Interviu Zarul de Iași: „Când voi părăsi reprezentarea politică a Iașului, voi pleca cu minile goale, dar cu sufletul plin de amintiri frumoase…”

Interviu cu Varujan Vosganian, primul candidat pe lista ALDE pentru Camera Deputaţilor.
1.Domnule Vosganian, imaginea dumneavoastră este asociată puternic cu Iaşul, ca reprezentant al acestuia în patru legislaturi. Unii va reproşează însă faptul că nu v-aţi implicat suficient, cu acţiuni concrete, economice, culturale, sociale în favoarea comunităţii locale. Au dreptate?ziarul-de-iasi
Varujan Vosganian: În politică aşa se întâmplă, nu toată lumea îţi dă dreptate. Rezultatele, însă, rămân, indiferent ce cred unii sau alţii despre ele. Aşa este, unii mă întreabă ce am făcut pentru Iaşi. Fie pentru că, în mod sincer, nu ştiu, fie pentru că au uitat (memoria binelui la români e mai scurtă decât cea a răului), fie pentru că au alte opţiuni şi atunci orice aş face eu, nu le place. Datoria mea, ca om învestit cu o anumită încredere şi, deci, cu responsabilitate, este să răspund onest, de fiecare dată, la această întrebare.
Ce am făcut pentru Iaşi? De la bun început, trebuie să spun că toate realizările care urmează au fost rezultatul unei echipe în care rolul meu a fost să identific şi să asum soluţii, să ader la propunerile altora şi, dat fiind că am fost în mai multe rânduri ministru al Economiei şi Finanţelor, să asigur finanţarea proiectelor respective.
Aşadar: am asigurat finanţarea pentru modernizarea Bibliiotecii Centrale Universitare. Am iniţiat Hotărârea de Guvern de înfiinţare şi am finanţat proiectul construcţiei Institutului Oncologic din Iaşi, care a salvat numeroase vieţi. Până atunci, astfel de institute erau numai la Bucureşti şi la Cluj-Napoca. Am demarat, cu o primă finanţare, refacerea Palatului Culturii. Am refăcut integral Muzeul Unirii, Palatul Copiilor, sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenţilor. Am negociat ajutorul de stat care a convins fabrica Delphi să rămână la Iaşi, cu peste 2000 de locuri de muncă şi, în 2008, am tăiat panglica inaugurală.
Am finanţat crearea unei secţii de chirurgie vasculară la Spitalul de Urgenţe Sf. Spiridon, secţie care a salvat de la soluţia amputării mulţi pacienţi. Am asigurat modernizări şi dotări la Spitalul Sf. Spiridon, la Spitalul de Copii Sf. Maria, la Spitalul Militar, la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu”. În anii în care am fost ministrul finanţelor, universităţile ieşene au primit mai multe finanţări ca oricând. În Municipiul Iaşi au fost alocate fonduri pentru modernizarea unui important număr de colegii şi şcoli. Au fost demarate lucrările la şoseaua de centură şi am alocat primele sume (10 milioane de lei) pentru modernizarea Aeroportului Iaşi. Prin finanţările pe care le-am direcţionat către Iaşi au fost renovate multe lăcaşuri de cult (s-au demarat lucrările la Mitropolia Iaşului, au fost reparate Mănăstirea Golia, Biserica Armeană, s-au construit Capela studenţească, Biserica Sf. Nectarie etc.etc.).
În comunele ludeţului Iaşi au fost iniţiate sau finalizate peste patru sute de proiecte, de la asfaltări până la alimentări cu apă, curent electric sau gaze, au fost construite sau modernizate şcoli şi grădiniţe, cămine culturale sau dispensare. Practic, nu există comună din judeţ în care, prin Hotărârile de Guvern pe care le-am iniţiat sau prin finanţările pe care le-am acordat, să nu se fi făcut ceva.
În ce priveşte întreaga ţară, căci judeţul Iaşi e parte din ea, mi-am îndeplinit toate obiectivele pe care le-am promis românilor prin programul de guvernare. Guvernu în care prim-ministru a fost Călin Popescu Tăriceanu iar eu ministru al Economiei şi Finanţelor a creat jumătate de milion de locuri de muncă, a avut cea mai mare rată a investiţiilor din întreaga istorie a României (32% din PIB), a adus în ţară mai multe investiţii străine (30 miliarde de euro) decât în toţi ceilalţi ani ai tranziţiei la un loc, a dublat salariile şi aproape a triplat pensiile fără deficit la bugetul de pensii. Şi toate acestea în condiţiile în care datoria publică a scăzut, ca procente în PIB, fiind de numai 13,4%, cea mai redusă din Uniunea Europeană.
Aş mai adăuga, chiar dacă aparent nu face parte din responsabilitatea unui om politic, dimensiunea culturală. Eu cred că recuperarea noastră, ca români, din exilul interior în care rătăcim de multe decenii, ca şi revigorarea clasei politice se pot face mai ales prin cultură.
Împreună cu editura ieşeană Polirom am publicat în aceşti ani o seamă de cărţi care s-au bucurat de numeroase premii literare şi de zeci de traduceri. Romanul Cartea şoaptelor, apărut în 2009, a fost ales cartea-simbol al luptei împotriva crimei de genocid şi a fost prezentat în lecturi publice, diferite alte evenimente culturale, în simpozioane, eseuri şi articole critice în peste patruzeci de ţări din toate colţurile lumii.
“Eu susţineam necesitatea autostrăzilor, Băsescu spunea că traficul nu le justifică”
2.De ce se blochează, de ani de zile, demersurilor pentru construirea autostrăzii spre Ardeal? Ca fost ministru de Finanţ e în cabinetul aveţi vreo explicaţie? Puteaţi în vreun fel să sprijiniţi mai mult acest demers?
Varujan Vosganian:Îmi amintesc de disputa istorică pe care am avut-o cu Traian Băsescu, în calitatea lui de ministru al Transporturilor, aici, la Iaşi, în 1999. Eu susţineam necesitatea autostrăzilor care să lege Iaşul de Bucureşti şi de Ardeal şi el socotea că traficul nu justifică un astfel de proiect. Aşadar, multă vreme nu a existat o voinţă comună de a demara un astfel de proiect. Apoi, când discuţia a căpătat consistenţă, a apărut chestiunea finanţării. În vremea când eu eram ministrul finanţelor, această problemă era dificil de rezolvat, căci nu existau încă fonduri europene disponibile pentru autostradă, împrumuturile erau deosebit de costisitoare (pe piaţa internă dobânda în lei era de peste 15% iar pe piaţa externă, dobânda în euro era de peste 6%) şi nu experimentasem încă împrumuturi pe termene lungi.
Acum există oportunităţi pe care atunci nu le aveam. Susţinerea politică este unanimă, legislaţia achiziţiilor publice şi cea a exproprierilor pentru utilitate publică s-au îmbunătăţit, accesul la fonduri este mai puţin costisitor şi România, îndeplinind criteriile convergenţei nominale încă din timpul guvernării ALDE-PSD, are o poziţie mai bună pe pieţele internaţionale.
3.De ce aţi plecat din PNL? Şi cum anume se diferenţiază ALDE de partidul din care aţi plecat?
Eu am plecat din noul PNL, adică acea construcţie viciată de fuziunea cu PDL. Ştiţi cum e, când un bolvan stă lângă un sănătos, nu bolnavul se însănătoşeşte, ci sănătosul se contaminează. Aşa şi cu fuziunea dintre PNL şi PDL, PNL contaminându-se de toate năravurile pedeliştilor.
Eu am plecat din PNL pentru că am fost rugat să plec de către Alina Gorghiu. Presiunea lui Vasile Blaga şi a apropiaţilor săi de a mă alunga (în Iaşi vioara întâi era Dragomir Tomaşevschi) era foarte mare. Eu intrasem deja în coliziune cu ei şi avusesem discuţii în contradictoriu cu Iohannis. De altfel, dintre cei 2000 de delegaţi la Congresul de fuziune, am fost singurul care nu a votat programul politic al noului PNL. Alina Gorghiu mi-a spus textual „Dacă ne iubeşti, pleacă!”. Iată şi textul demisiei mele, înaintate în 13 februarie 2015 conducerii PNL: „Ca un raspuns colegial la solicitarile dumneavoastra, primiti, prin prezenta, demisia mea din noul PNL.”
Ironia soartei face ca, după ce eu am fost rugat de Gorghiu să plec, pentru motivul că aş fi solicitat un discount de gaze pentru combinatele de îngrăşăminte chimice, doamna Gorghiu a aflat acum că şi Dacian Cioloş, candidatul PNL pentru funcţia de prim-ministru, a făcut exact acelaşi lucru. Să vedem dacă îl va ruga şi pe el să plece (în cazul lui, de la guvernare).
Cât despre diferenţa dintre ALDE şi PNL, e ca diferenţa dintre Călin Popescu Tărceanu şi Alina Gorghiu.
“Nu am avut niciodată de a face cu DNA”
4.ALDE este considerată de o parte a electoratului ca fiind cea mai anti-DNA formaţiune politică din România. Dumneavoastră personal aţi avut o experienţă cu aceasta instituţie care v-a poziţionat pe o tribună evident contestatară. Ce reproşati de fapt acestei structuri?
Varujan Vosganian: Eu nu am avut niciodată de-a face cu DNA. Nu am fost niciodată suspectat de fapte de corupţie. Aveţi exemplul chiar aici, la Iaşi. Deşi am fost patru mandate senator, nu a existat niciodată nici cea mai mică suspiciune împotriva mea privind corectitudinea şi onestitatea mea ca parlamentar. Nicio publicaţie ieşeană, oricât ar fi fost de neîndurătoare cu clasa politică, nu m-a acuzat niciodată de vreo ilegalitate şi nu a suspectat că aş fi folosit funcţia publică în interes personal. Când voi părăsi reprezentarea politică a Iaşului, voi pleca cu mâinile goale, exact aşa cum am venit acum două decenii, doar cu sufletul încărcat cu multe amintiri frumoase.
Eu nu sunt anti-DNA, nu ştiu de unde aţi scos calificativul acesta. Eu, doar, semnalez abuzurile, atunci când ele se ivesc. CEDO, autoritatea europeană ce evaluează calitatea actului de justiţie, spune că, în ce priveşte corectitudinea justiţiei, împărţim ultimele locuri cu Turcia şi Rusia. Este CEDO anti-DNA?
Sunteţi jurnalist. Cum puteţi rămâne indiferent la faptul că în unele cazuri se falsifică dovezi, se omit sau se răstălmăcesc faptele, iar inclupaţilor li se refuză dreptul de a prezenta dovezi?
Scriitorul francez Emile Zola a scris faimosul „J’accuse!”, demascând condamnarea nedreaptă a căpitanului Dreyfus. Dacă atunci ar fi existat DNA, l-aţi fi întrebat pe Emile Zola dacă e anti-DNA?
5.Sunteţi de acord cu păstrarea imunităţii parlamentare în forma actuală? Dacă da, care sunt argumentele d-voastră?
Varujan Vosganian: În legătură cu imunitatea parlamentară, se duce o campanie sistematică de defăimare. Românilor li se oferă infomaţii incorecte, cu scopul de a face Parlamentul impopular şi de a intimida pe parlamentari, operaţiune derulată, de altminteri şi din păcate, cu succes.
Realitatea e că parlamentarii nu au imunitate pentru fapte penale, nimic nu-i apără de cercetare şi, eventual, de condamnare şi ispăşirea pedepsei. Dacă ar fi avut imunitate, nici Victor Ponta, nici Călin Popescu Tărceanu nu ar fi fost cercetaţi şi trimişi în judecată. Cum să aibă parlamentarii imunitate pentru cercetare şi judecată, dacă însuşi preşedintele Senatului a fost cercetat şi trimis în judecată, fără nici o procedură prealabilă???
Aşadar, ca pe oricare alt cetăţean, nimic nu-l protejează pe parlamentar de cercetare şi judecată. Există doar două faze ale cercetării penale unde e nevoie de acordul Parlamentului, şi anume percheziţia şi arestarea. Aceste proceduri necesită o argumentare temeinică, altminteri ţinerea în arest a unor parlamentari ar putea, la limită, să schimbe majoritatea parlamentară (au fost astfel de cazuri în istorie care au deschis drumul unor dictaturi) iar percheziţia ar putea să dea acces la unele documente sau corespondenţe de natură strict politică ce sunt, ca în orice democraţie, confidenţiale.
Procedura aprobării prealabile pentru demararea cercetării se restrânge, în Constituţie, strict la responsabilitatea ministerială. Această prevedere a fost introdusă în România democratică încă de la Constituţia din 1866 şi ea există în statele democratice, înclusiv în Parlamentul European.
6.Veţi accepta o eventuală numire in Executiv dacă alianţa PSD – ALDE va face Guvernul? Aveţi vreo preferinţă pentru un portofoiu anume?
Varujan Vosganian: Prezenţa într-un viitor Guvern nu face parte dintre priorităţile mele. Sunt, e drept, coordonatorul programului de guvernare ALDE şi voi participa la elaborarea viitorului program de guvernare PSD-ALDE. Aceste două partide, ALDE şi PSD, candidând separat, nefiind, aşadar într-o alianţă electorală, am convenit să nu facem propuneri publice pentru poziţiile guvernamentale înaintea negocierilor propriu-zise de după câţtigarea alegerilor.
“Unii pe care Fenechiu i-a susţinut i-au întors spatele”
7.Aţi mai discutat cu Relu Fenechiu de când a ajuns după gratii? Dincolo de problemele cu legea, credeţi că Relu Fenechiu a fost un politician bun pentru Iaşi?
Varujan Vosganian: Am văzut că unii dintre cei pe care Relu Fenechiu i-a susţinut în cariera lor politică i-au întors spatele după ce a fost condamnat, ba chiar s-au alăturat corului de defăimători. Nu cred că e o atitudine corectă. Fiecarui om trebuie să i se ia ceea ce se cuvine să i se ia pentru faptele sale, inclusiv, dacă e cazul, libertatea, dar trebuie să i se dea ceea ce se cuvine să i se dea, dacă a făcut şi lucruri bune. Am colaborat cu Relu Fenechiu în susţinerea multor proiecte pentru Iaşi şi el a depus eforturi, unele încununate de succes, pentru o seamă de obiective ieşene, cu ar fi aeroportul, şoseaua de centură sau autostrada Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş.
8.Menţionaţi 2-3 proiecte în interesul Iasului pe care le veţi promova ca parlamentar. Ştiu că aveţi şi o strategie mai amplă, pentru Moldova, în ansamblu? Care ar fi principalele elemente ale acesteia?
Varujan Vosganian: Dacă aveţi puţină răbdare, până vineri 25 noiembrie, o să puteţi participa la lansarea Programului pentru Dezvoltarea Moldovei, care cuprinde obiective transregionale (cum ar fi autostrada), obiective regionale (cum ar fi Spitalul Regional de Urgenţă, depozitele Cargo ale Aeroportului Iaşi sau şoseaua rapidă Tg. Frumos-Botoşani) dar şi proiecte pentru mediul rural, cum ar fi Pachetul Minim de Confort Rural.
9.Dacă ar fi să propuneţi trei miniştri din Iaşi la cine v-aţi gândi în acest moment?
Nu suntem la curse, să pariem pe candidaţi la funcţia de ministru. Cu atât mai mult cu cât am observat că nu-i faci niciun bine cuiva, propunându-l în campanie pentru o poziţie ministerială. Cred, însă, că Iaşul are nevoie de reprezentanţi care să aibă o voce autorizată şi respectată la Bucureşti, aşa cum a fost pe vremea când eu eram ministru al Economiei şi Finanţelor.

24 Responses to “Interviu Zarul de Iași: „Când voi părăsi reprezentarea politică a Iașului, voi pleca cu minile goale, dar cu sufletul plin de amintiri frumoase…””

 1. sorin gyorgyfalvi spune:

  nu stiu daca va uitati careva la a3 acuma, deci minte pislaru asta de mi se ridica paru in cap….

  o prosteste pe Oana Stancu in fata!

  • elenick spune:

   Paslaru e primul ministru de la Munca adevarat, de la d-na Campeanu incoace, d-nei Campeanu putandu-i-se reprosa lipsa de apetit /sau de cunostinte (datorata varstei, probabil) pt informatizarea ministerului.

   daca ar mai sta Paslaru vreo 2-3 ani la minister s-ar face curatenie acolo in mlastina ajutoarelor date otova de PSD, ca au ajuns sa distorsioneze puternic piata muncii(trebuie sa stii, in Ardeal sunt orase unde somajul este 0, fabricile nu gasesc forta de munca fiindca intre salariu de 10 mil si ajutor social de 5 mil – moca, omul alege sa stea acasa! La fel si la tara, nu gasesti un om sa-ti faca un sant in curte !)

   Repet e singurul om de acolo care are capacitatea intelectuala si viziunea sa faca o lege a salarizarii unitare coerente si fezabila, si sa desteleneasca mizeria lasata de guvernarrile PSd trecute!

   Nu prea ai stofa la ”citit” oameni, ti-am mai zis…

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    @ elenick

    e parerea ta, si ti-o respect, dar… ramin la parerea mea!

    Daca as avea suficient timp si apetit ti-as demostra foarte practic de ce te inseli foarte grav! Dar ma rezum la atit: tu zici ca exista orase sau localitati cu somaj zero? Wow! Mai iesi un pic din birou in lumea reala!

    Ca nu exista forta de munca pentru treburi ceva mai calificate? Da, au plecat cu totii prin strainatate, doar n-or fi asteptind aici sa le mareasca guvernul salariul minim de la 1200 la 1300…

    Dar… la polul opus iti dau sondajele facute de sistem conform carora exista 3 milioane de oameni care nu au venituri, si prin urmare nu li se retine de nicaieri contributie de sanatate, dupa care s-au decis ei sa inventeze impozitarea persoanelor fara venit sa li se retina contributia de sanatate!

    Deci, de unde ziceai tu ca nu exista someri iote ca exista! Ce nu intelegi tu si multi care-si dau cu parerea, unii chiar fosti ministri, e ca somer = om fara job, si nu om fara ajutor de somaj cum gresit si tendentios se arata in statisticile mincinoase de la noi!

    In afara de asta, te rog sa-mi arati tu o singura persoana care ia ajutor social 500 de lei! Daca tu gasesti asa ceva, ma retrag din toate discutiile for ever!

    Ia de aici ca stii pe viitor sa nu mai vorbesti prostii: :D

    http://www.asistentasociala.info/social.html

    Vezi, exact asta e genul de ignoranta ca a distrus tara asta, toata lumea vorbeste sa se afle-n treaba!

   • Nu neg capacitatea lui intelectuala, il stiu de cand era analist economic. Dar nu sunt sigur ca ii pasa de oameni si vrea să le faca bine.

  • Nu e usor s-o prostești pe Oana Stancu… :)

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    A luat-o cu repezeala… A pus niste cifre pe tabla, zicind ca psd-ul vrea sa ajunga cu adaosurile salariale la un quantum de 41.2 miliarde, dupa care atunci cind vroia chipurile sa demonstreze ca nu se poate mari cu 56% in 4 ani a pornit cu caculul de la cifra gata marita, in care erau deja introduse mariri.

 2. Adam Mares spune:

  3 MILIOANE NU AU VENITURI??? Intră și copiii în statistica asta?

  • Adam Mares spune:

   http://www.researchromania.ro/2016/01/sunt-mai-multi-pensionari-si-someri-decat-angajati-in-romania/
   În privința șomerilor, datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) diferă substanțial de cifrele Institutului Național de Statistică bazate pe metodologia Biroului Internațional al Muncii (BIM). În timp ce ANOFM a înregistrat 434.739 șomeri la finele lui noiembrie, Statistica estima la circa 617.000 numărul real de persoane fără loc de muncă.

   • sorin gyorgyfalvi spune:

    Vezi ce inseamna sa te iei dupa statistici? Eu care intimplator ma ocup cu analiza de date stiu foarte bine ce inseamna statisticile! Chiar m-am gindit la un termen pentru asta: statistici favorabile!

    Adica, daca vrei sa zugravesti ceva sa para frumos, iei o statistica oficiala, scoti doi trei factori de acolo, si jups, ai obtinut o statistica favorabila pentru ce-ti trebuie tie!

    In calitate de analist de date ma simt jignit cind cineva incearca sa ma minta in felul asta!

    Referitor la ce ai zis tu, 617 mii de oameni fara loc de munca? Pai atunci inseamna ca cei vreo 2 milioane de tarani care traiesc din agricultura de subzistenta se numeste ca au loc de munca? (pentru ca evident ca n-ai cum sa-i “strecori” intre cei 617 mii…)

    Intreaba-l pe maestru daca nu ma crezi cu sondajele facute de sistem! Acolo s-au dat oficial de gol ca somajul real, ala a carui definitie e luata in considerare la Bruxelles, e defapt mai degraba catre 30% decit 5% cit zic “statisticile” oficiale. In tara mai avem maxim vreo 16 milioane de oameni, restul fiind plecati afara, si din astia daca-i scadem pe pensionari vreo 4.8 milioane ramin vreo 11.2 milioane, vreo 3 milioane si ceva de copii sub 18 ani, ramin vreo 8 milioane de oameni populatie apta de munca in tara. Din astia scade-i pe cei inregistrati in sistem ca fiind platitori de impozit pe venit, si vezi cu ce ramii pe dinafara! Aia din acceptiunea mea se numesc someri!

    http://www.romaniatv.net/ins-numarul-de-salariati-din-romania-in-crestere-in-2014-cei-mai-multi-s-au-angajat-in-industrie_163089.html

    Poate odata ce o sa intelegi cifrele astea o sa-ti dai seama cam pe unde ne situam cu adevarat!

    • Adam Mares spune:

     Eu nu am cifrele tale, dar dacă așa se prezintă tabloul general, înseamnă că asta e. Și e foarte grav.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Sunt aceleasi cifre pe care ti le dau ei, dezbracate de camuflaje!

     E suficient sa te uiti la numarul salariatilor din Romania, 4,4 milioane si ceva, si deja ar trebui sa te cutremuri! Mai e un pic si numarul celor angajati in afara il depaseste pe cel din intreriorul tarii! Adica, fiecare salariat trebuie sa sustina un pensionar si ceva + un copil + aproape un somer + lacomia sistemului, iar banii astia defapt trebuie scosi din buzunarele angajatorilor!

    • Da, asta e o estimare mai corecta. Acum sunt aproape 4,7 milioane. Cand eu eram ministrul finantelor, se apropiau de 5 milioane.

   • Nu inteleg de unde ies 5,5 milioane de salariati, cand Comisia de prognoza raporteaza 4,6 – 4,7 milioane locuri de muncă. Sunt salariați fără să muncească? Sau sunt cei de pe a servicii, care nu se inregistreaza?

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     Ar fi de-a dreptul scandalos sa avem 800 de mii de oameni in servicii, cind armata e vreo 60 de mii cu tot cu femeia de serviciu!

     Vedeti, aici sunt niste chestiuni care trebuie transparentizate, nu zice nimeni sa dea serviciile cu nume si prenume toti angajatii, dar e obligatoriu sa raporteze numarul exact, si toate cheltuielile de personal, si in principiu cam toate cheltuielile care nu tin de chestiuni secrete, chiar daca n-ar face publice aceste cifre fie si ca total capitol bugetar.

  • NU inteleg intrebarea cu trei miloane. Totuși, daca scazi din populatia activa pe cei care declara ca au venituri cred ca sunt cam trei milioane care nu declara nimic.

 3. Alzara Sibiu spune:

  Succes , Varujan ,ai cel puţin 20 de ani datoria ( datorată talentului …) de a sluji ţara .După o oauză îl aşteptăm şi pe Crin .
  Obs. : prin corcirea cu FSN – junior noul PNL a micşorat distanţa onorabilotă
  ţii faţă de psd

 4. Alzara Sibiu spune:

  USR – mare des- amăgire ; exceptând – o pe Clotilde fiecare expunere tv te îngrozeşte : preşedintele e autist politic ; o mulţi racolaţi din ong – uri sunt extensii temporale ale utecismului; tineri ,vorbăreţi ,şcoliţi ,necopţi ,nerăbdători în afirmare ,lacomi la răsplată .

  • Cei pe care i-am intalnit sunt ridicoli, personaje de-a dreptul caragialești. Coatescu, Ghinea, Cosette, Oana Gayral Bâzgan etc. Fanatizați și neaveniți, fără nicio idee clara. Cu biografii suspecte, parca au trecut prin invațamânt ideologic, spălare de creier și acționează la ordin.