Să reflectăm

“În ultima sută de ani, de mai multe ori lumea europeană s-a primenit, și-a schimbat paradigmele. Numai noi, românii, ne zbatem într-o fabuloasă neputință. Opera caragialiană dă azi sentimentul pe care îl dă și publicistica eminesciană: că nu avem evoluie, nu progresăm, ci ne învârtim în cerc vicios, că în România numai aerul se schimbă, vorba lui Fănuș Neagu, niciodată mentalitățile.”
Viorel Coman, critic literar

30 Responses to “Să reflectăm”

  1. Mihail spune:

    @ Adam Mares,

    ai observat ca atat mie cat si armeanului, nu ni se par “strugurii acri” ??
    Ca apreciem calitatile, ca nu ne agatam de mici nimicuri, precum mahalaua ??
    Esti prea carcotaș. :)

  2. Mihail spune:

    Pana la urma, nenea ala de la PMP, a avut dreptate, afirmând despre sediul firmei lui Condrea.
    Atunci când v-ati îndoit, am început si eu sa mă întreb daca omul pemepeului nu le umfla.
    Mai grav a spus altceva, ca nu Condrea este seful, ci o înaltă fata de la SRI. Ca este de notorietate personajul.

    • Mihail spune:

      PS: ca atare si cheltuielile cu renovarea casutei sasesti, dormitorul de 500 mp, sunt reale.
      Mare im si Iohanis asta.

    • Inseamna ca dezvaluirile cu Hexifarma erau, asa cum se banuia, o rafuiala intre diversi sristi.

      • Mihail spune:

        Sotia, moldoveanca, spunea aseară ca virgula Condrea era șocat de ceea ce se intampla. Nu m-ar surprinde ca el nici sa nu fi stiut de dilutii.
        Poate l-a lucrat concurenta, cine stie. Totul, dupa declaratia sotiei(a doua) devine foarte dubios.
        Insa, mu vreau sa fac o obsesie despre Hexi Pharma.
        Inclin sa cred, ca omul, avea atatea scheme de a eluda plata impozitelor, încât nu mai avea nevoie ca sa umble cu apa.
        Presupun ca era constient ca este extrem de grav daca umbla la rețetar.

    • Shadow spune:

      o mica eroare de nume intre “condrea” si coldea”

  3. cris spune:

    Ce v-am promis ca discutie si dovada. Sunteti sigur ca vreti sa ma puneti in legatura cu domnul profesor? – adica nu v-ati prins inca de faptul ca un medic indragostit de meseria lui vorbeste la nesfirsit? Ce credeti ca se intimpla cind se intilnesc doi? Riscati sa nu mai am timpul sa va scriu pe blog adica :) ( glumesc, e desigur o onoare pentru mine sa-l ascult ori sa discutam)

    Bun, despre ce e vorba (rabdare fiindca e de inteles desi e medicina)

    Ghidul de prevenire a infectiilor cu clostridium difficile (da o colita severa, in genere dupa ce un om a fost tratat cu alte antibiotice) – este culmea mindriei actualelor ghiduri ale domnului ministru, incununarea, sunt ziaristi care il preiau si cad in extaz in fatza acestei noutati si efortului salvator pe care il face domnul ministru…. DAR:

    Ghidul romanesc e pe site-ul European din 2014, ceea ce inseamna ca a fost facut probabil in 2013 – scroll: la baza paginii vedeti Romania, scris clar Ministerul Sanatatii, 2014, dati click va apare ghidul, in limba romana. Este absolut identic pina la virgule si greseli – am sa va spun imediat care, cu ghidul de prevenire a C difficile cu care se mindreste acum domnul ministru ca fiind reusita dinsului (vi-l dau si pe acela mai jos. ) Sa repet: dinsul prezinta in 2016 ca noutate absoluta si isi atribuie un ghid de prevenire a infectiilor cu c diff, romanesc, al ministerului sanatatii, publicat deja de fapt din 2014 pe site-ul de specialitate al UE – ECDC, nu oriunde ci absolut la vedere si accesibil oricui.

    Greseala: in Statele Unite, Canada si in UE tratamentul c difficile se face cu trei antibiotice bine stabilite: metronidazol, vancomicina si FIDAXOMICINA. Va dau ce site-uri doriti de guidelines de la cel american la cel european, englez, german, belgian, canadian, toate recomanda exact aceste trei antibiotice.

    - Cum asa?: Ghidurile/guidelines sunt facute de foarte multi specialisti, toti somitati pe domeniul lor. ( desigur ghidul domnului ministru nu are insa niciun fel de autori medici…. e anonim?… si are o bibliografie de gradinitza grupa mica: 7 referintze si acelea vechi, fata de aproape 200 la ghidul societatii europene de boli infectioase – care nu e deloc inaccesibil, a existat editie 2009, e republicat in 2014, vedeti imediat de ce spun iar 2014 – e inca un element sa va spuna de cind e ghidul romanesc “ultramodern” si ministerial 2016). Toate aceste guidelines se dau strict pe baza studiilor facute si respectiv pe nivel de evidentza, adica de calitate ori de incredere in seriozitatea studiilor facute ca sa o spun mai simplu. Sunt gradate A-D ( recomand puternic, moderat, mai deloc si impotriva, I – III ( pe baza de studii facute: de la studiu randomizat, la nerandomizat, la raportari de caz) Medicamentele aprobate si recomandate in gudelines sunt AI – B II.Cind o tara da asemenea guidelines se face pe baza celor mai mari, ale societatilor respective, europeana pentru noi: standardele sunt aceleasi, pentru ca si studiile facute, pe diferite medicamente in acest caz, sunt publicate intr-o lume intreaga si recomandarile se fac pe baza lor in acest sistem universal A-D, I-III. De obicei ca sa ajungi la o concluzie aduni toate aceste studii, de oriunde, se face adica o meta-analiza sau un review cum este de pilda cea numita Cochrane review. Asta se numeste evidence-based-medicine, medicina bazata pe evidentza si standard, nu pe parerile lui ixulescu. Vedeti in clar – doua exemple de asemenea ghiduri, European si American mai jos.

    Surpriza pentru mine: pentru Romania, cele trei antibiotice sunt: metronidazole, vancomicina si…. TEGICICLINA, nu fidaxomicina. Nu sare in ochii necumoscatorului, eu am incremenit si va asigur ca i-ar lasa cu gura cascata pe toti specialistii din 11 tari europene care au dat ghidul european ca si pe cei americani: Tegiciclina e aprobata pentru infectii severe abdominale in lume, dar NU pentru c difficile. De ce e important: Este neprofesional, e imoral, sa faci asa ceva, pui in primejdie sanatatea si viata unor oameni: ordoni practic medicilor romani sa foloseasca un antibiotic inca neautorizat nicaieri pentru tratarea c diff si in schimb omiti un antibiotic demonstrat salvator. (Aceasta tegiciclina, exceptionala altfel, este doar la nivel experimental investigata pentru c diff – raporturi de caz, 3-5-7 pacienti, adica nimic – pentru fidaxomicina numai unul din studiile facute si publicat in Lancet e randomizat, calitate I adica, pe vreo 600 de pacienti din 41 de spitale americane si 45 europene. Sunt si studii peste studii In NEJM – un soi de biblie foileton pentru publicat de studii care sunt considerate atit de serioase ca determina aprobare FDA a unui medicament sau retragerea unui medicament cum a fost vioxx. Asa ceva nu e permis, sa pui in ghidul de tratament pentru o boala ceva neaprobat si neverificat international ci doar evaluat pentru acea boala la cel mai jos nivel de cercetare, cel anecdotic, de povesti pe care le spunem noi medicii intre noi, de raport de caz adica ).

  4. cris spune:

    Repet, fiind ghid obligatoriu pentru spitale, practic obliga medici si spitale sa faca ceva complet neprofesional. Este o greseala foarte serioasa ca si consecinte: c diff poate da colite extrem de grave, megacolon toxic si exista o tulpina numita NAP1/BI/027 , extrem de rezistenta, cu mare morbiditate si mortalitate, depistata acum vreo 10-15 ani si considerata a fi ajuns in lume deja cam la 40% din tulpinile c diff. Fidaxomicina e extrem de eficienta exact pe aceasta tulpina care inteleg e si foarte raspindita in Romania, tegiciclina…. nu se stie, nu s-a studiat.

    Dincolo de aceasta eroare in sine, absolut nescuzabila medical din cauzele pe care le spun mai sus, vedeti exact aceeasi eroare de tratament repetata in ambele ghiduri ale MS, din 2014 si 2016: tegiciclina in ambele. Mai mult, in ghidul din 2016 dau ca referinta acelasi ghid European din 2009, (ca si varianta 2014 a MS… atunci de inteles fiindca ghidul European 2014 nu se publicase cind l-au scris pe al lor romanii); 2009 e acum obsolete, nici macar accesibil. (Pot sa ma intreb: Au vreun parandarat cu producatorul de tegiciclina???? Sau au doi ani la dispozitie sa recitfice, sa copieze macar dupa un text European si tot ca netotul copiaza?)

    In plus: vancomicina,generic, foarte importanta in tratamentul si al C difficile, in special 027 si al stafilococului rezistent, MRSA….. nu mai e pe piata de luni intregi, din 6 producatori din Romania nu a mai ramas nici unul. Adica domnul vlad x trateaza oamenii cu hirtii nu cu vancomicina…. a mai si aminat lista cu preturile de medicamente care trebuia sa fie gata in aprilie pina in noiembrie. Sa te miri de amarita aceea de doctoritza de la Sf Ioan care, “criminala”, a pus in dulap niste fiole de antibiotic pentru zile negre…. stia ce stia: am aflat cu groaza ca nu se mai gasesc nici alte antibiotice esentiale, imipenem, meropenem, ceftriaxona, toate folosite in infectii grave, la septici.

    Fidaxomixina (Dificid) e cel putin pe lista agentiei medicamentului – am verificat, Romania e chiar participant la un studiu cu acest antibiotic…. deci nu exista nicio scuza sa o omiti dintr-un ghid de tratament pe care spitalele sunt obligate sa-l respecte.

    ………

    Site-ul ECDC: ghidurile din diferite tari, la baza paginii. mindru alaturi de franta, UK, Italia scris clar: Romania, 2014. Vedeti tegiciclina, sa-ti sara in ochi de mare ce e scrisa, in schemele de la paginile 16 – 17, figurile 3 si 4, ramura din dreapta de tratare a infectiei severe. Vedeti la sfirsit referintele: la pozitia doi referirea la ghidul societatii europene de boli infectioase din 2009, cel din 2014 nu exista inca. Autori nu exista desigur si nici data pe el, cum se face intr-o lume, fiindca ghidurile se updateaza si trebuie sa stii cind s-a facut updatarea.
    http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Healthcare-associated_infections/guidance-infection-prevention-control/Pages/guidance-prevention-control-infections-CDI.aspx

    • cris spune:

      Pe site-ul MS noul ghid al domnului ministru din 2016, iar fara data si autori si absolut identic cu cel de mai sus. La pozitia 2 referintze exact acelasi ghid erruropean obsolete acum, din 2009, nici vorba de 2014.
      http://www.ms.gov.ro/?pag=181 al patrulea document numarind de sus.

    • cris spune:

      Aceasta e recomandarea europeana 2014

      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1469-0691.12418/full#clm12418-tbl-0001 Titlul – update, data – 20 ianuarie 2014. (Are data !!!! nu se poate, se face asa ceva? cum, nu merge fara data ca la MS?)

      Mergeti pina aproape de baza la Summary of recommendations: imediat inainte de autori si referintze ( ce surpriza, are autori !!!!! si aproape 200 de referinte !!!!!) Vedeti recomandarile – metronidazole, vancomicin, fidaxomicin. Tigeciclina e mentionata undeva in subsol, ca recomandare de grad C III – cea mai joasa in codul nostru de recomandari, cea anecdotica, dincolo de ea e numai D – adica recomand impotriva utilizarii acestui medicament in aceasta boala.

    • cris spune:

      Ghidul Societatii Americane de gastroenterologie din 2013:

      http://www.nature.com/ajg/journal/v108/n4/full/ajg20134a.html

      Si mai si: peste 250 de referinte. Fiecare recomandare ( in casuta albastra) e urmata de Summary of evidence – pe ce studii se bazeaza detaliat, argumentat: de ce fac aceasta recomandare. Vedeti autorii, desigur, cine sunt, ce titlu au, cum pot fi contactati chiar. Desigur aceleasi trei antibiotice, metronidazol, vancomicin, fidaxomicin… nici urma de tigeciclin, nici nu se discuta fiindca nu poti recomanda asa ceva cind nu exista evidenta.

    • Mi-e greu sa urmaresc toate denumirile astea :(

      • cris spune:

        pai da, medicina nu e joaca, iar acum ministru e un ong-ist cu experientza in voluntariat si banci…… va dati seama ce intelege acest domn din complexitatea sanatatii? (Si realizati ca discut subiectul mai pe intelesul celui care nu stie medicina, daca ar fi sa discut la nivel medical un asemenea protocol si ce a facut domnul ministru ar fi inca mult mai rau, si eu sunt nimic….va dati seama ce ar fi la gura unui specialist gastroenterolog la asa ceva, adica multiplicati cu 10 furia mea)

        E culmea magariei, exista o societate de gastroenterologie romaneasca, care nu e de ici de colo” dumneavoastra nu stiti dar este membru fondator al societatii mondiale de gastroenterologie, !!!!! De ce nu sunt chemati oamenii de specialitate sa faca asemenea ghiduri?

        Sa va dau exemplu de cit de frumos, de occidental, state of the art, elegant se face un ghid romanesc de catre societatea romana de gastroenterolgie? Adica de specialist nu de impostori?

        Iata, Ghidul de tratament al insuficientei pancreatiice, cu bataie internationala, publicat international, prezent pe medline, index medicus. Cu recomandarile ca la carte A-D I-III, cu motivatia/studiile pe care sa face recomandarea, de acelasi nivel impecabil ca ghidurile americane si europene, cu bibliografie serioasa cu zeci de referinte. Nu exista nicio diferentza, absolut niciuna intre un asemenea ghid romanesc superb si unul american….. De ce isi bat joc impostori si magari , pafaristi, de medici de asemenea calitate????

        http://www.pancreas.ro/wp-content/uploads/2015/10/Ghid-Ro_IPE-18.05.2015.pdf

        Comparati aceasta bijuterie de stiinta medicala cu gainatzul produs de MS si pe care cootcodaceste domnul Vlad Voiculescu precum gaina care a facut un ou . E clar ca lumina zilei: medicii sunt impecabili…. si nu-I solicita nimeni ca oameni de specialitate sa dea ghidurile de ingrijire de pilda pe acest c diff, asa cum ar trebui.

        In fine, s-o fi bazind si domn ministru Vlad Voiculescu, ca nu stie nimeni ce spune si nu pricepe, ca oricine e la fel de diletant ca dinsul……. mare greseala,

  5. cris spune:

    Sorry pentru lungime. Totusi, e inclusiv o lectie buna pentru cine crede ca medicina se face usor ca patrunjelul si un medic e egal ca stiinta cu un chelner. :)

    • Kronstadt an der Graft spune:

      Sau mai rău, cu un politician. :)

      • cris spune:

        depinde de politician, ce spui tu nu i se poate adresa de pilda lui VV care e matematician, economist si scriitor, si cu o cultura impecabila.

        dar asa poti adauga…si cu un “tehnocrat” din guvernul ciolos sau ong-ist – caci domnul vlad nu stiu cum e si technocrat si ong-ist.

        In fine, ce scriu mai sus se potriveste cu gindul lui VV: ne invirtim in cerc, mentalitatile nu se schimba. In continuare in frunte se pun oameni de o competentza indoielnica ( indiferent ca ii numesti polticieni ori tehnocrati – desi nu mi se pare corect pluralul impersonal si colectivist: e o invinuire la galeata, tinind tot de mentalitati vechi comunistoide), deasupra celor exceptionali, care nu-I suporta pe acestia in mod natural si ii elimina, ceva ce a promovat in fapt NKVD-ul. Si uite asa nimic nu se schimba.

      • Repede si tu sa lovesti oameii politici :)

  6. Mihail spune:

    Cica Iohanis a dat nervos cu palma in masa, cerandu-i directorului SIE sa-si dea demisia
    Nu se spune daca Ungureanu a demisionat.

  7. cris spune:

    VV, uite ca v-au auzit cu stomatologii:

    http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/exclusiv-zeci-de-studenti-ai-umf-ia-i-du-i-cu-mascatii-la-parchet-si-au-cumparat-examenele–132110.html

    inteleg ca e tehnica dentara nu stomatologie dar in fine. Oricum, sa iei iar cu autobuzul si cu mascatii zeci de copilandri se vede ca a ajuns un obicei… Chiar nu-mi imaginez: au navalit cu mascatii intr-o facultate si i-au luat cu arcanul, i-au minat ca pe vite la abator? Cum e posibil asa ceva? Nu-mi pot inchipui ce e in sufletul lor ca teroare, ce poate fi in sufletul parintilor lor…. dar ce sa spui, nu-I asa, traiasca DNA-ul lui Kovesi si drepturile omului un lux ale lui Pruna. Cine crede ca asa ceva se face doar fata de politicieni si lasa ca bine le face, uita ca din senin poate sa le vina rindul lor si mai ales copiilor lor, pentru cine stie ce gogoritza. Si stati putin ca vine bacalaureatul la care sa faca circ, alte examene, rezidentiatul medicilor… Au de lucru….Nu-mi puteti spune ca asa ceva are ca scop justitia, justitia nu se face minind oameni in dube ca pe animale la abator, cred ca in aceste circumstante am motive sa spun ca scopul e teroarea.

    • E ceva ciudat , totuși, cu aceste atacuri susținute la adresa corpului medical. Nu știu care e scopul ori dacă, într-adevăr, corupția e la un astfel de nivel. Dar daca se cumpără examene, asta se întâmplă numai la medicină?