Cine creează armatele de orci de pe Internet?

Am publicat ieri pe pagina mea de Facebook un text privind un anumit fel de a înțelege corectitudinea politică. Textul a fost reluat pe pagina ALDE – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților. În scurt timp, postarea a primit zeci de mii de vizualizări și sute de distribuiri. Cum era de așteptat, armata invizibilă s-a dezlănțuit, sute și sute de comentarii imunde au dat năvală pe pagina ALDE.

E interesant să parcurgi asemenea comentarii, dacă te înarmezi, firește, cu răbdare și îngăduință în fața injuriilor de tot felul și a urii de-a dreptul patologice. Dar și mai interesante sunt concluziile care se pot trage dintr-o astfel de lectură interzisă accesului persoanelor sub 18 ani.orci

Sentimentul pe care îl ai este că majoritatea celor care postează astfel de insulte de fapt nu există. Ei nu au poze, nu dau referiri cu privire la biografia lor, postările personale fie nu există, fie sunt sporadice (una-două pe an), fie au încetat de câțiva ani buni. Te-ai aștepta ca acolo unde totuși sunt , fotografiile să aparțină unor tineri, mai familiarizați cu internetul. Da’ de unde! Pozele aparțin de cele mai multe ori unor persoane foarte în vârstă care ar trebui, mai degrabă, să dea sfaturi înțelepte nepoților decât să insulte ca la ușa cortului. Acolo unde există, totuși, postări, ele sunt neutre și duioase: peisaje, flori, bucăți muzicale. Nimic personal. Nicio poză de familie, nicio amintire din vacanță. Ai impresia că te afli într-un laborator unde cineva confecționează păpuși umane, pentru a le pune apoi să vorbească, cu ajutorul vocii unui ventriloc păpușar. O armată confecționată precum puzderia de soldați din teracotă descoperiți în acel mormânt antic din China. Cu singura deosebire că soldații aceia se păstrau într-o solemnitate tăcută, în timp ce homunculii aceștia se dezlănțuie, răcnesc și dau năvală precum o hoardă de orci.

E posibil ca unele din aceste conturi să fie rodul unor inițiative personale ale celor care, la adăpostul anonimatului cred că orice le este permis. E limpede, însă, că cineva se îndeletnicește sistematic cu confecționarea unor identități false pe Facebook. Cu mai multă sau cu mai puțină imaginație. Ca scriitor, vă pot spune că multe dintre profilurile fabricate în acest fel sunt stângace croite, se observă imediat că sunt încropite, apar inadvertențe între fotografie și biografie ( de pildă bătrâna doamnă Mitza Popescu, despre care va fi vorba și mai jos și care ne dă cu huo, arată în fotografie de șaptezeci de ani, dar e născută în … 1993), aceeași postare apare de mai multe ori fără indicația că este reluată, gusturile postărilor succesive sunt, evident, contradictorii etc. etc. Repet, acolo unde postările există, pentru că adesea, conturile nu au nicio postare, de parcă persoana respectivă nu are nimic altceva decât o gură care să producă sudalme.

Dacă ar fi vorba despre  o acțiune de binefacere, aș putea crede că respectivii păpușari o fac din convingere, din inspirație divină, pe bază de voluntariat. Dar asemenea ticăloșii nu pot fi produse de vreo Maică Tereza sau de vreun Padre Pio. Cei care se îndeletnicesc cu confecționarea unor astfel de Golemi pe care îi însuflețesc și îi năvălesc la comandă, nu o fac dintr-o pornire duhovnicească. Cine sunt ei, cine îi plătește și cine este Sauron care comandă această armată de orci rămâne să descoperim.

Iată doar câteva exemple , păstrând ortografia originală, luate din doar primele zece – cincisprezece comentarii la textul meu pe pe pagina ALDE – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților. Dacă cineva o să dorească să facă o cercetare mai amplă, sociologică,  vreo teză de doctorat în domeniul informațiilor sau al psihiatriei, poate lectura și celelalte o mie de comentarii care urmează.

Rodica Rodica:Tu vorbesti de Corectitudine Politica Vosganiene? Tu care esti un Politician Mizerabi?Nemernicule! 

 Juna Rodică ce a produs acest text nu există. Nu are poză, nu are referințe biografice, nu are postări. E doar o gură de tun pentru obuze de acest gen.

Mitza Popescu:Mai gunoiule,ce spaga ai luat pt ttranzactionarea ROMGAZ? Ai scapat deocamdata,dar nu e definitiv.O spaga istorica,si vb de crestere economica?Huo,hotule !!!

Mitza este activă, dar cum spuneam, s-a născut bătrână, precum Benjamin Mutton, personajul lui Scott Fitzgerald. Arată de șaptezeci de ani, dar e născută acum un sfert de veac.

Niculae Anghel:PENALULE, ti s-a uscat mirul cu care ai fost uns și urmează pușcărie. Cu sau fara pușcărie, nu vei mai putea să umbli printre oameni. Atât de mare este ura lor .

Ca și Rodica, Nicușor nu există. N-are chip, n-are biografie, n-are postări. E doar un duh.

 Filotica Palistan: Sunteți terminati cine vă mai votează niati distrus țara se dărâmă tot la dracu cu voi toți, sunteți la fel numai să vă certați unu cu altul niati adus în sărăcie.

 Femeia cu acest nume este o bătrânică, cel puțin după poză, pentru că altceva nu aflăm despre ea, care are, în total, doar șase postări, toate repetând propriul portret. O bunicuță care navighează pe internet, cu un nume scos parcă din schițele umoristice, foarte mândră, fără să aibă motiv, de chipul ei.

 Ioan Munteanu: Puscariabilul plagea precum bocitoarele la morti siacum face teora chibritului.

Ionică este o figură tragică. N-are chip, n-are biografie, dar observăm că s-a născut și a murit în aceeași zi, 7 noiembrie 2018. Pagina sa are doar cinci postări, toate din ziua respectivă.

Ion Pătășanu: Pe cine crezi că aburesti, românii știu că și tu ai furat din banii publici și îți dădeai cu tămîie când ați votat să nu fi cercetat penal cică imunitatea tea salvat ,numai hoții își fac cruce să nu fie prinși ,așa că ești hoț nu deșteptul lu pește, dă-ti demisia dacă mai ai un pic de demnitate.

 N-o să credeți, dar dl. Pătășanu este, după fotografie, un bătrânel șugubăț, cu șapcă. S-a născut pe 28 mai 2018 și a încetat din viață pe 12 iunie 2018, postând în total patru fotografii, de două ori același ciorchine de struguri și de două ori propriul portret cu șapcă. Asta e tot.  În schimb, cum vedeți, bătrânelul e foarte activ pe internet, reacționând cu promptitudine la cei care se cred, potrivit propriului comentariu, deștepții lu pește.

Neculai Angela: …stai laguvernare cand intr o barca politica ,cand in alta doar pt furat si prostit mai tare credulii ( sa nu zic prostii ) nu ai facut nimic concret si bun pt tara ,dar ai pus umarul din plin la dezmembrarea ei …

 Angelica este și ea desprinsă din lumea de dincolo: fără chip, fără biografie, fără postări. Cine a născut-o, cine o reînvie ca să profereze injurii, poate că n-o să aflăm niciodată.

Valentina Doina : A uitat când plângea în parlament?A uitat de propunerea făcută ? TVA pe ouăle din gospodăriile țărănești?

Nu știm, firește, cum arată Valentina. În tot anul 2018 nu a avut decât o singură postare, o poză cu o creastă muntoasă. Nici nu avea nevoie de mai mult, căci Valentina a fost creată nu ca să ne vorbească despre sine, ci ca să injure pe alții.

Nicolae Lotrean: Bati câmpii domnule ! Cine vrea răul României? Cine nu are incredere in viitorul Romaniei? Statul paralel condus de Dragnea si Tariceanu, care modifica codurile penale in favoarea coruptilor,elibereaza infractorii, schimba pe cei care luptă impotriva coruptiei! Toate tarile democratice(SUA siUE)sunt ingrijorate de deraierile de la democratie si statul de drept, din România! Sunteti penibil, din liberal ati devenit adept al Ciumei Rosii!

 Nicolae Lotrean, ca și ceilalți care au poză de profil, este un bătrânel simpatic, cu ochelari (majoritatea pozelor sunt ale unor bătrânei cu ochelari). În tot anul 2018 nu a avut decât cinci postări din care aflăm că e mare admirator al lui Mihai Eminescu și al peisajelor turistice.

Bebi Gigi: Plangaciosul pupa icoane si lingea mir pentru a nu i se ridica imunitatea. Cred ca a pupat in cur si parlamentarii .

 Firește, nu aflăm nimic despre Bebi Gigi.  Nicio referință biografică iar în loc de poză de profil are o …  portieră de mașină. În ultimul an și jumătate are impresionantul număr de două postări, portiera de mașină deja amintită și emblema mărcii Mercedes. Ambele, cum vedeți, deosebit de personale. Altminteri, pe conturile altora, din cale-afară de gureș.

 

Etc. Etc.

 

 

 

37 Responses to “Cine creează armatele de orci de pe Internet?”

 1. Marga Maggie Gigi spune:

  Varujan, nu vei intelege dar am sa-ti explic fenomenul, e simplu
  Daca TU stai in ALDE Iasi alaturi de un fel de dejectie umana numita “dr” Razvan Constantinescu, individ care injura in toate felurile cu mare pofta pe acelasi internet pe oricine are chef, ba chiar mai mult, ai dejectia respectiva ca purtator de cuvant… chiar vrei sa te cred ?
  Aici e problema ta, Varujan , stii cum se numeste ? Desigur ca stii
  IPOCRIZIE
  PS
  Nu ma astept sa-ti placa comentariul dar ma astept sa raspunzi mult mai civilizat decat dejectia pe care am pomenit-o si sa nu pretinzi ca nu stii ce mizerii produce… :)

  • Răzvan Constantinescu este un om cu toate atributele necesare, are fotografie, are biografie (și una de succes), are postări, răspunde la mesaje. Eu mă refer la cei care nu există și care sunt folosiți pe post de armată de manevră.

   • Marga Maggie Gigi spune:

    Perfect, deci iti asumi dejectiile omului de suuces, pardon, traseistului de succes. Atat am vrut sa aflu, merci

   • edi spune:

    Da, Varujane, dar numai armata asta “nevăzută” îți produce frisoane ? Cei pe care-i “palpezi” si îi vezi că există(m) :) nu sunt de luat în seamă ? …sau aceia nu sunt de mentionat fiindcă e preferabil să aduci în discutie doar o e-contestare “virtuală” ?

    Dar televiziunele pe care le consideri “friendly”, pe ele nu le vezi tot ca pe niste divizii de psi-combat, acolo cum este ?

    Dacă ți se par convenabile, alea nu se judecă si ele tot cu aceleasi criterii ?
    …si, astfel, dacă găndesti așa cu dublă măsură, asta nu e tot o formă pe care o premeditezi găndind că oublici textul ăsta aici, dar, “las-așa, că poate mai pun botul la asta niște /fraieri/, mai le bat obrazul contestatarilor, hahaha… !”, adică, mai merge o încercare gen “s-a

    • edi spune:

     (reiau fraza de sus)

     “…s-a întâlnit /scriitorul/ cu /cititorii/…”
     Deci, cam așa, maistre, nooo ? :)

     Dar, hai, ia mai bine spune vulgului cum ai votat, tu si tizul, pentru “liberarea timpurie” a violatorilor si criminalilor pe care-i vedem din nou “la lucru” ?

     Chiar crezi că doar celor de-i vezi la știrileteve li se poate întămpla “norocul” unor “întălniri esențiale”… ?

     /Inconștient/ sau /trufaș/ ?
     … ce preferi, la o adică ?

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  40% din traficul de postari de pe facebook e produs de boti, in cazul nostru poate ca nu degeaba poarta denumirea de ro-boti :D

  Numai ca nu stiu daca realizati dimensiunea reala a pericolului, si anume, acesti boti nu doar suprima opinia autorului unui text, ci suprima si opinia oricui altcuiva normal la cap care ar mai vrea sa comenteze ceva! Motivul e simplu: nimeni nu poate fi atit de nebun sa posteze ceva atunci cind postarea sa se va pierde intr-o mare de laturi…

 3. Adam Mareș spune:

  @VV
  Chiar dacă s-a schimbat modalitatea de calcul, oricum am da-o, statul român ne taxează foarte mult munca.

 4. niko spune:

  La toti politrucii bolsevici le sta in gat ca o tepusa, posibilitatea oamenilor de rand de a-si spune neingradit gandurile ,ideile si propriile pareri.iar internetul e dusmanul lor cel mai mare, intrucat oamenii pot sa se informeze si din surse nepoluate de interese politicianiste meschine.Ce bine ar fi fost daca politrucii ar fi putut sa puna zabala internetului.

  • Alzara1918 -Sibiu spune:

   “ Tuturor politrucilor bolșevici etc. “

  • Alzara1918 -Sibiu spune:

   “ Tuturor politrucilor bolșevici etc. “

   • Adam Mareș spune:

    Dacă îl ascultai vorbind pe Daniel Breaz, ministrul Culturii, greșeala lui niko, un oarecare anonim de pe blog, te-ar fi lăsat rece. Se pare că foarte puțini mai vorbesc azi corect limba română.

    • Adam Mareș spune:

     Ministrul Culturii (Daniel Breaz)
     • ”Lia Olguța Vasilescu a convins pe toată lumea de activitatea care a avut-o la Ministerul Muncii.” (PE CARE)
     • ”A cui declarații?” (ALE CUI)
     • ”Eu, ca și cadru didactic, îl consider pe Mihai Eminescu cel mai mare poet.” (CADRU DIDACTIC FIIND SAU ÎN CALITATE DE)

 5. edi spune:

  Până azi, la aflarea numelor celor care au votat /pentru/ la legea “eliberărilor timpurii” din penitenciare, …m-obisnuisem cu ideea că armenii din România sunt, cumva…, să zicem, reprezentați in parlament (citește exact, casatoporului !) de un impostor…

  Dar acum deja, mi s-a făcut chiar greață văzând că, iată — mi se confirmă bănuiala care mă încerca dela o vreme — “avem” doi.
  Adică, pe amândoi…

  …deci…, “Tatăl nostru carele esti în ceruri… “

 6. Marga Maggie Gigi spune:

  Ce misto a inghitit Varujan in sec si s-a tirat… :D :D :D

 7. elenick spune:

  OK, s-a lamurit si data la care ALDE Romania va fi dat afara din Alde Europa si probabil va trebui sa-si schimbe numele : inaintea alegerilor europarlamentare. Ce veti face avand aceasta sabie deasupra capului?

  https://www.g4media.ro/guy-verhofstadt-delimitare-drastica-de-tariceanu-cu-asemenea-parteneri-nu-vom-merge-in-alegeri-plus-avertisment-pentru-dancila-va-apropiati-tot-mai-mult-de-declansarea-a.html

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  aproape ca ne putem regla ceasul dupa cum se devalorizeaza moneda nationala, exact cum am prevazut cu vreo 18 luni in urma…

  http://isdv.dc-host.ro/Dropbox/grafic-euro.MHT

  O devalorizare de cam 10% fata de euro in 4 ani nu pare asa de mult, dar daca vedem imaginea de ansamblu putem constata ca leul se scufunda… intr-o barca ce se scufunda si ea! :D

  Si atunci nu ne mai miram ca putem azi cumpara cu un leu… o felie de salam victoria!

  • Din decembrie 2016 leul s-a devalorizat cu 20 de bani, dintre care vreo șapte-opt bani în ultimele zile. Să vedem cum evoluează în continuare. În decembrie 2016 cursul era de 4,54 lei pentru un euro.

 9. Andrei spune:

  @@Vosganian, ce parere are familia ta ca ai votat si sustii eliberarea violatorilor, criminalilor si infractorilor ??? Internetul nu te va uita:
  http://www.cdep.ro/pls/steno/evot2015.nominal?idv=16697&idl=1

  • Uite, eu cunosc cazuri de persoane care, odată eliberate, s-au integrat în familie, au serviciu și duc o viață cumsecade. Despre ei de ce nu vrei să vorbești? După statistici, mi se pare că sunt cu mult mai multe decât cazurile de recidivă. Dar eu mai cred că închisorile trebuie să fie locuri de reeducare. Ar fi multe de spus, dar felul în care abordezi lucrurile îmi arată că sunt puține șanse să ne înțelegem.

 10. Alex spune:

  Privind de la distanta, „problema” se descompune de fapt in 3 fire impletite. Nu e nici un mister aici:

  - Personajul Vosganian are un istoric controversat. Si la nivel de actiuni (nu reiau ce vi se imputa cu mai mult sau mai putina dreptate, sunt exemple dinsus) — si la nivel de declaratii (discutia despre oua este celebra, si da, stiu ca a fost interpretat tendentios mesajul).

  Prin urmare, ce anume surprinde la faptul ca oamenii ies de prin cotloane cind aud ca iarasi vorbeste Vosganian in public? Este deja reflex, “vorbeste ala deci sigur iar zice ceva timpenie; hai sa ne hahaim la vorbele lui”. Ca-n viata.

  - Partidul ALDE este destul de urit de suficient de multi oameni. In principal datorita liderului Tariceanu, care a fost urit inca de pe vremea taxei auto (stiu soferi care inca nu l-au iertat pentru asta), si care recent a fost gasit ca fiind mult prea servil cu Liviu Dragnea. Pe linga Tariceanu mai sunt si alte personaje dubioase prin partid, avem exemple dinsus.

  Prin urmare, cind ALDE reia mesajul domnului Vosganian, multi oameni vor citi fara sa caute de fapt sa inteleaga mesajul. Ei au o reactie emotionala, nu rationala. “E sustinut de ALDE?” — clar, e naspa.

  - Nu in ultimul rind, haideti sa nu fim tendentiosi cind ne apucam sa analizam portrete onlain. Eu unul am cont de Facebook.. pe care totul este privat. Timp de 5 ani am avut o poza foarte vaga, abia recent am pus un portret de-al meu. Sunt eu mai putin om pentru ca nu-mi expun viata pe Facebook? Pe dracu grem, nu putem echivala portretul onlain al persoanei cu persoana insasi. Mai stiu alti N oameni care idem, n-au cont Facebook, n-au LinkedIN, n-au twitter si instagritter de-ala. Sau daca au, au degeaba, 2-3 informatii si-atit.

  De fapt, pe asta se si bazeaza “armatele de orci” de care faceti vorbire. Pe faptul ca sunt, la nivel macro, indiscernibile de oamenii reali care n-au depus energie in social media. Nu neg si nu contest ca activitatea de a crea conturi false este un lucru la ordinea zilei, insa mi se pare foarte hazardat sa banuim din prima ca fix aceia care ne ataca pe noi sunt falsii si raii. Sigur ca este mai confortabil sa banuim ca torentul de ura este minat din spate de-un personaj anume, in loc sa cugetam ca poate am reusit sa scoatem din sarite oameni reali. Dar daca cautam adevarul, si nu confortul, poate ca abordarea este putin gresita.

  Zic si eu..

  • Eu nu cred că oamenii, într-o propoție onorabilă zic că Vosganian spune tâmpenii și hăhăie. Și nici că Tăriceanu și ALDE sunt urâți de suficient de mulți oameni. Mi se pare că e cam părtinitoare postarea asta. Ca să te citez, e cam nașpa. Cât privește chestia cu ouăle și economia naturală, am avut dreptate. Ca și în alte dăți când unii au venit cu titlurile de acasă. Eu nu am cerut nimănui să-și expună viața pe Fb, ci să fie activ. Nu te prefă că nu înțelegi ce am vrut să spun. Când pui poza de profil o portieră de mașină, nu ai nicio postare, dar înjuri pe alte Fb ca la ușa cortului nu ești chiar real, ci mai degrabă o păpușă care în loc să spună „ma-ma” e folosită să ocărască.

   • Alex spune:

    Am sa dau alt exemplu atunci, poftim. Stim minim 10 oameni care inca au o problema cu politica “de dreapta” in Romania. De ce? Din cauza .. lui Basescu. Dar sa ne intelegem, nu datorita unei imagini de ansamblu a lui, nu din cauza ca a sprijinit-o pe Udrea sau alte chestiuni complexe. Nu, pur si simplu din cauza vreunei declaratii de presa (cum a fost cea cu profesorii inutili, parca), sau alt detaliu minor care le-a ramas lipit de creier.

    Oamenii acestia nu si-au pus problema ca Basescu doar incerca sa confiste notiunea “de dreapta”, altminteri facind un soi de realpolitik. Ei nu au stat sa analizeze indeajuns. Au facut asocierea intre personaj si orientarea politica, si gata. De 10 ani incoace oamenii acestia sunt irecuperabili pentru orice partid s-ar declara “de dreapta”.

    Idem cu persoana Tariceanu sau Vosganian. Este pernicios sa crezi, ca politician, ca oamenii de rind nu asculta mesajele tale. Le asculta, suntem natia care-si baga politicienii in seama enorm; cat era media, 4 ore pe zi la televizor, locul 1 cu coronita in Europa? Iar orice chestie spusa este apoi analizata, dezbatuta si amplificata. Cel putin despre partea cu taxa auto pot iarasi sa spun ca stiu destui soferi care au ramas cu fixatie pe ea, si n-ar vota ALDE in veci din cauza asta.

    Desigur, discutia pe procente este nesfirsita. Nu am pretins si nu voi pretinde ca toti dintre “orcii” numiti in articol sunt de fapt oameni reali. Nu am cum. Insa pe de alta parte, la fel cum pe mine ma acuzati de partinire (cu cine as fi partinitor, ma rog?), la fel pot eu sa acuz naivitate maxima cind prima si singura explicatie pentru ura deversata online este pusa in circa unor imaginari dusmani.

    Când pui poza de profil o portieră de mașină, nu ai nicio postare, dar înjuri pe alte Fb ca la ușa cortului nu ești chiar real

    Fix asta incerc sa transmit: ca n-avem cum sti citi sunt reali si citi nu. Pentru ca nu se poate discerne, poate doar prin metode numerice foarte rafinate.

    Solutia dintotdeauna a fost mai degraba ignorarea “haterilor” cvasi-anonimi, si raspunsul doar catre cei care critica articulat, cu nume si semnatura…

    • Nu știu cum e cu taxa auto, dar dacă zici că românii își amintesc cum a fost în 2007 – 2008, eu cred că cei care își amintesc de bine sunt cu mult, cu mult mai mulți.