O scurta explicatie

As vrea sa explic tacerea mea de pe blog din ultimele zile, tacere pe care vad ca membrii clubului nostru mi-au respectat-o. Aceeasi atitudine am adoptat-o si fata de invitatiile pe care le-am primit din partea institutiilor media: am refuzat orice aparitie publica pana miercuri, 22 septembrie, cand va avea loc Delegatia permanenta a PNL.

Daca as fi fost consultat in legatura cu alcatuirea Guvernului din umbra, mi-as  fi asumat public opinia exprimata. Cum, insa, acest lucru nu s-a intamplat, mi se pare corect sa spun intai colegilor mei din PNL ceea ce cred si abia dupa aceea sa fac comentarii publice.

In anul 2003, la votul din Biroul Permanent PNL, privind oportunitatea Aliantei cu PD, am fost singurul care a votat impotriva. A doua zi am plecat la Iasi si presa a dat buluc, rugandu-ma sa comentez votul meu negativ. Le-am raspuns: “ceea ce am avut de spus in ce priveste optiunea mea, am spus in cadrul Biroului. Aici am venit sa va prezint pozitia Biroului, caci optiunea majoritara a fost alta”. De aceea, in calitatea pe care o am, al doilea in ierarhia PNL, ca ordine de precadere, si coordonatorul (inca) a Platformei de guvernare “Noua economie”, eu nu-mi pot permite sa ma comport ca un analist politic (profesiune pe care o pretuiesc) si sa intorc aceasta masura pe toate partile, s-o comentez, public, in fel si chip. Un minim respect fata de colegii mei, fata de cei care au lucrat, impreuna cu mine – numerosi, altminteri – la platforma “Noua economie”, precum si fata de demnitatea acestui partid, imi spune ca trebuie intai sa ma sfatuiesc cu colegii mei din conducerea PNL, din Consiliul National de Coordonare a comisiilor de specialitate,  ale caror foruri, ambele, se reunesc saptamana viitoare, si abia apoi sa pasesc spre dezbaterea publica. 

64 Responses to “O scurta explicatie”

  1. corina chiriac spune:

    @VV Fair-play, onoare, demnitate. Gandire corecta si principiala. Altfel de politica. De fapt POLITICA.

  2. Deceneu spune:

    Dle Vosganian eu combat de cativa ani politica de persoane si sustin o politca axata pe programe rezultate in urma dezbaterilor din partid, dar si cu simpatizantii.
    Am si propus ca PNL-ul sa deschida un forum de dezbateri, propunere laudata dar ignorata.
    Formarea unui guvern din umba este consecinta mentalitatii ca persoanele conteaza mai mult decat dezbaterile, o viziune contrara celei care sustine ca “subtem doar noduri in retea. Suntem neuronii acestui creier” social.
    Afirmatia ca “Daca as fi fost consultat in legatura cu alcatuirea Guvernului din umbra..” sugereaza ca daca nici “al doilea in ierarhia PNL, ca ordine de precadere, si coordonatorul (inca) a Platformei de guvernare “Noua economie”, nu a fost consultat, PNL-ul are o mare problema de functionalitate.
    Si programul de guvernara “Noua economie” s-a realizat printr-o munca de cabinet si nu printr-o dezbatere ampla.
    Se poate spune ca si dumneavoastra ati procedat cu metode similare. E adevarat cercul a fost mai extins decat in cazul formarii guvernului.
    Eu zic sa luptati pentru democratizarea interna a PNL, daca vreti sa deveniti un partid credibil, pentru a coopta la decizie cat mai mutli membri, sa nu existe tratament diferit intre “oamenii conducerii” si “ceilalti”.

    • @Deceneu

      Ba te contrazic, programul “Noua economie” s-a realizat printr-o dezbatere ampla. La el au scris pe putin treizeci de persoane – cu contributii diferite, intr-adevar -, fiecare comisie si-a dat acordul, deci avem deja vreo opt sute de persoane, a fost prezentat in delegatia permanenta, deci mai avem vreo doua sute, a fost prezent pe site-uri si bloguri, deci mai avem cateva mii, si in plus, a fost prezentat unor sociatii profesionale si patronale.

  3. [...] dati, rolul oamenilor muncii si al bugetarilor va fi acela de a aproba cu miscari ample din cap ceea ce vor racni in megafoane “liderii” lor de [...]

  4. Alex Cuza spune:

    O pozitie demna de tot respectul nostru, domnule senator! Aveti sustinerea totala a TNL Iasi :)

  5. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Dupa cum ati observat prietenii blogului au inteles situatia. Doar eu am incercat sa-l mai inviorez prin niste postari mai neconventionale. Oricum, Crin a si explicat ca sunt doar ideile lui, nu ale partidului si ca , oricum, il asteapta si pe Ponta cu ceva propuneri si dezbateri. In naivitatea mea am presupus ca e doar o replica la permanenta violentare a spatiului public de catre portocalii , cum ca nimeni nu are solutii pentru iesirea din criza. Din pacate, idee sustinuta si de alte institutii vinovate de aceasta situatie fara precedent in istoria tarii. In fine, vom iesi noi si din cercul asta vicios. Pastrati-va cumpatul.Sa vedem ce se va intampla miercuri. Oricum, in cariera DVoastra politica ati mai patit-o. Asa ca take care!

  6. dora spune:

    @ deceneu : oamenii sunt garantia ca acel program se pune in aplicare, altfel pnl face un program de guvernare si guvernul boc cu berceanu videanu udrea poate sa faca la fel de bine sa fie pus in practica…:((

  7. adrian spune:

    Probabil ca e o mica eroare mediatica prezentarea acestui “guvern din umbra”. In mod firesc el trebuia prezentat nu ca un guvern asa cum e luat ad-literam in media (comentat si de Ion Iliescu ca fiind “nastrusnic” desi sunt convins ca el intelege sensul unui guvern din umbra mai adanc decat modul in care a exploatat el stangacia de prezentare a PNL …) ci ca exact ceea ce este. Adica un grup de persoane care coodroneaza niste domenii asimilabile ministerelor traditionale in asa fel incat oricand partidul sa fie cu program si un pachet de solutii “la cheie”.
    Preluarea in media doar a unei liste de nume nu cred ca e bine pentru nimeni.

    • @adrian

      Pai nu putea fi prezentat ca un grup de persoane care coordoneaza, pentru ca majoritatea ministrilor din umbra n-a coordonat nimic in PNL. Din cei unsprezece doar Victor Dobre, Mariana Campeanu, Corneliu Dobritoiu si, partial, Andrei Marga au lucrat la program.

  8. [...] liberal Varujan Vosganian explica duminica intr-o postare pe blog motivul “tacerii” sale mediatice de dupa anuntarea Cabinetului alternativ, aratand ca, [...]

  9. Deceneu spune:

    @Dora – de-ar pune in practica guvernul boc un program liberal bun ar fi rau? Noi am avea de castiga, dar si liberalii.
    Liberalii ar sustine ca ei sunt inovatorii si ar putea cere drepturi de autor pentru proprietatea intelectuala de la guvern, taxate dupa noua lege cu contributie la sanatate si somaj, contributie din care ar beneficia membrii partidului. :)

  10. corina chiriac spune:

    @deceneu Vorbesti de lucruri sfinte! Astia nu stiu nici sa fure, nici sa copie (care de fapt tot furt este).

  11. Deceneu spune:

    @corina chiriac- nu e vorba ca nu stiu, nu vor sa ia masuri in interesul societatii pentru ca masurile ar fi in detrimentul clientelei de partid.

  12. Buddha spune:

    Am comentat la articolul precedent ce trebuia sa comentez aici. Aveti tot respectul meu, dle Vosganian, si cred ca al tuturor colegilor de blog. PNL are o bijuterie in persoana dvs, pacat ca nu realizeaza acest lucru. Mie unuia imi da de gandit aceasta atitudine a dlui Antonescu si sunt profund dezamagit.

  13. Cristina spune:

    Felicitari, domnule Vosganian! Daca toti oamenii politici ar fi ca dvs, Romania ar fi departe. Din pacate, dl Antonescu si apropiatii lui demonstreaza ca nu sunt cu nimic diferiti de ceilalti politicieni de Dambovita.

  14. antimarinari spune:

    Anul electoral 1946
    Alegerile trucate din anul 1946 au constituit momentul legitimării puterii comuniste în România. Având asigurat concursul sovieticilor, din punctul de vedere al susţinerii materiale a campaniei electorale, comuniştii au întreprins pe parcursul întregului an o serie de acţiuni menite să le aducă popularitate în rândul electoratului şi să le asigure succesul în alegeri.
    În această campanie, la loc de frunte s-a aflat denigrarea partidelor istorice în ochii opiniei publice, încurajarea tensiunilor din cadrul acestora, susţinerea unor dizidenţe, dar şi crearea unui organism politic, în speţă Blocul Partidelor Democratice, în care a intrat P.C.R. şi alte cinci formaţiuni politice, în stare să canalizeze atenţia populaţiei şi să atragă voturi. Prin campania electorală, presărată cu numeroase incidente şi încălcări ale legii chiar de reprezentanţii sau simpatizanţii guvernului Groza n-au putut schimba opinia poporului şi n-au adus victoria comuniştilor în alegeri. În această situaţie s-a pus în aplicare deviza lui Stalin „nu contează cine şi cum votează, ci contează cine numără voturile”, iar B.P.D. a obţinut o victorie confortabilă în alegeri datorită acestor „tehnici speciale” de numărare a voturilor.

  15. corina chiriac spune:

    @unii Nu vi se pare ca va cam grabiti cu scenariile si catalogarile? Stiti vorba romanului: Nu mor caii cand vor cainii. Rabdare!

  16. antimarinari spune:

    @VV
    am vrut sa amintesc chestiunea cu 1946 pentru ca “meseriasii ” observand ca sansele lor sunt mici pentru 2012 incearca fel si fel de dizidente paralele ,partidulete si independenti care mai de care .

    singurul care nu a fost rupt pana acum e pnl , dupa ce acesta a facut un efort mare in anii 90 pt a se reuni sub aceeasi umbrela .

    care este motivatia mea pentru care va rapesc cateva minute atunci cand mai scriu pe aici ?
    pai in primul rand ma bucur sa vad ca exista dezbatere si vin oameni cu idei si experiente care ne mai deschid ochii spre realitate ( exceptie face baseanu care are un mod orange-violet de a vedea lucrurile si cu el chiar nu se merita da a face vreun efort ) .
    apoi este modul meu de a comunica din aceasta experienta din viata reala catre un Om care are puterea si priceperea pentru a lupta pentru normalitate , s.a. Caci prin profesia mea lucrand cu oamenii mai filtrez si eu anumite nemultumiri sau anomalii , si daca am apucat sa va aduc la cunostinta cate ceva , stiu ca din tot ceea ce noi pe aici exprimam, dvs veti putea sa asimilati ceea ce e bun si sa puneti in practica candva .

    guvern din umbra si /sau nominalizatii ?
    sunt o picatura intr-un ocean .
    oceanul trebuie sa fim noi toti , adica echipa PNL , echipa PNL incepand de la organizatia locala pana la varf .
    in echipa PNL as include si pe cei care , chiar nemembrii , stau si isi aduc contributia in a ne arata acolo unde gresim sau ce trebuie sa facem pentru a face mai binele pentru noi toti .

    chiar daca si eu , pe anumite locuri aveam alte preferinte , nu acest lucru este totul , si daca Crin ne spune ca asa e bine , eu unul il sustin .

    intr-o echipa , membrii trebuie sa aiba roluri si sarcini diferite,astfel incat totul sa formeze mecanismul functionabil, dar si intotdeuna perfectibil

    daca imi permiteti , si sunteti microbist, intr-o echipa de fotbal dvs ati fi portarul , crin zecarul si taricenu liberoul . Centru atacant trebuie sa fie membrul din guvern ( din umbra sau nu ) .
    din cate ma pricep eu va spun ca portarul si liberoul sunt cei mai longevivi si mai de neschimbat , dar trebuie sa tineti cont ca fata de zecar trebuie rabdare pana va ajunge la maturitatea deplina .
    cel ce pica primul si are viata scurta in echipa e centrul atacant .

  17. Cristina spune:

    VV
    Si totusi am si un cuvant de lauda pt guvernul din umbra: Andrei Marga. Bravo!

  18. un liberal optimist spune:

    @antimarinari,
    Ei bine, in comuna Horlesti, judetul Iasi tactica PCR n-a avut succes. Strabunicul meu, primar, a castigat alegerile din ’46, din partea PNT. E drept, in februarie 1947 a venit o echipa de comando comunisto-securistica, deghizata intr-o echipa de cersetori, in cautare de locuri de munca si, sub amenintarea pistolului l-au debarcat. S-a judecat cu statul comunist 11 ani sa-si dobandeasca pensia care i se cuvenea. Vi se pare ceva cunoscut?Parca ar fi azi…

  19. adrian spune:

    bineinteles, fata de comentariul facut de mine inainte, banuiesc ca si dumneavoastra veti semnala anomalia ca presedintii comisiilor de specialitate ai PNL sunt prezenti doar selectiv in acest “guvern”. poate ca de aceea media nu a facut legatura directa intre aceasta lista si rolul comisiilor PNL … gasesc si eu scuze pentru anomalii …

    • @adrian

      Din cei 15 presedinti de comisii, doar patru sunt prezenti in acest guvern din umbra. Nu e clar cum vor conlucra acesti ministri cu presedintii comisiilor de specialitate. Il vor inlocui? Li se vor subordona? Nu stim inca.

  20. Cristina spune:

    Corina Chiriac
    Asa e, nu mor caii cand vor cainii. Eu una nu mai comentez nimic pana miercuri, ma iau dupa indemnul tau si am rabdare. :)

  21. dora spune:

    @deceneu.. atunci suflati le la ureche precum secretara lui funeri alu…:D

  22. hermann spune:

    Dupa anuntarea , saptamana viitoare, a platformei de guvernare, o sa organizam si o structura alternativa de guvernare. (citat din VV).
    si dupa cateva ore se anunta tocmai invers intai structura si apoi platforma. Oare ce se intampla la noi in curte? Oare, ceea ce zic eu de vreun an de zile, ca nu avem randuiala? Mai ascundem mult ……. sub pres, s-au asteptam cum ne este noua caracteristic sa treaca vreo 2 ani (ca in cazul lui Mihaita) si apoi sa actionam? Sa nu fie prea tarziu conasilor!

    • @hermann

      Era mai bine sa numim purtatori de cuvint pe domenii ( cam treizeci, inclusiv industre, energie, turism, cercetare etc. etc) si dintre cei care performau sa ne alegem viitorii ministri.

  23. Cristina spune:

    Numai sa aveti cu cine sa le reluati; daca intr-adevar e o problema cu munca in echipa la PNL, atunci chiar nu mai avem nici o sansa.
    Sper ca ajunge acest mesaj la dvs, mailul mi-a fost spart si a trebuit sa-l schimb. Probabil voi trece de testul administratorului site-ului. Dar tot eu sunt.

  24. Cristina spune:

    VV
    Da, dl Marga e un castig din acest punct de vedere.

  25. corina chiriac spune:

    @VV POLITICA se face uneori cu mare delicatete, care nu e nici pe departe un semn de slabiciune. Am incredere ca veti gasi calea… :-)

  26. Dorin spune:

    Fiindca se vorbeste aici despre rabdare, imi permit sa vin si eu cu un citat:

    “Daca ai suficienta rabdare sa stai pe malul raului, sigur vei vedea plutind pe ape lesul dusmanului tau”

    Proverb chinezesc.

  27. Cristina spune:

    VV
    Corina Chiriac
    I-am promis Corinei ca am rabdare pana miercuri si nu mai comentez nimic. Dar l-am vazut din intamplare pe crin antonescu la tv mai devreme si am observat ca a mai nuantat, a afirmat ca deocamdata guvernul nu e validat de partid, lucru ce se va intampla miercuri. Si daca nu a fost validat, de ce a dat aceste nume publicitatii? Intreb si eu, nu dau cu parul.

    • @Cristina

      Asta e , intr-adevar, o problema. Cand anunti ceva, inainte de a fi validat, creezi o anumita presiune privind validarea, pentru ca cei care invalideaza, isi dau seama ca fac partidul de ras.

  28. antimarinari spune:

    @VV
    excelent proverbul lui dorin .
    rabdarea aceea de care vorbeam cu zecarul echipei poate duce la o echipa campioana mondiala .
    iar eu asta vreau , sa facem/faceti o echipa campioana .

    Cine ar fi cel mai dizident din PNL .? Eu unul il sustin si pe acela, cum la fel de mult sustin si pe VVsi pe Crin si pe Taricenau , …etc
    Toti sunteti cu rolul si importanta dvs , iar misiunea dvs trebuie sa fie una : ROMANIA

    ASTAZI ASTEPT CA SOTIA SA-MI ADUCA PE LUME PRIMUL COPIL ( o fetita ) .
    Multumesc Lui Dumnezeu, si voi multumi dumneavoastra , echipei , daca veti renaste candva pentru ei , Romania normala !

  29. corina chiriac spune:

    @antimarinari FELICITARI! :-)

  30. lorduljohn spune:

    @VV

    Sa asteptam pana miercuri cand am incredere ca dezbaterea va furniza echipa ce va fi asumata de conducerea PNL. Este nevoie de multa intelepciune pentru pasul acesta, caci altfel punctele slabe ale deciziei anuntarii cabinetului alternativ vor fi exacerbate si vor umbri calitatea acestei decizii.
    E adevarat ca o solutie buna era si alegerea comunicatorilor PNL pe domenii. De multa vreme, pe acest blog, se solicita remedierea strategiei de comunicare a PNL.

  31. Jimmy spune:

    Mă alătur și eu lui Hermann și observ o neconsistență din curtea noastră: la început erau 29 de comisii, după care s-au reorganizat în 15, au fost numiți președinții comisiilor, apoi am ieșit pe piață cu Guvern din 7 – 8 ministere, iar acum sunt 11 (din care numai 4 sunt propuși în Guvernul alternativ) ??? Oare este benefic acest parcurs?

    • @Jimmy

      Nu stiu cand au fost 29 de comisii, poate la nivelul organizatiilor locale. Noi am inceput cu 15, ca sa avem corespondent pentru ministerele deja existente. 7-8 a fost cifra vehiculata de unii dintre colegii nostri fara o cercetare reala. Iar 11 este opinia lui Crin. Comisiile si programul de guvernare au fost structurate pe cele cinsprezece. Dar sigur ca si 11 poate fi o cifra buna, mai ales daca vrem sa reducem aparatul guvernamental.

  32. costi spune:

    D-le ministru,

    Eu cred ca se repeta povestea de la Congres, in sensul ca NUMAI unul zice si numai UNUL face! Asta mai e liberalism ????
    Pacat de o atare stare de lucruri!

  33. costi spune:

    Perfect adevarat si dureros!!!
    Oricum, un consilier personal, indiferent de CV-ul lui, sa preia un minister mamut, e prea mult pentru PNL. Pentru PNL adevarat, cel istoric, pentru ca asta…..

  34. un liberal optimist spune:

    Cred ca va trebui sa-mi schimb nick-ul. Aflu ca psd va face alianta cu prm. Daca pnl le tot bolmojeste, teama ca va trebui sa se refaca Alianta cu pd. Nu stiu ce optiune vom avea noi , liberalii.

  35. @un liberal optimist

    Sa citesti postarea care va urma astazi.

  36. Costel spune:

    Nu-i cunosc pe toti membrii Guvernului din umbra sau alternativ , dar consider ca Antonescu nu a abordat acesta problematica cu suficienta maturitate, mai ales ca multi dintre membrii PNL, competenti,profesionisti in diferite domenii au fost uitati. Acest lucru va duce la o ondepartare , la o raciri a acestor membrii fata de PNL, din pacate. Nu-mi doresc decat sa nu am dreptate! Domnule Varujan Vosganian va salut cu stima, apreciere si respect!

    • @Costel

      Cea mai nostima intalmplar l-a avut ca erou pe senatorul Marius Nicoara, seful PNL CLuj. Intrebat daca viitorul ministru al justitiei este PNL Cluj, el s-a aratat nedumerit ca respectivul e clujean, pentru ca nu auzise de el niciodata.

  37. Am analizat cu atentie componenta guvernului nostru din umbra . M-am bucurat ca i-am gasit acolo pe Andrei Marga, Mircea Diaconu, Mariana Campeanu, Teodor Melescanu. As fi vrut sa mai fie si Alina Gorghiu, Varujan Vosganian, Mihai Voicu. Dar cred ca acesti oameni extrem de valorosi pot fi pusi in valoare si prin ocuparea altor functii decat cele de ministri. Trebuie sa ne asumam acest guvern si sa redam romanilor speranta.

  38. Alex Cuza spune:

    @ Varujan Vosganian
    Sunt complet de acord… Daca nu voi avea cum sa ajung la Delegatie, voi incerca sa va gasesc intr-o forma sau alta pentru a pune la punct aceasta intalnire si, cine stie, poate si altele cu restul TNL-ului:)

  39. O scurta explicatie — Varujan Vosganian…

    Individul imi pare cel putin elegant la faza asta….

  40. Buddha spune:

    VV
    Dark cabinet? :) Dark cabinet si shadow cabinet. Suna de-a dreptul ocult.

  41. Buddha spune:

    VV
    Dark e shadow la shadow. Corect. Shadow la dark e deja gaura neagra.