Brexit? Ultimul cuvânt trebuie să aparțină Parlamentului britanic

Nu sunt expert în drept constituțional și cu atât mai puțin în cel britanic. Cred, însă, că un referendum are doar rol consultativ. Un referendum nu poate acționa ca atare, e nevoie ca el să fie transpus într-o lege de către Parlament ori, dacă privește relațiile internaționale, adaptat la tratatele internaționale de către Guvern, cu aprobarea ulterioară a Parlamentului. Cred că, în orice situație, decizia finală trebuie să aparțină Parlamentului. De pidlă, 52% dintre britanici au votat pentru părăsirea UE. Dar n-au spus și când. Cine stabilește data? Ea poate să fie legată de o anuită ipoteză care să se petreacă peste mult timp sau niciodată.

Avem exemplul Romțniei, când majoritatea românilor a votat Parlament unicameral, împotriva întregii tradiții democratice românești. Pe bună dreptate, Parlamentul a refuzat să aplice acel rezulat al referendumuluui, rezultat al populismului și al dezinformării.

3 Responses to “Brexit? Ultimul cuvânt trebuie să aparțină Parlamentului britanic”

  1. Mihail spune:

    Doamne, am uitat de …Gruia, de marel;e gruia.
    Imi torn o tona de cenusa in cap. Cred ca trebuia sa-l pomenesc si pe Topescu, cu comentariul lui, fabulos, de la sutul din ultima secunda, din finala.
    Am ceva circumstante atenuante, televizoarele erau alb-negru (glumesc, evident).

  2. Mihail spune:

    …Regatul Unit nu este…Romania. Ei macar nici nu au Constitutie, insa sunt(parca) cea mai veche democratie din lume. Nu degeaba au fost “scurtati” de cap o gramada de “presedinti” de la ei.
    Sper ca sa se gaseasca o solutie in cei doi ani.
    Mai tare ma deranjeaza doamna Mekel care s-a rastit la englezi.

    • Shadow spune:

      @mihail
      au ca altfel nu se numeau “monarhie constitutionala” :-) Cat despre fuhrer-ul cu fusta asa se rasteste ea la toti ca doar nu e ea “sefa europei”?