Tocmai a apărut o antologie a poeziilor mele în limba germană cu titlul „Auf unseren Spuren” (Pe urmele noastre). Mulțumiri poetului Christian W. Schenk și Editurii Dionysos pentru traducerea și editarea volumului

schenk traducere

43 Responses to “Tocmai a apărut o antologie a poeziilor mele în limba germană cu titlul „Auf unseren Spuren” (Pe urmele noastre). Mulțumiri poetului Christian W. Schenk și Editurii Dionysos pentru traducerea și editarea volumului”

  1. Adam Mareș spune:

    “În mod normal, tribunalul [ICSID] judecă comportamentul celor două părţi până la data depunerii cererii la tribunalul de arbitraj. Ce se întâmplă după acea dată, e puţin relevant.”

    Am explicat pe scurt în acest articol, încă de acum doi ani, de ce e fals argumentul că înscrierea Roșia Montane în lista UNESCO ar periclita șansele României în arbitrajul de la ICSID.

    Din păcate, acest motiv a fost susținut azi de delegația României la Manama când a cerut referral, în zâmbetele stânjenite ale delegațiilor altor state. Ba chiar reprezentantul Ungariei ă contrazis explicit delegația noastră, afirmând net că înscrierea nu are nicio legătură cu arbitrajul de la Washington.”

    http://epochtimes-romania.com/news/traiasca-coloana-a-cincea-cui-multumim-ca-dosarul-rosia-montana-nu-va-fi-depus-la-unesco—255740

  2. Adam Mareș spune:

    Adam Mareș spune:
    iulie 2, 2018 la 9:09 pm
    “Consider că este simplist să credem că UDMR este de partea celor care distrug justiția doar pt. că au și ei corupții lor, precum mobilul PSD și ALDE. Părerea mea este că plasarea lor în acest demers alături de alianța de la guvernare urmărește un scop chiar mai pervers: disoluția și slăbirea statului prin încurajarea corupției pt. a servi pe termen lung interesele Ungariei. Recentele luări de poziție ale unor înalte oficialități ungare în privința exploatării gazului natural din Marea Neagră, poziția recentă privind sabotarea gazoductul BRUA, dar și alte demersuri de contestare a tratatului de la Trianon pe care statul ungar le face, inclusiv în anul Centenarului, completează panoplia unui atac frontal și subversiv la interesele statului român.”

  3. Adam Mareș spune:

    COMUNICAT

    Având în vedere propunerea formulată de Ministerul Justiției pentru modificarea art. 297 din Codul penal privind infracțiunea de abuz în serviciu, procurorii din cadrul DNA au realizat o evaluare a impactului pe care această modificare le va avea asupra investigațiilor penale, în situația în care va intra în vigoare.

    Adoptarea propunerii formulate de Ministerul Justiției ar avea ca efect dezincriminarea unor categorii largi de fapte care sunt în prezent sancționate de legea penală și care aduc o atingere semnificativă valorilor sociale ocrotite de lege. Consecința ar fi aceea că procurorii vor fi obligați să închidă numeroase dosare ca urmare a intervenirii prescripției.

    Astfel, infracțiunea de abuz în serviciu ar urma să fie definită ca „fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul al II-lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă”.

    În prezent infracțiunea de abuz în serviciu este definite drept “fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos ( adică îndeplinește prin încălcarea legii – conf. Deciziei 405/2016 a CCR) și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

    Din analiza făcută la nivelul DNA au rezultat următoarele:

    a) Impunerea condiției ca fapta să fie săvârșită în scopul obținerii unui folos de către funcționarul public sau de o persoană apropiată acestuia restrânge extrem de mult domeniul de aplicare a infracțiunii.
    Spre exemplu, în cursul anului 2017, Direcția Națională Anticorupție a dispus trimiterea în judecată a unor inculpați pentru săvârșirea a 215 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Din analiza preliminară a acestor cauze, realizată până în acest moment, nu a fost identificat niciun dosar în care autorul să fi urmărit obținerea unui folos personal, astfel încât includerea condiției suplimentare ar putea avea ca efect dispunerea de soluții de achitare în toate dosarele cu care a fost sesizată instanța pentru săvârșirea acestei infracțiuni, inclusiv în situațiile unde s-au dispus deja condamnări definitive. Similar, vor fi adoptate soluții de clasare în dosarele aflate pe rolul organelor de urmărire penală având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu.
    Astfel, indiferent de gravitatea încălcării legii sau de cuantumul prejudiciului, faptele funcționarilor publici nu vor mai atrage răspunderea penală.
    Spre exemplu, fapta funcționarului public care atribuie în mod nelegal unui prieten sau unui coleg de partid un contract de achiziție publică supraevaluat ori dispune restituirea nelegală a unui imobil nu va mai fi incriminată, chiar dacă funcționarul acționează cu intenția de a încălca legea și chiar dacă aceste fapte pot produce consecințe de zeci sau sute de milioane de euro bugetului, așa cum există numeroase exemple în practica judiciară.
    Considerăm că o asemenea modificare nu este oportună, având în vedere nevoia de a proteja în mod eficient valori sociale importante, precum integritatea patrimoniului public care poate fi afectat de actele funcționarilor publici cu încălcarea legii.
    O modificare de asemenea importanță, care răstoarnă viziunea constantă a Codului penal cu privire la răspunderea funcționarilor publici și care nu corespunde vreunei observații a Curții Constituționale, ar trebui să fie rezultatul unei dezbateri ample în societate, în urma unei analize atente a tuturor consecințelor posibile.

    b) Cerința ca prejudiciul să fi fost constatat în mod definitiv prin act al organului competent restrânge și mai mult sfera potențială de aplicare a infracțiunii și încalcă mai multe prevederi constituționale.
    Prin introducerea unei asemenea condiții în conținutul infracțiunii se creează premisele ca efectuarea actului de justiție să poată fi împiedicată de către persoane din afara sistemului judiciar. Spre exemplu, dacă organul de urmărire penală este sesizat că un ministru a săvârșit o faptă de abuz în serviciu, trimiterea în judecată ar fi condiționată de existența unui act constatator al prejudiciului întocmit de un organ care se poate afla în subordinea sau sub influența acestui ministru.
    Singurul organ competent să constate elemente de fapt care intră în conținutul unei infracțiuni este instanța de judecată. Numai judecătorul, analizând probele administrate și făcând aplicarea legii, poate stabili în mod definitiv dacă o anumită faptă a produs sau nu un prejudiciu, iar acest raționament nu poate fi condiționat de existența unui act administrativ anterior hotărârii judecătorești.
    Prevederea este contrară dispozițiilor art. 124 alin. 3 din Constituție, care prevăd că judecătorii sunt independenți și se supun numai legii. Dacă legea sancționează o anumită fapta, decizia judecătorului nu poate depinde de manifestarea de voință a unui organ administrativ.
    De asemenea, textul propus nu respectă cerințele constituționale de previzibilitate a legii, în condițiile în care nu indică organele care ar avea competența să constate existența prejudiciilor.

    c) Reducerea limitelor de pedeapsă prevăzute pentru infracțiune va avea ca efect reducerea semnificativă a termenelor de prescripție a răspunderii penale, de la 8 ani la 5 ani.
    În condițiile în care aceste fapte sunt în mod uzual descoperite la mult timp după săvârșirea lor, de obicei după schimbarea conducerii instituțiilor publice, iar probatoriul administrat pentru dovedirea infracțiunii de abuz în serviciu este deosebit de complex, vor exista numeroase situații în care tragerea la răspundere penală va fi împiedicată ca urmare a intervenirii prescripției, atât în cauze aflate în curs de urmărire penală, cât și pe rolul instanțelor, urmând să se înregistreze numeroase soluții de clasare și încetare a procesului penal.
    Prezenta evaluare a fost transmisă la data de 2 iulie 2018 către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

  4. Adam Mareș spune:

    O fi postarea lui VV cu poezie, dar se întâmplă lucruri grave în România. Chiar nu mai există oameni politici care să apere interesele statului român?
    În afară de hoții care-și dau legi să se salveze și care ne dau ieftin, probabil interesat, cu resursele țării.

    • elenick spune:

      Si eu i-am pus niste intrebari la postul trecut. Cred ca o sa mai asteptam… Azi, zilele astea, VV e poet! Politicianul doarme acasa, linistit. Un alter ego voteaza dupa deget in Parlamment. Grea viata! :)

  5. Marga Maggie Gigi spune:

    Esti o valoare Varujan, poate chiar vinzi vreo 5 homeless-ilor nenti, or fi bune la facut focul iarna

  6. emi spune:

    Ca sa vezi, in ce tara e tradusa mai intai poezia dumneavoastra!
    Sa fie intr-un ceas bun!

  7. Alzara1918 -Sibiu spune:

    Felicitări scriitorului – poate cel mai valoros după ‘89 .
    Chiar dacă eu am rămas adversarul PSD ( ca in vremurile când eram adversarii toxicului Basescu) ma adresez senatorului la Putere : în timp ce pentru studenții din țara plouă cu privilegii pentru studenții romani din UE un guvern precedent ( Cioloș ? Urmăririi ? ) au anulat asigurarea medicală gratuită pana la vârsta de 26 ani ! Nu mai sunt cetățeni romani ? Sunt tot studenți , nu greveaza bugetul învățământului , iar părinții lor plătesc toate taxele in România !
    Nu sunt mari consumatori de servicii medicale dar sunt excluși in timp ce Guvernul dorește revenirea lor in țară după ce-i discriminează !
    Un răspuns și o inițiativa ALDE cred ca merită .

  8. Barosanul spune:

    @Adam si toti ceilalti,
    CC @Vosganian 7CO

    Voi chiar credeti ca @Vosganian va mai ia in seama?

    Vosganian s-a dat pe fata ca fiind un XENOFOB Anti-Roman asa cum sunt delatfel mai toate Minoritatile din Romania din pacate.

    Nu-I intereseaza de Romani si Romania. Asemenea PCR_PSD #CiumaRosie, au ca drept scop doar GASHCA LOR!

    Iar, asociarea cu Gasca Mafiota PSD le servesc tuturor.

    Voi credeti ca @Vosganian poate fi Democrat (inclusivist)? Omul a fost 23 de ani din 29 de politica numai in TABARA stangii sau a celor cu apucaturi Dictatoriale.

    Chiar ati uitat ca sustinea pe blog cu ardoare alianta PNL_PDL, incercand sa ne imbrobodeasca ca Basec-Boc erau malefici fata de Blaga-Falca etc?

    Chiar ati uitat ca-l balacarea pe Boc ca da ordonante de urgenta fara rost? ori Guvernul Draknea-Vioreca au dat nu mai putin decat 47 OUG-uri!!!!!!

    Oare ”de ce atata graba”
    http://vosganian.ro/?p=279

    Ce credeti voi ca este cu sesiunea asta parlamentara EXTRAORDINARA de vara???

    Cloaca asta de Parlamantari care PUT de LENE, lucrand numai 2-3 zile saptamanla maxim sa se fitrezit asa Netam Nesam sa munceasca??

    Jigodiile aste pun ele ceva la cale!!

    Vorbea de analfabeti si incompetent pusi cu toptanul prin guverne, ori acum si ca pune ministri analfbeti ‘de casa’ pe pile???

    Pai Placinta, Ialomitianu, Ritzi etc erau SAVANTI fata de Dancila & CO ;)

    Asa ca @Vosganian nu e decat un altfel de infiltart. Un minoritar XENOFOB Anti-Roman, u remisicente Comuniste infiltarat in politica Romaneasca pentru a servi scopul minoritatii din care provine.

    Nimic deosebit de un Kerestoy Atila senator UDMR care a devalizat padurile din Romania.

    • Alzara1918 -Sibiu spune:

      VV are păcatele sale prin asocierea cu CR ,dar asta DUPĂ ce Dna Gorghiu i-a cerut sa părăsească PNL dacă tine la partid ; am văzut ce a urmat .
      Este minoritarul model și-a slujit cu devotament națiunea ( bunicii săi s-au născut in Persia și Turcia otomană ) și concomitent a fost ideologul Dreptei : vezi volumul “ Manifestul Dteptei “ , singurul opus doctrinar articulat ( de la conservatorii antebelici , Eminescu , Generația 23 etc. ) ; a slujit limba romană in poezie , roman și povestiri intr-un stil mai prizabil decât Cărtărăscu !
      Asta nu scuza CR …

      • elenick spune:

        Nu, minoritarul model a fost azi Varujan Pambuccian si ceilalti care s-au ferit a se ”manji” intelectual prin votul dat impreuna cu CR, PENTRU prevederile odioase de schimbare a Cp si Cpp. Cu ce s-a votat azi am intrat intr-o ”gasca” insalubra si nefrecventabila de derbedei care, pt a evita puscariile se fac ”parlamentari” ca sa schimbe legile ce-i incrimineaza. Asa ceva nici in Africa sau prin insulele sarace din Polinezia nu se intampla frecvent… asa ca … bravo Varujan Pambuccian!

        • Altă dată îl ocărai pe Pambuccian.

          • elenick spune:

            Nu cred! Este omul care a ridicat industria IT in Romania promovand cu disperare – impotriva tuturor prostovanilor din Parlament, multi! – niste masuri simple, scutirea de ceva taxe pt angajati si firme, ceea ce a condus in anii urmatori la o dezvoltare nemaintalnita! Fie si numai pt aceasta ”fapta”, dl Pambuccian si-a indeplinit menirea de parlamentar, facand concret ceva bun pt tara!

          • Sigur că a făcut multe lucruri bune pentru țara asta, dar parcă asta contează în ziua de azi… :(

          • edi spune:

            …tu erai în delegatie, eh…, iar el a “floretat” [on his own...] cu /pas/…, dar doi colegi, tot minoritzi, si-au asumat riscurile de a fi vãzuti votând /nope/ de guvernantã si guvernantzi…
            Varujane, faceti slalom pe iarbã… :)

            [e o metodã ceva mai nouã de antrenament, pe timp de varã]

  9. Radu spune:

    https://www.stiripesurse.ro/ins-da-date-oficiale-afacerile-care-merg-ca-pe-roate-in-romania_1274802.html

    In pofida gastii de trogloditi si securisti ordinari care il mascaresc fara pic rusine pe eminentul politician si om de cultura ca d-l Vosganian realitatea cotidiana romaneasca ii contrazice fara drept de apel pe aceste jevrute clevetitoare.Prosperitatea edificata pas cu pas (in ciuda ficusului!) de programul de guvernare al lui Dragnea (da, sa crape de ciuda clevetitorii!) si Tariceanu a ajuns in paturile largi si se vede peste tot in tara. Zadarnic se sforteaza securistii cu masinatiunile lor murdare ,zadarnic se strofocheaza ,trogloditii si postacii contracost cu mizriile lor inutile ,au pierdut partida! Oamenii lor Base, Ciociolonel, Ficusul din deal ,Orbetele etc si-au dovedit nonvalorea. Aceste nonvalori nu pot opri progresul democratic al tarii exprimat prin vot.

    • Radu spune:

      Sa nu uit, felicitari pentru frumoasa activitate literara desfasurata in conditii nu prea favorabile datorate climatului public toxic generat de “Statul Paralel Neokgbist”(denumirea de “stat paralel este mult prea inocenta !).Nu renuntati, tineti-o tot asa pana la instaurarea unui climat de normalitate. Cultura este un barometru exact al normaliatii ! Succes !

    • Ieseanul spune:

      Asta da pupincurism, sunt convins că până și @emi e invidioasă …

  10. tudor spune:

    Cris
    Doamna, astazi este Ziua Statelor Unite, a Declaratiei de Independenta..

    Imi cer scuze pentru amenintari si pentru referirile la familie.
    Consider ca este strict problema dumneavoastra daca, cu stiinta sau nu, va puneti inteligenta in slujba unor interese contrare tarii in care v ati nascut.

    Oricum, coloana a V a ruseasca din Romania reprezentata de actuala majoritate alde psd va pierde batalia, indiferent cat va dura si care vor fi costurile!

    Punct!

    • elenick spune:

      Bravo! ”cel mai destept….” Oricum lectura blogului va deveni greu de digerat avand ”contributori” ca @radu (din ce grota…???) si altii ca el, vad ca se aduna, la chemare, probabil! :)

      S-auzim numai de bine, ne ”regasim” in Piata, vin vremuri grele!

    • cris spune:

      Domnule, ma bucur pentru dumneavoastra daca realizati in vreun fel si macar temporar ca modul in care va adresati mie este unul inacceptabil. Cum nu este prima data ca o faceti, in ce ma priveste scuzele nu au niciun efect: nu inseamna nimic altceva decit ca, la proxima ocazie, veti uita complet ca ati mai facut-o, si ca nu veti avea nicio reticentza sa ma amenintzati inca si mai urit.

      Consider ca nu aveti in niciun fel capacitatea sa judecati “in ce slujba” imi pun eu inteligentza: Ca sa ajunga la o tinta, la un alt mal, oamenii au nevoie de harti si de repere independente de emotiile si parerile lor subiective. Daca acestea din urma ar fi singurul criteriu, atunci, asa cum am spus despre corabia nebunilor, orice punct din spatiu pare sa fie destinatia, desi, real, destinatia unei corabii a nebunilor condusa dupa hachite si pareri este mereu schimbatoare si supusa dorintei personale a unuia sau altuia, adica, daca vorbim de democratie, este rule of man fatza de rule of law. Nu consider ca nu ati avea inteligentza sa ma judecati – numai dumneavoastra aveti aceasta obsesie cu a numi pe altii prosti. Consider ca nu aveti repere reale in functie de care sa ma judecati ci doar unele mereu schimbatoare si dependente de hachitele dumneavoastra politice si de ce se spune pe facebook.

      Si dau un singur exemplu, ca sa se inteleaga: a iesit presedintele dumneavoastra spunind apasat ca trecerea prin parlament a acestui cod penal inseamna “dictatura majoritatii”. Sunt convinsa ca si dumneavoastra ati auzit sintagma, ati mai folosit-o si o veti adopta imediat in acest caz, ca doar vine de la presedinte si serveste miscarii dumneavoastra si ideii de ciuma rosie care acapareaza tot.

      Daca v-as intreba acum ce inseamna, insa, dictatura majoritatii, mi-ati da un raspuns croit de propaganda dumneavoastra: faptul ca psd voteaza in parlament si au majoritatea. Si nici pesedul nu ar sti.

      Dictatura majoritatii se refera la populatie care ar putea sa-si impuna prin votarea unor reprezentanti sau prin democratie directa, vointza, in detrimentul unei minoritati, NEOPUS. Acesta e cuvintul essential care defineste dictatura majoritatii: NEOPUS. Este o discutie din zorii democratiei moderne si motivul pentru anume principii democratice: SEPARATIA PUTERILOR IN STAT Si CONTROLUL CONSTITUTIONALITATII LEGILOR SUNT GARANTIA DEMOCRATIEI CA NU POATE EXISTA O DICTATURA A MAJORITATII: sistemul de checks and balances s-a inventat TOCMAI pentru a evita dictatura neopusa de nimeni a populatiei majoritare direct sau prin reprezentantii sai intr-un parlament. Faptul ca votul majoritar dintr-un parlament poate fi cenzurat in diferite moduri, prin necesitatea promulgarii unei legi de catre un presedinte, prin capacitatea minoritatii parlamentare de a obtine judecata unei curti constitutionale in defavoarea majoritatii parlamentare si aceasta trebuie sa se supuna, si prin alte asemenea pirghii ce tin de separatia puterilor in stat si checks and balances, ca le aveti din plin la dispozitie, arata ca nu exista, real, o “dictatura a majoritatii” ci ca e o expresie folosita propagandistic.

      Ca atare, ce spune presedintele dumneavoastra cu “dictatura majoritatii” e o gogomanie, si una in care se contrazice singur spunind imediat ca foloseste toate pirghiile sa se opuna: tocmai existentza acestor pirghii la dispozitia lui arata ca nu exista nicio dictatura a democratiei in Romania- adica, iertati-ma, dar suneti de balamuc, iar a avea minti in cap, expresia dumitale favorita, nu inseamna sa judeci ca la balamuc.

      Ma indoiesc ca l-ati citit pe Montesquieu, scrisoarea federalista 51 a lui James Madison pe care am pomenit-o de nenumarate ori ca esentiala pentru intelegerea separatiei puterilor in stat ati privit-o ca pe o gluma aiurita. Ma indoiesc ca stiti ca acest termen de “dictatura a majoritatii” este al lui John Stuart Mill, dateaza de la anii 1850, si ca si acesta spune ca remediul pentru dictatura majoritatii sunt….ce sa vezi, separatia puterilor in stat si controlul constitutional: “establishment of constitutional checks by which the consent of the community, or of a body of some sort, supposed to represent its interests, was made a necessary condition to some of the more important acts of the governing power.”

      • cris spune:

        Bref, dupa regulile dumneavoastra, ce balmajeste un presedinte demagog in exemplul de mai sus e reper care va spune la ce tinta sa ajungeti – acolo, ca pesedeul e “dictatura majoritatii” si va fura dumneavoastra tarisoara ca da legi in parlament, miine altul va da alta gogomanie ca reper. Pentru mine reperul e cel pe care il descriu mai sus, drept care nu accept asemenea traznai si aceasta nu are nimic de a face cu a sustine vreun psd. Nici nu accept sa ma besteleasca vreunul ca dumneata care se ghideaza dupa interesele vreunei grupari,, nici sa ma laude vreunul care se ghideaza dupa interesele altui grup: nu doresc sa mai am vreodata ceva de a face cu balamucul dumneavoastra.

        Asadar, daca eu imi pun inteligentza in slujba vreunei demagogii sau dumneavoastra se judeca pornind abia de aici, de la repere, diferite pentru dumneavoastra si pentru mine.

        PS Scuze celorlati pentru vorbirea “academica” de mai sus, e ultima, in fond aveti google la dispozitie si altfel e cazul sa discutati la nivelul si strict intre dumneavoastra, nimeni nu e de inlocuit, mult succes in ce piete si pe ce facebook doriti.

        • edi spune:

          …stai linistitã, nu e nici o problemã, am tradus pe româneste :) tot, tot, …e-n ordine…, scrie oricând si oricum îti vine, nu-ti mai face complexe inutile… !

          Succes !

      • Dragă Cris, felul în care se mobuilizează acum grupul vesel (din care cred că lipsește numai epolitikon) arată că s-a dat adunarea pe unitate :)

        • emi spune:

          Straniu mi se pare ca pune si @Barosanul botul, dar cine stie cine se ascunde azi sub ID-ul respectiv…
          Barosanul initial nu vorbea trivial, avea constiinta si autorespect.

          • edi spune:

            …dar nici emi nu prea folosea expresii licentioase de genul /…pune botul/…, oare cine s-o ascunde, mai nou, sub acest nume…?

        • edi spune:

          …haaaai, Varujanee, …cã, asa, nici grupul trist [al matale] nu e de lepãdat…

    • Îți place mai ales amenințarea din final. Interesant că atunci când eu am vrut să salvez industria de îngrășăminte, Ziarul Financiar nu a susținut prin nimic inițiativa mea. Dimpotrivă. Când am salvat Oltchim sau Aversa, Ziarul Financiar nu a susținut cu nimic inițiativa mea. Cred că mai am numeroase alte exemple.