Cand vad reprezentantii Fondului Monetari International zambind in fata camerelor de luat vederi cu aerul misiunii indeplinite, ma ia cu fiori. Dar nu trebuie sa ma ingrijorez, tinta de deficit pe sase luni a fost indeplinita.
Imi amintesc ca si acum trei luni a fost la fel. Tinta de deficit a fost indeplinita. Tinta era de 8,25 miliarde lei, Guvernul a reusit precizie maxima: 8,22 miliarde lei. Dupa nici o saptamana a inceput dezastrul, Traian Basescu anunta ca salariile bugetarilor vor fi reduse cu 25% iar pensile cu 15%. Acum precizia guvernamentala este la fel de redutabila: tinta era de 19,2 miliarde de lei, deficitul este de 19,07 miliarde lei. Bucurati-va, tinta de deficit a fost atinsa. Ne putem astepta, asadar, la ce e mai rau.
Tinta privind arieratele nu a fost indeplinita de putin. Avem, spune Guvernul, 1,7 miliarde lei arierate. Cum o fi socoteala asta? Numai primariile din jud. Iasi au datorii catre investitori de 100 milioane de lei. Daca adaugam primariile din toata tara, spitalele, CET-urile din subordinea primariilor, investitiile administratiei centrale cifra pare ridicol de mica. Dar, bucurati-va, arieratele sunt de numai 1,7 miliarde lei, nu avem nici un motiv sa credem ca Guvernul ne minte. Mai degraba restul poporului roman.
Reparatiile scolilor au incremenit. In jud. Iasi (vorbesc de Iasi pentru ca acolo e colegiul meu si aflu lucrurile de la sursa) sunt zeci de scoli in constructie sau reparatie care se distrug, pur si simplu. In toata tara sunt cateva sute. Spitalele sunt falimentare, In fiecare zi apar anunturi cum ca primariile doresc inchiderea spitalelor , pentru ca nu au bani, sa le plateasca datoriile si intretinerea. Deunazi, citeam despre spitalul din Arad. Presedintele Consiliuui Judetean Brasov vrea sa puna un banner pe spital pe care sa scrie”Acest spital e bataia de joc a Guvernului Romaniei.” Opera din Constanta s-a inchis. Primarul din Giurgiu rezista de azi pe maine sa intretina Teatrul din oras. Dar, bucurati-va, tinta de deficit a fost indeplinita.
Bolnavii de boli cronice sunt donatori onorifici la bugetul national. Ei isi platesc, pentru dializa, pentru tratamentul cancerului, medicamentele singuri. Fiecare leu scos din buzunar de catre un bolnav cronic pentru plata tratamentului se adauga, de fapt, deficitului bugetar. Dar, sa ne bucuram, tinta de deficit a fost atinsa.
Cheltuielile de investitii sunt, aflam dintr-un comunicat al Ministerului Finantelor , de 11,7 miliarde de lei. De unde o iesi socoteala asta, noi nu stim, caci cheltuielile de capital sunt de doar 6,1 miliarde de lei. Daca vreti sa stiti cam ce inseamna cifra asta, sa aratam ca, prin comparatie, in 2008, cheltuielile de capital au fost de 23,2 miliarde de lei, ceea ce sugereaza ca, in acest ritm, in termeni reali, cheltuielile de capital vor fi la o treime fata de acum doi ani. Eu nu stiu de unde investitiile (11,7 miliarde lei) sunt pe sem. I 2010 duble fata de cheltuielile de capital (6,1 miliarde lei), probabil ca au fost indesate aici toate reparatiile de chiuvete de la ministere ori zugravelile “a la Potemkin” facute cu ocazia vizitelor oficiale. Sporul nu poate fi, in nici un caz, rezultat al absorbtiei fondurilor europene. Daca am fi mers pe aceasta logica, inseamna ca in 2008 am avut peste 40 de miliarde de lei investitii, ceea e e imposibil. Dar, sa fim sanatosi, sa ne bucuram, tinta de deficit a fost indeplinita.
Colectarile de TVA au crescut. Si astapentru ca returnarile din TVA se fac tot mai lent si aleatoriu. Dar, bucurati-va, tinta de deficit a fost indeplinita.
Numeroase primarii ameninta ca vor pune lacatul la usa. In sumele transferate de la bugetul central catre consiliile judetene alocarile sunt sistematic injumatatite si transferate in trimestrul patru cand vor fi facute uitate. Administratia locala risca, pur si simplu, sa intre in faliment. Dar bucurati-va, tinta de deficit a fost atinsa.
Nu mai vorbesc de scaderea veniturilor bugetarilor cu peste 30% intr-un singur an, de scaderea dramatica a cheltuielilor din PIB alocate educatiei (aproape la jumatate fata de 2008), la scaderea cheltuielilor cu sanatatea (sub 3% din PIB), la reducerea severa a fondurilor pentru cultura, cat despre cercetare , ce sa mai vorbim, cheltuielile sunt egale cu epsilon, adica tind catre zero. Dar bucurati-va, tinta de buget a fost atinsa.
Cum ar zice poetul intr-o noapte (de data asta) de iulie:
E cerul încă plin de stele, şi câmpul încă plin de roze,
Şi până astăzi din natură nimica n-a îmbătrânit…
Iubirea, şi prietenia, dacă-au ajuns zădărnicie,
Şi dacă ura şi trădarea vor predomni în vecinicie…
Veniţi: privighetoarea cântă, şi liliacul e-nflorit:
Caci noi atins-am iarasi tintele de deficit!
P.S. Bloggerilor mei Vacaresti: Imi cer scuze pentru ieri, pur si simplu nu stiu ce s-a intamplat cu comentariul, de ce s-a sters, si de ce a aparut aiureala aia cu comments off. Atata ca ma bucur ca ati dus dorul comentariului. Totusi, intrebarea din titlu ramane si trebuie sa-i descifram raspunsul.
Pentru că nu-l împuşcă nimeni, de aia!
@Toni
Nu mai astepti putin cu solutia aia, sa mai cautam, totusi, altele?
“Daca cheltuielile bugetare, ca procent in PIB, sunt mai mari in 2009 si 2010 fata de 2008, de ce procentele din PIB alocate educatiei, sanatatii, culturii, cercetarii, cheltuielilor de capital etc.etc. scad in asa hal?!?”
Să numim educaţie, sănătate, cultură, cercetare, cheltuieli de capital drept capitolele bugetare A şi restul drept capitolele bugetare B.
Să spunem că în 2008 avem din PIB pentru total cheltuieli bugetare o sumă de 100 şi cheltuielile sunt 50 pentru pentru capitolele bugetare A şi 50 pentru capitolele bugetare B.
Să spunem că în 2009 avem din PIB pentru total cheltuieli bugetare o sumă de 75 (acelaşi procent din PIB, dar PIB-ul scade cu 25% faţă de 2008). Dacă cheltuielile capitolelor Bugetare B nu pot să scadă şi acestea rămân 50, atunci, automat, capitolele bugetare A vor avea 25.
Este un mecanism cleşte privind lucrurile ca procent din PIB care se întâmplă la scăderea PIB-ului, pentru că sumele de cheltuieli bugetare nu sunt procent din PIB ci sume, în cea mai mare parte, fixă.
Iată de ce pentru capitolul B procentul creşte, iar pentru A scade.
Dacă capitol A nu poate scădea la 25, atunci PIB-ul pe 2009 trebuie suplinit cu ceva pentru a depăşi cei 75… Dar ca procent din PIB anomalia despre care vorbiţi este persistentă cât timp cheltuielile bugetare din 2008 sunt mai mari decât cele din 2009.
@Bibliotecaru
Dragul meu, logica asta nu tine pentru ca cheltuielile, in nominal, sunt mai mari in 2010 decat in 2008.
Daca s-ar fura numai 5% si nu 50% bani ar fi pentru urgente ! Dar Madam Udrea da 75 de milioane euro pe o frunza virtuala,aici e cauza,praduiala prea mare
@Sfarma Piatra
Nu chiar 75 milioane de euro, ci aproape un milion, dar tot e stupefiant. Si ce frunza, luata de pe internet!?!
“tinta de deficit” a fost indeplinita prin doua metode:
-cresterea arieratelor
- nerecunoasterea creantelor
Despre cresterea arieratelor e limpede se vorbeste in presa pentru cine are rabdare sa citeasca.
Despre nerecunoasteerea creantelor e ceva mai complicat:
Salariile dis sistemul bugetar, la nivelul la care erau la inceputul anului, potrivit contractelor de mnca, erau creante certe ale salariatilor asupra statului, chiar daca contractul era cu “prestatii succesive”.
Eliminarea sporurilor, si diminuarea cu 25% a salariilor chiar daca au o aparenta de legalitate, inseamna de fapt nerecunoasterea creantelor. In comercial ar urma un sir de procese pe care debitorul probabil le-ar pierde.
O alta situatie de nerecunoastere a creantelor, este neexecutarea hotararilor judecatoresti in care statul este debitor. Situatia este absolut de neimaginat intr-un stat de drept, ne aseaza chiar mai jos decat dictaturile.
Si nu in ultimul rand, ‘plafonarea” pe care nesimtitul de guvern (anticomunist de Cluj pe baza de slana si palinca) o ‘dicteaza” prin ordonanta de urgenta instantelor in privinta despagubirilor pentru victimele regimului comunist. Stiu ca mizeria asta a fost contestata la cc, o sa vedem ce iese. Oricum urmeaza un sir de procese la cedo.
Dar cea mai mare nesimtire in privinta nerecunoasterii creantelor o comite jigodia asta ‘anticomunista’, atunci cand suspenda pentru doi ani plata in numerar a despagubirilor pentru imobilele nationalizate.
Iar listarea fondului proprietatea se pare ca nu se va face pana cand acest fond nu va trece in mana cui trebuie prin tranzactii pe piata gri.
Jegul de stat roman….
@alex.dumitrascu
Imi place felul tau de a vedea lucrurile Mai adauga un motiv la tinta de deficit: amanarea unor apolitici sau anularea altora, strict necesare. In fapt, neindeplinirea obligatiilor ce revin statului.
Domnule SENATOR,
Daca Ar fi sa folosesc impartirea cheltuielilor pe cele doua categorii A si B folosite de Bibliotecaru este foarte clar ca cei mai multi bani au fost asimilati spre latura B in care, firesc, un rol primordial l-au ocupat BUZUNARELE PRIVATE
Referitor la tinta de deficit care, spre “bucuria” dvs si a noastra binenteles, a fost atinsa, dovedeste ca, iata, acest Guvern este OK la capitolul “FARA NUMAR”
Domnule Senator, ajutati-ma sa gasesc raspunsul la o intrebare care, in ultimul timp, ma framanta si, anume:
Este arhicunoscut ca ne aflam intr-o criza economico-financiara si ca, precum noi mai sunt si alte tari. Este in natura firescului ca atunci cand stii ca esti un prost gospodar si nu reusesti sa te reabilitezi singur, apelezi la imprumulturi. Intrebarea mea este urmatoarea: Datoria externa a Romaniei este de peste 85 mld. Euro; unde s-au dus toti acesti bani ??????
M-am saturat sa aud ca s-au investit doar in salarii si in pensii; si chiar daca ar fi asa, oare ne-am dus toti si ne-am facut cumparaturi din strainatate sau conturi bancare pe alte continente ? de ce acestii bani nu se mai regasesc in circuitul economic ? S-au evaporat ? Sa nu-mi spuneti ca FMI-ul ne da doar BANI DE UNICA FOLOSINTA !?
@MARIN
Vezi postarea de maine.
@VV
Apare astazi in media stirea prin deputatul PNL Emilian Francu care ar anunta ca se desfasoara tratative cu deputati din sfera puterii pentru ca acestia sa treaca in tabara opozitiei. Mai lipsea sa le dea si numele ! La PNL este “sat fara caini” ? Asemenea tratative sensibile sint pentru media? Cum poate un om politic matur sa faca asemenea gogomanie? Este el vandut taberei adverse ?
Iata una din marile deosebiri intre PDL si opozitie unde fiecare vorbeste ce ii vine la gura fara sa gandeasca la gradul de oportunitate important fiind pentru el sa iasa “in fata” la televizor ca o persoana importanta.
@Tiberiu
Nu stiu ce declara Francu, am citit si eu, dar Francu nu e in conducerea PNL, nu are mandat de negociere si pot sa va spun, dat fiind ca eu am condus PNL in lipsa lui Crin – plecat pentru cateva saptamani – nimeni nu are un astfel de mandat.
@ Marin
Ai intrebari de “20 de puncte” ! Pai cum crezi ca puterea va detalia cheltuielile intr-un mod veridic cind toata lumea stie despre excrocheriile in stil mare pentru a imbogati clientela politica si pentru a plati costurile realegerii lui TB. Nimeni nu va sti vreodata tot adevarul despre aceasta perioada neagra a istoriei Romaniei caci sint convins sa s-au acoperit cu acte si au distrus tot ceeace nu trebuie sa se afle.
@Tiberiu
Ar trebui sa cautam CUTIA NEAGRA a Guvernului BOC ! Numai asa putem afla adevarul !
@MARIN
I-am cerut-o lui Boc, a refuzat sa mi-o dea. O sa solicit la Psarchet aplicarea legii responsabilitatii ministeriale.
astia nu se pricep decat la borduri , ce spitale, ce scoli?
pun si doua -trei randuri de borduri , sunt in stare sa-ti faca si castel din borduri ….
ei daca se imbolnavesc dau navala la Viena sa se dreaga .
dar daca au vreo bunica , vreo matusa sau poate chiar si pe a lor mama, internata prin vreun colt de Romanie, ii dor in cot ca saraca femeie poate sa si moara …
Sa ne fereasca Dumnezeu de vreun spital pentru 15-20 de ani de acum incolo !
Cati kilometri de bordura si autostrazi portocalii trebuie sa radiem de pe lista pentru a baga canalizare si apa in toate localitatile din tara asta ?
Dar pentru a face cate o o policlinica si o scoala moderna macar la fiecare localitate cu peste 30.000 locuitori ?
Credeti ca prea multi km? Eu nu as crede .
Cati bani s-au bagat in aceasta frunza a lenutei , erau suficenti pentru canalizari la nivelul intregii tari?
( bineinteles, canalizari facute nu tot din borduri !)
@un amator
Si Eva avea o frunza, dar era naturala, nu costa bani.
@Marin
“Cutia neagra a guvernarii” pare o idee nostima, dar ar putea fi eventual realizata practic numai de o alta guvernare ,mai corecta si mai responsabila, care ar putea legifera constituirea unei banci de date sensibile si esentiale guvernarii tarii care sa ajute oricarei noi guvernari sa verifice gestiunea tarii pe perioade lungi de timp si sa constate eventuale greseli strategice in adeministrarea tarii. Evident de la administratia Boc -Basecu nu ne putem astepta la transparenta si corectitudine. Ea este total compromisa public !
@Tiberiu
Am cerut lui Boc lista patenerilor la afaceri cu statul, a refuzat sa mi-o dea. Cand incepe noua ssiune parlamentara, vom incepe si scandalul pe tema asta.
Stiu ca-mi veti critica din nou “talentul’ dar, amintindu-mi de o poezie din copilarie, nu m-am putut abtine.
Boculeţ, Bocuţ, Bocuţ,
Plouă peste tine.
Vino dar în casa mea,
Unde-i frig dar, este bine.
Sac de box am să te fac,
O, ce veselie,
Şi cu pumnii-am să te bat
Cum îmi place mie.
Sărăntoci şi amărâţi
Pocnind din lăbuţe
Te-om privi cum tu te zbaţi,
Ce vremuri drăguţe !
La sfârşit, te-om arunca
În pivniţa udă,
Vei putea să zbieri cât vrei,
N-are cin’ s-audă.
Vei ieşi când vei putea
Să spui unde-s banii
Pentru care noi plătim
Pân’ ne-or trece anii.
@MARIN
Dom Marin, imi place ca pui suflet in ce scrii.
@
tiberiu si marin
‘Cutia neagra” e la vedere. Se cere doar putina analiza si o discutie mai aplicata.
@alex.dumitrascu
Pentru cutia neagra e nevoie de aprobare. Cine ti-o da, decat noi alegeri?
@alex.dumitrescu
Ce vorbesti d-le, daca e asa esti mare! Care este baza de date pe care o ai in vedere? Este ea demna de incredere? Daca ea este emanatia guvernului Boc ,Videanu, Udrea pot sa bag mana in foc ca totul este masluit,ca “povestea frunzei” sau a contractelor ilicite ale ministerului turismului cercetate de comisia Orban si ramase in “aer”. Daca esti asa de bine informat spune-ne si noua te rog cit a costat campania de alegeri a lui Basescu si citi bani au fost delapidati prin asa zise contracte cu statul pentru acoperirea costurilor, pe principiul una mie una tie una lui? Dar poate gresim si toate operatiunile financiare PDL-iste sint curate ca lacrima si poti sa ne dovedesti.
Succes
@Tiberiu
PSD si PD au cheltuit in campaniile electorale ale anului 2009 cca 200 milioane de euro. Niciodata nu a existat un contrast atat de mare intre luxul campaniilor si situatia economica.
@ Dorin
Ti se ia si amprenta. e sistemul folosit pe aeropoartele si la granitele americane de citiva ani ca anti tero; in afara de luarea amprentei e si conectat la o database enorma de cautare pe nume si caracteristici biometrice, adicatelea amprentele si trasaturile fetzei sunt introduse intr-un chip in interiorul pasaportului. UE prevede ca deadline 2012. Costuri – in germania 330 mil euro in 2009 am citit undeva, in State numai locatia si tehnologia locala pentru noua baza de date este la 1 miliard dolari. Ca business opportunity este foarte in voga, fireste, deci nu ma mir ca cineva, undeva, a hotarit ca Romania trebuie sa se chinuie sa cheltuie acesti bani deja din 2009 -2010, ca tot avem destui.
PS: 3 LUNI.
@cris
Asta cu amprenta e adevarata, mie nu mi-au luat ca am pasaport diplomatic dar am vazut. In Romania e o ampla dezbatere cu datele biometrice, biserica ortodoxa se opune din rasputeri, zice ca e un mestesug diavolesc.
@ VV
Ei, mestesug diavolesc! In primul rind e o oportunitate prolifica de facut bani prin contracte cu statul. In alt doilea rind, intr-adevar, poate deschide poarta spre control si abuz.
In ce priveste IT ul din spitalele romanesti, pina si prisnitele cu mustar vor fi cu chip boc, ca de ata chirurgicala si medicamente oricum n-are nevoie nimeni.
@ Tiberiu:
E interesant felul cum si de unde a aparut stirea asta cu domnul senator PNL Emilian Francu. Probabil ca domnia sa ar putea sa ne spuna mai multe lucruri referitoare la asta, dar nu e imposibil sa fi discutat cu un ziarist care s-a gandit sa mai impuste un iepure transformand o discutie teoretic-prieteneasca, la cafea, intr-o stire-bomba. Sau ar putea sa fie chiar mai mult decat atat.
Deci, este vorba despre 32 de parlamentari PDL gata sa schimbe barca, dintre care 12 la PNL, dar, iata, conducerea PNL nu stie nimic despre asta! Eu zic ca e o stire chiar mai mirositoare a tamaie decat cadelnita preafericitului. E oare reala sau nu informatia? Oare nu cumva este de-a dreptul o intoxicatie de presa? Stim bine cine se ocupa de asemenea lucruri.
Cred ca in fiecare moment si pentru fiecare actiune trebuie sa ne pastram spiritul critic si sa ne punem intrebarea: cui foloseste?
Cui foloseste o asemenea stire? E cumva o stire de pe urma careia poate sa castige ceva PNL-ul? Eu zic ca nu. Alegatorii traditionali ai PNL n-ar fi prea incantati sa afle ca partidul pe care il sustin e gata sa primeasca cu bratele deschise niste dezertori.
PSD-ul? Nu ma pot pune in postura unui simpatizant PSD, dar banuiesc ca ar putea sa functioneze aceeasi logica.
Ar putea atunci sa profite PDL de pe urma unei asemenea stiri?
Da, desigur, ar putea incerca sa stoarca ceva simpatie de la alegatori, “dovedind” reaua vointa a partidelor din opozitie, gata sa le fure parlamentarii. Aceia pe care tot ei i-au furat mai deunazi, inainte sa inceapa sa alunece pe toboganul popularitatii.
@ VV
O intuitie extraordinara asupra sistemelor nonlineare. Clausewitz vorbeste de trinitatea emotie violenta, sansa si subordonare rationala in minunata si dinamica interactie, “eine wunderliche Dreifaltigkeit”. In limbajul razboiului: 1. forta naturala a maselor, 2. sansa si probabilitatea generata ori imbratisata de comandant si armata sa, 3. subordonarea rationala la politica unui guvern. In teoria sistemelor nonlineare: haos, probabilitate si ordine. Sarcina noastra, spune Clausewitz, este sa gasim o teorie/strategie care mentine echilibrul intre aceste trei tendinte, ca un pendul suspendat intre trei magneti. Sa ai intelegerea haosului, a miscarilor emotionale ale maselor, flexibilitatea sansei si probabilitatii inteligent urmarite, si o ordine interioara cristalina, mda, aceasta inseamna adevarata strategie. Cind insa principiul conducator e pur haotic, ceea ce spuneati despre distrugerea institutiilor statului, probabilitatea si sansa (asimilate de Clausewitz intuitiei conducatorilor de armata, nu jucatorilor de alba-neagra) inseamna pentru guvernanti datul cu banul si cu presupusul, iar ordinea rationala (die Politik a lui Clausewitz nu are nimic de a face cu guvernul-circ al lui boc) este doar aparenta, ramine numai haos. Ma si indoiesc de altfel ca basescu macar a auzit de Clausewitz. Stiu eu, poate ca masa de care spuneati ca trebuie sa aiba patru picioare, e de fapt un triunghi dinamic si cineva trebuie sa fie punctul patru, cel suspendat (schwebend) si folosind cele trei puncte existente.
Am citit destul de curind un articol despre dinamica sistemelor nonlineare si gindirea lui Clausewitz, cred ca Beyerchen este numele autorului – la momentul respectiv m-a interesat din alta perspectiva, dar cred ca e un articol de recitit – cred ca am sa reusesc sa il gasesc si postez link-ul. Se si apropie intr-un fel de lebedele negre ale lui Dorin si Taleb. In fine, trebuie sa gindesc putintel mai mult ideea.
@VV
Nu stiu daca d-l Francu avea sau nu mandat un lucru stiu sigur ca de asemenea chestiuni “nu se discuta ci se executa” in secret(vorba lui Boc) si de aceea conducerea PNL trebuie sa reactioneze public la aceasta declaratie si in paralel sa-l sanctioneze pe cel care vorbeste gura fara el.
@Itzic Baseanu
place stilul tau
pacat insa ca esti dobitoaca si ai momente cand o iei pe aratura …
in afara de tastatura si de soarecele ala din mana , mai ai vreun prieten ???
hai sa te vad , umple o pagina sa stam 3 ore sa citim , dar fa asa cu subiect si predicat , nu haotic , sa ne dam seama ca esti nebuna …
vrei sa-ti dau eu subiect ?
zi-ne de fractu ,Baseanu !
si de cumatrul vostru, Bercica Mundialu !
@ Varujan Vosganian
“Cheltuielile în nominal”? Ştiam eu că o să observaţi acest “amănunt”…
Păi dacă privim la legea Bugetului de Stat avem drept cheltuieli…
2008: 78.867,9 milioane lei
2009: 94.767.512 milioane lei
2010: 101.678,4 milioane lei
Este prea mult ca să însemne inflaţie… Este prea mult ca să însemne datorii scadente lăsate de domnul Tăriceanu (aşa cum spunea, la un moment dat, domnul Boc)
Să spunem că nu au mai fost bani de subvenţii, că nu s-a mai investit nimic…
Pe 2010 aş adăuga că Bugetul de Stat se presupune că scapă şi de plata părţii de pensii plătite direct de la Bugetul de Stat celor cu legi speciale, plus scăderea cheltuielilor cu care se tot laudă domnul Boc de doi ani…
Se deduce de aici că grupul preferenţial de cheltuieli a crescut… Cum? De ce? Practic ar trebui să facem o comparaţie a capitolelor bugetare pe ultimii 4 ani… În momentul în care se vede unde este mai mult, din aproape în aproape se poate vedea şi pe ce s-au dus banii.
Ar putea să însemne cheltuieli electorale, ar putea să însemne un vârf de plată a datoriilor scadente la datoria externă, ar putea să însemne un surplus de bani la anumite instituţii…
Recunosc, mi-e cam lene să fac un astfel de tabel în Excel…
Poate însă îl solicitaţi la ministrul de Finanţe în calitate de Parlamentar.
@
d-le tiberiu
“Ce vorbesti d-le, daca e asa esti mare! Care este baza de date pe care o ai in vedere?”
Daca vrei neaparat date, vezi eurostat, sectiunea statistica a site-ului bnr, bilanturile anuale ale bancilor comerciale, bugetul si executia publicate de finante, sectiunea pentru romania a site-ului cia, informatiile reuters, seriile de date despre evolutia cursului si a dobanzii.
Da’ …ce faci cu ele?
Am auzit de multe ori in ultimul timp ca economia ar fi asa o chestie de…aritmetica. Si Victor Ciutacu era la un moment dat satisfacut de numirea lui Pogea la finante, zicand ca respectivul “stie sa invarta cifrele”.
Vezi insa ca economia este pana la urma o stiinta despre om, tine de antropologie. Istoria doctrinelor o dovedeste cu prisosinta. Si este si o stiinta de observatie, experimentele sunt sau ar trebui sa fie interzise.
O alta confuzie ar fi ca stiinta economiei este de stanga sau de dreapta, liberala sau socialista sau crestin demcrata sau mai stiu eu cum.
Nu este o stiinta politica, exista rezultate certe cu care sa ne odihnim, exista metode si terminologie sedimentate cu care trebuie sa fim familiari.
Si mai exista si cultura economica.
Bineinteles, ca exista curente de gandire si opinii ca si in psihologie sau sociologie sau morala fundamentala, unele agreate si prorii anumitor doctrine politice.
Dar, ca si in astrofizica, astea sunt mai degraba sisteme de gandire, modele de lucru. Universul stationar sau in expansiune sau in recesiune sau pulsatoriu, sunt modele de lucru cu care se obtin rezultate valide compatibile si utile.
Asa ca nu e nimeni mare, indiferent de ‘bazele de date ” de care dispune.
Da’ daca ai ceva cultura putere de rationament si experienta, poti sa intelegi masura si sensul evolutiilor economice. Poti fi chiar de folos, tie insuti sau altora daca ti se cere.
Eu nu propuneam decat discutii aplicate asupra evolutiilor economice, discutii care mai limpezesc putin ceata si teoria conspiratiei in care se scalda opinia publica acum pe moment.
Uite de exemplu, observ si eu ca NU suntem in zona euro, deci nu avem avantajele unei monede sustinute de economii puternice, dar ne comportam ca si cum am fi, refuzam total aiurea sa facem uz de dreptul suveran la moneda proprie si la posibilitatile de finantare pe care le ofera.
Preferam finantarea de la banci, chestie costisitoare si urata, care nu face deca sa ascunda gunoiul sub pres.
Ce n-ar da grecii sa mai aiba inca drahma greceasca! Ar fi fost mult mai “suverani” decat acum.
In alta ordine de idei, vad ca in sfarsit guvernul incepe sa ia masuri de stimulare a microintreprinderilor, chiar pentru femei care vor sa aiba propria afacere.
Nu stiu inca bine cine plateste forfetaru’ .
E limpede ca pentru orice economie civilizata microintreprinderile sunt solutia de crestere economica si de rezolvare a problemelor sociale”
“En 2003, inspiré par le message de saint Josémaria, le projet Formateurs de formateurs vit le jour au Kenya. TOT (Training of Trainers) s’adresse aux femmes qui visent à devenir propriétaires de leur micro entreprise.
Les cours sont faits par des étudiantes en sciences économiques ou en création d’entreprises.Le niveau des connaissances des candidates au départ de cette formation importe peu. Leur situation financière n’est pas un souci non plus. Ce qui compte pour ce projet réalisé avec l’aide de la Fondation Kianda et de l’Union Européenne, c’est que les participantes soient motivées par l’effort a faire, le profit du temps, qu’elles soient constantes et responsables dans cet engagement. Les femmes de Ngarariga sont les plus concernées. Riara et Ngong, par exemple, tiennent des promotrices et des propriétaires de leur micro entreprise pour améliorer les ressources de leur……..
Depuis la mise en route de TOT, 1297 femmes ont profité de ce programme. La plupart a entre 25 et 50 ans, d’autres ont plus de 60. Ce sont des grands-meres qui ont pris en charge leurs petits enfants orphelins, leurs parents étant morts du SIDA. Elles ont besoin de se remettre au travail. ”
……………….
SURSA:
http://www.opusdei.fr/art.php?p=39561
Agence matrimoniale Vannes…
Dating has never been easier !…
@Agence matrimoniale Vannes
Chiar aveam nevoie, sunt printre noi multi burlaci si fete dragute…