This entry was posted
on sâmbătă, decembrie 24th, 2016 at 12:11 pm and is filed under Economie.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
Both comments and pings are currently closed.
69 Responses to “Să fim mai buni, ca să ne fie mai bine…”
Gata…sa revin la tema.
Crăciunul aici este total diferit.
In primul rand demareaza de prin noiembrie. La începutul lui decembrie, mai toate casele au bradul “montat” in interior. Aici “spiritul Crăciunului” exista si functioneaza.
Discret si plăcut. Aproape nimic comercial.
Porcul este curcan. Toata lumea isi cumpara un curcan mare(8-9kg) ambalat frumos intr-o cutie de carton.
I-am răspuns colegului meu, din Africa de Sud(este alb) la întrebarea daca-mi cumpăr curcan. I-am spus ca la noi iti ei un porc de 60-80kg, pe care-l tai de viu, iar apoi il prepari.
Numai ca nu i-au cazut ochelarii de pe nas. Nu poate intelege.
Însă, astăzi, stiu ca nu voi avea mascati, colindători, colinde.
Ceea ce face ca “inima mea batrana” sa plângă.
Nimic, nimic….romanesc. Nici măcar cozonacul mare si pufos al nostru.
Avem o tara frumoasa, calda si deosebita. Aveti grija de ea.
Crăciun fericit !
@Mihail
ai dreptate si la mine Craciunul incepe pe la inceputul lui decembrie finalul lui noiembrie. Porcul nu este numai curcan ci poate fi si clapon si gaina de bresse(e o chestie exceptionala si suficient de scumpa sa nu ti-o permiti in fiecare saptamana). Si in Romania de Revelion se consuma curcan si pe 1 ianuarie se pregatea cu ce ramanea de la curcan si alte zburatoare celebra ciorba de potroace.
Ce imi lipseste si mie sunt colindatorii si colindele asa ca in grupul de romani din care fac parte copii nostri au invatat colinde si vor juca rol de colindatori :-). Nu i-am obligat noi au decis ei
Sarmalele, piftia, caltabosul, sangeretele, carnatii afumati(mi-a luat timp sa conving un producator de mezeluri din zona sa accepte sa-mi afum si eu carnatii la el in afumatoare ca pe persoana fizica nu am drept de afumatoare, ma amendeaza pompierii), cozonacul le-am preparat aproape pe toate in ultima saptamana.
PS. Nu va zic cum a fost sa fac rost de o jumatate de cap de porc pt piftie (nu se poate decat intreg). A fost o proba “sportiva”. Capul intreg avea numai 9 kg asa ca am impartit la prieteni.
Fiecare roman duce dupa el bogatia (dupa unii povara) unei mici Romanii, toata viata, oriunde s-ar ”plimba” pe mapamond!
Nepoata mea traieste in Franta, deasemenea si mi-a marturisit ca cea mai mare emotie din ultimii ani a trait-o cand a descoperit un magazin romanesc in orasul ei, care avea printre altele… pufuleti! iar eu simt si acuma, dupa n deplasari/delegatii/vacante in strainatate, ca imi bate inima mai repede (si mi se impaianjenesc ochii) cand ajung la granita/pe aeroport si aud vorbind romaneste… sentimentalisme ieftine
Da,fiica mea e in Germania si desi a gasit un magazin cu produse romanesti,varza murata cumpara de la un magazin turcesc.Nostalgia Craciunului ramane……
Am ajuns sa traim Craciun virtual,la distanta de cei dragi.
Craciun fericit tuturor!
@elenick
in regiunea mea sunt mai multe magazine romanesti si da pufuletii i-am cumparat “cu tona” pt ca si copii mei si cei ai prietenilor sunt foarte mari consumatori de “mamaliga pufoasa”
La astfel de magazine de unde am luat si eu varza, am incercat sa pun dar nu tine varza lor, probleme de apa, de tratament chimic al verzei, etc. Si esti ca pe aeroport pt ca toata lumea vb romaneste. Cu accentele ardelenesti, moldovenesti dobrogene, etc.
Eugeniile si ciocolatele cu rom sunt si ele din meniul pe care-l cautam ca si parizerul sau mustarul romanesc diferite de cele locale.
Ce nu am putut sa fac si sa pun sunt gogosarii. Nu au astia gogosari asa ca m-am multumit sa fac zacusca cu capia dar cea cu gogosari am cumparat-o de la magazinele romanesti. Nu e ca cea facuta in casa dar asta e.
Nu sunt de acord cu “sentimentalismele” care ar fi ieftine :-). Ele reprezinta “radacinile noastre” si zestrea cu care am venit. Cum imi spunea un bun prieten francez o sa le port pana la moarte si fac parte din sarmul personal impreuna cu accentul. Nu-ti zic cat le plac francezilor, care nu s-au sandilit inca pe partea de mancare, sarmalele sau piftia si mai ales cozonacul. Am facut o gramada ca sa le dau si lor.
In regiunile Alsacia si Lorena stiu sa faca afumaturi ca si noi. Iar la pregatirea porcului de sf de an (ei da si la ei porcul este piesa de baza) ai zice ca esti intr-un sat romanesc, tot pe paie, tot copii mananca cozile si urechile, au si ei “pomana porcului” doar ca nu-i zic asa si tuica de prune, mirabele, pere si altele.
” In regiunile Alsacia si Lorena stiu sa faca afumaturi ca si noi…”
de fapt noi ca si ei, fiindca romanii au preluat “stiinta “prelucrarii porcului de la nemtii din Ardeal.
Un ardelean care se respecta spune despre regateni ca “si bat joc de porc”.
Se mananca mai ales fructe de mare dar si peste.
Stridii, de exemplu francezii consuma 80.000 de tone pe an din care cam jumate in jur de 40.000 de tone in saptamana Craciun An nou. Eu ador stridiile.
Altfel somon afumat, homari si alte dracii care sunt extrem de bune. Si melci de burgogne cu mult usturoi :-). Pui de balta, raci, etc.
Am preparat cu doi prieteni francezi anul trecut homar a l’armoricaine (un sos cu vin jaune) a fost un deliciu. Urmat de clapon de bresse cu trufe si cu morille facute si armagnac. Si ca antreuri am preparat eu salau in sos de vin si unt alb.
E momentul si pt vanat in acelasi timp local sau de import, Strut, crocodil, urs, mistret, capra daca se poate neagra dar nu salbateca, de crescatorie, bizon, etc.
Nu mai zic de icre negre care se mancau in Romania de Craciun intre cele doua razboaie mondiale aproape alaturi de purcelusul de lapte. Doar ca azi icrele negre cu adevarat bune sunt la niste preturi astronomice si vin doar din estul Europei. Restul de icre negre de crescatorie frantuzesti, iraniene, etc nu au gust sunt fade.
Eu…nu cred ca suntsentente ieftine. Am trait 56 de ani in Romania, nu o sa ma schimb acum.
Însă, aici(intre Liverpool si Manchester) Craciunul este rece, distant, asta chiar daca sunt +8 grade C.
As vrea racituri, dar din ce, as vrea cozonac, dar am lucrat pana aseară la ora 21. Poate saptamana viitoare.
Colegii mei romani, s-au englezit, sunt undeva le drumul dintre țara si Regat.
Eu nu vreau ca sa-mi pierd identitatea, sa ma transform ca ei.
@Mihail
o sa te transformi cum ti-am mai explicat si fara sa vrei pt ca ai ajuns acolo cu niste apriori care vor fi invalidate dealungul a cativa ani. Stiu ca exista si in Anglia magazine romanesti, poate nu la Liverpool sau Manchester dar in zona londoniana cu siguranta, Au si cozonac si chiar unele sarmale gata facute :-). Ei nu sunt poate ca ale tale dar cand iti plange “pipota” dupa ele sunt comestibile.
Eu nu mi-am pierdut identitatea in cei 16 ani acum de cand sunt emigrant. Ti-o imbogatesti numai.
In Warrington, sunt trei magazine poloneze. Au si produse din Romania, chiar si apa Borsec, vreo 95 pi. Însă varza murata m-a terminat, 6.49 £. Moldoveanca spuneca este de foarte buna calitate, deja sarmaluțele sunt gata. Astea moldovenesti trebuie sa fie musai mici. Din ce a rămas, a făcut o varza cu carne.
Okay, numai ca nu plang(cam mint) dupa atmosfera de acasa, dupa traditiile si obiceiurile din nordul Moldivei, mai sus de Fălticeni.
Da si in familia mea din partea mamei care era basarabeanca am invatat sa le facem mici. Altfel sunt bune si cele mari ardelenesti. Unii ardeleni nu pun deloc suc de rosii la sarmale dar sunt bune si asa.
Nu nici cei din regat si nici cei din Moldova nu-si bat joc de porc. In timp ce ardelenii prefera porcii mari si grasi la 200 de kg cei din Moldova si din Regat prefera porcii de carne mici 80-120 de kile max.
Mie imi lipseste doar halvaua, care nici macar nu-i romaneasca , specialitatile traditionale de Craciun nu le-am putut digera niciodata.
Cu mustarul este interesant ca a fost adus din Egipt in Europa de romani si acum fix italienii au cel mai slab si mai putin consumat mustar…
E greu sa gasesti un brad pe aici (pentru Pom de Craciun se folosesc molizi), dar gradina este plina de portocali, mandarini si lamai bio, de nici nu mai e nevoie de globulete.
Fiecare coltisor de Rai de pe planeta asta are frumusetile sale, trebuie doar sa le descoperi si sa te “incarci” cu energiile lor.
Va doresc sa descoperiti placerea si bucuria picaturii din pahar, care il umple de culoare, aroma si gust!
Fara intenţia de a politiza Craciunul, va supun atentiei un text, unde Ion Cristoiu ne explica etapele, pasii, racolarii tataroaicei de catre serviciile rusesti. De asemeni, ne decripteaza semnificatia zambetului lui Iohanis, de la ultima Sa iesire:
asa o fi, dar mie-mi lipsesc chestiile de acasa.
Aseara am iesit la un pub/restaurant englezesc. Toby Roasted.
Am ales cu mare grija, Agentie, restaurantul. Dar si meniul. Felul principal, o friptura de curcan, ori porc, sau vita cu tot felul de legume fierte alaturi. Ti le puneai singurel in farfurie.
Nu zic ca am mers ca sa ma ghiftuiesc, insa nu avea nimic festiv. In rest, cumva, atosfera de sarbatoare. Gaseai pe masa o coroana de hartie, unele cu coarne de ren, pe care puteai sa ti le pui pe cap.
In loc de vin, evident bere.
Mesenii imbracati cum au simtit, unii la hanorac. Multi cu copiii mici dupa ei. Muzica amestecata, nu neaparat de Craciun, insa nu stridenta.
Am cerut o lumânare pentru masa, numai ca nu au lesinat. Nu au.
Aseara a fost Christmas eve, astazi de Christmas, exact acelasi meniu, costa cu 150% mai mult. Nu sunt sigur ca inteleg.
Altceva este curios.
In mare parte, cei plecati “dincolo” nu-i intereseaza ce se intampla Acasa. Atunci cand spui ceva despre/din ţara, se uita mirati la tine…”ce te-a apucat ? ”
Foarte-foarte rar, gasesti un roman conectat la realitatile din Romania.
Atenţie, ma refer la mediul “muncitotesc’, ma gandedc ca, poate, cei aflati la studii gandesc altfel.
In rest, discutiilese duc in jurul chestiunilor de factura casnica(asigurarea la masina, o casa cu chiria mai ieftina, lucruri mai ieftine).
Aici…este altfel.
Atâta timp cat nu livrari si traiţi efectiv aici, nu veti intelege.
Mai bine.
Principala idee este ca indiferent cat de bine o duci, cat de civilizata este societatea…ai permanent sentimentul ca te-ai rupt de ţara.
Repet, am descoperit englezi, care au fost la noi si ne invidiaza pentru ce ţara avem. Cat de frumosi, calzi, primitori sunt oamenii.
Daca este asa cum spui, si nu am nici un motiv sa pun la indoiala spusele tale, cum de ii apuca frenezia si interesul la alegerile prezidentiale si se bulucesc la urne? Sau nu este asa, si sunt doar trucuri folosite de “baierii destepti”?
In 2014 a fost o diversiune securistica (de tip nou). In 2016 singura contributie a diasporei a fost sa asigure zecimile de procent care sa-l impinga pe Basescu in Parlament.
Intr-adevar, daca faci raportul intre cei plecati si cei care voteaza dintre ei, cam 5% e prezenta la vot. Probabil ca noua generatie, a copiilor nascuti și crescuti in straăinătate, va fi cu totul decuplata. Exista, insa și unii nostalgici care se implica i pe care departarea și educația ii ajuta sa inteleaga, așa cum e Cris, de pildă. Dar, atunci când nu se produce vreo diversiune a serviciilor, cum s-a intamplat la alegerile prezidențiale. rolul diasporei e din ce in ce mai redus in Romania.
Aici se nu Este over time”.
In general se plateste ceva mai mult, nu neaparat cat ai indicat tu.
Daca esti platit cu 7.20-7.50 pe ora, overtime poate fi 11.20, dar si mai puţin. Ori mai mult.
Dar, contractul poate sa stipuleze ca esti platit la fel.
Revenind, am intrebat fetele, stiind cuvantul magic overtime. Mi-au spus ca sunt platite la fel…asta nu inseamna ca este si adevarat.
La Plastic Omniu, primele trei luni esti platit cu 7.20. Apoi, daca ramai, priest 9.20£ pe ora. Sâmbata 11.20, iar duminica 15.50£ pe ora.
Acesta este un caz considerat, aici, foarte fericit.
Astazi prima zi de Craciun.
Nimic nu misca, orasul este pustiu.
Magazinele sunt inchise. Totul.
Autobuzele nu circula, iar gara…este efectiv inchisa. Deci, nici trenurile.
Doar cate un taxiu, din cand in cand.
Aici, cel Putin la jumatate de ora, radiourile transmit melodia postata de tine. Este foarte apreciata.
Nimeni nu-si mai aminteste ca defapt ea este cantata de catre trupa si nu de catre Geoge singurel.
In fine, acum melodia numai vesela nu mai pare.
IMI pare Rau George, te ascultam cu multa placere, pe tine si pe celalalt grec, Demis.
Sigur, ca acolo sus, va veti intalni.
RIP.
L-am rugat pe Domnul sa ma scuteasca de minerii batausi(aia jalnici si salbatici)si…brusc ai disparut !
Acum, precis ca lasandu-ma pe tanjeala, nu am reinoit rugaciunile, iar tu ai reinviat(precum mineriila a doua si a treia descindere in capitala)
Lasa, ca merg eu, iar, la biserica, fie ea si anglicana.
Apropos ,eu unde figurez in opinia ta:
La prieteni ori la dusmani?
La vii ori la morti?
Uneori am impreia ca-ti bantui visele.
Si totusi cand te rogi trebuie sa ai inima curata si ganduri bune……
ca idee tu nu te uti la A3 si nici nu citesti de la jurnalul national dar citesti aberatiile care apar pe “comisarul” unul din ziarele platite de udrea si cocos si preluate de secu intre timp.
Limbajul din link-ul propus de tine este suburban, de cea mai proasta calitate.
Puteai ca sa te abtii.
Cat despre “panarama politica”, ajunsa presedinte, Iohanis al tau merita, din plin, aceasta denumire, acest calificativ.
Si hoţ si falsificator si mincinos si lenes si nefacator de nimic pentru patrie.
De tataroaica tot strambi din nas, ca nu e romance, dar Iohanis al tau, ce o fi ?
…sa presupunem ca sasalaul nu-si baga minţile in cap si nu o Sorina pe tataroaica.
Dragnea, Asa cum a afirmat, alt nume n uh are. Asta pentru ca nu are, Asa cum cum a sustinut Filip G , ci pt ca nu considera necesar un alt nume.
In acestnca, in cat timp poate fi suspendat moftangiul ?
Nu fi asa sigur.
Problemele lui Dragnea vin din partid nu de la Johannis…….
In ecuatie s-a bagat si Basescu………
Singura care poate rezolva ecuatia e Sevil………..ea il poate ingropa de Dragnea in partid,ea il poate salva pe Dragnea sa nu devina penibil in fata poporului PSD-ist.
Peste un milion(1.000.000) de vizualizări:
https://video-lhr3-1.xx.fbcdn.net/v/t42.1790-2/15701888_109552659544065_5753669327958048768_n.mp4?efg=eyJ2ZW5jb2RlX3RhZyI6InN2ZV9zZCJ9&oh=8e7e2009f33833c71a67f3f5d5e0231d&oe=585E6360
Nu pot deschide…
https://www.facebook.com/lucian.luca.7568
Felicitările în direct, asta voiai să-mi arăți?
E contul link-ului pus de Mihail.
Romanul momentului.
Gata…sa revin la tema.
Crăciunul aici este total diferit.
In primul rand demareaza de prin noiembrie. La începutul lui decembrie, mai toate casele au bradul “montat” in interior. Aici “spiritul Crăciunului” exista si functioneaza.
Discret si plăcut. Aproape nimic comercial.
Porcul este curcan. Toata lumea isi cumpara un curcan mare(8-9kg) ambalat frumos intr-o cutie de carton.
I-am răspuns colegului meu, din Africa de Sud(este alb) la întrebarea daca-mi cumpăr curcan. I-am spus ca la noi iti ei un porc de 60-80kg, pe care-l tai de viu, iar apoi il prepari.
Numai ca nu i-au cazut ochelarii de pe nas. Nu poate intelege.
Însă, astăzi, stiu ca nu voi avea mascati, colindători, colinde.
Ceea ce face ca “inima mea batrana” sa plângă.
Nimic, nimic….romanesc. Nici măcar cozonacul mare si pufos al nostru.
Avem o tara frumoasa, calda si deosebita. Aveti grija de ea.
Crăciun fericit !
@Mihail
ai dreptate si la mine Craciunul incepe pe la inceputul lui decembrie finalul lui noiembrie. Porcul nu este numai curcan ci poate fi si clapon si gaina de bresse(e o chestie exceptionala si suficient de scumpa sa nu ti-o permiti in fiecare saptamana). Si in Romania de Revelion se consuma curcan si pe 1 ianuarie se pregatea cu ce ramanea de la curcan si alte zburatoare celebra ciorba de potroace.
Ce imi lipseste si mie sunt colindatorii si colindele asa ca in grupul de romani din care fac parte copii nostri au invatat colinde si vor juca rol de colindatori :-). Nu i-am obligat noi au decis ei
Sarmalele, piftia, caltabosul, sangeretele, carnatii afumati(mi-a luat timp sa conving un producator de mezeluri din zona sa accepte sa-mi afum si eu carnatii la el in afumatoare ca pe persoana fizica nu am drept de afumatoare, ma amendeaza pompierii), cozonacul le-am preparat aproape pe toate in ultima saptamana.
PS. Nu va zic cum a fost sa fac rost de o jumatate de cap de porc pt piftie (nu se poate decat intreg). A fost o proba “sportiva”. Capul intreg avea numai 9 kg asa ca am impartit la prieteni.
Craciun Fericit tuturor
Nepoata mea traieste in Franta, deasemenea si mi-a marturisit ca cea mai mare emotie din ultimii ani a trait-o cand a descoperit un magazin romanesc in orasul ei, care avea printre altele… pufuleti! iar eu simt si acuma, dupa n deplasari/delegatii/vacante in strainatate, ca imi bate inima mai repede (si mi se impaianjenesc ochii) cand ajung la granita/pe aeroport si aud vorbind romaneste… sentimentalisme ieftine
Craciun fericit alaturi de cei dragi!
Da,fiica mea e in Germania si desi a gasit un magazin cu produse romanesti,varza murata cumpara de la un magazin turcesc.Nostalgia Craciunului ramane……
Am ajuns sa traim Craciun virtual,la distanta de cei dragi.
Craciun fericit tuturor!
@elenick
impreuna cu accentul. Nu-ti zic cat le plac francezilor, care nu s-au sandilit inca pe partea de mancare, sarmalele sau piftia si mai ales cozonacul. Am facut o gramada ca sa le dau si lor.
in regiunea mea sunt mai multe magazine romanesti si da pufuletii i-am cumparat “cu tona” pt ca si copii mei si cei ai prietenilor sunt foarte mari consumatori de “mamaliga pufoasa”
La astfel de magazine de unde am luat si eu varza, am incercat sa pun dar nu tine varza lor, probleme de apa, de tratament chimic al verzei, etc. Si esti ca pe aeroport pt ca toata lumea vb romaneste. Cu accentele ardelenesti, moldovenesti dobrogene, etc.
Eugeniile si ciocolatele cu rom sunt si ele din meniul pe care-l cautam ca si parizerul sau mustarul romanesc diferite de cele locale.
Ce nu am putut sa fac si sa pun sunt gogosarii. Nu au astia gogosari asa ca m-am multumit sa fac zacusca cu capia dar cea cu gogosari am cumparat-o de la magazinele romanesti. Nu e ca cea facuta in casa dar asta e.
Nu sunt de acord cu “sentimentalismele” care ar fi ieftine :-). Ele reprezinta “radacinile noastre” si zestrea cu care am venit. Cum imi spunea un bun prieten francez o sa le port pana la moarte si fac parte din sarmul personal
In regiunile Alsacia si Lorena stiu sa faca afumaturi ca si noi. Iar la pregatirea porcului de sf de an (ei da si la ei porcul este piesa de baza) ai zice ca esti intr-un sat romanesc, tot pe paie, tot copii mananca cozile si urechile, au si ei “pomana porcului” doar ca nu-i zic asa si tuica de prune, mirabele, pere si altele.
” In regiunile Alsacia si Lorena stiu sa faca afumaturi ca si noi…”
de fapt noi ca si ei, fiindca romanii au preluat “stiinta “prelucrarii porcului de la nemtii din Ardeal.
Un ardelean care se respecta spune despre regateni ca “si bat joc de porc”.
Prin strainatate am mancat si peste de Anul nou…!
Se mananca mai ales fructe de mare dar si peste.
Stridii, de exemplu francezii consuma 80.000 de tone pe an din care cam jumate in jur de 40.000 de tone in saptamana Craciun An nou. Eu ador stridiile.
Altfel somon afumat, homari si alte dracii care sunt extrem de bune. Si melci de burgogne cu mult usturoi :-). Pui de balta, raci, etc.
Am preparat cu doi prieteni francezi anul trecut homar a l’armoricaine (un sos cu vin jaune) a fost un deliciu. Urmat de clapon de bresse cu trufe si cu morille facute si armagnac. Si ca antreuri am preparat eu salau in sos de vin si unt alb.
E momentul si pt vanat in acelasi timp local sau de import, Strut, crocodil, urs, mistret, capra daca se poate neagra dar nu salbateca, de crescatorie, bizon, etc.
Nu mai zic de icre negre care se mancau in Romania de Craciun intre cele doua razboaie mondiale aproape alaturi de purcelusul de lapte. Doar ca azi icrele negre cu adevarat bune sunt la niste preturi astronomice si vin doar din estul Europei. Restul de icre negre de crescatorie frantuzesti, iraniene, etc nu au gust sunt fade.
Mie imi plac stridiile.
Eu…nu cred ca suntsentente ieftine. Am trait 56 de ani in Romania, nu o sa ma schimb acum.
Însă, aici(intre Liverpool si Manchester) Craciunul este rece, distant, asta chiar daca sunt +8 grade C.
As vrea racituri, dar din ce, as vrea cozonac, dar am lucrat pana aseară la ora 21. Poate saptamana viitoare.
Colegii mei romani, s-au englezit, sunt undeva le drumul dintre țara si Regat.
Eu nu vreau ca sa-mi pierd identitatea, sa ma transform ca ei.
@Mihail
o sa te transformi cum ti-am mai explicat si fara sa vrei pt ca ai ajuns acolo cu niste apriori care vor fi invalidate dealungul a cativa ani. Stiu ca exista si in Anglia magazine romanesti, poate nu la Liverpool sau Manchester dar in zona londoniana cu siguranta, Au si cozonac si chiar unele sarmale gata facute :-). Ei nu sunt poate ca ale tale dar cand iti plange “pipota” dupa ele sunt comestibile.
Eu nu mi-am pierdut identitatea in cei 16 ani acum de cand sunt emigrant. Ti-o imbogatesti numai.
Craciun fericit tuturor!
(chiar si pesedistilor! )
In Warrington, sunt trei magazine poloneze. Au si produse din Romania, chiar si apa Borsec, vreo 95 pi. Însă varza murata m-a terminat, 6.49 £. Moldoveanca spuneca este de foarte buna calitate, deja sarmaluțele sunt gata. Astea moldovenesti trebuie sa fie musai mici. Din ce a rămas, a făcut o varza cu carne.
Okay, numai ca nu plang(cam mint) dupa atmosfera de acasa, dupa traditiile si obiceiurile din nordul Moldivei, mai sus de Fălticeni.
Da si in familia mea din partea mamei care era basarabeanca am invatat sa le facem mici. Altfel sunt bune si cele mari ardelenesti. Unii ardeleni nu pun deloc suc de rosii la sarmale dar sunt bune si asa.
Nu nici cei din regat si nici cei din Moldova nu-si bat joc de porc. In timp ce ardelenii prefera porcii mari si grasi la 200 de kg cei din Moldova si din Regat prefera porcii de carne mici 80-120 de kile max.
Și in Canada exista apă Borsec. Dar, ciudat, în țările arabe, acolo unde se bea multa apă, nu.
esti dara bucovinean
La multi ani tuturor si un Craciun fericit.
Mai ales pentru cei plecati si carora le e dor de un Craciun acasa:
https://www.youtube.com/watch?v=qMcbePtB9hM
( mai de pe langa Falticeni, colinde de la manastirea Camarzani, Mihail)
Multumesc frumos…
Am deschis telefonul cu link-ul de la tine si…amandoi(eu+moldoveanca) am ascultat.
Foarte, foarte frumos.
Mie colindele imi aduc mereu aminte de Craciunul din 1989, atunci s-au auzit pentru prima oara colinde peste tot.
Crăciun binecuvântat să aveți cu toții! Eu sunt în România. Nu mi-e dor de nimic din ce ziceți voi.
Nu ni pupi ??
Vă pup!
Va țuc si io!
Tie ti-e dor de altele
Mie imi lipseste doar halvaua, care nici macar nu-i romaneasca
, specialitatile traditionale de Craciun nu le-am putut digera niciodata.
Cu mustarul este interesant ca a fost adus din Egipt in Europa de romani si acum fix italienii au cel mai slab si mai putin consumat mustar…
E greu sa gasesti un brad pe aici (pentru Pom de Craciun se folosesc molizi), dar gradina este plina de portocali, mandarini si lamai bio, de nici nu mai e nevoie de globulete.
Fiecare coltisor de Rai de pe planeta asta are frumusetile sale, trebuie doar sa le descoperi si sa te “incarci” cu energiile lor.
Va doresc sa descoperiti placerea si bucuria picaturii din pahar, care il umple de culoare, aroma si gust!
Fara intenţia de a politiza Craciunul, va supun atentiei un text, unde Ion Cristoiu ne explica etapele, pasii, racolarii tataroaicei de catre serviciile rusesti. De asemeni, ne decripteaza semnificatia zambetului lui Iohanis, de la ultima Sa iesire:
http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-25-decembrie-2016/
Ieri, am postat aici, un link cu peste un milion de vizualizari. Nu s-a putut vedea.
Revin cu un alt link, dar acelasi link.
https://www.bugetul.ro/cum-strans-un-tanar-un-milion-de-vizualizari-pe-facebook-avertismentul-pe-care-l-dat-lui-iohannis/
Da, am văzut-o. Totuși, e trist că tânărul acesta da sfaturi după ce a plecat din țară și nici nu e sigur ca se va mai intoarce vreodată.
@emi,
asa o fi, dar mie-mi lipsesc chestiile de acasa.
Aseara am iesit la un pub/restaurant englezesc. Toby Roasted.
Am ales cu mare grija, Agentie, restaurantul. Dar si meniul. Felul principal, o friptura de curcan, ori porc, sau vita cu tot felul de legume fierte alaturi. Ti le puneai singurel in farfurie.
Nu zic ca am mers ca sa ma ghiftuiesc, insa nu avea nimic festiv. In rest, cumva, atosfera de sarbatoare. Gaseai pe masa o coroana de hartie, unele cu coarne de ren, pe care puteai sa ti le pui pe cap.
In loc de vin, evident bere.
Mesenii imbracati cum au simtit, unii la hanorac. Multi cu copiii mici dupa ei. Muzica amestecata, nu neaparat de Craciun, insa nu stridenta.
Am cerut o lumânare pentru masa, numai ca nu au lesinat. Nu au.
Aseara a fost Christmas eve, astazi de Christmas, exact acelasi meniu, costa cu 150% mai mult. Nu sunt sigur ca inteleg.
legea cererii si ofertei
Tu daca muncesti de sarbatoare nu esti platit cu 150%?
@Varujan Vosganian,
Altceva este curios.
In mare parte, cei plecati “dincolo” nu-i intereseaza ce se intampla Acasa. Atunci cand spui ceva despre/din ţara, se uita mirati la tine…”ce te-a apucat ? ”
Foarte-foarte rar, gasesti un roman conectat la realitatile din Romania.
Atenţie, ma refer la mediul “muncitotesc’, ma gandedc ca, poate, cei aflati la studii gandesc altfel.
In rest, discutiilese duc in jurul chestiunilor de factura casnica(asigurarea la masina, o casa cu chiria mai ieftina, lucruri mai ieftine).
Aici…este altfel.
Atâta timp cat nu livrari si traiţi efectiv aici, nu veti intelege.
Mai bine.
Principala idee este ca indiferent cat de bine o duci, cat de civilizata este societatea…ai permanent sentimentul ca te-ai rupt de ţara.
Repet, am descoperit englezi, care au fost la noi si ne invidiaza pentru ce ţara avem. Cat de frumosi, calzi, primitori sunt oamenii.
Daca este asa cum spui, si nu am nici un motiv sa pun la indoiala spusele tale, cum de ii apuca frenezia si interesul la alegerile prezidentiale si se bulucesc la urne? Sau nu este asa, si sunt doar trucuri folosite de “baierii destepti”?
In 2014 a fost o diversiune securistica (de tip nou). In 2016 singura contributie a diasporei a fost sa asigure zecimile de procent care sa-l impinga pe Basescu in Parlament.
Intr-adevar, daca faci raportul intre cei plecati si cei care voteaza dintre ei, cam 5% e prezenta la vot. Probabil ca noua generatie, a copiilor nascuti și crescuti in straăinătate, va fi cu totul decuplata. Exista, insa și unii nostalgici care se implica i pe care departarea și educația ii ajuta sa inteleaga, așa cum e Cris, de pildă. Dar, atunci când nu se produce vreo diversiune a serviciilor, cum s-a intamplat la alegerile prezidențiale. rolul diasporei e din ce in ce mai redus in Romania.
@emi,
Aici se nu Este over time”.
In general se plateste ceva mai mult, nu neaparat cat ai indicat tu.
Daca esti platit cu 7.20-7.50 pe ora, overtime poate fi 11.20, dar si mai puţin. Ori mai mult.
Dar, contractul poate sa stipuleze ca esti platit la fel.
Revenind, am intrebat fetele, stiind cuvantul magic overtime. Mi-au spus ca sunt platite la fel…asta nu inseamna ca este si adevarat.
La Plastic Omniu, primele trei luni esti platit cu 7.20. Apoi, daca ramai, priest 9.20£ pe ora. Sâmbata 11.20, iar duminica 15.50£ pe ora.
Acesta este un caz considerat, aici, foarte fericit.
Plastic Omnium.
https://youtu.be/DzH0O44xs9s
https://youtu.be/lfjNf4rVmjk
Sărbători fericite tuturor!
Sarbatori fericite, Kron!
Astazi prima zi de Craciun.
Nimic nu misca, orasul este pustiu.
Magazinele sunt inchise. Totul.
Autobuzele nu circula, iar gara…este efectiv inchisa. Deci, nici trenurile.
Doar cate un taxiu, din cand in cand.
Era sa uit, 13 grade C si ploua. Dimineata a fost inourat si a batut un vânt cald.
https://youtu.be/E8gmARGvPlI
Aici, cel Putin la jumatate de ora, radiourile transmit melodia postata de tine. Este foarte apreciata.
Nimeni nu-si mai aminteste ca defapt ea este cantata de catre trupa si nu de catre Geoge singurel.
In fine, acum melodia numai vesela nu mai pare.
IMI pare Rau George, te ascultam cu multa placere, pe tine si pe celalalt grec, Demis.
Sigur, ca acolo sus, va veti intalni.
RIP.
http://www.comisarul.ro/articol/sorina-matei-dezvaluiri-cutremuratoare-despre-cold_863491.html
https://www.facebook.com/MangoRomania1/photos/a.347691675343607.78903.345618295550945/1147871385325628/?type=3&theater
L-am rugat pe Domnul sa ma scuteasca de minerii batausi(aia jalnici si salbatici)si…brusc ai disparut !
Acum, precis ca lasandu-ma pe tanjeala, nu am reinoit rugaciunile, iar tu ai reinviat(precum mineriila a doua si a treia descindere in capitala)
Lasa, ca merg eu, iar, la biserica, fie ea si anglicana.
Apropos ,eu unde figurez in opinia ta:
La prieteni ori la dusmani?
La vii ori la morti?
Uneori am impreia ca-ti bantui visele.
Si totusi cand te rogi trebuie sa ai inima curata si ganduri bune……
Nu e cazuil prietenilor de pe blog
Ce ziceam de contrpolul politic parlamentar asupra serviciilor de informatii?
http://www.comisarul.ro/articol/ponta-s-a-cacat-pe-craciun-ca-si-dragnea!-javra-a-_863589.html
Panarama asta politica era cat pe aci sa ajunga presedintele Romaniei!
Intr un fel era bine: acum nu ne am mai fi strofocat mintile cu disparitia lui Ghita, ar fi fost superman!
ca idee tu nu te uti la A3 si nici nu citesti de la jurnalul national dar citesti aberatiile care apar pe “comisarul” unul din ziarele platite de udrea si cocos si preluate de secu intre timp.
@tudor,
Limbajul din link-ul propus de tine este suburban, de cea mai proasta calitate.
Puteai ca sa te abtii.
Cat despre “panarama politica”, ajunsa presedinte, Iohanis al tau merita, din plin, aceasta denumire, acest calificativ.
Si hoţ si falsificator si mincinos si lenes si nefacator de nimic pentru patrie.
De tataroaica tot strambi din nas, ca nu e romance, dar Iohanis al tau, ce o fi ?
De dincolo
@VV
Vedeți că și Dalai Lama a fost sponsorizat de Soroș!
https://youtu.be/98UjjwzJBFE
Wow !
Multumesc frumos.
…sa presupunem ca sasalaul nu-si baga minţile in cap si nu o Sorina pe tataroaica.
Dragnea, Asa cum a afirmat, alt nume n uh are. Asta pentru ca nu are, Asa cum cum a sustinut Filip G , ci pt ca nu considera necesar un alt nume.
In acestnca, in cat timp poate fi suspendat moftangiul ?
Nu fi asa sigur.
Problemele lui Dragnea vin din partid nu de la Johannis…….
In ecuatie s-a bagat si Basescu………
Singura care poate rezolva ecuatia e Sevil………..ea il poate ingropa de Dragnea in partid,ea il poate salva pe Dragnea sa nu devina penibil in fata poporului PSD-ist.
nici suspendat nu-si va da seama ca e suspendat. La cat “munceste” joha …
Daca va continua asa, are sanse.