Tema zilei – 23 august 2010: “In Romania nu ne trebuie doar bani, ne trebuie si rusine!”

Lui Emil Boc chiar nu-i crapa obrazul de rusine. In primele sase luni ale lui 2010 avem, la nivelul cheltuielilor de capital, o prabusire fata de anii trecuti (chiar si fata de 2009). Fata de 2008, in termeni nominali, suma alocata pentru cheltuieli de capital e la jumatate, iar in termeni reali la aproape o treime. Si totusi, iata ce declara Emil Boc la Lugoj:”Orice ban pe care îl aducem nu va fi utilizat aşa cum l-a utilizat Vosganian, în consum, pentru că miliardele de euro cu care s-a capitalizat Fondul de Dezvoltare în urma vânzării BCR s-au dus pe consum şi nu pentru unul eficient, ci pentru cheltuieli sociale. Acest lucru nu-l vom repeta în România”. 

Ticalosia acestei declaratii este fara margini. Intai de toate, cum va spuneam, la nivele comparabile de venituri in buget, cheltuielile de capital au fost duble in 2008 fata de 2010, ca sa nu mai punem la socoteala si inflatia. In al doilea rand, un prim-ministru isi permite sa spuna ca cheltuielile sociale nu sunt eficiente. Adica atunci cand platesti pensii si ajutoare pentru persoane aflate in dificultate arunci banii pe fereastra. Acest om este primul ministru al Romaniei!?!

Ti-aduci aminte, domnule Boc, cand impreuna cu Traian Basescu si cu Mona Musca bateai tara in 2004 plangand de mila pensionarilor? Cand umblai cu cohorta de ziaristi dupa tine prin 2003 ca sa arati cat de rau se traieste cu un salariu pe care acum dumneata il dai nu ca salariu minim, ci chiar ca salariu pentru cei cu studii superioare? Iti aduci aminte cum racneai la noi in 2008 ca dam prea putini bani la bugetari si ca Guvernul liberal, daca nu majoreaza salariile profesorilor cu 50% – eraam in noiembrie 2008 – sa plece? Ti-ai incarcat bratele cu voturi, pe urma tuturor demagogiilor si minciunilor, si acum ne spui ca am dat prea mult? Chiar nu mai deloc rusine in tara asta?

Cat despre banii de la BCR. I-am mai spus-o si lui Traian Basescu, dati-mi lista investitiilor si, un timp nu prea lung, posiblitatea sa colaborez cu directia de specialitate privind datoria publica din Ministerul Finantelor Publice. Va asigur ca cele trei miliarde de euro vor finanta investitiile. Pana acum, datorita faptului ca am utilizat temporar acele sume pentru finantarea bugetului, am economisit sute de milioane de euro cheltuieli cu dobanda. Ceea ce nu spui insa, domnule Boc, e ca utilizarea acestor sumeentru investitii  va majora deficitul si ca, pentru a pastra acelasi deficit, ar trebui ca, in contul celor trei miliarde de euro, sa mai tai vreo 15% din salarii si sa pui bir pe pensiile mici. De ce trebuie, insa, domnule Boc, sa spui adevarul, cand vezi ce bine merge cu minciuna?

Si iti mai propun, domnule Boc, fara a mai face apeluri iluzorii la bunul simt, sa nu mai dai lectii unui guvern care a coborat datoria publica guvernamentala  in PIB, ca procent, de la 22,5% in 2004 la 19,9% in 2008, in timp ce PIB-ul s-a dublat, in timp ce dumneata, cu Guvernul cel priceput si adunator, ai urcat-o, numai pana acum, cu mult peste 30%, cu un PIB care risca sa se injumatateasca.

Pana atunci, ia si citeste vesti din colegiul meu senatorial despre “performantele” Guvernarii:

Noi “succesuri” marca PDL Iaşi: Guvernul lasă judeţul fără 13 mil. euro pentru drumuri, salarii pentru profesori şi TVA

http://www.iasicastiga.ro/anchete-analize-si-reportaje/noi-quotsuccesuriquot-marca-pdl-iasi-guvernul-lasa-judetul-fara-13-mil-

Iaşul a pierdut aproape 13 milioane de euro în urma ultimei şedinţe de Guvern. Cea mai mare reducere, de 38 milioane lei, a vizat salariile profesorilor din învăţămîntul preuniversitar iar 22 de milioane de lei au fost tăiate din bugetele administraţiilor locale, de la lucrările pentru drumuri şi la capitolul de asistenţă socialăParlamentarii PDL Iaşi tac mâlc în faţa noilor “succesuri” în timp ce şeful CJ consideră reducerea ca fiind “suportabilă“. 

Iaşul a pierdut cel mai mult
      Şeful CJ susţine că nu numai Iaşul a avut de suferit ci şi celelalte judeţe. Cu toate acestea, un calcul banal arată că deşi s-a tăiat şi prin vecini, Iaşul a fost de departe cel mai ciuntit: la Suceava s-au tăiat 25 de milioane lei din 104 milioane,  Vasluiul a pierdut 17,5 milioane lei din 71 milioane lei, Bacăul 18 milioane lei din 75 milioane lei, Neamţul 18 milioane lei din 73 milioane lei. în timp ce Iaşul a pierdut 17 milioane din 69 alocate iniţial.

Profesorii lăsaţi fără încă 10%.
      Guvernul a efectuat o reducere de 10% la capitolul salarii pentru învăţămînatul preuniversitar. Astfel, o reducere de 38,6 milioane lei a lăsat bugetul salariilor profesorilor cu doar 354.1 milioane lei. 
      Deşi 3 din cei 7 parlamentari PDL de Iaşi sunt profesori (Mihaela Popa, Dumitru Oprea şi Marius Spinu) nici unul nu a protestat în vreaun fel faţă de noile tăieri. 
      Reamintim că aceiaşi parlamentari dădeau asigurări în decembrie 2008 că au calculat ei corect şi există garanţia creşterii cu 50% a lefurile cadrelor didactice

66 Responses to “Tema zilei – 23 august 2010: “In Romania nu ne trebuie doar bani, ne trebuie si rusine!””

 1. alexis spune:

  Din pacate, dle Vosganian, o vorba din batrani spune ca daca te pacaleste cineva o data sa-i fie rusine. Daca reuseste si a doua oara…Emil Boc si Traian Basescu mint nu de ieri, de azi. Se poate spune ca este a doua lor natura. Cu toate astea s-au gasit romani si nu putini, care sa ii voteze. Cei care se plang de actuala guvernare si de actuala clasa politica de la noi trebuie sa se gandeasca ca sunt rezultatul unui vot.

  • @alexis

   Bineinteles ca ei sunt produsul ingaduintei, pentru ca daca romanii n-ar fi atat de iertatori, nu si-ar permite. Basescu, de pilda, o tine intruna ca nu a stiut care e situatia economica atunci cand a promulgat legea cu 50% cresteri de salarii. Am aratat toate scrisorile pe care i le-am trimis, le-am pus pe blog, nimic, el o tine ca surda pe mormant. Ce sa faci cu astfel de oameni, decat sa-i arunci la subsolul istoriei…

 2. Alex Cuza spune:

  Asta implica sa accepte sa mearga de buna voie in uitare, lucru de care eu ma indoiesc amarnic… Ma tem ca la urmatoarele alegeri, o parte importanta din romani, mai ales din zonele rurale controlate de PD-L, vor fi din nou imbiati cu asa-zise reforme financiare si ne vom trezi cu o mare supriza… Sa zicem un 20-25% fata de cele 14, 15 portocalii din acest moment?

  • @Alex Cuza

   Imi aduc aminte de candidatul Nichifor de la PSD in colegiul 3 Iasi oprea masina la colt de ulita si impartea paine in pungi de plastic pe care scria: mananci o paine, votezi PSD.

 3. cris spune:

  @ VV

  Raportul complet al Academiei este mult mai puternic decit sumarul discutat la TV, si ca date, si ca afirmatie si impotrivire fata de aceasta politica de saracire. Citez din raport:

  “Rolul constructiv al statului este de a asigura servicii sociale fundamentale (învatamânt si sanatate) si de a asigura o echilibrare a
  bunastarii, pe baza principiului contributivitatii si al solidaritatii sociale.
  În perioadele de criza/schimbare sociala, aproape toate statele duc o politica de protectie sociala sporita pentru a oferi o compensare minima a costurilor sociale aduse de schimbari. În România, în perioadele de criza/restructurare economica (1991-2000), sectorul public social pare sa fi fost primul sacrificat. Reactia guvernarii actuale a României este din nou inversa, încercând sa echilibreze bugetul prin taieri masive în zona sociala: salarii în educatie, sanatate si asistenta sociala, pensii si alte beneficii sociale ale unor grupuri cu risc social ridicat. Cei din zona sociala suporta masiv costul crizei.”

  “Statul social nu trebuie redus doar la functia de transfer social, de echilibrare a bunastarii. El este si unul dintre cei mai importanti producatori de bunastare prin preocuparea pentru satisfacerea necesitatilor considerate social a fi de extrema importanta – învatamânt, sanatate, dar si ordine si
  securitate publica – si administrarea unui contract social dintre generatii – sistemele de asigurari sociale.”

  Cheltuielile sociale sunt o necesitate a societatii si o obligatie a statului fata de cetatenii care il platesc, obligatie contractuala in care statul trebuie sa-si faca slujba de administrator. Statul roman cheltuia deja in anii precedenti cu mult mai putin pentru obligatiile sociale decit media EU. Numai in ce priveste pensiile “Poate ca sustinerea sistemului de pensii este economic prea dificila pentru România. Datele arata o situatie însa diferita. Efortul economic al României pentru acoperirea datoriilor contractuale fata de vârstnici, ca % din PIB, era în 2007 cel mai mic din UE: 6,4% fata de media de 11,8%.”

  Ati facut o cheltuiala justa si echilibrata punind deopotriva si in cheltuieli sociale (invatamint, sanatate, protectie sociala) si in investitii. Basescu si boc vor ca un procent inca mai mare din cheltuieli sa se duca in investitii nu de dragul tarii ( sa fim seriosi, parca ar fi bomba cu neutroni, vor sa construiasca mamuti de ciment inutili si ucid populatia), ci pentru ca e zona de sifonare a banilor catre propriile buzunare. Mda, au evoluat ca mentalitate, de la sa moara capra vecinului, la sa moara vecinul sa-i iau capra, si de la coada de topor direct la bomba cu neutroni. Si numesc acesta progres si binele tarii.

  • @cris

   Ar vrea, stiu, dar nici macar asta nu fac. Ei inaugureaza acum ceea ce am inceput noi, cum ar fi centura Lugojului, zilele trecute, si, in curand, ceva kilometri de autostrada in Ardeal. Dar ai dreptate, ei prefera sa taie de acolo de unde nu pot fura.

 4. cris spune:

  link-ul catre declaratia lui basescu despre oportunitatea cresterii salariilor profesorilor cu 50%; pe aceeasi pagina sunt si link-urile catre declaratia dumneavoastra si a domnului Tariceanu.
  http://stirileprotv.ro/stiri/social/au-inceput-discutiile-intre-sindicalistii-din-invatamant-si-presesedinte.html

  ba chiar si reactia PSD-ului….foarte aprobator la pdl….

  • @cris

   Tocmai ne intelesesm cu sindicatele pentru o solutie rezonabila pentru 2009. Disperati, pesedistii au fortat votul la legea cu 50%, cot la cot cu pedistii. In aceeasi zi am facut o declaratie de presa in care am zis ca aplicarea masurii duce la ruinarea tarii. S.a.m.d.

 5. lorduljohn spune:

  @cris

  din pacate jurnalistii pe care ii frecventeaza dl Basescu nu ii arata oglinjoara sa vada cine e cel mai mincinos din tara, iar el, dupa ce s-a plimbat tantos printre ruinuri pozand in Sfanta Filofteia, sta acum ascuns precum closca pe oua.

  Am revazut de curand un film despre puterea unei comunitati locale:
  “The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain”. Tare mi-as dori sa se poata asa ceva si la noi.

 6. cris spune:

  @ LordulJohn

  E un proverb irlandez: “If you’re not living on the edge, you’re taking up too much space”. edge insemnind fireste si marginea prapastei si taisul (spun asta pentru ca noi avem proverbul “capul plecat sabia nu-l taie”). Iar ceea ce inseamna in viata a accepta riscul pentru a construi ceva, (riscul benefic, spre deosebire de riscul prostesc si destructiv) inseamna de multe ori sa urci pietre pe un deal sa-l faci munte…Stiu filmul.

 7. antimarinari spune:

  @VV
  “Ti-ai incarcat bratele cu voturi, pe urma tuturor demagogiilor si minciunilor, si acum ne spui ca am dat prea mult? Chiar nu mai deloc rusine in tara asta?”

  fraza asta as rosti-o repetat pe oriunde m-as duce invitat , cu un ton manios si aproape asurzitor , ba chiar dand si cu un pumn in masa .

  ardelenii adevarati stiu ca sunt iubitori de neam si patrie , el e ardelean sau numai manuitor de coasa ????

  dupa ce trece ciuma asta de guvernare , indiferent cine vine , sa vad si eu ca intr-adevar se face , intr-un anume sens , dreptate . si anume sa plateasca acest manuitor de coasa salariile acelea luate de cei cate 3-4 randuri de directori peste agentii ( acolo unde el a numit directori peste alti directori ) , si multe altele …

 8. antimarinari spune:

  graite candva de un om ….
  se aseamana timpurilor noastre?

  “In loc ca reformele sociale să însemne începutul unei ere a renaşterii naţionale, ele au fost folosite de guverne şi partide numai pentru a crea o pătură superioară artificială. Patriotul, omul elitei şi al cinstei, a fost înlocuit în viaţa publică prin demagogi superficiali şi înşelători.

  Ne-am frânt puterea, ne-am slăbit cugetul şi ne-am sleit minţile în lupte fratricide pentru ideologii, în desbinări stupide, în bârfeli odioase, în vrajbe dureroase şi în apucături neomenoase. De aceea, ştiu că tu, sătean trudit n-ai plug şi n-ai haine; că fierul plugului e scump pentru punga ta goală şi bumbacul nu-ţi ajunge ca să-ţi îmbraci copiii, că pământul ţi-a rodit puţin şi gurile casei tale sunt multe.

  Ştiu că tu, meşteşugar chinuit, nu-ţi poţi îndestula nevoile cu greul muncii tale; că râvneşti să nu-ţi mai vezi copiii ofiliţi şi să-ţi vezi fruntea despovărată de griji şi sărăcie. Ştiu că tu, bogatule, eşti turburat fiindcă ai voi pace şi linişte, pentru ca să ai siguranţa bunurilor tale şi mulţumirea averii pentru urmaşii tăi.

  Căci, să ştii bogatule că averea ta ne e scumpă – dacă este curată – fiindcă e a ţării; că lucrurile casei tale, pe care alţii nu le au, ne încredinţează că din propria ta conştiinţă şi înţelegere ne vei ajuta să facem din bucuria ta, bucuria altora.

  Şi tu, cărturarule, care ai tăcut ieri şi taci şi astăzi, ştiu că aştepţi ceasul când Ţara să-ţi cinstească mintea, Neamul să-ţi preţuiască sufletul şi Statul să-şi întemeieze soarta pe rostul tău de cârmaci al cugetelor şi să nu te umilească izgonindu-te de la luptă sau trudindu-ţi vieaţa în umilirea sărăciei.

  Greutăţile în care se sbate neamul sunt mari şi încurcate. Neamul Românesc – popor de muncă şi nu parazitar – vrea înnoire, vrea libertate şi vrea să-şi trăiască adevăratul Naţionalism, prăvălind pe toţi cei care – conştient sau inconştient – îi împiedică drumul viitorului.

  Puterea unui Neam faţă de el însuşi şi prezenţa unui Neam în lume şi în Istorie se dovedeşte prin unitatea cu care, în ceasurile de încercare ştie să-şi afirme cugetul şi voinţa nestrămutată.

  Împotriva tuturor piedicilor şi intrigilor duşmane, a clevetirilor şi ameninţărilor nemernice, trebuie să ducem Ţara în matca viitorului, în val de veac, ca să-i asigurăm drepturile nepieritoare.

  Revoluţiile naţionale nu sunt acte de violenţă, revolte, ci idei în marş. Toate adevăratele revoluţii naţionale s-au întemeiat prin zidiri şi nu prin prăbuşiri. Ele au folosit toate rezervele naţiunii şi au întrebuinţat toate generaţiile, respectând instituţiile fundamentale ale vieţii şi ale scopurilor omului. De aceea, vă chem pe toţi, din toate generaţiile şi din toate clasele, ca să înfăptuim marea chemare a istoriei noastre.”

 9. antimarinari spune:

  Dupa cum tirania nu este o floare spontana, ci rodul lasitatii altora, tot asa excrocheria n-ar exista daca n-ar exista lacomia, coruptia, si imbecilitatea. Cata vreme vor fi oameni prosti, cupizi, si molateci, vor fi si excroci. Excrocul este pata rosie care iese dintr-un sange viciat, pe fruntea societatii. (Lloid C. Douglass)

 10. Dorin spune:

  @antimarinari:

  Ce pacat ca marele avant al national-socialismului din Germania, energia maresalului Antonescu in Romania, discursurile mobilizatoare ale Ducelui in Italia etc. au fost puse in slujba unei politici gresite, daca nu chiar criminale. Regimul Antonescu a venit initial ca o salvare pentru tara secatuita de masinatiunile camarilei regale; totodata insa, decizia lui de a continua inaintarea militara a Romaniei dincolo de granitele Basarabiei ne-a costat foarte mult si in timpul, si dupa razboi. Nici macar nu mai e cazul sa mai amintesc aici alte decizii contestabile ale sale.

  Politicienii se judeca insa nu numai dupa declaratii, ci mai ales dupa rezultatele efective, dupa roadele muncii lor, dintre care unele se pot culege imediat, altele se vor vedea in cativa ani, iar altele se isi vor face simtita valoarea dupa decenii.

  Iata ca declaratia de ieri a domnului prim ministru a fost facuta la inaugurarea unei lucrari care fusese in fapt inceputa in timpul guvernarii Tariceanu. Dar nu le-a fost de ajuns nerusinarea de a se impauna cu lucrarea altuia, au trebuit sa arunce cu noroi in precedentul guvern.

  Intentia declarata este fara indoiala aceea de a arunca pe umerii liberalilor toate greutatile pe care le-a provocat, in fapt, exact incompetenta actualului guvern, combinata cu efectele catastrofalei crize economice.

  Urmarile muncii guvernului Tariceanu se vad tot mai bine in statistici, dupa cum s-au simtit si in atmosfera de normalitate din tara din vremea respectiva.

  Avem insa oare acum parte de normalitate, atunci cand primul ministru, in loc de discursuri mobilizatoare, instiga la ura? Dupa tonul dansului, m-as astepta sa aud in curand chemarea unor oameni de bine sa faca “ordine” in Bucuresti si sa pliveasca “buruienile” PNL la fel cum au facut cu intelectualii minerii chemati de Iliescu in 13 iunie 1990.

  Dar despre “urmarile” politicienilor Boc, Basescu, Berceanu & Co. vom mai vorbi si peste 20 de ani. Abia atunci se va putea trage linia, iar istoria fiti siguri ca-i va judeca fara partinire, dar si fara simpatie. Fiindca n-o merita.

  @Cris, link-ul acela cu declaratiile lui Basescu e teribil. l-as pune ca raspuns la orice magarie pe care mai au neobrazarea s-o scoata din ei. I-as obliga sa traiasca mereu cu el in urechi, pana-l invata pe de rost. Ca sa se invete odata minte sa se mai joace cu declaratiile.

  Iar apropo de coruptie, un fapt mai putin cunoscut de publicul larg, si pe care eu il stiu de la un localnic al zonei, este ca una dintre cauzele infloririi Mafiei siciliene in perioada de imediat dupa razboi au fost tocmai lucrarile publice ale noii Republici Italiene in sudul peninsulei. Dupa bine cunoscutul principiu: o roaba de pietris la noul dig, o basculanta la mine in curte!

  In rest, e interesanta scena politica romaneasca actuala!
  Se pare ca in momentul de fata PSD forteaza din nou. Se simt pe cai mari si se viseaza singuri la guvernare. Cum ar veni, cele doua fiice legitime ale FSN, fost PCR, s-au luat la bataie: PSD, partidul fostilor activisti se paruieste cu PDL, partidul securistilor si oportunistilor. PSD a precizat deja, prin vocea domnului Ponta, ca nu vor ajutorul PNL decat pe post de usier la portile palatului Victoria.

  In atare situatie, PNL ar face cel mai bine sa-si pastreze neutralitatea. Din pacate, stiu bine ca din asta cel mai putin castigat va iesi, din nou, tot poporul roman.

 11. Sfarma-Piatra spune:

  Domnule Dorin,cind pornesti un razboi linga un aliat ca Germania impotriva bolsevismului,nu te opresti la Nistru si zici,gata eu mi-am eliberat teritoriul plec acasa! NU! Mergi pina la capat impotriva inamicului! Si Imperiul Roman organiza expeditii in nordul Europei impotriva triburilor germanice,nu se limitau doar la frontierele imperiului !

 12. Dorin spune:

  @ Sfarma piatra:

  De fapt, povestea asta este mult mai complexa decat pare si la drept vorbind discutam degeaba, fiindca acest act al istoriei este jucat in intregime, iar actorii intre timp au cam iesit din scena.

  Dar fiindca veni vorba, eu ma intreb daca domnul @antimarinari cita strict intamplator tocmai azi un discurs de-al maresalului Antonescu, sau era un citat programatic?

  Caci intamplator sau nu, se implinesc azi 23 August 2010 exact 66 de ani de la momentul in care Regele Mihai il aresta pe Maresal si deschidea calea spre intoarcerea armelor impotriva aliatului nazist. Eu stiu ca ne-am sastisit cu totii dupa 50 de ani de 23 August-uri festiviste, dar la drept vorbind sarbatorirea nu era nicidecum comunista. Din contra, daca ar fi sa ascultam ce spune despre respectivul moment domnul Alexandru Stoenescu, contributia comunistilor a insignifianta!

  Iar dintre toti, tocmai Regele, artizanul principal al actului de la 23 August, inca traieste si merita toata atentia noastra. Fiindca n-am indoieli ca daca Majestatea Sa n-ar fi facut-o, acum noi ori vorbeam ruseste de-a dreptul, ori discutam, precum Moldova, despre eventuala aderare la UE!

  Apropo, o fi fost mai moral sa mergem cu aliatul pana la Stalingrad numai pentru ca mai apoi, la 23 August sa intoarcem armele impotriva lui? ;)

 13. Sfarma-Piatra spune:

  Da domnule Dorin,Mihai Stoenescu a fost cel mai exact in descifrarea acelui moment! Nemtii stiau demult ce cururi sucite sint romanii in materie de aliante,dar la momentul ala politic n-au avut pe altii! Cit despre 23 august 1944 s-a desfasurat in stilul romanesc atit de caracteristic,IL DAM JOS,ARESTAM PE TOTII !!! SI ACUM CE FACEM ??? Adica improvizatie! Finlandezi aveau o situatie cam asemanatoare,ce i-a salvat e ca nu erau in calea ofensivei sovietice,erau linga Suedia care era neutra! Romania era chiar in calea hoardelor de canibali siberieni ! Si M.S Regele Mihai I a incercat o varianta,eu nu-L condamn deloc !

 14. cris spune:

  @ Dorin

  Citeste articolul lui Tanzi la care am dat link-ul la postarile din 20 august: costurile au scazut ca prin minune cu peste 50% o data ce s-a dovedit coruptia pe capitalul de investitii.

  “Up to the time when a huge corruption scandal, popularly labeled tangentopoli”(bribe city), brought down the political establishment that had ruled Italy for several decades, that country had reported one of the largest shares of capital spending in GDP among the OECD countries. After the scandal broke out and several prominent individuals were sent to jail, or even committed suicide, capital spending fell sharply. The fall seems to have been caused by a reduction in the number of capital projects being undertaken and, perhaps more importantly, by a sharp fall in the costs of the projects still undertaken. ….within the space of two or three years, in the city of Milan, the city where the scandal broke out in the first place, the cost of city rail links fell by 52 percent, the cost of one kilometer of subway fell by 57 percent, and the budget for the new airport terminal was reduced by 59 percent to reflect the lower construction costs.”

 15. Tiberiu spune:

  @VV
  Asta seara 23.08.2010 la emisiunea “Ora de foc” d-l Stolojan decara :
  ” Realitatea economica pe baza caruia s-au facut maririle de pensii si salarii nu mai exista”.

  Dv. ati afirmat insa pe blog urmatoarele :

  “VarujanVosganian says:
  August 21, 2010 la 10:18 am
  @cris
  Si eu cred ca incearca o imagine catastrofica a bugetului, ca sa-si scuze ticalosiile si neindemanarile. Pe nominal au mai multi bani decat in 2008. De ce nu pot pastra nivelele nominale din 2008″
  Cine are dreptate si daca va puteti sustine public punctul de vedre, de ce nu are loc o dezbatere de amploare pe aceasta tema ?

  • @Tiberiu

   PIB-ul Romaniei in anul 2008 a fost de 504 mld lei. PIB-ul prognozat pentru 2010 este de 538 mld lei (cifre oficiale, nedezmintite inca). Iata dovada, o gasesti pe site-ul MFP.

 16. hermann spune:

  Sinceritate?!
  Mda este clar problema pleaca de la lideri si imi amintesc de cartea pe care am inceput sa o scriu prin 2001 “Rolul liderilor in constructia democratica a Romaniei” ea a ramas un manuscris si in prezent din motiv ca am avut mari dezamagiri cand am ajuns la intelectualii romani si rolul lor in conflictele interetnice si in democratizarea Romaniei sau poate am considerat ca sunt prea tanar (naiv) pentru a intelege “realitatiile vremurilor traite”…
  Daca un stra-stra bunic al meu a fost revolutionar in Rev. de la 1848, daca un frate al strabunicului a fost g-ral in Cancelaria Transilvana din Viena, daca in 1780 s-a deschis prima scoala romaneasca din zona noastra tinandu-se cursuri in casa stra-strabunicului, daca in 1848 semneaza la Alba Iulia actul Unirii fratele strabunicului meu (documente existente in arhiva nationala), daca de cand ne stim respiram cultura si civilizatie liberala si in continuare nu sunt sincer cu binele partidului, apai atunci nu stiu ce ar mai fi de facut…
  Dar nu, nu renunt si daca cineva va vrea vreodata o avem in sanul partidului o dezbatere despre eficienta organizationala, daca ne putem recunoaste ineficienta si varza (scuzati limbajul) actuala din partid, care a fost mostenita nu este de ieri de azi, si de a identifica modul de actiune in partid, pentru a face randuiala sunt dispus sa contribui atat cat ma pricep la un plan de management al partidului din toate punctele de vedere.
  Desigur ca teoria si practica politica ar spune ca prioritatile unui partid al trebui sa fie puterea, insa am vazut bine ca nu avem cu cine o gestiona atunci cand vine vorba de ea, de aceea partidul ar trebui sa fie organizat cel putin in doua parti eficiente: organizational si guvernamental!
  In fine, dar pana nu recunoastem starea de fapt din partid cu exemple concrete in cele atatea si atatea organizatii judetene facute praf si prin care bantuie haosul si… lucru slab
  Deci, pe langa RUSINE cred ca ar trebui si BUN SIMT SI RESPECT reciproc, care numai prin noi insine le putem propovadui!
  Nu stiu daca ati vazut pe langa statistici si studii economice, studiile sociologice ale poporului roman? Pana nu ne apropiem de pamant si muncim plecand de la baza partidului, geaba de impanam in inertii electorale si conjuncturi de moment, pentru ca s-au dovedit ca se schimba in noaptea alegerilor. (vorba bancului cu noaptea nuntii, asa pateste PNL tot timpul)!
  In rest numai de munca eficienta si performanta, ca de nu patim ca si pana acum de 20 de ani, resurse aruncate pe apa sambetei, pacat, mare pacat! Vorba lu’ Dinu – degeaba!

 17. cris spune:

  @ Tiberiu

  S-ar putea sa uiti de imprumuturile masive din 2009. Financiarul face un calcul – nu stiu cit de corect, asta stie VV, de 32.3 miliarde euro…..Pun articolul mai jos, (daca bat ei cimpii, ii bat si eu fara voie, fiindca cifrele cu imprumuturile lui boc n-am de pe ce eurostat sa le scot.)
  http://www.financiarul.com/articol_44399/pe-ce-am-irosit-banii-de-la-fmi-si-banci-23-mld–%E2%82%AC-s-au-dus-in-cheltuieli-publice.html

  • @cris

   Nu, draga Cristina, datoria nu a crescut cu 32 miliarde de euo. Banii de la banci sunt luati pentru a stinge alte datorii De exemplu daca emiti titluri de stat cu durata trei luni in valoare de 1 miliard de lei, la fiecare trei luni te imprumuti cu un miliard ca sa dai banii inapoi la scadenta. In total te imprumuti cu patru miliarde de lei, dar asta nu inseamn ca datoria publica a crescut cu patru miliarde, caci trei miliarde s-au stins datorii mai vechi Datoria creste doar cu dobanda. Deci cifra de 20 mld euro imprumutate de la banci trebuie privita cu rezerva.

 18. lorduljohn spune:

  @tiberiu

  realitatea in baza careia

 19. antimarinari spune:

  :) / ;)
  de ce nu are ursu coada ?

  citind acum ce ne indica Cris aici , nu stiu ce sa zic/fac . sa rad sau sa plang?
  astia PNL de ce au facut cu cei 3 miloarde de pe Bancorex , iar ei au reusit sa faca 3 miliarde invizibili cu totul
  “Trei miliarde de euro, destinatie necunoscuta?

  Potrivit informatiilor noastre, repre­zen­tantii Fondului s-ar fi declarat nemul­tumiti in discutiile cu oficialii romani ca o parte din banii imprumutati, aproximativ trei miliarde de euro, nu se regasesc in cifrele prezentate”

  9 miliarde in investitii ???
  va rugam dle VV ,sa se faca o interpelare , si sa ni se spuna negru pe alb, fiecare leut in care investitie s-a dus????
  cu date concrete, contract , valoare ,obiectul investitiei , executant .
  sa vedem noi care au fost “necesitatile ” lor si pe cati bani s-au realizat.

  • @antimarinari

   In anul 2009 potrivit site-ului finantelor cheltuielile de capital au fost de 23 mld lei adica vreo 5,2 miliarde de euro. restul sunt asimilate investitiilor, poate bunuri mai scumpe, cum ar fi masinile.

 20. lorduljohn spune:

  @VV

  Maestre, de ce nu se poate urmari live sedinta plenului Senatului?

  • @lorduljohn

   Era o gluma prin anii 30 cu unul care se duce sa-si ia radio si le spune vanzatorilor: “Atata va rog, sa nu transmiteti lucrarile Parlamentului, ca am fete mari acasa.”

 21. adrian spune:

  Pentru ca a fost 23 august mi-am adus aminte de defilari. Care se faceau si cu tancuri. Azi, cu tot asfaltul (prost), nu se mai poate.
  Acceptati o “leapsa” la articolul meu de 23 august care se leaga de economia asfaltarii pe Bd. Aviatorilor?
  Cum e de fapt mai ieftin si mai bine intre piatra cubica si asfalt si, mai ales, unde “puii mei” se duc toate calupurile si bordurile din granit care s-au scos de pe Aviatorilor si Prezan?

 22. lorduljohn spune:

  @VV

  cu intarzaiere, a inceput si transmisia. Nu inteleg, totusi, de ce o sedinta convocata pentru ora 10, nu incepe chiar la ora 10.

 23. antimarinari spune:

  Crezul PNL – 1920

  CRED

  IN PARTIDUL NATIONAL LIBERAL

  CRED ÎN PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL, care a sfărâmat jugul Turcilor şi a făcut din ţara mică, necunoscută şi pierdută de la gurile Dunării, Regatul puternic şi preţuit de toate popoarele lumii.

  CRED ÎN PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL, care a dezrobit ţarina strămoşească şi a făcut împroprietărirea, dând iobagului brazda de pământ, pentru care să ştie să trăiască şi pentru care, la nevoie, să ştie să moară.

  CRED ÎN PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL, dezrobitor de suflete.

  CRED ÎN PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL, care a dat votul obştesc aşezând rânduiala ţării pe temei de dreptate şi a pus în mâna ţărănimii şi a muncitorimii armă a votului pentru apărarea tuturor nevoilor lor.

  CRED ÎN PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL, care a scăpat ţara din ghearele hrăpăreţe ale zarafilor străini, întemeind băncile ţărăneşti şi muncitoreşti, care au pus banul Românului în mâinile Românului.

  CRED ÎN PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL, care s-a ostenit neîncetat să apere Biserica Strămoşească, păstrătoare de credinţă şi să întemeieze şi să întărească Şcoala, dătătoare de lumină, trezindpoporul român, din somnul în care îl aruncase vitregia timpurilor şi purtându-l spre limanuldeşteptării.

  CRED ÎN PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL, care a stat strajă neclintită lângă averea ţării apărând-o împotriva poftelor nesăturate ale vrăjmaşilor care voiau să robească neamul prin robirea avuţiilor lui.

  CRED ÎN PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL, care în vremea marelui război, sub conducerea glorioasă a Măriei Sale Ferdinand I-ul, – dătătorul celei mai sfinte pilde de iubire de ţară – şi prin vitejia şi jertfele ostaşilor neamului, a lărgit hotarele ţării şi a făcut Unirea cea de veci a tuturor Românilor.

  CRED ÎN PARTIDUL NAŢIONALLIBERAL, înfrăţitorul tagmelor, înfrăţitorul tuturor seminţiilor ce trăiesc în hotarele RomânieiMari

  CRED ÎN PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL, care a dat votul obştesc aşezând rânduiala ţării pe temei de dreptate şi a pus în mâna ţărănimii şi a muncitorimii armă a votului pentru apărarea tuturornevoilor.

  CRED ÎN PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL, liberator de neam.

  CRED ÎN PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL Cred – şi de aceea ridic ochii mei către Cel de Sus,rugându-mă:

  “Dumnezeul meu şi Dumnezeul strămoşilor mei, pogoară harul tău asupra Partidului Naţional Liberal, ajută-l , ca şi până azi, în munca lui şi risipeşte adunarea vrăjmaşilor ce-i stau potrivnici, pentru ca să poată purta mai departe cu izbândă, neamul meu pe drumul propăşirii şi ai pacei ”

 24. Tiberiu spune:

  @Cris
  Potrivit marterialului di “Financiarul” :
  “Repre­zen­tantii Fondului s-ar fi declarat nemul­tumiti in discutiile cu oficialii romani ca o parte din banii imprumutati, aproximativ trei miliarde de euro, nu se regasesc in cifrele prezentate”.
  Daca situatia sta asa ce relevanta au datele furnoizate de guvernanti ?
  In opinia mea actualii guvernanti nu au credibilitate, pe de alta parte numai ei detin monopolul informatiilor reale. Eu personal nu am expertiza pentru a discerne minciuna de adevar in datele financiare furnizate oficial. Am convingerea ca numai o persoana ca d-l Vosganian, de probitate si expertiza inafara de orice discutie si poate alti citiva experti numarati pe degete, pot face o analiza financiara credibila. Un impact mediatic real pot avea deschiderea unor dezbateri publice televizate pe aceasta tema cu participarea celor mai de seama personalitati in domeniul economico-financiar.

 25. [...] Vosganian, Crin Antonescu, Tariceanu si Dinu Zamfirescu sunt doar cativa din liderii cu care vom dezbate in aceasta saptamana incotro trebuie sa ne indreptam. [...]

 26. Tiberiu spune:

  @VV
  In postarea dv polemizati cu d-l prim-ministru Emil Boc. Toate bune si frumoase dar aveti doar o “mica” problema:
  Foarte putin probabil ca D-l Boc sa “frecventeaze bogul dv si chiar daca prin absurd ar citi postarile dv. isi poate
  permite sa le ignore datorita impactului public redus.
  Nu ar fi mai oportun sa polemizati cu puterea pe un canal TV cu rating ?

 27. Dorin spune:

  @ Cris: Multumesc mult de atentionare, nu apucasem sa citesc link-ul tau in 20 august. Textul este extrem de interesant si instructiv. Pe de alta parte, sincer vorbind, cand vad la ce nivel sunt discutiile teoretice si a ajuns totul la nivel practic, comparatia nu face decat sa ma deprime si nimic nu ma mai prea incalzeste in momentul asta. Ceea ce vad este ca Romania e condusa de un presedinte betiv si bataus si de un prim ministru pe care nu-l poti crede nici macar cand da “buna ziua”. Am vazut ca pana si datele din Eurostat sunt bazate in fapt tot pe raportarile pe care le fac guvernele nationale, deci practic pana si alea pot fi puse sub semnul intrebarii.

  Cu alte cuvinte, statul roman este in momentul de fata bagat in minciuna pana in gat (iar noi alaturi de el) si numai un specialist precum domnul Vosganian ar putea sa le mai descalceasca, exact cum spune domnul @Tiberiu mai sus.

  Pe de alta parte ma gandesc la ce nivel se invart altii si ce facem noi cu pinguinul cosas si cu alte “somitati” (presupun ca termenul vine de la somn). Textul respectiv a fost prezentat la Congresul Institutului International pentru Finante Publice tinut la Kyoto, Japonia in august 1997 si a fost publicat in anul urmator in cartea “The Welfare State, Public Investment and Growth” – Selected Papers from the 53rd Congress of the International Institute of Public Finance held in Kyoto, Japan in August 1997 (edited by Hirofumi Shibata and Toshihiro Ihori and published by Springer-Verlag Tokyo, 1998). Este un “clasic” pentru specialistii domeniului. Discutiile referitoare la felul cum se “scurg” banii din mana ingaduitoare a statului sunt de fapt mult mai vechi. Am avut ocazia sa ma intalnesc cu unele dintre problemele astea in cadrul stagiului de pregatire din Olanda. Spre exemplu, exista un articol care se intituleaza extrem de sugestiv: “Economic growth and the welfare state: leaky bucket or irigation system?” (Walter Korpi – European Sociological Review, Oxford University Press 1985; este profesor la Institutul de Studii Sociale din cadrul Universitatii din Stockholm) E o intreaga elita a specialistilor in teoriil economice si sociale care, din punctul meu de vedere ca nespecialist sunt undeva acolo in inalt pe la nivelul ozonului.

  Nu stiu de cine e reprezentat glasul Romaniei in acest cor, insa cand Statul Roman este reprezentat de persoane care au publicat la viata lor o brosurica despre Gandacul de Colorado, zau ca m-apuca sila!

 28. cris spune:

  @ Tiberiu

  Unde sunt cele 3 miliarde ale lor si unde sunt cei 9.4 miliarde investitii. Corect.
  Ei spun si ca restul de miliarde s-au dus pe cheltuieli sociale. ( de aceea au avut atit de putin la investitii, nu-i asa?) Aminteste-ti calculul de pe statistica inteligentului consiliu financiar cu cit reprezinta cheltuielile sociale din PIB. Pe procent par mai mari decit in 2008, in cifra nominala nu sunt insa mult diferite in 2009 fata de 2008, calculat la o scadere a PIB cu 7%, iar cresterea salariilor bugetare pe 3 ani este mai mica de 0.5% raportat la cresterea PIBului. Daca nu sunt mult diferite, pe ce extra “cheltuieli sociale” se duc 23 miliarde euro? Ei sustin ca acesti bani s-au dus pe salarii si pensii… care extra salarii si pensii?
  Te pomenesti ca o intorc si spun ca au fost cheltuieli publice – pe ce? pe medicamentele, tifonul si ata din spitale care nu exista, pe numarul redus de medici si asistente ? sau pe scolile ramase fara acoperis? pe intretinerea unor drumuri pe care le lasa sa se deterioreze (mai tin minte si acum reportajul cu cite drumuri au ajuns intr-o stare de-a dreptul siberiana (namol cind inghetat cind dezghetat) pentru cei 2 cm de sosea a lui berceanu)?
  Tehnica binoclului – cheltuielile sa para cit mai mari, veniturile sa para cit mai mici… Daca asta-i pisica si are un kilogram, si kilogramul de carne a disparut, unde e pisica sau…unde e carnea? ca sa nu spun ca pisica salariata si pensionata e deja mai mica de un kilogram si in continuu regim de slabire….A naibii pisica, o fi hipertiroidiana, tu ii dai sa manince miliarde si ea arata din ce in ce mai mult ca o consoarta de la Auschwitz.

  • @cris

   Pe cheltuieli sociale e o majorare de 1,5 miliarde anual la pensii si ceva sute de milioane de euro la salarii. Deci pe salrii si pensii s-au dat suplimentar vreo 4 miliarde de euro in doi ani. Problema e ca tot deficitul bugetar e urias. In 2 ani sunt aproape 15 % din PIB ceea ce inseamna vreo 18 miliarde de euro. Cam asta e suma cu care creste datoria publica. Ceea ce e imens in numai doi ani.

 29. cris spune:

  @ VV

  OK, sunt mai putine miliarde decit 23 (sunt calcule pe care dumneavoastra le puteti face, eu n-am cum) dar pisica “hipertiroidiana” tot de foame moare.
  Daca PIBul pe 2009 a crescut conform ministerului finantelor, dar a scazut conform bancii mondiale, ????!!!???? Cite pisici de nu corespund cu kilogramul de carne sunt Doamne, o herghelie?

 30. cris spune:

  discutia privind bugetul si politicile macroeconomice a MFP

  http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget2010/RAP_2010_24dec.pdf

  HEEELP!

  @Dorin,

  daca tu gasesti o corespondenta sa faca sens intre datele MFP, cele ale eurostat (care tot de Romania sunt raportate) statisticile consiliului lui boc, si cifrele bancii mondiale (care acum zice ca PIB-ul nu a scazut cu numai 7% ci de la 200 md 2008, la 161 md in 2009 – cifra e postata acum pina si pe wikipedia), lamureste-ma si pe mine. Iti dau un exemplu: cheltuielile au crescut de la 37.6 la 40.4% din PIB zice statica lui boc. Calculat la o scadere a PIB de 7%, cheltuielile nominal ar fi ramas aceleasi. Calculat la o cadere a PIB la 161 md USD cheltuielile de fapt ar fi scazut de la 75 la 65 md, iar daca ai calcula la o crestere a PIB (MFP), nu stiu unde se mai ajunge.

  • @cris

   Draga Cristina, iti fac aceeasi recomandare pe care i-am facut-o si Bibliotecarului. Citirea cifrelor economice e plina de capcane, daca nu ai cheia corecta. Intai, in legatura cu exprimarea PIB in dolari. In 2008 dolarul era mult mai slab decat acum. 100 de lei erau 35 de dolari, acum sunt 30 de dolari. Deci o buna parte din scadere se datoreaza cursului de schimb dolar/leu. In nominal PIB a scazut de la 504 mld lei la 491 mld lei. Ia cursul mediiu al dolarului din 2008 si din 2009 si vezi ce-ti da. In euro nivelele sunt mai stabile.

 31. Tiberiu spune:

  @Cris
  Iata doua versiuni diferite asupra PIB pe 2008 si 2010

  VarujanVosganian says:
  August 24, 2010 la 4:00 pm
  @Tiberiu
  “PIB-ul Romaniei in anul 2008 a fost de 504 mld lei. PIB-ul prognozat pentru 2010 este de 538 mld lei (cifre oficiale, nedezmintite inca). Iata dovada, o gasesti pe site-ul MFP.” Deci este vorba de o crestere a PIB !?

  cris says:
  August 24, 2010 la 4:22 pm
  @ Tiberiu
  “cifrele bancii mondiale care acum zice ca PIB-ul nu a scazut cu numai 7% ci de la 200 md 2008, la 161 md in 2009″(miliarde de ce ? De dolari de euro,de lire sterline…? La ce curs ca sa le putem compara cu cifrele MFP?).

  Cifrele pe care le citezi nu par ca se se “pupe” cu cifrele citate de d-l VV. Care este adevarul ?
  Adevarul poate fi cu greu descifrat cind sint emanatia unor foruri care au monopolul informatiei, dar care au interesul de a semana confuzie.
  Cred ca este randul politicienilor si economistilor de mare calibru (ca d-l Vosganian) sa deschida o dezbatere publica de mare anvergura pe aceste teme cardinale pentru prezentul si viitorul Romaniei,dezbatere care sa fie cel putin la fel de intensa,ambitioasa si pasionata ca dezbaterea pe care o conduci pe acest blog.

  • @Tiberiu

   Potrivit prognozelor initiale cresterea economica urma sa fie de 1,5-2%. Aveam o inflatie de 4%, un deflator (rezultatul inflatiei preturilor intermediare luna la luna) de vreo 6-7%. Deci, in nominal, PIB-ul pe 2010 urma sa fie mai mare decat cel din 2009 cu vreo 8-9%, ceea ce ne duce la 538 mld lei, dat fiind ca PIB initial din 2009 era de 491 mld lei. Cum nu mai avem crestere, dar inflatia e de vreo 7-8%, fata de o scadere a PIB de 2%, ar trebui ca PIB nominal sa fie cu vreo 5-6% mai mare decat in 2009, deci cca 525 mld lei. Deci tot mai mare decat in 2008. Te-ai prins?

 32. hermann spune:

  E clar avem un dialog a surzilor, m-as uita la crezul PNL din 1920 aminitit de antimarinari si m-as uita ce mai avem astazi?
  Pai cum sa castigam alegerile locale, iara doriti sa incep cu realitatile din teren: pai in guvernarea PNL toti cei care aveau investitii pe OG7 si alte asemena ziceau ca este meritul primarului chiar daca era la PSD sau PDL, la primarii PNL lucrau de se imbogateau firmele PDL si PSD, iar lumea stie si stia ca ei s-au straduit sa obtina bani, deci era meritul lor a PSD sau PDL va pot face o lista cu localitati si apoi facem sondaj sa vedeti cine zic oamenii ca au facut investitiile si cate si mai cate (de ce? pai sa ne uitam la calitatea resursei umane pusa pe functii inalte, pai iti vine sa plangi la nivel judetean). Chiar acum am venit de la o intalnire, iar PSD deja a inceput sa isi stranga oamenii, sa ii scoata la o bere si deja sa le contureze strategia de campanie la nivel de jos, noi???????????? (Nastase nu sta degeaba)!
  Noi cu avem birjari sau magari la oi cum vreti sa ziceti si pana nu dam cu randuiala organizationala noroc bun alegeri fie ele locale, parlamentare etc
  Pai de cate ori sa va mai repet domnilor ca eu in campanii trebuie sa ma lupt in primul rand cu colegii mei liberali de pe zone, apai ce sa mai zic de concurenta, ba in multe cazuri m-am ajutat mai mult de ei in functie de interesele locale in pozitia de coordonator de campanie.
  Asa cu resurse irosite pe colegii nostri sa stiti ca vom avea indiferent de inertia electorala rezultate deplorabile.
  Pai luati taurul de coarne caci altfel… chiar azi ma gandeam la PNL ma simt ca o femeie casatorita cu un betiv, pe care il iubeste foarte mult, ii suporta toate viciile, ii face pe plac (mancare, spalat, copii), dar indiferent de ii face nu poate renunta la el, pentru ca tine prea mult la el, insa pana cand mai putem tolera rahatul sub pres…??????????
  In fine, dar nu-i bine deloc, deloc apropo de organizare pai as fi vrut si eu sa particip la Scoala de vara, insa din transprenta si dialogul din partid (pe sestache si pe bisericute) nu se face politica performanta, vedeti PSD pe era Nastase in ultima vreme si PDL pe vremea Boc sa nu mai zicem de PNTCD, etc
  In rest numa’ de bine si de munca inutila ca ii specifica romanilor, adica noua!

  • @hermann

   N-am inteles, totusi, de ce n-ai participat la scoala de vara? cred ca esti cam rau, totusi, gandeste-te ca PNL a rezistat in vremuri grele, atacat din toate partile.

 33. adrian spune:

  @VV: multumesc pentru raspuns!
  In mod evident n-ati avut timpul necesar (nu va critic ci doar spun ca inteleg ca n-aveati timpul acesta) sa cititi articolul meu caci problema pietrei cubice nu este una estetica cum sugerati, tocmai asta si subliniam.
  Este vorba de un mod de a arunca bani pe fereastra (a asfaltatorilor, ca Mos Nicolae) si de a aduce “minus-valoare” unei operatiuni ce tine de politica urbana si de politica bugetului capitalei cu beneficii ce pe moment sunt satisfacatoare pentru cetateni dar care pe termen si mediu si lung sunt o gaura in buzunarul sau si o sursa de enervare certa atunci cand lucrarea va ceda. In plus, e vorba de o manevra oculta caci un material pretios pentru unii in occident disparea in neant fara sa stim daca si cum a fost valorificat.

 34. adrian spune:

  PS: adica eram fix in tema dumneavoastra: nu ne trebuie doar bani ci si rusine! asezonat cu 23 august :)

 35. Tiberiu spune:

  @VV
  Si care este situatia incasarilor statului in 2009 raportat la 2008 ?

 36. cris spune:

  @ Tiberiu

  World bank calculeaza in USD ( foloseste si PPP – purchasing power parity) – scuza-ma am zis prima data ca 200md sunt USD, si aparea si pe graficul world bank, trebuia sa o spun si acum, mi-a scapat. Eurostat in general da procente si isi face calculele in final pe euro dar de cele mai multe ori, pentru ca sa aiba o comparatie mai apropiata de realitate, foloseste PPP. In metodologia eurostat se spune foarte clar de altfel si ca isi si revad datele la un an, doi si trei ani dupa ce le publica, pentru acuratete, si ca datele la un an sunt considerate din acest motiv provizorii.
  (Deci am comparat datele worldank in USD 2008: $200,071,000,000
  2009 $161,110, 000,000.)

  calculind in roni pe 2008 si 2009, rezulta urmatoarele: cheltuielile au crescut cam cu 5 md roni de la 193,509md roni la 198,474 roni, iar veniturile au scazut de la 165,203 md roni la 157,69 roni, deci cu 7,5 md roni – statistica eurostat fiind provizorie pentru 2009, ei folosesc de data aceasta roni, comparat cu anii precedenti in roni – pagina 7 http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-22042010-BP/EN/2-22042010-BP-EN.PDF

  Acum ma intreb daca cheltuielile su crescut, cum de spun pe statistica boc ca salariile au scazut de la 14 md euro la 12,3 md euro in 2009, deci cu 1.7 md euro(?).

  In final mi se pare ca au facut din buget o pisica gumilastica, au imbatat-o crita, au uns-o cu smoala si au rostogolit-o prin fulgi, pentru ca probabil nu mai stiu pe unde sa scoata camasa.

  • @cris

   Cristina, asta a fost si reprosul pe care l-am adresat guvernarii PSD-PD din 2009. Ca sa nu piarda alegerile ei s=au comportat in 2009 de parca erau in 2008 si asta a creat dezechilibre care se vad in 2010. Cata vreme 2010 e mai rau decat 2009 orice aluzie la guvernarea liberala e o nerusinare.

 37. Marcel Eremia spune:

  În locul Dvs. aş cere public la toate televiziunile o dezbatere pe tema adevărul despre criza economică românească pe perioada 2000-2010, să se termine odată această problemă despre “greaua moştenire” lăsată de liberali.

  Dacă aş fi parlamentar, aş iniţia un proiect de lege în care TOATE declaraţiile unui om politic să nu mai fie considerate declaraţii politice atunci când debitează prostii şi minciuni. În felul ăsta se demarează responsabilizarea declaraţiilor oamenilor politici, traduse de fapt prin ipocrizie, demagogie, minciună şi chiar prostie. Pedepsele trebuie să fie însă pe măsură.

 38. Marcel Eremia spune:

  Păi simplu! Unitatea de măsură este … bocul! :)

  Hai să zicem că din prea multă supărare am exagerat cu prostia. Celelalte (ipocrizia, demagogia, minciuna) însă pot fi dovedite şi … măsurate. La capitolul prostie, măcar să fie făcuţi de … ruşine! :) Poate s-ar mai abţine să comenteze cei care habar nu au de subiectul în cauză.

 39. Tiberiu spune:

  @Marcel Eremia
  @VV
  Rugamintea adresata d-lui Vosganian de a demara o ampla actiune mediatica PNL-ista de demolare a Falsei Teorii despre “Greaua Mostenire” a fost tema principala a postarilor mele. D-l Vosganian insa a sustinut in repetate randuri ca “il chinuiesc” cu asemenea idei inoportune ,caci(sustine dinsul) aceasta nu este tema de interes pentru media. Mai mult decit atit D-l Vosganian ma trimite sa ma lamuresc despre executiile bugetare ale guvernului Tariceanu raportate la executiile guvernului Boc ca si cum eu ar trebui sa ma lamuresc.

  Nu d-le Vosganian ,eu sint foarte lamurit ca guvernul Tariceanu a fost cea mai reusita guvernare pt.
  Romania dupa 1989 , problema NU este a Mea ci a Dv. personal. Asa cum “banuiti” Nu Eu am fost ministru de finante in guvernul Tariceanu si de aceea numai Dv. trebuie sa va zbateti sa lamuriti populatia aiurita de propaganda PDL-ista menita sa se descarce de raspunderea falimentarii tarii pe “spinarea” maririlor “nejustificate” de pensii si salarii pe care dv. personal le-ati aplicat.
  Daca Dv considerati insa ca aceasta este o tema lipsita de interes, eu va respect punctul de vedere (desi nu-l aprob).

  • @Tiberiu

   Am dat multa energie acestui subiect cu greaua mostenire.Am prezentat toate argumentele din lume. Nu pot s-o fac de unul singur si o sa devin un caraghios daca ma laud singur. Hai sa mai privim si in viitor.