Bloggerilor nostri

Aici puteti gasi studiul Institutului pentru Cercetarea Calitatii Vietii, care trage un serios semnal de alarma privind degradarea materiala si psihica a sociatatii romanest: http://users.heeloo.ro/ioska/files/128218915259933912599_raport-preliminar-calitatea-vietii.pdf

10 Responses to “Bloggerilor nostri”

 1. cris spune:

  @ VV

  Bine ca l-ati recuperat. Cel mai important comentariu pe care vreau sa-l fac este ca valorile instantanee pe 2010, coloanele sunt OK. Tendintele nu sunt de loc OK: in prima parte a graficului merg de la 1990 la 1999 din an in an. Dupa aceea sar la 2003, 2006 si 2010 fara sa pastreze proportiile pe axa timpului, deci pe ultima parte graficul este cu mult mai abrupt decit trebuie. Pentru ca 2006 – 2010 include si o buna parte a guvernarii liberale, nu-mi place chiar deloc, creaza impresia falsa ca situatia s-a inrautatit abrupt si pe timpul guvernarii liberale. Aveti grija la comentarii sa nu fie iar liberalii scosi de ispasitori ai pacatelor PDL sau sa fie si numai pusi in aceeasi galeata cu PDLul – trebuie limitate comentariile la graficele pe coloana si comparatia cu 2006. Partea cu tendintele e o gogorita si ICCV trebuie atentionat sa refaca graficele cu tendintele la scara corecta. (O sa incerc sa refac citeva si sa vi le pun la posta de comparatie.)

  • @cris

   De acord ca tendintele nu sunt ok. Sunt apoi analize disparate. Iata, de pilda, gradul de colectare. Ei spun ca in 2004 s-au colectat, ca procent in PIB, aproape ca in 2008. Dar nu spun ca impozitele au scazut din 2004 in 2008, impozitul pe profit de la 25% la 16%, contributiile de la 49% la 39%, impozitul pe salariu de la o cota medie de 24% a o cota unica de 16%. Ceea ce inseamna ca la nivelul colectarii s-au facut progrese notabile. Despre salarii nu mai vorbim, ai avut o observatie corecta.

 2. cris spune:

  Ca sa nu spun ca si refacute tot nu ar fi corecte: din partea mea ar fi trebuit sa mearga tot din an in an ca date, sau macar sa aiba datele pe 2008, 2009 si 2010. Asa, si refacute la scara temporala corecta, tot se creaza o eroare si o amestecatura intre guvernari.

 3. dora spune:

  ce nevoie mai am sa ma uit pe grafic … ?!!! :/

 4. cris spune:

  @ VV

  Nu i-am iertat dar ……..raportul complet “dupa 20 de ani” e mult mai bun, mai professional. Bine ca l-am gasit – ma intreb daca abia acum l-au postat (e din iunie) pentru ca in mod cert as fi dat peste el in ultimele saptamini la cit am cautat datele si pe eurostat si pe rapoartele romanesti. Bravo Academiei si ICCV, poate puneti si acest link in titlul de azi
  http://iccv.ro/ICCV_Romania_dupa_20_de_ani.pdf

  Foarte acide comentariile din raport – Kudos!

  “Daca tarile dezvoltate investesc peste 30% din PIB în sfera politicilor sociale, România investeste mai putin de jumatate din media UE: 16,4%, sub toate tarile europene care au trecut prin tranzitie, în prezent state membre ale UE. Statul român cheltuieste pentru domeniul social proportia cea mai mica, nu numai în raport cu PIB, dar si ca pondere din buget: 36,5 fata de 55,9% media UE: este, prin comparatie cu alte tari, o politica de distributie a bugetului în defavoarea sectorului social. Unde se duce restul, cea mai mare parte a bugetului?” – sa citeasca studiile lui Tanzi, Dalavallade, Schleifer si Mauro si poate fac si ei niste calcule…..

  • @cris

   Problema cea mai mare a bugetului nostru e evaziunea. Gandeste-te ca, la nivelul existent de impozitare, ar fi trebuit sa se colecteze 36-38% din PIB. Cel mai aproape am fost in 2008 cand, dupa ce scazusem impozitele si am fi ajuns la o colectare de 35-36%, am reusit abia 32,5.

 5. radu spune:

  Chiar asa !Tendintele nu sunt deloc ok.
  Pai si ce sa facem ?
  Sa-i lasam pe incompetentii de acum sa ne faca tendintele dezastroase si finalul sa fie falimentul?
  Nu prea cred.
  Dar daca conversam numai pe bloguri si nu actionam spre exemplu cu o boicotare a impozitelor idioate atunci degeaba ne lamentam.
  Dar trebuie numia putin curaj personal si ceva organizare.

 6. radu spune:

  @Varujan
  Domnule Vosganian eu propuneam numai pentru impozitele idioate gen drepturile de autor.
  Cam greu e drept dar ar fi ceva.
  In rest aveti dreptate.
  Pai aia care sunt corecti si platesc la timp au cel mai mult de suferit.