Dacă am accepta obiecțiile lui Băsescu, ale PNL și USR la Legea bugetului, ar trebui să tăiem din buget 20 miliarde de lei, adică ori o treime din pensii ori un sfert din salarii

Traian Băsescu (PMP), Florin Cîțu (PNL) și Claudiu Năsui (USR) au cerut, de la tribuna Parlamentului, redimensionarea deficitului bugetar de la 3% cât prevedea Tratatul de la Maastricht, la sub 1%, cât prevede Tratatul Fiscal al UE (în vigoare din 2013). Această reducere a deficitului bugetar, dacă ar fi fost acceptată de Parlament, ar fi dus la amputarea cheltuielilor bugetare cu cca 20 miliarde de lei.

Este ciudat că aceste propuneri ale celor trei partie de opoziție sunt însoțite de diverse amendamente de creștere a cheltuielilor bugetare. Cum se împacă cele două solicitări, una de reducere severă și alta (de fapt altele, căci sunt peste 3000 de amendamente) de creștere, este un mister pe care numai reprezentanții acestor partide îl pot descifra.cupola

Aderarea României la Tratatul fiscal a fost un gest pripit din partea autorităților române (martie 2012 – președinte Traian Băsescu, prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, ministru de finanțe Bogdan Drăgoi). România, cu o atitudine servilă cu care, din păcate, ne-am obișnuit, a fost unul dintre primele state care a aderat la Tratatul fiscal, fără nicio obiecție, deși, nefiind membră a Zonei Euro, aderarea sa nu era obligatorie. Potrivit Tratatului Fiscal, România ar trebui să treacă la bugete echilibrate, fără deficit bugetar. Cum poate un stat cu o infrastructură atât de precară, cu medii salariale de 500 de euro/lună și cu zone dintre cele mai sărace din Europa să tindă spre bugete excedentare este un miracol pe care doar cei pe care i-am numit mai sus și-l pot imagina.

Odată semnat, Tratatul fiscal trebuie respectat. Dar conformarea nu se poate face peste noapte și Tratatul prevede mecanisme de corectare. O corecție abruptă ar duce bugetul României, cu venituri fiscale, ca procent în PIB, mult în urma tuturor celorlalte state UE, într-o adevărată paralizie.

O reducere a cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei, în condițiile în care administrația ar trebui, totuși, să funcționeze, și s-ar menține nivelul alocat investițiilor, ar însemna reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor (nicio noutate pentru Traian Băsescu) sau o reducere cu o treime a pensiilor. Acesta ar fi prețul pe care românii ar trebui să-l plătească pentru ca partidele din opoziție să raporteze că România e o țară cuminte, care nu dă niciun motiv de neliniște.

De menționat că datoria publică a României este mult mai mica decât media europeană (38% din PIB față de 84% din PIB) și că deficite bugetare de 3% din PIB nu reprezintă niciun motiv de neliniște pentru echilibrele macroeconomice. Țările Europei Occidentale au experimentat o lungă perioadă de timp deficite bugetare ridicate și creșterea datoriei publice, acestea asigurând un anumit nivel de dezvoltare. Iar acum, prin Tratatul fiscal, s-au oprit, o vreme, să-și tragă sufletul din goana acumulării de datorii. România nu poate să reducă decalajele de dezvoltare cu venituri fiscal sub 30% și cu bugete excedentare. Și poate să rămână la un plafon al datoriei publice de sub 40% în condițiile deficitelor bugetare de 2-5 – 3% din PIB.

Iată și câteva extrase din declarațiile celor care cereau, pe de o parte, reducerea cheltuielilor prin , iar pe de alta, susțineau mii de amendamente de creștere a cheltuielilor, într-o logică pe care poate că dânșii ne-o vor explica într-o bună zi.

Florin Cîțu (PNL) : „In ceea ce priveste deficitul structural, impus la nivelul Uniunii Europene si asumat de Romania prin semnarea Pactului Bugetar si prin adoptarea unei legi in Parlament, acesta trebuie sa fie in perioada 2017 ¬ 2019 1% din PIB. ”

El anunta ca dupa ce Parlamentul va vota legea plafoanelor bugetului, asteptandu-se ca PSD sa ignore amendamentul sau de plafonare a deficitului structural la 1,1% din PIB, PNL va ataca la Curtea Constitutionala actul normativ.

Traian Băsescu (PMP) ” Consider că politic facem o greşeală majoră neîncercând să ne încadrăm în Tratatul fiscal care recomandă să trecem pe bugete excedentare pentru a nu mări datoria publică. ”
Claudiu Năsui (USR): “Noi, prin aceste plafoane, dăm dreptul Guvernului să facă un buget mai mare. Guvernul a croit bugetul și apoi ne roagă să pună plafoanele mai sus. Problema este că ele încalcă niște tratate internaționale la care România este parte”.

86 Responses to “Dacă am accepta obiecțiile lui Băsescu, ale PNL și USR la Legea bugetului, ar trebui să tăiem din buget 20 miliarde de lei, adică ori o treime din pensii ori un sfert din salarii”

 1. livia spune:

  Dar cu bugetul urias alocat SRi in conditiile in care ( cica) atributiile au fost reduse, cum ramane????

  SUA va investi în baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de lângă orașul Câmpia Turzii, județul Cluj, în cadrul unui amplu program de „contracarare a pericolului rusesc” în Europa de Est, finanțat cu 200 milioane de dolari. Din acest total, bazei aeriene din Cluj îi vor reveni 2,95 milioane dolari, anunță portalul Military Times.

  Cele 200 milioane de dolari alocate Europei de Est vor fi destinate lucrărilor de reparații, construcției unor structuri militare americane și instalații în bazele aeriene ale SUA.

  Totodată, americanii vor investi în baza aeriană Kecskemet din Ungaria 55,4 milioane de dolari. În cazul Slovaciei, 22 de milioane de dolari vor fi destinate aeroportului Sliac şi 24 milioane pentru baza aeriană Malacky.

  Practic investițțile în Ungaria și Slovacia sunt de peste 20 ori mai mari decât cele din România.

  • Mihail spune:

   @livia,

   Numai avioane ai in cap. Cum indraznesti sa strici echilibrul intreband despre o diferenta, de rahat, de 20 de ori ?

 2. Ce are postarea mea cu intrebarea ta?

 3. Mihail spune:

  @tudoreleeee,

  Muică, tu ai timp de pierdut, chiar te-ai stricat atât de tare la tartacuța si urmaresti discursul armeanului ?
  Uita-te si tu la un film porno, tot e mai interesant.

 4. tudor spune:

  Ca de obicei,induceti in eroare ( ca sa nu spun ca livrati dezinformari sau minciuni).
  Este foarte buna limitarea deficitului la 1%, avand in vedere iresponsabilitatea politrucilor care conduc Romania.

  ” Cum poate un stat cu o infrastructură atât de precară, …”
  Cat din deficitul de 3% ati folosit pentru investitii in infrastructura ???

  • Mihail spune:

   Ma lasi cu șușelele alea ? Ce-ti trebuie tie asa ceva ?
   A făcut una Baselu, gata ajunge.
   Sa-ti spun eu, care merg in fiecare zi pe autostrăzile in Londra, cat este de nashpa ?
   Mai bine fără ele.
   Doar promisiuni, asta da.

  • Tot deficitul e folosit la infrastructură, cțtă vreme alocarile pentru infrastructură sunt mai mari decțt 3%. Să ai deficit 1% cu o țară cu sut e de școli cu weceul in curte e iresponsabilitate.

 5. Adam Mareș spune:

  @Tudor
  Cică lui VV îi e silă de noi! :P :P :P

  • tudor spune:

   Daca suntem invidiosii pe bistarii si pe gagicile lui, asa ne trebuie!

   Mai are si tupeu sa ne spuna despre Franta, in conditiile in care acolo se ancheteaza pana si angajarilealea incrucisate ale neamurilor politicienilor, ceea ce pentru aldepsd era considerat trendy!

   O avea si el, precum Nicolicea, niste consiliere d alea cu premiul Nobel – da’ nu ne spune pe ce “specialitate” :)

   • Shadow spune:

    @tudorica
    vb prostii nu se ancheteaza in Franta angajarile incrucisate ci taman asta a creat mareata lege macroniana a asa zisei moralitati politice.

 6. Adam Mareș spune:

  Ce vremuri triste trăim! :-(

  • Mihail spune:

   De ce spui triste ? Lângă mine este un Pub, in fiecare seara ies englezoii si fac un fel de trenulet. Chiuie si tipa fericiri.
   Daca-r sti ei de dansul pinguinului…

 7. Mihail spune:

  Astăzi, nenea Ministru de la Justitie i-a răspuns punctual impostorului care este Presedintele țarii.
  I-a dat o lectie de drept, dar la si repus in băncuța lui.
  Un falsificator nu poate considera ca poate preda dreptul unui tip doxa de carte de drept. Un profesoras vrea sa dea lectii unui rector.
  Un bîlbîit se crede mare a tot stiutor.

  • edi spune:

   Mihaile, nene, dar si tu ai scãpãrile tale, nuuu?

   iaca :
   Citat dela matale : I-a dat o lectie de drept, dar la si repus in băncuța lui.

   Pãi, I-A DAT o lectie (braaavo, cratima între pronume si verb !), dar L-A SI REPUS… (nu e tot regula aia ?)

   Altfel, dragii miei, observ cã toti [dar absolut toti, Varujanee !!] juisãm pe noi de bucurie cãnd ne vedem “dujmanul” [respectiv] “pus la coltz”…, deci, de spiritul peluzei ne-am cam contaminat implacabil dela micul gyogryfalvi… :D

 8. tudor spune:

  Ti ar moldoveanu al dreacu!
  Asta a fost facut rector pe puncte, nu pe stiinta.
  Ca fapt divers, s a scremut sa scoata si el un curs de cod cod penal , pe noul cod.
  Sigur ca nu l a scris el, dar oricum este cel mai prost dintre cele existente pana acum, nu foarte multe, ce e drept.

  P deasupra , este si nevertebrat: era obligatoriu ca orice lege despre justitie sa plece de la ministerul justitiei, iar nu de la niste prosti de parlamentari.
  Oricum, orice proiect de lege ar trebui, conform legii pe care Dorel Justitiarul o incalca, sa aiba punctul de vedere al guvernului, cu atat mai putin astea.
  Ca insusi ministerul justitiei incalca legea si se mai caca si n poteca…

  In plus, a promis celor de la UE ca inainte de a trimite proiectele astea in parlament va consulta Comisia de la Venetia, ceea ce n a facut; dimpotriva, a facut pe prostul, crezand ca aia s idioti precum cei care se uita in gura lui ca la vreun guru al dreptului.

  In fapt, esteun procuror comunist care a ajuns unde a ajuns fiindca era omul de casa al lui relu fenechiu, ce s o mai dam pe dupa gard!

  In plus, este si neam prost: cand s a dus mare rector la Iasi il durea la lingurica sa mearga cu masina Universitatii, ca orice rector.
  Marlan, a aranjat cu Ponta si i s a transferat masina pe care o avusese la CCR, un Touareg.
  Crestere aleasa: asa l a facut ma sa, in jeep nemtesc!

  Ca sa nu mai zic de magaria cu fi su: legea interzice sa lucreze in aceeasi facultate tata si fiu; dar fi su s a dus la “examen”, ca, cica ta su nu e rrector, e “suspendat”!

  Adica de porc!

  Cica nu e membru psd , dar e pus de un partid politic si trebuie sa execute … ordinele (ale lui draknea, normal); pai atunci sa nu mai spuna ca e “independent”, ce relevanta mai are ce spune el?

  Lui Iohannis n are cum sa i dea lectii, din mai multe motive.
  In primul rand, Iohannis nu e mincinos , asa cum e e Dorel Justitiaru’.
  In al doilea rand, o sa se vada foarte curand cione apara interesele Romaniei si cine nu.
  Clica care conduce acum Romania, in niciun caz!
  Asta daca nu cumva interesele Romaniei sunt cu rusii si nu stim noi! :)
  Dar se pare ca stie cine trebuie cam ce jocuri fac unii de pe aici.

  Vorba lui Crisitian Diaconescu: din relatia cu Europa au de castigat toti romanii, din cea cu rusii – maxim 20! Se parte ca unii ii stiu p astia, cu nume si … pronume :)

  Sau te pomenesti ca Dorel asta e neam cu tine?
  :)

 9. tudor spune:

  Mihail
  Ca sa te distrezi, uite si tu ce debiteaza astia, dupa minciunile pe care le au aruncat in campanie nu i satura dumnezeu!

  http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/ministrul-laufer-romania-negociaza-mutarea-bursei-de-la-londra-la-bucuresti-video-16883406

  • Shadow spune:

   iar prostii
   LSE nu se muta la Bucuresti et vorba doar de casele de clearing pt tot ce este bursa si de libor care este index pur european.
   Bucurestiul si nici o tara europeana nu poate da conditii de functionare ca cele pe care le da The City.

   Pt libor sunt 3 burse europene care se bat Dublin, Euronext (Franta) si bursa germana. ntre timp Euronext a eliminat un adversar fara sa elimine optiunea (a cumparat bursa de la Dublin).

   Pt casele de clearing de invatat ca actuala casa de clearing pe care o poseda LSE este fosta casa de clearing franceza (cedata la cererea unor imbecilil europeni (barosso si ioachim almunia care cica aplicau politica antitrust in momentul apropierii bursei franceze de cea germana – esuata si cauza imbecililor si apoi fuziunii Euronext cu Nyse). Te asigur ca tot Euronext va prelua casa de clearing a LSE(de altfel LSE a inceput sa-si creeze infrastructura unei alte case de clearing).

 10. elenick spune:

  Sa fie asta inceputul unui nou mod de a face politica? Acela de a selecta si promova oamenii pe functii eligibile in partid pe criterii de competenta, studii aprofundate/ facute pe bune, experienta profesionala certa/cu rezultate masurabile, etc? Mira-m-as! Dar ar fi un bun pas inainte!

  http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-22190749-deputatul-pnl-mihai-voicu-trimis-judecata-procurorii-dna.htm

  • Vreți să scăpați de toți liberalii vechi, să rămâneți numai cu pediștii și cu tinerii imberbi.

   • tudor spune:

    Pai de ce nu l lasati pe mihai voicu sa denunte “abuzurile”, sunteti avocat?

    Probabil ca s a gasit cineva sa l denunte.
    In fapt, metoda este folosita de multi ani; de fapt era regula, inclusiv in pnl; intamplator, tocmai VV nu stie. :)

    Sa l ajutam: in fiecare campanie electorala se strag bani la negru: “pentru partid”.
    Dincolo de banii atrasi din diverse surse , oficial sau neoficial, contribuiau “pentru campanie” si candidatii.
    Chiar si elena udrea a declarat public ca atunci cand a candidat din partea pnl pentru consiliul local Bucuresti a “donat” 5000 dolari sau euro, bine inteles ca fara chitanta.

    Asadar: se strang bani pentru care nimeni nu da socoteala cum s au cheltuit.
    Parte in bani raman la liderii locali, parte probabil ca merg la liderii nationali, pentru ca ar fi imposibil ca acestia sa nu stie.

    In cazul lui mihai voicu avem si o proportie a furaciunii: cam 10% din banii stransi de la candidati “pentru campanie” sunt cheltuiti efectiv in acest scop.
    Liderii locali si (poate) nationali strang sume imense, iar propriile partide sunt pline de datorii.

    Desigur, VV fiind proaspat venit in politica este inocent :)

    La fel cum a fost si cu banii luati de la Vantu pentru UFD..

    • Aia cu banii lui Vântu s-a răsuflat de mult… Caută un singur lucru care să sugereze în cariera mea politică, a lui Iorgulescu, a lui Ulici și altor lideri UFD care să sugereze așa ceva. Ți-ai terminat argumentele :) Sau, mă rog, cei care ți le dau…

 11. cris spune:

  @ VV

  FYI, articol publicat azi, Michel Taube, un militant recunoscut pentru drepturile omului

  ” Pentru a remedia practicile care gangreneaza statul si ansamblul societatii, Romania a jurat sa faca din lupta anticoruptie o proritate absoluta si s-a dotata cu o agentie destinata acestei singure sarcini: DNA. Daca exista un consens asupra necesitatii eradicarii coruptiei, ceea ce e problematic sunt metodele DNA. Acuzatii numeroase de coluziune vizeaza serviciul dirijat de procuroarea Laura Kovesi…. Or media, in special britanica, si retele sociale romanesti arata ca DNA este extrem de controversata. In esenta ii sunt reprosate practicile de coluziune si de intimidare, impreuna cu serviciile secrete, mostenitoare ale epocii comuniste, care ar avea o autoritate totala asupra anchetelor efectuate de DNA. In rezumar, organul care ar lupta impotriva coruptiei este el insusi corupt. Si cum stie oricine lupta impotriva coruptiei nu este, prin natura sa, o preocupare majora a serviciilor secrete ”

  https://www.opinion-internationale.com/2017/12/21/roumanie-collusions-suspectes-et-inquietantes-au-sein-de-lagence-nationale-de-lutte-contre-la-corruption-ledito-de-michel-taube_52500.html

  • cris spune:

   Gratie flux24 din care reiau alte doua fragmente: ”Este simptomatic faptul că a devenit aproape imposibil ca liderii politici români să critice metodele DNA, deoarece ar fi expuși unor riscuri grave de represalii. Dimpotrivă, DNA poate, fără frică, să-și acuze criticii de corupție, discreditându-i în ochii publicului larg”….”Este momentul ca actorii internaționali – în primul rând Comisia Europeană – să analizeze cu adevărat acțiunile DNA și să ceară reformarea acesteia, în beneficiul tuturor românilor. Democrația, statul de drept, angajamentul european nu pot fi satisfăcute de practici demne de o republică bananieră și care par să releve disfuncționalități serioase ale sistemului anti-corupție din România. În inima Europei, ar fi o mizerie”

   https://www.flux24.ro/presa-franceza-practicile-dna-sunt-demne-de-o-republica-bananiera-o-mizerie/

   Cam atit, a nu se speria tefelismul din participantii la blog, altceva nu scriu, pot dormi linistiti: Stille Nacht! Heilige Nacht! Alles schläft; einsam wacht Nur das traute heilige Paar. Holder Knab im lockigten Haar, Schlafe in himmlischer Ruh

   • elenick spune:

    Dormi tu linistita! :) sunt articole platite in aceeasi campanie declansata de vreo 2 ani in presa internationala& actiuni de lobby extern, finantate de grupul infractional unit Adamescu (acum fiul), Dan Voiculescu, Basescu, Puiu Popoviciu, etc. Aceiasi securoi din spatele actiunii Black Cube, ”eliminarea” din magistratura a judecatoarei Camelia Bogdan, ”dezvaluirile”colonelui Dragomir si muuuulte alte actiuni de manipulare/dezinformare a la Romanica… Ne-am plictisit de ele, deja, avem anticorpi!

    • Emi spune:

     Voiculescu si Basescu in aceeasi barca?!?
     Si ii acuzi pe altii ca spun prostii…

    • Shadow spune:

     @elenick
     tot n-ai inteles nimic din black cube. securistii care isi aroga drepturi de parchet nu sunt acolo ci in grupul coldea. Stiu astia iti plac tie dar ma rog ei sunt o creatie clona a kgb.

   • Mihail spune:

    In Romanica, daca spui, afirmi ceva, orice, împotriva ăstora cu rezistenta, esti plătit.
    Asta este explicatia cea mai facila.
    Nu ai voie sa gandesti diferit, sa ai o opinie contrara.

   • edi spune:

    Criso, probabil tefelismul de care zici s-ar vrea [dupã tine] o figurã De Stijl :D …dar, mã rog…, degeaba tot zic io p’aici sã nu vã mai grãbiti asa cu prezumtzia de a tot generaliza, :D cã, am zis si mai devreme, spiritul de galerie ne-a pãtruns iremediabil, muicããã… [bine, io am rãmas fan Sportul Studentesc, dar cred cã aia era cea mai "angelicã" galerie pe care am vãzut-o pe un stadion, pãrea mai degrabã cenaclu umoristic].

    Iar de forma asta de maladie e atins chiar si administratorului blogului, ba as zice cã, mai ales ‘mnealui, si asta fiindcã arena aia în care evolueazã el [zisã "...a Poporului"] a ajuns, gratzie unor “jucãtori” [cotonogari politici, în realitate] o zonã de exhibare a urii, exact ca si anumite media electronice [da, da, Varujaneee, ...si pe care le tot frecventezi în ultima vreme :D ], iar disputele astea vin de se înlãntzuiesc fain-frumos unele dupã altele si resuscitã umorile si dau tonul actiunii si celor din “figuratzie” [adicã "umplutura" de pe listele de partid, cei care practicã antrenamentul zilnic cu "sus mânurile !" sau, dupã caz "jos mânurile !"], vezi pumnii reali si cei virtuali, aka limbaj licentzios, vizibili pe micile ecrane în ultimul timp :D ]

    Iar acum, cris, cã-ti stiu “slãbiciunea” la hegemonia din câmpul ideatic de pe aici, de pe blog, uite !, …ca sã lãmurim odatã si pentru totdeauna lucrurile si sã nu mai lãsãm loc de interpretãri si “rãutãcisme” (vorba lui Hagi, …o stii, nu?), încerc acum aici un soi de exorcism, …sau cumva ceva apropiat de ideea asta.

    Follow me !

    Deci, care e povestea ce stã la baza convulsiilor tzãrishorii noastre ? Dece suferim noi pentru ideile [...na, asta ca sã definim lucrurile cumva, ca idei...] pentru care lumea se confruntã azi ?

    Dece ne tot atomizãm si ne polarizãm ?
    Cumva fiindcã vrem sã fim siguri cã am definit CORECT cu TOTZIIi aceleasi lucruri ?
    Deci vrem sã ajungem la Adevãr si, zicem cã ajunsi acolo, astfel ajungem, fratzilor, la Libertateee [iar ideea de Dreptate se insinueazã si dânsa tot pe undeva pe acolo, prin recurentzã, nuuu?] !!!

    Buuun, si atunci, cum zicea personajul lui Dem Rãdulescu, CE-AVEM NOI AICI…?

    Deci, avem, prin reprezentantzi, o dezbatere de pe pozitii [zise :D ] ideologice pentru a stabili cum e mai bine s-o facem, daa?

    Adicã, am avea o “confruntare” pe un clivaj [cum zic francezii] clasic de tip stânga-dreapta.

    Dreapta, reanimatã cu-chiu-cu-vai dupã 1989, fooarte reflexiv-criticã la menirea ei pe lume, atomizatã, convulsivã, polarizatã si repolarizatã, cu tot felul de partaje pe rol [ :D , deh, la alde unii partajele familiale le inspirã, pesemne, si pe cele dela "serviciu" :D :D scuze, am trecut deja la glume de grad sporit !] , deci, dreapta asta pare mai degrabã o victimã a ãstor 28 de ani, cu toatã aparent-”glorioasa”diversiune bsistã dintre 2005-2014, anii rãi ai [deja] pacientului Ciuvicã :D .

    DAR, LA STÄNGA, oare acolo cum stãm ?
    Pãi, ce aveam noi la 1989, la “decesul” comunismului, ce scria în “certificatul de deces” si ce lãsa “decedatul” pe testament ?

    Pãi, lumea, “insider-ii” din miezul regimului, dar si pulimea ce iesea nãucitã din vechiul regim, pricepuse [fiecare dupã posibilitãtile lui... :D ]cã trãise o UTOPIE ce survenise la finalul WW2 prin ocuparea militarã a zonei de Armata Rosie si demantelarea democratiilor [cât-de-cât] liberale din Europa de Est.

    Curat utopie, coane Fãnicã, dar dintre frustratzii/refuzatii/marginalii-vechiului-regim [deh, hiba democratiei de extractie bizantinã, maicã...] au fost destui care au fost convinsi cã se pot rãzbuna astfel devenind cozile locale de topor ale utopiei de tip bolsevic ce tocmai se instala sub ochiul vigilent [stiu, e un sablon prãfuit...] al “aliatului” sovietic.

    Asaaa, si, a urmat “violul”, tot tacâmul, pedepsirea elitei politice “burghezo-mosieresti”, lupta-de-clasã, reeducarea, îndoctrinarea si “culturalizarea” MASELOR, stergerea si rescrierea trecutului, bref, cu apoteoza urcãrii-natziunii-spre-comunism-în-zbor, iar dela atâta zbor aproape cã, spre ’89, ni se cam duseserã fulgii multora, cam majoritãtii. as zice.

    Dar, pe de altã parte, aparatul/nomenklatura regimului, cu exceptia zonei apropiate cuplului [tragi]comico-fantezist dela vârf, îsi avea si ea temele fãcute la zi, adicã pricepuse în cei 45 de ani cã succesul în comunism era garantat de MINCIUNÄ, PROPAGANDÄ, CONTROLUL STRICT AL IERARHIILOR, NEPOTISM, etc.

    Iar utopia egalitaristã a fratilor Marx, Engels si Lenin îsi dãdea ea singurã sutul final în cur prin cvasi-acceptarea CORUPTIEI ca mijloc de a reusi, disperat, a supravietui constrângerilor impuse pentru marea masã, sau a reusi/parveni, la un mod pervers, pentru “activul” dela baza aparatului ce tindea la a promova spre vârful ierarhiei.

    Si asa, din paradigma asta, imediat dupã ritualul sacrificiului din Ajunul Crãciunului 1989, s-a nãscut o altã nouã paradigmã, cea FeSeNardã, care printre tancuri, cartuse trasoare, patimi, revolte-de-dialog-social, TVR-liberã, comunicate-cãtre-[la]-tzarã, repulsia-inoculatã-vs.-România-ante’45, mineriade, etc.
    Foarte rezistentã la anticorpi, paradigma asta s-a tot reformatat si reprodus cu succes sub cupola GENEROASÄ a democratiei pluripartinice LIBERALE de tip european.

    Exact ca-ntr-un soi de TRANSFORMERS sau, poftim, Empire Strikes Back, paradigma si-a tot creat lorzi-lideri care s-o domine, primul pe listã [cu voia dumneavoastrã] ion “Joss” iliescu, apoi Nãstase [primul experiment "aristocratic" destul de reusit al paradigmei] , “juniorul” Ponta si [helas !] Liviu Dragnea, sosia personajului Tov.Tronaru, din “un August în flãcãri”, ãla de umbla calm cu haina tzinutã pe umeri si fãcea planuri de atac pentru “masina de rãzboi antifascistã si antiimperialistã” :D .

    …si, iatã, anii au trecut si vedem, cum am tot zis pe aici, Jana-nu-e-moartã–Jana-se-transformã, dar, dupã noua varietate a”speciilor”creeate, mai corect ar fi sã conchidem cã se-TRANSFOOOORMEEERS, fiindcã, iatã, ne convingem din nou cã grupa sanguinã apã nu se face.

    Asa cã, iartã-mã, dar ORICE INITIATIVÄ LEGISLATIVÄ CHIAR DUMNEZEIASCÄ FIIND, gãnditã de acesti gusteri ce ne aratã profunda lor insatisfactie cã PUTEREA NEVÄZUTÄ [pe vremuri faimosul complex militaro-industrial] nu mai poate fi controlatã, mã face, vorba frantzului :D , sã mã mefiez…

    Iar, sincer, insistenta lor de a creea o lume reglementatã astfel ca sã nu contzinã NICIUN RISC la adresa comportamentului prezumat by-default în bula-lor-de-gãndire, …mmm, se cam “sparie gãndul” !

    …si, criso, retzine rogu-te, apropos de tefelism, la 58 si…, ce-mi tot dai cu “tineri” si “frumosi” ? [eeeh, ...sã fim modesti ! :D , poate doar, asa, la "liberi", s-ar mai confirma...]

    Asadar, sper ca de acum, sã se vadã ceva mai clar, lucrurile.
    Singur, sunt lucruri de schimbat în mai bine.
    Dar cine face “muzica” si “versurile”, aici ar fi dilema ?

    Sãrbãtori Fericiti !

    PS : nu cred cã ne propunem sã dormim linistiti, ci dimpotrivã, iatã cã m-am ocupat personal în acest sens : ”Wachet auf, ruft uns die Stimme” [sleepers, awake, The Voice is calling us, :D pentru anglofili], treziti-vã si savurati aceastã capodoperã a lui Johann Sebastian :

    https://www.youtube.com/watch?v=VSkz3j9b23Y

  • E tot mai limpede ca e nevoie de o reforma profundă și la procuratură, așa cum a inceput la SRI.

 12. tudor spune:

  Ascultai “discursul” lui VV cu ocazia comemorarii zilei de 21 Decembrie.
  Pe masura ce trece timpul devine tot mai evident ca VV n a iesit in 1989 impotriva comunismului pentru valorile unei societati democratice, deschise, ci din teama ca va ramane toata viata merceolog …

  In seara aceasta o doamna din Timisoara, ranita in 21 decemrie si “inviata” la morga a spus ceva in genul … “s au nascut copii la Timisoara si in timpul revolutiei, s au nascut si dupa aceea, unii sunt in tara, altii au plecat sa ne ajute pe noi …. din partea lor le aduc un mesaj de solidaritate tinerilor care astazi demonstreza astazi in Bucuresti si in toata tara …”

  Adica nu incercati sa invocati Revolutia din 1989 ca sa va legitimati actualele pozitii politice, fiindca nu este monopolul dv.

  In fapt Revolutia din 89 a fost deturnata de la tendintele anticomuniste de un grup provenind din pcr si securitate care a preluat parghiile de putere, economice si controlul resurselor de orice natura.
  Conform conceptiei bolsevice, controlul media era vital in mentinerea controlului societatii; pe masura ce mijloacele media au inceput sa se diversifice iar controlul televiziunii publice nu mai era suficient, fostii securisti au devenit mari patroni de presa, intrucat pentru mentinerea unui sistem schilod este nevoie de multa manipulare.

  Foarte sugestiv: fostul sef al serviciului dezinformare de pe timpul lui Ceausescu a fost preluat , promovat si avansat in grad: tovarasul lt col Stan a devenit general si adjunct al directorului SRI!

  Aproape 30 de ani Romania a evoluat permanent in spirala luptei dintre cei care au preluat sistemul comunist si ceilalti, societatea libera, oamenii care au rezistat , din diferite motive, acestui monstru.

  Mistificarea promovata astazi de Propaganda dpaseste orice limita, conform preceptului lui Goebbels cu cat o miinciuna este mai mare cu atat va prinde mai mult… astfel, psdul, ai carui lider mergeau periodic la chilabale cu sefii serviciilor secrete a devenit “antisecurist”!
  In ciuda marturiilor foarte clare, Daddy a evitat cu orice pret subiectul, totusi a reusit sa ingaime ca “sunt minciuni”.
  Intre timp au aparut si poze cu domnii astia impreuna … adica a mintit public, din nou.

  Astia da antisecuristi!

  Daca a aparut un partid nou (bun sau rau) care nu este de acord cu noi, musai e partidul “securitatii” -asa grait a tariceanu.
  Nea taricene, unii dintre securistii astia aveau cativa anisori cand matale calatoreai pe meleaguri straine cu acordul securitatii ceausiste ….
  VV -apropos: cate calatorii in afara “lagarului socialist” ati facut inainte de 89?
  L ati intrebat , asa, de curiozitate…, pe Tary, de cate ori a fost “afara”?

  Prin urmare, niste infractori si nesatui care au pus mana pe Tara cu ajutorul mediei aservite (voiculescu – securist dovedit, ghita , omul fostei conduceri sri) si prin prin minciuni electorale nemaintalnite au ca scop sa si stearga urmele furaciunilor iar in continuare sa fure cu acte in regula.

  In paralel asistam la o reactiune violenta ce tinde sa stearga chiar si modestele progrese facute in sensul iesirii din marasmul si confuzia de valori cu buna stiinta create.
  Desfiintarea conflictului de interese, albirea incompatibililor, revenirea la protejarea plagiatoprilor si la numirea clientelei politice de cea mai proasta factura morala si profesionala la conducerea companiilor publice – sunt doar cateva exemple.

  Nicolae Ceausescu multiplicat si cocotat prin dregatorii care de care mai marete repeta precum papagalii aceeasi placa a agenturilor si a sutei de lei data la pensie…

  ps:
  domnu deputat antsisecurist, ati auzit, dv si tary, de securistul ristea priboi?
  domne, nu cumva asta era tartor in guvernul nastase cu acte in regula?
  Atunci nu erati, domne, antisecuristi?

  Imi reamintesc cum se adunasera ei, toata pleava securisto-comunisto-infractionala, in turul doi la alegerile prezidentiale din 2014, de la ponta si tariceanu, pana la melescanu, dan diaconescu, vadim tudor, un tigan care ulterior s a dus la puscarie … si cum a sters cu ei pe jos poporul roman :)

  Data viitoare vor vota impotriva voastra mai mult de 6.5 milioane de romani.
  Ha!

  • Mihail spune:

   @tudorele,

   Tu chiar crezi ca oamenii a eia au iesit in strada, pe strada, ca sa schimbe comunismul, cu orice altceva ?
   Tu crezi ca atunci, in decembrie, in prima faza, nu vroiau doar sa scape de Nea Nicu ?
   ….eu nu am uitat momentele alea, imi amintesc bine cum se gândea, la ce palier. Sa scapam de Ceausescu si, eventual, de camarila lui, sa vina Iliescu, prietenul de scoală, al lui Gorbaciov. Cam atât.
   Am tot respectul pentru domnul Vosganian, ca a iesit in strada, a protestat.
   De asta nu se face mișto! Datorita unor oameni ca el, noi suntem acum liberi !
   Dar as vrea sa stiu, atunci, pe 21, pe 2, se gândea sa dea comunismul jos ?
   In rest, subliniez, daca nu era el, ei…noi strigam si acum, lozinci.

  • Trebuie să fii dus rău cu capul ca să crezi că eu m-a așezat în fața puștilor ca să nu mai fiu merceolog :) Păi eu cred că era cât pe ce să nu mai fiu nimic, nu numai merceolog :)

  • Shadow spune:

   @tudorica
   generalul stan a facut si parnaie asta asa ca sa afli si tu. Si nu el se ocupa numai de cumparaturile tovarasei, intre vizoane si vizoane.

 13. Adam Mareș spune:

  “Pleșoianu, papagalul cu coadă și barbă care stă toată ziua cocoțat pe o stinghie la Antena 3 în studio, mai avea o emisiune la sfârșitul lui 2016 și ar fi murit de inaniție. L-a salvat Dragnea, dându-i un loc eligibil de deputat.
  Nici măcar nu e glumă: deputatul Pleșoianu nu câștiga nici măcar echivalentul salariului minim pe economie în 2016. Conform propriei sale declarații de avere, tot anul trecut a câștigat 10.894 de lei”.
  :P :P :P

 14. tudor spune:

  Horodniceanu, procurorul sef DIICOT, despre ce inseamna sa faca “reforme” toti prostii:

  “Se modifică dispoziţiile în legătură cu pensionarea şi, în consecinţă, magistraţii care au o vechime de 20 de ani în profesie se vor putea pensiona, indiferent de vârstă. Acest lucru ar putea să afecteze grav sistemul judiciar, nu numai DIICOT. Dacă mâine legea ar intra în vigoare, din DIICOT ar trebui să plece mai mult de jumătate dintre procurori, ceea ce ar face ca activitatea nu să fie blocată, ci să fie imposibil de executat. Până acum, în DICOT se putea intra cu o vechime de 6 ani de la orice fel de jurisdicţie. Prin modificare, urmează să intre cu o vechime de 10 ani. La această vechime de 10 ani s-ar adăuga cei 4 ani de la INM. Deci am putea intra cu o vechime de 14 ani, ceea ce este o vârstă foarte mare. Am văzut că, din plaja de selecţie a DIICOT, 65% o reprezintă procurorii tineri în jur de 30 de ani, pentru că este o instituţie dinamică şi care necesită foarte mult timp petrecut la serviciu. Fiecare perioadă a carierei necesită o anumită dinamică”

  Astfel, parchete intregi vpr ramane fara procurori sau cu foarte putini.

  La fel s a intamplat cand acceasi prosti au dat legea cu pensiile speciale si s au trezit fara politisti.

  Acolo au gasit o rasoleala: cei care faceau doi ani de wscoala militara au fost bagati in paine cu numai un an; in plus, se da drumul la “angajari directe”, adica unii luati de pe strada si facuti militieni.

  Desigur, urmarile vor fi nasoale pentru societate, dar nu batatoare la ochi.

  Ceea ce nu stiu insa “legiuitorii” este ca un procuror nu se fabrica la comanda, ci dupa multa scoala , multa munca si multa determinare.

  Domnu deputat, un magistrat nu se face la apelul bocancilor, cum puneti voi in functii publice, domne!

 15. tudor spune:

  Tariceanu:
  Ma bucura ca ambasadorii statelor UE sunt preocupati, in calitatea de parteneri, de prieteni ai Romaniei, de evolutiile din Romania. E un aspect pozitiv. Citind aceasta scrisoare si analizand-o, imi dau seama de doua ipoteze care au stat la baza asertiunilor facute in aceasta scrisoare. Prima ipoteza pe care nu vreau s-o iau in considerare e o banuiala de rea intentie. Daca o eliminam, nu ramane sa fie decat cealalta care pare a fi rezultatul unei insuficiente informari asupra problemei, adica asupra continutului legilor care vin sa fie in aceste zile votate in Parlament si care vizeaza chestiuni ce tin de organizarea justitiei.

  -adica ambasadorii e prosti …

  Intr adevar prosti:
  “Au fost destul de bine prezentate, poate sunt un pic prea tehnice pentru a fi intelese de persoane fara pregatire de specialitate, ma refer in general, nu la ambasadori, dar cred ca toate temerile care, la un moment dat, au fost vehiculate in spatiul public s-au dovedit neintemeiate. Nu a existat niciun fel de prevedere care sa afecteze independenta justitiei, nu mai vorbim de lupta impotriva coruptiei, pentru ca functionarea justitiei nu are prevederi specifice acestei chestiuni, care sunt incluse in Codurile Penale, pe care noi nu le-am modificat.”

  Totusi, le mai ofera o sansa: sa vina la domnul Tariceanu, un adevarat specialist, sa i lumineze:
  “Ar fi fost normal ca ambasadorii sa se informeze mai bine, nu am avut nicio cerere din partea vreunui ambasador de a solicita lamuriri pe Legile Justitiei, le-as fi dat cu cea mai mare placere si as fi avut toata disponibilitatea pentru discutii lamuritoare in acest sens.

  Nu-mi ramane decat sa-mi exprim public disponibilitatea ca, de indata ce-si termina vacantele de Craciun, sa-i primesc la Senat si sa facem o discutie deschisa, onesta, sincera, iar dansii sa explice pe larg care sunt preocuparile, dar pe larg si exact, nu in termeni de asertiuni de ordin general cum ca aceste modificari `ar putea afecta` independenta justitiei”

  PS: Nea Tary, n am gasit , bre, nici azi, benzinaria aia la care mergi matale si iei benzin mai ieftina decat inainte de acciza, de ce nu ne dai si noua pontu’?

  • Mihail spune:

   Tăriceanu, cam are dreptate. Ce treaba au ambasadorii aia cu Romanica. Nu au oala lor proprie, in care fierbe supa ?
   Tăriceanu s-a exprimat elegant(precis are papionul la gît) si europeneste.
   Invitatia lui, spre luminate) este o mana intinsa.
   De ce nu ne uitam, doar putin, la verticalitatea Poloniei ?
   …Si inca o întrebare. Au fost niste alegeri, le respectam si noi ? Exista un Parlament care trebuie sa legifereze, ce facem, nu-l belim si-l punem pe săsălău sa faa el legi ?

   • Ieseanul spune:

    Mai lasa bre marota asta cu parlamentul care trebuie sa legifereze. O fi valabil in tarile normale. Stii de cata incredere se bucura parlamentul in Ro? Conform ultimului eurobarometru, are o cota de doar 18 %, probabil cam cat e cota de audienta a Antenei 3. Al dreaqu statul asta paralel, i-a manipulat pe romani sa nu mai aiba incredere in parlament si in guvern.

 16. epolitikon spune:

  Nenorocirea cu aceasta guvernare pacatoasa este ca ne duce cu viteza maxima in zid dar nu lasa in urma ei nimic tangibil.Cati kilometri de autostrada construiti? Dar spitale regionale? Dar linii de inalta tensiune?

 17. Mihail spune:

  @tudorele,

  M-am distrat ieri, atunci când am citit ca cică este posibil sa mutd bursa de la Londra, fix la Bucuresti.
  Cine pune boticul la chestii dd astea il invit in City. Sa stea acolo, lângă “ou” (pe bancuta aflata la cativa metri distanta) iar apoi sa mediteze daca vreodată, in următoarea mie de ani, se muta bursa la Romanica.
  Cine a fost, măcar o data, in City intelege instantaneu prostiile spuse de altui.

 18. Mihail spune:

  @ieseanul,

  Bun, deci,dupa tine, nici in Parlament nu trebuie sa avem încredere ? Dar in Presedinte da ? Asta, care a ciordit prin falș niste cașe.
  Eu zic ca trebuie plecat dd undeva.
  Parlamentul este ales de niste milioane de omuleți. Ca unii, poate chiar si tu, nu ati mers la vot, ori ati votat altceva si, acum, nu va convine, asta este alta mâncare. De peste.
  Ce sa le fac eu ăstora care nu le convine structura Parlamentului ?
  Doar sa le explic ca asa este democratia.
  In UK, cu o majoritate infima, a castigat Brexit-ul. In Romanica, daca s-ar fi întâmplat asta, era circul de pe lume.
  Aici, nimic, englezii RESPECTA votul. Fie ca le convine sau nu.
  Invata !

  • Ieseanul spune:

   Sigur ca votul trebuie respectat. Dar ce te faci cand legile date sunt aiurea ori menite sa-i apere pe hoti? Eu nu am deloc incredere in actualul parlament, mai exact in marea majoritate a parlamentarilor. Cu exceptia USR-ului, care e nou in politica mare, cam toate partidele si-au ales candidatii (din 1990 incoace) dupa suma cotizata si nu dupa competenta si/sau moralitatea lor. Iar odata alesi, nu-i asa, acestia tre sa-si recupereze sumele “investite”. Cum? Votand legi pentru ei si pentru clientela lor. De aceea ma deranjeaza cand unii ii tot dau cu atotputernicia parlamentului. Mai ales cand au probleme cu justitia, cum sunt alde Dragnea si Tariceanu.

 19. Pacala spune:

  @vv
  Spuneti le oamenilor ce inseamna statul paralel. Prezentati dovezile intern si extern, daca vreti sa fiti destepti
  Mai concret. Pt a pierde guvernarea se dorea punerea sub acuzare a lui Grindeanu, similar cu Ponta. Si ca inregistrarea cu declaratiile lui kovesi este adevarata, in urma autentificarii de politia romana. Ca grindeanu urma sa plateasca pt ceva din trecutul lui de la cj timis.
  Si el nu credea desi a vazut informari in acest sens. Ardelean, deh. Si ati fodt nevoiti sa schimbati guvernul pt a securiza guvernarea.
  Va zic doar atat. In romania cine nu tipa e hot. Sau infractor
  Dati detalii vum este santajat johanis. Cu fituici din draftul de dosar de la dna

 20. Mihail spune:

  @Adam Mares,

  Daca tu ca femeie cazi, de fiecare data, in extaz atunci când vezi o poza cu armeanul, eu ca bărbat nu simt absolut nicio chemare atunci când o vad pe Lenuta.
  Dar…ea a avut curaj, s-a purtat cu multa demnitate, atunci cand s-a discutat cercetarea ei, atunci când a fost arestata.
  A dat o lectie de demnitate.
  Nu s-a milogit, ori tanguit in Parlament. Nu i-au tremurat bikinii de frica.
  In rest, ca este sau nu vinovata, ca si-a tras-o cu Baselu, pentru mine, chiar nu mai contează.
  Femeia asta a vrut sa moara in picioare. Demn.

 21. Emi spune:

  Aici “domnul” Tudor a spus atatea minciuni incat nici nu mai cred ca dumnealui a cautat vreodata adevarul…

 22. Emi spune:

  @VV, sa înțeleg că TB susține Tratatul Fiscal în ciuda FMI?!? :) :) :)
  Asta înseamnă că este de fapt susținut din umbră de adepții dezordinii întreținute artificial, via Soros…

 23. Adam Mareș spune:

  https://youtu.be/FI-KE9ryj9U
  Vă doresc un Crăciun plin de dragoste și lumină!