Nu trebuie sa fii patimas atunci cand incerci sa descalcesti itele unei istorii, pentru ca patima te poate impiedica sa intelegi. De aceea, incerc sa nu fiu patimas in studierea acestui caz Iulian Anghel, autorul articolului Cum a reusit Vantu sa fie implicat in puncte-cheie ale finantelor – Legaturile cu politicienii si serviciile secrete* – Ziarul Financiar. Desi articolul este scris despre mine, cazul care merita, mai degraba, studiat, nu sunt eu, ci chiar autorul articolului. Studiul de caz Iulian Anghel ne mai apropie cu un pas de intelegerea situatiei aiuritoare in care se afla Romania in care, orbeste, ne recladim dictatorul pe care, cu douazeci de ani in urma, l-am dat jos si continuam sa ne afundam in criza morala, precum in nisipuri miscatoare.
Iulian Anghel a dorit sa fie la moda si sa scrie un articol despre Sorin Vantu. Faptul ca presa e inundata de acest caz, in vreme ce deficitul bugetar continua sa se adanceasca (va fi cu aproape un milliard de euro mai mare decat cel stabilit cu FMI) si nmeni nu sufla o vorba despre asta, nici macar Ziarul Financiar, asta e alta discutie. Hotarat lucru, trebuie sa fii la moda!
Din pacate, insa, ziaristul cu pricina s-a trezit in fata unei crize de inspiratie. Ori poate a unei crize de demnitate. Pentru ca, fie pentru ca nu mai stia ce sa adauge la cele cu prisosinta spuse zilele trecute, fie pentru ca i s-a cerut asta, Iulian Anghel a inceput sa inventeze si sa omita fapte. De ce un ziarist cu experienta face asa ceva, e un subiect de meditatie, si raspunsul se poate adauga celorlalte de care avem nevoie ca sa intelegem mocirla in care se adanceste Romania.
Sorin Vantu a dat niste bani la UFD, banii au fost transferati prin banca, fara intentia cuiva de a ascunde acest lucru, acum mai bine de zece ani. Probabil ca Sorin Vantu a finantat mai toate partidele din Romania. Interesant este, insa, ca Iulian Anghel muta imediat, fara sa clipeasca, tema, inlocuind, cat ai zice peste, UFD cu Vosganian. In sprijinul acestei mutari ziaristul invoca o declaratie a lui Traian Basescu!!! Ca Basescu devine sursa credibila de informatii, atunci cand e vorba de un adversar politic (cum eram eu atunci, in Campania din 2000) e nastrusnic. Dar si mai surprinzator este ca Iulian Anghel nu spune si cum s-a terminat istoria aceea. L-am dat pe Basescu in judecata pentru calomniesi Basescu insusi a venit la tribunal si si-a cerut scuze publice, spunand ca a gresit ! Chiar asa. Anume ca a primit niste informatii pe care le-a socotit utile in campanie, pentru a ma denigra, dar ca ulterior informatiile nu s-au verificat! Oare Iulian Anghel nu stia asta? Sigur ca stia. De ce nu le-a evocat? Pentru ca domnia sa nu a pornit de la fapte pentru a ajunge la o concluzie, ci, dimpotriva, a pornit de la concluzii si trebuia ca faptele sa fie deformate ori inventate, functie de concluzia ce i se comandase sau pe care o plasmuise.
Mai departe. Suntem in 2006 si ne intalnim cu acelasi infailibil domn Basescu, sursa de informatii a lui Iulian Anghel. Dovada faptul ca eu am fost pe acele state de plata este faptul ca Basescu nu m-a vrut comisar European! Sigur ca nu m-a vrut, pentru ca a vrut-o pe Anca Boagiu. Acelasi Basescu cu doi – trei mai inainte fusese de acord sa coordonez programul de guvernare al Aliantei DA, din partea PNL, si inainte de turul doi ma rugase sa las orice deoparte si sa-l ajut. Mai apoi Basescu castigatorul m-a imbratisat in fata intregii natiuni. Nu eram acelasi? Iulian Anghel stie ca Basescu a spus si alte bazaconii, cand am fost propus comisar, cum ar fi ca am declarat ca vreau sa-I bag pe tigani in ghettouri! Fireste ca declaratia era o bazaconie, cu atat mai mult cu cat eu eram si sunt si azi unul dintre liderii Consiliului Minoritatilor Nationale si , oricum,informatia nu s-a verificat niciodata. Dar ce conteaza? Iulian Anghel invoca declaratia grupului socialist din Parlamentul European, dar uita sa adauge ca in aceeasi declaratie eram considerat un extremist de dreapta! Atat socialistii cat si PD-ul lui Basescu nu aveau nevoie de un comisar cu statura politica propus din partea Guvernului liberal, ci de un functionar constiincios, care sa nu doreasca sa se impuna cu nici un chip. Au reusit pana la urma, caci in campania aceea de defaimare la care sursa lui Iulian Anghel, Traian Basescu a contribuit copios, am fost calificat drept iredentist, spion, securist, mafiot, extremist si rasist. Dar inteleg ca lui Iulian Anghel i-a placut acel carnagiu, pentru ca-l invoca plin de respect.
Trec acum la cel de-al treilea argument, al returnarii de TVA catre Petrom Service. E ciudat ca de atatea ori, cand scria articole economice, Iulian Anghel ma suna, ne si vedeam, uneori am stat de vorba mai bine de o ora. De data asta n-a simtit nevoia sa ma intrebe nimic, Pentru ca atunci i-as fi reamintit – desi nu cred ca a uitat – ca returnarile de TVA erau raspunderea exclusiva a Administratiei Fiscal (ANAF). Cat timp am fost ministru nu am intervenit niciodata in chestiunea returnarilor de TVA, nici mari, nici mici. Am considerat ca nu este firesc sa incalc autoritatea ANAF si sa deschid portita unor interventii de natura politica. Inteleg ca anul trecut a fost un scandal pe tema acestei returnari de peste 60 de milioane de euro. Eu nu am fost implicat in acest scandal, ma intreb de ce Iulian Anghel nu a invocat atunci aceasta tema si nu m-a intrebat nimic. Si daca tot a fost un scandal, cum s-a terminat el? S-a dovedit ca returnarea a fost ilegala? Pe ministrul Paul Pacuraru l-au suspendat pentru o fictive implicare intr-o licitatie de 10 000 de euro. Pe ministrul Remes l-au suspendat pentru o presupusa mita de 15 000 de euro. Pe Chiuariu l-au suspendat pentru un ipotetic abuz in serviciu. Crede cumva Iulian Anghel ca daca eu as fi fost, cat de cat, implicat intr-o returnare ilegala de TVA de 62 milioane de euro n-ar fi sarit pe mine toate Parchetele posibile, de ieri si de azi?
Sigur ca Iulian Anghel nu se va sinchisi de ceea ce am scris aici. Ca dovada ca chiar ieri mi-a trimis o invitatie, prin e-mail, la un simpozion organizat de Ziarul Financiar pe o tema economica., ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Asta ma face sa ma gandesc ca poate nici n-a scris el articolul, ci doar l-a semnat, fara sa-l citeasca.
Textul acesta face servicii lui Traian Basescu si PD-ului, lovind cu tot dinadinsul intr-unul din adversarii lor politici si dand crezare defaimarilor pe care ei le vehiculeaza. Lasa sentimental ca toti oamenii politici sunt la fel, ca toti fura si sunt naimiti, intr-un fel sau altul. Sigur, atunci, nu-i asa?, ca trebuie sa privim cu mai multa ingaduinta catre cei care ne conduc astazi si sa ne consolam cu ideea ca nici altii, care le-ar urma n-ar fi mai breji. Sa ne multumim cu ce avem. Apoi, cei precum Iulian Anghel, se intreaba, retoric, cum se va salva aceasta tara. Dar, oare, cati vor ca Romania sa se salveze cu adevarat?
Este normal să răspundeți la falsele acuzații care se aduc, dar parcă este prea mult. Cum poate un om cinstit să facă față unei găști defăimătoare?
@Jimmy
Pai tocmai asta e, ca nu trebuie sa existe oameni cinstiti, ca cei necinstiti sa treaca neobservati.
PNL a scos PD si pe Basescu din mocirla unde le era locul in 2003-2004,si acum va injura ! Intrind in alianta cu urmasul declarat al FSN adica Pd,PNL a fost la un pas de anihilarea totala ! Bine ca s-a trezit la timp !
@Sfarma-Piatra
PD nu mai avea nici macar grup parlamentar in Senat in 2003. L-am salvat si mai avea putin si ne omora. S-a dovedit ca PNL e mult mai rezistent decat au crezut unii.
Domnule SENATOR,
Cu sau fara voia dvs. ati parcurs momente in viata ce se subscriu dictonului “PE CINE NU LASI SA MOARA, NU TE LASA SA TRAIESTI !”.
Parerea mea este sa stati linistit; NOI NE-AM FORMAT PAREREA DESPRE DVS. ! si nu ne-o poate schimba nimeni si nimic.
@MARIN
Dar nu e vorba numai de mine, eu am nervii tari. Aceasta practica opreste oamenii de calitate sa intre in politica, pe care o socotesc murdara.
Nu trebuie sa va mire! DVoastra si Tariceanu veti fi vesnicii dusmani ai pd-ului si ai psd-ului, realizand in mandatele pe care le-ati detinut miraculoasa crestere economica la care cele 2 partide nici nu indraznesc sa viseze. Sigur, pe un context economic favorabil. Oricum, efectele crizei mondiale, printr-o politica economica inteligenta ar fi avut efecte minime la noi. Pentru ca la noi n-a fost dezmatul din Vest cu creditele. Oricum bancile au facut profituri incomparabil mai mari decat mamele lor, prin dobanzile ridicate. De aceea veti mereu atacat si de o parte si de alta. Am vazut un articol pe blogul lui AN in care se straduia sa demonstreze superioritatea guvernarii sale in comparatie cu cea a lui Tariceanu. Citindu-l iti vine sa si razi.
@un liberal optimist
Nu vreau sa fiu lipsit de modestie, dar daca guvernul nostru ar fi condus in continuare tara, nu s-ar fi ajuns aici cu siguranta.
@VV
Asta ma intreb si eu, Maestre: cati vor ca Romania sa se salveze?
@@lorduljohn
Confuzia si saracia au si ele rentierii lor.
Eu sunt cel incriminat, autorul articolului. I-as aminti domunului Vosganian ca nu eu am fost la putere vreme de 20 de ani. Sunt doar un ziarist care traieste din salariu. Nu am cerut niciodata vreo favoare unui om politic, desi cunosc multi astfel de oameni. Nu am raspuns niciodata unei comenzi asa cum sugereaza domnul Vosganian, fie ca ma credeti sau nu. Faptul ca partidul sau, UFD, a fost sponsorizat de Vantu este o certitudine. Faptul ca dl. Vosganian citeste cu rea credinta articolul meu si sustine ca ii tin partea lui Basescu este relevat de faptul ca, intr-un material pe care dl Vosganian uita sa-l citeze, aratam ca ascensiunea lui Basescu i se datoreaza, in parte, lui SOV. Iata citatul; “Băsescu, actualul preşedinte, îşi leagă ascensiunea mediatică din anii 2003-2004, când devenise liderul opoziţiei, în faţa PSD şi a lui Adrian Năstase, premierul de atunci, de Vântu. El a declarat, în 2009, că se întâlnea noaptea cu Băsescu în 2004 în parcarea din Corbeanca pentru a fugi de serviciile secrete ale lui Năstase. Şi cu ajutorul Realităţii Băsescu a câştigat alegerile din 2004 în faţa temutului Năstase (actualment cercetat în mai multe dosare). Dar relaţiile dintre cei doi s-au răcit odată ce Băsescu a preluat puterea. Relaţiile proaste s-au acutizat în anul 2009, când au fost din nou alegeri prezidenţiale.” Daca dl Vosganian citeste doar ce vrea, nu este treaba mea. Faptul ca nu a devenit comisar european, este din cauza lui Vantu, asta o stiu clar, o stiu de la Beuxelles, nu de la Basescu.
@iulian anghel
Dragul meu, faptul ca UFD a fost sponsorizat de Vantu este un fapt clar, dar de ce trebuia ca Vosganian sa fie pe statele lui de plata? Vantu, Casuneanu, Umbrarescu, Ioan Nicolae, Dinu Patriciu s.a.m.d. au sustinut, probabil, mai toate partidele. Inseamna ca au avut state de plata pentru presedintii lor? Cum poti sa spui, cu atata usurinta, asa ceva? Daca Vantu ar fi fost cauza la Bruxelles, eu nu renuntam la candidatura, caci trimisesem lui Barroso declaratia lui Basescu de la tribunal si oricum toata povestea era o tampenie. Dar astea sunt deja lucruri de mult trecute. Am fost doi ani ministru si nu am acordat privilegii nimanui. De aceea sunt mai ales mahnit pentru calomnia privind Petrom. Asocierea numelui meu cu acea returnare de TVA este o porcarie. Daca ai trait din salariu, stii ce inseamna sa vrei sa fii respectat pentru munca ta. N-am inteles chestia cu condusul tarii 20 de ani. Nu mai fii frustrat, daca asta te consoleaza, nici eu n-am condus-o decat a zecea parte. Adica atunci cand ai dus-o cel mai bine.
Stimate domn senator, sincer îmi place la dumneata faptul că de foarte multe ori foloseşti în argumentaţie enumerarea. O consider o dovadă a unei inteligenţe organizate. Asta-i una. A doua e că din păcate marea majoritate a celor mai vechi în politica românească au pline dulapurile cu schelete din perioada devalizărilor sălbatice. Pe acest fapt se bazează cei care susţin actuala conducere a ţării, care crede că dacă toţi sunt pătaţi nu au de ce să-şi facă griji, iar dacă dau de unul mai nepătat ştiu cum să-l prelucreze. Din câte ştiu eu dumneata eşti credincios aşa că îţi amintesc parabola cu aruncarea cu pietre în păcătoşi.
Despre Băsescu am stabilit clar că e un mare cabotin politic care nu se sfieşte să mintă cu neruşinare atunci când vrea. În spatele lui stau astăzi toţi cotoii serviciilor speciale şcoliţi la şcoala Securităţii, învăţaţi să mintă şi să ponegrească. Cât timp Băsescu va fi agreeat de aceştia o să fie tare pe poziţii şi o să-i toace mărunt pe cei care nu-s cu el. Nu-i vorbă că nici pe ai lui nu-i iartă, ca Stalin. Şi bineînţeles nu va duce lipsă de lingăi care să-i ridice osanale. Dacă vreţi să-l învingeţi trebuie să-l despărţiţi de servicii. Asta înseamnă ca să fiţi mai dibaci ca el, dar mai înseamnă să lucraţi din greu. Dacă nu, ajungeţi la cremenal, că mangafaua nu vă iartă. Şi încă ceva, ascundeţi calculatoarele prin vecini că omu’ a deschis sezonul la percheziţii.
@Kronstadt
Imi place felul in care vezi lucrurile. Din pacate nu e o imagine prea vesela. Am avut ieri o postare pe tema asta.
@VV
Strategia lui Basescu si a vuvuzelelelor lui este evidenta. Pentru ca nici Andreea Pora, nici Mircea Marian, nici limbaies nu mai pot, in mod credibil, sa apere guvernarea Boc-Basescu-Udrea, efortul lor se indreapta spre crearea impresiei ca toti ceilalti sunt cel putin la fel de rai. Cred ca in acest caz trebuie sa ne incredem in intelepciunea populara: fiecare pasare pe limba ei piere.
@alexis
Mi-a placut asta cu limbaies. Bietul Mircea…poate ca merita una ca asta.
@VV
prin mariajul surprinzator din ultimele zile – dintre un alt marinar ,slugarnic basescian si sefa de la ZF- , as fi mai atent de aici incolo la ziarul financiar
de aici incolo , posibil sa mai apara astfel de “atitudini” , si acest lucru datorita influentei diabolicului marinar, fie el chiar si cel mic , intrucat “toti o apa si-un … ”
as face si un pariu , ca prin acest mariaj, “sefa” nu va mai rezista la antene & co
@antimarinari
Nu spune asa, Gabi Firea conduce Financiarul, nu Ziarul Financiar.
@VV,
“Adica atunci cand ai dus-o cel mai bine”! Da, asta trebuie sa fie sloganul PNL.
@un liberal optimist
O sa tin minte.
D-nule ministru degeaba ne tot punem noi intre noi intrebari retorice, pentru ca stim bine care este realitatea, noi o vedem in interior, dar ce facem? Ati zis bine PNL exista, si a guvernat foarte bine insa cum ii convingem pe romani, asta este intrebarea care trebuie sa primeasca un raspuns si apoi urmat de actiuni concrete!
Pai cine ii de vina ca romanii nu stiu incotro sa o apuce? Pai vina ne apartine, in primul rand ca nu suntem organizati deloc, nu stim sa concertam mesajele publice, nu stim sa ne prezentam public si nu am stiu sa ne prezentam realizarile guvernamentale, poporul habar nu are, am discutat mai ieri de manipulacii sefi, iar noi?
Noi, pai noi nu avem nici magari de condus turma, nici oi de lucru, nici lupi de aparat roadele, nimic numa’ iepuri care stau la cotitura sa ia functii, ca in rest nu ii vad la razboi!
Eu nu zic sa facem ca ei, insa organizarea si respectul in interiorul oricarei organizatii sunt principii, care nu au nimic de a face cu impostura, ticalosia, prostia, incompetenta etc
Haideti sa facem un plan de masuri si cel mai important sa ne organizam, sa ii punem pe toti la lucru, mai ales la nivel public, sa fim o echipa pentru ca asa putini cum suntem eu zic ca putem sa miscam poporul roman in bine si sa nu ii lasam sa fie manipulat si prostit la infinit, pentru simplu motiv ca noi nu ne prea auzim si sa nu credem in continuare, asa cum zicea Tariceanu ca, poporul o sa vada si o sa simta binele! Ei bine uitati, ca poporul nu stie asta, binele se uita repede, din pacate si raul se uita la noi, pentru ca lumea pleaca capul la cel care este mereu langa el, nu uitati perceptia publica: PSD a marit pensiile si salariile, PD-L are agenda cetateanului pe masa, iar PNL cu ce o ramas? Pai aici este vina si lipsa noastra d-nule ministru, ca ii lasam pe toti colportori sa isi bata joc de noi si sa manipuleze! Pai unde este vocea noastra, de ce nu ne auzim la nivel public incat sa intre in constiinta colectiva mesajele transmise, pentru ca suntem putini? Eu zic ca nu, pentru ca nu suntem organizati din nici un punct de vedere, apai ce sa mai vorbim de marketing politic si strategii publice, pe ici pe colo, insa nu se face in echipa, fiecare pe cont propriu si care mai de care mai filosof ca el face destul pentru PNL…
Apropo, chiar sambata m-am vazut la o receptie cu oamenii de afaceri de pe la noi si au condamnat si PNL ca nu face nimic, ei propuneau lucruri simple, nu programe guvernamentale pompoase, ziceau ca PNL nu trebuie decat sa realizeze normalitate: sa aiba in program echitabil stat-privat, sa plateasca la timp TVA, sa plateasca la timp subventiile, sa incurajeze justitia prin legi care sa nu le permita sa se lungeasca procesele, pedepsele sa fie foarte aspre, sa rezolve haosul din accesarea fondurilor (sunt rambursari depuse de peste 8 luni si nedecontate, iar statul a reziliat ceva contracte pentru ca beneficiarul a depus cu 4 zile intarziere o notificare) etc
Toate propunerile eu le strang la toate nivelurile sociale unde am tangente directe, insa din pacate le tot spun degeaba si nu am un cadru organizat in care sa le dezbatem pentru a genera impreuna un program guvernamental eficient si PROPOVADUIT asta este ceea ce trebuie sa facem impreuna!
@hermann
Cand spui “de pe la noi”, la ce loc anume te referi, ca sa-mi dau seama cine sunt interlocutorii tai?
[...] spitalului au intrat in conflict cu protestatarii si au fost chemati la fata locului politisti si jandarmi care au incercat sa aplaneze conflictul, dar dintr-o gafa au pus catusAcum ar trebui despicat un pic [...]
@VV
mea culpa pentru amatorism ; de multa vreme nu mai citesc decat stiri on line, ziar clasic nu-mi place mai niciunul .am un abonament la o revista , plus ceva de specialitate si cam atat .
insa pe fond problema ramane ,desi iata alti colegi imi impart gandul ca la cat e de “afurisita” , doamna il poate trage pe mariner din acea barca .
am vazut acum vreo 2 zile un interviu ale acestui mic mariner la be 1 ,si din cate percep, unpr-istii marjeaza tare pe eticheta de “interes national” , ca ei se sacrifica si ca sfarma totul in picioare pt asta .
aiurea , astia-s agentie imobiliara si nimic mai mult .
sa vedem dupa mandatul domnului gheneral la Min Apararii, cate baze militare dezafectate mai raman in patrimoniu.
@antimarinari
Bine faci ca nu mai citesti ziare, si eu tot pe internet le citesc.
Nu am inventat eu chestia cu limbaies, circula pe bloguri. Intr-adevar saracu’ limbaies, Dumnezeu nu bate cu bota.
@alexis
Ramane, totusi, o intrebare, cum de a reusit Basescu sa si-i atraga de partea lui pe membrii GDS si pe cei de la redactia “22″? Ca o parte din ei erau, in anii 90, cu taranistii ori cu Alianta Civica…
Domnule Vozganian,
Vad ca sunteti intr-o disputa acida cu domul Iulian Anghel si
va aparati activitatea de fost ministru de finante al Romaniei.
Sunt un economist cu experienta si rezultate bune in valorificarea capitalurilor pe care le investesc prin bursa.
Cu multi ani in urma ati declarat “am pierdut bani la FNI”;mereu m-am intrebat,mai ales dupa ce ati ajuns ministru,
ca economist,cum ati putut investi bani intr-o gogoasa care avea
randamente de 600% pe an cand dobanzile bancare erau in
jur de 100%(la depozite) ? Eu vad doua raspunsuri,poate ne
spuneti raspunsul dvs. pe acest blog. Multumesc.
@Iosif
Eu am scris, inca din teza mea de doctorat din 1998 ca FNI e prea mare pentru piata romaneasca. Am pus, intr-adevar, o suma mica la FNI, am figurat si pe lista pagubitilor. Intr-o seara, la o petrecere, tot felul de prieteni i-au facut nevesti-mii capul mare cu FNI. Ca sa am liniste am depus acei bani, nu i-am mai recuperat, mi-am platit linistea familiei.
@VV,
Ei, cum? Banii n-au miros. Desi dupa unele reactii din ultima vreme, base a cam inceput sa-i mai lase din mana. Gata, s-a folosit de ei. Acum, cica il ataca de bok…
@un liberal optimist
E bine sa se certe intre ei. Mai exact, sa se sfasie.
Opinie Iulian Anghel: Cazul Varujan Vosganian
ieri, 23:10 Ziarul Financiar
Varujan Vosganian, fostul ministru liberal de finanţe, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, este unul dintre poeţii remarcabili ai României. Ultima sa carte, “Cartea şoaptelor”, este o capodoperă, una dintre cele mai frumoase cărţi pe care am citit-o. Un lucru mai puţin ştiut în lumea finanţelor. Graţie talentului său remarcabil, bună parte din vremea în care a fost în fruntea Ministerului de Finanţe, Varujan Vosganian a şlefuit la finanţele ţării ca la o poezie.
Ştiu cum se face o poezie, iar unii dintre cei mai buni prieteni ai mei sunt poeţi. Ştergi, adaugi, te răzgândeşti, pui la loc. Dincolo de talent, e şi chestiune de moment, de inspiraţie. În preajma debutului crizei, în 2008, vorbeam cu dl. Vosganian şi îl întrebam: Domnule ministru, cheltuielile salariale o iau razna, iar veniturile se prăbuşesc. Ce faceţi? Stai liniştit, spunea Vosganian, inspirat. La finele lui 2008, care a coincis cu finele mandatului lui Vosganian în fruntea Finanţelor, deficitul era de 5,2% din PIB, la o creştere economică de 7,1%. A construit Varujan Vosganian vreo autostradă ca să justifice un asemenea deficit?
Varujan Vosganian a cheltuit banii din privatizarea BCR pentru salarii şi pensii. Va spune că sunt omul lui Băsescu pentru că actualul preşedinte i-a adus o astfel de acuzaţie. La momentul respectiv, l-am rugat să comenteze acuzaţia: cum aţi cheltuit peste 2 mld. de euro din privatizarea BCR? Banii nu sunt pierduţi pentru că poziţiile contabile sunt deschise. Emitem titluri de stat şi îi punem la loc, susţinea Vosganian. Poate. Dar cash-ul dispăruse.
Un raport al Curţii de Conturi din primăvară arată că sumele provenite din privatizare – 11 miliarde de lei (aproape 3 mld. euro) – au fost folosite în perioada 2007-2008 pentru acoperirea deficitelor Trezoreriei, deşi sumele din Fondul Naţional de Dezvoltare ar fi trebuit destinate, cu precădere, investiţiilor. Cât a investit dl. Vosganian din banii din privatizări? 500 de milioane de lei!
Varujan Vosganian susţine, într-o postare pe blogul său, (vezi http://www.vosganian.ro/cazul iulian anghel) că sunt vinovat de “criza morală” în care se se afundă România pentru că am scris luni, în ZF, că domnia sa a avut o relaţie apropiată cu Sorin Ovidiu Vântu, care i-a finanţat partidul pe care l-a condus – UFD. Ce spune dl. Vosganian? Nu mă confunda pe mine cu partidul! Toate partidele au fost finanţate de SOV!
ZF a scris luni: “în 2009, a izbucnit un scandal legat de o returnare ilegală de TVA de 62 mil. euro către compania Petromservice, în care era implicat şi Vântu. Returnarea a fost aprobată de Ministerul Finanţelor pe vremea când Vosganian era ministru”. Domnul Vosganian spune: Nu! Returnarea a fost făcută de către ANAF: “Cât timp am fost ministru nu am intervenit niciodată în chestiunea returnărilor de TVA, nici mari, nici mici. (…) Înţeleg că anul trecut a fost un scandal pe tema acestei returnări de peste 60 de milioane de euro”. Dar eu ce să înţeleg? Că dl. Vosganian a aflat de această poveste din ziare? Că nu ar fi trebuit să ştie, în calitate de ministru de finanţe, de o returnare de TVA de o asemenea valoare?
Am scris în articolul incriminat de dl. Vosganian că Traian Băsescu l-a acuzat că a luat bani de la SOV. Fac acum cuvenita rectificare. Traian Băsescu, dat în judecată de Varujan Vosganian pentru această afirmaţie, a retractat şi şi-a cerut scuze. Este o greşeală a mea că nu am făcut această menţiune. O uitasem. Îmi cer scuze acum. M-aş fi oprit aici. Numai că, în postarea pe blogul său, intitulată “Cazul Iulian Anghel”, Varujan Vosganian susţine că, din cauza mea şi a altora ca mine, România se află în situaţia în care se află şi că sunt vinovat de criza morală în care se afundă ţara. Chiar aşa? Un jurnalist este de vină pentru criza morală a ţării, dar nu cei care au fost plătiţi din bani publici şi nu au făcut nimic vreme de 20 de ani?
Când partidul lui Vosganian primea bani de la Vântu, eu nu ştiam cine este Vântu. Eram, dacă îm aduc aminte, un modest profesor debutant. Nu am avut de a face cu politica decât în calitate de jurnalist. Nu eu am fost în vârful politicii vreme de 20 de ani, ci Varujan Vosganian (de două ori deputat şi de trei ori senator, plus ministru al finanţelor), alături de alţii precum Traian Băsescu sau Radu Berceanu de la PD, până de curând ministru al transporturilor. Care ministru al transporturilor a avut miliarde de euro pe mână, nu a făcut absolut nimic cât a fost ministru, doar şi-a încasat salariul, dar susţine, comentând acelaşi caz Vântu: “Bineînţeles că m-am gândit (că aş putea fi arestat – n.n.) şi bănuiesc că se gândesc toţi primarii, bănuiesc că se gândesc toţi miniştrii, toţi secretarii de stat, toată lumea”.
Halal sacrificiu, grea misiune să fii ministru sau demnitar, să ai pe mână finanţele ţării, miliardele de la UE, să împingi ţara în prăpastie fără ca nimeni să te întrebe de sănătate, dar să te bântuie, aşa, într-o doară, nostalgia zăngănitului de cătuşe, fiind atât de sigur că nu o să ai parte de ele! Şi frumoasă dispoziţie de a amesteca de-a valma, bunul, răul, vinovatul, nevinovatul, (“bănuiesc că se gândesc cu toţii…”), “criza morală” cu situaţia “aiuritoare” a României. De ce se teme dl. Berceanu de cătuşe dacă este nevinovat?
Despre ce vorbim de fapt?
“Studiul de caz Iulian Anghel ne mai apropie cu un pas de înţelegerea situaţiei aiuritoare în care se află România în care, orbeşte, ne reclădim dictatorul pe care, cu douăzeci de ani în urmă, l-am dat jos şi continuăm să ne afundăm în criza morală, precum în nisipuri mişcătoare.”
Mişcătoare şi fraza domnului Vosganian, cea de mai sus. Cu o precizare. Eu nu sunt un studiu de caz. Sunt un ziarist despre care dl. Vosganian poate să creadă că este nepriceput sau de rea-credinţă. Un studiu de caz este domnia sa, alături de Radu Berceanu şi mulţi alţii – oameni care cred că puterea le aparţine prin dreptul Divin şi care, ori de câte ori se întâmplă ceva ce i-ar putea incrimina “moral”, invocă “sistemul”, omiţând să spună că, de douăzeci de ani, la putere sau în opoziţie, au făcut jocurile. Şi că ei sunt sistemul pe care, culmea culmilor, îl acuză.
Dacă dl. Vosganian vorbeşte de “criza morală”, în care afund eu România, poate ar trebui să-i reamintesc că nu eu au făcut harcea-parcea legea restituirii caselor naţionalizate, ci un fost coleg liberal al domniei sale. Că nu alţii au dat şpagă electorală din vistieria statului – 1 miliard de euro administraţiilor locale (mare parte din aceşti bani mergând spre primăriile PNL şi PSD), în plin debut al crizei, dar, mai important, în preajma alegerilor din 2008, lucru care a accentuat deficitul cu aproape 0,7% -, ci chiar domnul Vosganian. Pentru Varujan Vosganian nu a contat situaţia ţării, ci scorul partidului său în alegeri. Nu că alţii ar fi făcut altfel, dar despre ce criză morală vorbim atunci? Domnul Vosganian susţine că aş fi avut “o criză de demnitate” când am scris despre el şi SOV. Dar demnitatea distinsului intelectual unde a fost în 2008, când, ştiind bine situaţia disperată a finanţelor publice (a admis asta, cu rugămintea de a nu-l cita, într-o discuţie pe care am avut-o în cafeneaua de la Senat), a aruncat un miliard de euro pe fereastră pentru că era campanie electorală?
@Iulian anghel
Cand recuperarea de 62 milioane va fi socotita ilegala, sa ma mai cauti. Pana atunci ramane doar o calomnie, cum spuneam criza de inspiratie ori de demnitate. Gata.
@Iulian Anghel,
Aud pentru prima data de DVoastra din articolul Dlui V.V.Dupa postarea de fata, imi dau seama de moralitatea DVoastra ca jurnalist. Scrieti numai despre fosti, care nu mai sunt in gratiile presedintelui. Inafara de mine, a mai auzit careva de DVoastra ca jurnalist?
pentru ca va uitati doar la televizor
@Iulian Anghel,
Citesc si presa! Dar am organ pentru jurnalistii verticali. Pe ceilalti ii ignor. Ex: inainte de 2005 eram abonat la 22, Dilema, Capital. Dupa, le-am ignorat. Evident, primeam mereu oferte de reinnoirea abonamentului. Si nu regret cand vad ce au ajuns acei jurnalisti si ‘telectuali dupa care imi potriveam ceasul intelectual!
da ii ignorati, atunci de ce imi acordati atentie?
@Iulian Anghel,
Ok! Va ignor si pe DVoastra. Multumit?