Trebuie să medităm mai mult asupra a ceea ce ni se întâmplă. Și de aceea traumele rămân nelecuite și ne apasă , ca un blestem. Multe din întâmplările istoriei recente au rămas neelucidate. Ne prefacem că le uităm și credem că asta rezolvă problema. Când de fapt, ceea ce crezi că s-a lecuit prin uitare sau prin neînțelegere, se întâmplă din nou. Și, de aceea, tranziția pare un fel de barcă cu o singură vâslă care, oricât de vârtos ai vâsli, se învârte și mai abitir în cerc.
Să ne gândim o clipă la cele două ample mișcări de protest din ultimii ani. Ce au ele în comun și ce le deosebește? Poate că răspunsul la aceste două întrebări ne va ajuta să înțelegem ce și de ce ni se întâmplă.
Asemănări.
- Rolul jucat de Facebook a fost determinant. Ambele mitinguri au fost „convocate” pe rețelele de socializare. Protestele virtuale au avut o amploare chiar mai mare decât prezența reală în piețe. Nu știm cine a inițiat pe Facebook „convocatorul”, dar el a avut o imediată și largă răspândire.
- Debutul ambelor proteste a fost marcat de incendii în localuri aglomerate, frecventate de tineri. Consecințele incendiilor au fost diferite, de aceea și impactul lor emoțional a fost diferit, determinant în primul caz și aproape nul în cel de-al doilea.
- Principala revendicare a fost, de fiecare dată, demisia Guvernului PSD. Mitingurile au fost îndreptate împotriva PSD și, în subsidiar, împotriva Guvernului, ca expresie politică a acestui partid. Principala țintă umană a fost liderul PSD (Ponta sau Dragnea).
- Tema centrală a fost aceeași: lupta împotriva corupției. Exacerbată, căpătând adesea accente grotești, maniheistă (ei sunt hoții, noi îi reprezentăm pe cei cinstiți). Firește, nu Guvernul Ponta era răspunzător pentru incendiul de la Colectiv. Nici măcar primarul Piedone (în privința asta ar fi interesant de văzut câte imobile publice din Sibiu, inclusiv sediul Primăriei, aveau certificat ISU în timpul mandatelor de primar ale lui Iohannis). Firește, Dragnea nu a fost condamnat pentru fapte de corupție și nici el, nici Tăriceanu nu sunt cercetați pentru fapte de corupție. Dar asta nu a avut nicio importanță pentru protestatari. S-a găsit și o altă formulă, care ignoră complet prezumția de nevinovăție, și anume „penalii”. Chiar dacă niciun membru al Guvernului nu a fost și nu este suspectat de vreo faptă de corupție.
- Protestatarii au avut, de fiecare dată, un comportament pașnic.
- În ambele cazuri s-a încercat deturnarea mitingurilor spre violențe, folosindu-se grupuri turbulente, presupuse a aparține suporterilor echipelor de fotbal. Ele nu au reușit să influențeze caracterul pașnic al manifestărilor.
- Deși a existat, evident, un mod de organizare a protestelor (fără a neglija și participarea spontană a multora), nimeni nu le-a revendicat, nici organizații politice, nici civice.
- In mod bizar, mitingurile nu au avut purtători de cuvânt. Cu excepția unor declarații disparate, luate de jurnaliști în timpul mitingurilor, nu au existat, propriu-zis, reprezentanți ai protestatarilor. Experimentul faimoasei tribune de la Universitate nu s-a repetat. Organizarea și logistica au fost realizate dinafara protestelor propriu-zise.
- De fiecare dată, protestele au elogiat rolul procuraturii, cu predilecție cel al DNA. Nu s-a suflat nicio vorbă despre cazurile de abuz ale procurorilor ori despre condamnările de la CEDO. Mesajul a fost cel al unei justiții puternice, infailibile, care este soluția tuturor problemelor. Mesajul preventiv a fost complet ignorat, preferându-se mesajele punitive.
- Rolul serviciilor de informații a fost unul tabu. Protestatarii nu au făcut nicio referire la serviciile de informații, la scandalurile în care unii dintre reprezentanții serviciilor au fost implicați ori la implicarea crescândă a acestora în societate.
- De fiecare dată președintele României a venit în mijlocul protestatarilor și a fost primit cu aplauze și strângeri de mână.
- În niciunul din cele două șiruri de proteste nu s-a pomenit o alternativă politică. Protestele au contestat Guvernul PSD, dar nu au pomenit nimic despre ce ar urma, de parcă rolul lor era doar cel de a-i alunga pe unii, altcineva urmând să se ocupe de ce va fi pus în loc.
- MIșcările și-au asumat, aparent, rolul unor atitudini „anti-sistem”, deși, de fapt, mesajele își manifestau încrederea nețărmurită în „sistem”, care, în orice regim prezidențial sau semiprezidențial, e format din președinte, servicii de informații și procuratură.
- Protestele și-au manifestat, prin sloganuri și postări, neîncrederea în Parlament și în (unele) partide politice. Cuvinte precum democrație ori pluripartidism au lipsit din recuzita protestelor.
- Mișcările de protest au ignorat complet tema drepturilor omului. Victimele abuzurilor ori îngrădirile libertăților cetățenești prin legi, proceduri și protocoale, au lipsit complet din mesajele protestatarilor. Pentru ei temele prioritare, pe toată durata protestelor, au fost lupta împotriva corupției și rolul providențial al procuraturii.
Diferențe.
- În urma protestelor din 2015, Guvernul PSD a demisionat. În cel de-al doilea caz (2017), Guvernul PSD a rezistat, având de partea sa și argumentul alegerilor câștigate detașat, cu numai o lună în urmă. E drept, a făcut, totuși, o seamă de concesii: retragerea ordonanței buclucașe, mica remaniere etc.
- Protestele din 2017 au avut o amploare mult mai mare, poate și datorită rezistenței Guvernului la presiunile de a demisiona.
- Repertoriul protestelor a fost mai diversificat în 2017. Au fost utilizați copiii, persoanele de vârstă centenară. Au fost reutilizate practicile vechi ale Daciadei (ex. alergători cu drapele) sau ale Cântării României (zeci de mii de petice colorate luminate la comandă etc.). Au fost folosite, din păcate, exprimări care amintesc de perioadele tragice din istoria secolului XX, cum ar fi „ciuma roșie”, „tribunale ale poporului”, siluete în zeghe ale oamenilor politici etc. Nu mai vorbim de copiii puși de părinții lor să calce în picioare păpuși cu nume de politicieni.
- Protestele din 2015 erau îndreptate împotriva PSD, dar și împotriva întregii clase politice. Protestele din 2017 au fost îndreptate exclusiv împotriva PSD. Ele au fost mult mai politizate, sondajele arătând că mare parte a protestatarilor participaseră la alegeri și votaseră împotriva PSD.
- Tensiunile din societate au fost incomparabil mai adânci și patimile mult mai aprinse decât în 2015. Iar patimile au fost întreținute printr-o abilă și inventivă politică de management de tip conflictual.
- Dacă efectul protestelor din 2015 a fost evident – căderea Guvernului PSD-ALDE, instaurarea Guvernului tehnocrat – în 2017 lucrurile sunt mai ambigue. Rolul opoziției este incert, din cauza problemelor USR (USB) din campaniile electorale și a pregătirilor tensionate ale PNL pentru Congres. Imaginea președintelui se tulbură, în urma recentelor decizii judecătorești privind situația sa imobiliară. Numeroase achitări pun sub semnul întrebării infailibilitatea Parchetelor. Codurile penale trebuie puse în acord cu Constituția și nu ne e clar cum vor arăta ele. Etc.etc.
Concluzii:
- Protestele au arătat că faliile din societatea românească sunt chiar mai profunde decât în anii *90.
- Nu trebuie neglijat faptul că printre protestatari au fost numeroși aceia care, independent de „convocări” și de manipulări, au dorit să-și manifeste nemulțumirea legitimă față de direcția greșită în care merge tranziția românească.
- România este lipsită de elite politice, fie din cauză că cele care au apărut după 1990 au îmbătrânit ori au fost anihilate, fie pentru că nu au avut șansa de a se reîmprospăta.
- Democrația parlamentară nu se numără printre valorile fundamentale ale societății românești.
- Mentalitățile comuniste persistă. Fie că e vorba de transferul de responsabilitate în dauna asumării de responsabilitate (întotdeauna altcineva e de vină pentru ce ni se întâmplă, și nu noi înșine). Fie că e vorba de abordări globaliste și uniformizatoare, care inventează ținte de carton (toți politicienii sunt corupți, toți guvernanții sunt incompetenți). Fie că e vorba de ura de clasă, într-o variantă nouă (suntem săraci pentru că alții fură). Fie că e vorba de recuzita festivistă (la comandă, se ridică drapele sau petice colorate). Fie că e vorba de elogiul adus serviciilor secrete și procuraturii , ca salvatoare ale neamului, ori de omagiul adus conducătorului. Din păcate, aceste practici se răsfrâng și asupra tinerei generații care, necunoscând comunismul, nu știe cum să se ferească de năravurile sale.
Ce va fi?
Nu știm. Tot ce putem spune, pornind de la experiențele trecutului, este că toate mișcările de protest din 1990 încoace au dus la întărirea stângii (cu diversele sale formule – FSN, PDSR sau PSD). După Piața Universității, FSN și acoliții săi au obținut 80% în Parlament. După mitingurile Alianței Civice și cele prilejuite de venirea Regelui (ambele de mai mare amploare decât cele din 2017), PSDR și acoliții săi au obținut peste 60% în Parlament. După mitingurile din 2012, PSD (în cadrul USL) a obținut 70% la alegeri. Mitingurile post-Colectiv au oferit PSD, pe fundalul ieșirii de la guvernare și a prestației slabe a tehnocraților, șansa de a câștiga alegerile din 2016 în 90% din județele țării, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată.
Om trăi și om vedea. Bine ar fi ca, trăind și văzând, să și înțelegem și să îndreptăm. Vorba lui Arghezi: „Urez românilor să gândească bine la ceea ce gândesc!”
Pare sa fie o guvernare social liberala feja
Si ce-i rau in asta?
Nimic rau doar o constatare. Daca nu credeam in voi nu votam alde
http://www.activenews.ro/stiri-politic/DUP%C3%83-26-DE-ANI.-Ce-stiu-tinerii-de-azi-despre-mineriada-din-iunie-1990.-VIDEO-134160
e foarte trist….si acesti copii ies acum in strada si numesc pe altii “ciuma rosie”, mda….cum spunea Dorin, aceasta amestecatura diabolica de dreapta stinga, securisti in blana democratica batindu-se in piept cu “statul de drept”, false standarde… e de cosmar. Si aceasta manifestatie de la PV e o amestecatura…Ne vom trezi vreodata?
@ Dorin
special pentru tine, din 1990, Andries
https://www.youtube.com/watch?v=sjn6XDf-knY
@Cris, multumesc frumos pentru dedicatie! Dupa cum iti poti imagina, pe Alexe il cunosc din facultate, era o prezenta constanta la Club A. Oricum, Club A era pe vremea aceea ceva special, era un loc unde puteau fi vazuti inclusiv unii care nu prea mai apareau in public precum Doru Stanculescu sau Adriana Ausch, care in perioada aceea canta rar fiindca trebuia sa-si menajeze vocea.
In mod particular, primul disc al lui Andries (Interioare) se leaga in mintea mea de stagiul petrecut intr-un mic orasel de provincie. Pe Alexe il intalnisem in troleibuz in iarna lui 1983, veneam amandoi din Lacul Tei, el era cu chitara in brate si-mi spunea ca a repetat cu o prietena cateva cantece pentru albumul care urmeaza sa apara anul viitor. Apoi a aparut discul si, inzapezit in acel oras de provincie ascultam melodiile de pe el, care imi aduceau aminte de Bucurestii acelor ani, de stradutele din spatele Bisericii Armenesti, de zona care inca nu apucase sa fie sistematizata de pe Calea Mosilor sau de pitorestile stradute din jurul dealului Arsenalului.
Imi aduc aminte de asemenea cum, ulterior, am revenit in Bucuresti si am vazut cu oroare cum tot cartierul disparuse, iar in centrul unui maidan de ruine se mai vedeau inca in picioare partial ruinele bisericii Manastirii Vacaresti. Pana la urma au demolat-o si pe aceea.
Parca asupra Bucurestilor facultatii mele cazuse un blestem al demolarilor. S-au dus si Halele Centrale, si frumoasele Asezaminte Brancovenesti, ctitorie a Saftei Brancoveanu. Nu pot decat sa ma amuz amar gandindu-ma ca pe Ceausescu si pe Elena lui, ca tot vorbeam de blestem, i-a ajuns din urma blestemul Saftei asa cum era el inscris pe placa de marmura de pe biserica din incinta spitalului. In buna traditie a secolelor trecute, pisania se sfarseste cu o afurisenie in care se cere Divinitatii ca acela care va indrazni sa faca rau asezamantului, sa moara de mana neamului sau in zi de sarbatoare.
Oricat de vinovat ar fi fost Ceausescu, executia sa a fost un omor si imi place sa cred ca pacatul acelui omor a fost luat de pe umerii poporului roman de Safta, savarsita din viata ca maicuta la manastirea Varatec.
Nu in ultimul rand, anul mortii ei 1856 a fost totodata un moment de rascruce al istoriei romanesti. A fost momentul tratatului de la Paris prin care marile puteri europene Anglia si Franta, ce intervenisera impreuna cu Turcia pentru a stopa tendintele expansioniste ale Rusiei in Razboiul Crimeii si-au re-castigat influenta asupra Principatelor Dunarene. Daca momentul 1856 nu ar fi existat, probabil ca nici Romania n-ar fi existat, iar noi acum vorbeam ruseste.
De ce spun asta? fiindca lectiile istoriei sunt intotdeauna cel mai bine valabile pe termen lung. Desi noi ne tinem “frati” cu francezii de ginta latina, in momentul 1856 cel mai mult ne-a ajutat atitudinea pragmatica a Imperiului Britanic. Ei au fost direct interesati de crearea si sustinerea unui mic regat independent la gurile Dunarii la fel dupa cum au fost interesati de crearea si sustinerea unui regat independent pe Continent, peste Canalul Maneci; totodata un stat tampon neutru intre Franta si Tarile de Jos, ambele fiind tari cu care englezii au purtat de-a cursul timpului nenumarate razboaie.
Si acum, in contextul european de azi, lectia Angliei merita sa fie ascultata cu luare-aminte. Aveam senzatia ca politicienii de la Bucuresti inca n-au asimilat mesajul recentului vot pentru Brexit si a fost o surpriza foarte placuta sa aud parerea domnului Tariceanu care a vorbit foarte frumos si articulat pe tema asta.
Bineinteles ca tonomatele au distorsionat imediat ceea ce spusese, ajungand pana la a sustine ca a cerut nici mai mult nici mai putin decat iesirea Romaniei din UE- nici vorba de asa ceva.
In schimb, mi se pare corecta ideea ca ar fi cazul ca Romania sa nu mai ramana mereu in pozitia ghiocelului fata de Occident si sa isi caute in mod activ pozitia potrivita aspiratiilor ei pe scena politica extrem de complexa de azi.
Sa inteleg ca adresa ati facut-o recent ? Adica, chiar l-ati ascultat pe Păcală si pe mine(nu sugerez ca trebuia sa va zica cineva) ?
https://www.dcnews.ro/lovitura-pentru-iohannis-solicitare-anaf-ancheta-pe-averea-pre-edintelui_533890.html
Stirea este pe DCnews, nu-i aparuta de mult timp. Daca este noua, atunci eu sunt incantat, ramane de vazut ce se va intampla. Se pun inspectorii pe verificat, ori va face DNA-ul dosar ca aveti fire albe in barba.
Nu inteleg ce e nou in asta.
In 2015 Ponta si Guvernul condus de el nu aveau nicio treaba cu incendiul de la Colectiv. Nu Prim Ministrul este vinovat ca nu se respecta legea intr-o magherniţa.
Dealtfel, Ponta a si declarat ca a descoperit in aceasta intamplare, ocazia numai buna ca sa demisioneze. L-a lasat pe Ciolos ca sa guverneze, iar dupa un an PSD a castigat lejer alegerile.
A avut o strategie foarte buna.
….In Anglia nu ai nicio sansa ca sa vezi o multime atat de mare adunata, mai ales la Londra. Mai mult, englezii evita zonele aglomerate. Oricând poate aparea unul care sa se detoneze, ori sa intre cu camionul in multime.
Din cauza lui IRA, in centrul Londrei nici cosuri de gunoi nu vei vedea. Irlandezii acolo lasau bombele. Macar, erau domni, dadeau inainte de explozie, un telefon.
# IPOCRIZIE postare a doamnei turcan de ieri:
“Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, i-a cerut vineri ministrului Sănătăţii să prezinte o dată clară la care vaccinul pentru hepatita B va fi disponibil. “Îi cer ministrului Sănătăţii să prezinte o dată clară la care vaccinul pentru hepatita B va fi disponibil, şi nu ‘speranţe’ generale, întrucât situaţia este extrem de gravă pentru nou-născuţi, şi nu numai. Poate actualul ministru nu înţelege responsabilitatea pe care o poartă faţă de viaţa cetăţenilor, inclusiv din punct de vedere legal, şi implicit nici faptul că nu-şi poate permite să fie evaziv pe acest subiect”, a scris Turcan pe Facebook.
Ea a adăugat că actualul ministru al Sănătăţii trebuie să identifice urgent, în zilele următoare, soluţia imediată prin care se poate depăşi această criză, nu peste două luni.”
http://www.stiripesurse.ro/turcan-apel-catre-ministrul-sanatatii-cand-va-fi-disponibil-vaccinul-pentru-hepatita-b_1181868.html
Pe timpul domnului Voiculescu de ce nu spunea asa ceva? caci vaccinul hexavalent si cel de hepatita B lipsesc de pe timpul dinsului, nu s-au facut mai facut achizitii s-au folosit doar stocurile deja existente. S-a anuntzat deja la inceputul lui ianuarie ca nu mai sunt vaccinuri pentru hepatita B, chiar actualul ministru al sanatatii a spus-o, ca acestea sunt probleme nerezolvate din 2016,… de cind actualul guvern abia fusese investit, Am si postat aici pe blog la timpul respectiv….Deci a cui responsabilitate e ca in timpul sau s-au epuizat stocurile si nu s-au achizitionat altele? Nu cumva a domnului Voiculescu, din moment ce asta se intimpla de la sfirsitul anului 2016 si luni la rind doar s-au redirectionat dozele de vaccin inca existente pina s-a ajuns la zero in ianuarie 2017…. Voiculescu, acela care isi facea selfiuri prin PV cu #resist? cel pe care il adora elenick, cel care se topeste de grija copiilor #subventie Pfizer?
Mare e gradina Domnului si nu stiu cum de rabda atita demagogie, prostie fudula si praf aruncat in ochi.
# resist, # traiasca tehnocratii ca au fost cei mai buni administratori ai tarii, # pupat frunte voiculescu.
# PREVENIREA SI ORGANIZAREA IN CAZUL EPIDEMIILOR; ce s-a invatzat de la explozia de E coli toxigen?, cum anticipam: NIMIC. Vreun anuntz clar referitor la epidemia de rujeola pe timpul dinsului Voiculescu ati auzit? S-a chemat ECDC-ul pentru suport? (pai la coleciv nu au dat din picior ca nu s-au amorsat sistemele de suport European in 24 de ore?…. aici au trecut luni). S-a educat populatia cum sa se fereasca, cind sa mearga la medic, ceva? Pai cum, cei care au iesit de oroare la Colectiv nu ies sa # rujeola, 2600 de copii afectati, 16 copii morti?
Ah sa nu uit, # TELEMEDICINA… s-a facut program pilot, idee splendida pornita pe timpul mult hulitului banicioiu. In 2016 trebuia aranjata legislatia si conexiunea cu CNAS…. nici pe asta nu a facut-o domnul Voiculescu in anul 2016 – e vorba de 20 milioane de euro investiti… pe dumnealui Voiculescu, care-l injura pe Lascar pentru o barocamera, il trage cineva la raspundere ca zace un sistem de 20 milioane de euro de un an? Nu-I nimic ne aplauda NATO pentru folosirea telemedicinii in conditii de razboi, gratie lui Arafat…. pentru romanii din Romania numai injuraturi si aplaudat PV pentru voiculescu…si telemedicina nu.
Asa este, am avut la Iasi o emisiune cu o domnisoara pe nume Iulia Scantei. Instructiva emisiune.
Am vazut pe Facebook ca anuntati emisiunea, participarea la emisiune. De când nu l-am m-ai vazut pe nenea de la TeleMea…
Okay, banuiesc ca ati spulberat-o puţin pe tantea aia, nu aveti un link cu înregistrarea emisiunii ?
Inteleg că se reia luni. Suflete chinuite…
@ VV
am aceiasi parere in mare parte cu o exceptie notabila:
“4.Democrația parlamentară nu se numără printre valorile fundamentale ale societății românești.”
Si cu o adaugare la similitudini: nici in 2015, nici in 2017 majoritarii nu au reactionat deloc, dimpotriva, au indemnat ca sustinatorii sa nu faca nimic, sa nu iasa chipurile violente, samd.
Aici s-a gresit grav dupa parerea mea, asa cum fortele malefice au scos in strada tot ce au putut scoate… asa trebuiau sa faca si majoritarii! Lumea e influentabila, iar cei care au vazut lipsa de reactie a PSD-ului la actiunile astea au putut trage concluzia ca PSD are motive reale sa se teama, si ca probabil exista pe undeva niste scheleti prin dulapuri.
Si care e fectul final din treaba asta? Majoritarii vor conduce 4 ani timorati si cu frica in spate! Daca ar fi scos lumea in strada sa vada toata tara cita sustinere exista…. nici dumneavoastra n-ati fi ajuns la concluzia pe care ati exprimat-o la punctul 4!
Deci, stiam de sesizarea dvs. vizavi de “finantarea” săsoiului. Nu am inteles ce i-a apucat acum pe cei din media ca sa reia stirea.
Intre timp m-am lamurit, Fiscul a inregistrat scrisoarea, iar acum s-au apucat aiia de verificat documentele.
Mai este cale lunga.
Din articolul din Reis Project, stiu ca este oricum o contradictie in declaratiile financiare ale Presedintelui. In plus, banca anunta ca se muta din casa pierduta. Presupun, ca acest contract, era o forma mascata, ca Iohanis, sa primeasca o şpagă. Nu neaparat din partea bancii. Si ala care taie copacii din Romania, este austriac.
Ce facem cu prespricptia dupa 5 ani ?
Potrivit legii, ANAF-ul va trebui ca sa va raspunda.
Nu pot sa cred, banca se muta din casuta sasului, asta fara ca cineva sa doreasca ca sa-i evacuieze.
Pur si simplu, banca nu vrea ca sa dea chiria Statului.
De ce oare ?
Asta e interesat, cu chiria. Dar poate ca banca nu vrea sa ramana in centrul unui scandal.
Oricum, chestia asta cu casa arata o anumita trasatura de caracter. Daca opinia publică trece ușor peste asta, atunci chiar nu mai e nimic de facut în țara asta.
Ei, exact aici e unul dintre punctele in care dumneavoastra, impreuna cu foarte multi din actuala putere, faceti o greseala de perceptie foarte grava: opinia asta publica nu e formata in general in modul cum ati vazut ca si-au format “opinia” cei care au iesit in strada pentru darimarea guvernului! Ba chiar ati putut vedea ca multi dintre cei care au iesit in strada aveau opiniile foarte diferite si contradictorii intre ele, unii iesisera pentru ceva, altii pentru altceva… si habar n-aveau ca nu toti dintre cei care iesisera acolo iesisera defapt pentru acelasi motiv pentru care iesisera ei! Asta ce arata? Ei au fost canalizati acolo, prin manipulare pe foarte multe canale! Cineva s-a ocupat si probabil se ocupa si in momentul de fata de “gestionat” toate subiectele exploatabile prin manipuare, iar aceia care fac treaba asta nu sunt un grup mic de persoane ci unul mai mare, care are suficienta forta umana sa controleze si sa “canalizeze” acele nemultumiri in asa fel incit sa-i adune laolalta pe toti in acelasi punct la aceiasi ora!
Ei bine, acelasi lucru nu se intimpla si in tabara celor aflati azi la putere! Chiar daca ar avea TOTI aceiasi opinie… si tot n-ar avea cum sa afle unii de altii si sa se organizeze la maniera celor care au iesit in strada! Ei ar putea bine mersi sa aiba opinii foarte vehemente impotriva unor fapte precum cele ale lui Iohannis… si totusi sa nu stie unii de altii, si mai ales sa nu aiba capacitatea de a se mobiliza sa manifesteze!
Deci, pentru asta exista nevoia de lideri politici, de formatori de opinie, asta e rolul pe care ar trebui sa-l aiba liderii politici, si anume sa adune laolalta opiniile similare si sa le dea un azimut!
Prin urmare sfatul meu este sa studiati putina sociologie acolo in tabara puterii, pentru ca sociologia are un capitol care se numeste manipulare! Nu va indemn sa deveniti manipulatori, dar macar invatati notiunile elementare ca sa nu deveniti victimele manipularii.
Ai dreptate, mitingurile au fost eterogene.
Cine controleaza opinia publica?
O p\rte a opiniei publice este influentata de mesaje, de televiziuni, de Fb. Cine face asta? Cred că profesioniștii.
@vv
Ca sa aratati desteptaciune votati si initiativa legislativa a pnl de impozitare a multinationalelor. Si modificati legea aia cu sri sa nu mai aiba srluri
Si crezi tu ca asta o sa-i opreasca ?
nu nu o sa-i opreasca dar in caz ca-i prinde e caz de gherla
Multi spun si o cred si eu, ca fosta Securitate s-a rafinat. Este mult mai rea decat era pe vremea lui Nea Nicu. Sunt si cu mult mai multi, au alta temnica….au multi bani.
Ce-ar fi ca SRI-ul sa fie desfiinţat si infiinţat un alt serviciu de informatii ?
Nu asa bre. Daca tai srlurile tai banii neoficiali, tai afaceri ilegale, tai cacanarii din presa care o ard cu justitia in gura, ongisti care urla de dna dar nu se uita ca tara nu are ce manca. 4 milioane de salariati platiti cu salariul minim
Nu stiu cum e prin alte tari. Nu sunt specialist in servicii si procuraturi.
Chestia e ca acum SRI are mai multe mijloace de urmarire decat avea securitatea. Acum ii ajutam și noi, cu telefoanele mobile, cu internetul, povestim pe Fb tot ce ni se intampla, ei stiu ce prieteni avem, cine da like-uri…
@Mihai
cum sa desfiintezi si sa reinfiintezi? Tot cu aia trebuie sa lucrezi ca iti trebuie zeci de ani sa creezi alt serviciu. De aia in tarile stabile si democrate sunt mai multe care sunt in reala concurenta. In cazul in care unul din ele acapareaza prea multa putere (nu uitati incercarile actuale de a fuziona pe toate) celelalte ii dau la cap. ce se face insa in Ro? De la medar (un criminal Dumnezeu sa-l ierte) cu a sa “comunitate de informatii” la maior, helvig and comp toti vor un singur serviciu (simplu de condus). Din pacate tudorache eminenta gri al guvernului ciolos si a lui joha a reusit sa distruga dipi in favoarea sri. Se incearca acelasi lucru cu parchetele dna si diicot ca sa nu mai poata exsita nici un control extern dat de concurenta.
Aia cu multinaționalele o sa treaca. Cu SRI trebuie să văd ce lege e aia.
De doua zile, vibreaza presa ca gen. Capsuna ii va lua locul lui c
Coldea.
Dom’le, ce chestie, cine ar fi crezut ca subofiterul Capsuna, va ajunge direct din filmul “BD la munte si la mare” mare gheneral la SRI.
O nebunie care va crea haos!
http://www.tion.ro/robu-despre-taxa-auto-de-intrare-in-orase-a-guvernului-grindeanu-mi-se-pare-inadmisibil-sa-i-sicanam-pe-oameni/1788191
Pentru tine orice vine de la Guvern este prost, rau, haos.
Dar ca Plicusor Ban a ciordit niste bani multi nu este haos.
Ca sasalaul a pierdut a doua casa in instanta, ca urmare a doua testamente falsificate, pe care le-a prezentat in instanta, iar nu ti se pare haus…ci chiar firesc.
Toate astea debordeaza de normalitate.
Timisoara estebultimul oras din tara aceasta care ar putea ca sa se planga. Are autostrada, are centura.
Guvernul stie foarte bine ce face !
Asa cum a stiut si cu Ord. 13, care are si comfirmarea CCR-lui, dar la care s-au gasit 100 de mii de tampiţi/habarnisti care sa iasa in strada, ca li se pare lor ca nu este in regula.
http://psnews.ro/congres-pnl-buican-lobby-istul-pentru-taieri-de-paduri-sustinut-la-conducerea-partidului-exclusiv-164119/
@Pacala,
nu tai nimic, pentru ca la aia din PSD le tremura bracinarii. Efectiv, nu inteleg de ce se tem, de ce dorm ?
Bun, am inteles ca aceasta atitudine au avut-o in campanie, consiliati de niste isralenieni. Dar, asta era valabil atunci, acum nu mai merge.
Poate nu aud, sau nu au habar, ca cei care i-au votat, vor actiune.
Eu, chiar vreau sex. Sa-l reguleze( scuze dl. Vosganian) pe sas, pe Luluţa(neprotejat), pe tehnocrati si pe cei din servicii. Sa nu uit de Procurorul General.
Intr-adevar, se pare ca PSD a trecut pe varianta soft. La fel și Iohannis.
chiar nu inteleg ce se intimpla cu romaniacurata….hmmm
“Problema cu DNA-ul, parțial și cu alte parchete este aceea că s-au îmbătat de pasiunea puterii. Iar acum, după succesul marilor proteste, în care DNA a primit numai cuvinte de laudă, mă tem că beția are și mai puține șanse să treacă. În cazul în speță. DNA a reacționat mai degrabă la strigătul protestatarilor – „DNA să vină să vă ia” – decît la solicitările legii. Problema care se pune acum este dacă este posibil să se facă dreptate – ceea ce ne interesează pe toți, după cum cred – încălcînd sau ocolind legea… Respectarea strictă a legii, de către toți – . politicieni, instituții, cetățeni etc – este însăși temelia democrației, a statului de drept. Ca și Dragoș Pătraru, căruia îi postez un articol, mai jos, nu cred că trebuie să suspendăm democrația pînă terminăm lupta cu corupție. Cum ultima e eternă, consubstanțială omului și societăților sale, ar însemna să punem democrația definitiv între paranteze. V-ar plăcea să trăiți într-o asemenea lume? Păi, deja trăim!”
https://www.romaniacurata.ro/liviu-antonesei-parchetele-sint-deasupra-legii/
Mi-a plăcut textul ăsta.
De fiecare data, atunci când vreau sa deschid link-ul postat de tine, al lui “Romania curata”, apare o chestie pe un fond rosu “impozitul plătit” si “clik aici”. Degeaba dau clik, imaginea se repeta. Uf.
si site-ul se deschide la fel. Am micsorat patratul rosu cu degetele si apoi, am citit articolul, chinuit.
Nu mai contează(pe Liviu Antonesei il citesc cu mare placere, il cunosc personal, de pe vremea lui Nea Nicu). Multumesc.
http://www.contributors.ro/editorial/romania-gurilor-%c8%99tirbe/
Acest domn Liiceanu, cu inteligentza si moralitatea sa superioare bietilor “stirbi”, era decorat in 2014 de basescu si raspundea asa:
“Dumneavoastră aţi spus în cuvântul pe care ni l-aţi adresat că nu ştiţi dacă aţi fost la înălţimea exigenţelor măcar a unei părţi din intelectualitatea română. Fac parte din acei cărora li s-a lipit eticheta de «intelectual al lui Băsescu» şi aş vrea să spun cu această ocazie că aţi fost la înălţimea unei bune părţi a intelectualităţii din ţara asta. (…) Asta înseamnă tocmai că s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea dumneavoastră (…) Timp de 10 ani cât aţi fost, sunteţi preşedintele României, nu aţi făcut decât să ne aşezaţi pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al României, trebuia să ne aşezăm. Şi pentru asta vă mulţumim”.
( http://www.mediafax.ro/cultura-media/liiceanu-catre-basescu-ati-fost-la-inaltimea-unei-bune-parti-a-intelectualitatii-din-tara-asta-12617044 )
Corect, dinsul, domnul Liiceanu, e intr-adevar la nivelul de lichelism al acestui securist, acestui impostor si sociopat numit Basescu, e pe drumul “cel bun” dictat de acesta. Ii cinta ode atunci cind mureau oameni in fatza unor spitale inchise de dinsul, nu il interesau “stirbii” atunci cind li se taiau salariile sau pensiile, nu si-a adus aminte de Pitesti cind un comunist si securist ca basescuceldemocrat condamna comunismul in culmea batjocurii fatza de cei tinuti in puscarii de comunisti si pe care, altfel, nu i-a primit niciodata macar in vreo audientza de parca ar fi avut, hmmm, ciuma.
Liiceanu e mult, foarte mult sub nivelul acelor “stirbi”: e o canalie.
*****
Filip, tu, altii care erati aici si v-ati simtit umiliti de acel “mahala inepta” si “viermii” din partea basistilor, cum puteti sa va aliati acum cu aceste canalii? Cum de pot sa va ia mintile si sufletele? Ce crezi ca esti tu pentru ei decit un alt asemenea “stirb”, ce crede barosanul ca e pentru ei decit un asemenea agramat, buni de folosit acum pe moment , de dus de nas, carne de pus in piatza cu luminitze colorate ca sa dea ei bine prin nu stiu ce publicatii straine, ca in momentul urmator sa va scuipe….. Cum puteti sa va lasati dusi de asemenea sociopati? e sinistru…
Eu nu am votat nici cu a lui*Basescu nici cu a lui* Gorghiu.
Alde pe mine nu ma convins si nu ma convinde ,asa ca am votat USR.
Să-ți trăiască!!! Citește-le din Cartea șoaptelor, să nu-i trezești…
Cartea soaptelor pe care o am, e fara autograf……….am cumparat-o cand ne-am vazut la Bucuresti.Deci sunt un autodidact……:D
Ca atunci când numeri oile, să adormi…
Filip, la momentul la care s-a facut unirea pdl cu pnl am considerat ca e un dezastru, ceva de o toxicitate cu niste consecinte greu de calculat. Si asa este, Pnl a ajuns alibi pentru indivizi ca predoiu si boc, ca turcan si anastase. L-am auzit, ieri cred, pe Ludovic Orban si m-a durut sufletul, nu stiu ce sanse are. Alta parte a liberalilor e acum ALDE si nu e convingator inca. Pe fondul acesta apare ceva ca USR-ul si tehnocratii adica o fantosa. Iohannis al dumneavoastra nu are notiuni elementare de democratie si stat de drept, darmite de liberalism.
La momentul acesta exista liberali, raspinditi, dar un partid liberal puternic cu un mesaj liberal capabil sa uneasca nu, unul asa numit e o impostura grotesc pedelista, altul se chinuie sa se nasca,, si deci capacitate de coagulare, de orientare a populatiei non stinga nu exista. Te trezesti in situatia caraghioasa in care mai liberal e psd-ul ca masuri si normal acestea sunt compromise si de alte tendintze din interior si de lipsa de incredere, iar normala, a celor non-stinga si de o campanie extrema a securistilor “de dreapta” impotriva celor “de stinga” si viceversa care se poarta in culise si din care la exterior razbat catusele, sa te ia DNA, zvonaci si mult spectacol.
Fantose, impostori si dezagregare, despre asta vorbim.
Eu nu te condamn ca ai ales USR, Doamne fereste, fiecare isi alege pe cei care crede ca ii reprezinta mai bine interesele. Ci spun ca a alege pe cineva sa iti reprezinte interesele, in Romania, acum, a ajuns ceva de soiul unui exercitiu de a alege ciupercile din ciulama, greu de gasit si invariabil minjite de atmosfera aceasta gri fainoasa in care se respira in Romania: te poti astepta oricind ca odata ce se usuca o coaja fainooasa si se vede ceva din ce este dedesupt sa ai mari surprize, rele sau bune…nimic nu e ce pare a fi.
http://www.evz.ro/razboiul-scriitorilor-liiceanu-atacat-dur-de-alexandru-petria.html
bravo ai votat cu ai lui gotiu
aferim matale
Tocmai asta e cu domnul Liiceanu. Are și dânsul comenzile lui. Când mă gândesc că pe vremea când eu făceam pușcărie, dânsul se gândea cum să ia Editura politică și acum ne dă lecții, inteleg de ce am ajuns aici.
Totusi, a făcut o editura buna, prestigioasa.
Ma insel eu?
A luat ceva gata făcut si i-a schimbat destinatia, menirea. In loc sa editeze toate cartile alea cu coperta rosir, a decis sa aleagă cârti foarte serioase. Ma rog, mai sunt si cele “de pe noptiera”.
Stiti ce cred eu mai curând ? Ca i-a intrat in cap ca este mare, este extraordinar. Noi îmbătrânim si tindem sa uita
ca creierul ne lasa, o ia pe aratura. Liiceanu imbatraneste urat. Păcat, mare păcat.
Nu-l urâți, nu-l dusmaniți, hai sa ne pastram pe Liiceanu, cel de acum 10 ani, nu stiu. Filozoful, scriitorul, omul de cultura.
Aluat o editura de la stat si bani fe la stat. Asa oricine poate
Eu nu-l dusmanesc, el msa dușmănește
despre consilierii israelieni. Doar un pic:
http://www.romaniacurata.ro/sorosismul-inventat-in-laborator-de-consilierii-israelieni-ai-lui-dragnea/
@Mihail
Da dragnea si-a luat consilieri de top. psd-ul a reusit sa nu se dea in stamba la alegeri i-a lasat pe ceilalti sa se dea in stamba recte usr + pnl.
Aia cu soros este un joc de glezne pe care nu israelienii l-au adus in discutie.
Soros a fost perceput ca fiind departe de a fi “neutru” politic cu multi ani inainte. Si asta doar pt meritul sau de hahalera. madam mungiu nu mai tazriu de acum un an sau doi prin vocea “inegalabilului” somnoros gotiu explica cum cu toate actele date in fapt de presa “romania cu o rata” nu ar fi primit bani de la guvernul norvegian. Era binenteles vorba de “bavernet” si aberatia de firma “privata” care face legea minorilor in Norvegia. Si acolo jupanul soros si-ai bagat bine coada. E intersat din cale afara sa aibe “ieniceri” pe post de salariati ai propriilor sale ong-uri si nu oameni care au primit o educatie familiara.
Nu pt nimic intr-o seama de democratii occidentale a fost pus la index. Daca te uiti la “politica” consilierilor usr + pnl ei si-au gasit calul de bataie pe putin si pe rusia. Din nou nationalism tamp. Nu mai tinea “ciorba asta reincalzita”
Mmmmm….
Peste 8.000 de membri şi simpatizanţi ai PSD au participat, sâmbătă, la Târgoviște la un miting și un marș organizate de filiala Dâmboviţa pentru susţinerea Guvernului Grindeanu și a conducerii centrale a partidului.
Oamenii au adus cu ei numeroase pancarte cu mesaje precum: “Pierdut președinte, îl declarăm nul”, “Mediator, nu meditator”,”Sunt TSD-ist, nu comunist!”, “Votul meu contează”, “Protest elegant…/Preşedinte ezitant”, “Ghinion, am ieșit și noi”, “OmNuBinom”, ”Și eu #rezist, frate”, ”Mai doarme ăla de la USR?”.
8000 de oameni nu e puțin. Dar unde ajungem cu competitia asta intre proteste?
Nicaeri, este o prostie.
ceea ce se doreste este razboi intre romani asa nu mai are nimeni timp sa vada mizeriile pe care le fac serviciile in Romania.
Astept cu interes sa vad ce va spune iccj despre galea bute. Daca udrea scapa coldea si kovesi cat si tot sistemul e in cadere libera. Daca nu o sa fie si mai greu de a fi pusi cu botul pe labe.
Vorbeam cu un prieten ieri foarte antipsdist care este pro ce se intampla in piata etc. Suntem prieteni deci nu ne certam si nici nu ne spargem capul. I-am cerut sa nu mai inghita aberatiile de pe facebook dar sa-si faca singur informarile inainte de a “crede” fara a “cerceta”. Si ne-am distrat cu doua trei idei de astea in timp ce beam un vin. O gramada de chestii nu le stia, erau “pe invers” exact cum era si chestia cu copii cu sindrom down, lipsa de medicamente de care a scris atat cris, ordonanta 13 si abuzul de serviciu, etc.
Pana la urma mi-a zis ca el urasete psd-ul la fel de mult dar ca mai grav este ce se intampla cu secu decat ceea ce li se pun prostalailor astora din psd in carca. Oricum el la miting nu mai accepta sa participe. Atentie nu i-am dat io mura in gura linkuri l-am pus sa caute singur eu stand langa el. Se gasesc atatea lucruri care spun multe….
Gata, te facem ierou.
Ia spune, cum arata dantura ta ???
stii ceva, acum incepem sa ne mindrim in masele
http://i.imgur.com/9GM7LK9.png
“we are all mad here??? ” Au ajuns toti dementii sa caute oamenii la dinti si sa le masoare in plombe dreptul de a exista si a avea o opinie.
Si nu exista zi fara asemenea halucinatii, ba mai si cresc in intensitate si nivel de grotesc… uite acum asta cu subiect de olimpiada de romana: “să redactezi un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”. Denuntzul de tip bolsevic ridicat la grad de educatie si masura a culturii cuiva…. splendid.
care “ierou” tata? cand romani sunt impinsi sa urasca alti romani macar in momentul ala ar trebui sa se aprinda un “beculet” in capul fiecaruia. dar nu noi il ascultam pe liicheanu care are de impartit cu stirbii. vezi Doamne sa faca psd-ul urat ce nu a reusit sa faca “maretul sau conducator” sa puna dinti in gurile romanilor. Pana la dinti romanilor timp de mai mult de 10 ani de zile li s-a pus pumnul in gura. Si pt asta trebuie sa-i multumim si lui liicheanu and comp
@mihai
calu’ de dar nu se cauta la “dinti”
http://jurnalul.ro/stiri/observator/dilema-in-parlament-salvam-padurea-sau-padurarii-736580.html
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/interviuri/bogdan-micu-adevarul-despre-hotii-de-lemn-pe-cine-deranjeaza-big-brother-ul-padurilor-736712.html
M-am gândit si eu ca banca vrea sa evite scandalul, însă trebuia sa se mute anul trecut, atunci când s-a decis, in instanta, ca treaba e oablă.
La Iasi, in urma cu 2-3 ani, lângă Guliver, pe Stefan cel Mare(nu si Sfant, deoarece era iubăreț) era magazinul mare al lui Vodafone. Spatii închiriat. Au apărut probleme in tribunal, proprietarii certandu-se. Vodafone s-a mutat cu jucărelele la parterul hotelului Unirea. Stiti cum, repede. Proprietarii…acum, n-au decât ca sa se judece, însă banii de la Vodafone nu mai vin.
Banca din Sibiu, este posibil sa-si fi prelungit sejurul, având in vedere ca era ultimul an de contract, pana la 01 februarie 2017. Dar, rămâne, persista întrebarea, de ce nu doreste ca sa continuie cu Statul ? Sunt voci, specialisti in imobiliare care afirma ca prețul oferit este usor umflat, cam mare, cam generos.
Poate, au si dorit ca sa nu-l supere, enerveze excesiv, pe săsălău, acum Presedinte. Si-o fi spus “De ce sa ma pun câș cu el ” ? Eu, daca eram presedintele bancii, poate la fel as fi gândit. In plus, austriecii repeta intr-una ca ei nu sunt germani, au ei un premolar împotriva nemților, dar nu-l arata fățiș. Sunt foarte discreti.
Păi era recurs in anulare. Puteau sa castige.
Unii, mai si gândesc, nu înghit orice:
DCNews.ro
https://www.dcnews.ro/mobile/uniunea-judecatorilor-atac-frontal-la-raportul-dna_533919.html
@Shadow,
stiu si eu ce sa zic. La fabrica, in break, printre romani, l-am auzit pe unul care spunea despre legatura dintre PSD si rusi. Avea, cel putin, o vena la frunte, umflata.
Noi, ceilalti, am izbucnit, instantaneu in râs. Apoi, câteva zile, dupa, tot am făcut mișto de el.
Daca a prins chestia asta si aici, la 3000 de Km, aici unde nimănui nu-i pasa de politica, de țara.
@mihail
Normal este sa avem relatii comerciale si diplomatice cum au germania si ungaria. Cu rusii
@Mihai
taman la distanta o sa “prinda” asta ca asa au fost oamenii invatati sa gandeasca. Ca prinde in tara uneori am impresia ca “am murit de pomana la revolutie”. Pt ca am murit cu totii cand au murit romani.