Errare humanum est, perseverare diabolicum.

Am pentru dumneavoastră o veste bună și una proastă. Vestea bună este că, în sfârșit, toate partidele, inclusiv PNL, s-au convins, că, măcar în plan legislativ, e nevoie de o reformă a Justiției. Vestea proastă, cel puțin pentru liberali, este că cel care se va ocupa, din partea PNL, de elaborarea proiectului de Cod Penal, nu este altul decât … Cătălin Predoiu, cel care a fost, în calitate de ministru al justiției, răspunzător pentru actualul Cod Penal, adoptat în anul 2009, de către Guvernul Boc.
Pentru a vedea care este concepția PNL cu privire la statul de drept și la rolul Justiției este suficient să parcurgem oferta de guvernare a acestui partid pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016. Așa cum se poate vedea pe http://pnl.ro/de…/angajamentul-nostru/programul-de-guvernare, programul de guvernare al PNL este programul lui… Dacian Cioloș, căruia peneliștii i-au făcut doar câteva adăugiri mai degrabă de natură logistică, cum ar fi construirea mai multor săli de judecată, a unu-două penitenciare precum și angajarea mai multor grefieri.
Să vedem, așadar, ce scrie în programul lui Dacian Cioloș deci și al lui Cătălin Predoiu, căci PNL l-a preluat integral, cu osanale.
D-l Cioloș dorește, chiar din debutul programului său, o Justiție puternică. Eu credeam că prima însușire a Justiției este să fie corectă. Zeița Justiției poartă în mână o balanță, nu o ghioagă. Dar se pare că m-am înșelat. În România dorită de domnii Cioloș și Predoiu, Justiția trebuie să fie, în primul rând, puternică. Puternică era justiția și pe vremea Revoluției franceze, când descăpățâna pe cine dorea. Puternică a fost în orice regim dictatorial, căci fără o justiție puternică opozanții nu puteau fi puși cu botul pe labe. Nu asta dorim noi de la Justiție. Mi-aș fi dorit ca primul atribut pe care respectivi domni îl doresc pentru Justiția română să fie corectitudinea, iar asta să-i confere și autoritate.
Mai credeam, în naivitatea mea, că o democrație trebuie să se bazeze pe un Parlament puternic. Această năzuință a instituirii autorității parlamentare este inexistentă pentru domnul Cioloș. Axul central al democrației, așa cum și-o imaginează dânsul, este justiția, nu Parlamentul. Parlamentul trebuie să respecte Justiția, ne spune d-l Cioloș, în mod corect. Dar nu spune nicăieri că și Justiția trebuie să respecte Parlamentul. Ideile lui Montesquieu țopăie într-un picior în jurul domniei sale.
Multe lucruri trebuie reformate, spune d-l Cioloș, începând chiar cu clasa politică. Numai Justiția nu. Despre reforma reală în Justiție axa Klaus Iohannis – Dacian Cioloș – PNL – USR nu suflă o vorbă. Dânșii nu se sinchisesc de faptul că autoritatea în materie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, socotește că, în ce privește numărul încălcărilor drepturilor omului în actele de justiție, suntem întrecuți în Europa numai de Rusia și umăr la umăr cu Turcia. Justiția e perfecta, în ciuda tuturor exemplelor contrare. Imperfecți sunt doar cei care se încumetă să nu facă apologia perfecțiunii ei.
O astfel de viziune nu are nicio legătură cu principiul separației și controlului reciproc al puterilor, pe care se bazează statul de drept. Disprețul față de Parlament, ploconirea lui în fața altor puteri ale statului constituie anticamera autoritarismului.
Așadar, iată principiile ce îl mână în luptă pe domnul Cătălin Predoiu, o Justiție puternică, mai puternică, în orice caz, decât Parlamentul, și neîndurătoare cu cei care se încumetă să-i pună la îndoială infailibilitatea. Ceea ce arată că nu avem de-a face cu un Predoiu dumirit și smerit față de cel care a redactat Codul Penal ferfenițit de Curtea Constituțională, ci de unul … cronicizat. A spera că d-l Predoiu și ai săi ar putea prezenta un proiect de reformare a Justiției e ca și cum ai spera că o invazie a tătarilor ți-ar putea planta florile din grădină.

38 Responses to “Errare humanum est, perseverare diabolicum.”

 1. Mihail spune:

  Am citit ieri ca Predoiu a primit sarcina ca sa renoveze, repare codurile.
  Am crezut ca este o gluma. Cum sa faci asa ceva ?
  Mai bine-l puneau pe Baselu, oricum stie mai multa meserie decât ăsta numit.

 2. Mihail spune:

  @ Filipache,

  ma disperi cu asazisele tale preziceri, premoniței.
  Se făcea ca tu te uiți zi de zi pe urdinis….si asa zaresti tu, in fundul stupului trecutul si viitorul.
  Si daca tot pretinzi ca le prevezi pe toate, i-a spune tu de ce ai vomat USR, nu se poate sa nu fi stiut ca partidul este o adunatura de acoperiți ? Nu ai stiut nici ca Plicușor Ban, a furat ?
  Nu se poate asa ceva, la tine, populatia are pretenții.
  Atunci când l-ai vomat pe iohanis, n-ai stiut ca a vândut copii, ca a falsificat actele de la niste case, ca a “împrumutat” averea imobiliara de la o organizație nazista ?
  Cum se poate, tu esti atotstiutor.

 3. Mihail spune:

  Foarte-foarte trist. Nu ma pot lauda ca am stiut, doar nu mi-a placut personajul, din cauze de Crin Antonescu. Apoi….tarziu, inainte de alegeri, l-am vazut la Iasi, la miting. Statea in fata “prezidiului”, unul doi metri, ceva mai in faţă. Armeanul era in partea opusa, in primul rand, dar la fel de absent ca si asta despre care vorbesc. Nu mi-a placut, de el, nici acolo, era dintr-un alt film. Defapt, radea de noi.

  http://www.activenews.ro/stiri-politic/Cornel-Nistorescu-Sa-ne-temem-de-Klaus-Iohannis-Nu-este-decat-un-crampei-din-foamea-de-nehalit-a-unui-om-disperat-de-putere-141176

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  pai da, si s-a ajuns la paradoxul asta tocmai din cauza ca sunt inversate valorile. Comunistii au ajuns sa strige huo, comunistii, ciuma rosie! Hotii au ajuns sa strige Hotiiii!

  Predoiu e un comunist in gindire, el e de dreapta doar cind trebuie sa sa se ocupe de recuperarea prejudiciilor bancorex… dar in rest e comunist sadea. Fost utc-ist de frunte, la fel ca boc, la fel ca iohannis, la fel ca blaga, la fel ca toti astia ce au ajuns fruntea dreptei.
  La astia daca-i mai adaugi pe fostii securisti perpetuati… ciorba-i gata!!

 5. livia spune:

  http://inpolitics.ro/dezvaluire-bomba-bivolaru-arestat-in-franta-pentru-a-proteja-imaginea-lui-ciolos_18435750.html

  Referitor la faptul ca Predoiu va lucra la corectarea codurilor. Este o aberatie; daca il ducea mintea mai mult, facea un lucru bun de prima data. Atat a putut. Va putea acum mai mult? A mai studiat dreptul intre timp? Este acelasi lucru ca atunci cand ICCJ intoarce rechizitoriul aceluias procuror pentru a-l reface. Pai daca il ducea mintea, nu-l facea bun de prima data? Este un cerc vicios care trebuie spart .

  • Mihail spune:

   Copii vanduți, case obtinute prin fals, patrimoniu unei organizatii naziste, bani cheltuiti ci nemiluita pentru renovarea unor resedinte ale Statului. Acesta este Presedintele(lor).

 6. Pacala spune:

  @vv
  Cat de greu este sa cereti lacom.isia de supraveghere a sri lista srlurilor si ongurilor sri si apoi sa legiferati sa nu mai aiba voie asa ceva?

 7. Mihail spune:

  Le este frica.
  Am crezut ca doar tu, eu si inca câțiva sunt nemultumiți de non combatul coaliției.
  Dar uite ca pana si Ponta spune acelasi lucru si nu este singurul.
  Cumva, noi am votat o atitudine, ne-am asteptat la niste masuri radicale, firesti, de bun simt, nu sa o lălăie, sa le tremure pantalonii. Efectiv, eu nu inteleg.

  • Pacala spune:

   Bai nene, uite la polonezi. I au raspuns lui Timermans si azi ca au legiferat cf cu ce a zis curtea de la venetia deci sa plimbe ursul. Daca vor sa guverneze sa transpuna in fapte votul primit

 8. Filip G spune:

  Cine sa mai inteleaga ce se intampla in PSD?
  Ponta nu voteaza,Iordache voteaza impotriva proriei propuneri de ordonanta. …….. :D
  http://www.stiripesurse.ro/ponta-rebel-in-psd-anuntul-inainte-de-votul-pe-oug-13-si-oug-14-video_1181056.html

 9. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  din cite vad eu azi situatia guvernul asta va cadea rapid, dar nu inlaturat de dusmanii politici.. ci picat din interior. Grindeanu e slab, chiar daca e un om de treaba, dar nu-l recomanda nimic pentru functia asta unde e nevoie de nerv, de hotarire, de determinare. Grindeanu e foarte ezitant, foarte influentabil si asta il face la fel de instabil precum nisipurile miscatoare. Vad ca mai baga si Ponta batul prin gard… desi un om cu moralitatea lui recent sifonata de santajul lui coldea asupra lui ar trebui sa taca din gura si sa stea in banca lui, din punctul meu de vedere cariera lui politica s-a incheiat atunci!

  Desi inca nu e oficial si nu se vede, colaitia de guvernare a fost lovita grav de iohan prin comportamentul lui din ultima vreme, iar faptul ca el a ramas nesanctionat concret merginddu-se chiar pina la demitere foarte probabil se va dovedi peste timp a fi fost punctul din care rezulvatul alegerilor din 2016 va deveni exact ce a insemnat rezultatul alegerilor din 2012, adica alti 4 ani pierduti, alte resurse risipute, alte zeci de mii de oameni treimisi la munca in afara tarii, alte sectoare distruse la ras, alti bani europeni bagati in prostii (incepind cu borduri din marmura si terminind cu aiurelile de programe posdru), samd…

  Inca nu mi-am pierdut chiar toata speranta… dar nu mai e mult!

 10. cris spune:

  https://www.romaniacurata.ro/procurorii-nu-pot-interpreta-legea/

  E articol din DW de fapt.
  *****

  Revin cu ce spune Comisia de la Venetia, am dat link-ul la document la pagina trecuta- Standardele de independenta ale sistemului judiciar, partea a doua referitoare la procuratura. Pe scurt:

  1. in statele in care democratia e tinara, precautii speciale sunt necesare pentru a impiedica extinderea actiunilor procuraturii in afara sferei criminalitatii, in cele de interes public (adica ce cauta DNA-ul sa intervina peste sesizarile catre CCR si o decizie CCR care decide ca OUG-ul respectiv s-a dat legal?)

  2. Aprobarea automata a cererilor procuraturii de catre judecatori intimidati de aceasta, este un pericol pentru drepturile omului si pentru independentza Justiei ca intreg. – incepe si DW sa se trezeasca si sa priceapa ca asta se intimpla acum in Romania?

  VV, reprezentanti ai LIBE vin in curind la Bucuresti, inteleg ca se va discuta despre puscarii dar si despre interferenta SRI in sistemul de justitie, cred ca ar trebui sa ridicati clar si aceasta problema, DNA-ul care se doreste superioara si puterii executive si celei legislative dar si Justitiei, ca a patra putere in stat, inacceptabil intr-o democratie si un stat de drept. Ce spun mai sus vine din recomandarile Comisiei de la Venetia nu din parerea nu stiu cui de pe strada.

  (” Este un pericol major ca serviciile procuraturii, excesiv de puternice, sa devina o a patra autoritate a statului fara niciun fel de posibilitate de responsabilizare.” – CV . In Romania aceasta a fost cultivat, prin atitudinea DNA de la alergatul cetatenilor cu bibliile pe capote, la ce se intimpla acum, si de ceva timp aceasta atotputernicie are reclama facuta chiar de DNA pentru a atrage populatia in a-I da asemena capacitate. DNA-ul intentionat isi creste suport public ca sa devina o putere noua in stat, in detrimentul nu doar al independetei justitiei, ci al statului de drept si democratiei. iar cei care sustin asa ceva desi se erijeaza in luptatori anti coruptie si sustinatori ai statului de drept sustin o putere a patra care nu are nicio responsabilitate – nu aveti lege a responsabilitatii magistratilor, prevederile actuale legale nu se aplica in niciun fel – si care doreste sa dicteze oricui (ce-ar fi sa lasati procurorii sa devina ministri si sa faca dumnealor politicile publice ca sa nu mai riscati sa fiti chemati la DNA pentru o OUG a carei elaborare a fost considerate constitutional de CCR?)

 11. Mihail spune:

  @Filipache,

  chestia asta cum mimezi tu in fiecare zi naivitatea, cum o faci tu pe votantul tâmp si neajutorat, oboseste.
  Tu chiar ne jignesti inteligenta.
  Lasa-l tu pe Ponta in pace, ca are dreptate. Iar despre Iordache nu te lua. A fost un ministru bun care si-a luat treaba in serios. CCR-ul a confirmat ca ordonanta 13 respecta Constitutia.
  Omul, respecta partidul si deciiziile lui.
  Tu nu ai 10% din caracterul lui Iordache. Poate ai uitat cum îl pupai in dos pe “Tari”, iar acum nu mai obosesti scuipandu-l.
  Daca rămâneai la “Tari”, dovedeai inteligența.

 12. Mihail spune:

  Deci, rectorul de la Iasi, ministru la Justitie ?
  Tare interesant, omul este beton.

 13. Mihail spune:

  Gîndul de miercuri, 22 februarie 2017 | cristoiublog

  http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-miercuri-22-februarie-2017/