Interviu pentru PSNews: ALDE, alegeri, alianțe și … PNL

Senatorul ALDE Varujan Vosganian a acordat un interviu pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre plecarea sa din PNL, despre situația ALDE după alegerile locale și colaborările cu alte partide politice.

Mai mult, Vosganian, în calitate de fost ministru al Finanțelor, a discutat despre starea de acum a ANAF-ului și modificările pe care le-ar propune instituției.

Totodată, senatorul a devoalat planurile sale politice, fiind solicitat să răspundă dacă își dorește un nou mandat de ministru sau să candidideze pentru alegerile parlamentare din toamnă.

Nu în ultimul rând, Varujan Vosganian a vorbit despre proiectele sale literare și despre piața de carte din România.

 

Reporter PSnews: La alegerile locale, ALDE s-a afirmat ca al treilea partid, depășind pragul de 5%. Care a fost strategia partidului în aceste alegeri? S-a mizat pe politicieni noi, în teritoriu, sau rezultatul se datorează notorietății liderilor ALDE?

Varujan Vosganian: Acestea au fost primele alegeri la care ALDE a participat, de aceea, prioritatea a fost aceea de a acoperi cât mai multe localități cu liste de candidați și care, firește, să aducă și voturi. Din acest motiv, strategia noastră a cuprins un evantai mai larg de opțiuni. Avem oameni politici noi, dar avem și pe alții cu mai multă experiență politică.
ALDE are la centru un mesaj coerent, axat pe conceptul de libertate, concretizat la nivelul inițiativei private, al drepturilor omului și al asumării unui destin național. În schimb, baza partidului este încă eterogenă, dar în curs de omogenizare.
Desigur că, într-o anumită măsură, procentul obținut se datorează notorietății liderilor, așa e firesc. Totuși, rezultatul nu reflecta potențialul nostru, care e mult mai mare. Campania electorală din acest an a avut o seamă de particularități, a fost, ca să zic așa, mai discreta, cu constrângeri de natură legală. Asta a făcut ca ALDE să nu poată fi cunoscut tuturor alegătorilor iar imaginea noastră, a celor care conducem partidul, nu este întotdeauna asociată cu ALDE.

Reporter PSnews: După mulți ani petrecuți în PNL, ați renunțat la colaborarea cu liberalii și v-ați îndreptat către ALDE. Regretați o astfel de decizie?

Varujan Vosganian: Eu am respins întotdeauna traseismul politic. Mi se pare că joaca asta de-a transferurile este dăunătoare calității actului politic. Cred că sentimentul onoarei este chiar mai important în politică decât în celelalte îndeletniciri umane.
Am debutat în politică în Uniunea Forțelor de Dreapta, un partid conservator, împărtășind în bună măsură viziunea unor Ronald Reagan sau Margaret Theacher. Din păcate, acest partid care a lansat în iunie 1998 Manifestul Dreptei din România s-a născut puțin prea devreme, motiv pentru care, deși calitatea umană și viziunea membrilor erau deosebite, nu a reușit să se impună în fața electoratului. În 2003, în procesul de unificare a dreptei, UFD a fuzionat cu PNL. Am avut cu PNL eșecuri și izbânzi, elanuri și decepții, dar nu mi-am pus problema să plec din PNL. Odată cu fuziunea dintre PNL și PDL s-a încercat izolarea mea ca, de altfel, și a altor membri liberali cu profil politic mai proeminent. În februarie 2015, după a doua tentativă de punere a mea sub cercetare penală pe care Senatul a respins-o ca nefondată și, aș adăuga, nelegală, atacurile fracțiunii PDL, în frunte cu Vasile Blaga, au devenit furibunde. Cum statutar vorbind, nu era niciun argument să fiu exclus, doar idiosincrazia lesne de înțeles a foștilor colaboratori ai lui Băsescu și, aș adăuga a noilor colaboratori ai lui Iohannis, Alina Gorghiu m-a rugat, dacă iubesc partidul, să plec, pentru că presiunile lui Blaga și alor lui devin de nesuportat. Mi-am scris demisia, precizând că demisionez din noul PNL. Pe parcursul anului 2015 nu am activat în niciun partid. Am intrat în grupul parlamentar ALDE în septembrie, dar fără să mă înscriu în partid. Abia în decembrie, la rugămintea lui Călin Tăriceanu, de care mă leagă o veche prietenie, am devenit membru și am preluat conducerea filialei Iași. Vă mărturisesc că am aceleași sentimente de prietenie față de vechii mei colaboratori din PNL, cu care, în deplasările mele din teritoriu, mă reîntâlnesc cu aceeași bucurie.

Reporter PSnews: ALDE pare a fi un partener de încredere pentru PSD. Partidul din care faceți parte tinde mai mult spre o doctrină politică de dreapta sau una de stânga?

Varujan Vosganian: ALDE este un partener de încredere pentru oricine, căci ALDE inspiră încredere. Toți ne râvnesc. Călin Tăriceanu și cu mine suntem oameni care ne-am respectat mereu cuvântul, am dus lupte grele pentru apărarea statutului de drept, uneori cu sacrificii de natură personală.
Colaborarea cu PSD este rezultatul faptului că noul PNL, contaminat de PDL, riscă să devină un partid slugarnic și fanatizat. Supunerea necondiționată nu este, în politică, o expresie a demnității. E, oarecum firească evoluția PNL, după fuziunea cu PDL. Când un om sănătos și unul bolnav stau alături, nu bolnavul se molipsește de sănătate, ci sănătosul de boală.

Călin Tăriceanu a fost întotdeauna un liberal. A susținut inițiativa privată și a știut care e granița dintre interesul privat și cel public. Eu sunt un conservator. Toate textele pe care le-am scris și care, în mare parte, se găsesc în cartea Mesajul Dreptei românești. Tradiție și modernitate, apărută în 2001, poartă amprenta dreptei conservatoare. De altfel, lucrul ăsta s-a văzut și pe vremea cănd Tăriceanu și cu mine conduceam economia românească. Am avut în anii aceia cel mai mare ritm al investițiilor din întreaga istorie a României.
Alăturarea cu Partidul Conservator nu a alterat viziunea noastră de dreapta.

Reporter PSnews: Porțile partidului ALDE sunt deschise și pentru liberali? Există șanse să vedem în toamna acestui an o majoritate parlamentară formată din PNL și ALDE?

Varujan Vosganian: E greu de imaginat o alianță între PNL și ALDE. O alianță se bazează pe încredere reciprocă, ori noi nu putem avea încredere în PNL, așa cum este el astăzi. Nu doar în ce privește relațiile politice, dar PNL este incompatibil cu noi și prin modul în care înțelege controlul reciproc al puterilor în statul de drept și sentimentul onoarei în politică.
Dar porțile ALDE sunt larg deschise pentru unii dintre membrii PNL. Știți cum se spune, în România sunt mulți liberali, unii chiar și în PNL.

Reporter PSnews: Colaborarea dintre PSD și ALDE va continua chiar dacă social-democrații vor obține un rezultat slab la alegerile parlamentare din toamnă?

Varujan Vosganian: În politică e riscant să răspunzi la întrebări care pornesc de la ipoteza dacă. Nu știu ce vom face în viitor. ALDE nu are un legământ pe viață cu PSD. Dacă socotim, însă, rezultatul alegerilor locale, numărul mare de primari ai PSD și asocierea explicită a PNL cu imaginea guvernării așa-zis tehnocrate, cred că, totuși, PSD are prima șansă să aibă scorul cel mai bun la alegerile parlamentare.

Reporter PSnews: În ultimii ani, ANAF a suferit mai multe schimbări, atât în conducere, cât și ca structură. Astăzi, este această instituție mai puternică în lupta cu evaziunea fiscală?
7. Dacă ați fi ministru al Finanțelor în acest moment, ce modificări ați propune ANAF-ului?

Varujan Vosganian: Răspund la ambele întrebări o data. Dacă aș fi ministrul Finanțelor aș continua ceea ce am început în legătură cu informatizarea sistemului fiscal. Cuvântul cheie în administrarea fiscal este informatizarea. În 2008 am început, împreună cu organismele similare spaniole, deosebit de performante la acea dată, un astfel de proiect. El a fost după aceea abandonat.
Evaziunea fiscala este foarte mare. Dacă adăugăm și economia naturală doar 60% din PIB-ul României este fiscalizat. Ceea ce înseamnă că fiscalitatea e mare, dar pe ansamblul economiei, veniturile bugetare sunt mici ca procent în PIB.
Asta înseamnă că pentru creșterea veniturilor bugetare nu e suficient doar să cunoaștem, să informatizăm și să administrăm mai bine economia fiscalizată, ci să o reducem pe cea nefiscalizată. De pildă, marketizarea agriculturii și atragerea mediului rural în mecanismele pieței ar spori cu cel puțin 3-4% din PIB veniturile bugetare.

Reporter PSnews: Corupția din instituțiile statului sporește evaziunea fiscală? Poate fi ANAF împiedicată de politicieni să-și facă datoria? Pe vremea când erați ministru al Finanțelor existau presiuni politice asupra ANAF?

Varujan Vosganian: Nu cred că oamenii politici împiedică ANAF să-și facă datoria. Dacă-mi permiteți să spun așa, dintr-un anumit punct de vedere ANAF își face datoria chiar în exces, dar excesele nu aduc roade, ci mai degrabă pagubă. Nu e normal ca ANAF să terorizeze mici întreprinzători, micii compercianți din piețe cu descinderi ca-n filme. Vremea poterelor a trecut. ANAF trebuie să identifice zonele de risc și pe acelea să le anihileze. Un vânzător de telemea nu e risc pentru nimeni, dacă telemeaua e gustoasă, firește.
Pe vremea când eu eram ministrul Finanțelor nu am avut presiuni din partea nimănui pe zona administrării fiscale. Iar întreprinzătorii, mari sau mici, nu acuzau abuzuri din partea fiscului. De altfel, pe vremea când Tăriceanu și cu mine conduceam economia României corupția nu se număra printre primele probleme ale noastre. Ea a devenit temă națională odată cu guvernarea Băsescu-Boc.

Reporter PSnews: A existat chiar un mic conflict între DNA și ANAF, ambele instituții acuzându-se reciproc. Lupta anticorupție poate fi afectată de aceste clinciuri?

Varujan Vosganian: Lupta împotriva corupției poate fi afectată de abuzuri, Uneori am impresia că lupta anticorupție a devenit un fel de vânătoare în care participanții se întrec în a-și pune cât mai multe trofee pe perete. Iar noi, oamenii politici, suntem ca niște cerbi lopătari pândiți din tufișuri.
Așa cum se duce lupta anticorupție în România se lasă impresia dezagreabilă că România e mai rea decât pe vremea fanarioților. Sunt alte țări la fel de corupte sau chiar mai corupte decât a noastră: Bulgaria, Ungaria, Grecia, Italia. Dar acolo nu se petrece spectacolul de la noi în care nu știm cum să ne facem mai bine de râs. Din 2000 încoace un fost președinte, trei foști prim-miniștri, mai toți miniștrii finanțelor, ai economiei, ai transporturilor, ai comunicațiilor, ba și unii de pe la cultură, agricultură, mediu sau dezvoltare regională, sunt cercetați sau au trecut prin pușcării. În timp ce rețelele mafiote își văd liniștite de treabă și, din când în când, mai pun de-o delațiune ca să mai capete liber la mafiotlâcuri.
Ar fi multe de spus dar, din păcate, nu ai cu cine vorbi. Publicul se distrează și e mulțumit că are pe cine să dea vina, presa aleargă după breaking news, procurorii își trăiesc momentele de glorie și primesc medalii din Occident, iar cei care vor să țină țara sub obroc se bucură că scapă de oamenii politici cu personalitate.

Reporter PSnews: Într-un viitor Guvern din care, probabil, o să facă parte și ALDE, vă doriți un mandat de ministru? Totodată, veți candida la alegerile parlamentare?

Varujan Vosganian: Dacă nu se lămurește chestiunea abuzului în serviciu, a traficului de influență și a răspunderii ministeriale, a fi ministru este un risc inutil. Nu poți face nimic, pentru că toți din jurul tău se tem. Ești expus tuturor capriciilor, chiar și după zece-cinsprezece ani de la încheierea mandatului. Este anormal ca după un deceniu, când Curtea de Conturi, Corpul de control al Guvernului, auditurile successive nu au obiectat nimic, să te trezești chemat la procuratură.
Eu, în mandatul meu de ministru al economiei și finanțelor am semnat peste trei mii de acte care însumau aproape 200 de miliarde de euro. Sunt convins că nu totul a fost perfect. Dacă, însă, pentru ceva ce unui procuror i se pare că n-ai făcut bine, fără să existe dovada vreunui interes personal, devii actor fără voie într-un spectacol mediatico-juridic, atunci mai bine lipsă.
Cât despre alegerile parlamentare, o să mai vorbim.

Reporter PSnews: În încheiere, aș dori să vă întreb despre proiectele dvs. literare. Lucrați la un nou roman?

Varujan Vosganian: Tocmai azi am predat un nou roman lectorului de carte. Sper să apară la toamnă, la aceeași editură cu care eu colaborez de mult, Polirom, de la Iași.

Reporter PSnews: Pentru că tocmai ce s-a terminat festivalul Bookfest, ce părere aveți despre piața cărții din România?

Varujan Vosganian: Piața cărții din România reflectă starea generală a României. Peste 90% din zonele strategice (bănci, asigurări, automobile, metalurgie, electronică și electrotehnică, IT&C) aparțin capitalului străin. Nu zic că e rău, dar capitalul românesc e cel care dă stabilitate și care contribuie la emanciparea mentalităților.
Tot așa, pe piața de carte, 90% din vânzări sunt traduceri. Piața cărții e de vreo 60-70 milioane de euro, din care cam 40% (25-30 milioane de euro) beletristică. Din aceasta, doar 10% e carte românească, de la Văcărești și Vasile Cârlova până la fracturiștii secolului XXI. Deci românii cumpără literatură română, anual, cam de 10 eurocenți, cam cât un coltuc de pâine.

http://psnews.ro/varujan-vosganian-dezvaluie-rolul-esential-al-alde-pe-scena-politica-toti-ne-ravnesc-exclusiv-interviu-130934/

95 Responses to “Interviu pentru PSNews: ALDE, alegeri, alianțe și … PNL”

 1. Mihail spune:

  Reloaded :) :

  …Mai intai PNL s-a stricat, ingloband si PD-ul. Din acest moment, practic, PNL-ul a inceput sa dispara.
  Acum, face miscari de culise pentru a aspira UNPR-ul.
  Ma intreb daca acesta este mandrul PNL ?

  Atunci cand Tariceanu a plecat din PNL am gandit ca este doar un alt tradator.
  In acest moment, nu pot sa observ decat ca este, atat el cat si ALDE, un liberal curat, convins.
  Ca votant de partid liberal, este limpede ca nu voi vota PNL, ci mai curand ALDE.
  Pana acum, am evitat ca sa merg la vot, insa prin atitudinea domnului Tariceanu, prin ceea ce spune, face, incep sa inteleg ca este chiar foarte serios, ca incearca ca sa se tina de cuvant…sa faca ceva bun. Sa faca bine.
  Imi place ca este bataios si ironic atunci cand este necesar.

  5% nu este nici mult, dar nici putin. ALDE nu are un nume imbietor, care “sa vanda”, insa pare ca are substanta.
  Poate, in toamna, ar trebui sprijinit ca sa obtina mai mult decat cei 5%, ar trebui incurajat, investita incredere in el.
  Asta chiar daca nu este un partid cu oameni noi, insa pare a fi un partid cinstit si corect.
  Trebuie urmarit .

 2. alexis spune:

  “Mai sunt liberali, chiar si in PNL”. Ha, ha.

 3. alexis spune:

  Trebuie sa recunosti ca ar fi chiar amuzant daca nu ar fi tragic. Adica, mai sunt ceva urme de liberali in PNL.

 4. emi spune:

  @tudor
  Ai cazut in capcana unui/unei manipulator emotional.
  https://www.youtube.com/watch?v=g1nblqzlSLw

  • emi spune:

   Si pe mine m-a adus in pragul nebuniei, dar trebuie sa recunosc: a fost socul care m-a determinat sa incep sa ma cercetez pe mine insami, si sa inteleg.

  • Mihail spune:

   Ha-ha-ha…emi se reinventeaza.
   S-a pus cu burta(si cu celulita) pe carte, aceasta noua Bivolaru al tarisoarei.
   Maine-poimaine, o vedem tragand spirale la Costinesti.

   • emi spune:

    Oamenii care fac introspectie in speranta dezvoltarii spirituale pot merge pe trei cai:
    -folosesc energia creierului/logica/geometria sacra/masculinul,
    -folosesc energia inimii/intuitia/emotia/femininul,
    -folosesc energia sexuala/grupul.
    Eu multa vreme am crezut ca sunt tare pe logica, dar dezvoltand un pic intuitia, imi place sa cred ca pot experimenta dezvoltarea in paralel, adica pot impleti cunoasterea stiintifica cu cea intuitiva.
    Energia mea sexuala tinde la zero, si voi sunteti singurii mei prieteni.
    Ma indoiesc ca se poate incropi vreo spirala…
    PS. Fiind prea blonda, nu ma apropii de nicio plaja.

   • Adam Mares spune:

    Unii ne vând gogoși. Wow, ce descoperire epocală! :P

    • emi spune:

     Bazzzz!!!
     Nu despre tine era vorba, desi te pricepi binisor si tu, dar mai ai de invatat…

     • Adam Mares spune:

      Manipularea emoțională nu se află printre scopurile vieții mele. Așa că am alte lucruri mai bune de învățat.

     • Mihail spune:

      …la NLP, ne-au invatat americanii aia(de origine romana totusi) sa nu exploatam emotional “populatia”.
      Nu se face chestia asta.
      Dar pana la urma, daca nu facii asta, atunci la ce-ti foloseste NLP-ul, ce faci cu el ?

      Adame, lasa fata in pace, a descoperit un nou tarim, doreste cunoastere.
      Acus, o ia catinel catre cer si n-o avea suficienta portanta, daca nu le are cu “manipularea emotionala”. Si atunci…ajunge naibii, dincolo, la Necuratul :D

     • emi spune:

      Ca sa poti manipula cu maiestrie nu este suficienta inteligenta, este nevoie si de o atitudine suficient de aroganta de care Domnia/”Domniile” voastre nu beneficiati indestulator.

 5. cris spune:

  @ VV

  Din urma: cei care fac asemenea mizerie catre medici chiar nu-si dau seama de consecintze…sau vor sa distruga sistemul de sanatate complet. Sa va arat pe cifre cum e:

  https://www.cmb.ro/presa/20160621-comunicat-migratie/

  Statistica a colegiului medicilor: peste 80% din medici se gindesc sa plece, o treime sunt deja hotariti ( hotarit la noi inseamna ca deja iei alte examene, ti-ai facut legaturi la spitale din alta tara, etc, adica e de fapt work in progress, puteti conta ca acesti o treime sunt deja pe picior de plecare, restul de 50 % isi fac planul serios deja).

  Cauzele primare: conditiile din spitale si salariile mizere. ( Dupa sase ani de facultate si pe un asa zis salariu, peste 90% supravietuiesc numai fiindca ii intretin in continuare parintii, nu salariul de medic. Daca medicul iti spune, in proportie covirsitoare, peste 600 din 700 intervievati, ca nu poate lucra in spitale asa cum sunt, ca nu are cu ce, de ce tot pe el il bagi la inchisoare si il imbalosezi tu DNA, presa, etc ?- e un nonsens)

  Si e sondaj din noiembrie – decembrie 2015…. acum cred ca ar arata inca si mai ingrozitor.

  …..

  E un interviu bun, ati spus lucruri esentiale, ca totdeauna cind va lasa cineva sa vorbiti. ( ce ne facem cu Razvan Dumitrescu? Cred ca il punem sa vorbeasca in germana si sa i se raspunda in germana, atunci nu are incotro si trebuie sa lase omul sa termine o fraza, sa puna verbul la sfirsit, fiindca altfel nu se mai intelege chiar deloc om cu om :) :) :) )

  • Văleu, 80%!!! Își dai seama cât cheltuie sistemul de învățământ pentru tineri care vor să plece… Am socotit că din 2000 și până acum s-au plătit cca 4 miliarde de euro pentru educația medicilor care au plecat (am socotit si perioada de rezidentiat).

   • cris spune:

    VV, se pierde mult mai mult. pentru ca acesti oameni continuind sa munceasca in Romania inseamna sanatate a oamenilor. Un dram de investitie daca ati face in sanatate, Romania ar fi o mecca a turismului medical – reclama e deja facuta prin calitatea medicilor care lucreaza in alta parte si a virfurilor medicilor inca in Romania.

    Romania ne da afara, altii ne iau ca pe piinea calda nu doar ca suntem buni professional ci si pentru ca aducem bani: un medic la nivelul meu aduce in jur de 600-800.000 dolari in billing direct, in plus in jur de 1,5 milioane dolari pe an in downstream revenue unui spital. Un chirurg aduce cu 50% mai mult decit mine usor. Un specialist de felul lui irinel popescu ar insemna in jur de 2,5-3 milioane pe an pe putin adusi unui spital.

    Pierdeti inteligentza, caliitate, o anume patura sociala, oameni care prin prezenta lor creaza locuri de munca – si nu ma refer doar la asistente ci la tot ce inseamna industria si serviciile din jurul unui spital – fara noi asistentele, infirmierii, kinetoterapeutii, tehnicienii de laborator si radiologie nu au luc de munca, industria de dispozabile sau medicamente nu are cui vinde marfa.

    Nu suntem obiecte adica, nu ne puteti cuantifica in cit s-a platit pentru educatia noastra: in primul rind pierdeti potential si viitor. Si asta este valabil pentru orice om capabil care paraseste Romania indiferent de profesiune. Tinichigiii nu produc atita revenue cit oamenii scoliti pe care I-a tot dat afara basescu si acum altii nu mai putin imbecili, si nici atitea locuri de munca si viitor si pentru altii.

 6. Adam Mares spune:

  DNA: „Relu Fenechiu a luat o spaga de 620.000 de euro”. Se intampla in perioada 2012-2013, cand astepta sentinta definitiva in dosarul „Transformatorul” si era ministru al Transporturilor.

  • Mihail spune:

   Asa mai zic si eu, asta da shpaga.
   Exact atunci ii lucram gradina ministrului, dar si vecinului de peste strada(Vosganian stie…!).
   Nevasta ministrului m-a intrebat de ce nu are gazon mumos. I-am spus ca-i trebuie niste tzashpicuri care sa ude noaptea…Mi-a zis ca nu sunt parale.

   • Adam Mares spune:

    Trebuie să ai un suflet complet îmbolnăvit de patima îmbogățirii, dacă nici măcar frica nu mai este o cenzură internă, iar rațiunea e complet anihilată. Cum să nu știi că în postura în care te afli ești urmărit pas cu pas?

    • emi spune:

     Si unde ar fi banii?!?
     http://www.bzi.ro/incendiar-ramasa-singura-acasa-sotia-lui-relu-fenechiu-n-a-mai-rezistat-deloc-acum-totul-este-clar-517681
     Femeia pare disperata, daca avea 620 000 euro, mai era cersetoare in Romania?

    • emi spune:

     “Trebuie să ai un suflet complet îmbolnăvit de patima” urii daca poti acuza un om fara sa stii cat de “fabricata” e stirea.
     Or fi si astia bani cu seria din 2020?!?

    • Mihail spune:

     Habar n-am.
     Acolo, la el acasa, toata gospodăria era deservita de către sofer.
     Acesta conducea tot timpul un Logan alb cu număr cu DEP.
     In fata casei era un BMV de ala urias. Cu asta mergea sotia, iar sotul ministeriabil venea de la Capitala cu Mercedesul.
     Sau de la aeroport, nu stiu…
     Adica, nu vedea nimeni ca masina de la deputati era folosită doar in scopuri casnice ?
     Sa-ti mai spun un mic secret.
     Plantele, instalatia de irigat, sunt exact la fel, identice, cu cea de la Palas Mall, al lui Dascalu. Se vede din Tarom “tusha” italianului.
     Dar, cine stie, poate a platit-o.

     • Mihail spune:

      PS: oricum o shpaga de peste o jumătate de milion de euro este o treaba.
      Nu a luat carnatzi ca stim noi cine.
      Gandeste-te, doar asta au aflat procurorii, dar cate or mai fi nestiute.
      Inca ceva important, Fenechiu a băgat bani la greu in PNL.

     • Adam Mares spune:

      @emi
      Eu nu urăsc pe nimeni. Sunt doar siderat.

   • Nu știu cine e vecinul de peste strada.

 7. Mihail spune:

  Doamna Rarinca explica acum, la A3 cum a blocat pensionarea lui madam Stanciu

  • Mihail spune:

   ….cei de la CSM trebuiau sa astepte 15 zile si apoi trebuiau sa pună in aplicare pensionarea.
   A gresit si CSM-ul dar si Presedentia.
   In cadrul celor 15 zile se pot depone contestatii. Doamna Rarinca are o speta cu Stanciu. Speta nerezolvata.
   Daca Stanciu se pensionează, atunci speta cade, se închide.
   Asta am inteles eu.

 8. Mihail spune:

  @Adam Mares,

  si pe mine m-a acuzat ca urăsc.
  Curios, asa explica emi ceea ce nu intelege.
  Imbatraneste urat.

 9. Ionescu spune:

  Luati exemplu de la Marea Britanie privind modalitatea de votare: NIMENI NU NUMARA NIMIC LA NICIO SECTIE! Urnele sunt sigilate si merg TOATE la un centru de numarare de voturi unde numarul de ochi sunt extrrem de multi si unde nu prea vad cum s-ar putea fura vreun vot!

  • Cred ca voturile se contabilizeaza electronic.

   • Mihail spune:

    Interesant este cum numara englezoii, mai trag cateo dusca de bere de aia neagra, sau cateun țoi de uischi ?
    Cum or numara ei, nu mai contează, au facut-o de oaie. Analistii spun ca nici nu stiu care sunt urmările.
    Hai sa vedem, daca Parlamentul lor, valideaza divortul.

    • Mihail spune:

     PS: cred ca madam Merkel nici acum nu invata nimic. Iar Cameron săracul….

     • Shadow spune:

      @Mihail
      nu fi sigur pe cat pariem ca merkel se pune si mai dihai pe ideea ei mai veche de a face ca turcia (tara fara valori europene) sa intre in ue? Si de ce? Pt ca stau mai bine la nivel militar decat toti europenii impreuna. Unde mai pui ca odata pierdut “calul troian” englez in UE si sua va incerca sa “forteze” intrarea unui alt “cal troian”.

     • Stai să vedem cum e după recunoașterea genocidului armean de către Bundestag.

     • Shadow spune:

      Jocul ipocrit german dle Vosganian. E “trecut” pt ei iar turcia este mult mai interesata de intrarea in ue decat de altceva. Oricum ei nu vor recunoaste niciodata, germania nu va face “gat” si o “mana spala pe alta”.

     • La situatia actuala din Turcia e greu de prevazut ca ar putea intra in UE.

   • Ionescu spune:

    Ideea e ca la sectiile de votare nu numara nimic ei, ca sa transmita ei de-a gata rezultatele la un birou central impreuna cu voturile numarate (pe care evident ca nu le mai reverifica nimeni la noi, ci e ceea ce scrie pe procesul verbal). La ei cind s-a terminat votarea cei de la sectie sigileaza urnele cu toti de fata, le predau celor care sunt autorizati sa le transporte si… pleaca acasa! Urnele ajung in centre de numarare unde nu se poate sterpeli nimic

    • La noi s-ar șterpeli pe drum :) Cel mai bine e în SUA ybde se vtează electronic, adică votul se realizează computrizat și se contabilizează automat direct din cabină, fără comisie de numărare. Astfel încât în timp real se cunoaște rezultatul parțial.

 10. Kronstadt an der Graft spune:

  Cred că englezoii ăștia sunt îngroziți de ce a ieșit. Sunt ca un piroman care și-a dat foc la pantaloni și nu știe ce să facă, să ceară ajutor sau să fugă tiptil de la locul faptei. Au luat nițel cam în glumă ieșirea asta, n-au lămurit-o prea bine și acum s-au trezit că trebuie s-o ia în serios. Urmează niște negocieri pe care nu le vor putea face dintr-o poziție prea confortabilă. Sunt convins că toți europenii își vor aduce aminte de toate datoriile pe care le au britanicii față de ei. Tare mă tem că începând de astăzi vom asista la o goană englezească spre rămânerea în UE.

  • Adam Mares spune:

   La Londra s-a deschis o petiție pentru rămânerea în UE. Da, e o mare nebunie. Nici votul nu a fost la diferență enormă.

 11. emi spune:

  Papa azi e armean. :)

 12. Mihail spune:

  @ Adam Mares,

  Nu te grăbi cu concluziile, Londra nu este nici Anglia, nici Scotia si nici Irlanda. Nici măcar UK.
  Haios este altceva. Dupa afisarea rezultatului, s-au napustit insularii ca sa intrebe pe Google, ce se-ntapla in caz de Brexit.

  • E un fel de-a spune. Capitalizarea se recâștigă. În plus, din astfel de deprecieri nu toată lumea pierde. Pe termen lung o astfel de cădere bruscă să absoarbe.

 13. Mihail spune:

  Este o stire care spune ca parlamentarii din Insula, nu ar vota iesirea.

  • Asta ar fi o solutie, mai ales in ce privește Camera Lorzilor.

   • Shadow spune:

    iese cu bataie daca nu se aplica referendumul. Chiar si cei din tabara NU vor iesi afara in cazul in care parlamentul nu pune in practica un referendum. Nu este nici o solutie, nici coroana, nici camera comunelor sau cea alorzilor nu-si pot permite sa se impotriveasca. Asta este rezultatul perfect al politicii unui imbecil politic perfect (cameron).

 14. Mihail spune:

  @ Vosganian.

  1. peste strada este dl. Dobos.
  2. Kenedy era om politic, putea declara orice. Papa este cea mai inalta fata bisericeasca, este reprezentantul Lui pe Pamant.
  In acest caz exista multa retinere, discretie si seriozitate.
  Apoi, fara ca sa fac apologia catolicismului, biserica romano catolica este total diferita fata de biserica ortodoxa. Va reamintesc ca biserica din Armenia s-a opus dialogului. Sute de milioane de credinciosi il asteptau. Cu toate cedarile Vaticanului, ale Papei, nici macar nu se doreste a avea un dialog. Trebuie sa ramana, in continuare, un calendar diferit.
  Total anacronic. Comunitatea ortodoxa trebuie mentinuta intr-o stare de intuneric.
  Nu vi se pare ca inalta fata bisericeasca din Armenia, aduce cu un membru al Ku-Klus-Klan-lui ?(imi cer iertare)

  • emi spune:

   De ce, pentru ca are trei coroane una peste alta?!?
   Pe vremea cand Armenia trecea la crestinism (301 e.n.), in Imperiul Roman crestinii erau inca prigoniti.
   Este posibil ca recunoasterea genocidului armean sa fie primul pas spre unificarea Bisericilor crestine catolice si ortodoxe. Va fi interesant de vazut cum se pozitioneaza Rusia :) :) :)

   • emi spune:

    Ca doar lupta impotriva negrilor/negrului…

    • Mihail spune:

     Stiu…dar, pe mine, la aia ma duce gandul, atunci cand vad inaltele fete bisericesti, din Armenia, ce port au. Mai ales chestia aia tuguiata de pe cap.
     Sigur, nu vreau sa fiu rau, fapt pentru care-mi cer, inca o data, iertare.
     Este doar o analogie a mintii mele.

     Dar, faptul ca Biserica ortodoxa din Armenia(+ cea din Bulgaria) se opun dialogului, este, cred eu, relevant. Probabil Papa, incearca sa-i convinga pe armeni ca sunt in afara istoriei, pe langa drum.
     Chiar este total aiurea sa ai sarbatori importante religioase la date diferite.
     …Sunt unii care nu se pot desparti de pulpana hainei Mamei Rusia. Armenia(armenii) fiind strans “lipiti” de Misha.

   • Ei, lassa comparatiile astea. Si patriarhul Daniel are robă albă.

  • Ce prostii spui acolo??? Ce calendar, ce lipsă de dialog?????? Pe ce lume ești??? Calendarul este absolut același, cu excepția datei Crăciunului care la armeni e cea originară, dar care nu are absolut nicio legătură cu calendarul, căci celelalte biserici, inclusiv cea ortodoxă, au schimbat data Crăciunului după Saturnaliile romane și au oficializat-o în 451 când nici vorbă de modificări de calendar.
   Cât despre dialogul ecumenic, armenii sunt, prin catolicosul Aram al Ciliciei, printre liderii dialogului instituit la Gweneva. De unde scoți toate prostiile astea?

  • Unele din observații sunt de bun simț.

   • Mihail spune:

    …mi s-a parut foarte interesant ce afirma domnul Adrian Nastase.
    Spune altceva, dezvaluie o alta imagine despre ceea ce simt englezii.
    Nu stiu daca are sau nu dreptate, dumneavoastra, sunt sigur stiti mult mai bine.

    Am sentimentul ca madam Mekel a pierdut, demult, simtul masurii in UE. Uneori o gasesc “usor” aroganta.
    Nu-mi place deloc cum au votat insularii, asa cum nu-mi place cum au inceput televiziunile din tara, cat si o parte dintre romanii din UK, sa se tanguie.
    Imediat, in dimineata afisarii rezultatelor, m-a sunat recrutorul din Regat, ca sa-mi spuna ca timp de doi ani(cel putin) lucrurile vor ramane neschimbate.
    Apoi, daca el stia asta, precis stiau si televiziunile, dar si romanii din insula. In plus, mie nu mie se pare normal ca sa te muti, cu catel si purcel, in UK, sa nu lucrezi, dar sa ceri acordarea de ajutoare, pentru ca asa spune legea la ei.
    Englezii, romanii, care executa amngajari pentru UK, sunt extrem de seriosi. Anglia are nevoie de mana de lucru romaneasca, insa te trateaza cu respect si corectitudine. T

    • Mihail spune:

     (uf, a plecat textul nefinalizat)

     Ti se pune la dispozitie o lista cu salariul pe ora, pe luni, pe paliere. Cat platesti impozite, cat te costa chiria, transportul, mancarea, distantele pana la Morrisons. Cate lire primesti pentru benzina masinei de serviciu, dar si cu cat esti amendat pe mila, daca esti prins cu ea mergand in alta parte.
     Mai mult, ti se inainteaza o lista cu magazinile romanesti din UK.
     Nu te obliga nimeni sa lucrezi sambata si duminica, ti se indica doar un numar de ore pe saptamana, ce trebuiesc lucrate. Nu multe.
     In rest, trebuie sa aduci un cazier, iar aproape toti cer un carnet de conducere “curat”.
     Cum sa nu-ti placa ?

 15. emi spune:

  Da Etchmiadzin, Divina Liturgia armeno apostolica con la partecipazione di Papa Francesco in Piazzale San Tiridate:
  http://www.tv2000.it/live/

 16. Adam Mares spune:

  Laszlo Alexandru
  Cum să transformi înfrîngerea în victorie. Lecție în 8 pași.

  1. Electoratul britanic votează neașteptat, cu aproape 52%, ieșirea din UE dînd astfel credit demagogiei unor politicieni și militantismului unor extremiști.
  2. Președintele Comisiei, al Consiliului și al Parlamentului European (Juncker, Tusk și Schultz) îi invită pe britanici să plece cît mai repede din UE, pentru a nu mai prelungi nesiguranța și starea de provizorat.
  3. Bursa britanică se prăbușește, lira sterlină se devalorizează, cetățenii care acum 3 zile le-au dat ascultare demagogilor (dar și oamenii care au fost învinși la vot) se pomenesc cu bani mai puțini în buzunare, cu puterea de cumpărare serios afectată. Prind avînt mișcările secesioniste (Irlanda de Nord, Scoția, Gibraltarul, Londra).
  4. Primul-ministru britanic își anunță demisia. Rivalul său victorios este escortat cu poliția, pentru a nu fi linșat de mulțimea furioasă. Nici un politician britanic nu îndrăznește să pună în practică rezultatele votului. Extrema începe să se dezică de promisiunile deșarte, făcute acum cîteva zile.
  5. Cancelarul german Merkel temperează spiritele. Nu trebuie grăbite negocierile de ieșire a Marii Britanii din UE.

  Perspective de viitor:

  6. Parlamentul britanic NU va adopta hotărîrea de ieșire din UE, care ar avea efecte devastatoare pentru economia țării, pentru integritatea ei teritorială și pentru puterea ei politică internațională. În acest scop fie se va organiza un nou referendum (s-au strîns deja 3 milioane de voturi care o cer), fie Parlamentul se va prevala de autoritatea sa ca instituție statală fundamentală.
  7. Negociatorii britanici se vor întoarce spășiți pentru a le spune omologilor din UE că s-au răzgîndit cu ieșirea. Nu vor mai avea ascendentul de a pune condiții și de a formula ultimatumuri. Naționaliștii incompetenți vor fi rași de pe tabla de joc de indignarea populară, o nouă generație de politicieni britanici va ieși la suprafață.
  8. Alte referendumuri de subminare a autorității UE vor fi ușurel trecute sub tăcere, iar demagogii localiști se vor tempera strategic.