Discurs în fața Camerelor Reunite, cu ocazia Adunării Solemne dedicate Revoluției Române. Cu totul neobișnuit, discursul a fost îndelung aplaudat de parlamentari aparținând tuturor grupurilor parlamentare.

27 Responses to “Discurs în fața Camerelor Reunite, cu ocazia Adunării Solemne dedicate Revoluției Române. Cu totul neobișnuit, discursul a fost îndelung aplaudat de parlamentari aparținând tuturor grupurilor parlamentare.”

 1. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Felicitari pentru discurs, foarte bun. Si dupa cum ziceati asa: “comunismul n-a fost o trauma comuna pentru toti romanii” as completa… cum nici azi statul paralel nu e o trauma comuna pentru toti romanii: unii fac parte din el! :D

 2. niko spune:

  Ceva generator de greata si stare de voma.Aplaudacii lui ceasca ,cred ca sant invidiosi

 3. edi spune:

  Dar dece crezi tu cã “coriolandrãgãnismul” din România ar fi murit subit…, dece, nene Anghelache, dece ?

  Dece ar dispãrea ceva, din pãcate, fixat cumva genetic ?

  Adicã, Nenea Iancu era fraier ? Hmmm ?

  N-am mai spus, si pe aici, dar si “în afara” blogului, cã oamenii AU PROPRIILE PERCEPTII, au creiere în capete, si iau deciziile urmare a analizei fãcute.

  Ai citit replica mea [aia mare, gen cearceaf, deh, dupã "andrisant" :D ] pentru cris, dela articolul precedent ?

  Chiar crezi în continuare cã dupã atâtea dezbateri în agora despre propagandã sau formele perverse de manipulare, oamenii aceia sunt chiar asa de spãlati pe creier si “pun botul”, cum ar zice pesedimea, la “cinzeaca” sorosistã ?

  Adicã, doar fiindcã e cea mai “convenabilã” explicatie… ?

  • Păi care Coriolan, că înainte eram merceolog la bere, nu eram nici activist, nici securist.

   • edi spune:

    Eh, Coriolandrãgãnescu doar e un arhetip [ce te faci chinez?] valabil în continuare, e clar cã victimile devin în timp, spre bâtrãnetzi :D câlãii generatzilor care vin, sãracele, si ele, din urmã, …si tot asa…

    Mi se pare cã tiparul ãsta se tot genereazã în societãtile mai precar-democratizate [din tot soiul de motive istorice], cam cele gãsite pe directia gradientului cultural-civilizational plecând dinspre vest spre est.

    Ignori [sau nu e convenabil sã zici altfel] cã oamenii pur-si-simplu au atitudinea pe care o au fiindcã asta e optiunea care le rãmâne dupã ce constatã cã o putere [din cele 3] triseazã în contractul social…, ce-i asa greu de priceput, vrei sã mai fac si scheme ajutãtoare… ? :D

 4. Mihail spune:

  Este un discurs…trist. Care provoacă durere ascultatorului.
  Au murit o mie de oameni, ca noua sa ne fie bine. Ei nu s-au gândit la viată lor, nu au pus preț pe ea, ne-au oferit-o.
  Este atât de trist acest discurs, însă plin de adevar.
  Realitatea doare.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Mihail

   eu cred ca acei ce au murit la Revolutie dac’ar fi stiut cum va arata tara peste 28 de ani ar fi preferat sa stea acasa! Eu in mod cert asa as fi facut daca stiam!

   • Barosanul spune:

    Sorine, asta e! Ca tine sunt multi care se trezec asa o data pe asa sa spuna ‘nu s-a meritat sacrificul celor de la Revolutie’.

    Tu ca si Vosganian ati ramas niste Comunisti cu gandiri retrograde. (Bine Vosganian o sa spuna ca ‘s-a meritat sacrificiul’ pt ca el a ros ciolanul puterii din continuu din 90′)

    Uite eu nu regret de loc. Si cum am mai spus pe aici cu multi ani in urma. Am fost implicat inca din 18 Decembrie si apoi pe 21 la Universitate.

    Puteam sa mor ca alti prieteni de-ai mei.
    Dar nu am nici cel mai mic regret.

    Pentru mine oricat de Rau este in Romania ai cel putin posibilitatea de a-i baga-n masa pe toti politicienii, conducatorii si martafoii de la conducere si sa pleci in strainatate.

    Cel putin asta au castigat si cei din familia mea si toti ceilalti Romani.

    Asta se numeste libertate!

    Ori pentru asta s-a meritat din plin sacrificiul.

    • Păi cine zice că regretăm. Dar chestia asta că m-am dus în Piașa Universității după ciolan, asta e tare.

    • sorin gyorgyfalvi spune:

     @ Barosanul

     Libertatea puteam sa mi-o cistig si fugind din tara, nu era nevoie sa fac o revolutie pentru asta! Dar tu, in gindire basist fiind ai luat libertatea ca fiind dreptul tau de a te tira din tara!

     Eu as fi preferat sa am libertatea aia pentru care m-am luptat aici in Romania, si nu peste hotare!

     O sa zici poate: pai ai libertatea sa zici ce vrei! He he he, depinde! Depinde cit de mult reusesc sa deranjez statul paralel! Politicienii de exemplu demult nu mai sunt liberi sa zica ce vor! Ceea ce traim in ultimii ani este defapt din frica politicienilor de a zice sau a face ceea ce le dicteaza constiinta!

     Dar tu stind la 3000 de km distanta probabil ca ai ramas in cap cu Oda Bucuriei de la intrarea Romaniei in UE. Dar o sa te teleporteze englezii direct aici peste ceva vreme, si o sa ai ocazia sa-ti exerciti din plin libertatea pe care o ai in cap! :D :D :D

     • Shadow spune:

      @sorin
      sa fugi era foarte greu. Eu am incercat de doua ori la 16 si la 17 ani dupa care m-am lasat. A intrat taicamiu in puscarie cate trei luni la fiecare incercare. Eu luam doar bataia de rigoare (bataile la fiecare palier de la frontiera pana la bucuresti) si rasul in cap.
      Si eu am fost “revolutionar” si am refuzat si denumirea si nu am acceptat sa am “facilitatile” date “revolutionarilor”.
      Asta nu inseamna ca imi pare rau ca a “cazut” comunismul. Valul era deja dat de gorby. Din pacate in Romania trebuia sa fie desfintata securitatea nu numai schimbata denumirea. Azi Romania este condusa de acelasi secu fondat si clonat dupa kgb. Asta e si pb. Ei dau “candidatii” si tot ei ii impun.

  • edi spune:

   Mihaile, era suficient sã fi rememorat si CONDAMNAT momentul acela de deturnare a entuziasmului celor decisi sã nu mai se supunã unui regim utopic si aberant.

   Comparatia, cam trasã cu forcepsul, a ceeace a fost deturnarea (cu pretul vietii oamenilor naivi) de atunci a revoltei anticomuniste, cu obsesia pesedardã de azi cu “prigoana paralelã DAR ECHIDISTANTÄ” :D la care e supus grupul din jurul cuplului comico-fante-zist format din Anton (CPT) si Nãicã (LD), este LA FEL DE DEPLASATÄ PRECUM ACEEA A LUI LIICEANU care se tot amãgeste comparãnd lovitura de azi datã legilor justitiei cu “lovitura de stat” dela referendumul din 2012 pentru a-l demite pe kior.

   Ambele comparatii, si cea vosganianã, dar si cea liiceanã, dovedesc fracturi de logicã, qestii care ar fi cumva pardonabile, dacã ele n-ar acoperi, de fapt, fracturi, ceva mai grave, de eticã… !

   • edi spune:

    …si PS :

    Dacã [pardon!] condamna manevra fesenistã de deturnare a revoltei anticomuniste, ajungea prin ricoche, sã batã obrazul mentorilor de azi ai “pãrintilor fondatori” ai feseneului :D , si nu se face, neicã, asa ceva cu tovarãsii de dr…, pardon, partenerii de coalitie, oblij, ceduamneiartãmã… !

 5. Mihail spune:

  @Sorin șiiii @edi,

  Fără nicio intsntie de a fi melo-dramatic, eu nu pot uita acele zile, foarte triste, din decembrie. Fiind in Iasi, am inteles cumva ca ceva-ceva, a fost in oras. Pe 14, total întâmplător, am fost in Piata Unirii. Acolo, am remarcat, pe tru prima oara, o masina de pompieri cu tun de apa, care avea gratii la geamuri. Mi-a sărit repede in ochi, neintelegand de ce-i trebuiau gratii.
  Apoi, a inceput Timisoara. Cunosteam foarte bine orasul, asa încât stand cu urechea lipita de Europa Libera, pozitionam.repede unde se-ntampla toate.
  La birou comentam totul cu colegii. Atunci, am ajuns cu totii la concluzia ca daca Bucurestiul nu misca, nimic bun nu poate urma. Nu stiam ca un bun coleg de birou, Casian, este deja arestat pentru 14.
  Si a inceput si Bucurestiul.
  Tot in birou, in acele zile, am întrebat, mirat, daca noi mai suntem in comunism. Nimeni nu a putut oferi un răspuns, erau surprisi de întrebarea mea. Sa nu uitam, eram in Iasi. Un oras cu oameni mai inceti, mai conservatori.
  Eu nu cred, iertati-ma va rog, ca cei care au rămas pe strada, luptau clar împotriva comunismului. Eu cred ca se saturasera de viată noastră, Ceausescu fiind cauza tuturor relelor. El era dictatorul necontestat.
  Apoi, Gorbaciov, schimbase cumva directia, iar numai Ceausescu continua pe linia lui, obosita si invechita.
  Cred ca era o disperare generala, nu se mai putea continua asa.
  In plus, era vehiculata ideea ca Iliescu era un posibil lider, luminat, agreat de catre Gorbaciov, fiind fost coleg cu acesta.
  Oamenii care au murit atunci in strada, domnul Vosganian dar si multi altui, au uitat de sine si-au zis, ca asa nu se mai poate, Stop.
  …Ca au luptat împotriva comunismului, ca au luptat doar împotriva lui Ceașca, pentru mine nu contează. Ei au murit ca noua sa ne fie bine, ei au avut curaj, ei s-au sacrificat pentru mine, pentru noi toti.
  Dl. Vosganian atunci, nu i-a pasat ca poate muri, sau rămâne pentru foarte multi ani in puscarie. Nu i-a mai pasat.
  Acum, ca societatea a luat-o intr-o directie controversata, eu nu cred ca are vreo legatura cu sacrificiul lor. “Asa e in tenis”.
  Acei oameni sunt niste eroi, eu asta nu uit. Libertatea mea de acum, le-a datorez, clar, lor. Eu cred ca pentru asta au ales sa moara neconditionat.
  Pentru libertate.

  • sorin gyorgyfalvi spune:

   @ Mihail

   Multumesc pentru comentariu, e bine sa stie si stapinii rezistacilor ca strategia lor de indoctrinare n-a prins la citi si-au calculat ei, si ca mai exista inca destui oameni normali neafectati. Diferenta o face probabil calitatea invatamintului de dinainte verus dupa Revolutie.

  • Mai pomenim cu Casian Spiridon, cu Ștefanachi momentele alea. Adică ei le pomenesc, că eu nu eram la Iași pe vremea aia.

  • edi spune:

   Mihail, pãi tocmai fiindcã si-a asumat riscul acela la ’89 ar trebui sã nu cadã în pãcatul de a achiesa la gãndirea celor care mistificã ideea de DREPTATE, de LIBERTATE, de ADEVÄR.

   Toate astea sunt ca niste sacramente [cã tot suntem la Crãciun] care nu trebuie pângãrite sau confiscate doar în folosul unor actori politici.

   O clasã politicã maturã în sensul civic-politic [sau, na, în sens de Civilizatie MARE !] nu recurge la trishuri dintr-astea, îSI ASUMÄ atât BINELE, dar si RÄUL de care e poate fi capabilã la un moment dat al istoriei, asa se întâmplã DE REGULÄ în democratiile acelea consolidate de CEVA SUTE DE ANI [cum e si UK-ul matale], dar la noi pe aici demersul politic are “spasme”, ne rezervã mereu “surprize” odatã la nu’sh câti ani fiindcã e si el fãurit exact DUPÄ CHIPUL SI ASEMÄNAREA NOASTRÄ, ãstia din Regat, mai-pãtimasi-impulsivi-dar-jmekeri, iar cei din Imperiu, mai-reflexivi-asezati-civic-ceva-mai-responsabil.

   Deci, pe cine pãcãlim ?
   Sau cine se pãcãleste la faza asta la care un soi de LUMPEN POLITIC [cam de Valahia, în mare, spus] tot încearcã sã manevreze politic, invocãnd frustrarea “pumnilor” primiti în anii mandatelor kiorului ?

   :D …poate doar genul arhetipal “gyorgyfalvi” care nu se dã coborât din “peluzã” nici în ruptul capului…
   [stai linistit, sorine, nu doare, ..era asa, doar o figurã De Stijl :D ]

 6. Mihail spune:

  @Sorin,

  Chestiunea cu calitatea învățământului, nivelul de educatie, cei “sapte ani de acasa”, este o alta discutie, dar totodată trista si serioasa.
  Aici, in Londra de Nord, exista o zona cu multi rumani. Daca detectezi, pe strada, oameni cu un comportament in afara schemei, apoi acestia sut precis din tara noastră.
  Ciudat, in loc sa încerce ca sa se alinieze societatii de aici, ei stiindu-se neintelesi de restul, datorita limbii diferite, isi “dau drumul”. Devin, in mare parte posesesorii unei exprimari de mahala. Mojici. Ma refer, in special, la cei tineri(20-30 de ani).
  Din nefericire, cred ca asta este oglinda evolutiei educatiei.
  Poate o sa te surprindă, însă negrii se comporta asa cum trebuie, fără exceptii.

  • Barosanul spune:

   @ Mihai

   Ai devenit un Xenofob anti Roman se vede! (te-ai luat dupa Vosganian, caruia tot ce-i Roman pute).

   Tie cam tot tot ceea ce este Roman in Marea Britanie iti pute!

   Dar, tu droaiele de Indieni, Pakistanazi, Turci, Kurzi, Jamaicani, Albanezi, Polonezi etc, jepcari, banditi, nespalati, fara lipsa de respect si care nu stiu o boaba engleza nu-i vezi?

   Tu ai fost cumva in Londra prin Brixton sau Hackney? Mai ales seara, de lauzi cu foc negrii?

   Asa ca las-o moarta cu moralitatea.

   Peste tot sunt uscaturi.

   Nu mai fi Xenofob! Uscaturile lor nu sunt cu nimic mai prejos ca uscaturile Romanilor.

 7. tudor spune:

  cris
  La Multi Ani,
  doamna draga!

 8. Simona spune:

  Felicitari pentru discursul reusit si pentru curajul de a face unele afirmatii care acum , la fel ca si in perioada comunismului, cer o indrazneala apreciabila.