Tema zilei – 19 august 2010: “Ce ne spune Academia romana despre Anno Domini 2010: romanii sunt mai lipsiti de speranta decat oricand din 1990 incoace.”

Spuneam acest lucru chiar in prima postare de pe acest blog. Ceea ce acuz, in primul rand, la actuala administratie (pe atunci era PD – PSD, dar se pare ca romanii au uitat) este faptul ca au atrofiat aceasta miraculoasa secretie endocrina a sufletului omenesc care este speranta. Ca au luat din salarii, din veniturile reale ale pensionarilor, din banii scolilor si ai spitalelor nu e atat de dramatic cat este readucerea in subconstientul colectiv a spaimelor si resemnarilor de care credeam ca ne-am lecuit.

Studiul Institutului pentru Cercetarea Calitatii Vietii al Academiei Romane se numeste chiar asa : “Calitatea vietii – 2010″ si este o ampla cercetare sociologica privind conditiile de trai si asteptarile romanilor. Astfel de studii se realizeaza periodic. In acest deceniu au mai fost realizate in 2003 si 2006, Iata concluziile acestei cercetari, pe care v-o recomand:

“Studiul arată faptul că în 2010 oamenii resimt o înrăutăţire a condiţiilor de viaţă comparativ cu anul trecut. De asemenea, 

nivelul optimismului înregistrează cele mai scăzute valori din 1990 şi până în prezent iar temerile populaţiei au crescut, 

dominanta acestora fiind teama de creşterea preţurilor.  

Există şi aspecte ale vieţii personale care rămân relativ constante în timp, acesta fiind cazul evaluării relaţiilor din familie, 

locuinţei sau evaluării stării de sănătate. 

Cele mai abrupte deteriorări se înregistrează în cazul evaluărilor vieţii politice. Atât aprecierea modului în care este 

condusă ţara cât şi satisfacţia faţă de viaţa politică au scăzut semnificativ în timp.  

În general, valorile înregistrate de indicatori în anul 2010 sunt similare cu cele ale anilor 1998-1999, o altă perioadă de 

criză în istoria tranziţiei postcomuniste.   

Rezultatele cercetărilor întreprinse de-a lungul timpului evidenţiază faptul că, în România, calitatea vieţii are valori relativ 

modeste, cu puţine elemente de sprijin pentru populaţie, acestea din urmă situându-se, de obicei, în zona vieţii personale 

şi de familie.”  

28 Responses to “Tema zilei – 19 august 2010: “Ce ne spune Academia romana despre Anno Domini 2010: romanii sunt mai lipsiti de speranta decat oricand din 1990 incoace.””

  1. Bibliotecaru spune:

    Îmi aduc aminte că, nu de mult, un sondaj de opinie spunea că România este ţara europeană cu cei mai mulţi cetăţeni depresivi, trişti şi fără chef de viaţă…

  2. Sfarma-Piatra spune:

    Domnule Vosganian,va pun o intrebare crunta ! Credeti ca Romania a ajuns la sfirsitul traiectoriei ei istorice ? Eu cred ca da ! Acel sfirsit al istoriei de care spunea Francis Fukuyama,e drept ca el s-a referit la istoria mondiala,dupa caderea comunismului ! Eu reduc conceptul lui Fukuyama doar la Romania ! Am ajuns sau vom ajunge un loc exotic al Europei ? Un fel de rezervatie Kruger a Europei ?

  3. Dorin spune:

    “La noi sunt codri verzi de brad
    Şi câmpuri de mătasă;
    La noi atâţia fluturi sunt,
    Şi-atâta jale-n casă.
    Privighetori din alte ţări
    Vin doina să ne-asculte;
    La noi sunt cântece şi flori
    Şi lacrimi multe, multe… ”

    ……………………

    @ Sfarma Piatra: Oare nu cumva mai degraba Romania ar trebui sa ajunga la sfarsitul acestui mod contemplativ-mioritic de a privi lucrurile?

    In urma cu mai multa vreme discutam cu un coleg care raspundea de realizarea planului urbanistic general al orasului Cernavoda si care-mi spunea plin de importanta ca toata zona centrala a orasului este “inundabila” si ca atare ar trebui demolata si re-construita in alta parte. Mi-am adus aminte atunci de o galerie din spatele primariei din Amsterdam, care este decorata cu niste tuburi groase si lungi din sticla umplute cu apa. Fiecare tub reprezinta nivelul pana la care a ajuns apa la cate o inundatie catastrofala care a cuprins orasul in istoria sa recenta si fiecare nivel este cam cu 3-4 metri deasupra pardoselii pietonalului respectiv. Fiindca nu numai zona centrala a orasului Amsterdam este situata in zona “inundabila”ci de-a dreptul jumatate din Olanda!

    Ei bine, in vreme ce romanul ar fi lasat dracului asa o nenorocire de tara umeda si mereu in calea furiei apelor (olandezii spun cu duios patriotism despre tara lor: tara mica, potrivita pentru broaste) olandezul, indarjit de lupta sa cu natura, mai inalta un dig, mai construieste o moara de vant si ramane paznic pe hotar acolo unde l-a pus Dumnezeu si voia proprie. Simbolul modului olandez de a privi lucrurile este povestea baietelului care a salvat orasul astupand degetul gaura din digul care apara satul sau de revarsarea apelor.

    Pentru roman insa mai degraba simbolica este resemnarea, asemenea baciului moldovean in fata inevitabilului destin prezis de draguta mioara. Dar hai sa stam stramb si sa judecam drept: de fapt, acest mod resemnat de a privi lucrurile este mai degraba modul in care prefera partidele din arcul guvernamental sa ne aiba in calitate de guvernati.

    Ca daca marinarii dragi domnului Basescu il intreaba pe acesta, in particular: “domnu presedinte, ce-ati avut cu soldele noastre de le-ati taiat la jumatate?” dumnealui sa poata raspunde, asemenea lui Mircea Diaconu in cunoscutul scheci cu regretatul Toma Caragiu: “N-am gasit alta rima”!

    Daca ar putea, ne-ar pune si bromura in cafeaua de dimineata ca sa stam linistiti.

  4. Bibliotecaru spune:

    @ Sfarma-Piatra
    Fukuyama nu spunea despre o cădere a istoriei în sensul în care traversăm noi această perioadă. Dimpotrivă, domnia sa vorbea despre ultima formă de guvernare socială în liberalismul democratic occidental, cu aceiaşi naturaleţe cu care alţii povesteau despre comunismul ca ultimă formă de guvernare…

    Este însă evident că în acest moment nu ne aflăm în pragul rezolvării unei crize ideologice care să conducă la dispariţia unui conflict între ideologii. Aş spune că, dimpotrivă, ne aflăm tocmai în pragul izbucnirii unei crize a intereselor hegemonice între marile puteri. Natura conflictului de astăzi nu este neapărat ideologia, conceputul de guvernare, ba chiar însăşi ideologia a devenit ceva desuet. Conflictul actual este strâns legat de bani, de bunăstare, de epuizarea resurselor… ceea ce naşte, în primul rând o bătălie a resursei de orice fel, apoi un imperativ de scădere dramatică a consumului.

    Capitalismul nu a fost învins de comunism, dar s-a auto-învins prin faptul că consumerismul, societatea de consum, a condus la bogăţie prin risipa de resursă menită să suporte economia de piaţă şi concurenţa. Epuizând materia primă, nu mai poate exista supraproducţia necesară consumului exacerbat. Dacă nu mai există consumul, nu mai se susţine nici economia. Astfel totul se prăbuşeşte accelerat.

    Sfârşitul omenirii va veni din suprapopulare şi epuizarea resurselor. Prima resursă importantă care se va epuiza este cea a combustibilului fosil. Imaginaţi-vă SUA fără picătură de petrol… aşa veţi înţelege rapid ce înseamnă sfârşitul istoriei.

    În acel moment supravieţuitorii nu vor fi cei cu cele mai importante tehnologii, ci cei care sunt mai pregătiţi să supravieţuiască fără combustibili fosili. Ca urmare a epuizării combustibililor fosili vor cădea industriile care se folosesc de acesta ca materie primă, cum ar fi cea a îngrăşămintelor chimice. Vor rezista deci nu cei mai avansaţi tehnologic, ci cei care mai ştiu face agricultură fără nitraţi, pesticide, erbicide, insecticide…

  5. Sfarma-Piatra spune:

    Domnule Dorin,Cioran spunea despre Romania ca este o farsa reusita !

  6. Sfarma-Piatra spune:

    Domnule Bibliotecaru,aveti dreptate cu epuizarea combustibililor,in SUA s-au facut simulari dupa criza petrolului din anii ’70 concluziile au fost groaznice! In privinta Romaniei ce ar mai putea fi spus ? Tara le-a incercat pe toate,monarhie,republica,dictatura,comunism(fara voia ei) mafiotism etc,nimic nu i s-a potrivit (exceptind monarhia) ! Ce ne-a mai ramas de incercat ? Nici macar faptul ca sintem in UE,si tot nu ne descurcam! Oare sintem o natiune incompetenta ? Probabil ca da…

  7. Bibliotecaru spune:

    @ Sfarma-Piatra
    Să încercăm şi cu democraţia, că aceasta nu a funcţionat niciodată decât cu numele. Dar vor vrea oamenii politici să devină din stăpâni servitori? Aceasta este întrebarea…

  8. radu spune:

    Am putea incerca si cu competenta?

  9. Tiberiu spune:

    @Sfarma-Piatra
    Roamnia-Rezervatie Kruger? Cred ca esti optimist scumpe domn.Asta presupune un minim de organizare,publicitate si facilitati turistice.Asta se va face cu “brandul frunzulitei” ?
    Eu cred altceva, continuind pe acest drum Romania se autoexclude practic din UE daca nu de jure atunci de facto.

  10. Sfarma-Piatra spune:

    Stimate domnule Tiberiu,la partea cu organizarea si publicitatea chiar nu m-am gindit,cind am facut comparatia cu Parcul National Kruger din Republica Sud-Africana !!! Aveti dreptate 100% !

  11. alexis spune:

    Tragedia noastra, ca popor, este ca in loc sa progresam, jucam tot timpul cu fata spre trecut. Intre altele, este dureros ca intelectuali precum Liiceanu sau Plesu sustin un regim unipersonal. Europa a respins un astfel de regim, noi il clamam.

  12. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Daca si Domnia Voastra ne dati de ceva zile d-astea pesimiste, ‘geaba mai incerc eu sa mai ridic moralul liberalilor! Nu ma mai cred nici portocalii. Ca veni vorba: cum mai stam cu noua majoritate parlamentara? Aud ca parlamentarii din arcul puterii au primit mesaje privind niste bani de cheltuit prin colegii. Eu zic ca de pomana mai fac un drum, un podet cand romanul moare de foame!

  13. Tiberiu spune:

    @un liberal optimist
    Pai crezi ca PDL-istii sint fraieri ? O sa imparta bani oamenilor ca “pomana” si o sa le spuna :”vedeti noi avem grija de voi”.

  14. un liberal optimist spune:

    @Tiberiu,
    Ai dreptate! Pe foamea asta se duce prostimea imediat spre un mic si-o bere..

  15. hermann spune:

    Aveti dreptate mai colegi de blog, insa problema este ce face PNL ce plan de actiune de propunem. Pai daca nu ne vedem barnele din ochii nostri cum credeti ca putem sa mergem mai departe, daca nu ne cunoastem intai noi relele si bunele. Mai ieri imi zicea unu nene de pe blog ca is “parlamentar” frustat pentru ca am identificat problemele din partid, dar am si propus actiuni de dezvoltare si culturalizare organizationala a partidului. Insa din pacate conform principiilor si metehnelor romanesti bagam rahatul sub pres si tragem de ata pan’ se rupe, in loc sa luam taurul de coarne. Pai mai ficiorule ala care ascunde rahatul pai sa stii ca, cu politica asta a ta am vazut unde ajunge partidul, cu Mihaita care isi face de cap la Conferintele Judetene, intreaba pe cine vrei pe Cancescu, pe cine vrei, adica fa si tu un scenariu: inchipuie-ti ca ai o fata sau o sora si vine ala si trage de ea sa se culce cu ea, pai io, in cazul asta nu cred ca as vrea sa vad ce ii faci tu personal lui ala, asta in conditiile in care nu esti ca el…
    Dar ma rog trecem acum peste asta si revenim la ce face PNL, pai mai nimic la fel de dezbinat, la fel de dezorganizat in discursul public, la fel de fara stapan, randuiala si respect fata de noi INSINE, in rest avem numa de invatat de la concurenta ceea ce este bun d.p.d.v organizational, pentru ca de la Traian incoace (adica de vreo 2000 de ani) orgnizarea si randuiala a dus la rezultate, cai de nu iara muncim, alocam resurse in campanii si se duce tot pe apa sambetei!
    Apropo Gica contra ala stie ce gust amar ai cand vezi cate mld au facut unii liberali pusi in functie, iar in campanii nici nu au vrut sa stie de partid si a trebuit sa muncim si sa finantam noi astia amaratii, pai nu stii ca daca ai stii ai tacea si ai ramane filozof mai… Daca vrei iti dau si o lista cu ei, daca cumva nu esti printre ei… in rest numa de organizare si munca la unison

  16. Tiberiu spune:

    @Herman
    Problema legitima :
    Guvernul Basescu-Boc distruge tara sistematic,dar ce face opozitia ? Critici ? Prea putin !

  17. antimarinari spune:

    @herman
    “actiuni de dezvoltare si culturalizare organizationala a partidului.”

    -da un copy-paste sa vedem si noi ce intelegi tu prin dezvoltare si culturalizare
    -cea mai antipatica cata eu o vad asa ca pe Gratiela Iordache ( apropos la finante tot asa or fi? chiar se pricepea , caci acum parca nu mai e secreter ) .
    Nu vreau un PNL care sa semene de pilda cu Gratiela Iordache .
    Insa un 10x Mariana Campeanu mi-ar place , si nu pentru ca da bine pe sticla, ci pentru ca are si darul de a mai trezi din hipnoza fsn-istilor.

  18. Tiberiu spune:

    @VV
    In afara de critica guvernarii BB(de la sine inteleasa) eu am propus in principal 2 directii de actiune :

    1)Sa scoateti de la “naftalina” proiectul Johanis, sa-l negociati discret cu UDMR si Minoritatile (facand abstractie momentan de PSD),sa ajungeti la un acord politic serios cu ele, iar la prima motiune de cenzura sa-l scoateti “la mezat” in mod public, punind pe “tava” in fata parlamentarilor nu numai indepartarea lui Boc dar si un guvern alternativ cu larga sustinere publica.

    2)Sa proiectati cu acordul si participarea intregii conduceri PNL un atac mediatic concertat, de mare amploare, care sa aiba ca idee centrala demonstrarea indubitabila (pentru orice minte normala ) cu datele statistice cele mai relevante ca guvernarea PNL a generat o mare crestere economica multianuala care a facut posibila si cresterea salariilor si pensiilor. tot cu date statistice trebuie demonstrata evidenta ” ca guvernul Basescu -Boc a pus tara si economia “pe butuci” si de aceea nu au bani sa palteasca pensiile si salriile. Daca n-ar fi foist niste idioti si niste hoti ordinari Romania n-ar fi avut probleme financiare si n-ar fi fost necesare masurile de austeritate draconice .
    In opozitie cu guvernarea PNL care a generat crestere economica anuala, guvernarea BB a generat descrestere economica anuala.Aceasta este problema Romaniei.

    Concluzia dv.: Nici una din aceste 2 propuneri nu este oportuna din diverse motive

  19. Dorin spune:

    @ Sfarma Piatra:
    Atentie mare cu privire la scoaterea din context a unei afirmatii!
    Cioran nu spunea ca Romania este o farsa reusita. El spunea asa:

    “Înainte de Corneliu Codreanu, România era o Saharã populatã. Cei aflati între cer si pãmânt n-aveau nici un continut, decât asteptarea. Cineva trebuia sã vinã. Treceam cu totii prin desertul românesc, incapabili de orice. Pânã si dispretul ni se pãrea un efort. Tara nu ne putea fi o problemã decât negativã. În cele mai necontrolate sperante, îi acordam o justificare de moment ca unei farse reusite. Si România nu era mai mult decât o farsã reusitã.”

    (Portretul interior al capitanului, “Glasul Strãmosesc”, Sibiu, Anul VI, Nr.10, 25 Decembrie 1940)

    Orientarea textului cred ca este evidenta.

    Deci Romania nu este o farsa reusita, dar fara indoiala ca de atunci si pana acum tara noastra a fost condusa de o intreaga pleiada de nemernici si de farsori. Si nici macar capabili de farse reusite, asa dupa cum si actualul guvern este o farsa tragica.

    Nu-mi pot imagina cum este mobilat interiorul unui lider care, in contextul tragediei bebelusilor arsi de la maternitatea Giulesti, poate sa vorbeasca senin despre “risipa din sistemul medical”.

    Deci faptul ca avem cel mai mic procent din PIB alocat sistemului medical dintre toate tarile Europei este o risipa, in vreme ce sumele alocate “ministerului turismului” sunt bine investite. La fel dupa cum nu facem autostrazi, transporturile feroviare sunt la limita dintre ridicol si tragic, dar facem fantani arteziene, inlocuim borduri care erau bune inca o suta de ani, plantam pomisori si semne de circulatie tridimensionale.

    Si fiindca veni vorba despre risipa, eu cred ca ar fi extrem de interesant de comparat nu numai statisticile din vremea guvernarii PNL in paralel cu guvernarile celorlalte partide, ci ar trebui sa mergem un pic si in interiorul judetelor sa vedem cum s-au miscat lucrurile in judetele “pastorite” de PDL, de PSD si PNL. De acord, pentru a face o asemenea analiza ar trebui sa avem si o statistica a repartizarii fondurilor pe judete, dar chiar si aceasta ar fi extrem de semnificativa.

    Sunt convins ca e o directie de studiu prin care am descoperi lucruri interesante.

  20. Tiberiu spune:

    @VV
    Cind pomeniti “cazul Geoana”(Ponta) vreti cumva sa sugerati ceva in legatura cu d-l Antonescu ?