Ne vedem astăzi, 21 iunie 2016, orele 20,00, la Antena 3, la emisiunea Subiectiv

49 Responses to “Ne vedem astăzi, 21 iunie 2016, orele 20,00, la Antena 3, la emisiunea Subiectiv”

  1. Mihail spune:

    Eu oricum am un dinte impotriva lui Iohanis, dar si a Primei Neveste.
    Totusi, sunt câteva voci pertinente care critica ținuta “presedintei”, lipsa sutienului, culoarea roz, total nepotrivita momentului.
    Catalin Botezatu a comentat defavorabil “echipamentul” Primei Neveste. A lăudat rozul, tinuta vaporoasa, insa a conchis ca sunt total nepotrivite.
    …Probabil, nimeni nu are curaj ca sa-i spuna ceva sasalaului.

    Cat despre gafa cu traducerea discursului Presedintelui german, este doar o mizerie românească. Mă întreb daca asta tine la prosti ?
    In Moldova, moldovenii ne admira si viseaza la DNA-ul nostru. Nu prea inteleg ei cum este dincolo de fațada.

  2. Mihail spune:

    PS: despre “traducere” sunt sigur ca se va discuta deseară, insa sa va vad pe unde va scoateti camasa, daca va intreaba de toaleta Primei Neveste. :)
    ….macar daca ar fi frumoasa.

  3. cris spune:

    Incep sa cred ca nu doar tot romanul s-a nascut poet, dar s-a nascut si doctor. Acum a aparut Curtea de conturi, domnul Vacaroiu, ca de ce sa se lase mai prejos in pupat dos DNA, cu un raport “devastator”, “incendiar” ca medicii sunt “complici” cu firmele de medicamente fiindca…. le prescriu pacientilor ce sa ia (!!!?????) De ce nu prescrie maturatoarea din coltz s-a intrebat? La legea de organizare a sanatatii s-a uitat ca sa afle ce face legal medicul? adica sa trateze, sa prescrie medicamente, etc si asta fara ca dumnealui vacaroiu sau altcineva sa-i dea indicatii?

    E de noaptea mintii. http://www.stiripesurse.ro/un-nou-raport-incendiar-trimis-de-curtea-de-conturi-spre-dna_1139639.html

    Ia exemplu Nexium – de ce prescriu nexium, e complicitate. A intrebat domnul vacaroiu vreun specialist in farmacologie sau vreun gastroenterologist de ce Nexium, sau in genere de ce alegi un anume medicament dintr-un grup sau altul? NU. Simplu: pentru ca medicamentele dintr-un grup nu sunt identice in ce priveste potentza efectului lor, (eficacitatea), metabolizarea si eliminarea lor, sau interactiunea cu alte medicamente. Si nici nu impart neaparat aceleasi efecte adverse. In functie de asta alegi.

    Alta: Medicii sunt complici si ca trimit pacientii la anume farmacii, zice. Da domnule, pentru ca in genere aflam si noi ca la farmacia z au acel medicament, si la y nu. Pe ce lume traieste vacaroiu? pe ce lume a trait pina acum? Ba si pacientii se informeaza intre ei ce si unde se gaseste ca sa nu alerge un oras intreg – domnu’ vacaroiu, trimiteti si pacientii la DNA ca spun altora unde gasesc medicamentul xyz, au fost sponsorizati de firme de medicamente te pomeni…. mai ales acum cind nu gasesc digoxin neam, si le sare inima din piept fara digoxin si alergind de la ana la caiafa. Aoleu, ba ma baga si pe mine in State la puscarie, si pe toti medicii americani, si pacientii, ca facem asta tot timpul: tot pacientul cauta un pret mai bun la medicamente si aflam, vezi ca Walmart are un program la care ai copay 4 dolari si asta e lista de medicamente incluse, hai sa vedem cum ne gasim echivalentzele, Express scripts iti da trei luni de medicamente la pret de o luna, etc, Sau avem pacientul care pur si simplu nu suporta un generic al unui medicament si vrea neaparat un anume brand ca asa se simte el bine si isi si permite.

    Bref: 1.Alegerea medicamentului dintr-un acelasi grup se face in functie de foarte multe alte considerente de care domnul Vacaroiu nu are habar ca nu e medic, si e si atit de nesimtit in arogantza sa atotstiutoare incit nu intreaba pe unul.

    2. Alegerea medicamentului depinde insa si de ce isi permite sau nu un om sa cumpere, si de medicamentul cu care se simte mai bine.

    tratam oameni, nu bagam pastille in tonomate; domnul vacaroiu, curtea de conturi, kovesi, DNA-ul se pare ca nu stiu asta.

    • cris spune:

      Un exemplu: nexium e cel mai puternic din acest grup de medicamente pentru acidul gastric, PPIs (proton pump inhibitors) si are interactii putine cu alte medicamente, de asta il prefer: Daca pacientul meu nu e bine pe genericul omeprazole, tot cu ulcer gastric imi vine sau cu esofag Barrett care e precanceros, n-am sa-l las sa i se gaureasca stomacul sau sa faca un cancer esofagian, ci ii dau ceva mai bun. Ori daca e pe warfarina, teofilina, digoxin, phenytoin, nu -i dau omeprazol, ca-l omor,:omeprazolul creste concentratia sangvina a acestora. Daca in schimb are un stent, sau a facut un AVC si e pe Plavix, nu-i dau nici nexium nici omeprazol, acestea fac plavixul ineficient si omul moare cu un stent astupat, face infarct, sau face inca un AVC, atunci ii dau Protonix. Asta e judecata permanenta a unui medic, la fiecare medicament: ce probleme are pacientul, ce efecte vreau sa obtin, ce alte medicamente ia, ce efecte adverse pot aparea, etc, etc. Nu va inchipuiti ca imi ia o ora pe medicament, ce imi ia mie mult timp sa scriu si multe altele cu care v-as umple sapte pagini si dumneavoastra timp sa cititi se intimpla in mintea mea in secunde, de aia sunt medic si educat pina in dinti si ultimul firisor de neuron; iar daca am vreun dubiu nu o intreb pe kovesi si nici pe vacaroiu sau pe maturatorul din coltz, vorbesc cu alt specialist sau sun farmacistul.

      Nu va mai povestesc de farmacogenomica, e Sfintul Graal al medicinei, capacitatea de a prescrie medicamentele in functie de codul genetic al omului, adica la maxima eficientza si minim de efecte adverse: tot ce spun mai sus legat de efecte si interactii sunt variabile si in functie de codul genetic al omului, extrem de individuale: nexium si alti PPIs de pilda… sunt metabolizati de P450 in ficat, varianta genetica CYP2C19, oamenii sunt homozigoti, heterozigoti, deficient sau cu wild type, in functie de asta slow sau fast metabolizers, ba sunt si unii care daca nu au CYP2C19, au cai paralele de metabolizare, gena CYP1A: Asa ceva imi determina varietatea de raspuns la tratament cu PPIs – da stiu, v-am bagat in ceatza, dar de asta un vacaroiu nu poate inlocui un medic sau sa-l judece, ci doar un alt specialist cu stiintza asemeanatoare sau mai ridicata.

      Se face deja testare genetica pe anume medicamente, in State, si doar cind esti complet in impas si omul nu-ti raspunde la nimic ca tratament – testarea e extrem de limitata si scumpa. E state-of-the-art, pe romaneste “ultimul racnet” in medicina. Cindva, pe la mijlocul-sfirsitul secolului poate, va fi insa un mod frecvent de a face o schema de tratament – e medicina personalizata.

      Ei, daca vacaroiu crede ca e in Star Trek, sa binevoiasca sa dea medicilor chiturile de testare farmacogenomica, si atunci vor prescrie la cromozom, nu dupa cum raspunde un pacient la tratament si alte considerente…. ca sa fie vacaroiu sigur ca medicii nu sunt complici…. ba si atunci cred ca va fi capabil sa spuna in cor cu DNA-ul: cromozomii la puscarie !

      Ce sa zic, uite de aia fac eu 6 ani de medicina si invat toata viata, si cert nu ca sa vina un vacaroiu sau o kovesi sa-mi spuna ce sa prescriu si ce nu.

    • cris spune:

      Imi cer scuze ca fac discutii atit de lungi si pe domeniu, Ma scoate din sarite rau de tot si nici nu vreau sa ma gindesc cita furie e in mintile medicilor din Romania pe tema asta:

      E stalinist deja, v-am spus ca pe timpul lui Stalin nu era voie sa vorbesti macar darmite sa ai ca materie genetica in facultatea de medicina, ca a zis Stalin ca nu exista cromozomi, vi-o poate spune orice medic din generatia lui Pesamosca. Si lor li s-a dictat ce sa stie si ce nu, cum sa gindeasca medical si cum nu si ce sa precrie. Asa si cu Vacaroiu si DNA-ul: totul e complicitate, pacientul tau e masina nu om fiecare croit in felul lui de Dumnezeu si cromozomii lui. De ce sa gindesti la pacient si nu dupa listele de medicamente si gindirea tampa si complet pe dinafara ale lui vacaroiu si kovesi?

      E de-a dreptul vrednic de Cintareatza cheala: CROMOZOMII LA PUSCARIE, sunt complici cu firmele de medicamente !

      • Adam Mares spune:

        Se pare că s-au făcut analize (pe medicamente) de către specialiști, chiar dacă nu sunt publice numele lor.

        • cris spune:

          Am avut timp acum sa citesc tot raportul – sunt 60 de pagini si cu toata rapiditatea mea nu le pot citi in timpul scurt pe care il am inainte de a pleca la spital dimineatza – ce am scris mai sus poti fii convins ca nu e citit pe loc pe goagal ci in mod real stiintza medicala bine acumulata si sedimentata si scrisa rapid.

          http://www.curteadeconturi.ro/Publicatii/Sinteza_AP_CNAS__.pdf

          Problema e alta, fatza de stirea media nu este vorba nicaieri nici de medici care prescriu ce e mai scump ca sunt cumparati de firme farmaceutice, nici de nexium – se vorbeste de programele nationale de diabet, boli rare si supleere renala – adica nexium nici nu are ce cauta acolo. de unde au scos asa ceva???? Nici nu scrie nicaieri de medici mituiti…… Interesant nu?

          raportul: Este evident ca au luat datele si statisticile medicale de la Ministerul sanatatii – de asta ai impresia ca au participat si medici – se scrie la inceput cine a participat, seful de comisie este de la POLITEHNICA si are training si experientza pe audit. Nu stiu cine sunt ceilalti desi in orice audit persoanele care le fac isi prezinta competentele inclusiv in scris, cu titlurile la inceputul lucrarii si acreditarile – credentials la sfirsit ori anexat ( adica cine sunt profesional de poti sa ai incredere in ce spun) oriunde altundeva in lume.

          Ca sa intelegi, asemenea audituri nu se fac fara participarea unor oameni din sanatate, nu e obligatoriu sa fie medici ( medicii de pilda sunt insa in comisiile legate de asigurari, obligatoriu – vorbesc de multe ori cu ei ca sa-mi aprobe vreun test mai scump pentru un pacient, ei mi-l aproba nu economistul). Ca se face asa ceva in Romania e o aberatie, si crede-ma ca am trecut prin audituri si acreditarea unui program de rezidentiat de catre ACGME, am trecut anual prin audituri de la comisia de acreditare, JCAHO, lucrez acum cu comisia de acreditare pentru ca am inceput eu un nou program: sunt oameni care au lucrat ani in sistemul medical, in genere cel putin 10-15 ani si au certificare pe audit medical : NU vin de la politehnica.

          ( de curiozitate astea sunt cerintele minime de eligibilitate ca sa te prezinti la examen, sa fii certificat si sa devii surveyor incepator sa faci si tu de inceput un audit la un spital cu 30 de paturi sau la un nursing home: nu le ai nu poti sa te prezinti la examen si sa faci vreodata audit, scurt:

          “Baccalaureate degree or higher, plus current employment at a hospital, organization, or system level with two (2) years experience in an accreditation preparation, assistance, coordination, management, or maintenance role. If employment is fewer than two (2) years, candidate must have three (3) consecutive years of previous employment in an accreditation preparation role (includes hospital/system, home care, ambulatory care, long term care, or behavioral health care organizations)

          OR
          • Associate degree or a Registered Nurse (with active, unrestricted license), plus current employment at a hospital, organization, or system level with five (5) years experience in an accreditation preparation, assistance, coordination, management, or maintenance role. If employment is fewer than five (5) years, candidate must have four (4) consecutive years of previous employment in an accreditation preparation role (includes hospital/system, home care, ambulatory care, long term care, or behavioral health care organizations) ”

          Oricum economic auditul acesta al curtii de conturi e bun, consideratiile medicale insa nu au ce cauta in asemenea audit daca nu sunt facute de cineva din domeniu: Poti sa numeri pompele de insulina cit vrei ca obiecte, dar sa imi spui in ce masura sa le folosesc, nu, asta nu ai dreptul tu economist, fiindca sunt pompe de insulina nu mopuri.

          In fine… intrebarea mea este insa:

          Cum de apare in media stirea FALSA ca esentza din raportul curtii de conturi este ca medicii sunt mituiti, cine propaga asa ceva si de ce? ba sunt si specifici rau: nexium – acela nu se foloseste nici in diabet nici la pacienti renali intr-un program national, ca e pentru stomac.

          Nu e intimplator, e la comanda si este in registrul actual in totalitate. Nici macar de spitalele care au achizitionat medicamente la preturi diferite nu se spune in raport ca managerii au fost mituiti si de asta ar fi diferentze de pret de achizitionare la medicamente, diferentza vine din sistemul in care s-au facut achizitiile si o problema majora legata de prezenta si costul medicamentelor in farmacii conform raportului este a firmelor distribuitoare de medicamente si a unui control slab de la CNAS/ Min Sanatatii, etc asupra lor….. Nu vad niciun fel de stire :incendiara: cu medici mituiti

          Asadar: Cine si in ce scop deformeaza asemenea informatii?

  4. Adam Mares spune:

    @VV
    Să aveți emisiune plăcută! :-)

  5. Mihail spune:

    @ Adam Mares + @ Varujan Vosganian,

    Sunt convins ca domnul senator, din eleganta, se va abtine ca sa comenteze.
    Insa, aici este vorba despre sotia Presedintelui, ca atare o chestie tare repeezentativa. Cea mai reprezentativa.
    Uite, a ajuns sa o “bata” pe Elena Udrea.

    Presupun ca Prima Nevasta, trăind printre elevi si eleve, sesizează ca anii s-au dus.
    Incearca, pe cat posibil, sa para tanara, abordând tinute tineresti.
    Nimic mai gresit.
    Cred ca Ciutacu are dreptate, nu poseda(ea) simtul ridicolului. re un comportament de provinciala, rămânând la nivelul de sotie de primar dintr-un oras de provincie.
    Totusi, la falsuri a dus-o capul.

    Am vazut-o alergând. Aleargă ca o fata de liceu, fără disciplina. Isi arunca picioarele in lateral.
    Deci, nici cu alegatul nu le are.

    Regret, acum nu numai ca avem un Presedinte nepotrivit, ci si o Prima nevasta….pițipoanca.

    • Adam Mares spune:

      De ce-ar fi prima nevastă reprezentativă? N-a votat-o nimeni să fie prima nevastă. :P :P :P

    • emi spune:

      Ei vezi, de aceea l-a ales ea pe Klaus Iohannis si nu pe tine!

      • Adam Mares spune:

        Slavă Domnului! :P

        • Mihail spune:

          Vezii ca emi este cazuta-n limba dupa sasalau.
          ….apoi o admira si-o iubeste pe Prima Nevasta, considerând ca este bine si corect îmbrăcată.
          Presupun firesc, ca la rândul ei, emi, nu are simtul ridicolului.
          Iti mai amintesti cum spunea ea ca li se-nvart capetele macaronarilor, ca titirezu, dupa cracii ei ? ( la emi mă refer).
          Ce mi-e Sibiul, ce mi-e Brăila ?
          Doua orasele mititele, unda broasca oracaie.
          Eu sunt sigur, ca emi, sare-n Brăila peste sinele de la tramvai, ca nu fereasca Dumnezeu, sa se curenteze.

  6. Adam Mares spune:

    @VV
    Foarte tare replica legată de Piperea, ca specialist în insolvențe și falimente, curtat de liderii PNL. :-)
    Mi-e simpatic Piperea, e un om deștept, e foarte bine că are condițiile lui și nu acceptă doar să fie într-o funcție. Degeaba te duci într-un partid, dacă nu ești lăsat să faci ce trebuie.

    • Nu avea ce sa caute PIperea in PNL București. In plus, el a fost susținător al legii dării în plată pe care liberalii, la presiunea lui Bogdan Olteanu, n-au votat-o.

  7. cris spune:

    VV, am vazut putin din emisiune: ce medicamente sunt pe piata si ce preturi (adica de la ce firma cumperi de fapt din zecile de firme de la care poti cumpara acelasi lucru) asta de stabileste central de la Agentia medicamentului, CNAS, Min Sanatatii… In loc sa se vada ce probleme sunt acolo, chinuie medicul obisnuit care prescrie din ce e pe piata nu din ce exista pe luna. (eu ca medic prescriu ce stiu ca e mai bun, nu e treaba mea sa stabilesc eu pretul medicamentului) Asa cum este scris si in cablograma Wikileaks si cum am spus si eu: se da vina pe medicii obisnuiti ca sa se ocoleasca subiectul fierbinte, ce se face la nivel de minister si agentii ale acestuia, incilcituri si retele in fata carora un medic normal la minte se vede trebuie sa se retraga in final ca sa supravietuiasca – cum a facut de curind seful ATI, Sandesc. Altfel, asa cum a fost si in cazul lui Beuran iti pierzi locul de munca…. ba ti se da si foc la casa, esti scos de plagiator, etc… ce oroare…

    Oricum, multumesc ca ati vorbit pe aceasta tema si puternic.

  8. Adam Mares spune:

    Ce a spus Corlățean in Senat: Ca nu si-a facut iluzii ca DNA își va face treaba cu profesionalism in dosarul votului din Diaspora dar ca acum e clar ca “linia, direcțiile sunt altele, stabilite”. Ca a existat “Operațiunea Facebook”. Ca serviciile (adica SRI) sunt implicate in procedurile privind desfășurarea alegerilor si le supraveghează!! Cu alte cuvinte, daca el a facut ceva penal, oameni din SRI trebuie sa meargă la pușcărie alături de el. Ca legea prevede obligativitatea romanilor din diaspora sa se înscrie la consulate si ambasade pentru vot. In 2014, S-au înscris 13.000!!! Si au votat aproape 400.000!!! Asta dupa ce Autoritatea Electorala Permanenta ne-a zis azi, oficial, ca doar 500.000 de romani au documentele necesare sa voteze in străinătate, adica reședința sau domiciliu.

  9. Adam Mares spune:

    Senatul a aprobat azi, în calitate de for decizional, Legea pensiilor nesimțite pentru baronii locali (primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene). Cu 101 voturi “pentru”, 6 abțineri și un vot “împotrivă”.
    Legea fusese declarată neconstituțională în ianuarie. Zegrean a argumentat atunci că de aceste pensii speciale vor beneficia și foştii lideri locali ai Partidului Comunist, pentru că prim-secretarii erau preşedinţi de consilii judeţene iar secretarii de municipii, primari.
    Sesizarea CCR a fost făcută de Cioloș, nu de Iohannis – care n-a schițat un gest. A procedat la fel în cazul triplării salariilor înalților demnitari, în frunte cu el. Și i-a mărit leafa penalul Gabi Oprea, în cele câteva zile cât a fost premier!
    Evident, urgența aprobării pensiilor nesimțite este dată de alegerile din toamnă. Altfel, ce baron mai muncește să obțină voturi pentru parlamentari?

  10. Mihail spune:

    @ emi,

    ai pierde de la distanta.
    In urma ci vreo 15 an, eram cu prietena mea de atunci, intr-o vacanta la Salonik. Avea un corp frumos, inalta, sâni frumosi. In plus, avea o piele extraordinara. Alba, fără alunite, extrem de regulata ca culoare.
    Okay, si-a dorit un sutien bun, frumos. Avea, atunci, 3B.
    Am stat trei ore intr-un mare magazin de lenjerie, asta ca sa plece cu sutienul dorit.
    Stiu sa apreciez foarte bine o lenjerie frumoasa, eleganta, din dantela naturala, de buna calitate.

    Dar ce legatura are asta cu nevasta sasalaului ?

  11. Adam Mares spune:

    Astazi in Parlament tocmai s-a legalizat „nepotismul”. Proiectul de lege prin care aleşii care şi-au angajat rude la cabinetul parlamentar înainte de anul 2013 să nu poată fi sancţionaţi a fost aprobat în unanimitate de plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului, fără dezbateri.Proiectul de lege a fost aprobat cu 306 voturi ”pentru” şi o singură abţinere.
    Update ANI: „La acest moment, pe rolul instanțelor, în diferite faze procesuale, se află un număr de 29 de cauze în care Agenția a constatat încălcarea de către membrii Parlamentului a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese ca urmare a angajării rudelor la cabinetele parlamentare”

    • Kronstadt an der Graft spune:

      Cand am spus ce am spus de actualii parlamentari dl senator s-a simtit obligat sa ii apere, de parca era vorba si de dansul. Sunt curios ce o sa zica de boacana asta. Inca un privilegiu se adauga la lunga lista pe care si-au tras-o culesii nostri. Rusine!

      • Adam Mares spune:

        O fi avut și VV vreo “nepoțică”, n-o intra sub incidența legii, dar totuși…, spiritul de solidaritate cu coledgii. :P

        • Uite ce am raspuns lui Kronstadt:Sa ceri inchisoare pentru cineva care isi angajeaza o ruda in cabinetul propriu. Oricum trebuie sa angajezi pe cineva, deci statul nu pierde nimic. Eventual poti, contraventional, sa ceri banii inapoi. Dar sa-l trimiti la puscărie??? In alte țări e normal ca la cabinet sa lucrezi cu soția sau cu alte rude. Si eu, dacă fiică-mea nu ar avea o altă meserie și ar fi făcut studii politice, mi-ar fi plăcut să lucrez cu ea la cabinetul parlamentar.

          Eu nu prea am rude. Tata n-a avut frați, mama a avut o sora care n-a avut copii Deci n-am veri și nepoti.

      • La care din privilegii te referi? Daca e chestia cu ANI, aia era o prostie. Sa ceri inchisoare pentru cineva care isi angajeaza o ruda in cabinetul propriu. Oricum trebuie sa angajezi pe cineva, deci statul nu pierde nimic. Eventual poti, contraventional, sa ceri banii inapoi. Dar sa-l trimiti la puscărie??? In alte țări e normal ca la cabinet sa lucrezi cu soția sau cu alte rude. Si eu, dacă fiică-mea nu ar avea o altă meserie și ar fi făcut studii politice, mi-ar fi plăcut să lucrez cu ea la cabinetul parlamentar.

    • Nu e niciun nepotism. Oricum e o aiureala sa condamni la pușcărie pe cineva care la cabinet își angajează o rudă. Banii ăia oricum trebuiau platiti cuiva și daca eu am mai multă încredere in fiul meu e treaba mea. Poti, eventual, să faci din asta o contraventie și să-l pui să dea banii inapoi, dar sa ceri inchisoare pentru asa ceva e aiurea.

  12. Adam Mares spune:

    Cristian Ghinea

    SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE DL VICTOR PONTA

    ȘEFUL GUVERNULUI ÎNTRE 2012 – 2015

    Stimate domnule Ponta,

    Aţi început de curând o campanie agresivă la adresa Guvernului Cioloş, printre altele, pe tema fondurilor europene. Acest Guvern s-a obişnuit să nu răspundă atacurilor politicianiste şi să ne vedem de treabă, conform proverbului despre caravană şi câini.

    Însă ați depășit limita bunei cuviinţe. Oamenii aud de la dumneavoastră că Dacian Cioloş şi echipa lui sunt „jemenfișiști” – că ne doare în cot, pe românește –, iar de la colegii dumneavoastră de partid aud chiar că „acționăm împotriva României”.

    Domnule Ponta, o să vă dau câteva exemple de „jemenfișism” din timpul guvernării dumneavoastră, care vor rămâne în istorie. Oamenii vor compara cu ce a făcut Dacian Cioloș pentru această țară și vor trage singuri concluziile.
    Să le luăm pe rând.

    OAMENII DE LA SATE
    Dacian Cioloş este românul care a adaptat Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene la realitatea agriculturii din România. Agricultura noastră fragmentată, ţărănească, are acum şansa dezvoltării prin ceea ce toată lumea numeşte „Reforma Cioloş”.

    Doar că Guvernul condus de dumneavoastră nu a avut priceperea să fructifice la maximum această reformă. Aţi exclus cea mai mare parte dintre fermieri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), acţionând doar în interesul marii agriculturi industriale. Ați ignorat, astfel, cu bună știință, nevoile oamenilor de la sate. Aceștia nu-și pot crește gospodăriile și continuă să trăiască de azi pe mâine.

    Acum lucrăm să schimbăm acest Program – am creat un întreg pachet privind Clasa de Mijloc de la sate – vă invit să-l citiţi pentru a vedea ce înseamnă o viziune patriotică despre satul românesc şi oamenii lui. Să ai determinarea și capacitatea să influențezi politicile la nivel european înseamnă să-ți pese și să acționezi pentru binele ultimului sat din țara ta.

    Dumneavoastră vreţi să ţineţi satele în dependenţă, ca să obţineţi voturi.

    FUNCȚIONARII DAU DIN UMĂR ȘI ȘOPTESC

    Domnule Ponta, a te durea în cot de români înseamnă să acaparezi sistemul informatic al țării, să-l folosești în interesul personal, să încurci și să umilești cetățenii punându-i pe drumuri de la o instituție a statului la alta. În procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloș ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente și scumpe, dar mai ales incapabile să comunice unele cu altele. Întrebând cum s-a ajuns la asta, funcționarii dau din umeri și șoptesc: „Ghiță”.

    Mă opresc la Sistemul Unic de Management al Informației pentru Instrumentele Structurale (SMIS), pentru că SMIS asigură legătura între autoritățile române și Comisia Europeană. SMIS este vital, pentru că doar într-o platformă digitală interactivă poți urmări traseul fiecărui eurocent, de la momentul contractării fondurilor până la ultimul decont de la Comisia Europeană. O căutare prin camioane de hârtii nu numai că nu permite acest lucru, dar ascunde adevărata destinație a banilor.

    Știați încă din 2013 – prin Regulamentul Parlamentului European nr. 1303 – că avem nevoie de un sistem IT funcțional care să rezolve transparența banilor europeni. Ați avut doi ani la dispoziție să rezolvați această necesitate. Nu ați făcut-o. Nu ați știut sau nu ați vrut? Știți ce șoptesc angajații din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastră? Ați ghicit: „Ghiță”.
    Ați creat un mecanism greu de desfăcut acum, despre care organismele internaționale de luptă împotriva fraudei vorbesc cu voce tare de ani de zile.

    Acest mecanism de fraudare îl vedem zi de zi la televizor.
    Acest mecanism este sursa întârzierii desemnării pentru exercițiul bugetar 2014 – 2020. Lucrăm la pachetul de desemnare într-un ritm pe care miniștrii dumneavoastră l-ar găsi nerezonabil, pentru că ne-ați lăsat puțin timp la dispoziție. Am fi mers mai repede dacă nu am fi fost nevoiți să demonstrăm, la fiecare pas, ce vom face pentru ca banii publici europeni să nu mai fie furați.

    Însă vă asigur: acest mecanism va dispărea odată ce sistemul IT va asigura urmărirea şi transparenţa totală a circuitului banilor europeni. Da, închiderea robinetului stârnește unele furii – le vedem deja cu toții.

    ȘI DESPRE RATA DE ABSORBȚIE
    Repetați obsesiv că România are absorbție zero și că e singura țară din Uniunea Europeană în această situație.
    Domnule Ponta, fie dezinformați, fie manipulați cu bună știință.
    România a demarat absorbția. În luna mai au început primele plăți de la Comisie din noul exercițiu financiar: 57 de milioane de euro. Sunt cifrele oficiale ale Comisiei Europene.

    De ce nu le dați oamenilor informația completă?
    • Aceea că, fiind la început de exercițiu bugetar european, rata de absorbție este nerelevantă, fiind sub 1% în țări campioane precum Polonia și Cehia.
    • Media UE este de 1,5%
    • Trei state din UE au zero absorbție, dar România nu este printre ele.

    Acum, relevantă este lansarea de ghiduri şi proiecte. Guvernul Cioloș a lansat ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro. Dacă includem și dezvoltarea rurală sunt 14,9 miliarde euro.

    Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale şi de investiţii – să rostiți acest procent la televizor –, iar acest lucru este posibil doar grație eforturilor Guvernului pe care îl acuzați că e dezinteresat de soarta țării.

    Mai reţineţi o cifră: 1,9 miliarde de euro. Atât a adus Guvernul Dacian Cioloş în ţară în ultimele opt luni, sumă corespunzătoare unui salt de 10% al ratei de absorbție, din exerciţiul financiar 2007 – 2013, la închiderea căruia lucrăm.

    AȚI NEGLIJAT PREGĂTIREA ABSORBȚIEI

    Înainte ca exercițiul bugetar european să înceapă, statele membre UE agreează cu Comisia Europeană o listă de condiţii. Fiecare stat trebuie să îndeplinească aceste condiționalități ex-ante, pentru un impact benefic al investițiilor banului public european.

    Dumneavoastră aţi negociat aceste condiționalități. Dumneavoastră ați semnat Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană. Apoi le-ați neglijat, deși știați că până în decembrie 2016 trebuie îndeplinite toate cele câteva zeci de condiționalități, în caz contrar fondurile europene vor fi din nou blocate. Ceea ce s-a și întâmplat pe vremea dumneavoastră.

    Guvernul condus de dumneavoastră nu a fost în stare nici să facă un Plan național pentru gestionarea deșeurilor. A decis că are nevoie de consultanți. Licitația a fost sub semnul întrebării și s-au pierdut doi ani. Acum lucrăm contra-timp la acest plan, ca să facem în câteva luni o muncă de ani.

    SIBIU-PITEȘTI, CINE ÎȘI ASUMĂ ÎNTÂRZIEREA?

    Domnule Ponta, înainte să deveniţi şef al Guvernului, România începuse racordarea la coridorul european de transport din care face parte autostrada Sibiu – Piteşti.

    În 2012 licitaţia pentru studiul de fezabilitate era lansată. Aţi anulat licitaţia în noiembrie 2012, doar pentru că aţi crezut că puteţi muta un coridor european de transport potrivit fanteziilor dumneavoastră electorale. Ați ratat trei ani, ați relansat aceeași licitație în 2015, gândită însă greșit – o demonstrează acum realitatea din teren.
    Domnule Ponta, dacă românii nu aveau ghinionul să vă aibă prim-ministru, autostrada Pitești – Sibiu ar fi fost acum mai bine de jumătate construită.

    Politicile de infrastructură se răzbună pentru orice întârziere. Abia în 2014 v-ați trezit că nu ați pregătit nimic. Pachetele de proiecte ar fi trebuit să fie concepute cu ani înainte ca Programele Operaţionale să fie negociate cu UE. Aţi negociat Programele cu conducta de proiecte goală.

    Târziu, în 2014, dl. Dan Șova a lansat concomitent 10 studii de fezabilitate pentru autostrăzi, dar licitațiile au fost atât de prost făcute încât au fost anulate. Tot de către Guvernul Ponta.

    CULMEA INCOMPETENȚEI

    Guvernul dumneavoastră a atins culmea incompetenței cu celebrul Plan Juncker, o competiție deschisă între toate Statele Membre care nu primesc alocări pe țară, ci în funcție de maturitatea proiectelor trimise.

    Guvernul Ponta a trimis o listă cu nu mai puțin de 200 proiecte în 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), că tot vă place să promovați această cifră.

    În schimb, sub mandatul actualului Guvern, în 2016 au fost deja transmise la Comisia Europeană 5 proiecte din domeniul energiei și transporturilor care au trecut de faza de analiză a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, și care pot atrage finanțare de la bănci și alți investitori. Urmează și altele.

    Spuneți că tehnocraților nu le pasă de țară? Acești tehnocrați vor lăsa în urmă proiecte pe care – sperăm, spre binele țării – politicieni ca dumneavoastră nu le mai pot strica.

    ȘI TOTUȘI, UNDE AM GREȘIT

    Domnule Ponta, când erați în Opoziție, în 2011, m-ați invitat la prânz. Voiați să aflați cum vede un lider al societății civile reforma statului român. A fost o discuție agreabilă. V-am lăsat atunci un document scris cu câteva idei, din care se creionau direcții de reformă. V-am spus că doar prin reformă și seriozitate puteți rămâne în istorie.

    M-am înșelat: puteți rămâne și altfel, dar din cu totul alte motive.
    Acest Guvern, din care fac parte, a greșit fiind prea elegant până acum. Nu am sărit la atacuri, n-am guvernat la televiziune. Am muncit tăcuți la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră.

    A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Și nu în șoaptă.

    Cristian GHINEA
    Ministru al Fondurilor Europene

  13. Mihail spune:

    @ emi,

    ca o fi dantela sau nu, chiar nu contează.
    Nu vii astfel îmbrăcată la o întâlnire de nivel înalt.
    Nci măcar la cafenea, ori berarie, nu te duci asa.
    Prima nevasta este o țoapa, care nu reuseste sa-si depaseasca conditia de nevasta a unui primar mic, din provincie.

  14. Mihail spune:

    @ emi,

    eu te asigur ca port kiloți, ca sutien nu am cum.
    Prima Nevasta este si rămâne o țoapă, ce naiba poti sa vezi la niste țâțe de 56 de ani ?
    Cat de cretina poate fi ?
    Aud cabdoamna profesor are o geanta de 3700 euro.
    De unde bani la doi bugetari.

    PS: tu, tot fluturi ideea cu oglinda. Mă rog, mai ai câteva idei…de astea fixe. Si putine.
    De acord cu tine, doar ca imaginea din oglinda, esti tu.
    Doua țoape.

    • emi spune:

      Un lucru e sigur, daca ai vazut asemenea obiecte prin magazine nu inseamna ca le-ai vazut/atins purtate de cineva.
      Asta imi demonstreaza inca o data cu ce tip de femei te “incurci”…

  15. Mihail spune:

    O țoapa care-si arata țale, dar si o falsificatoare.
    La brutarie nu le da voie cu sutien. Ea, deja, este antrenata.