Amintiri de pe blog (30 decembrie 2015): De ziua Republicii, dor de Monarhie

Am avut prilejul să-i cunosc îndeaproape pe toți cei trei foști președinți, de după 1990, ai României. Nu am fost, în îndeplinirea atribuțiilor lor prezidențiale, colaborator al niciunuia.

Cel mai aproape, ca fel de a fi și de a înțelege lumea, m-am simțit de Emil Constantinescu. Poate și pentru faptul că doar neputința și lipsa de năravuri iar nu reaua credință sau perversitatea l-au împiedicat să facă ce-și propusese. Puțini își mai amintesc astăzi de sacrificiul politic personal pe care l-a făcut pentru a continua apropierea de NATO, în condițiile conflictului din fosta Iugoslavie. M-a prețuit pentru sprijinul pe care i l-am dat în campanie și el a fost cel care a recomandat alegerea mea ca președinte al Comisiei de Buget-Finanțe din Senat. Și tot el a fost unul dintre cei care mi-au propus, la un moment dat, după demisia lui Daniel Dăianu, să preiau finanțele, dar cu condiția inacceptabilă pentru mine, să părăsesc UFD și să mă înscriu în PNL. Relația noastră amicală a continuat și mai târziu, am avut mai multe prilejuri să vorbim despre realitățile românești, despre oamenii pe care i-am cunoscut și cărțile pe care le-am citit, el afirmându-și admirația fără rezerve pentru unele dintre scrierile mele.

Ion Iliescu a evoluat mult între primul și ultimul său mandat. Această comparație nu se prea face azi căci uitarea își are prescripțiile ei, în timp ce grozăvia faptelor din anii 90 rămâne imprescriptibilă. Să ne amintim, totuși, că opoziția lui Ion Iliescu a fost cea care l-a împiedicat pe Adrian Năstase să declanșeze, în 2003, alegeri anticipate, într-un moment de apogeu al PSD. Dacă Ion Iliescu nu ar fi clamat atunci necesitatea de a se intra în normalitate și ar fi acceptat să declanșeze anticipatele, probabil că istoria ultimului deceniu s-ar fi scris altfel și, în orice caz, cu personaje diferite. L-am criticat adesea, dar nu s-a supărat niciodată pe mine. Ceea ce, mărturisesc, m-a nedumerit o vreme. A fost, ca și Emil Constantinescu, foarte apropiat de comunitatea armeană, lui îi datorăm faptul că România a fost primul stat ex-sovietic care a recunoscut, în 1991, Armenia independentă.

Traian Băsescu este cel care a introdus răfuiala în politică. A imaginat un adevărat sistem de represiune și făcut-o cu atâta râvnă încât la un moment dat sistemul i-a scăpat de sub control. A cunoscut, ca nimeni altul, prerogativele și privilegiile de președinte și le-a folosit, laolaltă cu familia sa, în exces. Un important lider al PD mi-a spus, puțină vreme după ce a fost ales președinte: să nu-i mai spui Traian, că se supără. N-a fost cazul, căci, după efuziunea sentimentală ce l-a cuprins în noaptea victoriei, în decembrie 2004, când m-a îmbrățișat și mi-a mulțumit în fața națiunii pentru sprijinul ce i l-am dat în campanie, nu am mai avut prilejul să-l reîntâlnesc neoficial. Prezența mea îi dădea un anumit disconfort pe care a încercat să-l rezolve în felul lui agresiv. A reușit în aceeași măsură în care n-a reușit. Despre relația lui cu comunitatea armeană n-are rost să mai pomenesc, nu există, în istoria modernă a României, un caz asemănător de ostilitate explicită. Ceea ce, însă, mi s-a părut paradoxal la Traian Băsescu era faptul că, deși nu citise decât o singură carte de literatură și nici pe aceea până la capăt și, în plus, folosea o limbă română destul de abruptă, vorbea, totuși, foarte corect românește, fără dezacorduri gramaticale și pronume relative scăpate de sub control.

Despre primele doamne am amintiri inegale. Cel mai bine am cunoscut-o pe Nadia Constantinescu. Conversațiile pe care le-am purtat, unele îndelungi, îmi evocă și acum o persoană distinsă și cultivată. Pe Maria Băsescu am cunoscut-o destul de puțin, în campania electorală din 2004 și, apoi, în câteva evenimente oficiale. Mi-a dat, în permanență, senzația unei tristeți reprimate. Pe Nina Iliescu n-am cunoscut-o, nici măcar n-am văzut-o vreodată. A fost, ca să zic așa, o prezență cu totul absentă în dimensiunea protocolară a societății românești. N-ar fi de mirare ca, într-o bună zi, în jurul ei să se țeasă legende care să spună că nici n-a existat vreodată.

Nici unul dintre cei trei președinți nu l-a iubit pe rege. Și fiecare a exprimat în felul său acest lucru. Ion Iliescu s-a temut de el și l-a scos din țară între flinte. Emil Constantinescu a evitat orice întâlnire. Iar Traian Băsescu a fost, firește, mojic, iar Regele i-a răspuns în singurul mod demn în care un rege poate s-o facă, adică ignorându-l.

Pe Klaus Iohannis am avut cele mai puține prilejuri de a-l cunoaște. Am avut doar câteva dialoguri, niciodată în particular și nu întotdeauna amicale. În timpul campaniei, mai exact înaintea mitingului din București, discutam în fața sediului PDL din Modrogan cu mai mulți lideri ai PNL. Iohannis a apărut ceva mai târziu și a trecut pe lângă noi, cu soția de mână. A răspuns în treacăt salutului nostru, fără să se oprească, lăsându-ne senzația că noi trebuie să-i fim recunoscători că avem un candidat și nu el pentru că îl susținem. Senzația asta s-a acutizat în timp.

E prematur să ne pronunțăm în legătură cu Klaus Iohannis. Pare că a preluat o parte din obsesiile lui Traian Băsescu, cel puțin cele privind partidele și Parlamentul, ca și un fel strâmb de a înțelege statul de drept. Nu a preluat însă și – eufemistic vorbind – atitudinile pitorești ale aceluia și asta l-a salvat, cel puțin până acum, în fața opiniei publice. Tot ce pot spune, după un an de mandat al lui Klaus Iohannis, este că prestația lui mi-a adâncit și mai mult dorul de monarhie, dor pe care îl resimt încă de la prima mea întâlnire cu Regele, în aprilie 1990, la reședința lui de la Versoix.

 

50 Responses to “Amintiri de pe blog (30 decembrie 2015): De ziua Republicii, dor de Monarhie”

 1. Mihail spune:

  Atunci când a venit Regele, eram la Bucuresti.
  Intentionat.
  Am fost in pista, la hotel. Am sosit acolo mult mai devreme. Toti stiam ca nu v-a iesi, ca nu are cum.
  ….Apoi, nu o sa uit niciodată, a iesit pe balcon, un muncitor cu halat albastru, care a încercat sa deschidă ambele usi. A tras de ele minute intregi. Pesemne cavnu au mai fost deschise de zeci de ani.
  Atunci, toti, am stiut.
  S-a cântat, in pista îndelung.
  Faptul ca nu avem, un Rege, este foarte trist.
  Cine-l vede, doar o data pe Mihai, nu-l mai poate uita niciodată.
  Electrizează multimile, este atât de simplu, atât de demn, de….urias !

  • Filip G spune:

   Acum depinde ce va doriti ,un rege ca Mihai ori un rege Duda.
   Gurile rele zic ca Duda a fost infiltrat in Casa Regala.
   Casa Regala la fel ca poporul roman e in mare suferinta de personalitati morale si credibile.

 2. Mihail spune:

  Cris, are foarte mare dreptate.
  Spectacolul oferit de Iohanis si numai el, se vede de peste hotare altfel.
  Straniu, caraghios.
  Aici, pe blog, am realizat deodată ca unii participantii sunt atât de marunti, deminusculi, de microscopici. Cumva, niste microbi.
  Iar limbajul, vocabularul…sunt jalnice.
  M-a tot surprins faptul ca daca ai o opinie contrara, ei( Tudor, elenik etc) imediat Iti dau in cap, facandu-te in fel si chip.

 3. Mihail spune:

  @Barosanul,

  nu am de unde sa stiu cu cat se plates ora in urma cu multi ani.
  Am inteles ca englezii se respecta si nu lucreaza pe bani putini. Totusi am avut colegi englezi, am, care lucreaza pe aceeasi bani.
  Despre “beneficii”, am inteles ca in Anglia este sport national. Fiecare englez incearca ca sa-l obtina intr-un fel sau altul.
  Am aflat cateva cazuri, dar stiu si de doua, unde cei banuiti de matrapalacuri, au fost supraveghiati, urmariti, monitorizati. Data fiind prinsi, li s-au imputat sume imense.
  Eu, in general, band ceea ce mi s-a vandut si mie.
  Nimeni nu-ti spune nimic aici, tu trebuie sa afli.
  Sigur, sunt multe chestii care-mi plac. Inclusiv priza aia a lor ciudata. Are o mai mare suprafata de contact, bananele fac mult mai bine contactul, mai ferm, in priza.
  Am descoperit ca ei prefera simplitatea tehnica, fara arabescuri. Asta este foarte bine.
  Serviciile, atitudinea celor care presteaza catre public, este fantastica. Intotdeauna urmata, precedata, de un amber. Nu lasa nimic pe mai tarziu, depasesc intotdeauna greutatile. Numele meu este greu de scris, de pronuntat, ei bine ei au cautat solution ca asta sa nu fie un impediment.
  In rest extraordinar de amabili.
  Totusi, tot nu inteleg de ce au robinete separate apa calda, apa rece si…de ce numarul de inmatriculare, de la spate, este galben.
  Cat despre floricica, mica, rosie, de la rever, ori radiatorul masinii, mi-a placut enorm explicatia din spatele ei.

 4. Adam Mares spune:

  Deci, dacă un om are o opinie (contrară alianței de la putere), este bujie. :-) :-) :-)

 5. elenick spune:

  Dle VV, @all,

  Nesimtirea si tupeul de mincinos agresiv ale lui Dragnea pe mine ma ingrozesc! In continuare el prosteste prostimea cu marile taieri de taxe si mariri de beneficii care se vor implementa din februarie si nu ianuarie, cum voia PSD-ul, si vezi doamne , uite cati bani pierd romanii din aceasta cauza…

  In realitate, chiar daca se investea guvernul pana in 31 Decembrie, pentru toate pomenile de care se vorbeste erau necesare : HG -uri, Norme de aplicare , pregatirea infrastructurii administrative pentru a pune in aplicare toate masurile , alocari de oameni/ bugete, etc, etc. Chestii laborioase si IMPOSIBIL de facut in mai putin de 1 luna, poate si mai mult!

  Asadar eu ma oripilez de acest Priministru de groaza – Dragnea, pentru ca este vizibil cum incearca sa ii ia fatza cu orice ocazie lui Grindeanu, aratand ca el este ‘tatucul”, de facto!

  • Kronstadt an der Graft spune:

   Dragnea zis și Musiu Ombilică. Vrea să-l taie pe Băsescu. Slabe șanse, matelotul nu stă degeaba, n-o să-l lase să i-o ia înainte.

  • Shadow spune:

   @elenick
   sory tupeul de mincinos ii apartine lui ciolos. Peste 30 de HG date inainte de a pleca din post. tupeu si la joha pt a-i da timp lui ciolos sa dea hotarari cu o rapiditate si mai ales agresivitate totala ca tot nu mai erau reprezentativi pt societatea romaneasca. Asta er trebui sa te ingrozeasca. Dar binenteles pe tine te ingrozeste “drobul de sare” dragnea

 6. Dorin spune:

  @ Adam Mares: incearca sa mergi cu o masina (pe benzina, nu Diesel, ca aia n-are) fara bujii… sa vedem, se poate?

  • Adam Mares spune:

   Nu pun la suflet de-astea, mă amuz, dar și eu aș putea spune despre orice susținător al PSD-ALDE că e mașină de propagandă. :-)
   Corect ar fi să înțelegem că, dincolo de cei strict implicați în jocurile politice, mai există și oameni care au și ei părerile lor și, lucrul cel mai important, unii nu-s deloc fanatici. Adică, poate să nu-ți placă Iohannis, să zicem, dar să fii de acord cu respingerea lui Sevil.

  • Mihail spune:

   Motorul pe benzina are bujii !
   Si…motorul Diesel are bujii.
   Cine stir, cunoaste.

  • Shadow spune:

   @dorine
   fara macar o bujie de incalzire la motorul diesel i-ai da drumul iarna cu o faclie cum se facea la tancuri(timp mediu 30 de minute in fucntie de temperatura).

 7. Filip G spune:

  Te si unfla rasul…….. :D
  Dragnea suna pe un numar de telefon la care nu raspunde nimeni.
  ””Sorin Grindeanu primeste un mesaj:
  Era un mesaj de succes: „Succes, Klaus Iohannis”. Atât”, a spus Grindeanu.””
  In asemenea imprejurari pe cine suni?
  Presedintele partidului care te-a propus premier.
  ”Azi am primit un sms de la domnul președinte Iohannis. Eu nu aveam numărul dânsului. L-am sunat pe domnul președinte Dragnea pentru că neavând numărul președintelui ca să verfic acel nume. După ce am primit confirmarea i-am mulțumit domnului președinte pentru increderea acordata.””
  Acum ramane de vazut daca Grindeanu ii da numarul de telefon a lui Johannis si lui Dragnea. :D
  Ori in continuare Dragnea suna la un numar la care nu raspunde nimeni. :D
  Doamne ce vremuri traim…………

 8. Mihail spune:

  Am mai povestit, am fost coleg cu Duda, in liceu.
  Este os domnesc, potrivit arborelui genealogic pe care ni l-a aratat mandru, in acele vremuri, tatâl lui.

 9. Mihail spune:

  Domnul Vosganian, as vrea ca sa va trimit un SMS. Ma ajutati cu numarul Domniei voastre ?

 10. elenick spune:

  VV,

  “Pe vremuri eram unul dintre cei mai bine plătiti autori de umor din Romania… :) Pe bune…”

  Cum asta? Ati mai zis ceva odata de “Unda vesela” … ateptam emisiunea asta de radio….eram mai mica dar ma tavaleam de ras! :)

 11. Kronstadt an der Graft spune:

  Acum după scurta smotoceală politică între Dragnea și Johannis avem un prim ministru. Să vedem în continuare dacă dl Grindeanu (interesant nume, așteptăm bancurile inerente) se va dovedi doar pe post de Pinochio sau va reuși să-și depășească statutul. Eu zic că va fi interesant de urmărit mustața lui Gepeto în timp.

 12. Mihail spune:

  pai de ce sa va felicit, nu ATI sus dumneavoastra ca 90% din SMS au conţinut erotoc ?
  Am ras toata dupa amiaza, gandindu-ma de la cine tot primeste scriutorul Vosganian, 90% SMS-uri cu conţinut erotic.
  Poate sunteti revista Play Boy ?

 13. Mihail spune:

  @Filip G,

  eram copii, aveam atunci cel mult 15 ani. Te-ai vrut cu umor, dar este o glumiţa deplasata.
  Omul, pana la urma este Principe, nu impinge o pufaitoare din tabla arsa, printre lazi.

 14. Mihail spune:

  @Varujan Vosganian,

  ….sa nu uitati o clipa ca cei care v-au votat, cei care au votat ALDE, Inca mai spera intr-un partid liberal.
  Poate multi dintre votantii ALDE, cred ca veti tine PSD-ul in niste limite acceptabile.
  Eu, pe drumul cater Liverpool, apoi de pe Lime Street pana la Corcumscritia de votare, m-am tot intrebat daca sa votez sau nu ALDE, daca nu gresesc. Si era un frig afara si bates un vant.
  Nu am gasit un alt raspuns.
  Astept de la ALDE, de la Tariceanu, in noul an, aceeasi atitudine, aceeasi semnalizare atunci cand democratia nu este respectata.
  Mult succes !