ideea.
    La tema zilei pt 27 iulie e doar titlu? Nu pot comenta? Pt ca as fi zis ceva nasol de Boc. :)

  3. @buddha
    Zi aici :-) E cu titlu si subtitlu.

  4. Buddha spune:

    VV
    Aha! Sarutmana, Corina!
    Eu eram pur si simplu curios ce facea Boc cel mic in 1989 si ce i-a tercut prin capsorul lui in momentul in care a cazut regimul. Oare a plans ca un copil ca n-a apucat sa fie UTC-ist de frunte? Oare a mers la Anvers sa-si cunoasca idolul? Oare a luat atunci hotararea ca atunci cand se face mare sa arunce tara in prapastie?

    • @Buddha

      Ia gandeste-te, cati din cei care au ajuns in functii de conducere ar fi ajuns si daca nu cadea comunismul? Iti zic eu cativa: Adrian Nastase, Petre Roman, Mircea Geoana, Adrian Severin, Mihai Razvan Ungureanu, Emil Boc, Sorin Oprescu s.a.m.d.

  5. In rest, de morti numai de bine,nu?

  6. liberalism spune:

    Cu asemenea participanti/respondenti , la un sondaj incalificabil, la ce ne putem astepta? Cum poti raspunde unei aberatii? Un decedat daca ar candida…Domnule Ministru, trebuie sa luati atitudine si sa schimbati Legea electorala. Eu as fi de acord cu implementarea votului obligatoriu. De ce sa fim condusi de o mana de oameni care ar vota si mortii, sau a celor care voteaza in functie de galetusa, mici, bere, sau dupa cum le spune primarul sau preotul? Bineinteles ca pe buletinul de vot ar trebui sa existe si optiunea votului alb. Iata unde ne-a adus guvernarea Basescu-Boc! La dorinta unora de a invia Ceausescu…sau Ceausescu s-o fi reincarnat in Basescu?!:)
    Ce a urmarit domnul Dancu ? Nu-l pot intelege, pe cei care au participat la acest sondaj, nici atat.

  7. UN OM REVOLTAT spune:

    Adevarul adevarat este ca aceste comparatii le pot face doar cei care au trait acele vremuri.
    Daca era mai bine sau mai rau raspunsul e relativ, adica aveai un serviciu, aveai o casa,iar in concediu puteai sa mergi ori unde in tara nu simteai lipsa banilor ca acun si ce era mai important aveai cui sa te plingi daca tise facea o nedreptate. Acum ce era rau nici nu prea stiu ce era rau doar faptul ca nu puteai sa mergi in occident, ca nu aveai masini puternice (astaz le ai dar nu ai pe unde sa te dai cu ele ca e plin de gropi) ca nu aveam supermarcheturi, si nu mincam numai din import.
    Nu asi vrea sa credeti ca sun un nostalgic comunist sau ceausist, nu nici pe departe dar nici nu pot sa nu ma gindesc la cei care au murit de geaba in urma lovituri de stat data de Iliescu si compania
    iar la 21 de ani de la lovitura de stat sa o ducem la fel derau sau chiar mai rau. Sunt membru PNL sunt liberal de formatie dar nu pot sa nu ma uit in urma sa vad ca atunci aveai obligatia sa muncesti iar acom ai doar o optiune la munca. nu e corect ca un asistat social sa cistige mai mult de cit un mincitor chiar si necalificat nu e corect fata de societate.
    Daca l-asi vota pe Ceausescu, categoric nu, dar nici un politician actual nu ar scoare tara din haul in care este, fiindca ei au bagat-o, din punctul meu de vedere singurul care ar putea face ceva este Majestatea Sa Regele Mhai. Da sa ne intoarecem la monarhie dar citi dintre cei care au astazi privilegi ar fi dispusi sa renunte la ele? Nici unu

    • @UN OM REVOLTAT

      Eu nu cred ca o ducem mai rau. Cu exceptia celor care isi pierd serviciul si nu au sanse de a gasi altul. Chiar si asa, copiii lor o vor duce mai bine decat noi, in copilaria noastra. Acum doi ani nici nu se mai vorbea de nostalgia comunista. E reactia la un guvern de imbecili. O sa treaca guvernul acesta si, sper, si nostalgia.

  8. Buddha spune:

    Corina Chiriac
    Pai…vezi bine rezultatele sondajului. De morti, numai de bine.

  9. De ce ne mai miram? La cati morti l-au ales pe basescu e firesc sa gasim si un mort care sa candideze. Da bine in peisajul romanesc actual: economia a murit, murim si noi de foame mai incet sau mai subit asa ca…

  10. @VV
    Maestre, nu ma intelegeti gresit. Nu ma dau cu moroii, nu mor caii cand vor cainii. Incercam sa intregesc atmosfera… :-)

  11. liberalism spune:

    Criza profunda s-ar trata cu alegeri anticipate, nu cu ce este la moda acum…pesticide. In UDMR sunt si oameni cerebrali, nu inteleg de ce nu ar vota o motiune de cenzura, dar cel mai mult imi pun speranta in domnul Pambuccian. A dezamagit o data, nu as vrea sa dezamageasca si a doua oara.

  12. lorduljohn spune:

    @VV

    Nu i-am uitat nici pe cei care nu mai sunt printre noi si mi-am reamintit versurile lui Nichifor Crainic: Unde sunt cei care nu mai sunt?

    Revenind la tema zilei, imi amintesc ca am avertizat de mult ca PD lucreaza in interesul stangii. Confirmarea oficiala a venit pe doua cai: cresterea in sondaje a PSD si maladiva nostalgie dupa ospiciu, caci ospiciu este locul pe care l-am populat in anii ’80.
    Dar asta mai arata un lucru, sesizat si de Mircea Badea, si anume labilitatea si pierderea temeiului fiintei umane. Imanenta temeiului este estompata continuu de pierderea reperelor morale, culturale, sociale. Morala si cultura de tip “fast food” care iti creeaza senzatia de buna intocmire ne-au adus in situatia de a transforma “cantitatea intr-o noua calitate”.

  13. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian

    Am o părere distinctă.

    Eu nu interpretez că 41% ar prefera un personaj pe care istoria îl reprezintă exponentul unei perioade dureroase, după cum nu cred nici că noii adepţi ai legionarilor sunt fani “Căpitanul” sau neo-naziştii au cultul lui Hitler.

    Eu interpretez acest procent colosal de 41% ca fiind dorinţa românilor de societate funcţională, de impunerea ordinii… Din păcate 41% pun egal între societatea care funcţionează normal şi stat totalitar, dictatură. După 20 de ani de eşec al prezenţei pluripartide în România, după atâtea ratări din partea mai multor partide ce ar fi trebuit să conlucreze (şi incapabile să facă asta), după realitatea evidentă că istoria recentă a consemnat acţiuni care nu au reuşit să se apropie nici măcar un centimetru de democraţia reală, funcţională (în sensul că nu poporul decide viitorul României şi alegerile sunt un simulacru al opiniei manipulate)… românii vor autoritatea necesară restaurării funcţionării statului şi societăţii.

    Cei 41% nu-l vor pe Ceauşescu, ar fi absurd să gândim aşa. Cei 41% vor autoritate din partea statului pentru că sunt sătui de un război politic nesfârşit şi fără de sfârşit…

    Acum, dacă ascultaţi vocile celor trei lideri, Băsescu-Ponta-Antonescu… care este cea mai tunătoare voce ce exprimă actul preşedintelui factotum?

    Eu cred că acest sondaj este util tocmai din acest punct de vedere.

    • @Bibliotecaru

      Razboiul politic, cand respecta procedurile constitutionale, nu e roazboi in sensul obisnuit, ci e competitie si negociere. Eu zic ca e conjuncturala aceasta nostalgie. Acu doi ani, de pilda, nu exista un astfel de sentiment. Dar cand romanii vad ca le scad salariile si sunt dati afara din serviciu cu toptanul, ba chiar umbla zvonuri de cartele la salarii, ce sa faca decat sa se refugieze in melancolii din acestea otravite… E un semn ca trebuie sa grabim alungarea pedistilor de la guvernare. Numai ca daca o sa ne blagoslovim cu PSD in loc de PD ar fi precum tusea si junghiul.

  14. MARIN spune:

    Domnule VARUJAN VOSGANIAN,
    Cu adevarat este foarte trist ca, atitudinea, comportamentul si mentalitatea o doi oameni puternici in stat au determinat o nostalgie fara precedent fata de un fost lider care pana mai ieri era “alintat” “Odiosul”.
    Sunt ferm convins ca acesti nostalgici provin din fosta clasa muncitoare si nu din randul fostei clase a intelectualilor. De ce spun acest lucru ? Pentru simplul fapt ca numai din randul acestora se mai pot naste mentalitati de regret fata de o epoca in care indiferent de instructia pe care o aveai erai adus la acelasi numitor comun.
    Referitor la soarta sotilor Ceausescu din punct de vedere al apartenentei la “regnul” uman, putem spune ca omorarea lor prin impuscare a fost o decizie neconforma cu ratiunea specifica umanitatii dar, din punct de vedere a CLIPEI ISTORICE este foarte greu sa ne dam cu parerea.

  15. lorduljohn spune:

    @VV

    uneori e chiar umoral!!

  16. lorduljohn spune:

    @corina chiriac

    Corina, e simptomatic. La noi in judet au votat un primar, desi saracul, fusese chemat la Domnul inca de dimineata. Ei stiau asta, dar l-au votat in continuare.

  17. Tiberiu spune:

    @VV
    Va exprimati despre o chestiune politica cruciala care nu are deocamdata solutie, dar care are efecte “cancerigene” pt. Romania, ca despre o “astenie de primavara” care va trece parca de la sine (“O sa treaca guvernul acesta si, sper, si nostalgia”).
    Nu pot fi de acord cu aceasta viziune usurateca, daca nu este dublata de actiuni politice bine gandite si coordonate de toate fortele opozitiei si pe plan intern si international.
    Guvernul Boc nu “va trece” de la sine ci numai daca vor asa “muschii” lui Basescu.Deocamdata nici vorba de o majoritate parlamentara Anti-Basescu ,iar cu o opozitie slabita si divizata nici nu va exista o astfel de majoritate caci oamenii se dau cu cei puternici nu cu cei slabi.

    • @Tiberiu

      Vad ca tu ai o viziune profunda, cand vor, adica, muschii lui Basescu. Mari muschi mai are si Basescu, n-a reusit sa duca la capat nici un proiect pentru Romania.

  18. Dorin spune:

    @ Varujan: cred ca gresesti, numai lucrurile si dobitoacele sunt amorale. Precizez ca sunt un mare admirator al animalelor, astfel incat termenul “dobitoc” nu are pentru mine nici o conotatie peiorativa si nu le jignesc niciodata asemuindu-le unui om care are o comportare prosteasca.

    Internetul de pilda este amoral, adica este un lucru nici moral nici imoral. Depinde numai de utilizator ce face pe net: poate cauta informatii stiintifice sau bantuie pe site-uri deocheate. Actiunea utilizatorului este cea care face diferenta.

    In privinta PD, ca orice partid, el este compus din oameni. Oamenii, orice-ar face, sunt morali: unii cu simtul moralitatii dezvoltat si o sira spinarii verticala, altii fara scrupule de acest soi.

    Rezultanta actiunii oamenilor face ca si partidele sa fie astfel, unele morale, altele mai putin morale. Pentru unele partide “masluirea” rezultatului alegerilor este o tactica perfect valabila daca in felul acesta ajung sau se mentin la putere. Altii ar prefera mai degraba sa nu castige decat sa castige prin alegeri trucate.

    Tocmai de asta oamenii cinstiti sunt mereu in defensiva in fata oamenilor necinstiti, pentru care si caile morale, si cele imorale au aceeasi valoare si nu conteaza decat rezultatul, indiferent pe ce cale l-ai obtinut.

    Chestie de optiune: ce preferi, sa castigi campionatul de box avand o potcoava ascunsa in manusa, sau sa-l pierzi stiind ca ai jucat cinstit in fata unui adversar care e maestru in lovituri sub centura?

    Tocmai de asta prefer sa am incredere intr-un PNL aflat in opozitie, pentru ca stiu e un partid compus din oameni cu simtul moralitatii, decat sa sustin un PDL actualmente la putere alcatuit din lepre pentru care cuvantul n-are nici o valoare.

  19. liberalism spune:

    Cu toata stima pentru domnul Pambuccian, si cu toata buna credinta, imi mentin parerea/dezamagirea. Intr-o tara democrata si libera (cum imi place sa cred ca (inca) este Romania, domnul Pambuccian si ceilalti parlamentari ai grupului minoritar nu trebuie sa voteze in bloc, ci sa voteze pentru binele tarii. Ar trebui sa rupa “oranduiala de a nu vota o motiune. Imi amintesc ca deputatul Uniunii Bulgare a votat motiunea.
    Daca mai ramane mult timp Boc la guvernare, vom intra in colaps.

  20. @
    un om revoltat

    “Sunt membru PNL sunt liberal de formatie dar nu pot sa nu ma uit in urma sa vad ca atunci aveai obligatia sa muncesti iar acom ai doar o optiune la munca. nu e corect ca un asistat social sa cistige mai mult de cit un mincitor chiar si necalificat nu e corect fata de societate.”

    Omule, asta-i motivul pentru care eu NU sunt membru pnl si “liberal de formatie”. Ca sa nu stau la masa cu tine.

    • @alex.dumitrascu
      @un om revoltat

      Un asistat social nu castiga mai mult decat un muncitor necalificat, nu exista ajutoare mai mari decat salariul minim pe economie. Decat poate pentru familii cu o duzina de copii.

  21. [...] invit sa cititi si ce a scris Vicepresedintele PNL, domnul Varujan Vosganian dar si purtatorul de cuvant PNL, domnul Mihai [...]

  22. liberalism spune:

    @om revoltat: Un asistat social nu are cum sa “castige” mai mult decat un om al muncii. Orice tara civilizata are asistenta sociala, si crede-ma ca acei asistati pot trai modest din acel ajutor. Nu stiu la ce fel de asistati faci referire, dar gandeste-te in primul rand la cei cu dizabilitati, sau la pensionatii pe caz de boala. Dupa ce ca sunt batuti de soarta, sunt umiliti si de acest stat. Crezi ca o persoana cu dizabilitati cu o indemnizatie de 270-300 de lei poate trai decent, mai ales ca are nevoie de medicatie? Basescu ii vede asistati si pe pensionarii care au muncit si au cotizat o viata!
    Cat despre epoca de aur, nu este chiar asa cum se vehiculeaza, ca dadea Ceausescu casa si serviciu. Pentru acele case se platea chirie. Cu acei bani pe care-i dadeai pe chirie, ai fi putut foarte bine sa-i platesti pentru a deveni proprietar. De foarte multe ori venea secretarul de partid (local) si cu militia si te arunca din casa ca pe-o masea stricata, pentru ca acea casa trebuia sa fie repartizata unui membru. Te trezeai cu patutul cu copil cu tot in strada, pana iti repartiza o camera (intr-un apartament stateau si 3 familii). Cat despre serviciu, lucrai mai putin , nu aveai cum sa-ti faci norma (deci bani mai putini la salariu) si mai mult in campul muncii (la adunat cartofi, depanusat porumb, cules de vii etc). Economic vorbind, ca sa facem o paralela intre Epoca Ceausescu si Epoca Basescu, primul ne-a infometat ca sa plateasca datoriile externe, iar al doilea ne infometeaza (culmea) pentru a face datorii externe din zi in zi…Nu stiu cine plange dupa Ceausescu, poate aceia care erau sus pusi, erau turnatori, aveau relatii…pentru ca cei care au indurat umilinta, frigul, foamea, dar mai ales aceia care au avut in familie disidenti si morti, cu siguranta il urasc si acum. Da, cred ca Ceausestii n-au avut parte de un proces corect, dar mai stiu ca majoritatea canta: Ole, ole, Ceausescu nu mai e! Il vedeau pe Iliescu marele revolutionar si l-au votat masiv de doua ori. Acum Iliescu este facut criminal de aceia care l-au votat! La fel l-au votat si pe Basescu, de doua ori, cand au vazut foarte bine cum s-a comportat in primul mandat. Asa ca revin la ceea ce am spus la primul post, cu asemenea votanti, asemenea tara!

  23. liberalism spune:

    basheanule, daca n-ai respect cel putin pentru mame, inseamna ca esti un distrus.

  24. bogdan spune:

    O realitate crunta, o realitatea morbida iar sondajul de mai sus intareste inca odata expresia “lapusneana” – multi da prosti, prosti da multi – Nu mica mi-ar fi mirarea daca cei 41% l-ar vota pe OTV presedinte….

    Dar pentru ca mai sunt si pete in acest tablou auster si sec, va prezint domnule vosganian un tanar care merita promovat…este vorba de cristina moldoveanu care este in felul ei ambasadorul Romaniei in Norvegia….

    http://presainblugi.com/cristina-moldovan-bursiera-in-norvegia-am-fost-acolo-cand-a-cantat-paula-si-ovi-la-eurovision/

  25. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian

    Războiul politic nu are nimic de-a face cu negocierea. Ar trebui să aibă, dar nu are. Războiul politic este o confruntare pentru câştigarea influenţei asupra instituţiilor şi pârghiilor statului. Politica nu mai este astăzi ce a fost o dată, o contrare de concepţii, de idei, de filosofii. Politica astăzi mai reprezintă astăzi doar calitatea de membru de partid.

    Poate explica cineva de ce cota unică este de dreapta şi nu de stânga? Există undeva o doctrină a partidului care să fundamenteze teoretic integrarea cotei unice în societatea descrisă de doctrina partidului? Astăzi nu mai trăim discuţii cum pe timpuri se dezbătea primordialitatea omului sau a muncii, obiectivul “politic” de astăzi vizează numai preluarea “puterii” astfel încât partidul să-şi reverse influenţa peste instituţii. Soluţiile sunt, în cea mai mare parte, după ureche, după cum crede fiecare, cu atât mai radical cu cât are mai puţine cunoştinţe, în nici un caz soluţiile economice nu sunt luate după dimensiunea politicilor economice şi nici a economiei politice în noţiunile de bază a ştiinţei. Ne putem minţi că nu este aşa, dar nu cred că are rost.

    Relativ la sentimentul de nevoie a unui stat dictatorial, el este în creştere de foarte mult timp. A se înţelege exact ce spun, stat totalitar şi dictator nu reprezintă neapărat comunism, socialism sau stânga. Acesta este un concept incorect sudat în conştiinţa oamenilor. Încercaţi să vă amintiţi cât de des intervine în vorba oamenilor, de 20 de ani, versul “Unde eşti tu Ţepeş Doamne?”

    Atenţie! Nu reduceţi situaţia! Eu tocmai despre asta vorbeam… Nu reduceţi totul la PDL, la Traian Băsescu, la Emil Boc sau la persoane ce pot fi nominalizate. În acest caz nu există un ţap ispăşitor. Întreaga politică este vinovată. De 20 de ani politica a devenit o clasă, cu interese proprii. Spunea cineva, nu mai ştiu exact cine, că o organizaţie menită să rezolve o anumită problemă, dacă va creşte îndeajuns de mult, va ajunge la un moment dat ca întreg efortul său şi toate resursele sale să fie îndreptate spre satisfacere propriilor nevoi, abandonând scopul iniţial. În acest stadiu a ajuns astăzi politica.

    Haideţi să privim un pic în Legea Partidelor Politice.
    Art. 2. – Prin activitatea lor, partidele politice promovează valorile şi interesele naţionale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participă cu candidaţi în alegeri şi la constituirea unor autorităţi publice şi stimulează participarea cetăţenilor la scrutinuri, potrivit legii.

    Astăzi partidele politice nu recunosc valori şi interese naţionale dacă nu fac parte dintre membrii de partid sau sfera de influenţă a partidelor politice. Un ministru este bun dacă este “la noi” şi rău dacă este “la ei”. Eternul Război Politic elimină pluralismul, nici vorbă de promovarea unui pluralism de idei, a unei dezbateri şi a identificării unui concept optim. Candidaţii la alegeri nu sunt aleşi pe criterii de competenţă la viitorul loc de muncă, nici măcar nu este vorba despre o competenţă politică. Nici nu poate fi vorba ca cel mai bun să câştige… Secretismul, funcţionarea guvernului din spatele unei carapace menită să acopere afacerile de familie şi grupul de interese, spulberă în mod direct obiectivul formării şi informării opiniei publice. Dar şi mai profund, de exemplu, la alegerile parlamentare, la care aţi participat şi domnia voastră, deci cunoaşteţi totul din interior, câte dintre legile care s-au votat şi care se vor vota în continuare, până la următoarele alegeri, s-au dezbătut în campania electorale. Ce anume a condus la alegerea unui personaj sau a altui personaj din moment ce legislativul a fost ales fără o referire la viitoarele legi… S-a visat despre guvernare, s-a spus cât de răi sunt ceilalţi… dar propriile proiecte ce urmează să fie propuse Parlamentului pentru viitorii 4 ani… nimic-nimica. Şi atunci ce reprezentativitate are parlamentarul, cât timp a fost ales pe alte motive decât proiectele legilor pe care le propune în Parlament? Cum anume şi-a exprimat voinţa poporul, pe ce anume? Cum s-a împlinit, prin alegeri, democraţia? Despre autoritatea publică nu are rost să mai insist, pentru că vedem cu ochiul liber ce se întâmplă, ar fi redundantă o analiză pe subiect. Proasta gestionare a guvernării (şi aici mă refer la toate puterile plus preşedinte), inhibă şi participarea la alegeri.

    În concluzie, partidele politice au astăzi o activitate în interes propriu, singura legătură cu cetăţenii este una de imagine, de “păcălire”. Din punctul meu de vedere este evident că întreaga clasă politică este de vină. Un singur partid, dacă ar funcţiona absolut normal, probabil că ar câştiga detaşat orice alegere; asta ar însemna însă ca membrii de partid să renunţe la interesele proprii şi să se mărginească a muncii pentru popor. Greu, nu-i aşa?

    • @Bibliotecaru

      Cota unica este mai aproape de ideologia dreptei pentru ca avantajeaza pe cei cu venituri mai consistente, care pot avea un excedent in bugetul familial pe care sa-l investeasca. Cota unica nu aplatizeaza veniturile si a dus la scaderea impozitelor de la 25 la 16% pentru profit si de la 24,7% (medie) la 16% pe venit. Asta nu e gandire socialista.

    • @Bibliotecaru

      Intra pe comisii.pnl.ro e acolo un text privind cota unica.

  26. Bibliotecaru spune:

    @ Itzic Baseanu
    Regimurile totalitare şi dictatura pornesc din nevoi obiective, de la nemulţumirea profundă a populaţiei. Un sistem dictatorial nu se poate instaura fără un minim sprijin popular.

    Nici un sistem nu vine la putere spunând ca vor urma 50 de ani de chinuri atroce, el vine la putere cu promisiunea rezolvării problemelor. De exemplu, nazismul a ajuns la putere în Germania nu pe baza eugeniei sau cu promisiunea unei conflagraţii mondiale, ci plecând de la probleme obiective ca… reducerea până la eliminare a şomajului, reducerea până la eliminare a inflaţiei galopante, industrializarea pe scară largă astfel încât să existe o creştere implicită a nivelului de trai pentru clasa de jos şi clasa de mijloc. Iată, cu aceleaşi obiective a crescut şi America până în ziua de astăzi. Justifică însă o situaţie (foarte asemănătoare cu cea în care suntem şi noi astăzi) un viitor totalitar? Aceasta este întrebarea.

  27. [...] This post was mentioned on Twitter by Blogulet de Tuiter, PNL Romania. PNL Romania said: Traian Basescu si Emil Boc, agenti electorali pentru Nicolae Ceausescu http://vosganian.ro/?p=683 [...]

  28. Tiberiu spune:

    @VV
    Basescu a avut si are un proiect principal in care a reusit pe deplin: cucerirea puterii de stat.Toate celelalte proiectele care servesc populatiei dar nu-i servesc proiectului sau personal sint nule si neavenite din punctul lui de vedere.
    Basescu a fost ministrul transporturilor care a lichidat flota comerciala a Romaniei fiind suspectat de o delapidare de sute de mii de euro(la vremea aceea bani grei).Bazindu-se pe acest cheag s-a propulsat in functia de primar al capitalei care in cadenta lui a devenit un megalopolis in haos, dar in schimb a avut grija ca ceata lui de prieteni sa faca afaceri imobiliare in stil mare.
    Apoi bazindu-se pe ceata lui de “moguli” s-a propulsat in fotoliul presedential. In tot timpul primei lui cadente prezidentiale s-a preocupat sa saboteze sistematic guvernul Tariceanu (si a reusit destul de bine), caci reusita guvernului era pt.el o palma personala si o scadere a propriului sau credit electoral. A reusit sa treaca cu bine peste incercarea de suspendare ,ceeace a fost o lovitura electorala mai mare decit castigarea mandatului de presedinte, caci aceasta salvare nesperata i-a dat legitimitatea morala de a-si “face pantofii” cu opozitia care si-a pierdut creditul moral si siguranta de sine.Au venit de la sine apoi calcarea in picioare a princiipilor de drept democratic, fraudarea masiva a alegerilor din decembrie 2009 ,plus toate manevrele neconstitutionale de mentinere a guvernului Boc (desi a fost picat prin motiune de cenzura) si refuzul de a numi pe Johanis care deja avea o majoritate parlamentara consistenta.
    Deturnarea majoritatii parlamentare prin racolari masive de parlamentari care i-a dat un control institutional puternic a fost continuare logica a “proiectului Basescu”. Astfel si-a construit TB proiectul sau grandios(fara ghilimele caci este intradevar asa) de acaparare a puterii de stat.
    Iar dv sperati ca ”O sa treaca guvernul acesta si, sper, si nostalgia comunista” oarecum de la sine. O asemenea viziune boema condamna Romania la continuarea si dezvoltarea “proiectului Basescu”. Nu pot fi de acord cu asta !

  29. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian

    Pentru început, mulţumesc pentru link, nu-l aveam şi l-am salvat.

    Cota unică a fost o măsură de dreapta în măsura în care impozitarea s-a micşorat. Totuşi, dincolo de caracterul benefic din punct de vedere economic, pe care unii îl pun totuşi în discuţie, cota unică nu este o consecinţă a doctrinei politice. Cel mult a unei doctrine creştine…

    Facerea , Capitolul 28, 22. Iar piatra aceasta, pe care am pus-o stâlp, va fi pentru mine casa lui Dumnezeu şi din toate câte-mi vei da Tu mie, a zecea parte o voi da Ţie”.

    Prima cotă unică, care s-a păstrat până aproape de zilele noastre, chiar şi cu numele de zeciuială, numai că nu a mai fost dată lui Dumnezeu, ci “nobililor”.

  30. @vv
    @omul revoltat

    Povestea cu sondajul asta si cu opiniile generate de el nu mi-a picat bine deloc.
    Stiu foarte bine ca nu era nici un fel de ‘SIGURANTA” inainte de 89′ erai la mana tuturor trogloditilor, si o puteai mierli pentru o vorba. Unora chiar li s-a intamplat, chiar unor apropiati.
    Asa ca-mi e greu sa-mi pastrez calmul cand cineva sustine ca-i mergea mai bine inainte.
    Comunismul ne-a lasat mult folclor imbecil. Una din zicalele cu care ne-au otravit comunistii sufletul este “constiinta trece prin stomac”.
    Am sustinut intotdeauna ca este desigur vorba despre stomacul porcului.
    Regret violenta de limbaj, dar este total necinstit sa sustina cineva ca-i mergea mai bine inainte.

  31. Tiberiu spune:

    @VV
    Exmatriculeaza-l odata pe acest personaj de latrina !

    • @Tiberiu

      Daca blochez blogul, vor aparea dificultati in comunicare, nu veti putea comunica decat dupa ce eu aprob comentariile. Pana una alta il execut de fiecare data. In fond, mie imi ia o secunda sa-i sterg mesajele, mi ales ca nu le citesc. Faceti la fel, o sa dispara, oricat ar fi de patologic.

  32. cris spune:

    @ Dorin

    Amoralitatea este legata de lipsa unor standarde morale, si implicit lipsa responsabilitatii si a sentimentului de vinovatie. Amoralul are intotdeauna dreptate, indiferent cit de abominabil este ceea ce face acesta din perspectiva unui om cu standarde morale, pentru ca nu recunoaste decit un singur reper – bunul plac personal. “Morala” amoralului este gumilastica, se intinde dupa cit ii convine individului, justifica orice, incalca drepturile oricui, considerindu-se in dreptul sau natural – si aici ai dreptate, se apropie de animale. (Imoralul cunoaste standardele de morala si actioneaza impotriva lor, are constiinta vinovatiei; imoralul este, oricit de curios ar suna, uman, si mai ales nonpatologic)

    Amoralitatea apartine de patologie, de tulburarile de personalitate – adica de un complex de raspunsuri maladaptative la stresori care devin parte organica a caracterului: “ai grija cum gindesti – gindul devine cuvint, cuvintul devine actiune, actiunea devine obicei, obiceiul devine caracter, caracterul devine destin”, un soi de malformatie, de cocoasa, de strimbatate patologica si mai ales permanenta a caracterului.

    Este o literatura bogata despre amoralitatea sociopatilor, sociopatia in mare masura suprapunindu-se peste ceea ce in DSM IV se numeste, pe axa II de evaluare, Cluster B al tulburarilor de personalitate, dramaticii ori eraticii (antisocial, narcisist, histrionic si borderline), mai ales peste caracteristicile primelor doua tipuri – antisocial si narcisist (sociopatia a fost de altfel numita si narcisism agresiv). Aceasta clasa are o caracteristica importanta – sunt indivizi extrem de abuzivi, nu au empatie ori afect, nu au constiinta. Ei nu au nici o vina, de vina sunt altii, imprejurarile; sunt curatei ca lacrimile iadului si nu au limita la perseverenta si fantezia abuzului. Nu au notiunea de bine si rau in raport cu altii, binele este strict ceea ce le convine la acel moment si se poate schimba de la o clipa la alta dupa cum le bate vintul prin creieri; sunt extrem de instabili. Ei sunt centrul universului: Oamenii din jur, in vederea aberanta a acestor caractere, nu sunt fiinte umane ci jucarii facute sa le dea satisfactie, sa danseze cum li se cinta, sa taca atunci cind li se spune, sa accepte orice mitocanie ori violenta fara sa cricneasca (ba chiar dumnealor considera ca bietele victime aproba ori chiar se bucura, ori, in lipsa de ceva mai bun, ca “merita” ce li se intimpla). Nu au empatie, nu simt, nu considera ca alta persoana are sentimente ori emotii – si aici ai din nou dreptate se apropie de obiectele neinsufletite, au inima de piatra. Au o nevoie permanenta de admiratie, ei sunt perfecti, toti din jurul lor sunt gunoaie (narcisistul se crede natural “superior” oricui, si indreptatit de superioritatea sa) ori slugi (antisocialul este condus de nevoia de gratificare a poftelor sale si de avantajul material). Nici daca taci nu e de ajuns, iau pina si tacerea drept aprobare si continua. Nu se poate convietui cu ei: trebuie dati afara, eliminati, pusi acolo unde este locul lor, social, legal ori medical – acolo unde nu mai pot face rau altora. (Sunt o boala pentru cei din jur: creaza propria lor patologie in cei pe care ii victimizeaza ani la rind – depresie, suicid, Stockholm, PTSD.) Orice urma de indurare fata de ei are buna rasplata “pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti”. Si este si foarte greu de scapat de ei, pentru ca nu traiesc decit prin parazitare, ca plosnitele, capusele si riia, si aceasta nevoie de parazitare fiind pentru ei asimilata cu instinctul de supravietuire, se bat pe viata si pe moarte, adica pina isi omoara victima.

    Acum citeva saptamini la sinteza zilei cred, a fost un psiholog care, intrebat despre reactiile absolut aberante la adresa celor napastuiti de inundatii ori pensionarilor, l-a pus pe basescu in acest cluster B. Corect, lipsa de empatie, indiferenta, incapacitatea de a reactiona uman fata de alti oameni au fost mai mult decit evidente. Nu sunt de acord cu faptul ca l-a numit histrionic (adica in mai vechile nevroze, isteric, isteria ulterior s-a impartit in doua tipuri – histrionic si conversion disorder; oricum am ris cu lacrimi cind l-am auzit pe respectvul numindu-l pe base isteric intr-un mod atit de catifelat -”histrionic”). Cei cu tendinte dictatoriale sunt narcisisti ori sociopati nu histrionici (histrionica o fi Britney Spears, si mi-e cam greu sa-l vad pe basescu pe post de Britney Spears). E o nefericire fara seaman si boala grea ca o tara sa fie condusa de asemenea oameni – perspectiva sa-i zicem medicala (de fapt vorbim de behavioral sciences) si, ii dau dreptate lui VV – perspectiva etica, vorbim de amoralitate.

    • @cris

      Am avut, uneori, sentimentul, in dezbateri televizate ca oamenii din fata mea sunt de neinvins, pentru ca nu stiu ce e rusinea. Exact ca rivalul marinarului Sinbad, care avea inima undeva la capatul pamantului si, deci, nu puteai sa-l omori. Lipsa de onoare si de rusine sunt arme redutabile ale acestor oameni. Uitati-va la Basescu, la Boc, la Videanu, la cuconetul care imparte sinistratilor pantofi cu toc…

  33. Dorin spune:

    @ Cris si Varujan: va multumesc pentru lectie, am inteles acum ideea si sunt pe deplin de acord. Patologicul este intr-adevar amoral, iar despre personajul in cauza nu am indoieli ca este “deranjat” in mod patologic! Cris, e o placere sa te citesc din nou: un text cursiv si pe deplin coerent, strecurat printr-un suvoi de incoerente!

  34. Dorin spune:

    Si apropo de “tema zilei” hai sa ne aducem din nou aminte de Toparceanu:

    Microscopică

    Când pleca odată la război un om
    I-a strigat o cioară dintr-un vârf de pom:
    - „Du-te la bătaie, pentru ţară mori
    Şi-ţi va da nevasta un copil din flori.”

    Omul, auzind acestea, n-a mai vrut să plece,
    Deci a fost la urmă, fiindc-a dezertat
    Condamnat la moarte şi executat.

    Morala:

    Cine crede tot ce-i spui
    Este vai de capul lui.

  35. @
    vv
    Se poate bloca ip-ul astuia foarte simplu . E un fisier pe server cu ip-uri carora li se interzice accesul.

  36. lorduljohn spune:

    @alex.dumitrascu

    da, si poate intra de pe alt calculator cu alt ip

  37. antiignorantu spune:

    sa nu uitati – UDREA inca nu este de acord cu impozitarea averilor cu 30% temporar

  38. Tiberiu spune:

    @Cris
    Diseratia ta despre patologia sociopatilor este interesanta,dar problema nu este daca incadrarea corecta a patologiei psihice a presedintelui este din categoria Cluster sau “Duster”.Mult mai grava si mai periculoasa social este patologia alegatorilor care au dovedit ca nu stiu sa discearna intre un candidat normal si unul anormal, intre un om de buna credinta (dincolo de inerente slabiciuni umane) si un mafiot lipsit de scrupule care are ca principal obiectiv acapararea aparatului de stat indiferent de mijloace si in alimentarea clientelei sale politice.
    Adevarul este ca TB este exponentul unei societati dezaxate psihologic si social acesta fiind “Nodul Gordian” al Romaniei.

  39. cris spune:

    @ Tiberiu

    Asta este partea a doua. Acesti indivizi creaza in jurul lor o patologie la fel de grava si de greu de asanat: narcisism reactiv – adica torturatul care devine tortionar, Stockholm syndrome – adorarea tortionarului, depresie, suicid, patologie de cluster C (frica) sunt doar citeva din rezultatele a ceea ce imprima in victime. Actualii conducatori nu sunt exponentii unui popor ci ai unui sir de conducatori de aceeasi talie, si sunt cauzatori de victime. Nu sunt exponentii victimelor, ci cauza pentru care acestia au devenit victime.

    Permite-mi sa-ti spun ca te inseli crezind ca nu ar fi important sa pui pe cineva la locul corect – iarta-ma dar in nici un domeniu nu poti macar incerca sa rezolvi o problema daca nu-i pricepi cauzele si mecanismele. In cazul narcisistilor si sociopatilor, multi par oameni foarte normali, sunt omul de alaturi, ucigasul la costum si cravata care merge la serviciu de la 9 la 5, bun tata de familie, ai tendinta sa discuti cu ei ca si cu oameni normali, par puternici, par binevoitori la un anumit moment, infricosatori la altul. Se joaca de-a normalitatea. Nu sunt deloc de subestimat in capacitatea cameleonica si de manipulare. Ca sa stii cum sa-i invingi, trebuie sa inveti sa-i cunosti.

    Uite, daca imi permiti, ai facut deja o greseala, inconstient, pe care asemenea indivizi conteaza: ai pus si calau si victima pe aceeasi treapta, in aceeasi galeata, sunt la fel de vinovati si unii si altii, unii din neputinta altii din vointa. Fara sa-ti dai seama le faci jocul: tipic pentru personajul narcisist/sociopat este sa-si justifice actiunile spunind “e vina ta, tu m-ai facut sa urlu, sa tip, sa te lovesc, sa reactionez in acest mod” – adu-ti aminte reactia “a spus copilul ceva, poate a injurat, de aia l-am imbrincit”. NU! Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa tragi linia, sa faci distinctia clara, sanatoasa, morala, intre cauza si efect, ca si in cazul copilului: nu exista nici o justificare pentru ca un copil sa fie batut, nu poti sa pui pe aceeasi treapta un copil abuzat si un adult care-i trage scatoalce. Nu exista nici o justificare pentru mintirea si chinuirea unui popor, nici o justificare sa profiti de saracia ori buna credinta a unuia care iti primeste darul si crede ca iti multumeste votindu-te. Nu pui sarmanul si vicleanul pe aceeasi treapta!

    • @cris

      Asta ma supara, cand sunt toti pusi in aceeasi oala. O doamna de la Suceava, Angela Furtuna, e in greva foamei, acuzand abuzurile impotriva ei si a culturii (?). Doamna respectiva are dreptate dar socoteste toata clasa politica la fel de vinovata, la fel de aculturala. Ori asta e un fel de a-l apara pe Basescu.

  40. crista spune:

    intr-adevar, toata debandada asta cu sondajele este probabil o diversiune de la adevaratele probleme din acest stat. nu ne incalzesc cu nimic aceste sondaje, chiar daca totusi este alarmant nr. de persoane care si-ar dori traiul dinainte de 1989. pentru unii a fost o perioada prospera, aveau loc de munca, casa si nu aveau grija zilei de maine din aceste 2 privinte atat de elementare vietii de zi cu zi. altora nu le-a fost prea bine deoarece doreau mai mult de la viata decat sa mearga la munca, sa aiba ce manca si unde sa puna capul sa doarma. acestia refuzau probabil sa faca parte din turma de muncitori de rand. probabil ca cei care isi doresc astazi o viata asemanatoare cu cea de atunci, fie nu au astazi siguranta unui loc de munca si a unei case, fie nu au trait acele vremuri cu adevarat.
    cert este ca este alarmant cati oameni nu au parte de acele lucruri elementare oferite de acele vremuri.
    in fine, aceste sondaje au aparut acum pentru a ne distrage atentia de alte lucruri, cu siguranta.
    mi-e groaza sa ma gandesc ca nici nu am apucat bine sa primim toti banii din primul imprumut de la FMI ca deja guvernul nostru se gandeste la al doilea imprumut pe spinarea noastra, pe care noi il vom plati 20 de ani de acum incolo, nu ei. ba chiar unii neaga ca s-a discutat asa ceva, altii recunosc vag, ca acel imprumut va fi strict pentru investitii. le este rusine sa recunoasca ca nu sunt in stare, si de cate ori vad ca nu mai au ce face se hotarasc sa mai ia bani imprumut.dragutz. sau poate nu l eeste rusine cu nimic, ci sunt pur si simplu incompetenti si ignoranti, avand impresia ca stiu sa se descurce. nu stiu ce credeti dvs. dar cred ca avem mare nevoie de o colaborare cu tehnocratii. avem nevoie de specialisti sa incerce sa ne scoata din haznaua in care ne baga guvernul nostru. sper sa revad PNL la guvernare, sa revad modalitatea lor de a face investitii ca acum cativa ani, dar sa se foloseasca si de ajutorul tehnocratilor pentru a ne ajuta pe noi toti.

    • @crista

      Apropos de guvernarea PNL, pe vremea aceea nimeni nu se mai gandea la melancoliile comuniste. Ar fi interesant un sondaj in care sa intrebe daca era mai bine pe vremea liberalilor.

  41. Tiberiu spune:

    @Cris
    Departe de mine gindul de a desconsidera stiintele medicale si pshihologice, dar repercusiunile sociale ale comportamentului problematic ale presedintelui nu pot fi tratate numai medical ci in primul rand politic. In momentul in care o persoana cu tulburari comportamentale reuseste sa acapareze intreaga putere in stat “tratarea” ei devine f.problematica.Si Hitler a fost o persoana cu o personalitate problematica dar marea problema a devenit in momentul in care partidul nazist a reusit sa acapareze puterea in Germania, cu consecintele binecunoscute. In final “tratarea cazului Hitler” s-a realizat nu medical ci printr-un razboi care a costat zeci de milioane de vieti.

  42. cris spune:

    @ Tiberiu

    Nu poti sa-ti invingi adversarul daca nu-i cunosti caracterul, nu poti sa-i anticipezi miscarile, nu-i cunosti slabiciunile. Abia atunci, din necunoastere, se ajunge ca indepartarea unui mini hitler sa coste singe. Intelepciune veche ca Sun Tzu si Arta Razboiului:”If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles. If you know yourself but not the enemy, for every victory gained you will also suffer a defeat. If you know neither the enemy nor yourself, you will succumb in every battle.”

    Tulburarile de personalitate nu sunt boli in sensul curent al termenului, nu exista medicamente pentru a le trata. Sunt un pattern maladaptativ, pervaziv, rigid, in ce priveste structura emotional-intelectuala a unui om si reactia sa fata de mediul social ori relatia cu alti oameni. Sunt caractere anormale, deviante. Nu exista medicamente sa vindece pe unul de caracter. Cuvintul patologic aici este folosit in sensul de “anormal”. In engleza denumirea este personality disorders, dis -order, in afara ordinii si dezordonati in sine, entropici. Sunt amorfi, haotici, fara legatura cu lumea structurata din jur, si asa haotici impun haos in jur, scot o lume intreaga de pe sinele normalitatii. Si Doamne cum e cind incep sa dea legi si sa se joace cu viata oamenilor….

  43. Tiberiu spune:

    @cris
    Ader total la stravechea dar etern actuala filozofie a razboiului Sun Tze si mai cred ca bine inteleasa si filtrata prin prisma actualitatii aceste comori de intelepciune pot fi o sursa de inspiratie practica pentru politicienii zilelor noastre, dar si pentru viata noastra de toate zilele.
    Profunda cunoastere de sine, dar in aceeasi masura si a “sinelui” adversarului ,este evident o conditie sine qua non a reusitei in confruntari de orice natura.
    Marea problema este ca politicienii opozitiei au dovedit o crasa lipsa de intelegere a modului in care TB intelege sa duca lupta politica ,iar consecinta a fost ca TB a reusit sa mentina divizata opozitia conform principiului “divide et impera” i-a atras alternativ in sfera puterii ,debarasindu-se de ei atunci cind s-a simtit destul de puternic sa se descurce singur. TB a utilizat in practica filozofia Sun Tze reusind sa acapareze intreaga putere de stat lasand acum intreaga opozitie sa “cotcodaceasca” fara nici o finalitate. TB are intradevar o personalitate problematica la limita patologicului dar in viata politica a stiut sa-si exploateze calitatile si defectele deopotriva pentru a-si atinge scopurile si a transforma Romania intr-o feuda personala. Iata de ce toate observatiile tale pertinente in ceeace il priveste nu sint (cred eu) relevante , lumea cunoaste demult si a acceptat tacit faptul ca presedintele tarii este un badaran,dar multa lume il simpatizeaza tocmai pentru modul frust in care se manifesta. . Iata de ce consider ca aprecierile tale privind pattern-ul psihologic al presedintelui nu sint relevante in acest caz, presedintele si-a transformat (cu maiestrie) pattern-ul personal problematic in forta politica. El a reusit sa-si transforme badarania si mojicia in avantaje electorale si de aceea, in mod paradoxal, atacurile personale nu numai ca nu au sanse sa-l lezeze ba dimpotriva ii consolideaza prestigiul conform stravechiului banc de la Radio Erevan:
    “Un ascultator intreaba : este adevarat ca marele compozitor Sostakovici a fost homosexulal ? Radio Erevan raspunde: da este adevarat dar noi nu pentru asta il respectam”.
    In cazul lui TB radio Erevan ar fi raspuns ” Da este adevarat dar noi si pentru asta il respectam”-Dovada a maiestriei politice a lui TB.
    Marea problema a Romaniei este ca adveresarii lui TB nu-l cunosc si nu apreciaza la justa valoare abilitatea lui politica cu totul iesita iesita din comun. In opinia mea slabiciunile personale ale lui TB nu tin de patologia sa comportamentala ci de cu totul alte domenii.
    Vom mai discuta
    Sanatate

    • @Tiberiu

      Orice om politic se judeca prin eficienta politicilor publice pe care le genereaza. In privinta asta Basescu e zero. N-a reusit sa duca nimic la bun sfarsit. Decat echilibristica de a se mentine la putere. Ceea ce nu e chiar in avantajul posteritatii lui.

  44. cris spune:

    @ Tiberiu

    Domnul meu, este adevarat ca esti mai nou pe blog. Inainte de a discuta despre caracter am vorbit indelung si despre Hitler si Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich, si despre constitutia germana care acum stipuleaza ca prim paragraf demnitatea umana si interzice statului sa priveasca cetatenii ca obiecte de uz personal. Si despre conventiile internationale referitoare la drepturile omului. Evident o multime despre abuzurile acestui guvern. Despre demagogie si metode de propaganda, despre manipularea statisticii. Precedentul Letoniei in privinta neconstitutionalitatii taierii pensiilor a fost mentionat aici cu mult inainte sa apara la televiziune, ca si discutia asupra punctelor respective din constitutia Romaniei si dreptul international. Daca dumneata consideri ca citind numai o postare despre un aspect, psihologic poti sa judeci cu marinimie irelevanta a ceea ce spun, te priveste. Ar fi poate bine sa te duci la postari din aprilie, mai si iunie ca sa afli de fapt din ce perspectiva consider ca e relevant.

    Cit priveste badarania si mojicia ca politica de stat, si ce atutudine trebuie asumata in fata unei asemenea politici, reiau un citat pe care l-am postat mai demult:

    “Aceasta lupta poate sa fie morala, poate sa fie fizica, sau poate fi in aceeasi masura morala si fizica; dar trebuie sa fie o lupta. Puterea nu cedeaza nimic fara ca aceasta sa-i fie impus cu tarie. Nu a facut-o niciodata si nu o va face niciodata…. Este suficient sa afli ce anume ii va face pe oameni sa se supuna in tacere si vei afla masura injustitiei care li se poate impune, iar aceasta injustitie va persista pina cind i se va opune rezistenta, prin cuvinte, lovituri sau amindoua. Limita tiranilor este pre-scrisa de capacitatea celor oprimati de a indura….Acolo unde justitia este interzisa, saracia cultivata, unde ignoranta prevaleaza si unde o clasa sociala e obligata sa inteleaga ca statul este o conspiratie destinata sa o oprime, sa o fure si sa o degradeze, nici o persoana nu poate fi libera, nici o proprietate respectata.”

    Sanatate

  45. cris spune:

    @ VV

    mai ales cu von Clausewitz si “Vom Kriege”

    “Clausewitz summed up what it had all been about in his classic On War. Men could not reduce strategy to a formula. Detailed planning necessarily failed, due to the inevitable frictions encountered: chance events, imperfections in execution, and the independent will of the opposition. Instead, the human elements were paramount: leadership, morale, and the almost instinctive savvy of the best generals…. The Prussian general staff, under the elder von Moltke, perfected these concepts in practice. They did not expect a plan of operations to survive beyond the first contact with the enemy. They set only the broadest of objectives and emphasised seizing unforeseen opportunities as they arose. Strategy was not a lengthy action plan. It was the evolution of a central idea through continually changing circumstances.”

    Mda, a spus-o Jack Welch, CEO-ul General Electrics la timpul sau de glorie. La ce foloseste psihologia: in a opune flexibilitatea de gindire si actiune rigiditatii narcisistului la nivel de strategie politica, economie ori razboi.

    • @cris

      Clausewitz a mai spus una buna: daca vrei sa distrugi dusmanul distruge-i institutiile. Pe ale noastre le distruge Guvernul, nici nu mai e nevoie de dusmani.

  46. Tiberiu spune:

    @VV
    Cu tot respectul dar un om politic exista atata timp cit detine puterea politica, Fara a detine puterea politica nu poti exercita politici de nici un fel (economice,sociale,culturale etc) iar asta este echivalent cu “moartea politica”. Basescu intelege asta mai bine decat oricine si de aceea echilibristica mentinerii la putere si acapararea unor noi centre de putere este principalul sau obiectiv indiferent de costurile economice sau sociale pe care oricum nu el ci populatia le platesc.Pe el nu il intereseaza posteritatea ci traieste extrem de ancorat in prezentul pe care il modeleaza cu mana forte. Actualmente Romania inca mai plateste costurile electorale ale campaniei lui TB,dar in continuare daca i se va da suficient timp guvernul PDL se va eficientiza si atunci sansele inlaturarii lui vor scadea simtitor. Sondajele sint relevante astazi ,dar alegerile se vor desfasura poate peste doi ani,iar pe de alta parte Romania a acceptat deja ca alegerile au fost poate trucate asa ca…
    Factorul timp este deosebit de critic in orice actiune si de aceea numai un acord politic solid imediat PSD+PNL poate oferi o alternativa clara la actuala guvernare. In caz in care aceasta optiune este taraganata, indiferent de pretexte, regimul lui TB isi va imbunatati performanta si se va putea consolida .

    • @Tiberiu

      Asta cu PSD-PNL poti s-o uiti. PSD crede ca mosteneste pamantul, vrea sa guverneze singur. Oricat de tarziu, dar singur. Ambitii prostesti, dar cu atat mai greu de contracarat.

  47. Tiberiu spune:

    @VV
    D-le ministru ,va rog sa nu abandonati ideea geniala a “Proiectului Johanis” din cauza unui domn ponta sau a altui domn sau doamne .Romania are nevoie vitala de concretizarea acestei initiative ,care deja a fost pe punctul de a schimba destinul tarii propulsind-o in prima liga a orinduirilor sociale si politice de pe mapamond.
    Oameni au asimilat deja aceasta idee, o accepta in sinea lor, sint constienti ca aceasta solutie este o mare speranta, poate unica.Aceasta acceptare mentala de marea masa de alegatori a unei idei politice si a unor personalitati politice este conditia de baza a unei bune guvernari. Aceasta solutie este singura care poate sa “extraga” instantaneu minoritatile si UDMR din sfera puterii. O asemenea idee va avea usile deschise la toate cancelariile marilor democratii ale lumii si in primul rand la Obama care va face din “Proiectul Johanis” o chestiune de ambitie personala,continuarea acelei stari de emulatie care l-a propulsat pe el insusi la presedentie spre o lume mai buna eliberata de prejudecati si rasism. Ce sa mai vorbim de Germania ! Numai cu asemenea “parghii” de forta veti putea rasturna actualul regim abominabil, D-le Vosganian va implor sa nu renuntati ,sa militati zi si noapte pentru continuarea “proiectului Johanis” pentru speranta, indiferent de sceptici sau cinici.Si dv personal aveti nevoie vitala de concretizarea acestui proiect, de o Romanie a armoniei culturale Numai un om ca dv poate reusi sa mobilizeze si sa inflacareze pentru aceasta idee.Daca si dv va blazati sau renuntati atunci la cine mai putem spera.
    Vorbiti ziua si visati noaptea numai “Proiectul Johanis”, reaprindeti entuziasmul pe care masluirea grosolana a alegerilor l-a stins. Speranta nu trebuie sa moara niciodata!

    • @Tiberiu

      O masa nu poate sta in doua picioare, tot asa si cu proiectul Johannis. Cum spuneam, PSD vrea singur, ce poti sa-i faci, trebuie lasat sa incerce. Nu stiu, insa, cum va putea singur sa-l suspende cu Basescu. Si nu stiu cum, fara sa-l suspende pe Basescu, va putea sa faca Guvernul.

  48. @Itzic Baseanu

    Stimate domn, fiecare om la el acasa permite anumite lucruri iar altele nu. Eu nu permit un astfel de limbaj. Cauta-ti, te rog, in alta parte. Fac, de asemenea, apel la toti membrii clubului sa nu-ti raspunda. Nu as vrea sa reintroduc sistemul in care sa aprob fiecare comentariu, nu e genul meu. Dar daca ai sa continui, ma voi vedea nevoit sa o fac. Nu te incapatana in mod inutil, aici nu e lumea ta, ai bilet la alt spectacol.